Boldog Apák Napját

Világünnepként, az Apák Napja az USA-ból terjedt el, még 1909-ben. Sonora Smart Dodd kezdeményezésével. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, miután édesanyjuk belehalt az utolsó szülésébe.

Sokat kampányolt az Apák Napja meg- elismerése és megünneplése érdekében. Szorgos munkájának eredményeként ezt az ünnepet, az USA egyre több államában nemcsak komolyan vették, de számon is tartották. Richard Nixon elnök 1972-ben hivatalos ünneppé nyilványította.
Számos európai országban ezt a napot, más időpontokban ünneplik.

Magyarországon most, ezen a napon kívánunk minden édes- nevelő- édesapának és nagyapának jó egészséget, boldogságban megélt hosszú és szép életet!


virag.png
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Kedves fiatal és idősebb Édesapák és Nagypapák!

Erre a különösen értékes napra ajánlhatok egy programot? Ingyenes a belépő ma a (budapesti) Vasúttörténeti Parkba; én életemben először 1 hete jártam ott, kis- és nagy gyerkőc is talál szórakoztatót, amint láttam; természetesen a bennetek lévő gyermeki lélek is :)
Sok erőt, jó egészséget kívánok, Apukák! IMG_20210612_132824.jpg
 
Szép,szép,de az anyák napja az igazi!
*
Egy gyerek megszületéséhez anya és apa is szükségeltetik. (Kivétel, ugye, mint tudjuk Szűz Mária és a Szent Lélek..). Így ammondó vagyok, igazságosnak érzem az Apák Napjának megünneplését. Gondoljuk át, milyen sok olyan egyedülálló férfi van, aki bármi okból akár egy, akár több gyerkőcöt tisztességben nevel fel. Nemcsak dolgozik, pénzt keres, de főz, mos, gyerekeivel törődik, szülői értekezletekre jár stb. Ilyenkor emelem kalapomat az ilyen nagyszerű EMBEREK előtt.
No meg ugye vannak a nevelőszülők, akik más gyermeke(i)t sajátjukként nevelik, szeretetben.
Úgy, hogy igen is sok apa és nagyapa érdemli ki. nemcsak a tiszteletet, de a végtelen szeretetet is.
Most írjam? Írom, nagyszüleim neveltek pólyás korom óta. A fiamnak dédszüleiként is végtelen szeretetet adtak, mint nekem is. Haló poraikban is hálás vagyok mindkettőjüknek. Igen, itt az alkalom, hogy leírjam, nagyapám hogyan fejlesztette ki bennem a hibátlan szemmértéket? Olyat játszottunk, hogy húzott egy vonalat, s (felváltva) saccoltuk meg, hány centis a vonal, hány centis a gyufa skatulya, s minden egyéb, ami a háztartásban, vagy a műhelyében fellelhető. Volt egy nagyítója, azzal figyeltük -együtt!- a hangyákat, miután zsemlemorzsát szórt a kertbe. Micsoda érdekes dolgokat mesélt a hangyákról, méhekről stb. Igg az "együtt" megélt dolgokról írok. Még nem voltam 5 éves és folyamatosan olvastam. Nem, nem voltam csoda gyerek, csak foglalkoztak velem. No meg érdekeltek is a mesekönyvek. Még nem voltam tíz éves, amikor elvitt a könyvtárba, s megtanította, hogyan kell kérni ezt vagy azt a könyvet. Mit is rejtenek a fiókok, kartonok? Akkor még nem volt digitális a könytár... Régen volt. De erre is Ő tanított.
Nálunk minden ünnepen kártyáztunk és malmoztunk. Természetesen a kártya játékot 2 filléres (olyan lyukas pénzben) játszottuk. De 7-8 évesen már vertem a blattot, és ügyesen malmoztam. Megtanított, nagyanyussal együtt előre gondolkozni, kombinálni... Nincs elég hála, nincs elég köszönet ezért. S, ebben nemcsak nagyanyusom volt benne, de nagyapus is, sőt még a fiam ilyen jellegű nevelésében is segítségemre voltak. Kell ez az Apák Napja, ami ugye a nagyapák- és a nevelő apáké is...
Aranyosi Ervin:
Apának lenni

Hogyan is kellene apának lenni,
néhány kis “porontyot” felnevelni?
Megtanítani szépre és jóra,
becsületre és szép, igaz szóra.
Fiúnak mutatni a példaképet,
és erőt adni, mit elvár az élet.
S a lánynak apát, hogy Őbenne lássa,
milyen legyen majd az Ő választása,
hogy később, a méltó párjára leljen,
s benne milyen értékekre figyeljen.
Hogyan is kellene apának lenni?
Anyát szépen és hűen szeretni.
Tenyéren hordani a kis családot,
megadva nekik az egész világot.
Biztatni azt, aki már belefáradt,
– együtt építeni a homokvárat.
Szépséges terveket, álmokat szőni,
s látni a gyermeket lassan felnőni.
S bármi is történik mellette állni,
s ha eljön a napja nagypapává válni.
Hogyan is kellene apának lenni?
Igazi receptet még nem írt senki.
Egyetlen módon igazol az élet:
az kiknek apja vagy mind szeret téged!
1624216927844.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szép napot mindenkinek.
eddy56 wrote on Stack's profile.
2021. november 30. az angol nyelvu megjelenés dátuma, ugyhogy gondolom egy ev mig a forditas és a nyomdai munka elkélszul
Leviathan Falls
ez a cime

és itt az angol nyelvu konyv pdf-ben
attila.p wrote on aniko45's profile.
Szervusz Anikó.

olvastam itt az oldalon, hogy Bakóczi Sára könyveit kedveled....nincs meg esetleg (és tudnád elküldeni e-bookban) "A város és a rózsa" c.könyvet

köszönettel attila.p
Pityesz46 wrote on garszt's profile.
Nagyon szépen köszönöm a munkádat! Leírnád milyen programmal csináltad és ha lehet elküldenéd nekem itt privátban?
Pintér Teréz wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon hálás vagyok az eddigiekért, remélhetem, hogy jön folytatása a vérfarkasok világának? Köszi mundent: Teréz

Statisztikák

Témák
37,381
Üzenet
4,602,652
Tagok
602,603
Legújabb tagunk
gregabea
Oldal tetejére