Csevegős xszemezős barátok között 2016-2017-2018-2019

sorcier témája a 'Kreatív ötletek' fórumban , 2016 Május 27.

 1. zzsuzsa

  zzsuzsa Állandó Silver Tag

  Sziasztok!
  Sürgős szükségem lenne krémszínű rózsás gyűrűpárna mintára,ami nyomtatható is!Pár napom lenne kivarrni!Tudnátok segíteni?
  Köszönöm előre is!
   
  evelyn13 kedveli ezt.
 2. Tecumamó

  Tecumamó Állandó Tag

  Feltettem a vegyesbe egy pár rózsa mintát. Lehet megoldás lenne csak a két név kezdőbetűjét ráhímezni a párnára. Sok rózsás ABC van. Egyet feltöltöttem, de sok van az ABC- s topicban.
  :)
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 9
  evelyn13 kedveli ezt.
 3. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Nos most érkeztem meg Telkibányáról! majd mesélek!:D
   
 4. kipling

  kipling Állandó Silver Tag

  Szia!

  Ezt találtam hirtelen.
   

  Csatolt fájlok:

  zzsuzsa és Ateragram kedveli ezt.
 5. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Érc- és Ásványbányászati Múzeum, Telkibánya
  A múzeum épületében működött 1825 és 1906 között az első magyarországi keménycserépgyár.
  A múzeumnak az épületet a Kádár család adományozta,akik lelkészként, pedagógusként szolgálták a falu közösségét.
  A kiállítás egyik helyiségében róluk is megemlékeznek.
  Makettek, szerszámok, leírások elevenítik fel a középkori bányászat munkafolyamatait.
   

  Csatolt fájlok:

 6. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Aranybánya Panzió, Telkibánya
  2016-ban is itt szálltunk meg és nagyon jó emlékeket őriztünk, ami most megdőlni látszik.
  Akkor a csend szigete volt. Most már reggel hatkor beindult a fűkasza program és majdnem minden nap működött az elektromos csempevágó.
  Esti kártyázásnál elromlott a kerti világítás és gyertya meg nem volt.
  Igaz bővült az alapellátás egy jakuzzival ami sosem melegítette fel a vizet. Jobban mondva egyszer felmelegítette és aztán megvárta míg kihűlt és csak utána kapcsolt be. Ezen még van mit módosítani.
  Az is igaz,hogy kifogtunk egy 30 fős gyerekes családos társaságot Zalaegerszegről akik nagyon kedvesek voltak, de a medence velük majdnem minden nap tele volt. A gyerekeknek nem számított a hőfok.
  A takarítás sem érte el az 2016-os szintet. Ráadásul kifogtuk, jobban mondva a mi szobánk a szárnyas-hangya rajzást. Esténként nem győztük eltaposni szegénykéket és összesöpörni, hogy aludni tudjunk.
  Azért nem volt ez ennyire szürke csak annak az árnyalata. A koszt továbbra is bőséges és jó volt.
   

  Csatolt fájlok:

 7. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Pálos kolostor romjai, Telkibánya
  Sajnos én lemaradtam erről, mert 6 óra körül indultunk el és az én tempómmal egy óra múlva sem voltunk vagy csak a felénél jártunk. Így a Kriszti lányommal és Juci mennyemmel visszafordultunk. Ők bírták volna a tempót ,de féltek, hogy sötétben kell az erdőben majd visszafele jönniük. A táv nem volt hosszú csupán 3 km, de jóformán végig emelkedővel. Ha simán nem is ,de megtudtam volna csinálni ha előbb indulunk el.
  Szinte tetőig állnak a templomhajó falai, a monostor elpusztult.
  A három-boltszakos hajó nyugati homlokzatán volt a bejárat, míg a kolostor felől csak a szentélybe vezetett a sekrestye ajtaja.
  Mind a hajó, mind a támpilléres, poligonális szentély 3-3 boltszakaszos, keresztboltozatos volt.
  A templomhajóhoz északról folyosó csatlakozott, a diadalívre irányított ferde betekintő nyílásokkal.
  A hajó és a szentély csatlakozásánál többszintes, négyzetes építmény volt (torony?), földszinti bejárata a folyosóról nyílt.
  Ettől keletre nagyobb helyiség, talán sekrestye lehetett.
  Innen nyílt a templom bejárata, egy meglehetősen szűk ajtón keresztül lehetett a templomba jutni.
  A kolostorrész egyéb helyiségeire következtetni sem lehet, a kőanyagot valószínűleg mesterségesen kitermelték.
  Külön figyelmet érdemel a szentély északi falának ún. “denevérszárnyú” konzolja.
  Alapításának dátuma ismeretlen.
  Első említése 1371-ből való, mikor nagy Lajos király engedélyezte, hogy a szerzetesek malmot építsenek Gönc felett.
   

  Csatolt fájlok:

 8. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Nyíregyházi Állatpark, Nyíregyháza
  A várostól 5 km-re, a sóstói üdülőövezetben található, egy tölgyerdő mélyén. A 30 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhatja a földet, megfigyelheti miként élnek a világ különböző vidékein az állatok.
  1974-ben nyílt meg, „Nyíregyházi Vadaspark” néven, de „Sóstó Zoo” nevet is használja mivel a parkerdő bejáratánál található. Sajnos vasárnap jártunk ott és rengetegen voltak. A parkolóba nem is tudtunk beállni hanem az út bal oldalán parkoltunk, de a jobb oldal is tele volt. Kaptunk is figyelmeztető cédulát mikor a végén a kocsinkhoz mentünk. 3 kocsival voltunk és csak ketten kaptunk. Figyeltük a többi kocsi orrát is és rapszodikusan voltak a papírok oda oda rakva. A logikát nem értettük. 11 óra k9örül értünk oda és a cetlin 16 órai idő volt feltüntetve. Gondolom akkora ürült ki a parkoló és kezdtek el járni az illetékes szerv emberei.Ez eddig világos is lenne, csak, hogy nem mindegyik kocsi kapott cédulát. Azt is próbáltuk nézni ki mennyire húzódott le ,de az is egységes volt. A lényegre nem sikerült rá jönni.
  Láttunk egy csomó bébi állatot: zsiráfokat, elefántokat, zebrákat, tevéket és még sok kis csemetét. Fehér tigrist,fehér oroszlánt, valamint fóka show-t. Rengeteg csirke ,kakas, páva és egyéb madár szabadon kóricált a parkban.
   

  Csatolt fájlok:

 9. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Kolonia - Gazdovský Dvor, Szlovákia
  A „Kolónia” gyönyörű, erdő szélén helyezkedik el, ahol a nap egész nap éri, Kistoronya falujában a "K Teplej Stráni" utcában található. Szlovák területen.
  A földterületet eredetileg családi házként alakították ki.
  A hely jellegét úgy tűnik, hogy maga az építészeti spontaneitás határozta meg, valami olyat létrehozva, amely végül „Kolonia - Gazdovský Dvor” néven található meg.

  Ízlésesen tálalják fel a helyi különlegességeket vagy a régi anyagokból készült ételeket azoknak a turistáknak, vendégeknek, akik ezeket szeretnék megkóstolni.
  A bár ülősarokkal rendelkezik az otthoni sütőnél, amely különféle specialitásokat szolgál fel.
  Családi vállalkozásként különféle tokaji borokat kínálunk egy kis pincében.

  A Pivnička a nyári pavilon része, amely nyáron barbecue sarokként szolgál a vendégek számára.
  A szomszédos földterületen, amely üdülőhelyünk részét képezi, van egy vendégház falusi szellemben. 10 fő befogadására képes, parkolóval és pincével.
  Nos az építészeti spontaneitásról nekem külön véleményem lenne, de ezt mindenki saját ízlésére bíznám.
  Kedvesek voltak tényleg a maximális vendégszeretetet kaptunk finom étellel itallal és az árak is barátságosak. Azért a szálláshely nekem bizarr.
   

  Csatolt fájlok:

 10. sorcier

  sorcier Kormanyos Fórumvezető Kormányos

  Koszonom Evelyn a kepes beszamoloidat,irigyellek.;)
  Egy kulonleges macskat hoztam megmutatni(en legalabbis meg sosem lattam ilyet) az unokamek kandurja.:D
   

  Csatolt fájlok:

 11. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Zempléni Kalandpark, Sátoraljaújhely
  Nos ide érdekes érzésekkel mentem. Egész héten vacilláltam , hogy átcsúszok vagy nem. 50-50%-os volt az esély rá. Aki ismer azt tudja , hogy baromi tériszonyatos vagyok. Külön kell nógatni magam, hogy egy hídon átmenjek vagy egy kilátóba egyedül felmásszak. Tehát a végeredmény már borítékolva volt a nem felé, de reménykedtem ha a felesem bevállalja akkor én is, mert nem szeretném ha mondaná,hogy erre sem vagyok képes.
  Szóval megérkeztünk a kalandparkhoz és megvette mindenki a jegyeket. Én és a felesem nem vettük meg az átcsúszásra,mert mondták,hogy utólag is lehet ha mégis meggondolnánk magunkat. Ez így rendbe is volt. A bob pályával kezdtünk. Egyesével szálltunk be. Előttem már nem emlékszem ki volt ,de mögöttem a felesem. Mondtam,hogy jól rögzítsenek,mert még életemben nem ültem ilyenen. Mondták,hogy semmi gond szeretni fogom. A fékkart nem értem el csak ha előre hajoltam volna, de az emberi leleményesség nem ismer határt a két térdemmel tudtam kezelni, így nyugodtan hátradőlve még a kezemmel is kapaszkodhattam volna a bobba, ha úgy gondolom,de nem úgy gondoltam. Szép lassan húztak fel 1000 valahány száz méterig. Már azt hittem sosem érünk fel aztán egy hirtelen kanyar és ott voltam a felső indító állomáson. Ott is elmondtam,hogy kezdő bobozó vagyok,de ott is megnyugtattak,hogy nincs mitől félnem és útra bocsátottak. nos már az elején elkezdődött a száguldás. Sok sok kanyarral kisebb ugratókkal vagy lejtőkkel,hol jobbra hol balra. Nem volt időm semmire sem nagyon figyelni, csak dőltem hol jobbra hol balra és amikor jelezte próbáltam egy kicsit fékezni talán a vége felére lazultam el. A fényképezésnél még tök komoly átszellemült képet vágok,hogy na most mit kell majd csinálnom. Baromira tetszett, de nem mentünk még egy kört,mert nagyon sokan voltak és a jegyért le kellett volna menni és vissza jönni. Így ennyi maradt, de fergeteges érzés volt! Aztán libegővel kb 20-25 perc fel a Magashegyre. Innen lehetett átcsúszni a Szárhegyre. A kötélpálya neve: Sólyom. Kettő van belőlük és általában egyszerre indítják. Idáig már nem mentem fel sem a kilátóban. Ott elbátortalanodtam ahol lemázsálták az embereket,mert a súlyuk dönti el, hogy milyen beülőruhát kapnak és csigát. Itt kettévált az utunk. Mi beálltunk a sorba a Dongóhoz,hogy azzal megyünk át. A Dongó két-kabinból áll és külön kötélpályán viszi át azokat az embereket akik nem akarnak átcsúszni vagy csak a Trianoni kálváriát akarják megtekinteni.
  Lassan megy kb 20 perc alatt ér át míg a Sólyommal csúszok kb 1 perc alatt.
  Mikorra majdnem mindenki át jött akkor derült ki,hogy Dani sem csúszott végül át. Neki akkor szált el a bátorsága amikor egy kis dobogóra az elején fel kellett volna állnia,hogy a csigáját felakasszák. Mivel előtte már nem nagyon van semmi csak egy vékony palló amin az ott dolgozó és útnak indító játszi könnyedséggel lépeget, hogy le sem néz , mögötte van még egy kis háló esetleges balesetek kivédésére, különben a nyílt tér. Nos szegény Danit ez a nyílt tér rémisztette meg . Másnak is baja van a magassággal nem csak nekem.
  Mivel majd két órát kellene várni, hogy vissza jussunk ha nem állok be a sorba a Dongóhoz így feláldoztam magamat és én álltam sorba míg a többiek végig járták a kálváriát. Sajnálom.
  A Wikipédia írja róla:
  Az országban egyedülálló történelmi emlékhely a Szárhegyen található Magyar Kálvária emlékmű rendszer, melyhez pompás hegyi úton juthatunk el.
  Amint az erdőben a Magyar Kálvária bejáratához érünk, gyönyörű kilátás nyílik a szép városra.
  A magasból láthatjuk a települést kettészelő határt, az elszakított területeket.
  1934 és 1938 között készült el a 3 építmény ;
  Országzászló,
  Magyar Kálvária,
  Szent István Emlékkápolna .

  Megépítésének célja és feladata az volt, hogy Jézus szenvedéstörténetének analógiájára kifejezze a Trianon okozta magyar fájdalmat.
  Azért az Országzászlót és a Szent István Kápolnát láttam, csak a kálváriát hagytam ki a sorban állás miatt.
  Újra Dongóra szálltunk. Sajnos azért is van ez a sorban állás ,mert kabinonként csak 6 főt tud szállítani.
  A libegő mivel folyamatos ezért ott nagyon minimális a sorban állás, de így is minimum 20-25 perc mire leér.
  Mivel már nagyon megéheztünk meg az idő is elszaladt így a fiam nézett a közelben egy jó jelzést kapott helyet ahol megebédelhetünk. Ez a Tokaji hegység szlovákiai oldalon található Kistoronyán volt.
  A képeket amiket ide rakok azok a mieink 95%-ban
  A videók amiket csatolok az a Netről van.
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**

  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   

  Csatolt fájlok:

 12. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  :dr_24::dr_175:
   
 13. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Károlyi Kastélypark, Füzérradvány
  Sajnos a kastély felújítás miatt nem látogatható, de a park ez idő alatt is nyitva van.
  A füzérradványi kastélypark hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje, amelyben akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk.
  A ma kettéosztott park kastély körüli területét a 19. század közepén ültették.
  Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.
  A park külső, erdészeti kezelésben lévő részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal.
  A kastély déli homlokzata előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.
  Nem volt elég időnk ahhoz,hogy az egészet bejárjuk, de legalább lesz okunk rá újra eljönni ha a kastély felújítás is elkészül.
  Szívesen piknikeznék a parkban, akár egy hímzős délutánt is el tudnék itt képzelni. Annyira nyugalmas az egész.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 12
 14. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Pálházi Állami Erdei Vasút, Pálháza
  Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik.
  Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt, ami ma "Kőkapu Vadászkastély és Hotel & Apartments" néven szerepel.
  A Pálháza - Kőkapu közötti 700 mm nyomtávolságú lóüzemű körpályát 1888-ban Károlyi István gróf építtette, amely a pálházi fűrészüzemet szolgálta ki.
  Az üres kocsikat hegymenetben lovak húzták, a fával megrakott szerelvények pedig önállóan gurultak le.
  A kőkapui vadászkastély alatt 1903-ban alagutat fúrtak, majd a fővonalat Susulya állomásig vezették tovább.
  Az első gőzmozdonyt 1902-ben helyezték üzembe, de több erdőtűz után 1906-ban a lóvontatáshoz tértek vissza.
  1924-ben átadták a Hegyközi Vasút Sátoraljaújhely-Pálháza-Fűzérkomlós vonalát.
  1927-ben a Sátoraljaújhely - Sárospatak szakasz készült el, amely a Bodrogközi Gazdasági Vasúttal teremtett összeköttetést.
  Az új vonal megnyitásával lehetővé vált az erdei vasút rakományainak továbbítása is.
  1947-ben állami tulajdonba került, a nyomközt ebben az évben 760 mm-re bővítették. 1948-ban gőz-, 1964-ben dízelvontatásra tértek át.
  A menetrend szerinti személyszállítás 1958-ban kezdődött. A Pálházi Állami Erdei Vasút nevet 1975-ben kapta, korábban Kemencepataki ÁEV néven működött.
  A Bodrogközi-Hegyközi Kisvasút 1980. november 29-én megszűnt, ezért az erdei vasúton üzemszünetet rendeltek el.
  Pálháza-Ipartelep-Kőkapu (7 km) között 1989. augusztus 15-én indult ismét a forgalom.
  A pályát 1990-ben Kőkaputól a rostallói turistaházig (1 km), 1996-ban pedig Pálháza-Iparteleptől Pálházáig (1 km) hosszabbították meg.
  A jegyek árai szerintem húzósak. Oda-vissza 1600 Ft, a felnőtt és a gyerek nyugdíjas 1200 Ft.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 12
 15. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Megyer hegyi tengerszem, Sárospatak
  A tó és környéke az Aggteleki nemzeti Park kezelésében áll.
  A malomkőbánya nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani, valamint a bányászkodás befejezése óta kialakult botanikai és zoológiai emlék, védett terület (ezt jól jegyezzétek meg!!)
  A 324 méter magas Megyer-hegy a földtörténeti harmadkor, középső miocén vulkanikus riolittufa kúpja, tömegét döntően horzsaköves – kovás riolittufa és hidrakvarcit építi fel.
  A kovasavval átitatott kőzetet megszilárdulás után igen nagy keménység jellemzi, amelyet kristályos zárványai és üregei kiválóan alkalmassá tettek a malomkő-gyártásra.
  Az emberek itt bányászták ki a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveit egészen a 15. századtól.
  A bányászmunkások kisebb fülkéket vájtak maguknak a bánya falába, és itt is laktak.
  A malomkövek fejtését és kidolgozását több évszázadon át szinte ugyanolyan technikával, szerszámokkal és kézi munkával végezték.
  Az egykori bánya fejtési gödrében mára jelentős mennyiségű csapadékvíz gyűlt fel.
  Így keletkezett a napjainkban is megtalálható állandó vizű tó, melynek össztömege 4000 köbméter, legmélyebb pontja 6,5 méter.
  Azonban az akkumulálódott víz eltávolítására elvezető csatornákat alakítottak ki.
  A bányát 1907-ben zárták be a termelés folyamatos csökkenése miatt.
  Az egykori bányaudvaron jelenleg is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, valamint a kőfaragó tevékenység melléktermékei.
  A tavat és környékét 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, melynek teljes neve: Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület.
  Célja a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tengerszem sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeinek megőrzése.!!!!
  Nos itt térnék ki arra,hogy mi fogadott ott most minket!Letarolt fák, a falakba hegymászók kampókat fúrnak. Feltúrva a környék.
  Ezeken a linkeken van az ami miatt kétlem,hogy a védett az védett marad!
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  A sok eső annyira feláztatta a talajt,hogy előbb kellett parkolni mint ahol 2016-ban parkoltunk. Innen elég nagy kaptatón kell felkapaszkodni aztán már az erdőben sima az út.
   

  Csatolt fájlok:

 16. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Rákóczi vár, Sárospatak
  A magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, a magyar nemzeti örökség része.
  A várkastély magva a közel négyzetes alaprajzú, ötszintes Vörös-torony. Legalsó szintjének rézsűs homlokfalai keskeny lőrésekkel áttörtek.
  Bejáratai szintjén kapuját gazdagon díszített reneszánsz faragványok ékesítik. A kapuboltozatot torz fejekkel kitöltött kazetták tagolják, a párkány feletti oromzatban angyalfigura tartja a négyosztatú, lefaragott címerpajzsot.
  A homlokzatokat domborműves oromzatú ablakok törik át. A torony bejáratai szintjén konyha, sáfárház, kancellária, kincstár és levéltár helyezkedett el.
  A torony védelmi jellegét érzékeltetik a harmadik és negyedik szint között a homlokzatok mögött húzódó védőfolyosók és az ezekből nyíló lőrések.
  A negyedik szinten látható nagy terem, az egykori „öreg palota” hajdani pompájáról a reneszánsz faragványok, Perényi-címeres keretelések és a 16. századi ornamentális falfestés töredékei tanúskodnak.
  Az eredetileg famennyezetes termet a 17.században leboltozták.
  Délről csatlakozott hozzá a bokályos ház, I.Rákóczi György hajdani audienciás szobája.
  Az ágyúállások céljára 1656-1658-ban épült legfelső, hatalmas gúlatetővel lefedett szint sarkain három figyelőtornyocska emelkedik.
  A negyedik, a torony délkeleti sarkával együtt 1702 körül leomlott.
  A Vörös-toronyhoz nyugat, illetve észak felől csatlakozik a rombusz alaprajzú, sarkain kiugró bástyákkal erődített, a várostól árokkal elválasztott várkastély, az egykori belső vár.
  Udvari homlokzata elé a 19. században boltíves tornácokat emeltek, csak a keleti szárny földszintjén láthatók részben másodlagosan beépített reneszánsz elemek.
  Az udvar legértékesebb része a keleti szárnyat és a tornyot összekötő oszlopos-árkádos lépcső és a loggia, melyet Lorántffy Zsuzsanna építtetett. (Innen a neve: Lorántffy-loggia).
  Az északkeleti sarokbástya szegletén az emeleten a 17. századi „Sub-Rosa erkély” ugrik ki.Nevét a kerek erkélyszobácska festett boltozatának zárókövét díszítő stilizált rózsáról kapta.
  Kívül, a sarokbástyák külső szegletén múlt századi kiugró zárt körerkélyek láthatók.
  A várkastélyt árok választja el a várkerttől.
  A mai kapu mellett láthatók az egykori, múlt században befalazott felvonóhidas kapu nyílásának maradványai, s az árokban a híd pillérmaradványai.
  A Vörös-tornyot délkeletről a 16–17. századi nagy méretű, ötszögű kazamatás bástya, a „párkány” veszi körül.
  A várkastély déli szárnyától indul a déli várfal, melynek felső szintjét a várkert magasságáig lerombolták.
  Ehhez csatlakozik a romos „Vörös-bástya”, majd az 1647-ben épített háromszintes, kazamatás délnyugati fal és bástya.
  Utóbbi romjain belül a 16. századi kerek bástya alapja látszik.
  A nyugati várfalat nagyrészt még a Rákóczi út házai takarják, melyek az egykori várárok területén állnak.
  Az 1631-1647 körül épített „Oroszlán-bástya” falmaradványai is felismerhetők még.
  Az északi város falszakasznak igen kevés maradványa látható, kivéve a gótikus templom megerősített északi falát, mely egykor a védművek része volt.
  A templom északi és déli falába 1670-ben a császáriak kapukat törtek. E fal északkeleten a nagy méretű „Tömlöc-bástyánál” végződik.
  Innen indul, s a palotához csatlakozik a keleti városfal, középen a „Vízi-kapuval”, melynek nagy félköríves kocsibejárata mellett kisebb gyalogkapu is nyílik.
  A régészeti ásatások feltárták a kapu előtti elővédbástya alapfalait is.

  Nos ez a hosszú ismertetés a Wikipédiából való. Sajnos a tárlat vezetés alatt nem lehetett fényképezni, jobban mondva csak, ha arra is veszek külön jegyet. Jó üzlet, és sajna sok helyen ez van ma már. Le sem maradhattunk, mert előttünk nyitották utánunk zárták az ajtókat. A vörös bástya tetején ott lehetett csak fotózni. Ennek valamikor piros volt a teteje onnét kapta a nevét,most viszont nyitott.
  Így viszont gyönyörködhettünk a csodálatos panorámában.
  A behatárolt időnk miatt sok minden kimaradt.
  A parkot sem tudtuk bejárni. Így legalább biztos, hogy még visszamegyünk.
   

  Csatolt fájlok:

 17. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Toldi fogadó és Brezda pince ,Tokaj
  Sárospatak és a Megyer hegyi tengerszem után már kevés időnk maradt ahhoz,hogy Jucit a menyemet felrakjuk az Intercityre ,mert neki már másnap sajna dolgoznia kellett,
  így a jó bevált Toldi fogadóban becsomagoltattuk az ebédjét,még valódi evőeszközt is adtak hozzá mondván már úgysem használják és műanyag meg nekik nincsen.
  A fiam felrakta a fonatra és visszajött hozzánk ebédelni.
  Mivel Tokajban a borospincét nem lehet kihagyni mi is meglátogattuk az ismerős helyet.
  Kóstolgattunk és vásároltunk. 2016-ban még nem volt aszú boruk, de mostanra lett és még 3 új boruk is.
  Nehéz volt a választás,de sikerült.
  A fiúk mivel Ők nem ihattak,mert akkor ki vezetné a kocsikat így csak úgy ajándékba kaptak valami finom bort, amit este a szállásunkon kártyázás közben közösen el is kortyolgattunk.
  Idén nem volt város nézésre már időnk majd legközelebb.
   

  Csatolt fájlok:

 18. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Izra tó,Pusztafalu, Szlovákia
  Az Izra -tó a Nagy-Milic keleti lejtőjének festői környezetében fekszik, 448 méter magasságban.
  A hegyekkel körbevett tó 5 hektár kiterjedésű, átlagosan 8 méter mély.
  Eredetileg hegyomlások helyén keletkezett, majd mesterségesen képezték ki tovább.
  Két legendát is találtam róla:

  1, Egy honfoglalás korabeli monda szerint
  „Izra leánya lett volna Zaláncnak,
  kit a honfoglaló magyarok Alpár mezején legyőznek.
  A hegyek közé menekült szép Izra, atyja sorsa fölött hullatott könnyeiből támadt az Izra tava.
  Egyik magyar vezér Tarcal rábukkanván, egymásba szerettek s férj és feleség lettek”.

  2,Izra asszony mondája
  Hosszú idő után Izra rátalált arra, ami beteljesíthette álmát. Saját várat szeretett volna építeni, áttetszőt, mint a kristály.
  A tájon átsétálgatva a Szalánci hegy lábainál hatalmas kősó tömbökre talált. Úgy döntött, ezekből kell megépülnie a várnak.
  Ami napközben megépült, éjjel összedőlt. Mindenki elkeseredett, mert só sem maradt, a vár sem épült meg.
  A szlávok a végén mégis csak felszabadultak. A Finčík nevű híres harcos seregei élén elűzte az avarokat a Szalánci-hegység környékéről.
  Nem tudhatta, hogy a nagy erejű Izra varázslónő, megátkozta harcosait. Csak ő maga virrasztott és tehetetlenül bolyongott a táborban.
  Majd úgy döntött, egyedül indul a vár felé. Ahogyan közeledett, Izra varázslatai hatottak, és lábai elnehezedtek.
  Egyszer csak egy gyönyörűséges hegyi tündér jelent meg előtte. Körötte sellők repkedtek.
  A tündér egy kardot nyújtott felé, hogy övezze fel magát. Amint Finčík felövezte a kardot, azon nyomban visszatért minden ereje.
  Majd tanácsot adott neki a tündér, hogy menjen fel a hegy csúcsára, ahol egy kutat talál. A kútból merítsen vizet a sisakjába és mossa meg vele a katonáit.
  Úgy is tett, ahogyan azt a tündér mondta és a katonái megelevenedtek. Az új napra virradóra a katonák készülődtek, hogy megütközzenek Izrával.
  Ő újabb alattomos varázslattal megrontotta a friss kenyércipókat. Az éhes katonák rávetették magukat a kenyérre, de amint hozzáértek, megdermedtek.
  Amikor ezt Finčík meglátta, előrántotta kardját és kettévágta a cipókat. A kenyér azon nyomban sziklákká vált, amelyeket az emberek cipóköveknek hívnak.
  Finčík serege három napon át tört utat Izra várához, mivel ő mindent megátkozott, amit csak lehetett.
  Az erdei tündérek és sellők védelmezték őket, így érve el azt a pontot, ahonnan már látták a várat.
  Megdöbbenve látták, hogy a völgybe minden oldalról ömlik a víz és Izra lakába vakító villámok csapkodnak.
  A víz elöntötte a teljes völgyet és a vízzel együtt eltűnt a sóvár is kegyetlen úrnőjével együtt.
  Ezen a helyen van ma az Izra-tó, ami az avar varázslónőről kapta nevét.
  Finčík katonáival felment a hegyre a csodavizet adó kúthoz, de az is eltűnt. Csak egy kőtömb maradt a helyén, ahonnan valaha a víz tört elő.
  Azon a helyen építettet várat Finčík. A vár romjai letűnt korok tanúi, és a mai napig láthatóak a Nagyszalánc feletti várdombon.

  A tó tényleg festői környezetben van. Autóval is fellehet oda menni, de csak kb 30 km-es sebességgel a vége felé,mert zúzott apró kőtörmelékkel van az út kiépítve. A tónál kényelmes parkoló fogad.
  A tavat körbe lehet járni nem túl nagy. Aktív horgászélet van a parton és sokan ott sátoroznak és bográcsban főznek, gondolom a halat amit fognak. Egy fogadó szerű kiszolgáló hely is van ahol inni enni fagyizni lehet, annak akinek még sincs kedve főzni.
  Sajnos az illemhelyről nincs jó tapasztalatom. Piszkos és büdös , nem sok gondot fordítanak rá.
  Így a gyorskajáldát sem volt kedvünk kipróbálni. A higiénia miatt kételkedtünk benne, hogy jó lesz.
   

  Csatolt fájlok:

 19. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Szalánci várrom, Nagyszalánc, Szlovákia
  Szalánc kis méretű vára többnyire nem játszott jelentős szerepet a magyar történelemben, ám annak ellenére, hogy többször elpusztították, romjai ma is messziről hirdetik jelenlétét.
  Az észak-déli irányban húzódó Szalánci-hegység vonulata Nagyszalánc községnél megszakad, és ennek a természetes átjárónak a közepén emelkedik a meredek várhegy, tetején a várral.
  A szabályos kúp alakú várhegy 170 méterrel emelkedik a falu fölé. Mivel nem túl terebélyes, 30-40 perces sétával körülsétálható, a felfelé vezető szerpentin csak gyalog járható.
  Azért azt a 30-40 perces sétát én másképpen fogalmaznám meg. :D
  Például így: Lassan emelkedő bükkös erdőben kezdődik. Itt még a séta szó elfogadható. Aztán hirtelen erős emelkedőbe kezd és csak emelkedik miközben körözünk a hegyen. Nekem tüdőt kiköpő részekkel tarkítva.
  Aztán mikor már már feladnád egyszerire fent vagy egy erősebb emelkedő után.:hurra: A panoráma az csodálatos, de meg kellett dolgozni érte. :DSzóval én sétáról nem beszélnék, de én már nem a túrázok közé sorolnám magamat.:(
  Sajnos az az idő elmúlt és a sok felesleges kilók amiket cipelek a lábamon azok is hátráltatnak nem csak a tüdőm kapacitása. Azért semmi pénzért nem hagytam volna ki!:D Lefelé sem volt könnyű, mivel vigyázni kellett,hogy nehogy csúszás legyen a dologból.:D Itt említeném meg ,hogy túrabot nélkül nem vállaltam volna be,nem csak, hogy ezt az összes többi hegymászást. Baromi sokat segítettek. Nem beszélve arról,hogy nem kellett mindig noszogatni valamelyik gyerekemet,hogy segítsen.
  Ide rakok egy linket a várról és az állagmegőrző munkálatokról:
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Egy pár év múlva mint kilátó fog üzemelni. Persze lesz még mellette kiállítás is benne.
   

  Csatolt fájlok:

 20. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Szent László Római Katolikus templom, Hollóháza
  A sátor alakú, Szent László tiszteletére szentelt modern templomot 1967-ben építették.
  A porcelángyár rekonstrukciója miatt lebontott régi helyett.
  A falu fölötti domboldalra. A templomhoz porcelánkálvária vezet.
  Az épületet Csaba László Ybl-díjas építész tervezte. A belsőben látható keresztút stációi Kovács Margit keramikus alkotásai.
  Figyelmet érdemel még Somogyi József Krisztus-corpusa és Szász Endre porcelán táblaképe is.
  A modern templomhoz vezető lépcső mentén helyezték el az egri főszékesegyházban látható, Takács István által festett stációképek különleges technikával porcelánra vitt másolatait.
  Az épületet háromszögekből álló rajzos tömege teszi érdekessé, ami 3 testből áll össze; mindegyik külön-külön funkciót rejt, így kissé elkülönül egymástól a templomtér, az oltártér és a sekrestye.
  A templomtér és az oltártér tömegének összemetsződésénél van elrejtve a felülvilágító, ami izgalmas fény-árnyék hatásokat eredményez a Somogyi József által készített Krisztus corpusnál.
  A harangtorony elkülönül az előbbi épülettömegtől, alul csak egy vonalban találkoznak.
  A mozgalmas külső egy visszafogott, hosszhajós elrendezésű teret foglal magába.
  A templomot képző légies, zsaluzott, kékesszürke felületű síkok szinte kitörnek a földből, így is illeszkedve a zempléni hegyek által körbevett festői tájba.
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás