Egész napos sötétség télen: innen jön a Télapó!

A legenda szerint a távoli Lappföldről indul útra a Télapó, hogy ajándékot hozzon neked. Itt van a „postaládája” is, ahová évente több százezer ajándékkérő levél érkezik.

Biztos hallottál már az északi Lappföldről, ahonnan minden évben rénszarvasok húzta szánon indul útra sok-sok ajándékkal a Télapó. Ezen a távoli, északi helyen található Mikulásfalva, vagyis Joulipukki.


Mégis, merre keressük Lappföldet?


Ha tudod, merre található Finnország az Északi-sarkkör, akkor jó az irány. A térképen megnézheted, hogy Rovaniemi, Lappföld fővárosa pont a sarkkörön található. Innen már csak nyolc kilométert kell megtenned, hogy az igazi Mikulásfalvára érkezhess. Képzeld, itt működik a Mikulás Főposta. Ide világszerte több százezer gyerek küld levelet, amelyben megfogalmazzak a kívánságukat. A legtöbben persze személyesen is szeretnének találkozni a Mikulással.


A postára érkezett leveleket szétválogatják és kiállítják, a helyi üzletekben pedig mindenféle ajándékot kínálnak, már ami a Télapóval kapcsolatos. Helyi kézműves termékeket, különleges bélyegeket, képeslapokat, és igazi rénszarvasbőrből készült ajándékokat.
Még a lappföldi Disneylandba (Santa Park) is ellátogathatsz, részt vehetsz egy varázslatos szántúrán, készíthetsz karácsonyi sütiket és megnézheted a föld alatti Jéghercegnő Birodalmát is.


A Mikulás legendája nagy üzlet ám a Lappföldön lakóknak! Olyan sokan érkeznek ide, hogy minden évben külön repülőjáratokat is indítanak a fővárosba, Rovaniemibe.


Ami a legérdekesebb: az északi fény


Ha az Északi-sarkkört átlépjük, különleges birodalomba érkezünk. Télen nagy a hideg, legalább fél évig a hó és jég birodalma ez a táj, de gyönyörű. Augusztus közepétől április közepéig majdnem 150 éjszakán át láthatsz egy csodálatos természeti jelenséget, az északi fényt. Kékes, zöldes, ultraibolya a színe és különböző formákban jelenik meg. Úgy jön létre, hogy a Naprendszerből részecskék kerülnek a Föld légkörébe, amelyeket az északi sarki mágneses tér vonz.

Egész nap sötétség télen, egész nap világos nyáron

Képzeld, a nyári napforduló környékén, vagyis június végén a nap egyáltalán nem megy le ezen a vidéken. Nincs reggel és este! Furcsa érzés, hogy már fáradt vagy, aludnál, de kint még mindig süt a nap...Télen ugyanennek a fordítottját tapasztalhatod: egész napra sötétségbe borul a táj. Ennek oka, hogy a Föld forgástengelye egy kicsit meg van dőlve, és télen az északi félgömb távolabbra kerül a Naptól, nyáron viszont közelebb.


Ha megnézed a térképen Lappföldet, láthatod, milyen hosszú utat kell megtennie a Télapónak, hogy Magyarországra érjen. Végigszánozik Finnországon, benéz Szentpétervárra, keresztülmegy a balti államokon (Észország, Lettország, Litvánia), majd következik Lengyelország, majd Szlovákia, és végül Magyarország.

images
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!
alexinho04 wrote on MEVA72's profile.
Szia! Köszönöm szépen hogy feltöltötted az Agota Kristof: Trilógia könyvet!
GyulusH45 wrote on szeged's profile.
Helló! -egy régi számra : "Ölelj ölelj "c. megtudnád szerezni a stílust pa600-ig-és feltöltenéd ? Üdv :Gyulus
Midi dalok, zenészek!
Kobudera wrote on Boglarka Veres's profile.
Szervusz! Nekem megvan a Jurrasic Parts nevű játék.:)

Statisztikák

Témák
36,978
Üzenet
4,511,166
Tagok
597,403
Legújabb tagunk
eszti.szaszi87
Oldal tetejére