Bulgária hamarosan Magyarország elé kerülhet a WEF versenyképességi indexében

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Október 9.

Melitta - 2019 Október 9, 21:59
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Magyarország egy hellyel előrébb lépett a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum-WEF) globális versenyképességi listáján, amelyet az idén is Szingapúr vezet az Egyesült Államok és Hong Kong előtt – derül ki a jelentésből.

  Az európai országok közül Hollandia a negyedik, Svájc az ötödik helyezést érte el a 141 országot rangsoroló listán. Az európai országok a versenyképességi rangsor első harmadában vannak, ám a szórás igen nagy: a leginkább versenyképes (Hollandia 82,4 pont) és legkevésbé versenyképes európai ország (Bosznia-Hercegovina 54,7 pont) között másfélszeres a pontbeli különbség.

  [​IMG]
  A globális versenyképességi index 2019-es rangsora. Forrás: World Economic Forum
  Fotó: weforum.org
  A versenyképességi rangsor legvégén főként afrikai, és dél-ázsiai országok találhatók. Az utolsó helyezett Csád és a listát vezető Szingapúr között 2,5-szeres a különbség a versenyképességi pontszámban. (A genfi intézet a versenyképességi indexet az idén 115 mutatóból számolta, amelyek a termelékenység mellett a jövő kihívásainak való megfelelőséget mérik.)

  A Kopint-Tárki az MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint a tavalyi évhez képest nem sikerült javítania egyetlen versenyképességi pillérben sem az Európai Uniónak, átlagos versenyképességi pontszáma 72,3, szemben a legnagyobb versenytárs Egyesült Államokkal (83,6 pont) és Japánnal (82,3). Az EU13-ak átlagos pontszáma 67,2 pont, míg a régi tagállamokban az átlag 76,8 pont. Közép-Kelet-Európán belül Magyarország nem tartozik a jobb országok közé a WEF-rangsorban, előttünk van Szlovákia (42), Csehország (32), Lengyelország (37), Szlovénia (35), mögöttünk pedig Románia (51) és Bulgária (49).


  Magyarország a 28 tagú Európai Unióból a 24. helyen áll, a globális listán pedig az idén egy helyet lépett előre, így a 47. lett.

  Tavalyi pontszámához képest 0,8 pontot javított az ország, elsősorban az IKT (információs és kommunikációs technológiák) adaptáció területén. Javulás volt az infrastrukturális ellátottságban is, elsősorban az úthálózat sűrűsége bővült, és javult a közműellátottság. A jelentés szerint versenyképesség-romlás csak az egészségügyben és az árupiacon következett be. A WEF Fórum szerint visszafogják a versenyt a gyenge monopólium-ellenes szabályozások. Az egészségügyi pillérben csupán egyetlen mutató található, az egészségben eltöltött várható élettartam, amely Magyarországon továbbra is 65,8 év.


  Magyarország versenyképességének legerősebb pontja a makroökonómiai mutatókban van a jelentés szerint, ami a relatíve alacsony inflációnak köszönhető. A Kopint-Tárki megjegyzi: ilyen alacsony árindexszel még 88 ország rendelkezett tavaly a világon.

  Az innovációs mutatónk a tavalyi értékhez képest 0,6 pontot romlott és így 47,4-en áll, ez a 41. helyet jelenti a rangsorban. Ezen a csoporton belül a tudományos publikációk és a szabadalmak terén előrelépést, a k+f-költések és a kutatóintézetek teljesítménye terén visszalépést regisztrált a WEF.
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Október 9.

  1. setni
   setni
   Haladunk............
   Piti Sándor kedveli ezt.
  2. ML34567
   ML34567
   Végül is jöhet a szlogen? "Magyarország jobban teljesít!" Már csak be kell fejezni a mondatot, mint Burkina Faso, Benin, Etiópia, Zimbabwe, stb...
   Ugyanakkor a csehek, szlovének, lengyelek, szlovákok már régen elhúztak tőlünk, és egyre távolodnak tőlük.
   Egyébként meg a 28 EU tagállamon belül a 24.hely megelégedettségre adhat okot, úgy hogy a mögöttünk lévő bolgárok, románok is fejlődés trendjükben egyre közelebb vannak hozzánk?
   tornando és ladybug7spots kedveli ezt.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Jól beszélsz.
   Engem a "termelékenységi mutató" ütött szíven a besorolási feltételek közül....miben ?....összeszerelésben, ami nemtermelő külföldi betanított munka, nem saját ipari tevékenység, ami terméket állít elő.
   Piti Sándor és Ernoe kedveli ezt.
  4. tornando
   tornando
   A románok már 2-4 éve lehagytak.Mérés nélkül mondom
   Itt viccelődtem a fidesznyikokkal a magyar és román ÁFA közötti különbségen.
   Mi nem akarunk a söralátét 27%-ról mozdulni.
   A Románok már akkor 19 %-n voltak
   Most pedig 5%-t vezettek be az idegenforgalom fellendítésére

  5. SadelS
   SadelS
   "A románok már 2-4 éve lehagytak.Mérés nélkül mondom"

   :) mesélj még...

   Jártál már Romániában egyálalán?
   DanielXYZe és johannsebastian kedveli ezt.
  6. johannsebastian
   johannsebastian
   Kína, jóval előttünk a 28., Malaysia a 27., Chile pedig a 33. Nem tudom, ki hogy van vele, de én se egy kínai metropolisban, se Kína jóval szegényebb vidékein nem élnék, Chiléről nem is beszélve...
  7. DanielXYZe
   DanielXYZe
   Két dolgot az anyag kapcsán látni kell:

   1. az anyagot a KOPING-Tárki adatszolgáltatása alapján állitották össze. A KOPING-Tárki az tk. Vértes András, aki erösen a szemkilövetö táborához tartozik.
   Ennek annyi szerepe mindenképpen van, hogy pl. a birói függetlenség c. részben olyan szubjektivan szolgáltatják az adatokat,ahogy akarják. Ahogy az egyéb szubjektiv részekben is.
   2. Lehet rizsázni, de a magyar internet-hálózat kenterbe veri pl. a "fejlett" német internet-hálózatot.Amit a németek el is ismernek.Ugyanez a helyzet a mobiltelefon-hálózattal is.
   Utoljára módosítva: 2019 Október 10
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Jártál már Gilvánfán? Nem? Akkor nézd meg, hogy legyen összehasonlítási alapod.
   Piti Sándor, setni és galeriy kedveli ezt.
  9. johannsebastian
   johannsebastian
   Hát épp ez az! Ha a versenyképességi index és az általános jólét színvonala között egyértelmű összefüggést akarsz látni, akkor tévedsz!
  10. krabat1
   krabat1
   Sokaknak nehezen hihető, de a sztereotípiák a falvakról ahol csak a százas szöget ismerik, félrevezetőek. Mintahogy a főterek térkövezettsége csak a térkövezettségi mutatóba számít bele idehaza, de nem tett semmit a versenyképességhez.
   sidavoq és setni kedveli ezt.
  11. setni
   setni
   Ezzel mit is akarsz mondani?
   Hiszen ez a versenyképességi index, a jólléthez annyiban van köze hogy megalapozza a gazdaság jövőjét.
   Az hogy van szegénység....sajna van.
   DanielXYZe kedveli ezt.
  12. johannsebastian
   johannsebastian
   Pontosan ezt mondtam én is CasaLomának írt válaszomban.
  13. johannsebastian
   johannsebastian
   Ó, hát rendkívül sokféle forrásból lehet informálódni. Az a tény, hogy hol jártam, semmit nem nyom a latban. Egy luxus-szállóból aligha látszik a nyomor, egy szegény-negyedből pedig aligha látszik a gazdasági prosperitás. Nézz utána, miként él például egy átlagos kínai!
  14. setni
   setni
   Mit nekünk a kínai!!
   Ha van krumpli akkor van fidesz is!!! Van még alma is AKCIÓS áron ....
   [​IMG]
   CasaLoma és johannsebastian kedveli ezt.
  15. DanielXYZe
   DanielXYZe
   Az ég mentsen meg minket ettöl.
  16. setni
   setni
   Fejlődés ellene vagy???
   Persze lehet bezárkózni is de, meglehet nézni ezeket az országokat...volt ilyen japánban és kínában is..
   Most meg észak-koreában van...szép .
   Van egy réteg ami jól él és a tömeg meg büszke és éhen hal.....
   galeriy kedveli ezt.
  17. johannsebastian
   johannsebastian
   Nem tudom, mit bizonyít ez, miközben a lakosság majd harminc százaléka napi két dollárból él?! Mondom, hogy a felhőkarcolókból nem látszik a nyomor.

Megosztás