Befőzés, tartósítás

Katalin/Anyoka témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2010 Június 12.

 1. magdusis

  magdusis Vendég

  Fejreállítottam egy sort.De én különben a tetejükre maradék színes kartonanyagból kis kalapokat rakok,és elég furán néz ki fölfordítva.Az anyag meg csúszik az üvegen,lecsúszik róla.Hát hogy lehet egykicsit csinosabbá tenni fejreállítva?
   
 2. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Régen nem voltak üvegtetők (lapkák,hivatalosan) ,mégis sokáig megmaradtak a befőttek.
  Nem állítottuk fejre,mivel a celofán elázott volna .
  Szerintem semmivel sem különb tartósító módszer mint a jól bevált hazai.
  Nekem csak az a gondom a külföldi dolgokkal,hogy azok mind az adott országra jellemzőek.
   
  kágyula kedveli ezt.
 3. magdusis

  magdusis Vendég

  Igen,tényleg,a celofánnal is elálltak a befőttek még tizenévig is.Igaz,hogy néha a teteje egy kicsit száraz lett,de még úgy is finom volt.Csak már nem tudom,hogy a szalicil egészséges-e;szívesebben teszek el csak úgy minden tartósítószer nélkül.Voltak évek,amikor a lecsó tetejére egy -egy kanál étolajat raktam,kipróbálni,de nem maradt,hogy megnézzük tartósabb-e.
  A hagyományos az biztos,hogy a legjobb,de azért nem baj,ha próbálkozunk mással,ha másért nem,csak hogy lássuk milyen.Azt azért érdekes lenne megtudni,hogy vajon hogyan alakult ki a fémlapkás tetős módszer.
   
 4. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Szalicil nélkül tettük el a befőtteket,a jó öreg szalmahordó kasba belerakva,az apám régi vasutas bundájába becsomagolva és megmaradtak,a celofán mindig behúzódott a tetején.:)
  A lecsót üvegeset is és lefagyasztva is elteszem télire,sose elég,mindig hamarabb elfogy mint kéne :)
  Persze,hogy nem baj ha kipróbálunk új dolgokat,mert egyébként sose tudnánk meg ,hogy érdemes-e úgy elkészíteni vagy sem.
  Sokat nézem a TVpaprikát,főleg Jamie Oliver és a Új-Zélandi(remáélem jól gondolom)szőke Nikit,sokat lehet tőlük tanulni.
  Meg persze az olaszok és az indiai ételek a kedvenceim.
   
 5. magdusis

  magdusis Vendég

  A szalicillal nem húzódott be.Most akkor mért tettük a szalicilt rá,azt nem tudom,de soha nem is volt kérdés,tettük és kész.És akkor nem is kellett volna.
  Én nem hiszem ,hogy valaha mégegyszer fagyasztani fogok;már másodszor kellett a tele fagyasztót kidobni az utóbbi években.Az elsőt még csak lenyeltük,mert nyár volt ,megpróbáltuk megfőzni,elajándékozni azonnal.De most karácsonykor hiába volt elég hideg kint,sőt túl hideg és párás.És mindenki másnak is ugyanaz volt a helyzet,szóval mindenki elvesztette a fagyasztott dolgokat azalatt az egy hét alatt.Most nincs finom sóskánk,mi több,nem is tudom még,hogy pl.sóskát vagy tormát hogyan is teszünk el.
  Eltevésről ritkán esik szó a főzős műsorokban.Mint a Gasztroangyalban vagy az Ízvarázsban.Itt nem adják a TVpaprikát,pedig szívesen néznénk.
   
 6. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Hallottam ,hogy elég kegyetlen tél volt Canadában.
  A sóskát készre főzve teszem a fagyasztóba,ez azért is jó mert csak át kell melegíteni.
  Üvegbe még sose tettem el sóskát,csak a vékony zöldségeket,arra pedig sós vizet öntök.
  A tormát lereszelem kicsi üvegekbe és a savanyúság levéből öntök rá egy keveset.
   
 7. magdusis

  magdusis Vendég

  A tormát biztos kipróbálom,köszönöm.De mit lehet akkor ráönteni,ha minél jobban csak a tormaízt szeretné az ember;egyszerű forraltvizet?
  A sóskát akkor biztos lehet készre főzve is üvegbe tenni.
  A probléma nem a tél volt,hanem a rossz döntések sorozata krízishelyzetben.Szörnyű volt látni a szerelőket egész nap -reggel 7-8-tól este 7-8-ig dolgozni a mínusz 20 fokban,amikor az amerikai oldalról többször ajánlottak ingyen segítséget.Persze,aki tudott és megtehette ,kimenekült a városból -és vitte a hűtő tartalmát- ,de elég sokan maradtak,senki nem gondolta,hogy lesz olyan környék,ahol tíz napig sem lesz áram.Igaz volt ,ahol már vasárnaptól kedden este volt,nálunk pl.csütörtökön jött vissza.Már azon a ponton voltunk,hogy fölkészültünk a víz leengedésére,hogy ne maradjon a csövekben.Mi a cicusok miatt nem mentünk,sokat mások is.
  A fagyasztással leginkább a bogyósok fognak hiányozni,azokat nem hiszem,hogy lehetne úgy eltenni üvegben,hogy ne befőttféle-kompótféle íze legyen.
   
 8. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Na,erre még nem is gondoltam,hogy sima,forralt vizet öntsek rá,köszi.
  Végül is a bébiételeket is üvegbe töltve árulják,majd írd meg,hogy milyen lett,meddig lehet eltárolni?
  A youtubu-n vannak fenn videok a tvpaprikáról,nézzél szét hátha találsz kedvedre valót.
   
 9. magdusis

  magdusis Vendég

  Persze,hogy majd megírom.És meg fogom keresni a tvpaprikát is a youtubon,köszönöm.
   
 10. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  http://tudatosvasarlo.hu/cikk/befozes-es-tartositas-biztonsagosan
  Befőzés és tartósítás biztonságosan
  2012.10.01. / Sebestyén Éva
  Mit is keres[​IMG] a forró üveg a pokróc alatt? Miért olyan nagy baj, ha van egy icipici lyuk az üveg tetején? Hogyan tartósítsam a töltött paprikát vagy a spagetti szószt? Tippek és trükkök a nagyi fortélyain innen és túl.

  Biztonság mindenek előtt!

  A befőzés látszólag nem különösebben bonyolult mutatvány, azonban ha nem vesszük komolyan az egyes részműveleteket, akkor akár súlyos ételmérgezéssel is végződhet egy-egy barackbefőttel feldobott téli este. A legfontosabb ugyanis az, hogy úgy rakjuk el az ételeket, hogy azokat kellőképpen megszabadítunk minden olyan mikroorganizmustól, amely a későbbiekben a szervezetre káros anyagokat termelhet az üvegbe zárva. Ehhez mindössze az alábbi tanácsokat kell megfogadni:

  • Ne sajnáljuk az időt a forralásra! Mindig tartsuk be az előírt forralási időt, és figyeljünk arra, hogy a víz vagy a szirup valóban elérje a megfelelő hőmérsékletet! Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a veszélyes baktériumok vagy gombák elpusztuljanak, és sokáig fogyasztható maradjon a befőttünk.
  • Ha száraz dunsztot használunk, ne sajnáljuk a fáradságot, és alaposan csomagoljuk be minden oldalról az üvegeket, hogy azok minél tovább forrók maradhassanak! A forralás mellett ugyanis ez is szükséges ahhoz, hogy megfelelően csírátlanítsuk az ételt.
  • Ne használjuk sérült tetőt! Ha lyuk található rajta, vagy valamiért nem tudjuk szorosan az üvegre tekerni, akkor egyrészt levegő, másrészt baktériumok kerülhetnek a befőttbe, így az biztos, hogy rövid időn belül megromlik.


  Kezdő szint: gyümölcsök és lekvárok

  A viszonylag savas ételek tartósítása a legkönnyebben kivitelezhető és ezáltal legelterjedtebb hazánkban. Ide tartoznak a gyümölcsfélék, a gyümölcslekvárok és a paradicsom. Ezeknek a pH értéke eleve megnehezíti a káros baktériumok elszaporodását, azonban a megfelelő hőkezelés itt is elengedhetetlen. Kétféle módszerrel érhetünk el sikert:

  Száraz dunsztolással: Főzzük meg a gyümölcsöket (lekvárt, paradicsomlevet) a receptben előírt módon és hőfokon, majd a még forró ételt rakjuk üvegekbe, csavarjuk rá a tetőt, és jól bugyoláljuk be őket rongyokba, pokrócokban, régi dunyhákba! Hagyjuk addig itt őket, amíg teljesen ki nem hűlnek, és csak ezután kerüljenek a spájz polcára!

  Nedves dunsztolással: A gyümölcsöket még nyersen rakjuk üvegekbe, öntsük rá a levet, jól zárjuk le, és üvegestől főzzük, forraljuk őket! Ehhez lehet kapni speciális gőzölő fazekakat, azonban ha ilyesmire nem szeretnénk költeni, akkor kis átalakítással (az edény aljára helyezett ráccsal, vagy a rácsot helyettesítő anyagokkal) otthon is barkácsolhatunk ilyet.

  Haladóknak: készételek tartósítása

  A gyümölcsök befőzésénél egy fokkal nagyobb kihívást jelent a készételek tartósítása, ugyanis ebben az esetben nincs meg az az előnyünk, amit a gyümölcsök savas kémhatása biztosít számunkra a baktériumokkal szemben. A húsok, tengeri herkentyűk, levesek és szószok a lehető legideálisabb környezetet jelentik a mikroorganizmusok számára, azonban így sem lehetetlen, hogy üvegekbe zárva eltegyük őket egy későbbi alkalomra, mikor épp se időnk, se energiánk vacsorát főzni. Természetesen kézenfekvő megoldás lenne a fagyasztás, azonban aki ezt nem szereti, az választhatja a hőkezelést is, hogy kvázi konzervet készítsen otthon.

  A készételek tartósításához azonban mindenképp speciális edényre van szükség, amely magas nyomáson, egyenletesen magas hőmérsékleten hőkezeli az ételt. Bár egy ilyen eszköz nem olcsó mulatság, de ma már elérhető, akár úgy, hogy két-három család vesz egyet közösen.

  Innentől pedig összesen annyi a teendő, hogy a háziasszony megfőzi a család kedvencét (a halászlétől a tökfőzeléken át a csirkepörköltig), üvegekbe zárva berakja a befőző edénybe, és az útmutató szerint javasolt ideig gőzöli. Így mindig lesz otthon tartósítószer-mentes, egészséges házi koszt, és nem kell ráfanyalodni a gyorséttermekre akkor sem, ha nincs idő főzni.
   
 11. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

 12. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Zöldségfélék tartósítása

  Sóska
  Üvegekben nagy mennyiségben tehetünk el, mert a sóskalevelek nagyon összeesnek. A fiatal,
  gyenge leveleket egészben, az érettebbeket a vastag levélbordákról leszedve jól megmossuk,
  és víz hozzáadása nélkül, fedő alatt, többször megkeverve addig pároljuk, amíg levük elfő,
  majd elturmixoljuk. A pépet kis üvegekbe tesszük, a tetejére félujjnyi zsírt vagy olajat öntünk,
  lekötjük és kigőzöljük. Akinek nincs turmixgépe, az a nyers sóskát vágja vékony metéltre, és
  ha megpárolódott, 3-4 percig erőteljesen keverje, így is sima pép lesz.

  Paraj és mángold
  A megtisztított, megmosott parajt (mángoldot) sós vízben 10 percig forraljuk, leszűrjük és jól
  lecsepegtetve elturmixoljuk vagy húsdarálón megdaráljuk. A pépet zsírral (fél literre egy
  evőkanált számítva) állandóan keverve jól besűrítjük, üvegekbe töltjük, a tetejére benzoesavas
  nátriumot szórunk, lekötjük és 20 percig gőzöljük.

  Podlupka
  A fiatal jól megmosott karalábé-, karfiol- vagy kel-leveleket metéltre vágjuk, bő sós vízben
  néhány percig főzzük, majd leszűrjük és lecsurgatjuk. Az összeesett leveleket szorosan
  üvegekbe tömködjük, a tetejükre egy csipetnyi benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük és kb.
  20 percig gőzöljük. (Főzelékként készíthetjük el.)

  Gomba gőzölve
  Egy kg gombát (csiperke vagy vargánya) megtisztítunk, megmosunk, és szeletekre vágva
  kisebb üvegekbe rakunk. A tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk és felöntjük
  felforralt, majd kihűtött sós vízzel. Az üvegeket lekötjük és addig gőzöljük, amíg a bennük
  lévő víz gyöngyözni nem kezd. A vízben hagyjuk kihűlni. Tejfölös gombának, mártásnak,
  levesnek stb. használjuk.

  Zöldborsó
  A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő, sós vízben kifőzzük - 3-4 percig forralva -,
  majd leszűrjük és vizét lecsurgatjuk. Fél kg fejtett zöldborsóhoz fél liter vizet, 6
  kávéskanálnyi cukrot és egy késhegynyi sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk,
  beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem
  kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig teljenek
  meg az üvegek, a tetejére egy csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk és az
  üvegeket háromnegyed részig töltjük a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt
  főzőlével. Szorosan lekötjük és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap
  megismételjük, Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e.

  Zöldbab
  A gyenge zöldbabot megtisztítjuk, esetleg szálkáit lehúzzuk. A hüvelyeket egészben hagyva
  bő, forrásban lévő vízbe tesszük és kb. 5 percig forraljuk. Ekkor szitára öntjük, lecsurgatjuk és
  üvegekbe rakjuk. Főzőlevéből ízlés szerint ecetes sós salátalevet készítünk, felforraljuk, majd
  langyosan a babra öntjük. A tetejére zsírt vagy olajat öntünk úgy, hogy a babot kb. kétujjnyira
  ellepje. Az üvegeket lekötjük és 10-15 percig gőzöljük. Ha az üveget felbontjuk, a zsírt
  leszedjük és az étel elkészítéséhez felhasználjuk. A zöldbabot salátának a levével együtt,
  főzeléknek, rakottan stb. pedig lecsurgatva csináljuk meg.

  Zöldbab nyersen
  A friss zöldbabot egészben hagyva - de megtisztítva, szálkátlanítva - jól megmossuk,
  lecsurgatva tálba tesszük, meghintjük sóval (1 kg babra 1 evőkanál só) és néhány órát állni
  hagyjuk. Akkora üvegekbe rakjuk, amennyibe egy főzéshez való fér, tetejére benzoesavas
  nátriumot szórunk, és felöntjük felforralt és kihűtött vízzel úgy, hogy kb. 1 ujjnyi üres rész
  maradjon, ezt olajjal töltjük fel. Lekötjük és a kamrába rakjuk. Használatkor a babot sózni
  már nem kell, és az olajat is felhasználhatjuk az elkészítésekor.

  Fejtett bab
  A friss, nagy szemű babot forró vízbe tesszük fel főni, tisztított vegyes zöldséggel, sóval,
  borssal, mintha levesnek főznénk. Ha megpuhult, leszűrjük és miután a zöldségféléket
  kiszedtük belőle, csavaros üvegekbe rakjuk. A levét megecetezve még egyszer felforraljuk és
  forrón ráöntjük. A tető alá celofánt teszünk, az üvegekbe lezárjuk és száraz gőzbe rakjuk.
  Felhasználásakor a levest csak be kell rántani, füstölt hús levével felengedni, esetleg
  tejfelezni, utánízesíteni. A főtt zöldségeket felhasználhatjuk salátához, rizottóhoz stb.

  Babgyuvecs
  Fél kg nagy szemű fejtett babot egy kevés vízben majdnem puhára főzünk. 1 dl olajban
  halványra pirítunk 4-5 fej szálasra vágott hagymát, hozzáadunk 1 kg kicsumázott, karikára
  vágott húsos zöldpaprikát, 30-40 dkg hámozott paradicsomot (a paradicsom magos belsejét is
  kotorjuk ki), és az egészet babbal együtt összefőzzük. Ízlés szerint sózzuk, üvegekbe töltjük, a
  tetejére egy kevés benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és száraz gőzbe rakjuk.

  Tök ecetben
  A gyalult tököt gyengén besózzuk, ha kezd levet ereszteni, kinyomjuk és vízzel leöblítve
  lecsurgatjuk. Közben gyengén ecetes vizet forralunk és hagyjuk kihűlni. A lecsurgatott tököt
  tiszta konyharuhára tesszük, és másik ruhával jól leszárítjuk, azután üvegekbe rakjuk úgy,
  hogy az üveg háromnegyed részéig teljen meg. Az üvegeket nyakig felöntjük a kihűlt ecetes
  vízzel, erősen lekötjük és kb. 10 percig gőzöljük.

  Tök fűszeresen
  A meghámozott tök belét, magját kikotorjuk és a húsát 2 ujjnyi darabokra vágva gyengén
  besózzuk. Egy napig állni hagyjuk, az eresztett levét nem öntjük ki. Egy liter vízhez 1 dl
  ecetet, 2 fej hagymát, kevés szemes borsot, egy babérlevelet teszünk, felforraljuk a tök levével
  együtt, és ha kihűlt, az üvegekbe rakott tökre öntjük. A tök közé tegyünk 1-2 szelet tormát. Az
  üvegeket letakarva hűvös helyre állítjuk. Egy hét múlva a levet leöntjük, néhány szem
  mustármagot teszünk hozzá, újra felforraljuk, és ha kihűlt, a tökre öntjük. Az üvegeket
  lekötözzük és a kamrába tesszük.

  Tök gőzölve
  A meghámozott, kibelezett tököt egy tiszta konyharuhára gyaluljuk, rövid ideig szikkadni
  hagyjuk. Üvegbe tesszük, közepére jól megmosott zöld kaprot gyömöszölünk. Egy liter vizet
  2 dkg sóval felforralunk, amikor kihűlt, a tökre öntjük, a tetejére késhegynyi szalicilt vagy
  benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és 10 percig gőzöljük.

  Karfiol
  A szép, fehér, tömött karfiolt rózsáira szedjük, többször váltott vízben megmossuk, majd sós
  vízben kb. 10 percig forraljuk. A karfiolrózsákat üvegekbe rakjuk, a főzővízben citromlét
  csavarunk, hogy enyhén savanyú legyen, a karfiolra öntjük, tetejére egy kevés szalicilt vagy
  benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és 30 percig gőzöljük. Az üvegeket hagyjuk a
  vízben, majd másnap ismét 15-20 percig gőzöljük.

  Zöld kapor 1.
  A még zsenge zöld kaprot szárától megtisztítva bő vízbe megmossuk, lecsurgatjuk, apróra
  vágjuk, és kevés zsírban - állandóan keverve - addig pároljuk, amíg levét el nem fövi. Ekkor
  szorosan - hogy levegő ne maradjon közben - üvegekbe rakjuk és a tetejére ujjnyi elolvasztott
  zsírt öntünk. Ha a zsír a tetején megfagyott, az üvegeket lekötjük és a kamrába tesszük.

  Zöld kapor 2.
  Úgy is eltehetjük a zöld kaprot, hogy miután megvágtuk, nyersen rakjuk üvegekbe, jó
  szorosan, lekötjük, és 40-45 percig gőzöljük. Az eltett kaporból levest, mártást egyaránt
  készíthetünk, de ételek ízesítéséhez is használhatjuk.

  Kapor ecetben
  Melegítsünk borecetet, ha forr, dobjunk bele annyi száráról leszedett, megmosott kaprot, hogy
  könnyen megforgathassuk benne. Ha meglankadt, tegyük üvegbe. Ezt ismételjük addig, amíg
  a kaporból tart vagy az üveg megtelik. A megmaradt ecetet öntsük rá, hogy ellepje. Kössük le
  és tegyük sötét, hűvös helyre. Bármikor kivehetünk belőle, de arra vigyázzunk, hogy az ecet
  mindig ellepje a kaprot.

  Paradicsomlé 1.
  Az érett paradicsomot jól megmossuk, és miután szárát leszedtük, a zöld vagy hibás részeit
  kivágtuk, nyersen áttörjük. A levet 15-20 percig forraljuk, majd előmelegített üvegekbe
  töltjük, lekötjük és száraz gőzbe rakjuk.

  Paradicsomlé 2.
  A jól megmosott, szárától és hibás, éretlen részeitől megtisztított paradicsomot darabokra
  tördelve megfőzzük, áttörjük, levét sűrűre beforraljuk és üvegekbe öntjük. Ha az üveg tetejére
  kb. 2 ujjnyi szaliciles vizet öntünk, nincs szükség gőzölésre. Mielőtt a paradicsomlét
  felhasználjuk, a szalicilos vizet leöntjük.

  Paradicsomlé 3. (nyers)
  5 kg érett, hibátlan paradicsomot jól megmossunk, szárát és zöld részeit kivágjuk, a
  paradicsomokat darabokra tördeljük, 1 dkg szalicillel elkeverjük, és egy napig állni hagyjuk.
  Ekkor áttörjük, a levet üvegekbe töltjük, lekötjük és a kamrába rakjuk.

  Paradicsompüré ízesítve
  Kb. 3 kg jól érett, egészséges paradicsomot megmosunk, szárát, csumáját, az esetleges hibás
  részeit kivágjuk. A paradicsomokat széttördeljük, hozzájuk adunk néhány megmosott és
  kicsumázott zöldpaprikát, 1-2 fej megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, egy
  megtisztított, megmosott és felszeletelt zellergumót, néhány szál zellerzöldet. Addig főzzük,
  amíg pépszerű lesz. Ekkor áttörjük, újból felforraljuk, forrón üvegekbe töltjük, lekötjük és
  száraz gőzbe rakjuk. Az üvegek tetejére tehetünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot, de
  anélkül is eláll.

  Paradicsom olajban
  A teljes hibátlan, kemény, még nem túlságosan érett kis paradicsomokat egy literesnél nem
  nagyobb üvegekbe rakjuk, és annyi olajat öntünk rájuk, hogy ellepje őket. Az üveget
  légmentesen lekötjük és hűvös, száraz helyre rakjuk. Télen friss salátát készíthetünk az ily
  módon konzervált paradicsomból.

  Paradicsom egészben
  Egy ötliteres uborkásüveget telerakunk szép, érett, hibátlan, megmosott piros paradicsommal
  (legjobb a sima héjú alma- vagy lucullus-paradicsom). Ha az üveg megtelt, rázogassuk meg
  kissé, hogy a paradicsom jól elhelyezkedjen, de nyomkodni nem szabad. A tetejére egy
  borsónyi timsót, egy evőkanál sót és késhegynyi szalicilt téve az üveget teletöltjük vízzel,
  lekötjük. Két nap múlva levét leöntjük, jól elkeverjük és ismét ráöntjük. Most már végleg
  lekötjük. Így egész télen van érett paradicsomunk. Ha kiveszünk belőle és újra lekötjük, nem
  romlik el.

  Tölteni való paprika
  A hibátlan, friss, húsos zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és miután a végüket 1-2
  helyen bevágtuk, egymásba dugjuk (azért kell a végüket bevágni vagy megszurkálni, hogy a
  lé jól átjárja őket és ne maradjon köztük levegő). Az egymásba dugott paprikákat - a nyitott
  részükkel fölfelé - üvegekbe rakjuk, hideg vizet öntünk rájuk (így mérjük meg, hogy mennyi
  lére lesz szükség), majd minden liter vízhez egy kávéskanál szalicilt teszünk és felforraljuk.
  Ha kihűlt, ráöntjük a paprikákra, és azokat kissé megmozgatjuk az üvegben, hogy a lé
  mindenüvé eljusson. Az üveget lekötözzük és hűvös helyre tesszük. Gőzölni nem kell.
  Használatkor a paprikát átmossuk, és úgy készítjük el, mint a frisset.

  Tölteni való paprika paradicsomlében
  Az egyforma nagyságú, húsos zöldpaprikákat, miután kicsumáztuk, ereiket kivágtuk, néhány
  percre fövő vízbe dobjuk, hogy megpuhuljanak (így többet tehetünk az üvegekbe). A kissé
  megpuhult paprikákat egymásba dugjuk, és a hegyükkel lefelé üvegbe állítjuk. Frissen főzött,
  forró paradicsomlét öntünk rájuk, a tetejükre csipetnyi szalicilt szórunk. Az üvegeket lekötjük
  és száraz gőzbe rakjuk. Egy üvegbe csak annyi paprikát rakjunk, amennyit egyszerre
  felhasználunk.

  Lecsó 1.
  4 kg zöldpaprikához 2 kg paradicsomot vegyünk, így nem lesz savanyú a lecsó. A
  paradicsomot jól megmosva darabokra tördeljük, és addig főzzük, amíg a bőre ráncosodni
  kezd. Ekkor áttörjük. A megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk, szeletekre vagy karikákra
  vágjuk, és a paradicsomlébe téve kb. 15 percig forraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, tetejére egy
  borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és száraz gőzbe tesszük.

  Lecsó 2.
  2 kg zöldpaprikához 1 kg paradicsomot veszünk. A zöldpaprikát kicsumázva karikára vágjuk
  és forró sós vízzel leforrázzuk, a paradicsomot pedig szűrőkanálba téve forró vízbe mártjuk,
  és miután héját lehúztuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A kissé megpuhult paprikát
  leszűrjük, lecsurgatjuk. Az üvegbe egy réteg zöldpaprikát, rá néhány paradicsomkarikát
  teszünk, majd ismét zöldpaprikát és paradicsomot. A felső sor zöldpaprika legyen. A tetejére
  egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és kb. 15-20 percig gőzöljük.
  Másnap a gőzölést megismételjük. Ekkor már annyi levet eresztett, hogy majdnem ellepi a
  paprikát.

  Lecsó 3.
  Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan
  paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi
  szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd
  zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg paprikát. Ízlés szerint
  sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón
  töltsük előmelegített üvegekbe, tetejére tegyünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy
  evőkanál olvasztott zsírt, kössük le szorosan, és rakjuk száraz gőzbe.

  Padlizsános lecsó
  Három nagyobb padlizsánt a tűzhely lapján minden oldalán átsütünk, amíg a héja megbarnul,
  majd rozsdamentes késsel lehámozzuk és feldaraboljuk. 8-10 paradicsompaprikát megmosva
  kicsumázunk, és nyersen ledaráljunk. Fél kg megtisztított hagymát apróra vágunk, másfél dl
  olajban megpárolunk, hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a ledarált paradicsompaprikát. Ízlés
  szerint sózzuk, borsozzuk, forrón üvegekbe töltjük, tetejére ujjnyi olajat öntünk, késhegynyi

  szalicilt szórunk, lekötjük és kigőzöljük.
   
  hangay13 kedveli ezt.
 13. magdusis

  magdusis Vendég

  Köszönöm szépen a recepteket,néhányat biztos ki fogok próbálni.Különösen örültem a tökfőzelékfélének;az nagyon fájt,hogy a gyalult tököt is ki kellett dobni!
  Most már csak a kellő számú üveget kell beszerezni,hogy elég legyen.Biztos finomak lesznek.
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 14. Szacsi71

  Szacsi71 Állandó Tag

  Én holnap szeretnék eltenni epret lekvárnak, valaki tudna segíteni, hogy cukorpótlóval (sorbittal),hogy kell eltennem,hogy télig biztosan elálljon?Köszönöm!
   
 15. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  ellöször is Vándorcsillagnak szeretnék válaszolni a befözéssel kapcsolatban . Igaz magam is csak a jó cellofánt ismertem otthon , de amióta külföldön élek és ennek már elég sok ideje van , itt olyant még talán nem is láttak . A beföttes üvegeket üveg tetövel és gummi szigeteléssel vizbe gözzöléssel , tehát nedves dunsztolással készitik . Itt mindent befözznek , még a Tengeri herkentyüt is valószinüleg . Itt láttam elöször a disznó öléskor nem a bélbe hanem beföttes üvegbe rakták el a hurkát , sülthúst , darálthús is . Elképzelhetittek néztem mint Berci a Moziban . Magam ezt az új módi, twist többször használható csavaros tetöt használom . Igen itt muszály az üveget fejre állitani , mert igy vakuum keletkezik majd egy jó negyed óra után vissza szoktam az üvegeket forditani . Most például mivel nagyon sok lett ,Zsálya szirupot készitettem . Az egyszerü recept az ugy van , hogy : 150 gr összevágott Zsályahoz 0,6 liter vizet teszünk és ezt ca. 30 percig lassú tüzzön felfözzük . Majd a leveleket kivéve és kipréselve a lé mennyiségének megfelellö mennyiségü cukorral szirupá fözzük majd üvegekbe téve eltesszük . Jó nem készitetettm most sokat , csak 5 kg cukrot használtam fel . Mivel mától a konyhába nekem hocci , nejem vette uralomba . Igy talán a Bodza virág szirup az idén várakozik egy picit , esetleg azt kifogom iktatni az ez évi befözésböl . Igy több hely marad a Som és Mahonia lekvárnak .
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 16. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Szia kágyula!
  Nekem nagyon érdekes amit írtál.
  Ha megkérdezhetem melyik országban élsz,hogy befőttes üvegekbe rakják el a disznótorost?
  Miért kell az üvegeket fejre állítani?
  A fűszernövényeket nem lehet megszárítani és úgy dobozolni télire?
  Mi az a som és mahonia?,bocs nem ismerem ezeket.
  Bodzát tettem el ,de sajnos sok liter fel forrot,nem tudom miért?
  Mindent úgy csináltam mint eddig.
   
 17. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz,
  talán sikerül segitenem igy itt küldök neked gyorsan egy két receptett. Tehát vigyázznod kell mert csak ugy ca. félévig tarthatod el öket . Magam még nem probáltam ki eddig igy nem válalok Garanciát érte .
  800 gr Eper , 250 gr Gyümölcs cukor vagy 12 folyékony cükli vagy mi a fene édesitö . 25 g diabetikus Gelirozó /agar-agar/ 150 ml Limetten lé . Ez ca. 3-4 darabból jönn ki .
  Epret mosás után a Limettenlével a cukorral és az agar-agarral felfözzük ca. 3 percig csak ! az elsö rottyanástól . Nem elmenni Tv-t nézni . De mosni sem !!Majd az üvegekbe töllteni ca 4 db 250 ml-es lesz majd .

  500 gr Eper , 150 gr Méz , eljárás mint fent ide tehetsz egy narancsnak a levét ha ugy gondolod .
  Sok sikert .
   
 18. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Vándorcsillag ,
  Most hátulról szerszámozom a lovat mint az egyszerü ember , tehát a Som az kérlek egy cserje otthon a Mátrában találkoztam vele , de manapság sokhelyütt alkalmazzák sövénynek is /Cornus Mas/ Petöfi is megemlitette a Szegett-szeggel cimü versében amikor a szomszédja a hátát porolta kia somfa botjával . A Mahonia az meg kérlek ha jól tudom Amerikából származik és olyan szép sötétkék fürtös bogyó termése van , ha virágzik az elmonhatattlan annyira kábitóan édeskés , mámoritó a sárga virágjának illata . Szuros örökzöld levelei vannak . Nem ez nem az Ilex , az fa és piros a termése , de csak fözzve fogyasztható a lekvárja , pont olyan mint a Bodza . Nyersen nem élvezhetö !!!!!!! Ja a Somnak ugyszintén kis sárga virágai vannak , már kora tavasszal , késö télen már virágzik az elsök között van a Füzfával egyettemben , termése kis tojásdad alakú bogyótermés , ize hasonlit a meggyhez kellemesen savanykás , majd ha lehullik a fáról akkor érett . Tehát tudod mit dolgoztál 40-50 üveg befözése után készen vagy .
  Bodzavirág szirup : 30-40 virágernyö , 2 liter viz , 2 kg cukor , 2 karikára vágott citrom és két citromnak a leve . A virágokat a vizzel és aa citrom szeletekkel felfözzük ca 30`-ig . Majd eltesszük 24 óráig , átszürjük , hozzáadjuk a másik két cirom levét és a cukrot és lassú tüzön szirup sürüre fözzük be . Használhatod ételizesitönek , vagy szódavizzel szörpként iható , de megfázás esetén kiskanállal fogyasztható . Jó köhögés csillapitó .
  Különben manapság Nyugat-Németországban élek , de Ifjúkoromban KISZ-es ként kerültem az NDK-ba , majd itt ragadtam .
  természetesen meglehet a füszernövényeket száritani , magam inkább porciókba téve /jégkockákba / lefagyasztom . "Sajnos " kissé túlsok füszer terem a kertemben , igy valami mást is kell belölle késziteni , nem csak ugy egyszerüen száritani , persze lehet belölle mindjárt teát is késziteni , de gondoltam ez valami extra vagantos . Tavaly az otthoról származott Fügebokromról az értlen zöld fügéböl készitettem lekvárt és kompotott . Igaz csak 5 kg-nyi volt igy gyorsan végeztem vele . Különben ha a Bodza termését akarod eltenni akkor nagyon vigyázz , a még éretlen bogyókat tessék szépen leszemezni a fürtröl , mármint forditva egyszerübb .
   
  zzsuzsa és vandorcsillag kedveli ezt.
 19. eszipi

  eszipi Állandó Tag

  Én a diabetikus lekvárokhoz általában valamilyen rásegítőt használok, pl. Dzsemfix-et. Eddig mér egy üvegnyi sem ment tönkre.
   
  zzsuzsa és hangay13 kedveli ezt.
 20. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  A diabetikus lekvároknál figyelembe kell venni, hogy a gyümölcsben lévő cukor is besűrűsödik! Ha nem használunk a készítéséhez cukrot, akkor is van bennük bőven!
  Csak keveset lehet belőle fogyasztani!
   
  eszipi és zzsuzsa kedveli ezt.

Megosztás