Betiltják Ausztriában a fejkendő viselését az általános iskolákban

Megszavazta szerda este az osztrák parlament azt a jogszabályt, amely betiltja az osztrák általános iskolákban az olyan ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi.


muszlimnopix.jpg
Fotó: Pixabay

Az indoklás szerint a fejkendőviselési tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak. A tilalom nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre. Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Theo Öhlinger alkotmányjogász ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Rudolf Taschner az elnyomás politikai szimbólumának nevezte a fejkendőt; szerinte az intézkedés célja, hogy a lányoknak ne kelljen elnyomástól szenvedniük - ezt jelképezi, ha a fejükön nem viselnek fejkendőt. A kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) oktatási szóvivője, Wendelin Mölzer azt hangsúlyozta, hogy a fejkendő viselésének betiltása része a politikai iszlám elleni küzdelemnek.

A korábbi oktatási miniszter, a szociáldemokrata Sonja Hammerschmid (SPÖ) úgy vélekedett, hogy a fejkendőviselési tilalom nem vezet majd eredményre, ugyanis a lányok iskola után hordani fogják a kendőt. A politikus szerint észszerűbb volna, ha pszichológusokat, szociális munkásokat, integrációs szakembereket és német nyelvtanárokat alkalmaznának az integráció elősegítésére. Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) képviselője, Irmgard Griss szerint nem egyértelmű, hogy a muszlim lányokat a fejkendő viselése akadályozná a tanulásban. A JETZT (Most) baloldai populista párt oktatási szóvivője, Stephanie Cox szerint ugyanakkor az iskoláknak vallásmentes terekké kellene válniuk.


(MTI)
 
"A gondolkodás a legfárasztóbb a világon, azért művelik ilyen nagyon kevesen.." Hát nektek nem volt miben elfáradnotok... Tényleg rágás nélkül mindent lenyeltek amit elétek tesznek?...
Nevetséges ahogy kizárólag az ízlésetek szerinti media által közvetített "igazságokat" szajkózzátok, egy két valóban saját véleménytől eltekintve....
Ma a világ legtöbb követőt számoló vallása az iszlám, s nem picit, de 100 milliókkal előzi a kereszténységet.... Ugye az elmúlt évtizedekben Európa számos országában százalékban mérhető a muszlimok száma a vallásukat gyakorlók között.... Minden vallásnak vannak olyan évszázados hagyományai, amik a földrajzi környezet következményei. Ilyen az öltözködés is egyebek mellett. Az iszlám szerves része a szunna, hagyomány. A muszlimok számára az elmúlt 1400 év során a szunnák jó része a mindennapok teljesen természetes részévé váltak , bár a bevésődést nagyban segítette a saria, a Koránon, a szunnákon és a hadiszokon alapuló iszlám törvénykezés...Ugye Európában (tkp. keresztényvilágban) sem túl régi a nők egyenjogúsága. Ázsiában (különösen az iszlám országokban) meg még jelenleg is alig vannak túl a kezdeti eredményeken. S mivel lehet leginkább felhívni a figyelmet a múltban gyökerező dolgokra? Természetesen a külsőségek radikális változtatásával, mert ez azonnal végrehajtható, míg a gondolkodás átprogramozása hosszú folyamat.... S itt vagyunk a csadornál, a hidzsabnál, a burkánál... Az idegenbe települt muszlimok( ugye nem csak ők, s szerintem vagyunk itt néhányan, akik erről hosszan tudnának mesélni) hosszú ideig küzdenek a beilleszkedéssel, tetézve egy jelentős vallási alapú elkülönüléssel.... Az új hazájukért számos dolgot feladnak, de számos dolgot, s ugye csak a külsőség ami feltűnik, megtartanak egyrészt az együvé tartozásuk miatt , egyrészt mert belenőttek s természetes, megszokott minden napjuk részeként, így érezték jól magukat, mint galeriy is írta... Tőlük függetlenek a mai világ szükség szülte biztonsági intézkedései, ugye símaszkban egy katolikus papot sem engednek szabadon kószálni, nem hogy egy repülőtéren, de egy áruházban sem... S jött a második lépcső a politikusok és a média által gerjesztett paranoia, pedig egyre másra kiderül, hogy a szélsőjobb, szélsőbal ideológiája által feltüzeltek jelentik az igazi fenyegetést...Sajnos a jelenlegi magyar politika hosszú időre megmaradó károkat okoz a magyar közgondolkodásban is, melynek következményei szinte felmérhetetlenek ma még... S akkor a fejkendőről... Ez ugye nem népviselet, hanem vallási hagyomány, mint ilyen nem választható el az iszlámtól. Ausztriában az egyház és az állam szétválasztása több évtizede megtörtént, s kiválóan működik. Ott ugye nem söpörték szőnyeg alá a pedofil egyházi személyek ügyeit sem, s a holokauszt tagadásáért is kiszabták a hat év börtönt... A fejkendő betiltása ennek a következetes politikának a része,
független attól, hogy az iskolás lányok hordanak-e egyébként, vagy nem hidzsábot...
De a reakciókra jellemző, hogy az emberek többsége ( ahogy az itt hozzászólók némelyike) úgy ellenzi, vagy támogatja az intézkedést, hogy nem is tudja hogy néz ki a betiltott dolog, s mit is jelent a viselője számára, vagy miért is zavarja azokat akik ellene ágálnak... Ugye itt is egy csador képét mellékelték a cikkhez, ami azért nagyon nem ugyanaz, semmi másra nem szolgál, mint burkolt hangulatkeltésre, egyirányú állásfoglalásra...
Az itt olvasott hozzászólások jól példázzák milyen hathatósan manipulálja a preferált média a "véleményt", ami kinek is a véleménye?
Ezen elgondolkoztatok már?...
 
Utoljára módosítva:
Részemről lezárom. A szekularizáció az államnak a vallástól való függetlenségét jelenti.'
Azt, hogy Orbán ne úgy beszéljen mind egy szektavezér, egy keresztény Ajatohla.
Azt, hogy a Söder ne akarjon kötelezően keresztet kiakasztani középületekbe.
-
markus-soeder-haengt-ein-kreuz-im-kabinett-auf.jpg

-
Ha én Bajorországban szállok meg, minden alkalommal leveszem a szállodai szobám falán függő keresztet a falról, és odateszem a TV távirányítója mellé, már csak protestálásból is. Ennek ellenére nem esik nehezemre valakinek "Grüß Gott-ot" mondani ha olyan hangulatba vagyok.
-
Én azt szeretném ha az embereknek nem kellene bujkálunk, ha úgy találják jónak akkor akasszanak egy keresztet a nyakukba, tegyenek kippát a fejükre, vagy hordjanak kendőt.
-
Szeretném megemlíteni, hogy a 60-as években Hippik lepték el Eszak-Afrikát, süttették a hasukat a napon, nem mosakodtak, növesztették a hajukat és kábítószereztek.
-
8763391_orig.jpeg

-
Ök is a ruhájukkal fejezték ki az életszemléletüket. Nekem volt problémám a magyar rendőrökkel anakidején.
-
Én azt szeretném ha toleráns lenne a világ és a törvény ott nyúlna csak bele az életünkbe ahol van értelme.
-
 
De a reakciókra jellemző, hogy az emberek többsége ( ahogy az itt hozzászólók némelyike) úgy ellenzi, vagy támogatja az intézkedést, hogy nem is tudja hogy néz ki a betiltott dolog, s mit is jelent a viselője számára, vagy miért is zavarja azokat akik ellene ágálnak... Ugye itt is egy csador képét mellékelték a cikkhez, ami azért nagyon nem ugyanaz, semmi másra nem szolgál, mint burkolt hangulatkeltésre, egyirányú állásfoglalásra...
Ez így van.
Számomra nincs jelentősége hogy ki mit hord lehet az jadak , kaopr, juanaz, bármi...egy a lényeg hogy viselése ne agresszív legyen.
 
.egy a lényeg hogy viselése ne agresszív legyen.
A viselője lehet agresszív a ruhadarab nem tehet róla
Egy agresszív viselő "babos" traktoroslány fejendővel is agresszív.
Nem a fejkendő miatt van.

A pókember jelmez se agresszív legfeljebb ijesztő.A viselője már lehet agresszív.
Már sokkal kevésbe ártatlan a sikoly maszk.Ugyanakkor viselője csak lökött


Még ennyit:
hogy nem is tudja hogy néz ki a betiltott dolog
Úgy legyél ellene, hogy megnézd miről van szó.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,710
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére