Burda szabás-varrás, kreatív varrások 2012/2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023

jolikaM

Állandó Tag
Állandó Tag
Készen vagyok az e-book tokom első változatával!
Viszont csinálni fogok egy javított kiadást kék-rózsaszínben. Majd azt is fölrakom.
Tudom, hogy kissé kókánynak látszik, de hosszú ideje először varrok újra.

Szerintem sem kókány.

Nekem is van olvasóm, bár másfajta, és én egy kicsit egyszerűbbre vettem a tokot. A férjemnek készült, azért férfias kissé. Kindle változat nálam ilyen:
 

Csatolások

  • DSC05358.JPG
    DSC05358.JPG
    349.5 KB · Olvasás: 122
  • DSC05359.JPG
    DSC05359.JPG
    258.8 KB · Olvasás: 119
  • DSC05360.JPG
    DSC05360.JPG
    353.6 KB · Olvasás: 128
  • DSC05361.JPG
    DSC05361.JPG
    195.3 KB · Olvasás: 121

buba7712

Állandó Tag
Állandó Tag
Ruhaipari technikusi szakon végeztem,gyakorlatilag " mindent " tudok.Abban szeretném kérni a segítségeteket,hogy mivel kint élek olaszországban az itteni szabásmintás újságoknak igen kicsi a felhozatala.Szeretnék beszerezni pár Otthoni Burdát,főleg gyerekeknek 0-10 éves korig.
Tudnátok ebben segíteni,hogyan oldhatnám meg?
Előre is köszönöm,Rita
Kellemes hétvégét mindenkinek!!!
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag

Majd mindjárt fölrakom, bár azóta már módosítottam. Én csináltam, de ezt kifejezetten a saját (már nem gyártott) Alcor Poet típusú e-book olvasómhoz készítettem. Többszöri kinyomtatás, a készülékhez mérés, módosítás, majd újra kinyomtatás, stb. után lett végül teljesen jó.
Egyébként azóta elkészült a béta (javított) verzió is, annak a képeit is fölrakom. Na, az már sokkal jobb és praktikusabb lett.
Pillanat, mindjárt jönnek a képek!
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a szabásminta, majd leírom, hogy pontosan hogyan készítettem. Kell hozzá ragasztó is. Szabni egyenes, kis közepes háztartási Fiskars ollóval, nagy háztartási egyenes ollóval, illetve manikűrollóval szabtam (utóbbit a kilyukasztáshoz, illetve a külső és belső ívelt sarkok, illetve a szögletek kiszabásához használtam).
 

Csatolások

  • e-book tok szabásminta1.jpg
    e-book tok szabásminta1.jpg
    385.1 KB · Olvasás: 105
  • e-book tok szabásminta2.jpg
    e-book tok szabásminta2.jpg
    370 KB · Olvasás: 99
  • e-book tok szabásminta3.jpg
    e-book tok szabásminta3.jpg
    366.3 KB · Olvasás: 103

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a következőképpen csináltam:
1. A szabásminta darabokat kemény kartonpapírból szabtam ki, ezt lényegesen könnyebb volt az anyagon körülrajzolni, int például egy hagyományos fénymásoló papírt, amilyenre eredetileg kinyomtattam.
2. Egy papírboltban vettem speciális, műanyagra is fogó, fehér tintájú tollat, amely sötét felületen is jól látható nyomot hagy.
3. Alapanyagok:
a.) az anyag, amit láthattok a képen, vagyis, ami borítja, az tulajdonképpen ponyvának megfelelő, egyik felén vízhatlan, a másik felén szövött anyag. Egy olyan boltban (ponyva üzlet) vettem, ahol ezeket táska anyagoknak nevezték. Mindkét színből elég volt 20 cm-t venni, úgy, hogy az anyag dupla széles (150 centi széles).
b.) a műbőrt egy táska alapanyag és kellék boltban vettem, szintén 150 centi szélesből 20 centit. Na, ebből viszont ki tudtam gazdálkodni a 2 tokhoz szükséges mennyiséget.
c.) kellett vennem merevítő betétnek való vékony, kemény műanyag lapot. Na most, nem lapot vettem, hanem egy ilyen "mindenes" boltban egy kedves eladó hölgy segítségével találtam ilyen alátét-szerű nemtommit, ami átlátszó, kemény, vékony, barna műanyagból volt, és ha levágtam a (behajlított) szélét, pont a célnak megfelelő, ollóval szépen szabható műanyag lapok lettek belőle. Őrült szerencsém volt, mert a hosszuk meg a szélességük pont jó volt.
d.) ragasztó is kellett: Technocol Rapid rulez. (természetesen csakis ragasztásra használtam, még mielőtt valaki félreértené a lelkesedésemet...)

A következő hsz-ban leírom a szabást. Pillanat, közben mást is csinálok.
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
A szabás jó sokáig tartott, mert lassú vagyok. Mindenesetre én úgy csináltam, hogy szépen föltettem a fülhallgatómat, és közben szólt a zene vagy a Brian Tracy-előadás. A színoldalnak a ponyva anyagoknak az impregnált, műanyagszerű oldalát tekintetem, tehát nem a szövött oldalt. A világos színűre golyóstollal, a sötét színűre a már említett fehér színű "alkoholos" (szerintem ez nem az volt, de mindegy) filccel (ja, igen, 1100 forintba került, ezt még nem írtam) rajzoltam föl a kiszabni való darabokat, azaz, rajzoltam körbe a kartonból kivágott szabásminta részeket. Majd ollóval kiszabtam az anyagból.
A fekete-fehér változatnál a tartó alkatrészt kiszabtam műbőrből, illetve a fekete színű ponyva anyagból. (Varrásráhagyás eleve benne van a szabásmintában, sőt, a végén, felvarrás után igazítottam meg a széleit ollóval a kívánt méretre.) Fontos! Úgy kell kiszabni, hogy a műbőr van fölül, a ponyva alul, és a kettőt összevarrom 1 mm-s varrászélességgel. Bár szerintem ez nem igazán fontos, megoldható úgy is, hogy összeragasztod. A színoldala természetesen mindkettőnek kifelé néz.
A tartóhoz belső merevítőt csak a rózsaszínű-kék változathoz használtam. Ja, egyébként a tartó külső oldalát is ebből a két anyagból szabtam, a rózsaszínű került alulra, a kék fölülre. A merevítőt pedig kiszabtam a kemény műanyagból 2x, a bőrből 1x. Ezután összeragasztottam először a 2 db kemény műanyagot, majd a tetejére a bőrt, és ennek az aljára ráragasztottam a rózsaszínt. A sorrend fontos!!!
Belső merevítő: ez egy összeragasztott "szendvics", ami egy vékony műanyag lap, két réteg műbőr közé fogva, hogy meglegyen a vastagsága és a merevsége is. 2 db "szendvicsre lesz szükség, ennek megfelelő mennyiséget kell kiszabni mindenből.
Borító lapok külseje: 2 db világosat (fehér, illetve a béta verziónál rózsaszín), 2 db sötétet (feketét, illetve a béta verziónál kéket) szabtam ki. Na, ehhez már kell varrásráhagyás, én kb. 1 centi 2 millimétert hagytam rá minden oldalon. Később majd (összevarrás után) a nagyobbik részét úgyis le kell vágni.
Gerinc: ezen minden szempontból rajta van a varrásráhagyás, úgyhogy ezt így szabd ki, ahogy van a papíron. Egyszer kell sötét, egyszer világos anyagból.
Gerinc merevítő: két műbőr csík, erre nem kell varrásráhagyás. Fontos: ha kiszabtad, utána a közepét ragaszd össze (textiles oldalát, tehát a műbőr oldal legyen kifelé) úgy, hogy a két végén kb másfél centis rész ne legyen összeragasztva. Ez fontos.
Belső zseb: egyszer világos, egyszer sötét színű anyagból kell kiszabni, ezen sincs varrásráhagyás, kb. 1 centi 2 millimétereset kell minden oldalon ráhagyni.
A nyilak: itt is kell varrásráhagyás minden oldalon, de itt elég kb. fél centi. A nagyot egyszer világos, egyszer sötét anyagból szabod ki, a kicsit kétszer világos, kétszer sötét anyagból.

Fentebb olvashatók tehát az előkészületek. Egy ragasztás kivételével az összeset leírtam.
A ragasztáshoz még annyit, hogy amennyiben a tartót ragasztod, célszerű lenyomtatni valami súlyossal (én szerszámkészletet raktam rá), és úgy hagyni egy jó darabig, hogy megkössön.
Oké. Tehát most jön a varrás. Én úgy varrtam, hogy általában sötét és világos anyagot varrtam össze, szövött oldala volt a fonákja, sima (műanyaggal impregnált) oldala a színe. Tehát varráskor ez utóbbiak néznek egymás felé. Mivel eleve a szövött oldalra rajzoltuk rá a szabásmintát is, ez ugye logikus. Mivel kétszínűt varrtam, ezért az alsó és a fölső szál színe is különbözött annak megfelelően, melyik anyag volt fölül és melyik alul.
Először a belső zsebet varrtam össze. A lekerekített sarkú három oldalt, majd kifordítottam, és varrótalp szélesen végigvarrtam ugyanezt a szélét. Ennyivel készen is voltam, félretettem.
Utána jött a gerinc. Összevarrtam a kétszínű csíkok rövid oldalát, majd ennek a szélét a varrástól kb. fél centire levágtam. Ezt bedugtam a gerinc merevítő összeragasztott bőrcsíkok vége közé, úgy, hogy a merevítő rész pont középen legyen szélesség szempontjából a külső anyaghoz képest. Remélem, érthetően magyaráztam el. Ráhajtottam a külső anyagot a merevítő bőrcsíkra, és a rövid oldalán végigszaladtam a géppel nagyjából 2 milliméter szélesen.
Aztán szépen behajtogattam a másik két végét a külső anyagnak a bőrcsík másik két vége közé, és azt az oldalt is végigvarrtam ugyanúgy, ahogy az előzőt.
Ezután az egészet pontosan középen, függőlegesen végigvarrtam, már csak azért is, hogy fixen álljon középen a bőrcsík.
Majd a bőrcsík két széle mellett mentem végig a géppel mindkét oldalon függőlegesen.
Behúzgáltam a cérnaszálakat kézi varrótűvel és visszavágtam.
Megcsináltam a nyilakat:
a nagy nyíllal kezdtem. Csak az egyik oldalát (vízszintes és ferde) varrtam végig, majd kifordítottam, és behajtogattam a másik oldalának a szélét, illetve a végét, és így tűztem le kb 2 mm szélesen, majd 2 mm-vel beljebb, aztán még 2 mm-vel beljebb, de utóbbi kettő tűzés mondjuk úgy, hogy már az én egyéni dilim volt.
A kis nyilakat is ugyanígy csináltam meg, kivéve a plusz kettő tűzést, ott elég volt egy is a három helyett.
Behúzgáltam a cérnavégeket itt is kézi varrótűvel.
Majd elővettem a tartót, vagy a második változatnál a tartó fölülre ragasztandó részét, és annak a színére, a tetejére fölvarrtam a két kis nyilat.
Mindjárt folytatom.

Oké, a nagy nyilat pedig a megfelelő külső borító lap színoldalára varrtam rá, de kb. 1 mm-vel a majdani összevarrástól beljebb, úgy, hogy egy vízszintes téglalapot varrtam rá, majd egy x-et varrtam a téglalap belsejébe. Egyébként a kis nyilakat is ugyanezzel a módszerrel varrtam föl a tartó tetejére.
A belső zsebet pedig a megfelelő belső borító lap külső (azaz szín)oldalára varrtam úgy oda, hogy lényegében a borító lap varrásráhagyásának a közepén haladtam végig a géppel egy derékszögű vonalban, vagyis a borító lap két, egymást érintő oldalának egy részét varrtam át. Majd a borító lap tűzésének függőleges oldalát a színoldalról végigvarrtam a belső zseb széléig, a tűzés vízszintes oldalánál csak kb. 1 cm-nyit varrtam rá.
Ezt követően kell összevarrni a borító oldalakat, úgy, hogy a nyilat befelé kell fordítani, azon nem varrunk végig, a belső zseben viszont természetszerűleg igen, azt rendesen belevarrjuk.
Viszont a borítók belső oldalát nem varrjuk végig egy akkora szakaszon, ahová éppen be tudjuk majd illeszteni a gerincet.
Ha készen vagyunk az összeavarrással, akkor először is, az összes olyan oldalon, ahol végigvarrtuk, de csak ott, visszavágjuk ollóval a varrásráhagyást kb. 2 milliméteresre (a végig nem varrt szakaszon viszont meghagyjuk!!!), majd a borítókat kifordítjuk, és mindkettőbe beletuszkoljuk a borító merevítő "szendvicset". Mivel az a műanyag, őrült szerencsémre, amit én használtam, rugalmas volt, ezért nekem könnyű dolgom volt vele, csak meg kellett kissé hajlítanom. Ezért fontos, hogy kellően kemény, de mégis rugalmas, hajlítható műanyag lapot találjuk erre a célra.
Na, most, hogy már belenyomtuk a merevítőt, most kell belevarrni a gerincet. Az ezen a szakaszon nem véletlenül eredeti szélességűre hagyott varrásráhagyást behajtjuk, lehetőleg a körmünkkel is lenyomhatjuk a hajtásnál, hogy még jobban lelapuljon, és belehelyezzük a gerincet, majd kb. 1-2 milliméteres varrásszélességgel végigvarrjuk. Először az egyik, aztán a másik borítóba varrjuk bele a gerincet.
Mindjárt folytatom.

Ezt követően a borítók szélének többi részét is végigvarrjuk ugyanakkora varrásszélességgel, mint amekkorával belevarrtuk a gerincet. Majd - és itt jön egy nehéznek tűnő, de valójában egyáltalán nem nehéz rész - mivel a merevítő betét nem ugyanakkora, hanem kb. 5-8 mm-vel keskenyebb minden oldalon, mint maga a borító külső anyaga, ezért középre toljuk a betétet, és közvetlenül mellette haladva a varrógéppel, rögzítjük azt. Ez azért van, mert a betétre nem akartam rávarrni, amikor majd a végén a tartó részt fölvarrom a borítóra.
Ezt követően még annyit meg kellett nekem tennem, hogy a gerinc felőli oldalnál a két varrás közötti csíkot lényegében hosszában jó sűrűn végigvarrtam, hogy lelapuljon.
És ez a vége: a tartó részt csak a megfelelő részeken, föl kell varrni a borítóra. Ehhez elő kell venni az e-könyvolvasót, és rá kell rakni a borítóra, majd erre ráhelyezni a tartót, s úgy bejelölni a varrások helyeit, hogy pontosan illeszkedjen. Majd rávarrjuk.
Ezzel kész is van, én elvittem a táska boltba, ahol szépen beleütötték a patentokat, és ezzel készen is van.

Bocsánat, táska kellék boltba. Ahol egyébként ajánlották, hogy amennyiben ilyenek gyártásával foglalkozom (muhaha), akkor célszerűbb lenne, ha inkább megvenném a patentbeütőt (600 forint). Ez utóbbit még meggondolom, mert táskát is szeretnék varrni. Bár abba éppen nem patent kell, hanem ilyen kerek fémtüske az aljára. Vagy mi.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem sem kókány.

Nekem is van olvasóm, bár másfajta, és én egy kicsit egyszerűbbre vettem a tokot. A férjemnek készült, azért férfias kissé. Kindle változat nálam ilyen:

Köszi! Nekem a tiéd is tetszik, és sokban hasonít az enyémre. Látom, te is ugyanazt a struktúrát követted (két külön borítólap középen belevarrt gerinccel, plusz az összecsukáshoz egy külön pánt), csak te gumipántokkal pótoltad a belső, gépet tartó részt. Eredetileg én is gondolkodtam ilyenben egyébként, csak aztán megijedtem, mert az én gépem eléggé súlyos, és féltem, hogy esetleg kiesik. Ugyanis ehhez eredetileg kaptam tokot, mikor vettem, és az a tok viszont tönkrement (a gyári. elengedte a ragasztást, és kiesett belőle a gép!!!). A másik, hogy ezen filmet is lehet nézni, és olyankor oldalra fordítom, és fontos volt, hogy akkor is stabilan álljon benne.
 

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Most már búcsúzom, csak annyit, hogy a következő projektem egy kalap lesz, széles karimájú, fény ellen védő kalap (ugyanis én személy szerint nem szeretem, ha az arcom nyáron lebarnul), találtam hozzá szabásminta szerkesztést, és készítési leírást is. Angolul. Majd nekiállok lefordítani (középfokon tudok, de suliban fordításból voltam a leggyengébb), és ha értelmezhető, és használható a végeredmény, akkor majd pdf formátumban föltöltöm ide. Oké?
Képzeljétek, lehet, hogy föl kell frissítenem a mértan ismereteimet, nevezetesen a csonka kúp szerkesztésének egy-két részletét... (ez a kalap karimájához kell, ugyanis, ha lefelé néz, akkor jobban véd a nap ellen). Na mindegy, ez szabásminta szerkesztésnél sokszor elengedhetetlen... Ráadásul a trigonometriát sem úszom meg.. tudjátok: sinus, cosinus, tangens, cotangens... blöeeeee...
 

nocica

Állandó Tag
Állandó Tag
Most már búcsúzom, csak annyit, hogy a következő projektem egy kalap lesz, széles karimájú, fény ellen védő kalap (ugyanis én személy szerint nem szeretem, ha az arcom nyáron lebarnul), találtam hozzá szabásminta szerkesztést, és készítési leírást is. Angolul. Majd nekiállok lefordítani (középfokon tudok, de suliban fordításból voltam a leggyengébb), és ha értelmezhető, és használható a végeredmény, akkor majd pdf formátumban föltöltöm ide. Oké?
Képzeljétek, lehet, hogy föl kell frissítenem a mértan ismereteimet, nevezetesen a csonka kúp szerkesztésének egy-két részletét... (ez a kalap karimájához kell, ugyanis, ha lefelé néz, akkor jobban véd a nap ellen). Na mindegy, ez szabásminta szerkesztésnél sokszor elengedhetetlen... Ráadásul a trigonometriát sem úszom meg.. tudjátok: sinus, cosinus, tangens, cotangens... blöeeeee...
Ha elakadsz a fordítással, szívesen segítek.
 

ancsa0221

Állandó Tag
Állandó Tag
Kislány kabát kérésre. Egyenlőre a mellékeltek vannak. A szögletes kivágásnál ellenőrizd le a méretet, nyomtatás után lehet megnézni.
 

Csatolások

  • выкройка пальто 134.pdf
    359.9 KB · Olvasás: 25
  • пальто.jpg
    пальто.jpg
    72.9 KB · Olvasás: 99
  • 1st_original.pdf
    357.5 KB · Olvasás: 26
  • DSC01495_large.jpg
    DSC01495_large.jpg
    102.2 KB · Olvasás: 95

Citromlé

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem sem kókány.

Nekem is van olvasóm, bár másfajta, és én egy kicsit egyszerűbbre vettem a tokot. A férjemnek készült, azért férfias kissé. Kindle változat nálam ilyen:
Ja, igen, majdnem elfelejtettem, pedig szeretném megkérdezni: te mit tettél bele merevítőnek?
 
Oldal tetejére