Hírek Egy hónapot kaptak Orbánék, hogy jogállamot csináljanak, különben ugrottak a 2027-ig járó uniós pénzek

Bekeményített az Európai Bizottság.


Az Európai Bizottság egy utolsó hónapot adott Magyarországnak, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021-2027-es uniós költségvetéséből járnának – írja az Euractiv.


A Bizottság pénteki közlése szerint megbízták Johannes Hahn költségvetési biztost, hogy tájékoztassa az Orbán-kormányt azokról az intézkedésekről, amelyeket az EU végrehajtó hatósága javasolni kíván az uniós kormányoknak, ha Magyarország korrekciós intézkedései nem megfelelőek.


„Magyarországnak most egy hónapja van arra, hogy benyújtsa észrevételeit és további véleményét, különös tekintettel a Bizottság által tervezett intézkedések arányosságára”


– közölte az Európai Bizottság.


Az új határidő egy uniós jogállamisági eljárás, az úgynevezett „kondicionalitási mechanizmus” része, amelynek célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben.


Ez az eljárás külön zajlik, elválasztva a többi jogi, vagy politikai – így az Európai Parlament által indított – eljárástól, amelyet az EU valamely szerve indított Magyarország kormányával szemben.


Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon elsősorban a korrupció miatt, amely olyan uniós finanszírozású projektek pályázati rendszerét szőhette át, amelyekben csak egy, általában a Fideszhez kötődő pályázó vesz részt.


Az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésén úgy döntött, továbblép a jogállamisági eljárásban, és egy újabb dokumentumban tájékoztatja a magyar kormányt az elvárásairól és a tervezett lépéseiről.


Ez azt mutatja, hogy az uniós testületa jogállamisági aggályokra adott eddigi magyar válaszokkal.


Hasonló véleményen van a Transparency International Magyarország is: mint arról beszámoltunk, a Transparency szerint az Orbánék által az EU felé tett ígéretek nem elegendők a korrupció felszámolásához.

1659189893067.png
 
Uniós pénz.... Talán azt is ki kellene már mutatni, hogy az amit az uniótól kaptunk kifizetést mennyi maradt belőle a tagsági befizetés és az előírásoknak való megfelelés után... Vajon hány munkahely csak azért jött léttre különböző állami intézményekben, mert az uniós pályázatokat el kell készíteni, az elkészítő beküldni, a közreműködő szervhez (ahol 2018-ban majd 4000-n dolgoztak) az továbbítja a Irányító hatósághoz (kb 200 fo volt anno) és így tovább.... + szinte minden településen van egy térségfejlesztési nonprofit kft, akik ezzel foglalkoznak és a megyei önkormányzatokon is kb egy fejlesztési osztály (15-20fővel) akik mind mind köztisztségviselő vagy kormánytisztségviselő besorolással dolgoznak... Nem vagyok a saját magam ellensége, de amikor... nyer több Mf-ot egy óvoda felújítására abból a tényleges munka költsége max 70-75% a többi az adminisztrációs, az előkészítés és a záró dokumentáció díja min 3-4M Ft... amit külső szakemberek végéznek szintén pályáztatás útján ... S a pályázathoz hiteles közjegyzőre van szükség (aki szintén nem ingyé dolgozik vele) (s egy építési fejlesztési pályázatnál, hogy elfogadják megpályáztatod hogy ki végezze el az energetikai tanusítvány készítését? kérsz min 3 helyről árajánlatot zárt borítékban, s a közjegyző hitelesen fogja a legolcsóbbat kiválasztani, majd kérsz ajánlatot a kivitelezésre és kérsz ajánlatot a helyszíni ellenőrre, a műszaki ellenőrre, a tervdokumentációra stb....
Ez igy van
 
Na most akkor mi a fene van?
Lehet hogy az ukran haboru, kina taiwan elleni lépései, az usa mind komolyabb katonai fellépése, az europai gazdasag problémái, az energiahordozok vészes csokkenése europaban kikényszerit egy másfajta gondolkodast?

Az Európai Parlament visszautasította a jogállamiság uniós fellépésének kikényszerítésére tett javaslatot​


A lépés azután történt, hogy Brüsszel végre megfenyegette Magyarország szabályos uniós költségvetési kifizetéseit – és a parlament megállapította, hogy ügyének törékeny jogi alapjai vannak.

Az EU Parlament ejtette a pert, amely arra kényszerítette a Bizottságot, hogy csökkentse a korrupciós vádakkal szembesülő országok pénzeszközeit |


 
Akkor most vastaps, lehet tovabb lopni?
Kicsit azert tobbrol van szo!
N em szamit semmi, osszeo9molhat korulottunk az egesz vilag, kipusztulhat az egesz emberiseg, de orbannak mnennie kell?
Nem tul szuk latokoru gondolkodas ez igy?

Sosem volt ennyire szukseg europa egysegere, a kozos fellépésre!
Ez errol szol.
Na meg arrol, hogy legalabb azok akiknek kozos4ek az erdekeik tudjanak beszelni egymassal, és ne csak fenyegetodzesbol aljon a politika!
 
eddy56
Tudod mikor a wcpapir lopasra torvenyt hoznak mert lopni nem szep dolog, akkor Tiborc es a tobbi milliardos lopasok aruld mar el miert nem zavar?
Demokratikus vilagba ilyen family bugazasok korupciok azonnali lemondasra kenyszeritik vezetot,meg akkor is ha nem o lop hanem a beosztottjai de naluk mindenki lop a fonok a beosztottak stb.
Raadasul nem is az ellenzek buktatja meg legtobb esetben hanem az a part csalad ahova tartozik,mert ne hogy azt hid barhol ajanlo level a fidesz 3 miilio szavazoja akiket teljesen lejarat az Orban family.
Az sem zavar hogy ez a borzalmas megszoritasok az EU penz meg nem erkezese az egyik oka. Orban koti az ebet a karohoz inkabb szenvedjen az egesz orszzag ,hitelek hitelek hatan megszoritasok szinte naponta ujabb megsziritasok, mint elfogadna a Eu ugyeszseghez valo csatlakozast. Bukik az orszag egyenesen a csod fele megy es akkor megkerezed miert van kihegyezve az ORbanra minden.
 
Jogállam, ellenzék stb. ... Hiába, IQ-t, gerincet meg ilyesmiket nem lehet venni.

Lázár János korábbi sofőrje polgármester lenne a csongrádi Martélyon​


Időközi választást tartanak a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon vasárnap, ami azért érdekes, mert a polgármesterjelöltek között van Lázár János egykori sofőrje is. Ambrus Istvánon kívül még Putz Anita indul a tisztségért, aki 2019 óta irányítja a települést. Hivatalosan mindketten függetlenként indulnak a választáson.

Ambrus indulásáról Lázár János is beszámolt Facebook-oldalán, június 17-i posztjában régi munkatársként hivatkozik Ambrusra. „Közel két évtizede ismerem Ambrus Istvánt, aki kiváló barátom, ugyanakkor nagyszerű munkatársam is volt” – olvasható a miniszter bejegyzésében.

Ambrus István és Lázár János – Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Ambrus István és Lázár János – Fotó: Lázár János Facebook-oldala
Egy rádióinterjúban azt is elmondta Lázár, hogy szerinte miért kell leváltani a jelenlegi polgármestert. A miniszter azt állította, hogy az 1300 fős község csődbe jutott, működésképtelen, nem történik semmilyen fejlesztés, és erről Putz Anita és az előző testület tehet. Ha a martélyiak azt akarják, hogy a község kifizesse adósságait és fejlődjön, akkor Ambrus Istvánra kell szavazniuk, hangsúlyozta Lázár.

„Szeretném világossá tenni, hogy olyan polgármesternek, aki csődbe vitte a települést, tele van adóssággal, és lehetetlenné tette Martély életét, a kormány nem fog segíteni.”
Lázár korábban alkalmatlannak nevezte a választókerületében található nem kormánypárti vezetésű települések (Csanádpalota, Algyő és Mártély) polgármestereit, köztük Putz Anitát is, aki Lázár szerint csak őt gyalázza, miközben a falu „hanyatlásnak indult”. Nem mellékesen Martélynak közös önkormányzati hivatala van Hódmezővásárhellyel, ahol 2018 óta Márki-Zay Péter a polgármester.

Az időközi választásra azért írták ki, mert még április közepén a képviselő-testület feloszlatta magát. A szegeder.hu cikke szerint Putz Anita néhány nappal korábban arról írt Facebook-oldalán, hogy az országgyűlés választások után egy fideszes aktivista gyakorlatilag megfenyegette, hogy álljon fel, különben le fogják lejáratni. A polgármester azt is írta, hogy Lázár egyeztetésre hívta a hatfős képviselő-testület négy tagját. Nem sokkal ezután oszlott fel a testület.
 
Na most akkor mi a fene van?
Lehet hogy az ukran haboru, kina taiwan elleni lépései, az usa mind komolyabb katonai fellépése, az europai gazdasag problémái,
Arra is a reagálásom magamban az volt: már megint beleüti az orrát valamibe az USA ha már Ukrajnánál nem úgy alakult.Megy taiwan irányába
Semmit se tanul a világból az az államalakulat csak mert erős.
Tipikus nagyhatalmi agresszivitás: (szállal se enged meg magának kevesebbet)
Épp csak mindig a demokráciára hivatkozik
 
Arra is a reagálásom magamban az volt: már megint beleüti az orrát valamibe az USA ha már Ukrajnánál nem úgy alakult.
Semmit se tanul a világból az az államalakulat csak mert erős(szállal se enged meg magának kevesebbet)
Épp csak mindig a demokráciára hivatkozik
Egy világ hatalom hogyan is engedhetné meg hogy ne avatkozzon be a dolgok folyásába??
Zárkózzon be??
Azzal csak magára húzná a riválisait , le is szerelhetné a hadsereget ...így járt a magyar királyság is 1918-ban...
Ukrajnánál mi nem alakult úgy??? Szerintem tökéletesen tudták hogy mennyi esélye van az Ukrán államnak az Orosz ellen. A lényeg a szankciók. Nem a háború fogja gyengíteni a riválist hanem a gazdasági visszaesés. Most Kínára sem számíthat mert az Tajvan miatt nem ér rá...Ezért is eröltetik az Oroszok európában a Koszovót hogy ne tudjon az unió Ukrajnára figyelni...meg az oszd meg és uralkodj elv gyakorlati bemutatója. Az USA meg Kína ellen most bevitte Indiát is a játékba....
 
Aki csak egy kicsit is építkezett .... tehát nincs miért csodálkozni, hogy kiverte a biztosítékot minden normális embernél, hogy Alkotmány sehol, alkotmányos kőccség meg az egekben.

Leszakadt a mászóka egy kislány alatt a nemrég átadott másfél milliárdos debreceni játszótéren​A játszótér üzemeltetője szerint nem megfelelően használták a mászókát.

Az augusztus 1-jén átadott debreceni Sziget-kék játszótéren egy kislány alatt leszakadt a mászóka falapja - írja a Debreciner.
f25c7fef-0ca3-44cd-b159-f76ca4dc1823.jpg

A játszóteret augusztus 1-jén adták át.
© Sziget-kék / Facebook
A 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással készült játszótérről egy látogató posztolt képeket a Facebookon, aki azt írta, a kislánynak az ijedtségen kívül nem lett nagyobb baja.
A portál által közzétett fotók szerint a sérült játékot piros-fehér szalaggal kerítették körbe.
A Sziget-kék játszótér a történtek másnapján Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben a balesetért a nem rendeltetésszerű játékhasználatot okolja. Hozzáteszik, naponta 5000 látogatója van a játszótérnek.
 
Aki csak egy kicsit is építkezett .... tehát nincs miért csodálkozni, hogy kiverte a biztosítékot minden normális embernél, hogy Alkotmány sehol, alkotmányos kőccség meg az egekben.

Leszakadt a mászóka egy kislány alatt a nemrég átadott másfél milliárdos debreceni játszótéren​A játszótér üzemeltetője szerint nem megfelelően használták a mászókát.

Az augusztus 1-jén átadott debreceni Sziget-kék játszótéren egy kislány alatt leszakadt a mászóka falapja - írja a Debreciner.
f25c7fef-0ca3-44cd-b159-f76ca4dc1823.jpg

A játszóteret augusztus 1-jén adták át.
© Sziget-kék / Facebook
A 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással készült játszótérről egy látogató posztolt képeket a Facebookon, aki azt írta, a kislánynak az ijedtségen kívül nem lett nagyobb baja.
A portál által közzétett fotók szerint a sérült játékot piros-fehér szalaggal kerítették körbe.
A Sziget-kék játszótér a történtek másnapján Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben a balesetért a nem rendeltetésszerű játékhasználatot okolja. Hozzáteszik, naponta 5000 látogatója van a játszótérnek.
Még jó hogy nem esett nagyobb baja a sérültnek.
Lassan meg kell tanulni játszani is. Elmúltak már azok az idők amikor a ˝józan paraszti észre ˝volt szükség. Most van előírás, szabálygyűjtemény. -( a játszótéren található játékeszközök kizárólag saját felelősségre használhatók, állandó felügyeletet nem biztosítunk,- a gyermekek testi épségéért minden esetben szüleik, felnőtt kísérőik felelnek - azért is, hogy rendeltetésszerűen használják a játékelemeket!)
Nem is csodálkozok ezeken a szabályokon hisz már a gyerekek nagyszüleinek kellene ezeket alapból átadniuk.
 
Aki csak egy kicsit is építkezett .... tehát nincs miért csodálkozni, hogy kiverte a biztosítékot minden normális embernél, hogy Alkotmány sehol, alkotmányos kőccség meg az egekben.

A Sziget-kék játszótér a történtek másnapján Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben a balesetért a nem rendeltetésszerű játékhasználatot okolja. Hozzáteszik, naponta 5000 látogatója van a játszótérnek.
Az hogy verné ki a biztosítékot, ha Magyarországon is testmagasság ill. testsúlyvizsgálatnak vetnék alá a gyerekeket, mielőtt az adott játékelemre felengedik.
Az ugyanis nem derül ki a cikkből, hogy egy 3 éves max 15 kilós, vagy egy 13 éves 80 kilós súlyú kislány alatt szakadt le a mászóka, mint ahogy az sem, hogy valóban a kivitelező végzett trehány munkát, és nem arról van szó, hogy a mászóka nem bírta el a nagy érdeklődéssel együtt járó túlterhelést.
 
Hm ... én eddig csak olyan játszótéren jártam, amelynek az építői feltételezték, hogy vannak gyermeteg aggyal és gyermeki igénnyel megáldott szülők, s úgy építették fel a teret, hogy ők is meg a játékok is túléljék a találkozást.
 
Hm ... én eddig csak olyan játszótéren jártam, amelynek az építői feltételezték, hogy vannak gyermeteg aggyal és gyermeki igénnyel megáldott szülők, s úgy építették fel a teret, hogy ők is meg a játékok is túléljék a találkozást.
Olaszországban nem egy vidámparkban tapasztaltuk. A gyereket odaállították a fal mellé, és ha nem érte el a magassága a vonalat, akkor bizony nem engedték fel a hullámvasútra/kisvonatra stb, hanem mosolyogva közölték, hogy jöjjön vissza jövőre. Ugyanez volt a helyzet az ugrálós stb. játékokkal, ahol egy bizonyos súlyhatárt ha meghaladott, szintén nem használhatta.
Azok a hinták, amelyeken anno mi "bandáztunk" még középiskolás ill. fiatal felnőtt korunkban is, már a régmúlté.
 
Hm ... én eddig csak olyan játszótéren jártam, amelynek az építői feltételezték, hogy vannak gyermeteg aggyal és gyermeki igénnyel megáldott szülők, s úgy építették fel a teret, hogy ők is meg a játékok is túléljék a találkozást.
Igen hisz ha vidámparkot építenek akkor legyen minden játék mellett személyzet is...ha meg játszó tér akkor annak olyannak kell lenni hogy a 0-20 éves korosztályig használható legyen.
 
Egy világ hatalom hogyan is engedhetné meg hogy ne avatkozzon be a dolgok folyásába??
Zárkózzon be??
Van igazad, de önmérséklettel megteheti
Nem kell csendőrként viselkedni
Ne erőszakolja saját rendszerét hazugsághalmazokkal megtámogatva
Mert ha nincs önmérséklete Ő maga a világ békétlenség generátora
Inkább zárkózzon be.
De semmiképp ne erőszakkal csend-őrködjön a világon.
A németek erőszakot követtek el a világon
Lengyeloországtól,Csehországtól kezdve
Ne tegyen anslusszot senki.
Se einstandot gyengébben.
Ne vegyen el ál-indokkal élettérre hivatkozva
Ha a Kínai -taiwan kapcsolattal baja van
Nancy Pelosi csak zavart kavar ott.
Beleütik az orrukat.
A Magyar királyság példád rossz!!
Annak a formációnak akkor már rég lejárt az ideje
Az osztrák-magyar monarchia ideje már akkor leáldozott
A dominanciája már Napóleon korában elmúlt.
Ha már példát hoztál talán a Francia királyságot mutathattad volna
Mert az is lejárt hamarább(történelmi feudális, majd abszolutista monarchia, az európai történelem túlhaladta
Minden abszolutista feudális monarchiát.
1848 ban végleg vége lett a királyságnak
1870-ben a napóleoni császárságnak is.
A Magyar királyság is lejárt a monarchia végével
Az utolsó magyar királyt IV. Károlyt, 1921. november 6-án a XLVII. törvénycikk értelmében megfosztották trónjától.
A Napóleoni csásárság vége: 1870-ben
A feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenet tette szükségszerűvé az abszolutista monarchiák végét.
És jött a parlamentarizmus
Jelkép királyok maradtak
Gazdasági hatalom nem a királyokon múlik.
Nem az autokrata vezetésen.
 
Utoljára módosítva:

Feleannyi szavazatot kapott, mégis a Kúria-elnök feleségét nevezték ki tanácselnöknek​

Varga Zs. András felesége a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag kényes ügyekkel is foglalkozhat. A lapnak nyilatkozó bírók nyomásgyakorlásról is beszéltek, ami különösen kínos a kormány számára, amely az uniós pénzekért folyó jogállamisági eljárásban tagadja az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban felmerült aggályokat.

Annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, hogy jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt – írta kiszivárgott bírósági dokumentumokra hivatkozva a The Observer.
A lap információi szerint Kovács Helga Mariann - aki július 15-ig megbízott tanácselnöke volt a Kollégiumnak - jócskán alulmaradt a bírák által tartott szavazáson, a jegyzőkönyv szerint a voksok kevesebb mint a felét kapta meg. Az információt a hvg.hu forrásai is megerősítették.
Azzal, hogy ennek ellenére július 16-tól ő töltheti be a tanácselnöki pozíciót, a bíró a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag érzékeny ügyekkel is foglalkozhat - jegyzi meg a brit lap. Az általa vezetett bírói tanács foglalkozik például öröklési, kártérítési, személyiségi jogokhoz fűződő, sajtó-helyreigazítási, választási eljárási vagy közérdekből indított perekkel, de az eljárások elhúzódásával kapcsolatos kifogásokat és a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is a fellebbviteli testület ezen kollégiuma tárgyalja.
Az ügy azért is rendkívül kínos, mert az Európai Bizottság a jogállamisági problémák miatt tartja vissza a Magyarországnak szánt helyreállítási pénzeket – a felsorolt aggályok között pedig az egyik első helyen szerepel az igazságszolgáltatás függetlensége. Az ezzel kapcsolatos aggályokat a magyar kormány folyamatosan tagadja.
Az Observernek egy névtelenséget kérő volt bíró azt mondta, hogy az ügyek nagy többsége magyar bíróságokon rendben zajlik, de a politikailag érzékeny témákat a legfelsőbb bíróságon olyan „hűséges bírói tanács hallgatja meg, akik a kormány számára kedvező ítéleteket hoznak”.
„A rendes bíróságon [bíróként] küzdhetsz, megpróbálhatsz független lenni, mindent megtehetsz, de tudod, hogy van egy lyuk a rendszerben, ahol szivárog a víz. Rengeteg vizet önthetsz bele, de akkor is kifolyik az oldalán” - fogalmazott.
A lapnak nyilatkozott Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője is, aki szerint ő és kollégái évek óta tapasztalnak „külső és belső” nyomásgyakorlást, ami minden oldalról érkezik.
2019-ben Vasvári Csaba ügye volt az, amely miatt az Európai Bíróság 2021 őszén kimondta, hogy a Kúria súlyosan megsértette az uniós jogot, és ehhez a legfőbb ügyész előterjesztése szolgáltatta az alapot. Vasvári többek között amiatt fordult a luxembourgi testülethez, hogy az kimondja, összeegyeztethető-e a bírói függetlenség követelményével, ha a bírók előmenetelére és munkakörülményeire jelentős befolyással rendelkező bírósági elnököket önkényesen nevezheti ki egy az Országgyűlés által választott és csak az Országgyűlés által számonkérhető személy.

A bírói tapasztalattal nem rendelkező korábbi alkotmánybíró Varga Zs. Andrást később annak ellenére nevezték ki a Kúria élére, hogy az Országos Bírói Tanács nem támogatta a jelölését.
Az ügyről ebben a cikkünkben olvashat részletesen:

Vasvári a nyomásgyakorlásra példaként hozta fel a Völner-ügyet: ebben a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl György, a végrehajtói kar jelenleg letartóztatásban lévő elnöke egy bírót is ki akart rúgatni. Schadl a kiszivárgott nyomozati anyagok szerint ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Tatár-Kis az iratok szerint azt mondta neki, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.
Az Országos Bírói Tanács szóvivője a cikkben átláthatatlannak nevezte az Országos Bírósági Hivatal elnökének bírói kirendelési gyakorlatát is. Az OBH elnököt korábban az Európai Bizottság és az Európa Tanács is politikai kinevezettnek nevezte, akinek túl sok a hatalma, és kevés felette a kontroll. A posztot 2011-ben hozta létre Orbán Viktor, 2019-ig Handó Tünde töltötte be, utódja Senyei György Barna lett.
 

Feleannyi szavazatot kapott, mégis a Kúria-elnök feleségét nevezték ki tanácselnöknek​

Varga Zs. András felesége a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag kényes ügyekkel is foglalkozhat. A lapnak nyilatkozó bírók nyomásgyakorlásról is beszéltek, ami különösen kínos a kormány számára, amely az uniós pénzekért folyó jogállamisági eljárásban tagadja az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban felmerült aggályokat.

Annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, hogy jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt – írta kiszivárgott bírósági dokumentumokra hivatkozva a The Observer.
A lap információi szerint Kovács Helga Mariann - aki július 15-ig megbízott tanácselnöke volt a Kollégiumnak - jócskán alulmaradt a bírák által tartott szavazáson, a jegyzőkönyv szerint a voksok kevesebb mint a felét kapta meg. Az információt a hvg.hu forrásai is megerősítették.
Azzal, hogy ennek ellenére július 16-tól ő töltheti be a tanácselnöki pozíciót, a bíró a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag érzékeny ügyekkel is foglalkozhat - jegyzi meg a brit lap. Az általa vezetett bírói tanács foglalkozik például öröklési, kártérítési, személyiségi jogokhoz fűződő, sajtó-helyreigazítási, választási eljárási vagy közérdekből indított perekkel, de az eljárások elhúzódásával kapcsolatos kifogásokat és a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is a fellebbviteli testület ezen kollégiuma tárgyalja.
Az ügy azért is rendkívül kínos, mert az Európai Bizottság a jogállamisági problémák miatt tartja vissza a Magyarországnak szánt helyreállítási pénzeket – a felsorolt aggályok között pedig az egyik első helyen szerepel az igazságszolgáltatás függetlensége. Az ezzel kapcsolatos aggályokat a magyar kormány folyamatosan tagadja.
Az Observernek egy névtelenséget kérő volt bíró azt mondta, hogy az ügyek nagy többsége magyar bíróságokon rendben zajlik, de a politikailag érzékeny témákat a legfelsőbb bíróságon olyan „hűséges bírói tanács hallgatja meg, akik a kormány számára kedvező ítéleteket hoznak”.
„A rendes bíróságon [bíróként] küzdhetsz, megpróbálhatsz független lenni, mindent megtehetsz, de tudod, hogy van egy lyuk a rendszerben, ahol szivárog a víz. Rengeteg vizet önthetsz bele, de akkor is kifolyik az oldalán” - fogalmazott.
A lapnak nyilatkozott Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője is, aki szerint ő és kollégái évek óta tapasztalnak „külső és belső” nyomásgyakorlást, ami minden oldalról érkezik.
2019-ben Vasvári Csaba ügye volt az, amely miatt az Európai Bíróság 2021 őszén kimondta, hogy a Kúria súlyosan megsértette az uniós jogot, és ehhez a legfőbb ügyész előterjesztése szolgáltatta az alapot. Vasvári többek között amiatt fordult a luxembourgi testülethez, hogy az kimondja, összeegyeztethető-e a bírói függetlenség követelményével, ha a bírók előmenetelére és munkakörülményeire jelentős befolyással rendelkező bírósági elnököket önkényesen nevezheti ki egy az Országgyűlés által választott és csak az Országgyűlés által számonkérhető személy.

A bírói tapasztalattal nem rendelkező korábbi alkotmánybíró Varga Zs. Andrást később annak ellenére nevezték ki a Kúria élére, hogy az Országos Bírói Tanács nem támogatta a jelölését.
Az ügyről ebben a cikkünkben olvashat részletesen:

Vasvári a nyomásgyakorlásra példaként hozta fel a Völner-ügyet: ebben a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl György, a végrehajtói kar jelenleg letartóztatásban lévő elnöke egy bírót is ki akart rúgatni. Schadl a kiszivárgott nyomozati anyagok szerint ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, Senyei Györgyöt is megkereste, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Tatár-Kis az iratok szerint azt mondta neki, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.
Az Országos Bírói Tanács szóvivője a cikkben átláthatatlannak nevezte az Országos Bírósági Hivatal elnökének bírói kirendelési gyakorlatát is. Az OBH elnököt korábban az Európai Bizottság és az Európa Tanács is politikai kinevezettnek nevezte, akinek túl sok a hatalma, és kevés felette a kontroll. A posztot 2011-ben hozta létre Orbán Viktor, 2019-ig Handó Tünde töltötte be, utódja Senyei György Barna lett.
Ez a kormánypártok támogatóit meg sem érinti. Nem is hallanak róla meg nem is érdekli őket ők azért vannak hogy az ellenzék és Brüsszel magyarok elleni áskálódásaira fellépjenek..
Hisz a Hazafias Népfront (békamenet) is csak akkor mozdul ha a kormányt támadás éri.
 
Minek és mire is adnák az uniós forintokat?
Az InvestMondi-System KFT a céginfó szerint felszámolás alatt van.

Uniós pénzből kezdték felújítani a keszthelyi óvodát, most mégis elbontják

200 millió forintnyi EU-s támogatást kell visszafizetnie a keszthelyi önkormányzatnak, mert elbontják azt az óvodát, amit korábban uniós pénzből kezdtek el felújítani – írja a 24.hu.

Ruzsics Ferenc, a város korábbi, fideszes polgármestere még 2018-ban számolt be arról, hogy a település 199,96 forint vissza nem térítendő támogatást nyert Életfa Óvoda Kísérleti utcai tagóvodájának felújítására és bővítésére, ami azért nagy szó, mert az intézményben 1979 óta nem volt nagyobb felújítás. Most csütörtökön azonban a képviselőtestület egyhangúlag elfogadott egy indítványt, miszerint nem fejezik be a felújítást, inkább elbontják az épületet. Az indoklás szerint „a beruházások állapotára és a kivitelezési körülményekre tekintettel” döntöttek így.

A 24.hu szerint a felújítás elvileg 75 százalékos készültségű, valójában azonban a rossz minőségű kivitelezés és az ázások miatt ez inkább csak 40-45 százalék. Az indítványban a képviselőtestület arra is felhatalmazta a polgármestert, hogy tegyen jogi lépéseket a felújítás kivitelezőjével, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben.

Az InvestMondi-Systemet korábban azzal bízta meg az önkormányzat, hogy újítsa fel az óvodát, a városi strandot és a Reischl sörházat, és erre több mint 1 milliárd forint uniós pénz állt rendelkezésre. A cég minden esetben a legolcsóbb ajánlatot adta, mostanra azonban az építkezésekkel megcsúsztak, és nem is megfelelő minőségű a kivitelezés. A strand és a sörház felújítását korábban az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálta, de miután az érintett támogatási összeget visszafizette az önkormányzat, a vizsgálatot leállították, hiszen az EU-t így nem érte kár.

Manninger Jenő, Keszthely frissen megválasztott fideszes polgármestere azt mondta, az óvodára költött 200 millió forint nagyobb részét is vissza kell fizetni, az összegből ugyanis csak 33 millió maradt a számlán, ennyit nem hívtak még le. A polgármester kiemelte, hogy természetesen a projekt építésében és műszaki lebonyolításában részt vevőket perelni fogják anyagi kártérítésért. A csütörtöki előterjesztés szerint az önkormányzat 446 milliós követelést tart nyilván a InvestMondi-Systemmel szemben, ebből 145 millió esik az óvodára. A másik két projektet tehát még azelőtt leállította az önkormányzat, hogy a források nagyobb részét lehívták volna.
 
Ha már a mai nap az óvodáké, akkor még egy hír:

„Az Orbán-kormány kitalálta, hogy épít egy vasbeton szörnyet” –Befalazták az óvoda ablakait és elvették az udvarát, csak hogy a Vöröskereszt visszakapja a székházát a budai Várban​

A kabinet háromszor módosított a hatályos jogszabályokon csupán azért, hogy eredeti formájában építhesse vissza az épületet.

A Batthyány-palota első emeletén kialakított kis létszámú családias óvoda ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a főváros nevezetességeire: a Dunára a hidakkal, az Országházra, a Szent István Bazilikára és a Duna korzóra. Az óvoda melletti telken kialakított játszóudvaron mozgásfejlődést szolgáló játékeszközök, és különböző méretű fajátékok, babaházak, homokozók várták a gyerekeket. Egészen addig, amíg a kormány ki nem találta, hogy visszaépíti a Dísz tér sarkára a Vöröskereszt egykori székházát. A később a Külügyminisztérium által is használt historizáló stílusú épület Budapest ostromakor súlyos károkat szenvedett, így lebontották. A területen egészen a közelmúltig szabadtéri „kézműves” vásár működött.

„Nekem se tetszett az ottani zsibvásár, amit már önkormányzati képviselőként is szóvá tettem, de az akkori fideszes kerületvezetés a füle botját se mozdította a helyzet rendezése érdekében. Az óvoda vásár mögött lévő játszókertjéhez viszont semmiképpen nem akartunk nyúlni. Erre az Orbán-kormány kitalálta, hogy visszaépíti ezt a monstrumot, vagyis inkább épít egy vasbeton szörnyet, amit azután Vöröskereszt-székházzá cicomáz.
A megvalósítással megbízott Várkapitányság ugyan elhívott minket egy egyeztetésre, de az valójában azt jelentette, hogy rábólinthattunk volna a kormány elképzeléseire. Nem tettük, hiszen ez a játszóudvar megszűnését jelentette,
miközben az óvoda vizesblokkjainak ablakait is elfalazták volna. Erre megoldották erőből” – háborog V. Naszályi Márta, Budavár ellenzéki polgármestere.
A kormány végül háromszor módosított a hatályos jogszabályokon csupán azért, hogy eredeti formájában építhesse vissza az épületet.
Azzal kezdték, hogy rekvirálták a jó ideje beépítetlen telket, amelyért cserébe a tulajdonos I. kerületi önkormányzat semmilyen kártérítést nem kapott. Amikor a kerület nem adta ki a fakivágási engedélyt, módosítottak egy másik törvényt, így már engedélyt sem kellett kérniük ehhez, visszapótlási kötelezettség nélkül kivághatták azokat. Amikor kiderült, hogy az épülettel elfalaznák a szomszédos óvoda ablakait és az önkormányzat tiltakozott, jogszabályt írtak arra, hogy a kiemelt beruházásokat akadályozó épületeket a tulajdonosnak saját költségén kell átalakítania úgy, hogy az megfeleljen a kormány érdekeknek. Holott csak kicsit kellett volna változtatni a terveken és maradhattak volna az ablakok, amit az elmúlt évtizedekben nem csak az óvoda, hanem számos lakástulajdonos is nyitott az akkor üres telek felé tekintő tűzfalon. De a Várkapitányság hajthatatlan volt. Mikor a kerület nem adta meg a közterület foglalási engedélyt, mivel az építkezés okán elfoglalták volna az egész járdát és óvodásoknak – játszóudvar híján - az autók között kellett volna osonkodniuk a közeli játszótérhez, ingyenessé és időkorlátmentessé tették a kiemelt beruházásokhoz kapcsolódó közterület foglalásokat – sorolja a kiemelt állami projektként megvalósuló építkezés miatti önkormányzati sérelmeket V. Naszályi Márta.
Az önkormányzatnak végül annyit sikerült elérni, hogy legalább nem ő fizeti az átalakítás több száz millióra rúgó költségét.
A további használhatóság érdekében ugyanis át kell alakítani a tetőszerkezetet, valamint külön világítás- és légtechnikát kell kiépíteni az óvodának. Ezt végül a Várkapitányság magára vállalta és javára legyen írva, úgy tűnik, határidőre és jó minőségben el is végzi a munkát – teszi hozzá az I. kerületi polgármester. De mint mondja: ez nem változtat a tényen, hogy a gyerekeknek 9 hétig egy másik óvodába kellett járni. Az már az intézmények vezetőinek és pedagógusainak köszönhető, hogy ezt sikerült úgy megoldaniuk, hogy a gyerekek együtt maradhattak a megszokott óvónénikkel, dadusokkal, fejlesztőkkel. Augusztus végén remélhetőleg visszaköltözhetnek a Dísz téri épületbe. A saját játszóudvar azonban végképp elveszett. A gyerekeknek így mindennap a Csónak utcai Szaffi játszótérre kell eljutniuk, ha levegőzni szeretnének. Ráadásul még hónapokig hallgathatják a szomszédban zajló építkezés zaját. A tető és a homlokzat kivitelezésének befejezése után ugyanis ősszel megkezdődik a székház belső szakipari munkája is.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

NAGY PIROSKA wrote on emrys's profile.
Szia! Kicsit előbb kezdtem itt, mint te. :) Sajnos, nem tudtam átállíttatani a felhasználó nevem, így a születési nevemmel vagyok itt. Üdv., Piroska
Fruzsina 23 wrote on bsilvi's profile.
Ha valakinek meg van magyarul a vampirok amerikaban 2. 3. Része nem tudná el küldeni erre az email címre:
Előre is köszönöm
Csilinkóné Lulács Éva wrote on bsilvi's profile.
Szia! Olvastam a vérfarkasok világa 1-4,5 köteteit. Nagyon tetszett. Szenzációs a fordítás. Köszi. Mikorra várható a többi? Éva
hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.

Statisztikák

Témák
37,959
Üzenet
4,757,464
Tagok
612,936
Legújabb tagunk
győrfy judit
Oldal tetejére