Az orvosi kannabisz 6000 éves története, amiről senki sem beszél

A 20. század elejétől a kannabisz bármilyen célra történő felhasználását a szabályozók és a nyugati kultúrák széles körében betiltották. ...

A 20. század elejétől a kannabisz bármilyen célra történő felhasználását a szabályozók és a nyugati kultúrák széles körében betiltották.

Az Egyesült Államokban az 1900-as évek végétől kezdődően sorban születtek a rendeletek, melyek egyre nehezebbé tették a kannabiszhoz való hozzáférést, és végső soron megszületett az 1937-es "Marihuána adótörvény," amely szövetségi bűncselekménnyé nyilvánította a kannabisz használatát. Eközben a tilalom Kanadában 85 évig tartott, amíg a közelmúltbeli fejlemények miatt ez meg nem változott.

Érdekes azonban, hogy a 20. századi tilalom napjainkig tartó periódusa valójában csak egy kis idő a kannabisz szélesebb, 6000 éves idővonalán. A növényt ugyanis széles körben elismerték a terápiás potenciálja miatt sok évezreden keresztül a különböző kultúrák szerte a világon.

Az orvosi kannabisz 6000 éve

A kannabisz orvosi felhasználásának lehetőségeire sok kultúra rájött az idő múlásával. Alkalmazták már az ókori birodalmakban, például Rómában, Egyiptomban és Kínában, ami segít jobban megérteni a kannabisszal kapcsolatos legutóbbi fejleményeket a világban.

I.e. 4000 - Pan-p'o falu

A kannabiszt Kínában az "öt gabona" egyikének tekintették, és nagy élelmiszer forrásként termesztették.

I.e. 2737 - Pen Ts'ao Ching

Ezt tartják a kannabisz legkorábbi gyógyászati használatáról szóló feljegyzésnek. Ebben az időben Sen-nung császár több mint 100 betegséggel kapcsolatban ismerte el orvosi tulajdonságait, mint például a köszvény, a reuma és a malária.I.e. 2000-1400 - Szkíták

A nomád indoeurópai népek kannabiszt használtak a gőzfürdőkben, és a temetkezési rituálék során kannabiszmagokat égettek.

I.e. 2000-1000 - Atharvavédák

A kannabiszt a hindu vallási szövegek a "boldogság forrásának", "öröm adónak" és a "szabadság hozója"-ként írják le. Ekkor a kannabiszt naponta használták rituális célokra, melyek során elfüstölték.

I.e. 2000-1000 - Ayurvédikus orvostudomány

A kannabisz nyílt vallási felhasználása lehetővé tette egészségügyi előnyeinek a feltárását. Ezen időszak alatt számos betegség kezelésére alkalmazták, mint például az epilepszia, a veszettség, a szorongás és a bronchitis.

I.e. 1550 - Ebers Papirusz

Az orvosi ismeretek egyiptomi papirusza megjegyzi, hogy az orvosi kannabisz képes kezelni a gyulladást.I.e. 1213 - II. Ramszesz

Kannabisz pollent találtak II. Ramszesz egyiptomi fáraó múmiáján, akit halálát követően időszámításunk előtt 1213-ban mumifikáltak.

I.e. 900 - Asszírok

A kannabisz pszichotróp hatásait rekreációs és gyógyászati célokra alkalmazták.

I.e. 450 - I.sz. 200 - Görög-római felhasználás

Az orvos Dioszkoridész kannabiszt írt fel fog- és fülfájásra. A görög orvos Claudius Galénosz megjegyezte, hogy a birodalom egész területén fogyasztották. A római elit női tagjai a kannabiszt a szülési fájdalmak enyhítésére is használták.

207 - Hua Tuo kínai orvos

Elsőként írta le orvosként a kannabiszt, mint fájdalomcsillapítót. Műtét előtt kannabisz és bor keverékét használta a betegek elaltatásához.1000 - Epilepszia kezelése

Al-Mayusi és al-Badri arab tudósok szerint a kannabisz hatékonyan kezeli az epilepsziát.

1025 - Avicenna perzsa-arab polihisztor és orvos

A középkori perzsa tudós megírta a "Kánon" című orvosi könyvét, amely szerint a kannabisz hatékony gyógymód a köszvényben, ödémában, fertőző sebektől és súlyos fejfájásban szenvedők esetében. Munkáját széles körben tanulmányozták a 13. és a 19. század között, és tartós hatással volt a nyugati orvostudományra.

1300 - Arab kereskedők

Az arab kereskedők kannabiszt hoztak Indiából Kelet-Afrikába, ahol a szárazföld belsejében is elterjedt. A malária, az asztma, a láz és a vérhas kezelésére alkalmazták.

1500 - Spanyol Hódítás

A spanyolok kannabiszt szállítottak Amerikába, ahol többfajta gyakorlati célra használták, például kötél vagy ruha készítésére. Évekkel később azonban pszichoaktív anyagként és gyógyszerként is alkalmazták.

1798 - Napóleon

Napóleon hozta be a kannabiszt Egyiptomból Franciaországba, és fájdalomcsillapító és nyugtató tulajdonságait vizsgálták. Ekkor a kannabiszt tumorok, köhögés és sárgaság kezelésére használták.1839 - William O'Shaughnessy

William O'Shaughnessy ír orvos bemutatta a nyugati orvostudomány számára a kannabisz terápiás felhasználását. Azt a következtetést vonta le, hogy nincs negatív orvosi hatása, és a növény felhasználása gyógyszerészeti környezetben ezután gyorsan elterjedt.

1900 - Orvosi kannabisz

Az orvosi kannabiszt az émelygés, a reuma és a szülési fájdalom kezelésére használták. Ebben az időben olyan vény nélkül kapható gyógyszerek álltak rendelkezésre, mint a "Piso kúra" és az "Egy napos köhögés kúra".

1914 - Harrison törvény

A kábítószer használatot az Egyesült Államokban bűncselekménynek nyilvánították a Harrison-féle kábítószer-adózási törvény szerint 1914-ben.

1937 - Marihuána adótörvény

A marihuána adótörvény betiltotta a kannabisz használatát és értékesítését az Egyesült Államokban.

1964 - A THC felfedezése

A kannabisz aktív komponensének, a THC-nek a molekuláris szerkezetét Dr. Raphael Mechoulam izraeli vegyész fedezte fel és szintetizálta.1970 - 1-es osztályú drogként való besorolás

A kannabisz az Amerikai Egyesült Államokban 1-es osztályú kábítószerként került besorolásra, ami korlátozta a növénnyel kapcsolatos további kutatásokat. Az "orvosi használatra nem elfogadott" listára került.

1988 - Felfedezték a CBD receptorokat

Felfedezték a CBD1 és CBD2 kannabinoid receptorokat. Ma már tudjuk, hogy a leggyakoribb neuroreceptorok között vannak az agyban.

2000-2018 - Orvosi kannabisz legalizálás

A különböző kormányok, például Kanadában elkezdték legalizálni a kannabisz gyógyászati célokra történő felhasználását, amit engedéllyel rendelkező gyártók állítanak elő. A rekreációs célú legalizáció is egyre gyakoribb.
 
NAlunk legalis es bizony rengeteg embernek segit enyhiteni fajdalmat akar rakos akar mas fajdalmas betegsege van. Medical marihuanas kremtol a csokiig a cukorkatol szinte minden kaphato. Olcsonak nem mondhato egyik keszitmeny se.
Az elvezeti a boditoan alkalmas a rozsaszinu vilagba vivo a THC azt akik hasznaljak ,azoknak hiaba tiltjak igy is ugy is hasznalni fogjak.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Vörös Klára wrote on Ancsapancsa's profile.
Kedves Ancsapancsa!
És ezeket a Kis Éva könyveket eladod, vagy fel tudnád tölteni?? Egyik topicban olvastam, hogy az írónő újra kiadja bővített formában, es el is küldi annak, aki kéri. Ezèrt érdekelt volna a címe, hogy hova lehetne írni neki.
De nagyon köszi a válaszodat!!
Minta Mordaly wrote on Bubus13's profile.
Nagyon tetszik
vajdakati wrote on Judit mama's profile.
Valahol fent van a minta, de most nem találom ezért inkább átküldöm!
Kőházi-Kis Margit wrote on edinalokkos's profile.
Kedves Edina! Ne haragudj, ha zavarlak Kőházi-Kis Margit tanító vagyok. Megköszönném, ha nekem is el tudnád küldeni a Számolás 3 Tálas Józsefné könyvet. Sni
-s diákomnak kéne. Nagyon keresem még a Számtól számig sorozat 3. és 4. kötetét. Címem: [email protected]
Hálás köszönettel: Margitka
P.Sandor wrote on Melitta's profile.
Sziasztok info kellene hogy most hogy tudnek Kanadaba menni, mert lehet azt mondani hogy a Magyar megelhetes az egyellö a nullaval probaltam mas Orszagokban de sajnos semmire nem jutottam mert felcigany vagyok es Magyar is. orszagombol is:(:mad2:. Teljesen nullara kerültem semmi mas nincs csak a meneküles. Ha valaki tud jo infot adni azt megköszönnem.
Elöre is köszi

Statisztikák

Témák
36,314
Üzenet
4,370,058
Tagok
588,709
Legújabb tagunk
Anapt
Oldal tetejére