Hírek Bedől a kínai csoda – csőstől jönnek a bajok

A példátlan aszálytól kezdve a gigantikus adósságállományig, a szűnni nem akaró járványtól a félvezetőipart átszövő korrupcióig - a pekingi vezetésnek most nagyon összejöttek dolgok. Mindez ráadásul az októberi kommunista pártkongresszus előtt.

Politikailag úgy tűnik, egyelőre minden olajozottan megy Hszi Csin-ping elnök számára, amikor a Kínai Kommunista Párt (KKP) október 16-án kezdődő 20. kongresszusán egy példátlan harmadik ciklusra pályázik. Annak ellenére, hogy az országot a bajok hullámai ostromolják.
Kína jelenleg számos kihívással néz szembe: belül a járvánnyal, a szárazsággal és az adósságokkal küzd, kívül pedig nem tud megbirkózni a high-tech berendezések – különösen a félvezetőkkel kapcsolatos – szigorúbb amerikai embargóval, valamint a kínai diákok vízumkorlátozásaival. Ez utóbbiak eddig speciális szakágakat tanulmányoztak az USA-ban, amelyek aztán alátámasztást nyújtottak Kína katonai-civil fúziós stratégiájának.
Úgy tűnik, hogy a lassuló globális gazdaság is elkezdett hatni Kínára. Az Egyesült Államokba irányuló export 2020 óta először csökkent augusztusban, és ráadásul az import is csökken.

A járvány csapása

Több tízmillióan vannak ismét zárlat alatt, többek között Csengduban, Guijangban és Sencsen egyes részein. Ez jelenleg 33 várost és 65 millió embert érint, amint a pekingi rezsim a 2020 eleje óta tapasztalható legnagyobb COVID-járvány megfékezésére törekszik. A jelentések szerint az esetek terjednek a sanghaji és pekingi közösségekben is.
Kína a lakosságának nagy részét dupla adag CoronaVac és Sinopharm vakcinával oltatta be. Az adatok azonban arra utalnak, hogy a két dózissal kapott immunitás gyorsan csökken, és az idősek védelme korlátozott.

Az elképesztő aszály

A kínaiak eddig soha nem látott szárazsággal szembesülnek, miután több mint 70 napos időtartamban elenyésző mennyiségű csapadék hullott, ami a teljes szárazföldi területének közel felét érintette. Ez több folyót patakokká zsugorított, köztük a nagy Jangce folyamot is, ami ráadásul számos szakaszán a hajózás bezárásához vezetett.


Adósság az egekben

Kína adóssága exponenciálisan nőtt Hszi Csin-ping uralkodásának elmúlt évtizedében. Ez jelentős részben a 2008-as globális pénzügyi válság nyomán állami tulajdonú vállalatokba pumpált hiteleknek köszönhető. Kína adóssága idén év végére már a GDP 275 százalékára emelkedhet.
Miközben Kína a COVID-zárlatokkal és a jelzáloghitel-válsággal küzd, a kormány ismét további ösztönzőkhöz folyamodik. A gazdaságélénkítő csomag nagyobb, mint Japáné – amely utóbbi évtizedek óta krónikus adósságválságban szenved.
Egyes szakértők aggódnak a hatalmas adósság miatt, amely szerintük hatással lesz a stabilitásra, és hatással lehet a világgazdasági helyzetre is. Mások azonban azzal érvelnek, hogy mivel az adósság nagy része állami tulajdonban van, kezelhető. De az a tény, hogy Kína vállalati és háztartási adóssága is meredeken emelkedett, mindenhol aggodalomra ad okot.

Technológiai bajok

Szeptember 6-án Hszi elnökölt az Átfogó Reformok Központi Bizottságának 27. ülésén, és a fő téma „az erőforrások országos mobilizálására szolgáló új rendszer fejlesztése volt, hogy áttörést érjünk el az alapvető technológiák terén a kulcsfontosságú területeken”. Mindez azután hangzott el, hogy világossá vált: a félvezető-iparban számos vizsgálat eredményeképpen korrupciós vádak merültek fel számos magas rangú tisztviselő ellen, és ki kellett menteni azegyik vezető félvezető-ipari céget, a Tsinghua Unigroupot.
Hszi Csin-ping az elmúlt évtizedben több mint 100 milliárd dollárt költött el egy hazai félvezetőipar felépítésére, de csak szerény eredményeket értek el. Most a kulcsfontosságú finanszírozó szerv – a Nemzeti Integrált Áramköri Ipari Befektetési Alap, más néven „Nagy Alap” – is vizsgálat alatt áll. Ezen kudarc ráadásul akkor következik be, amikor az Egyesült Államok szigorította Kínával szembeni korlátozásait.

Zsilipelnek ki az amerikai cégek

Eközben az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai feszültségek saját hullámokat generálnak a technológiai cégek Kínából való folyamatos kivándorlása formájában. Ez a COVID miatt 2020-ban bekövetkezett ellátási lánc megszakadásain felül értendő.
A legtöbb vállalat a „Kína plusz egy” stratégiát alkalmazza, ahol is a vállalatok egy másik országban - leggyakrabban Indiában és Vietnamban - vetik meg a lábukat, majd folyamatosan elszakadnak Kínától.
Az Apple úgy döntött, hogy Indiában hoz létre iPhone-gyártó létesítményt, míg riválisa a Google egy egységet hoz létre Vietnamban. A feszültség különösen Nancy Pelosi tajvani látogatása miatt nőtt, ami sok amerikai vállalatot még jobban elbizonytalanított Kínában.

Káncz Csaba

1662930337973.png
 
"Hszi Csin-ping az elmúlt évtizedben több mint 100 milliárd dollárt költött el egy hazai félvezetőipar felépítésére, de csak szerény eredményeket értek el"

100 milliárd dollárt költeni egy évtized alatt, félvezetőiparra, az bizony aprópénz ... Zelensky többet kap pár hónap alatt.
 
Utoljára módosítva:
"Hszi Csin-ping az elmúlt évtizedben több mint 100 milliárd dollárt költött el egy hazai félvezetőipar felépítésére, de csak szerény eredményeket értek el"

100 milliárd dollárt költeni egy évtized alatt, félvezetőiparra, az bizony aprópénz ... Zelensky többet kap pár hónap alatt.
Mi köze a kettőnek egymáshoz ???
 
Írhattad volna esetleg, hogy mennyit lopott a NER, ovi 12.5 éves uralkodása óta. Azt a magyar emberek jobban tudnák érzékelni.
lopott, hát ezt meg ki mondta neked? Hol olvastad?
Tiborcz meg Mészáros már unalmas .... valami újakkal gyere... 12 év az azért nagy idő .... biztosan rengetegen vannak azon a lopási listán, lássunk már vagy 100 gyanusítottat.
 
Utoljára módosítva:
Könnyű vaknak lenni, ha nem a tiedet lopják...;)
ezek ugye az EU -s pénzek, leszámlázva, EU által ellenőrizve (még emlékszem a felcsúti kisvasúton is milyen vigyorogva vonatozgatott a brüsszeli ellenörző bizottság) ...
De tényleg, szerinted, hogy fizethették ki azokat az EU -s pénzeket és 10 év elteltével meg azt állítják, hogy ellopták?
 
Utoljára módosítva:
ezek ugye az EU -s pénzek, leszámlázva, EU által ellenőrizve (még emlékszem a felcsúti kisvasúton is milyen vigyorogva vonatozgatott a brüsszeli ellenörző bizottság) ...
De tényleg, szerinted, hogy fizethették ki azokat az EU -s pénzeket és 10 év elteltével meg azt állítják, hogy ellopták?
A "naivitásod" rám nem fertőző. Mint írtam, Romániából könnyű nagyvonalúnak lenni.
 
Utoljára módosítva:
Szóval bedől a kínai csoda ... de mi lesz az USA -val ha a második legnagyobb hitelezője hogy pénzhez jusson eladja az amerikai adósságpapírokat (vagy 1000 milliárd dollár)?
 
Szóval bedől a kínai csoda ... de mi lesz az USA -val ha a második legnagyobb hitelezője hogy pénzhez jusson eladja az amerikai adósságpapírokat (vagy 1000 milliárd dollár)?
A hatalmasok sosem cselekednek úgy, ahogy azt a nép kiszeretné találni.
Ezt még a nagyon okos Bayer Zsoltnak is meg kellett tanulnia.
 
Kína, nem India.
Mondj a Huaweien kivül 3 kinai ceget, amelyik sajat fejlesztesű elektronikaval lathato mertekben jelen van a vilagpiacon!!
Egy svájci gépgyár ügynöke elmondta, hogy a tőlük vásárolt gépeket azonnal egy az egyben lekopírozzák. Még a festék színét sem változtatják meg.
 
Nem látom a kapcsolódást.
Én nem mészárosoztam, tiborczoztam.
Elios -oztál, mert egy rövid periódusban Tiborcz is résztulajdonos volt, csupán azért volt téma.
Kiemeltem egy ügyet, ami EU-nak indult, majd amikor szervezett költsegvetesi csalás bizonyítekait adta át az OLAF a magyar kormanynak, inkabb töröltek az EU-s listaról es itthon nyomozas sem indult....
nem sz@rakodnak az EU -val, ha nem kell ... éppen ezért nem lehet az EU -s pénzek ellopásáról beszélni, mert pontosan ahogy leírtad az EU előzetesen ellenörzi a kifizetéseket.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!
Adatbázis hibát jelez a gép, minden olvasatlan üzenetre kattintásnál....
vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek 8:47
PaSa1957 wrote on Elek János's profile.
Legalább olvasnád el a játékszabályokat!
Kostenszky Valéria wrote on Olaszné Kovács Andrea's profile.
Helló! (Gábor vagyok.)

Statisztikák

Témák
38,234
Üzenet
4,821,257
Tagok
616,776
Legújabb tagunk
Paluc
Oldal tetejére