Bekokainozott angolnák és metamfetamin függő pisztrángok – az állatvilágot is elérte a szenvedélybetegség

Sajnos az nem meglepő, ha drogfüggő emberekről hall az ember, de az, hogy az állatvilágot is elérje a szenvedélybetegség, na az nem mindennapi.


Láthatóan megbolydult az édesvízi ökoszisztéma, miután egyre több legális és illegális szer jut vissza a csatornákon keresztül a környezetbe.

Egy közelmúltban készült tanulmány például arra világított rá, hogy a rákok igencsak buknak az antidepresszánsokra, így félelemérzetük csökken. Fogalmazhatunk úgy, hogy simán keménykednek náluk jóval nagyobb és veszélyesebb ragadozókkal. Ezt látva a kutatók továbbmentek, és elkezdték vizsgálni, hogy az illegális szerek gyakorolnak-e hatást a halakra.

A Temzében bekokainozott angolnákra bukkantak, míg a pisztrángok a metamfetaminra pörögtek rá. Ezt úgy vizsgálták, hogy mesterségesen előállítottak olyan édesvízi tartályokat, amelyeknek a vizét olyan arányban spékelték meg metamfetamin-koncentrációval, ahogyan az a környezetben is előfordul. A halak 8 hétig akklimatizálódtak ebben, majd áthelyezték őket nem szennyezett édesvízbe.

Hogy mérhető legyen, a halak mennyire lettek drogfüggők, kétnaponta választás elé állították őket.

A halak olyannyira függők lettek, hogy a tiszta medencébe való költözést követő első 4 napban aktívan a drogos vizet választották.
Aktivitásuk csökkent, a drog nyomait pedig még 10 nappal a szer teljes kivonása után is kimutatták az agyukban.

A tudósok arra jutottak, hogy érdemes a gyógyszerek tágabb környezetre gyakorolt hatásait figyelemmel kísérni, és ahol szükséges, beavatkozni.


HAL.jpg
 
Ja, csak évekkel ezelőtt is már volt egy csomó baja a halaknak, mert tonnaszám ömlött a szenyvízzel a rengeteg gyógyszer, fogamzásgátló és stb. Persze nem kell messze menni, egyik ismerősöm szülei falun élnek, ahol régebben az volt a szokás, hogy nem ástak emésztőt, hanem a régi kutba vezeték bele a szenyvizt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szeretnék teljes jogú tag lenni. Mit kell tennem?
Heló!
Lenne egy kérdésem, nem tudom, hova írjam, ezért itt kérdezem meg:
Fordítok egy történelmi romantikus könyvet (persze majd többet is szeretnék), és ha elkészülök vele, akkor azt hogyan osszam meg?
Mondjuk lesz egy blogom, és ott mondjuk fejezetenként lesz a történet. Akkor azt itt is kiírhatom, hogy https://ittleszablogomneve.hu blogra felkerült egy újabb fejezet?
Köszönöm előre is a segítséget! :)
kisboszi73 wrote on balacy's profile.
Sziasztok. Keresem a 700. feletti Júlia, Romana köteteket. Nem tudjátok hol találhatom meg?
sva1 wrote on sfbarat's profile.
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy Lynda Juall Carpenito: Ápolási diagnózisok című könyve meg van-e neked valamilyen formátumban? Hálásan köszönöm válaszodat:

Statisztikák

Témák
36,870
Üzenet
4,490,051
Tagok
595,909
Legújabb tagunk
PecGyörgyi
Oldal tetejére