Díjnyertes izraeli cég a levegőből vizet csinál

A környezettudatos technológiáról ismert Risón Lecijón központú Watergen cég új terméke, a GENNY a levegő páratartalmát csapolja meg hőcsere alkalmazásával. A találmány high tech díjat nyert Las Vegas-ban.

WatergenYs-GENNY-illustration.jpg


Az izraeli cég által gyártott GENNY háztartási berendezés, amely a levegőből vizet nyer. A 2020. évi Las Vegasi fogyasztói elektronika vásáron (CES) elnyerte az év energia hatékonyságban kiemelkedő terméke címet a háztartási elektronikai cikkek között. A háztartási innovációk közül a legokosabb termékeket díjazzák így.

A naponta 30 liter víz kinyerésére alkalmas berendezés egy hőcsere alapú szabadalomra épül; használatával jelentősen csökkenthető a pet palackok által okozott környezeti terhelés.

Hogyan működik a rendszer? A beépített ventilátor levegőt fúj a légköri vízgenerátorba. A belső szűrő eltávolítja a port és szennyeződéseket. Az így megtisztított levegő a GENius hőcserélő és hűtő folyamaton megy keresztül és vízzé sűrűsödik. A vizet ismét leszűrik, majd ásványi sókkal dúsítják, friss ivóvíz minőségű vizet nyerve, amely azután beépített tartályban kering, frissességét megőrizve. ĺgy a GENNY által termelt víz gyakran tisztább, mint az olyan, amit városi vízvezetékre szerelt tisztítóberendezéseken keresztül vezetnek.

A légtisztító üzemmódban is használható egy beépített csipesz segítségével.

„Vállalatunk küldetése a népesség külső forrásoktól való függésének kiiktatása környezetbarát eszközökkel” – nyilatkozta Dan Clifford, a North America elnöke. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a GENNY elnyerte az év energiahatékony terméke címet, mert az elismerés megerősít bennünket az általunk képviselt értékek hasznosságában.”

A Watergen elnöke Mikhael Mirilashvili izraeli-grúz üzletember és filantróp. Közvetlen célja a megújuló és energiatakarékos tiszta víz biztosítása 2,1 milliárd vízben szűkölködő ember háztartása számára. Múlt évben nagyméretű kivitelben gyártott víznyerő rendszereket ajándékoztak brazil, vietnami és indiai hatóságoknak. A berendezéseket bevetették a 2018. évi kaliforniai erdőtüzek során, továbbá a Harvey és Irma hurrikánok által veszélyeztetett texasi és floridai lakosok mentésekor.

A Gen-L nagyméretű változat napi 5.000 liter víz előállítására alkalmas, és csupán áramszolgáltatást igényel; falvakban, vízvezetékkel el nem látott településeken és gyárakban különösen hasznos. A technológia elsősorban a globális vízhiánnyal veszi fel a harcot.

„Elsőrendűnek tartom a bolygónk népességének nyújtott segítséget, I-n legnagyobb dicsőségére” – nyilatkozta Mirilashvili a The Jerusalem Postnak. „Ami a bevételeket illeti, I-n az, aki eldönti, ki a gazdag és mennyire az.”

Bassa László fordítása
 
ez is elgondolkodtató: „Ami a bevételeket illeti, I-n az, aki eldönti, ki a gazdag és mennyire az.”
 
Elég lazán kezeli a "por és szennyeződések" szűrésének meghatározását.
Maradva pl. Indiánál, hogy ott mi minden káros anyag van a levegőben egy iparosodott területen...
 

Ez
ugyan nem szűri a szennyeződéseket, de ugyanúgy a "levegőből csinál vizet" :)
Ivásra ugyan nem javaslom, hiszen végülis desztillált víz - az ásványi anyagok pótlása szükséges lenne.
 
Hagyaték rendszerezéséhez hívtak több embert, a hon területén történt 90 évek előtt. Növények leveléről csöpögött a víz. No mikor nem fogunk soha hallani róla....
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,126
Üzenet
4,800,609
Tagok
615,667
Legújabb tagunk
PLiza
Oldal tetejére