Balaton mindenes

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kedves Elfow!

Ezen a hétvégén kimaradt a Balaton, mert hittünk az időjósoknak. Bánatunkban sütigettünk kettecskén a férjemmel, a gyerekek csak enni jöttek, vizsgaidőszak van. Végül minden remekül sikerült, ajánlom a szilva alakú paradicsomot grillezésre gombával, mennyei!
Telefonozzunk, remélem összejön...mostanában Dalmácska elviszi a délelőttöm, a fogászat a délutánom és az estéimet. Néha olyan hullala vagyok, hogy csak egy méretesebb ciklon tudna arrébb tenni, de nem hagyom magam!!!!!!! kiss

Sajdik Ferenc képet hoztam abból az apropóból, hogy júniusban kiállítása nyílik a Siófoki Szabadtéri Színpadon a KIKK szervezésében.

Sajdik Ferenc: Nemzeti lavór, Balaton




 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Balatoni nádas parton-Turai Kiss Mária

Balatoni nádas parton-Turai Kiss Mária

Balatoni nádasparton három vízirózsa,
Harminchárom pille szállt egy jegenyére róla,
Könnyű szárnyuk úgy lebeg a friss tavaszi szélben
Mint az anyám kendőjének fehér csipke széle.


Hazamegyek édesanyám,haza nemsokára,
Hazamegyek amikorra kinyílik a mályva
Kis falumtól hej de nagyon,nagyon távol estem,
Ha a szívem megállana,haza szállna lelkem.
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Kék Balaton-Tarnai Kiss László

Összeköthetem a zene és a Balaton mindenes topikot?
Miért ne!Volt már ilyen itt...
(Ha már nem lehet most ott...)

Ime egy szép nóta a Balatonról!

Kék Balaton-Tarnai Kiss László

Kék Balaton, nem tagadom, hozzád fűz legszebb emlékem.
Egy régi nyár, még visszajár, átölel minden úgy érzem.
/:Játékos víz gyöngyfodra úgy muzsikál, integet, hívogat a lellei táj.
Jöjj angyalom, kis csónakom, most is a parton téged vár.:/

Száll csónakom, csendben vagyunk, gondolatunk az első nyár,
Nézd kedvesem, itt e helyen, itt vártam rád a mólónál.
/:Halk zene szállt felénk a lombokon át, százszor is szerelmesen csókolt a szád,
S egy pillanat, Szárszó alatt ránk mosolygott a boldogság.:/

Ahol énekelnek nyugodt lehetsz
rossz embereknek nincsenek topikjai
 

Csatolások

  • Kék Balaton-Tarnai Kiss László.mp3
    3.5 MB · Olvasás: 8
  • kék Balaton.jpeg
    kék Balaton.jpeg
    4.3 KB · Olvasás: 1

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
De jóóóóóóóóóóóóóóóóóóó! Ha most ezt bárki is kifogásolja, sajnos az a CH ellen tesz!!!!
Kukta! Nagyon köszönöm!!!!!
Ma hatalmas vihar volt a Balatonon, küldök belőle egy kis ízelítőt.
Szeretem a viharos tavat nézni, nagyon különös, felemelő látvány...


 

elfow

Állandó Tag
Állandó Tag
Esti mese, amolyan elfow ötletelős módon. :D
Kedves Kukta, ami vizes szerintem is jöhet, öntörvényűen tágítgattam a kört', mint láthattad.
Minden összefügg mindennel ... ;)
Úgyhogy nehogy visszatartsd magad! - a jó nóta ellen kifogás? Ugyan!

Erzsikém! Olvasom odavagy a fenséges villámló-haragvó balatoni fényekért. Szép is az messziről! :p ... ha Te fotóztál nagy gratula, remek lett a fotód. Itt "délen" éppen most vonult el a viharos, "istennyilás áldás". Nem mondhatom, hogy imádom a természet eme fennkölt kinyilatkoztatásait. A kertet előzőleg itattam át (feleslegesen) a villámlástól-dörgéstől kissé félek. Mi van, ha ... Azért sikerült túlélnem. :D
Gondolom a hosszú hétvégét kihasználtátok, a változékony időjárás ellenére jól éreztétek magatokat a Balaton mellett, és a szúnyogok ??? ;)
Küldöm a kedvenc kis mackómat Brumit, aki a történetben a mese részletben, izgatottan készülődik a balatoni utazásra.
Dalmácskának is ajánlott. Szép álmokat. kiss


Brumi és barátai ezúttal nagy útra indulnak, valamennyien a Balaton mellett töltik a vakációt. A vízparton régi ismerősként üdvözölhetjük a jószívű, barátaiért minden áldozatra kész kis Brumit, az eleven és huncut Jócsontot - akit nem is olyan régen még Rosszcsontnak hívtak -, a torkos Dagit és a félénk Panasz Mukit. A sok vidám játék és vakációs kaland még szorosabbra fűzi köztük a mackóbarátságot, amely eddig is sok próbát kiállt.


852885_5.jpg
 

elfow

Állandó Tag
Állandó Tag
Bodó Béla: Brumi a Balatonon


ELSŐ FEJEZET​
AMELYBEN MÉG NEM UTAZUNK A BALATONRA, DE MÁR BESZÉLÜNK RÓLA.
MIT CSINÁLNA A NAGY HAL A HORGÁSZBOTTAL ÉS A ZSINEGGEL?
VALAMIT ELHATÁROZTAM. MAJD MEGTUDJÁTOK.​

Hogy milyen nagy a Balaton? Papám azt mondta: olyan nagy, hogy több millió kis Brumi is beleférne. De több millió Brumi nincs, csak én vagyok egymagam, a kis Brumi. Tehát biztosan beleférek a Balatonba. De csak akkor, ha odautazunk. Mert most csak a térképen láttam a Balatont, és ott nagyon kicsi. Még a mancsom sem fér bele. Pedig a fürdőkádba belefér a mancsom. Sőt, én is beleférek.
A papám azt mondta, hogy ami a térképen kicsi, az a valóságban nagy. Ezt nem értem: a térképen nincs fürdőkád, mégis nagy a valóságban. A papám azt mondta, a fürdőkádat nem szokták rárajzolni a térképre.
- A Balatonban, ugye, van hal? - kérdeztem.
- Nagyon sok hal van benne - felelte a papám.
- De egy sincs rajta a térképen - mondtam.
- Persze hogy nincs rajta a térképen - felelte a papám.
- Csak a Balatonban?
- Csak a Balatonban.
- A mézescukor sincs rajta a térképen -. mondtam én.
- Milyen mézescukor? - kérdezte a papám.
- Amit az útra viszünk - feleltem.
A papám nevetett. Aztán azt mondta: ne vegyek példát Dagiról, akinek folyton cukron meg málnán meg mézen jár az esze. Elhatároztam, hogy nem veszek példát Dagiról, mert neki folyton cukron, mézen és málnán jár az esze. Aztán ezt mondtam:
- Szegény Dagi. Nagyon sajnálom őt.
- Miért sajnálod?
- Mert nem elég, hogy folyton cukron meg más jón jár az esze, de mi nem viszünk az útra mézes cukrot. És ha nem viszünk, Dagi nagyon szomorú lesz. Ezért talán mégis vigyünk magunkkal cukrot és egy kis bögrében mézet is. És akkor majd Daginak nem jár folyton az esze a cukron meg más jón, hanem eszi a cukrot, és nyalogatja a mézet.
- És neked is ad belőle? - kérdezte a papám. - A cukorból is és a mézből is?
- Majd megmondom Daginak, hogy nekem nem jár folyton cukron és mézen az eszem, mert nem szabad olyan torkosnak lenni. Dagi azt mondja majd:
"Ugye, mi barátok vagyunk, Brumi?"
"Barátok vagyunk" - felelem majd én.
"És Jócsont is barátunk?" - kérdezi majd Dagi.
"Jócsont is barátunk" - mondom majd Daginak.
"És Panasz Muki is a barátunk?" - kérdezi majd Dagi.
"Persze, Panasz Muki is a barátunk" - mondom majd én Daginak.
"És együtt utazunk valamennyien a Balatonra?" - kérdezi Dagi.
"Együtt utazunk - mondom majd -, és beleférünk a vízbe, bár a térképen nagyon kicsi."
Hát akkor azt mondja majd Dagi:
"Kedves jó barátaim, Brumi, Panasz Muki és Jócsont, én megkínállak benneteket cukorral és mézzel. Sőt, az egészet egyformán elosztjuk, mert jó barátok vagyunk."
- Jó - mondta a papám -, majd meglátom, viszünk-e magunkkal az útra cukrot meg más jót.
- Én is szeretném meglátni - mondtam.
Aztán eszembe jutott valami. Az, hogy rögtön rajzoljunk bele a térképbe egy zacskó cukrot. Aztán az jutott eszembe, hogy könyvbe sem szabad rajzolni. Firkálni sem. Ezért egy papirosra rajzoltam sok kis zacskó cukrot. És egy nagy bögrét. A bögrére ráírtam: "EZ MÉZ. Sőt, nagyon finom méz." Aztán egy tányért is rajzoltam, és odaírtam: "EZ MEG MÁLNA." De nagyon édes."
- Mi ez? - kérdezte a papám.
- Külön térkép az útra - mondtam.
- Minek a külön térkép az útra? - kérdezte a papám.
- Mert - feleltem - a külön térkép is olyan, mint az igazi. Vagyis, ami a külön térképen kicsi, például a cukros zacskó, az a valóságban nagy.
- Hm - mondta a papám.
És kellene egy nagy horgászbot is - gondoltam aztán. Hosszú zsineggel. A zsineg végén horog lenne, arra rátűznék sok-sok csalétket: gilisztát, legyet, főtt kukoricaszemet. S akkor jön egy nagy hal, vagyis odaúszik a horoghoz, és azt gondolja: "Ejnye, ez a kis Brumi, milyen sok jó falatot tűzött a horogra, én ezt bekapom."
Be is kapja, és akkor már félig megfogtam a nagy halat. De csak félig, mert amikor észreveszi, hogy lenyelte a horgot, mérgében úszni kezd visszafelé. Ezért utána eresztem a hosszú zsineget, a nagy hal pedig még messzebb úszik, és rángatja a zsineget, amely a bot végéhez van kötözve. A bot másik végén pedig én vagyok, és erősen tartom a botot, akárhogy is rángatja az a nagy hal.
És akkor tovább már úgy gondoltam, hogy ott vagyunk mindnyájan a parton, fogjuk a botot, jó erősen, Dagival, Panasz Mukival meg Jócsonttal, húzzuk a halat kifelé, ő meg húz minket befelé, de jó erősen. Nekünk pedig már haza kellene menni, de nem mehetünk, mert ha elengedjük, akkor a hal elúszik a zsineggel meg a horgászbottal. És akkor a többi hal kineveti ezt a jó nagy halat, mert zsineggel és bottal együtt úszkál közöttük.
Akkor megint eszembe jutott valami. Az, hogy van jól felfújt gumikarikánk, hogy el ne merüljünk a Balatonban. Aztán az jutott eszembe, Dagi majd kiúszik a halhoz, ráteszi a jó nagy halra a gumikarikát, mi pedig szépen kihúzzuk a jó nagy halat a partra.
Aztán ismét eszembe jutott valami: az, hogy Dagi nem tud úszni. Tehát nem mehet el a jó nagy halért. És én sem tudok úszni. Sőt, Jócsont sem, és Panasz Muki sem.
- Jaj, jaj - majdnem azt mondtam, hogy nyaf, nyaf, de nyafizni nem szabad. Hiszen elutazásunk előtt még Panasz Mukiból is Rendes Muki lett, mert már nem nyafizott annyit. De most ismét nyafizik, ezért visszaváltoztattuk a nevét Panasz Mukira. Én már tudom, hogy később nem fog már nyafizni, ezért később ismét Rendes Muki lesz a neve.
Ott tartottam, hogy mi lesz a jó nagy halunkkal? Nem kérhetjük meg, hogy: jó nagy hal, tessék kijönni hozzánk a partra, mert még van nekünk egy bádogdobozunk, tele gilisztába meg főtt kukoricával, és adunk belőle. Hiába kérnénk, mert a jó nagy hal nagyon messze van tőlünk, és nagyon mélyen benn van a vízben, úgysem hallaná meg.
Elszomorodtam. Aztán valami megint eszembe jutott. Az, hogy másképp is gondolhatom az egészet. A jó nagy hal egyáltalán nem kapja be a horgot, hanem csak leeszi a horog végéről a gilisztákat meg a kukoricaszemet, s amikor jóllakik, szépen tovább úszik.
A végén az is eszembe jutott, hogy nincs is horgászbotom. Zsinegem sincs, és horgom sincs. Tehát a nagy hal nem is kaphatja be a horgot.
- Jó kis bocs leszel a Balatonnál? - kérdezte a papám.
Elhatároztam, hogy jó bocs leszek a Balatonnál. Sőt, ha hazajövünk, akkor is jó bocs leszek.
Legyetek ti is jó gyerekek. Ezzel a fejezetnek vége, mert Dagi, Jócsont és Panasz Muki még nem tudják, hogy utaznak a Balatonra, amely kicsi a térképen, de a valóságban nagy. Mert ez az utazás még titok. Majd nem lesz titok, ha megtudják a barátaim. De ti ne szóljatok róla. A horgászbotról sem, hiszen nincs is horgászbotom.

*



bodo_bela.jpg



Bodó Béla
, írói álneve Frank L. Packard (Bp., 1903 - 1970): újságíró író. Pályáját 1926-ban a Pesti Naplónál kezdte. Színes, mozgalmas riportjai és tárcái 1940-ig jelentek meg a lapban. 1945-48-ban a Szabad Népnél dolgozott, majd a Dolgozók Világlapját, később a Magyar Napot szerkesztette. 1950-53-ban a Népszava nyomdai szerkesztője volt. 1953-tól a Nők Lapjánál dolgozott, 1957-től 1963-ig, nyugdíjazásáig az Esti Hírlapot szerkesztette. Brumi-könyvei a gyermekek körében igen népszerűek.


Fő művei: Írók a viharban (Bp., 1940); A 777-es (Frank L. Packard, Bp., 1940); Büszke csillagok (r., Bp., 1951); Vaku Imre útja (r., Bp., 1952); Brumi-könyvek (mesék, 1956-tól); Káin visszatért (elb., Bp., 1959); Lapzárta után. Egy szerkesztőség regénye (r., Bp., 1963); Ádámok és Évák (novellák, Bp., 1964); Ha mentél hideg szélben (novellák, Bp., 1967).



A Brumi könyveket a Maci Boltban is megvásárolhatod:
brummi.gif
Brumi mackó, Bodó Béla kedves medvebocsa olyan hallatlan "emberszabású" állatfigurája a magyar irodalomnak, amilyen Milne Micimackója az angol gyermekirodalomnak. Abban is rokonai egymásnak, hogy mindketten bájosan naívak és lusták, de eme gyarlóságaik csak még inkább az ifjú olvasó szívébe lopják őket. Hiszen ki ne ismerne magára - legalábbis gyerekkori önmagára - Brumi mindenkire rácsodálkozó, csetlő-botló, olykor nyafogó, falánk figurájában?!

<tbody>
</tbody>

<tbody>
</tbody>


Forrás:
http://macibolt.hu/pag/bodo_bela_brumi_a_balatonon.php
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Drága Elfow!
A mennydörgés elviselhető volt, szúnyogok sincsenek a korábbi hétvégékhez képest, viszont jókat bringáztunk és azt kell hogy mondjam, a Balatonon olyan hirtelen és annyira látványosan tud kitörni az "égi áldás", hogy az elképesztő! Mindezt a parton megélni, hm..., hát nagy élmény!

A HÍR az, hogy bezárták a Sió zsilipjét, 120 cm-ben határozták meg a vízszintet. Hétvégéig ismét záporok, zivatarok várhatók, meglátjuk hová emelkedik az a 120....?
A Pünkösdi Regatta nagyon jól sikerült, emberpróbáló időjárás volt a Yolléknak, de a tőkesúlyos nagyhajóknak is. Minden településen pünkösdi örömünnepek, rendezvények sokaságával volt tele a part. Én 3 napon át nyomtam a pedált, igaz az utolsó voltam rendszerint a sorban, igaz egy dekát sem fogytam, igaz, hogy a 3. napon már csak fájdalomcsillapítóval ment a dolog, annyira fájt a derekam, de megérte! Kell a mozgás.




Három héttel megnyitása után elzárták a Siófoki-zsilipet, ezzel a Balaton vízleeresztése befejeződött. Így a tó vize a viszonylag magas vízállás miatt tökéletes lesz a strandolásra egész nyáron.
Az apasztásra azért volt szükség, mert a Balaton vízszintje elérte a már kritikusnak mondott 124 centimétert. A zsilipet Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója nyitotta meg április 30-án. A főigazgató akkor elmondta, hogy a tó vízszintje tavaly december óta 86 centimétert emelkedett. Ennek főleg az volt az oka, hogy az év elején lehullott csapadék kétszerese volt a sokévi átlagnak. (Ó.T.)





 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem a Balaton riviéra-Marót Viki és a Nova Kultur zenekar

Nekem a Balaton riviéra-Marót Viki és a Nova Kultur zenekar

Nekem a Balaton a Riviéra,
Napozni ott szeretek a homokon,
Nekem csak jó estét a buona sera,
nem töröm más szavakon a kobakom.

Nekem a Gellért-hegy a Himalája,
bár kicsit alacsonyabb mi tagadás,
De nyári éjszakán igazi bája,
Szavamra van olyan szép, mint bármi más.

Sohase kergetek én délibábot,
Józanul járok, s nem álmodom.
Utazni szeretek, de majd kibírom,
Ha nem lesz farmom vadnyugaton.

Nekem a Balaton a Riviéra,
Ettől nem tántorít el a tél, a fagy.
Szívedet akarom elvenni még ma,
Mert az egész nagy világ nekem te vagy!

Olvastam könyveket, megnéztem filmeket,
Ámultam ezer színes csodán
Ám ha meg kérdezed, elmondom most neked
Mit érzek én ezek után?

Nekem a Balaton a Riviéra,...
...Mert az egész nagy világ nekem te vagy!
Mert a Lollobrigida és a Sophia Loren,
Meg a Marina Vlady nekem te vagy!
Igen?
 

Csatolások

  • Nekem a Balaton riviéra-Marót Viki és a Nova Kultur zenekar.mp3
    4.2 MB · Olvasás: 16

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kukta Nagyon köszönöm! Nekem is a Balaton a Riviéra, sajnos ezen a hétvégén nincs jó idő, így aztán napozásról szó sincs!
A rengeteg a gyermeknapi rendezvény, a bőséges választékból biztosan megtalálja ki ki a magáét a Balaton partján s.

 

elfow

Állandó Tag
Állandó Tag
Boldog GYEREKNAPOT, Nagyika! ITT is és OTT is. kiss
Olvasd el a "Kortárs irodalom"topikba beillesztett Weöres verset - igazi gyerekszáj, nagyon aranyos. :cool:
Ha majd lesz újra CH. :lol: :..:

1318260362.8366-Gyerekszerelem-f.jpg
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Balaton-felvidéki nemzeti park védett növénye

Sárga koronafürt
vedett_novenyek_31.jpg


(Coronilla coronata L.)Pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó 25-50 cm magas, felemelkedő szárú évelő növényfaj. A levelek páratlanul szárnyaltak, 4-6 levélpárúak. A levélkék rövid nyelűek, elliptikusak, szálkás csúcsúak, rendszerint fonákuk kékeszöld. A virágok levélhónalji ernyőben állnak, hosszú kocsányúak, egy virágzatban 15-25 virággal. A szirmok sárgák, a csónak felfelé domborodik. A termés 2.5-4 cm hosszú, befűzött hüvely. Karszt és bokorerdők jellemző védett növényfaja.
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Balaton-felvidéki nemzeti park védett növénye

Sárgaliliom (Hemerocallis lilio-asphodelus L. em. Scorp.)

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó alpin-balkáni védett faj. Szép sárga virágait korábban nagy számban gyűjtötték, ennek következtében megritkult, csak legeldugottabb állományai maradtak fenn, hűvösebb klimatikus adottságú patakmenti ligetekben, lápréteken, gyakran együtt a hasonló termőhelyi környezetet kedvelő zergeboglárral. Degen Árpád már 1905-ben javasolta védelemre. Sáshoz hasonló levelei miatt kapta a „sásliliom” találó népi elnevezését.
 

Csatolások

  • sárgaliliom.jpg
    sárgaliliom.jpg
    44.4 KB · Olvasás: 1

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Balaton-felvidéki nemzeti park védett növénye

Szennyes ínfű


vedett_novenyek_33.jpg


(Ajuga laxmannii (L.) Benth.)Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó védett növényfajunk. A nemzetségnek közel 50 faja ismert, Eurázsiában élnek, legtöbbjük a Földközi-tenger medencéjében honos. Hazánkban négy fajuk fordul elő. Két faj virágai kékek, kettőé pedig sárgás színűek. A nemzetség legritkább hazai faja a szennyes ínfű. Legtöbb előfordulása löszpusztarétekről, pusztafüves lejtőkről ismert, de olykor megjelenik lösztölgyesek és karsztbokorerdők tisztásain is, például a Balaton-felvidék keleti peremein. Legnagyobb magyarországi populációi itt és a Mezőföldön élnek. Egykori alföldi állományainak túlnyomó többsége mára áldozatul esett termőhelyei felszántásának. Áprilistól júniusig nyíló, a levelek hónaljában fejlődő virágainak alapszíne piszkosfehér vagy halványsárga, rajta rendszerint bíboros vagy barnás rajzolattal. Néhány deciméter magasságúra növő sarjtelepes évelő növény.
 
Oldal tetejére