Brexit: erre számíthatnak az uniós munkavállalók

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 13.

Melitta - 2017 Augusztus 13, 09:42
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Fontos vitának vetett véget a pénzügy- és a külkereskedelmi miniszter a brit európai uniós tagság megszűnésével kapcsolatban.

  Philip Hammond és Liam Fox egy vasárnap megjelent közös cikkében egyetértett abban, hogy szükség van átmeneti időszakra a kilépési feltételek életbe lépésére, de ez nem jelentheti a brexit elkerülését.

  A The Sunday Telegraph című vasárnapi lapban megjelent írásukban úgy fogalmaztak, az ország érdekei azt diktálják, hogy legyen átmeneti időszak, ez azonban nem tarthat korlátlan ideig és nem szolgálhat arra, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon. A két politikus kiemelte, hogy az átmeneti periódus révén csökkenteni lehet a bizonytalanságokat az üzleti szférában - idézi a cikket az MTI.

  A két politikus egyetért abban, hogy az átmeneti időszakban Nagy-Britannia már nem lesz az Európai Unióban, kivonul annak egységes belső piacáról és a vámunióból is. A szigetország tagsága várhatóan 2019 márciusában szűnik meg.

  Mit jelent a szigorítás?

  Megerősítették viszont azt is, hogy a bevándorlás szigorítása - amely az egyik kulcsfontosságú oka volt annak, hogy a britek többsége az Európai Unió elhagyására szavazott a 2016-os referendumon - nem jelenti azt, hogy nem érkeznek majd munkavállalók az EU-ból.
  Kiemelték annak jelentőségét, hogy a határellenőrzésnek zökkenőmentesen kell működnie az átmeneti időszak alatt. "Az interneten vásárolt áruknak át kell jutniuk a határon, a vállalkozásoknak el kell látniuk az EU-ban lévő ügyfeleiket" - mutattak rá, hozzátéve, hogy a brit cégeknek továbbra is hozzá kell férniük a tehetséges munkavállalókhoz, köztük az Európai Unióból érkezőkhöz.

  A pénzügy- és a külkereskedelmi miniszter hangsúlyozta, a kormány mindenáron el akarja kerülni a "cliff edge" brexitet. A "sziklafal pereme" kifejezés a kiválásnak azt változatát jelöli, amelynek alapján az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a kilépési feltételek fokozatos életbe lépésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnne meg, sőt akár úgy, hogy nem születik megállapodás az EU-val.

  Az átmeneti időszak után tartós, szerződéseken alapuló kapcsolatokat akarnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió között - írták, hozzátéve, hogy a biztonságpolitika és a kereskedelem területén is fontosnak tartják a lehető legszorosabb együttműködést.

  Philip Hammond és Liam Fox eddig ellentétes véleményen volt a kilépéssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekben. Előbbi a zökkenőmentes átmenet és a gazdasági kockázatok csökkentésének jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélekedett, "nem sok minden" változik a tagság megszűnésének másnapján. Utóbbi viszont a brexitben rejlő lehetőségeket emelte ki, és azt hangoztatta, hogy a tagsággal együtt 2019-ben megszűnik a személyek szabad áramlása is.

  Tűzszünet jött létre?

  Közös cikkükben azonban azt hangsúlyozták, a kormány minden tagja azon fáradozik, hogy a kilépés zökkenőmentes legyen: a lehető legkevésbé zavarja meg az emberek és a vállalkozások életét, ne sodorjon veszélybe munkahelyeket és ne romoljon az életszínvonal.
  A pénzügy- és a külkereskedelmi miniszter szavai elemzők szerint arra utalnak, hogy "tűzszünet" jött létre a két politikushoz köthető csoportok között a kormányon belül.

  Theresa May kabinetjének Brexit-stratégiája nyílt vita tárgya lett az után, hogy a Konzervatív Párt elvesztette alsóházi többségét a júniusi előrehozott választásokon, és csak külső segítséggel tud kormányozni.A brit kormány várhatóan a jövő héten a kilépéssel kapcsolatos több fontos kérdésben is részletesen ismerteti álláspontját.

  Közben David Miliband korábbi munkáspárti külügyminiszter az európai uniós tagságról szóló újabb népszavazásra szólított fel. The Observer című vasárnapi lapban megjelent írásában sürgette a kormánypárti és az ellenzéki politikusokat is, hogy fogjanak össze a Brexit "legrosszabb következményei" ellen. Úgy vélekedett, a tavalyi népszavazás példátlan esete a gazdasági károkozásnak. "Azt mondják, tiszteletben kell tartanunk a referendum eredményét. Így van. De a demokrácia nem ért véget 2016. június 23-án" - utalt a népszavazás napjára. A referendum nem lesz kifogás, ha az országot letaszítják a sziklafal pereméről - fűzte hozzá a "cliff edge" Brexit veszélyeire utalva.

  brexit2.jpg
   
  Georgina Bojana és ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Augusztus 13.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Érdekes vircsaft... a korábbi, tartózkodással, illetve munkavállással kapcsolatos nyilatkozatok fényében különösen.
   Vicces, hogy azok akik ezt az egészet elindították, hogy stílusosan fogalmazzak, angolosan távoztak a következmények elől .
  2. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Pontosan.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  3. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   S ezen politikusok csodálkoznak, hogy a külföldön élő britek nem kedvelik őket, és már a Brexit szó hallatán dührohamot kapnak.
  4. vazonosito
   vazonosito
   "a demokrácia nem ért véget 2016. június 23-án"
   Ideje nekikezdeniük az EU-hoz való csatlakozást célzó népszavazás előkészítésének, hogy mire kilépnek, léphessenek is vissza. És mivel az EU-ra is ráfér egy alapos kiigazítás, talán nem ugyanoda lépnek be, mint ahonnan kiléptek. "Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba" - mondta Hérakleitosz.
   udvarfy kedveli ezt.
  5. Syndic
   Syndic
   Arra leszek kíváncsi, hogy mi lesz az ír-észak-ír határral. Ott mit fognak csinálni?
   Még most sem nyugodtak ott a kedélyek, de ha visszaállítják a határt, akkor megint puskaporos hordót csinálnak az észak-ír területből. :(
   udvarfy kedveli ezt.
  6. Kgabicaa
   Kgabicaa
   Sziasztok! Mégis vannak uniós munkavállalóknak Kandai állások, pl. itt. Sok sikert mindenkinek!
  7. sidavoq
   sidavoq
   "Egy angol nem fog reggel fölkelni azért, hogy elmenjen egy pubba mosogatni. Inkább felveszi a munkanélküli segélyt,
   a napi söradagra ebből is bőven futja. De a Brexitet büszkén megszavazó, többnyire nagyon szerény műveltségű,
   alsó középosztálybeli brit férfiú törzskocsmájában szinte biztosan magyar, lengyel, román vagy moldovai a csapos, a pincér és a mosogató.
   A hivatalos adatok szerint a tavaly március végétől számított egy évben 33 ezerrel több európai hagyta el Nagy-Britanniát,
   mint az előző 12 hónapban. A brit vendéglátóipar hárommilliós szektor és itt dolgozik a legtöbb vendégmunkás, főleg közép-európaiak.
   De idén június és augusztus között jóval kevesebben jelentkeztek a meghirdetett állásokra, mint a korábbi években.
   Nem csak a jogi bizonytalanság nyugtalanítja az uniós polgárokat.
   A Brexit-népszavazás óta az angol font értéke csökkent az euróhoz és más valutákhoz képest.
   Ez az Angliában dolgozó kiskeresetű vendéglátóipari alkalmazottaknak érzékelhető jövedelemcsökkenés."
   CasaLoma és udvarfy kedveli ezt.

Megosztás