Cigihez kapcsolodó minden

Pivi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem a szervezetem nagyon nehezen bírja a dohányfüstöt, így eleve rá se gyújtottam még, viszont valamiért a pipa illatát kifejezetten szeretem. Na nem szívni persze. :)
 

bandika5

Állandó Tag
Állandó Tag
Le kell tenni bagót és kész! én így tettem, vasárnap még szívtam egy utolsót, és hétfőn már nem gyújtottam rá! Vagy 7 éve!!!
 

szilvi1981

Állandó Tag
Állandó Tag
soha nem voltam nagy dohányos-hétköznap nem, csak bulikban cigiztem-, így nem tudom, hogy milyen is az, amikor valakinek annyira kell a cigi, hogy nem bírja nélküle, de...néhány dolog zavar...
1.amikor abszolút nem érdekli őket , kiket mérgeznek(felőlem ölhetik magukat, csak engem és a gyerekeimet hagyják) ,és még ők vannak felháborodva, ha megemlítik nekik, hogy a füstöt másfele is lehet fújni, nemcsak más ember arcába...
2. miért nem tűnik fel nekik, hogy szabad levegő vagy sem...büdös lesz a kezük ,ruhájuk(bár néha valóban rosszabb leülni egy izzadságszagú ember mellé)
3.rengeteg pénzt elköltenek, amit másra is lehetne...ne sírjanak, hogy nincs ez vagy az-tegyék le a cigit, meglepődnének, mennyivel több pénzük maradna a hó végén
4. mikor kérdezés után nem engedem, hogy cigizzenek az autóban, lakásban(szerencsére most már mindenki tudja a véleményemet, és nem kérdezik)fel vannak háborodva
5. a dohányosokra mindig tekintettel vannak a munkahelyeken(plusz szünet stb),elvégre -valószínűleg-a főnök is nagy bagós

ennyi
 

afca

Kitiltott (BANned)
konnyunagy.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=700 border=0><TBODY><TR><TD><TABLE cellSpacing=0 width=700 border=0><TBODY><TR><TD class=textjustify vAlign=top background=../images/txt_bg.gif>
tenyek1.jpg
MAGYARÁZAT:
Ha valaki nem dohányzik és ideges hangulatában rágyújt egy cigire, nem fog tőle megnyugodni. Ami a dohányost ilyen esetben megnyugtatja, az a cigaretta szívása közben a szervezetébe kerülő nikotin. A már függővé vált dohányos csak újabb és újabb nikotin adaggal tudja megszüntetni azt a nyugtalanság érzetet, amit a nikotin hiánya vált ki. A szervezet ugyanis az egyre gyakoribb dohányzással egyre jobban hozzászokik a nikotinhoz és amikor ennek szintje csökken a vérben, hiányérzet, nyugtalanság érzet jelentkezik. Ezt az érzést újabb cigaretta elszívásával tudja csillapítani. Ezáltal a dohányzó egy ördögi körbe zárja saját magát.

</TD><TD vAlign=top background=../images/txt_bg_jobb.gif> </TD><TD vAlign=top> </TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR><TD height=10> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

afca

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=0 width=700 border=0><TBODY><TR><TD class=textjustify vAlign=top background=../images/txt_bg.gif>
tenyek3.jpg


MAGYARÁZAT:
Ha az arcodba fújják a füstöt, az nem nevezhető szexinek. Egy hamutartóval csókolózni egy kicsit sem szexi! A sárga fog sem tartozik a szexi dolgok közé. A dohányzás következtében hamarabb ráncosodik a bőr, a haj elveszti egészséges színét, fénytelenné, töredezetté válik – hát ezek sem éppen a szexuális vonzerőt növelik. Sőt a hosszú távú dohányzás rontja a szexuális teljesítőképességet és a nemzőképességet, akár impotenciát is okozhat. Viszont rengeteg szexi dolgot vehetsz azon a pénzen, amit nem cigire költesz.

</TD><TD vAlign=top background=../images/txt_bg_jobb.gif> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

afca

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=0 width=700 border=0><TBODY><TR><TD class=textjustify vAlign=top background=../images/txt_bg.gif>
tenyek11.jpg


...ha hosszú ideig folytatod – 20, 30 évig vagy még tovább.

MAGYARÁZAT:

A dohányzásnak vannak rövid távú kellemetlen következményei is, amelyek már igen hamar megmutatkoznak. Ilyenek pl. a köhögés, krákogás, rossz lehelet, nehezebb levegővétel, romló sportteljesítmény. A tüdőben és az erekben lezajló elváltozások már korán kialakulnak, de minden embernél különböző idő eltelte után válnak érzékelhető betegségekké, okoznak panaszokat.

</TD><TD vAlign=top width=130 background=../images/txt_bg_jobb.gif> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

afca

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=0 width=700 border=0><TBODY><TR><TD class=textjustify vAlign=top background=../images/txt_bg.gif>
tenyek13.jpg


...csökkentett nikotin, kátrány és szénmonoxid tartalmú cigaretta kevésbé ártalmas

MAGYARÁZAT:

Tévedés azt hinni, hogy a gyengének elnevezett és világosabb színárnyalatú dobozba csomagolt cigaretták kevésbé károsak az egészségre. Ez is csak egy dohányipari trükk, amivel arra ösztönöznek, hogy vásárold nyugodtan a „gyengébb” változatot, attól semmi bajod nem lesz. A dohányzó emberek azonban különböző módon dohányoznak, a szippantás mennyisége, időtartama, időköze és a cigaretta tartása, illetve ajkakkal történő összenyomása ugyanannál a dohányosnál is eltérő. A feliraton szereplő nikotin, kátrány és szénmonoxid tartalom egy géppel végzett mérés eredménye amiből nem állapítható meg, hogy egy adott dohányos ember egy adott márka egy szál cigarettájából mennyi kátrányt, nikotint és szénmonoxidot juttat a tüdejébe! A mérési eljárás alapján a csomagolásra kerülő nikotin, kátrány, és szénmonoxid mennyiség tehát ugyanannyira félrevezető, mint az azóta már betiltott ’light’ felirat. Épp emiatt a becsapás miatt tiltották be ezt a félrevezető elnevezést. Ma a dohányipar a cigis dobozok erősebb és halványabb színezésével próbálja ezt a tilalmat kijátszani. Az igazság azonban, hogy a light-nak nevezett cigaretták kátrány- és a nikotin tartalma nem különbözik jelentősen a normál cigarettától és ugyanolyan függést okozhatnak, mint az erősek. Ammóniát tartalmaznak – nem tévedés, a háztartási tisztítószerek többségében megtalálható ammóniavegyületet –, amely segíti a nikotin felszívódását. Tehát függetlenül attól, hogy alacsonyabb nikotin tartalmú szálak vannak a dobozban, ez a mennyiség könnyebben kerül a testbe.

</TD><TD vAlign=top width=130 background=../images/txt_bg_jobb.gif> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

afca

Kitiltott (BANned)
"Ezt tette velem a cigaretta" - egy haldokló sokkoló képei.

Dohányzásellenes kampányt indított egy brit nő a halálos ágyán. Az 58 éves Maureen Hamilton az utolsó napjaiban készített képekkel arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy micsoda borzalmas pusztítást végez az ember szervezetében a nikotin.

Nemrég hunyt el az 58 éves Maureen Hamilton, aki életének utolsó időszakát a dohányzás elleni küzdelemnek szentelte. A két évtizeddel ezelőtti ragyogó szőkeségből élete utolsó éveire megtört, meggyötört asszony lett, akinek életét tönkretette a tüdőtágulat.

"Gyerekkoromban a dohányzás menő dolognak számított. A filmsztárok cigivel a kezükben pózoltak a kamera előtt. Emlékszem, amikor az első szál cigarettámat megvettem, majd egy kávéházban elszívtam, remélve, hogy a fiúk észreveszik" - emlékezett vissza a kezdetekre Maureen Hamilton.

"Az egy szálból aztán öt, majd tíz lett. Amikor munkába álltam már napi 20 szálat szívtam. Akkor nem tudtam, hogy csinos, fiatal nő vagyok. Csak később, amikor az ember a tükörbe néz és meglátja, a fotókhoz képest mi lett belőle, csak akkor döbben rá, hogy megváltoztak a dolgok" - vonta meg a keserű tapasztalatot a haldokló nő.

"Nem szeretné, hogy bárkinek is úgy kelljen szenvednie, mint nekem. A szenvedés annyira elképzelhetetlen, a fájdalom olyan borzalmas, hogy minden nap morfiumot kell kapnom, hogy kibírjam" - beszélt szenvedéseiről Maureen Hamilton.

Gyönyörű nő volt

Az 58 éves korában elhunyt nő fiatalon nagylábon élt, a férfiak a tenyerükön hordozták. Egy arab herceg Kairóban egyszer 20 ezer fontot (több mint 7 millió forintot) ajánlott neki egyetlen éjszakáért, ám ő visszautasította, mondván: ő nem olyan lány.


19-Maureen_Hamilton_es_a_cigaretta.jpg

Maureen Hamilton a halála előtt és fiatalon (fotó: Daily Mail)
További képekért kattintson ide!
Az egészségügyi problémák azonban már viszonylag korán, 1977-ben, 28 éves korában jelentkeztek. Egy izraeli útjáról visszatérve tüdőgyulladást kapott, az orvosok akkor azt tanácsolták neki, hogy vizsgáltassa ki magát egy specialistával, ő azonban nem volt hajlandó elmenni az orvoshoz.

Húsz évvel és megszámlálhatatlan cigarettával később Maureen Hamilton egy dominikai útjáról hazatérve összeesett és elveszítette az eszméletét.

Az orvosok egy visszafordíthatatlan betegséget, a tüdőtágulatot állapítottak meg nála.

Pokoli utolsó évek

A vizsgálatot végző orvos szerint a betegség fokozatosan, mintegy 20 év alatt fejlődött ki az asszonynál. Az állapota hamarosan olyan súlyossá vált, hogy már csak oxigénpalackkal tudott lélegezni.

Élete utolsó évei pokollá váltak, hiszen nem tudott egyedül étkezni, és fogóval kellett szabaddá tenni a légútjait.

"Tudom, hogy a dohányzást kínszenvedés abbahagyni. De a dohányosok nem látják a sorstársaikat a kórházban gépekhez kötve, lassú, fájdalmas, emberhez méltatlan körülmények között meghalni, pedig lehet, hogy jó lenne" - mondta nem sokkal a halála előtt Maureen Hamilton.
 

horvathc

Állandó Tag
Állandó Tag
Afca: :) Te aztán beindultál ma. :D De jók a cikkek és a képek, köszi! ;) Ilyenkor mindig tudok örülni, hogy már több, mint 1 éve leraktam!
 

kockásfülűnyúl

Állandó Tag
Állandó Tag
Én már két hete nem szívom!:D Igaz hogy a dolgomat megkönnyítendő, elektromos cigit használok, de már most érzem a különbséget. A cigifüstöt iszonyat büdösnek érzem és egyáltalán nem hiányzik, ugyanakkor én is azok közé tartozom, akik szerint egy erős dohányosnak fokozatosan kell csökkentenie a nikotin adagot, ha tényleg le akar szokni.
Ez kábé megmagyarázza miért:

A nikotin élettani hatásai





A nikotin a sejtek ún. nikotinos acetil-kolin receptoraihoz kötődve depolarizálja a sejtmembránt, előidézve ezáltal a nikotinos acetil-kolin receptorral rendelkező sejtek aktiválását. Nikotinos acetil-kolin receptor a központi idegrendszer egyes sejtjein, a vegetatív idegrendszer dúcaiban, és a harántcsíkolt izomsejtek membránjában található. Normál, élettani körülmények között az acetil-kolin nevű jelátvivő anyag e receptorokon keresztül fejti ki a központi és a vegetatív idegrendszer sejtjeire gyakorolt módosító hatását. A nikotin, stimulálva e sejtek funkcióit, először túlműködést, később, ahogy kimerülnek a sejtek raktárai, a sejtek gátlását idézi elő. Élettani szempontból elsősorban a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatása jelentős, a leírt módon először serkenti, majd bénítja a szimpatikus idegrendszert. Nagyon erős méreg, a dohányos által naponta elszívott adagok a halálos dózis sokszorosát tartalmazzák, azonban rövid felezési ideje és a krónikus fogyasztása során kialakult tolerancia miatt cigaretta szívásával csak nagyon kemény munka árán lehetne elérni a kritikus értéket.
A mérgezés tünetei az általános szimpatikus aktivitáson (szapora pulzus, magas vérnyomás, stressz-hormonok kiáramlása) túlmenően hányás, hasmenés, szédülés, émelygés formájában jelentkeznek. A szimpatikus aktivitást rövidesen sokk, majd keringés-összeomlás követi. Ha nem áll be a halál, a nikotin hamar lebomlik, és a beteg állapota rendeződik. Mérgezés általában balesetként, ritkán kriminális vagy öngyilkossági szándékból következik be.
A nikotin hatása a pszichére
Mint minden jól eladható árucikk, a nikotin is pszichoaktív hatású, azaz fogyasztója neurotranszmissziójára hatást gyakorolva a fogyasztásához és a szituációhoz kapcsolódó érzéseket, minősítéseket befolyásolja, módosítja. Hatására fokozódik a kolinerg pályák aktivitása, és kimutathatóan növekszik a központi idegrendszerben az opioid peptidek valamint a katecholaminok elválasztása. Természetesen minden, agyunk működését befolyásoló hatás magatartásunk szerveződését sem hagyja érintetlenül. Dohányzók szubjektív beszámolói és objektíven mérhető kísérletek alapján a nikotin az alábbi pszichés hatásokkal bír:
- szorongásoldó hatás
- kedélyjavító hatás
- kontrollálható testsúly érzete
- koncentrációs képesség fokozódása
- pszichés függőség kialakítása
Koncentráló képesség fokozása
A mindennapi életben is észlelhető, hogy a dohányosok sokkal jobban teljesítenek, ha hagyják őket tetszés szerinti gyakorisággal hódolni szenvedélyüknek. Sok szakember ezt az elvonási tünetek megakadályozásaként értelmezte, nem pedig a nikotin tulajdonságaként. A koncentráló képesség javulása az ún. Stroop teszt szerint viszont objektíven mérhető, kísérletesen bizonyítható. A teszt során az alanyoknak színes tintával nyomtatott szavak színeit kellett hangosan kimondani - miközben a szavak a betűk színétől eltérő színnevek voltak! A kísérlet folyamán a szavak megpillantása és a felolvasás között eltelt időt mérték dohányzó, valamint nemdohányzó csoportban. Nikotin adagolásával jobb teljesítményt vártak a dohányzóknál, ami be is igazolódott. Ellenben meglepetést okozott az az eredmény, hogy nikotin hatására a nemdohányzó kontrollcsoportban is fokozódott a koncentrálás mélysége, végérvényesen megcáfolva azt a hipotézist, hogy a nikotin csak az elvonási tünetek csillapításával segíti a koncentrálást.
Kedélyjavító hatás
A dohányzás a dohányosok véleménye szerint jelentősen jobb hangulatot teremt, ezt alátámasztja az endogén opioid rendszer megemelkedett szintű működése is. Ennek ellentmond, hogy a dohányosok kedélyállapota - egyes felmérések szerint - általában rosszabb, mint nemdohányzó társaiké. Valószínűleg a dohányzás az elvonási tünetek megszüntetésével, valamint a stressz mérséklésével vezet a hangulati élet javulásához.

Az utolsó sor jelenti persze örökké a kibúvót egy igazi dohányzónak:)
 

kisanci

Állandó Tag
Állandó Tag
Én sosem dohányoztam. Még csak ki sem próbáltam. Mindig is egy büdös, füstölgő pálcikának tartottam. Egészségtelen. Pláne, ha az ember passzívdohányos.
 
Oldal tetejére