Boldog anyák napját!

Az első anyák napi ünnepeket talán nem olyan meglepő módon a görögök tartották, amikor is Rheának, minden görög isten ősanyjának igyekeztek a kedvében járni az Olimposz lába alatt élő halandók.

A történelem során egyébként egymástól teljesen független kultúrákban is kialakult ez az ünnep, hiszen a földanya-kultusz mindenütt ismert, amiképpen annak ténye is, hogy az anyához való szoros testi és lelki kapcsolódás hangsúlyos kihatással van minden ember jövőjére.

A ma is ismert, modern kori anyák napját az 1600-as évek Angliájában igyekeztek bevezetni először, amikor is az ünnep időpontját húsvét vasárnapjához képest határozták meg, méghozzá egy négy héttel későbbi vasárnapban.

Érdekes azonban, hogy viszonylag sokáig kellett várni arra, hogy afféle nemzeti ünnep gyanánt, hivatalosan is kijelöljék az anyák napját. Erre 1914-ben került sor először az USA-ban, ahol Wilson elnök május második vasárnapját jelölte meg jeles napként.

Hazánkban 1925 óta tartunk anyák napját, az első ünnepi alkalmat pedig a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek köszönhetjük. 1928-ban miniszteri rendelet is született, mely az hivatalos, iskolai keretek között is kötelező jelleggel megtartandó ünnepnapok közé emelte május első vasárnapját.

Országonként ma is sok helyen eltér ez a dátum. Csak néhány példát megemlítve: Norvégiában február második vasárnapja, az arab világban március 21., Lengyelországban pedig május 26.

anyaknapjara.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,512,207
Tagok
597,467
Legújabb tagunk
Luca Andrea
Oldal tetejére