Hírek Először gyógyítottak rákot fagyasztással hazánkban a Semmelweis Egyetemen

A fagyasztásos eljáráshoz nem kell altatás, és a műtét során csak a rákos sejtek pusztulnak el, a többi szövet nem károsodik.


Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen fagyasztásos eljárást, amely során a rákos szöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. A műtétekre december végén került sor, a betegek azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is jó eredményt hozott.


Nem kell hozzá altatás – helyi érzéstelenítésben végzik


Az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csupán helyi érzéstelenítésben végzik, így például olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél az altatásos műtét ellenjavalt.


A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK) egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el hazánkban elsőként a fagyasztásos beavatkozást karácsony előtt. A helyi érzéstelenítésben történt szövődménymentes műtétet követően másnap mindkét beteg otthonába távozott.


Így pusztulnak el a rákos sejtek -40 fokon


„A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használjuk, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A fagyasztás módszere az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzuk: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatjuk el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével -40 Celsius fokra hűtjük” – ismerteti a módszert dr. Deák Pál Ákos egyetemi docens, akinek vezetésével hajtották végre a műtéteket.


A kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is – ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást. Az első két mechanizmust közvetve támogatja a szervezet természetes immunválasza, emellett a fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás, így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni vagy regenerálódni.


Csak a rákos sejtek pusztulnak el – a többi szövet nem károsodik


„A fagyasztásos eljárás segítheti az egyre szélesebb körben alkalmazott, személyre szabott orvoslást, valamint a daganatellenes immunterápia hatását is, mert ebben az eljárásban csak a rákos sejtek pusztulnak el. A szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák az immunrendszer számára felismerhetők lesznek a fagyasztást követően, így a beteg saját immunrendszere is a rák ellen dolgozhat” – tette hozzá a docens.

Szinte az összes rák típusra alkalmazható


A fagyasztásos módszert jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában hazánkban először alkalmazták. A központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte az összes rák – többek között tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat – kezelhető fagyasztással”


„A terápia alkalmazásáról személyre szabottan az intervenciós radiológus hoz döntést egyebek mellett a tumor elhelyezkedése alapján. A beavatkozás egyik nagy előnye, hogy kisebb a műtéti terhelés, hiszen a nagy onkológiai műtétekkel szemben ez helyi érzéstelenítésben végezhető, a daganatkezeléshez nem szükséges altatás, ugyanis a fagyasztásnak önmagában is érzéstelenítő hatása van. Így idősek, tüdőbetegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, illetve más ok miatt nem altatható betegek számára is elérhető a beavatkozás egyedi méltányosság alapján társadalombiztosítási finanszírozással” – ismerteti a szakember.


1652771459535.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

nagynezsoka wrote on sziporka78's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaidat. A Mások harmadik részét főleg, mivel esély nincs rá magyarul, ahogy az Ilona Andrews könyvekre sem, amik fantasztikusan jó fordítások. Még egyszer nagyon hálás vagyok érte, köszi.
Sziasztok!

5. osztályos felmérő anyagokat keresek minden tantárgyból.
alezka0117 wrote on sziporka78's profile.
Ma láttam az Anne Bishop könyvet, már jól is indul így a hét. Annyira vártam a folytatást, először nem is akartam hinni a szememnek. Örök hála hogy felkaroltad!!!! :)
Imádom ezt a sorozatot, annyira szomorú voltam mikor közölték hogy nem adják ki a folytatást. De hála neked olvashatjuk! :))) Szóval nagy nagy KÖSZI :)
Szeretném, ha mélyen tisztelt moderátorok megszüntetnék a profilomat, mert ezt a néhány percet is felesleges volt itt eltöltenem!
Demeterné Nagy Erika wrote on sziporka78's profile.
Szia, nagyon köszönjük az újabb fordítást ! Fantasztikus vagy :)

Statisztikák

Témák
37,301
Üzenet
4,583,054
Tagok
601,408
Legújabb tagunk
JobbViki
Oldal tetejére