Bekokainozott angolnák és metamfetamin függő pisztrángok – az állatvilágot is elérte a szenvedélybetegség

Sajnos az nem meglepő, ha drogfüggő emberekről hall az ember, de az, hogy az állatvilágot is elérje a szenvedélybetegség, na az nem mindennapi.


Láthatóan megbolydult az édesvízi ökoszisztéma, miután egyre több legális és illegális szer jut vissza a csatornákon keresztül a környezetbe.

Egy közelmúltban készült tanulmány például arra világított rá, hogy a rákok igencsak buknak az antidepresszánsokra, így félelemérzetük csökken. Fogalmazhatunk úgy, hogy simán keménykednek náluk jóval nagyobb és veszélyesebb ragadozókkal. Ezt látva a kutatók továbbmentek, és elkezdték vizsgálni, hogy az illegális szerek gyakorolnak-e hatást a halakra.

A Temzében bekokainozott angolnákra bukkantak, míg a pisztrángok a metamfetaminra pörögtek rá. Ezt úgy vizsgálták, hogy mesterségesen előállítottak olyan édesvízi tartályokat, amelyeknek a vizét olyan arányban spékelték meg metamfetamin-koncentrációval, ahogyan az a környezetben is előfordul. A halak 8 hétig akklimatizálódtak ebben, majd áthelyezték őket nem szennyezett édesvízbe.

Hogy mérhető legyen, a halak mennyire lettek drogfüggők, kétnaponta választás elé állították őket.

A halak olyannyira függők lettek, hogy a tiszta medencébe való költözést követő első 4 napban aktívan a drogos vizet választották.
Aktivitásuk csökkent, a drog nyomait pedig még 10 nappal a szer teljes kivonása után is kimutatták az agyukban.

A tudósok arra jutottak, hogy érdemes a gyógyszerek tágabb környezetre gyakorolt hatásait figyelemmel kísérni, és ahol szükséges, beavatkozni.


HAL.jpg
 
Ja, csak évekkel ezelőtt is már volt egy csomó baja a halaknak, mert tonnaszám ömlött a szenyvízzel a rengeteg gyógyszer, fogamzásgátló és stb. Persze nem kell messze menni, egyik ismerősöm szülei falun élnek, ahol régebben az volt a szokás, hogy nem ástak emésztőt, hanem a régi kutba vezeték bele a szenyvizt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Amanda33 wrote on Fidji's profile.
Dr Bernard Spock könyvei engem is érdekelnének, ha még megvannak
Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .

Statisztikák

Témák
36,988
Üzenet
4,513,506
Tagok
597,539
Legújabb tagunk
szőkepárduc
Oldal tetejére