Beszólt a román nagykövet Semjénnek: Budapest nem támogathatja az erdélyi gazdákat

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 26.

Melitta - 2019 November 26, 21:22
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen arról beszélt: Bukarest nem egyezik bele abba, hogy Magyarország támogassa az erdélyi gazdákat, ilyen program csak a román hatóságok bevonásával folytatható. Háború lesz a két Orbán között?

  Mi is többször írtunk arról: Orbán Viktor és az akkor még szabadlábon lévő szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Liviu Dragnea megegyezett, majd ezek után a magyar kormány kiszervezte közel százmilliárd forint (!) elosztását egy külföldön működő alapítványnak. Az erdélyi Pro Economica különféle pályázatokon támogatást oszt erdélyi gazdáknak, de erős a gyanú, hogy a pénz egyharmada PSD-s politikusoknak jutott.

  A nyertesek kiléte máig nem nyilvános, pedig vannak, akik milliárdokat kapnak a magyar adóforintokból. A magyar politikusok többször hálálkodtak az azóta börtönben ülő román pártvezérnek: a mezőségi támogatások záróünnepségén az MTI beszámolója alapján Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott a korrupt politikusnak, mert „támogatása nélkül a projekt nem érte volna el a jelenlegi stádiumot.”

  Azóta viszont új kormány van Bukarestben, a PSD ellenzékbe szorult. Ennek meg is lett a következménye: a G4media.ro beszámolója szerint Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen magának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek mondta el a diplomáciában meglehetősen szokatlan élességgel, hogy a bukaresti kormány nem egyezett bele az erdélyi gazdák magyarországi támogatásába.

  A nagykövet szó szerint így fogalmazott:

  HIRDETÉS
  „Románia úgy gondolja, az efféle beavatkozások során mindkét kormánynak körültekintőnek kell lennie, ezeket korábban elfogadott elvek alapján, megkülönböztetéstől mentesen, az EU szabályokkal összhangban kell megoldani. Annak érdekében, hogy ne hagyjunk kétségeket, szeretném világossá tenni: a budapesti kormány azon kezdeményezésére gondolok, amellyel támogatja a romániai gazdasági tevékenységeket, különösen mezőgazdasági területen. Megragadom a lehetőséget – és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétét –, hogy megerősítsem a román kormány hivatalos álláspontját ebben a témában: a magyar kormány úgynevezett erdélyi mezőgazdasági támogatási programját nem tárgyalta meg a román kormánnyal és ez nem tárgya a kétoldalú megállapodásoknak, mint ahogyan az egyébként normális lenne” – fogalmazott a nagykövet, hangsúlyozva:

  „Románia nem egyezett bele ebbe a programba, és azt kérjük, ezt kizárólag a román kormány belegyezésével, transzparensen és diszkriminációmentesen folytassák! Kérjük továbbÁ a román törvények betartását és az EU belső szabályozásának figyelembevételét”

  – fogalmazott a nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–román tagozata megalakulásának húszéves ünnepségén.

  Mivel mindkét országban Orban vezetéknevű a miniszterelnök, nagyon úgy tűnik, Orbán kontra Orban diplomáciai háború közeleg.

  Lukács Csaba

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 26.

  1. Melitta
   Melitta
   Ha norveg alap inkabb nem kell Mo-nak. A romanoknak meg a magyar segitseg nem kell . Meg ilyent....
  2. krabat1
   krabat1
   A fidesz mindig csak magának ad. Így pénzelik a szatelitszervezeteket.
   setni és Georgina Bojana kedveli ezt.
  3. lacylla
   lacylla
   Ajjaj jajj, éhen halnak a vásárolt fidesz szavazók?
   No de: "
   Budapest nem támogathatja az erdélyi gazdákat"
   Tényleg Budapest támogatja?
   Utoljára módosítva a moderátor által: 2019 November 27
   doppio és CasaLoma kedveli ezt.
  4. lacylla
   lacylla
   Kell(ene) az nekik (a románoknak), csak nem diszkriminatív-szelektív-nacionalista szűrön át - mert úgy ők nem kapnak belőle.
   Majd a román-lázár kijelenti, hogy ezután majd ő osztja el azt a rengeteg pénzt.
  5. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ebből a pénzből legalább másfél évig nem tudnának veszteségessé válni a magyar kórházak, avagy elegánsabban a TVK-t (nem a Tiszai Vegyikombinátot, hanem a teljesítmény volumen korlátot) meg lehetne emelni oly mértékben, hogy a várólisták zöme megszűnne...
   Virágtündér és CasaLoma kedveli ezt.
  6. doppio
   doppio
   Hogy diplomáciai avagy békés egymás mellett-élési képességük nincs az már régen látszott.Nézetem szerint képesek többet ártani a külhoni magyaroknak.Mindenbe elefánt módjára beleavatkozni
   lacylla és gumelig kedveli ezt.
  7. doppio
   doppio
   Te is tudod hogy nem, én is értem hogy a belföldi polgárok pénze az ezt mondod.
   A diplomáciai és egyszerűsített újságírói szóhasználat szerinti.
   És satöbbi: például meg se kérdeztek akarunk-e Erdélyi kastélyt megvenni, főleg úgy hogy Anikó baráti köréhez kerüljön.
   kipling és lacylla kedveli ezt.
  8. gumelig
   gumelig
   Szerintem ís csendes diplomáciával többet lehetne elérni. Így még jobban utálnak bennünket. A másik veszély, hogy a visszakapcsolás reményét kelthetik fel a külhoniakban.
   A nagy nacionalista mellverésekröl, mindig a balkáni háborúk jutnak eszembe.
   “Ahol szerbek élnek az Szerbia” mondták. A következmények rettenetesek voltak.
   sidavoq, Melitta, lacylla és 1 másik tag kedveli ezt.
  9. doppio
   doppio
   Igen nem lenne kihasználatlan műtő.Ha már véletlenül ott orvos van.
   Tudod mi vicc jutott eszembe a szocializmusból?
   mert soha nem jön össze a kettő: ha víz van vödör nincs, ha vödör van víz nincs.
   kipling és setni kedveli ezt.
  10. doppio
   doppio
   Egyetértek, de töprengek.
   Mert a nagypofájú Csurkának elfogadtam egy mondatát többet soha
   Igen az óvatos nem melldöngető nem követelődző diplomáciát támogatom.Félelmet éreztet valóban mert ott is vannak nacionalisták sőt a román nacionalizmus még erősebb.
   No de most jön a kettősség és ez nem a mostani helyzetről szól.Ott van a trianon kérdés ami már soha többet nem kérdés szerintem örökre lezárt.
   De mi volt az a Csurka mondat?
   Jó jó de ki tegye szóvá ha nem mi?A sérelmet mi szenvedtük szerinte más szóvá nem teszi.Ezért ebben hallgatni vétek.
   No de a mostani kérdés nem ez.Mégis a diplomáciáról szól és a követelődzésről.Csurka nem követelődzést mondott érdekért szót emelni.
   És ez ha kitartó diplomáciai óvatossággal megy az más
   gumelig kedveli ezt.
  11. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ez egy bevett újságírói formula: a fővárost azonosítják az ország vezetésével (mivel ott székel) és a kormány jár el az országa nevében.
  12. gup
   gup
   Azért azt elgondolkodtató, hogy a mesterségesen pár évtizede létrehozott államokból már csak Románia maradt, nemrég ünnepelték a 100 (száz) éves fennálásukat.

   a politika az politika, Románia annektálni akarja Moldáviát... Magyarországé a szomszédpolitika és bővítés biztosi pozíció , Románia jópár éve ácsingózik a schengeni tagságért, eddig mindíg más EU tagország vétózta meg a tagfelvételt.
   Utoljára módosítva: 2019 November 27
  13. lacylla
   lacylla
   Értem én, csak nem tudom elfogadni. Elképzeltem egy pillanatra milyen lenne, ha a mondatot a szaván fogjuk.
   Mert hogy lenne megfogalmazva ugyanez, ha TÉNYLEG a városról akarnánk elmondani ugyanezt? Na ugye. Wittgenstein nem szeretné ezeket az újságírókat.
  14. lacylla
   lacylla
   A dák - román kontinuitás bizonyított - menj el Sarmisegethuzára, micsoda leletek... Méghogy évtizedek. Jó, nem azóta állam, de akkoriban nem is az volt a divat.
   doppio kedveli ezt.
  15. gup
   gup
   azért vannak teóriák és ráadásul mikor melyik kerül elfogadásra ... általában a háborús események döntik el, hogy éppen melyik a jó.
   Itt van például Eduard Robert Rösler elmélete....

   De vannak apróbb éredekességek is, mint említettem éppen Moldáviát akarják annektálni és létrehoozni a Nagy-Romániát ... erre Putyin orosz elnök, a moldvai elnöknek egy 1790-ben készített Nagy-Moldova térképet adott ajándékba (hogy ki kit is annektáljon), érdekesség az is hány milliárdot költenek fegyverkezésre, náluk már régóta a költségvetés min 2% -a.
   Utoljára módosítva: 2019 November 27
   lacylla kedveli ezt.
  16. danilo
   danilo
   Ők 25 millióan vannak, mi alig 10 millióan és mi segítünk ? Ajaj itt valami sántít.
   setni kedveli ezt.
  17. gup
   gup
   eddig az volt, hogy ellopják az összes pénzt, most meg, hogy külföldön herdálják el ... már nehéz követni, és még marad pár milliárd stadionokra is.
   Kész bűvészmutatvány.
   johannsebastian kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   Inkább hozzáértésnek nevezném.
  19. gup
   gup
   szóval mindent ellopnak, elherdálnak, építgetnek is ezt-azt, és a poén ... hivatalosan még az államadósság is csökken
   johannsebastian kedveli ezt.

Megosztás