Bill Gates szerint ez menthet meg a klímakatasztrófától

A megújuló energiák terjedése önmagában nem elég ahhoz, hogy meg tudjuk fékezni a globális felmelegedést. A milliárdos szerint öt területen van szükség nemzetközi összefogásra és innovációs, technológiai áttörésre, hogy elkerülhessük az aszályok, kánikulák, árvizek és egyéb szélsőséges jelenségek által jellemzett klímaarmageddont. Sokan nem is sejtik, mik a legnagyobb szennyezők.

Ugyan az energiatermelés a globális légszennyezés 25 százalékát adja, négy másik ágazat is jelentős mértékben hozzájárul az éves globális üvegházgáz-emissziónkhoz. A megújuló energiák használatának gyors terjedése tehát önmagában nem elég, hogy elejét vegyük a szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásának és ahhoz, hogy hatékony klímavédelmet fejthessünk ki.

A Microsoft milliárdos alapítója nemrég egy blogposztban nevezte meg azt az öt területet, melyekben óriási kihívások előtt állunk, amikre innovációval kell reagálnunk. Gates úgy látja, nemcsak a szélturbinák és a szolárpanelek jelentik a kulcsot bolygónk megmentéséhez. „Ahhoz, hogy megállítsuk bolygónk felmelegedését, áttörésekre van szükségünk a gyártásban, az élelmiszereink termesztésében, az emberek és az áruk szállításában, vagyis nem csak abban, hogyan látjuk el energiával az otthonainkat és a járműveinket” – fogalmazott Gates.

A párizsi klímaegyezmény és a nemzetközi klímapolitika tudományos alapját adó Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) közelmúltban kiadott jelentése szerint már két évtizeden belül is drasztikus változásokat hozhat az éghajlatváltozás az ökoszisztémákban.

A világcégek is tisztában vannak a fejlesztési igényekkel a zöldülés terén, ezért bevett szokás lett köztük, hogy startup-versenyekkel és pályázatokkal ösztönözik az innovációt.

bill_gates_flickr_TNSSofres.jpg

Bill Gates
– Kép: Flickr/TNS Sofres

Áramtermelés


Energiaigényeink kielégítése hozza létre a globális üvegházgáz-kibocsátás negyedét. De a maradék 75 százalék más forrásokból és ágazatokból jön. 1970 óta nagyjából 90 százalékkal nőtt az emberiség éves ÜHG-emissziója, s ha meg akarjuk akadályozni, hogy hasonló növekedés történjen a következő évtizedekben, arra a bizonyos 75 százalékra, a többi ágazatra kell koncentrálnunk ahelyett, hogy hátradőlünk, és azzal nyugtatjuk magunkat, a megújuló energiák használatával megoldunk mindent.

Mezőgazdaság

Az állattenyésztés éppúgy beletartozik az agrárium karbonlábnyomába, mint az erdőirtás. Az erdőket főleg a pálmaolaj-termelés miatt végzik, s akár országnagyságú területeken is kivágják a fákat, hogy helyet adjanak az olajpálma-ültetvényeknek. Brazíliában a szójatermelés az egyik legnagyobb oka az erdőirtásnak, mert a szóját a marhatenyésztésnél használják fel takarmányként. Az agrárium a globális ÜHG-kibocsátás 24 százalékáért felel. Ezen belül a legnagyobb karbonforrás az állattenyésztés, mely több üvegházgázt ereget a levegőbe, mint a világ országainak nagy része. Csak Kína és az USA kibocsátása haladja meg az állattenyésztését.

A nitrogénalapú műtrágyák szintén nagy kibocsátók. Ez azért nagy baj, mert a (di)nitrogén-oxid háromszázszor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Októberben Gates és más milliárdosok szép summát fektettek egy olyan génmódosított baktériumot fejlesztő startupba, mely kiváltaná a szennyező műtrágyákat.

Gyáripar

Rendkívül energiaigényes az acél- és cementgyártás, főleg ha az ehhez szükséges áramot és kohók hőjét széntüzeléses megoldásokkal teremtik meg. Tudósok nemrég arra is rájöttek, hogy a tengereinkben és óceánjainkban hömpölygő plasztikszemét is üvegházgázokat bocsát ki magából, ahogy lebomlik. (A műanyagot kőolajszármazékokból készítik.)

Közlekedés

A globális emisszió 14 százalékát adja. De ez nemcsak a földi áru- és személyszállítást jelenti. Nagy kibocsátó a tengeri szállítmányozás is. A hajózási szektor légszennyezése egyenlő Németország vagy Anglia emissziójával. És mivel a globális népszaporulat továbbra is nagy, egyre több termékkel kell ellátni a gyarapodó lakosságot, a kiszervezett ázsiai termékgyártást és a fogyasztói piacokat összekötő nemzetközi tengeri áruszállítás növekedése szinte biztos. Becslések szerint az ágazat kibocsátásának részesedése a globális emisszióban 17 százalékra emelkedik.

Építőipar

Az éves globális légszennyezés 6 százalékát teszi ki. Az urbanizáció folyamata szintén erőteljes, egyre több ember költözik nagyvárosokba, a metropoliszok továbbduzzadnak, s az infrastruktúra bővítésével, folyamatosan újabb épületek felhúzásával kell kielégíteni a lakosság lakhatási és ellátási igényeit. De nemcsak az építkezés ökolábnyoma számít ide, hanem az épületek működtetése és a bennük lévő elektromos eszközök energialábnyoma is. A belterekben a fűtési rendszerek és a világítás igényli a legtöbb áramot, valamint a hűtők, melyek a klímára rendkívül káros HFC-ket (hidrokluorkarbonokat) bocsátják ki.
 
a műanyagszennyezés korlátozása érdekében készült termékdíjtörvény-módosítási tervezet,
termékdíj.Ez mi csak nem áremelés?
Hová fut be majd a pénz?
Orbánékhoz.
Mi tehát? ez kétségbeesett pénzbeszedés mert nem elég
a többi része pofázás porhintés
 
Utoljára módosítva:
Magyarországon betiltják az egyszerhasználatos nejlonzacskót. Ez jó. De mi lesz a tejfölös, joghurtos, öblítős, olajos és egyéb élelmiszer és mindenféle műanyag flakonokkal, poharakkal, tubusokkal?

Jahh...majd megint jön "a hús mindent eláztatott a kosárban" , vagy a "minden csupa zsír a szalonnától" c. szívás. A papírzacskó mennyivel környezetbarátabb ?

A flakonokat már szelektíven gyűjtjük... tudod, a drága (egyre kevesebb van, egyre több pénzért) ivóvízzel és (környezetszennyező) mosogatószerrel kimosva, így védvén a természetet és a feldolgozóipar profitját.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,712
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére