Csipkeverés

macleod témája a 'Kreatív ötletek' fórumban , 2011 Szeptember 16.

 1. macleod

  macleod Állandó Tag

  Kedves Barátaim!
  • Kísérleti jelleggel, Napsugár ötlete alapján szívesen elindítok egy csipkeveréssel kapcsolatos témát.
  • Balatonendréden tanultam Gizi nénitől a csipkeverést, mely a maga korában, az 1900-as évek elején igen nevezetes volt, még a párizsi világkiállításon is nyert díjat az egyik alkotás. A falu akkori református lelkésze hozta - talán Belgiumból az alapokat - és a felesége közvetítésével terjedt el: állástalan asszonyok, tanítók pénzkereseti forrásává vált. Ennyit a történeti háttérről, mielőtt megunnátok. :D Készült néhány kiadvány a témában, tiszteletből ezt is feltöltöm.
  • Kísérleti jellegnek azért nevezném az indítást, mert azért ez egy elég speciális téma a hozzávaló szerszámok (Endréden klöppli) miatt, nem mindenki tud hozzájutni, stb.
  • Nagyon sok mintát gyűjtöttem össze a netről, elég nemzetközi a kínálat: a modernebbtől a hagyományosabb mintákig. Vannak szakirodalom jellegűek is, ötletet is tudok adni, de természetesen mestere nem vagyok a témának: együtt viszont megoldhatjuk.
   • Személy szerint - mint a varrásban - nagyon kedvelem a hagyományos technikák "újraértelmezését", vagyis azt, hogy felhasználjuk őket, de a mai élethez is alakítva. Egy szépen bevont gomb , egy népi mintával díszített kitűző, csipkedíszek a karácsonyfán, vert csipkéből készített ékszerek ... Én ebben látom sokszor a feltételét annak, hogy egy kihalóban lévő dolog újra felkapott legyen, fennmaradjon.
  • Ha valakinek van még mintája, amit szívesen megosztana, ide várjuk azokat is. De a kész munkák fotóinak is nagyon fogunk örülni!!!! Jó az, ha látjuk: nem vagyunk egyedül. :D
  • Talán kiderül, hogy sokan jártasak a témában, ez nagy öröm lehetne.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva a moderátor által: 2013 Október 12
 2. sorcier

  sorcier Kormanyos Fórumvezető Kormányos

  Bar en csak gyonyorkodni tudok benne,de nagyon jo az otlet!
  Van egy fiatal lany,aki most ismerkedik ezzel a technikaval meg a hajocsipkezessel is.Egy baratnom is "hajokazik":D
   
 3. veronika76

  veronika76 Állandó Tag

  Szia !
  Nagyon örülök a kezdeményezésednek volt szerencsém megtanulni az alapokat de jó az olyan hely ahol az ember esetleg elakad tud kérdezni és mintákat ötleteket kapni. Remélem lesz igény rá.
  Régebbi ANNA német kézimunkaújságokban havonta volt egy-egy minta.előkeresem igaz még nem töltöttem fel, de ha igény van vagy esetleg van olyan akinek megvan .
  Üdv. Veronika76
  kiss
   
  Kandi21, Nőszirom és macleod kedveli ezt.
 4. macleod

  macleod Állandó Tag

  Ez nagyon jó ötlet lenne. Nekem is van néhány Anna mintám, de nem sok. Áldozatul estek az egyik kukázási rohamomnak. :-D
   
  Pia kedveli ezt.
 5. macleod

  macleod Állandó Tag

  Kedves Melitta és kormányosok,
  azt azért ideírom, hogy a kísérleti jelleg nekem azt jelenti, hogy a csipkeverés témát elindítottam, mert volt érdeklődő, meg töltöttem néhány kezdő anyagot, és itt megállok. Ha mondjuk egy hónap múlva ehhez képest nem lesz semmiféle mozgás, akkor nyugodtan töröljétek, mert nincs értelme erről cseverészni, vagy nekem töltögetni. Ez tényleg speciális téma, kevesen is tudják készíteni, úgyhogy nyugodtan, ne foglalja a helyet feleslegesen.
  Köszönöm.
   
 6. Niké Alno

  Niké Alno Állandó Tag

  Kedves Andi!
  Nagyon örülök, ennek az új topiknak.Igazad van, a csipkeverést nem sokan csinálják kis hazánkon belül.Kb. 300-an. Éppen ezért nagyon örülünk minden olyan mintának, amit csipkében lehet megvalósítani.Én 4 éve tanulom a vert csipke rejtelmeit.Mintáim vannak bőven és munkáim is.Egyedül a digitális formátummal van gondom.De kérek segítséget családon belül és remélem még ma kerülnek fel az oldalra.
   
 7. Niké Alno

  Niké Alno Állandó Tag

  Kituzo muhelyrajza

  Kitűző műhelyrajza
   

  Csatolt fájlok:

 8. Niké Alno

  Niké Alno Állandó Tag

  Pokos terito muhelyrajza

  Pókos terítő
   

  Csatolt fájlok:

 9. Niké Alno

  Niké Alno Állandó Tag

  Kedves mizoad!
  Köszönöm a dícsérő szavaidat.Csak egy kis kedvcsinálót hoztam tegnap pár munkámból.Ma pedig műhelyrajzokat, akik már kicsit "belekóstoltak", hogy el tudják készíteni.
  Szerintem a legfontosabb az elhatározás és a kitartás.Ha ez megvan, akkor javasolnám, hogy a környékeden nézd meg működik-e csepkeverő szakkör, vagy valami hasonló elnevezésű klub.Biztosan van művelődési ház nálatok, ott kérdezd meg! Én sajnos az ország másik felében lakom, de olyan szerencsém van, hogy itt helyben tanulhatom.
  Hogy mi szükséges a vert csipke készítéséhez?Egy kis faládikó, melyen van a hengeres párnám.De ez lehet kerek párna is, akkor nem kell tartó ládikó neki.Ez a párna fűrészporral van kitömve.Erre tesszük a műhelyrajzot, melyet előzőleg keményebb papírra teszünk és átlátszó fóliával vonjuk be.Majd szépen kiszúrjuk a kitűzési pontokat, hogy gyorsabban tudjunk haladni.Aztán a felpározott verőkéket rakjuk fel a kiindulási pontokba.Ezeken az általában fából készült verőkéken van a cérna.Használhatunk, 60-as, 80-as, 100-as és 120-as cérnákat is.Minél nagyobb a számozása, annál véknyabb.Mindig a mintától függ, hogy melyiket használjuk.Most ugrok egy nagyot, mert elkészült a vert csipke munka.Eldolgozzuk és elvágjuk a cérnákat.Majd enyhén lekenjük keményítővel és megszárítjuk.Csak utána szedjük ki belőle a sok-sok gombostűt, a végén pedig levesszük a kész munkát.A fóliázott sablont többször is felhasználhatjuk.Ilyen egyszerű az egész.
   
 10. sorcier

  sorcier Kormanyos Fórumvezető Kormányos

  En leszek a harmadik,de csak,mint gyonyorkodo.:D
   
  Niké Alno, zzsuzsa és macleod kedveli ezt.
 11. tubandi

  tubandi Állandó Tag

  Csodás és gyönyörű! :)

  Valaki az alapokat is feltenné, hogy apszolút kezdőként is próbálkozhassunk vele? Előre is köszi!
   
  zzsuzsa, napsugár7127 és macleod kedveli ezt.
 12. macleod

  macleod Állandó Tag

  Nekem van, kicsit bányászok utána, aztán felteszem. Hogy eszközöket hol lehet venni, azt konkrétan nem tudom. Amikor az iskolában feltöltöttük a készleteket, akkor a zsákokat a szülők csinálták, apró fűrészporral töltve, a ládikákat a portás bácsi. A klöppli gyártó bácsit meg kinyomoztuk, de ma már a neten sokfelé elérhető ilyen ember. Ma már nálunk is van esztergályos, aki vállalkozik rá. Szóval keresem a szakirodalmat, és meglátod, nem is olyan nehéz :D A kéz mindig tudja, mit kell tennie, ha a fej nem is érti a leírást :D
   
  napsugár7127 kedveli ezt.
 13. mizoad

  mizoad Állandó Tag

  Köszönöm a tanácsot, körül fogok nézni a környéken, vannak-e csipkével foglalkozók. Mivel vizuális tipus vagyok, nekem úgyis látnom kell mit hogyan.
  Mindenesetre klassz tudomány a csipke készítés.
  Ha találtam valamit szólok.
   
  napsugár7127 kedveli ezt.
 14. Edet

  Edet Állandó Tag

  Nagyon tetszik a vert csipke. Mivel nagymamámtól, "csak" a szalaghorgolást tanultam meg, néha mikor a keresztszemestől, már keresztbe áll a szemem :D:D neki állok és horgolok. De most teljesen beindult az a bizonyos szürkeállomány, hogy ezt nekem is meg kell tanulnom. Remélem könyvből is sikerülni fog.......
  Edit
   
  zzsuzsa, napsugár7127 és macleod kedveli ezt.
 15. vnmaria

  vnmaria Állandó Tag

  Utoljára módosítva a moderátor által: 2013 Október 12
 16. Shirley Way

  Shirley Way Állandó Tag

  Ó, de jó!

  Nagyon örülök ennek a tropiknak. Sajnos nem ismerem a csipkeverés technikáját. De édesanyám pici koromban háziipari bedolgozóként gyönyörű vert csipkéket készített. Később, mikor már nagyobb lettem és el tudtam volna lesni Tőle, már horgolt kabátkákat, sapikat készített (azt meg is tanultam). De a csipkeverést is szeretném megtanulni. Édesanyám már nem emlékszik, hogy hogyan is csinálta, így nem tud nekem segíteni, de remélem még meg tudom lepni egy Neki készített terítőcskével.
   
  napsugár7127 és macleod kedveli ezt.
 17. Melcsi018

  Melcsi018 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Honnan lehet csipkemintákat letölteni. Én elvileg már megtanultam az alapokat, de mintákat még nem. És nagyon szeretném megtanulni, mert az általam vart terítőkre én szeretném megcsinálni a szegélyt és nem venni hozzá.
   
 18. macleod

  macleod Állandó Tag

 19. macleod

  macleod Állandó Tag

 20. macleod

  macleod Állandó Tag

  Karácsony

  1.
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás