Biókertészet - vegyes növényi kultúrák

ABandi66 témája a 'Dumcsi' fórumban , 2012 Április 2.

 1. bogar1015

  bogar1015 Állandó Tag

  Bravo! mért nem í róla bövebben? és képet is kösz!
   
 2. vizike

  vizike Állandó Tag

  Az első "komoly" használatnál készítek képeket. Az időjárás még nem alkalmas a kertészkedéshez és a fatartóban várja (türelmetlenül), hogy már kézbevegyük. Addig még a youtube segítségével tanuljuk a használatát. :)
   
 3. vizike

  vizike Állandó Tag

  Ismét nem vált be a metereológusok jóslata, így megdolgoztattuk a kicsikét. Ami nekem kézzel három délutánt vett fel, azt 10 perc alatt elvégezte, két óra alatt már be is volt ültetve. (A tegnap láttam, hogy 10 lóaerős, honnan is vettem azt a fél lovat? Na, erre mondják, hogy Nő ... :) )
   

  Csatolt fájlok:

  bogar1015 kedveli ezt.
 4. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Vizike,

  Első ránézésre erős gépnek tünik ... s mintha már használták volna. Vagyis nem újan vettétek. Persze ez sem baj ... nektek kell megfeleljen. Egészségetek legyen, hogy sokat használhassátok.
   
  vizike kedveli ezt.
 5. vizike

  vizike Állandó Tag

  Igen, használtan vettük, egy zöldségtermesztő családtól, akik traktort vásároltak így fölöslegessé vált. Sokat nem volt használva, mert nagyon jó állapotban van, a szántó részét még nem is használták, csak kapáltak vele. Nekünk árban így naaaagyon megfelelt. Remélem sokáig használjuk. :) Köszönjük a jókívánságot. :) :)
   
 6. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  1Vedd rá a szomszédot hogy ültessen a kerítés vonalába macskagyökeret.2 Vehetnél még egy macskát egy nagyobbat, az megvédi a területét és megtaníthatod hova piszkoljon.
   
 7. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  Kérdésem ültetett már valaki eperfát?) A nejem és én is szeretjük és van egy kis földünk ahol most készülök ültetni....jól jönne a plusz infó
   
 8. icebreaker

  icebreaker Állandó Tag

  Az eperfát akkor érdemes ültetni, ha van elég nagy területed. Van fekete és fehér változata. Nekem nagy szemű fekete volt az, ami legjobban ízlett. Nem sok gond van vele. A belső részén sűrűsödő ágakat kell néha ritkítani. A helyét is meg kell választani, mert a túlérett gyümölcsök eléggé szemetelnek, a fekete pedig még fog is.
   
  kágyula kedveli ezt.
 9. icebreaker

  icebreaker Állandó Tag

  vizike kedveli ezt.
 10. vizike

  vizike Állandó Tag

  Úgy látom mindenkihez elérkezett a tavasz és a kertben tevékenykedik. :) Itt semmi mozgás, írás, kérdés, tanácsadás ... :D
   
 11. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  vizike kedveli ezt.
 12. ubiubi_hun

  ubiubi_hun Állandó Tag

  Nagyon ötletes !
   
 13. vizike

  vizike Állandó Tag

  Az esővel és meleggel megjelentek a csigák is a kertben, nem is kevesen. Szerencsémre a kis csapat tudja mi a dolga. Nagyon hasznosnak bizonyulnak, étvágyuk óriási és válogatás nélkül nyelik a csigát. :)
   

  Csatolt fájlok:

 14. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Az idén kipróbáltuk a rukkolát ... egyáltalán nem igényes ... és nagyon jó a salátákba,
   
 15. vizike

  vizike Állandó Tag

  és nagyon szapora. :cool:
   
 16. nemcsa

  nemcsa Új tag

  időnként ifjítani kell a koronáját
   
 17. Bazsalikomot hogyan érdemes ápolni? Amit vettem elárasztották a tetvek, miután lepermeteztem teljesen megritkult. Most kezd magához térni, de már nem ugyanaz. Megfásodott a szára, és nem akar besűrűsödni. Mit tehetnék, hogy újra egészséges, sűrű legyen?
   
 18. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Próbáld meg újra szaporítani a következő módon:
  Első lépésként kb. 8 cm hosszú darabokat vágunk le kicsivel a levélnyelek alatt.
  Eltávolítjuk alul az oldalsó nagy leveleket. Az apró levelek a száron maradhatnak.
  A hajtásokat tiszta csapvízzel megtöltött kis üvegekbe helyezzük. Egy üvegbe egy, esetleg kettő növényt tegyünk.
  Az üvegeket meleg, világos (de tűző napfénytől mentes) ablakpárkányra állítjuk.
  Rendszeresen ellenőrizzük a vizet, ha szükséges töltsük fel az üvegeket, hogy a szárak végig a vízben maradjanak. Célszerű a vizet kétnaponta cserélni. 5-7 nap elteltével megjelennek az első gyökérkezdemények, amelyek napról-napra szemmel láthatóan növekednek.
  2-3 hét alatt a gyökérzet elég naggyá és erőssé fejlődik ki ahhoz, hogy a növényeket cserépbe ültethessük vagy kiültethessük a szabadba.

  Nekem bevált ... és üvegházban nagyon szereti.
   
 19. vizike

  vizike Állandó Tag

  Segítség! Végre megszabadultam a csigáktól (a kacsák és a száraz időjárásnak köszönhetően). Végre nem barnult le paradicsomom, erre két napja valami megtámadta. Fog vagy csőr nyom nem látszik, de egy éjszaka alatt megmocskol 5-6 paradicsomot. Még térd magasságban is képes körberágni az érett paradicsomot. Csak egy csonk marad. Sőt, van amelyiket leszedi és 2-3-t egymás mellé gyűjti megrágva. Szedjem le zölden? Csak a pirosakat bántja. :( Valami ötlet, hogy mi lehet és hogy védhetném meg?
   
 20. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Vizike ...

  Már leszüretelted gondolom, de jövőben hátha segít ez a cikk: - mivel a kis "huncut" csak a pirosakat szereti
  "A paradicsomot igen kedveljük és nagy becsben tartjuk – éppen ezért eseményszámba megy, amikor a kertben végre megérik az első szem. A leszedett paradicsomot fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle paradicsomlevet, paradicsompürét, aszalt vagy sült paradicsomot, de akár le is fagyaszthatjuk.
  Ha van olyan szerencsénk, hogy saját kertben saját paradicsomot termeszthetünk, felmerül a kérdés: mikor "áll készen" a paradicsom a szüretre?
  A paradicsom ebből a szempontból igen rafinált. Hozzászoktunk, hogy a zöldségesnél vagy a piacon élénk tűzpiros a színe, mikor a szatyrunkba rakjunk. A helyzet viszont az, hogy a szín nem feltétlenül jó indikátor a tekintetben, hogy mikor érdemes a termést leszedni. Ha arra várunk, hogy az összes szem egyformán pirosra érjen, máris elkéstünk a betakarítással.
  Mikor szedjük le a paradicsomot?
  A paradicsomok gázosak... Félreértés ne essék, úgy értjük, hogy gázt bocsátanak ki. A teljesen kifejlett, érett, de még zöld paradicsom etiléngázt termel. A kifejlett zöld paradicsom belsejében két növekedési hormon váltja ki a gáztermelést, a gáz pedig a gyümölcs sejtjeinek öregedéséért felel, aminek az eredménye a termés megpuhulása és a zöld szín pirosba fordulása. Az etilén növeli a karotinoidok (piros és sárga szín) és csökkenti a klorofill (zöld szín) mennyiségét.
  Ennek a folyamatnak köszönhetően a paradicsomot már azelőtt leszedhetjük, mielőtt teljesen megérett volna. A paradicsomszüret ideális ideje tehát akkorra tehető, amikor a paradicsomszem már teljesen kifejlett, de még zöld színű. A leszedést követően hagyjuk, hogy pirosra érjen. Ezzel megelőzhetjük a paradicsomszemek sérülését, berepedezését, ütődését, és ami a legfontosabb: ellenőrzésünk alatt tarthatjuk az érési folyamatot.
  A paradicsom esetén a szüretre a termőidőszak végén, azaz általában a nyár végén kerül sor, amikor a paradicsom kifejlett, érett, zöld színű. Az ezen stádium előtt leszedett paradicsom nem annyira zamatos, kevésbé ízletes, mint az, amelyik egy kicsit tovább marad a száron. Ilyen például a hipermarketekben kapható legtöbb paradicsom, amelyeket korán szüretelnek le és a szállítás során érnek pirosra.
  Tudnunk kell megállapítani, mikor szedhetjük le az érett, zöld paradicsomot. Az első pirosas árnyalat megjelenése mutatja, hogy paradicsomot anélkül leszedhetjük, hogy belső tartalmának értéke csökkenne. Természetesen, akkor is leszedhetjük a paradicsomot, amikor már pirosra érett. Az érettséget úgy tudjuk például ellenőrizni, hogy a paradicsomot vízbe tesszük. Ha érett, elsüllyed. A száron pirosra érett paradicsom a legédesebb, ugyanakkor vannak fajták, amelyeknél a szemek túl súlyosak ahhoz, hogy a növényen hagyjuk azokat. Így nem marad más hátra, mint leszüretelni a kifejlett, zöld szemeket, majd hagyni, hogy az etiléngáz folytassa és fejezze be az érési folyamatot.
  Az, hogy "hogyan" szedjük le a paradicsomot, lényeges tudnivaló. Vizsgáljuk meg a paradicsomszem alját, mivel az érés itt kezdődik. Finoman nyomjuk össze a termést, hogy ellenőrizzük a keménységét. Mikor megjelenik az első pirosas pír a paradicsom héján, tudhatjuk, hogy közel a szüret ideje.
  A termést határozottan, de óvatosan markoljuk meg és húzzuk el a növénytől úgy, hogy közben a másik kezünkkel fogjuk a növény szárát.
  Miután leszedtük a paradicsomot, a további éréshez tároljuk zárt helyen. A zöld paradicsom gyorsabban érik, ha újságpapírba csomagoljuk, ugyanis a papír benntartja az etiléngázt, és ez felgyorsítja a folyamatot. Ezt követően tároljuk 13-21 °C-on. Alacsonyabb hőmérsékleten, ha lassítani szeretnénk az érést, magasabb hőmérsékleten, ha fel szeretnénk azt gyorsítani. Ellenőrizzük rendszeresen az érettség fokát; az így tárolt paradicsomok 3-5 hétig tarthatók el."
   
  vizike és kisboszi kedveli ezt.

Megosztás