Cigihez kapcsolodó minden

Zsanika22

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokan elítélik a dohányosokat!Pedig egy szimpla levegővétellel több káros anyag kerül a tüdőbe, mint egy szál cigaretta elszívásával!
 

terco

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy régi kabaréban volt:
Az 5-éves tervben elhatározták, a disznó 14-t fial.
Szép is lett volna, de az a szerencsétlen csak 10-t fialt.
Meg ijedt a gazda és nem merte az igazságot vállalni, egyel több vagy kevesebb nem számít, gondolta és így 11-et vallott be.
A tsz.elnök is hozzá írt egyet, nem merte az igazságot vállalni, egyel több vagy kevesebb nem számít, gondolta 12-t mondott a tanácselnöknek.
Rögtön 12-ből 13 lett a párttitkár előtt, nem merte az igazságot vállalni, egyel több vagy kevesebb nem számít, gondolta és ő is egyel megtoldotta.
A pártértekezleten a pártelnök asztalára papíron ez állt :
A disznó 14-t fialt.
A pártelnök felkiált : teljesítettük a tervet, így 14-ből 10-t exportálunk barátainknak, a maradékot pedig meghizlaljuk és megehetjük.
 

terco

Állandó Tag
Állandó Tag
A dohányosokkal nincs problémám, mindenki úgy adóztatja saját magát ahogy jól esik. De a politikusokkal már nem vagyok így. A pofátlanságnak is van határa! Gyurcsánynak igaza volt: Elku....k! Nem kicsit, nagyon!
 

heni2626

Állandó Tag
Állandó Tag
Dohányzás

Sziasztok!

Én nem dohányzom, de legalább annyi füstöt szívok, mint egy dohányos! A passzív dohányzás is legalább annyira káros mint a aktív!
 

zotyi83

Állandó Tag
Állandó Tag
Én személy szerint nem dohányzom (leszámítva egy két party szálat buli esetén, de asszem sokat mondok ha elszivok egy dobozzal egy év alatt...). Szóval engem nem érint a dohányosokat megadózandó törvényjavaslatok! Valaki vagy amiatt teszi a cigit, mert szeretne egészségesebb lenni (és kevésbé büdös :D), vagy mert már nem lesz rá pénze. Ezt mindenki maga dönti el! :)
 

nurmi

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium március 31-én megtartott sajtótájékoztatóján ismertette a Johan Béla Népegészségügyi Program keretében szervezett dohányzásellenes stratégiáját. Bemutatták a 10-17 év közötti korosztály dohányzásra való rászokásának megelőzését célzó "Ciki a cigi" kampányt, és a dohányzást abbahagyni szándékozókat segítő, május 2-29-e között megrendezésre kerülő "Hagyd abba és nyersz! 2004" című programot.

Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

Az Országos Lakossági Egészség Felmérés kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7, a nők 26,3 százaléka rendszeresen vagy alkalomszerűen dohányzik. A naponta dohányzók aránya 38-, illetve 25%. Különösen súlyos a helyzet a fiatalkorúak körében, akik fejlődésben lévő szervezetére még inkább nagyobb kockázatot jelent a dohányzás. A 11. osztályos fiúk 30%-a, a lányok 27%-a naponta dohányzik. A gyermeket váró nők és szoptató anyák sem mondtak le 100%-ban a dohányzásról.

A magyar lakosság 65%-a van kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja. Ez elsősorban a dohányossal egy helyiségben tartózkodó csecsemők és gyermekek egészségére nézve veszélyes.

A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. Több mint húszféle súlyos, köztük különféle rákos megbetegedések kialakulásában és e megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos vezető szerepet. Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására, a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős. A tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a, a felső légúti (gégerák) és a tápcsatorna felső részének daganatai (ajak- és szájüregi-, illetve nyelőcsőrák) miatti halálozás 85 százaléka közvetlenül a "füstölésnek" tulajdonítható. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága a világon a legmagasabb, a gégerák okozta halálozás gyakoriságát tekintve pedig első helyen áll Európa országai között. A szájüregi rákos halálozás az utóbbi négy évtizedben ötszörösére emelkedett. A dohányosok körében gyakrabban alakul ki húgyhólyag- és hasnyálmirigyrák is. Az egyes epidemiológiai tanulmányok gyengébb, kevésbé megalapozott összefüggést feltételeznek a dohányzás és egyéb daganatféleségek (gyomor-, vese-, illetve nőknél az emlőrák is) között is.

A cigarettafüst eregetése közben nemigen jutnak eszünkbe ezek a szomorú statisztikai adatok. A "füstölés" mellett - legyen az egy szál cigaretta elszívása, szivarozás vagy pipázás - hajlamosak vagyunk számos érvet felsorakoztatni. Ilyenek a hosszú ideig élő, ám dohányzó nagyszülők, a stressz, az élvezet, a filmsztárok sugallta életérzés, amelyek mind a füsteregetés kellemes, valamint feszültségoldó jótéteményét és kevésbé egészségkárosító hatását hivatottak alátámasztani.

A dohányzás azonban a legsúlyosabb önálló egészségkárosító tényező. Nemzetközileg elfogadott alapelv, hogy ha a dohányzás okozta betegségeket akarjuk csökkenteni, akkor elsősorban a dohányzásról történő leszokásra kell törekedni.

Én orvos vagyok, nem dohányzom. Láttam nem rég egy házaspárt, aki elektromos cigarettát használt. A nikotin adagot megkapta, viszont a többieknek a füsttel nem ártott. Úgy értettem a használónal sem olyan veszélyes. Az élvezesről nem tudok beszámolni!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha a dohányárukból, és a környezetszennyezésből befolyó adókat az egészségügyre és a környezetünk egészségesebbé tételére fordítanák, nem lenne ennyi problémánk.
De minden adó, amit most az egészségre hivatkozással kivetnek, csak arra jó, hogy a kölségvetés lyukait foltozgassák!
 

ritus10

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezzel is csak elakarják vonni az emberek figyelmét más fontosabb dologról, lenne mivel foglalkozniuk, de elsősorban azzal hogy a magyar nép ne szegényedjen már tovább!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
30-40 évvel ezelőtt már jelentős volt az állam bevétele a cigarettán. Akkor már egy szál cigaretta bolti ára annyi volt, mint egy doboz előállítási költsége. (Akkor még a több környező országban drágább is volt, mint nálunk.)
Azóta jelentősen megemelték az árát. Ez már így is nagy üzlet az államnak. A bevételt elnyeli a költségvetés, szüksége van rá a szoborcserére, díszkivilágításra, stadionépítésre, részvény vásárlásra stb.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem olyan régen hallottam a rádióban egy műsort, amelyikben egy szakértő azt mondta, hogy a gyerekkel, ha kimegyünk az utcára, többet ártunk neki, mintha az otthoni károsodásokat elszenvedik, beleértve a cigarettafüstöt is.
Ne ez legyen az egyetlen ami ellen küzdenek!
A sűrű füstöt kibocsátó autók, buszok, teherautók, kamionok kitiltása, a kazánban elégetett műanyag, gumi, festett- ragasztott faárúk, egyéb háztartási szemét, a szabadban elégetett kerti hulladék jobban szennyezi a környezetet, időnként azért mert, a műanyag zsákok, flakonok is belekerülnek.
Természtesen gyerekek, kismamák, asztmások, dohányfüstöt nem elviselők környezetében, ahol tiltott nem gyújtunk rá. De az bosszant, ha dohányzom mellém ül, áll valaki, akinek más helyet is lehetne választani, és utána elkezd morogni.
Most már divat a dohányosokat szidni, akkor is, ha valaki maga felelős azért, hogy a föstölő közelébe megy. A közellenség kijelölése megtörtént, pedig a környezetszennyezésben sem az első a dohányzás.
Ha a gazdasági dolgaink jobban mennének, nem emelkedne ennyire az energia, kölcsönrészlet, a bolti ár; a fizetések, a nyugdíj, a rokkantak ellátása vásárlóértékben, nem csökkenne; nem nőne a munkanélküléség (ne számítsuk a munkában lévőkhöz az 1-2 napig foglalkoztatottakat, és a közmunkásokat); akkor más területeken is változna a tolerancia.
 

*Fecske*

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetértek avval, hogy a dohányos ha megáll a neki tetsző helyen akkor hadd dohányozon, mert ezek a fránya nem-dohányzok mindig odamennek ahol a dohányosok frissítik a levegőt. Tisztára mint a mágnest a vast... Hja hogy a dohányosok rendre ezt a buszmegállóba teszik, persze stippi stop buszmegálló.... vagy a vendéglátó egységbe ahol nincs tiltva de azért odakerül az ember ha enni akar és valahogy a füst is elfelejti, hogy neki a szagelszivóba kéne berongyolnia...
Gazdaság állapotát meg ne keverjük ide
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetértek avval, hogy a dohányos ha megáll a neki tetsző helyen akkor hadd dohányozon, mert ezek a fránya nem-dohányzok mindig odamennek ahol a dohányosok frissítik a levegőt. Tisztára mint a mágnest a vast... Hja hogy a dohányosok rendre ezt a buszmegállóba teszik, persze stippi stop buszmegálló.... vagy a vendéglátó egységbe ahol nincs tiltva de azért odakerül az ember ha enni akar és valahogy a füst is elfelejti, hogy neki a szagelszivóba kéne berongyolnia...
Gazdaság állapotát meg ne keverjük ide

Én csak azt akartam mondani, hogy a békés egymás mellett éléshez nem csak a másiktól kell elvárni, hogy alkalmazkodjon!
Velem előfordult többször, hogy a dohányzásra kijelölt teremben voltam (nem egyedül), bejött egy nem dohányzó, elkezdett morogni, hogy itt nem lehet megmaradni, elviselhetetlen, büdös, egészségtelen ... Volt olyan, aki még a főnökségre is elment utána, hogy ott is tiltsák meg, pedig már az alagsorba lettünk száműzve.
Miért jött be?
Még egy megjegyzés. Az éttermekben be van tiltva, az aluljárókban, a legtöbb buszmegállóban, a játszótereken, vonaton és még nagyon sok helyen. Ott jogos a méltatlankodás. Ahol még nincs, ott legalább ne a dohányzó mellé üljenek-álljanak, ha van máshol is hely.
 

beloka

Állandó Tag
Állandó Tag
Tedd le!

Pótcselekvés lesz a ki ha Én nem rászokásból. Sok ember kíváncsiságból teszi meg, mások pótcselekvésként. Egyik sem jó. Több, mint 30 év aktív dohányzás után döntöttem úgy, hogy abbahagyom. Nem rábeszélés és nem kényszer, elhatározás volt részemről. Egy január közepi hétköznap este letettem több, mint fél doboz cigarettát, tetejére öngyújtómat és azóta csak passzív dohányosnak mondhatom magam. Sok évig kerülgette nejem a cigarettásdobozt, míg megunta és kidobta. Sokan kételkednek e módszerben, nekem sikerült. Azóta sokszorosára nőtt a dohánytermékek ára és Én csak távolról szemlélem az eseményeket. Örülök ugyanakkor, hogy jövőre drasztikusan korlátozzák a dohányzó helyek számát. A befolyt összegeket pedig Én is örülnék, ha nem a költségvetés(kormány közeli emberek) réseinek betömésére, hanem az egészségmegőrzésre fordítanák. Véleményem szerint minél jobban tiltanak valamit, annál több lesz az illegális használó.Lásd: USA szesztörvény. Bízzunk gyermekeink okos gondolkodásában, amivel csak a kipróbálás szintjéig jutnak el a dohányzás és az egyéb károsító szerek terén.
 
T

TH6777

Vendég
Pótcselekvés lesz a ki ha Én nem rászokásból. Sok ember kíváncsiságból teszi meg, mások pótcselekvésként. Egyik sem jó. Több, mint 30 év aktív dohányzás után döntöttem úgy, hogy abbahagyom. Nem rábeszélés és nem kényszer, elhatározás volt részemről. Egy január közepi hétköznap este letettem több, mint fél doboz cigarettát, tetejére öngyújtómat és azóta csak passzív dohányosnak mondhatom magam. Sok évig kerülgette nejem a cigarettásdobozt, míg megunta és kidobta. Sokan kételkednek e módszerben, nekem sikerült. Azóta sokszorosára nőtt a dohánytermékek ára és Én csak távolról szemlélem az eseményeket. Örülök ugyanakkor, hogy jövőre drasztikusan korlátozzák a dohányzó helyek számát. A befolyt összegeket pedig Én is örülnék, ha nem a költségvetés(kormány közeli emberek) réseinek betömésére, hanem az egészségmegőrzésre fordítanák. Véleményem szerint minél jobban tiltanak valamit, annál több lesz az illegális használó.Lásd: USA szesztörvény. Bízzunk gyermekeink okos gondolkodásában, amivel csak a kipróbálás szintjéig jutnak el a dohányzás és az egyéb károsító szerek terén.

Gratulálok!

sztem minden dologról ami veszélyezteti az egészségünket...annak leszokásáról... szabad döntési akaratunkon mullik minden...,azt gondolom ugyan ugy mint a fogyás...az alkoholról és egyéb kábitokról való leszokás...ide értve a cigarettát is...csak komoly elhatározással és célkitűzésekkel járhat sikerrel...sztem azzal a mozdulattal....ahogy leszokunk a cigarettáról IS...valojában egy teljesen uj magatartásformát valositunk meg...és gyakorlatilag teljesen átprogramozzuk a napirendünket...hiszen a cigi szivása is napirend...
az a véleményem...,hogy hiába szigorodnak a cigarettázással kapcsolatos jogszabályok...,mert ahogy irtad is amit tiltanak...azt sajna annál jobban csinálják az emberek...
valaki vagy leakar szokni...vagy nem...minden ember saját döntése...,hogy egészségét védi...avagy rongálja és mivel...még akkor is ha ugye a gyógyitásuk és egyáltalában a megőrzésre szánt összegek horibilisek a világon...
az emberi akarat nem pénzért vehető és nem is kényszerithető...kifogások pedig mindig mindenre voltak...vannak és sajnos lesznek is...
sztem önmagunkban bizni...a saját akaraterőnkbe a legfontosabb...
én mint sport emberke azt mondom...magáról a dohányzásról való leszokás...és sok más szenvedélyről is....biza maga az alappillére mindennek a sok mozgás és sportolás...vagy is a napirendünkbe belefoglalva a rendszeres testmozgás...
ami több szempontból is egészséges és hasznos...
maximálisan elvetem ama kifogást...amikor is a dohányosok arra hivatkoznak...,hogy ha nem szivóm...eszem és jól meghizom...ez csak ferditett tralala...nagy beképzelt tévhit...
no ez nem igaz...,mert biza a leszokást nem törvényszerűen követi az elhízás..., amennyiben odafigyelünk rá...
Mai világunkban véleményem szerint...az elhízás elsődleges oka természetesen pszichés...,ami ugye a dohányosoknál ugy csapodik le...,hogy a dohányos ember hozzá van szokva..., hogy sokkal gyakrabban emeli a kezét a szája felé...,
azért gondoljunk csak bele...mennyivel nagyobb lenne a sulyunk...ha erős dohányosként napi 30 cigi helyett 30 nasit nyomnánk be...:rolleyes:;)...de azért a leszokásnál oda figyelve...és a nasikat tudatosan kiiktatva-kerülve...nem is kell hiznunk és ennünk egyfolytába...
no azért azt gondolom...,hogy sokak dohányzással probálják a feszültségeiket oldani...ami igencsak helytelen...gondolván a jó kis nikotin bevitele...rutinszerűen nyugtatóként hat a szervezetre...:(
és ugye sajnos nagy feszültséggel jár a dohányzásról való leszokás is...amely feszültséget oldhatjuk testmozgással...egy jó filmmel...de ippeg egy klasz családi programmal közösen....fűstmentes ővezetben...

talán ennyit a magam részéről...aki sajnos még dohányzik...,de már csak 1% kell a lemondás akaratához...
és egy jótanács igy a végére...
nem kell..., hogy a dohányzásról való leszokás elhízáshoz vezessen..., az igazi megoldás az..., hogy odafigyelünk magunkra!
ezen fellül sztem..., ha már nagy akarattal sikerült leszoknunk..., ez a kis magunkra figyelés már igazán könnyen fog menni!
Sok sikert!
 
Oldal tetejére