Hírek Befogtak 25 új rádiójelet az űrből, érdekes megállapításra jutottak a tudósok

A kanadai CHIME obszervatórium csillagászai olyan gyors rádiókitöréseket (FRB) fogtak be, amik jóval ritkábban ismétlődnek, mint az eddigi FRB-k.

A gyors rádiókitöréseket (fast radio burst, FRB), a hihetetlenül rövid, de nagyon erős rádióhullám-kibocsátásokat csak 2007-ben fedezték fel a tudósok – egész pontosan az amerikai Virginiai Egyetemen dolgozó Duncan Lorimer és az egyik tanítványa, David Narkevic. Hogy pontosan mi okozza őket, arról még vitatkoznak a szakemberek, az viszont már kiderült, hogy alapvetően kétfélét különböztethetünk meg: olyat, ami egyszeri eseményhez köthető, és olyat, ami folyamatosan ismétlődik.

A Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) obszervatórium kutatói szerint azonban ez nem biztos, hogy így van. A szakemberek a megfigyeléseik során megduplázták az ismert ismétlődő FRB-k számát: 25 újat fedeztek fel az eddig már ismert 21 mellé. Emellett további 14 olyan jel van, amit még figyelnek, de jó eséllyel azok is ismétlődő FRB-k lehetnek.

Az egyelőre az ArXiv preprint szerveren megjelent tanulmányukban azt írják, a most felfedezett 25, és a korábban már ismert 21 FRB között nagy különbség, hogy előbbiek jóval kevésbé aktívak. A korábban felfedezett gyors rádiókitöréseket a feltételezések szerint olyan objektumok – például neutroncsillagok – bocsátják ki, amelyek egy nehezebb objektum körül keringenek.

Néhány neutroncsillag – a magnetárok – hihetetlenül erős mágneses mezővel rendelkeznek. Az ezek, valamint a társobjektumuk közötti mágneses tér kölcsönhatása eredményezi az FRB-ket.

A most felfedezett 25 FRB közül a legaktívabbnál is csak 12 kibocsátást mértek, ami nagyon megnehezíti az észlelést és az alaposabb tanulmányozást is. A kutatók ezért folytatni szeretnék a megfigyelést, amit a nap 24 órájában végeznek el az obszervatóriummal.


A kutatók arra szeretnének rájönni, hogy minek köszönhető az, hogy némely FRB gyakran ismétlődik, míg más kevésbé. A feltételezésük szerint ebből kiindulva minden FRB ismétlődő, csak nem figyelünk rájuk elég sokáig ahhoz, hogy az újabb és újabb eseményeket elkapjuk.

1675105076252.png
 
Egyáltalán nem hiszek az FRB- kben. Bocs mindenkitől, és ha gyakrabban figyelik meg az sem hat meg. Szerintem egy ilyen obszervatóriumban csak kávéznak, és na persze kimegy cigizni, és hopp lemaradt egy ismérlődő FRB-ről.
 
Egyáltalán nem hiszek az FRB- kben. Bocs mindenkitől, és ha gyakrabban figyelik meg az sem hat meg. Szerintem egy ilyen obszervatóriumban csak kávéznak, és na persze kimegy cigizni, és hopp lemaradt egy ismérlődő FRB-ről.
:) Az elektronikus információt rögzítő berendezéseket már elég régen feltalálták, azóta pedig egy cigiszünet aligha jelenthet problémát.:) Másrészt az obszervatóriumokban általában csak 'obszerválják' és rögzítik a jeleket, azok feldolgozását már egy nagyobb szakértői csapat végzi. Az eredményeket pedig rendszeresen publikálják, hogy azokat a szakértők még szélesebb köre megvizsgálhassa és ellenőrizhesse, ezért az FRB-k léte manapság szerintem már nem hit kérdése.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Valakinek meg van Gordosné Szabó Anna (szerk.) (2004): Gyógyító pedagógia? Word-be szeretném felolvastatni!
Sziasztok! Friss tag vagyok! Le szerettem volna tölteni egy dokumentumot, de minden villogni kezdett! Mit kellene tennem?
Palotai-Nemes Klaudetta wrote on sofi5's profile.
Kedves Sofi5!Láttam,hogy a pdf változatokat feltöltötted a Színes kérdések és válaszok német nyelvből – B1 szint ből. Megvettem a könyvet, de nincs cd lejátszóm,online pedig nem tatlálom a hanganyagot. Neked online formátumban meg van esetleg? Tudnál segíteni? Előre is köszönöm. Klaudetta
katica69 wrote on Punpido25's profile.
Szia!
Szeretném elkérni tőled a könyvet.
Sokat varrok az unokáimnak a családnak. Magamtól és videókból tanúltam meg. De hiányoznak az egyszerű fortélyok.
Köszönöm előre is.
trueheart wrote on Melitta's profile.
megkérhetlek,hogyha nem tudod tolerálni a tagok véleményét,azt ne egyoldalúan cenzúrázd!? nem diplomatikus,és amúgy mi nem vagyunk elkötelezett radikális szélsőbalosok! (sem) munkából élünk (van olyan) Ti mért nem tudtok főzni,könyveket megvenni,filmeket adni?

Statisztikák

Témák
37,715
Üzenet
4,699,165
Tagok
608,846
Legújabb tagunk
Henryberce
Oldal tetejére