Elengedés, Sedona módszer, Release tecnique és társai

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Terra Incognita!

Rá fogok térni ezekre a dolgokra, de szerintem ne vágjunk a dolgok elébe, mert azzal nem teszünk jót. Megvan a menete, ahogyan közlöm, ami követi az eredeti tanfolyami menetet - nem érdemes ide-oda ugrálni, mert akkor nem áll össze az egész. Pár napon belül elérünk ehhez a részhez.

A Release magazin nem rossz, én vagy 5 éve minden számát elolvasom. Csakhogy:

1. azoknak írják, akik már elvégezték az alaptanfolyamot - tehát az alapokról nincs benne szó.
2. lényegében egy reklámfüzet, tehát a cikkek nagyobb része reklámot csinál, vedd meg azt, menj el erre a rendezvényre, stb. Néha más is van benne, amolyan motivációs cikkek, de ez kevés, és ahogy mondtam, azoknak szól, akik már elvégezték az alaptanfolyamot.

>Mondd: igen.

Nos, itt azért pontosítanék. Nincs olyan, hogy mondd: igen. Azt mondd, hogy igen vagy nem. Ha úgy érzed, hogy nem tudod elengedni, akkor azt kell mondani.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
L. Crane nem érezte szükségesnek az érzelmekről szóló kifejtést, a mini-course második alapeljárásaként közli az általam leírtakat/lefordítottakat. A "Mondd:igen" -így szerepel az angol szövegben.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Terra Incognita!

Larry Crane nagyon is szükségesnek tartja az érzelmekről szóló kifejtést a könyvében (The Abundance Book) és a tanfolyamon, más kérdés, hogy egy alapvetően figyelemfelkeltésnek-reklámnak szán anyagban ezt nem részletezi.

De ha ilyen jól tudod, nem akarlak akadályozni, a továbbiak rád bízom a téma kifejtését, a kérdések megválaszolását, én a blogomban folytatom a témát (http://elengedes.blog.hu/), neked pedig átengedem ezt a fórumot - nyugodtan fejtsd ki a mondanivalódat, válaszolj a kérdésekre, stb. Nem zavarlak az akadékoskodásommal.

A következő blogbejegyzésemben az érzelmi skála CAP részéről lesz szó, még a mai napon fölteszem.
 

Tivrola

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt gondolom, hogy az elengedést/megengedést nem úgy kell elképzelni, hogy a negativitást kiengedjük, s másokra leszünk rossz hatással. Sokkal inkább úgy, mint amikor a tudat "levált" része transzformálódik, a tiszta tudat ismét teljesebbé válik, visszanyeri önmagát. ('Anyag nem vész el, csak átalakul.')

Mi van az érzelmek mögött? Forrás: Larry Crane.
Azt mondja, hogy mindenféle érzés valójában háromféle szükséglet/akarat alá rendeződik bennünk. Ezek (s ezek vannak minden érzés mögött!!):
- kontroll (angolul: control)
- helyeslés/jóváhagyás/elfogadás/megfelelés (angolul: approval)
- biztonság (angolul: safety).
Ennek ismeretében mélyebb szinten tudod kezelni a nemkívánatos érzést, ki tudod húzni a "gyökerét". Az alárendelt szükségletet nagyon könnyű felismerni.
Az eljárás:
1. Mit érzek most?
2. Meg tudnám engedni ennek az érzésnek, hogy ott legyen ebben a pillanatban? (csak megadod az engedélyt, hogy ott legyen)
3. Mi az ez alatt húzódó szükséglet/akarás?
4. El tudnám engedni a.......szükségletét/akarását?
Mondd: igen.
Ennyi.

Minél többször keresztülmégy az eljáráson, annál relaxáltabb és teljesebb leszel belül. Ezzel az eljárással felszabadítod és elmozdítod a "szükséges/kell" blokkot, ezáltal kinyitod az ajtókat, hogy fogadj és birtokolj.

Elküldték a release technique májusi számát, ami a vágyról szól - többek között. Amennyiben időm engedi és találok benne fontos információt, majd közzéteszem. (Ha igénylitek.)

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat!
Érthető, konkrét és használható!:p
Kérlek, írj minél többet nekünk itt, figyelünk!

Szeretettel:..:
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
"Tech". Az elengedés módszerek irodalmában senki nem használja ezt a szót. Egészen mások szokták használni.
Már értem.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy valódi szcientológussal van dolgunk! :D

Ha annyira valódi lennék, akkor nem lehetnék itt. De ezek szerint Te járatos vagy a témában, ha így felcímkéztél.

Tegnap jó napom volt, nagyon sok anyagot találtam az interneten. A scribd.com oldal egyfajta világkönyvtár, ahonnan csekély díj ellenében könyveket le lehet tölteni a témában:D:D. Igaz, angol nyelven.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
... mi ez az adok-kapok ? virtuális csörte? személyeskedés?.... valóban tudás az amivel ? békétlenség születik?
mi fontosabb h igazad legyen(ellenfelet szerezz ) vagy h jól érezd magad?.... lássátok és nevesetek magatokon is...
sztem akkor működik egy technika ha jobban vagy tőle
birtokolni a fórumot ? jobban tudom ?...gyanakodjunk néha magunkra is.....
(a vélemény különbségek gazdagítanak- ha nem így érzed bigott-zárt vagy )
a fórum mindenkié bárki hozzá tehet vagy csak jelen lehet ... kb mint egy köztér

ím egy érzelmi terápia mely kizárólag az önmagukon is nevetni tudók eszköze
HTML:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ixbWELyHcmM

abba hagytam -elengedtem....örömteli napot
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenkinek lehetnek nem jó órái. Valamiért elindítottad a hatalmi harcot kedves Praetorianus. Nincs erre szükség. Bármi bánt, zavar, feszélyez téged (is), már elég sok tapasztalatot gyűjtöttél össze az elengedés technikájában, így gyakorlatban is érdemes lenne alkalmazni mindig. A nap 24 órájában, az év minden napján neked is kívánom a negatívumok elengedését (átalakítását), vidámságot, türelmet, nyugalmat, szeretetet. Bárki, aki idetalál, arra mindenkire szükség van, így rád is Praetorianus.
Örülnék, ha folytatnátok saját tapasztalatokkal, vagy bármilyen gondolattal, ami az elengedéssel, megoldásokkal kapcsolatos.
Jó ez a hagyja abba... :)
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Alapszabály, hogy soha senkit nem szólítunk fel az elengedésre Sem magunkat, sem mást. Az elengedés és a felszólítás nem férnek össze.
Egyébként már volt dolgom szcientológussal, aki meg akarta nekem magyarázni, hogyan működik a Sedona módszer (és a szcientológia miért jobb).
A másik, hogy a "tech" szót nem használjuk az elengedési módszerekben - ez a kifejezés a szcientológia szókészletéből származik.

A blogban folytatom az érzelmi állapotok témát, hamarosan több új módszer is sorra kerül az elengedésre, gyakorlati alkalmazásokkal.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Már miért ne mondhatnám a release technique helyett röviden, hogy tech?

Tessék, itt az email megfelelő része, úgy fordítottam, ahogy abban szerepel.
Let's stick with the presentation and all the unwanted (scary) feelings that it could bring up.

To start - you just ask yourself:

"What am I feeling now?"

Your answer might be panicky.

OK, great.

Next ask yourself:

"Can I allow that feeling to be there just for this moment?"

(NOTE: you're not asking the feeling to hang around - like a bad smell - forever; you're just granting it permission to be there in THIS moment).

Next ask yourself:

"What is the underlying want beneath this feeling?"

Let's say it was WANTING APPROVAL.

So you release the wanting approval simply by asking yourself (either out loud or silently):

"Would I like to let go of needing to want approval?"

And then say:

"Yes!"

That's it.

Recycle through the process a few times. Find other unwanted feelings in yourself.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Drága Praetorianus!
Megnéztem ezt az enterbulál kifejezést, mert eddig nem ismertem. Ezt írják erről a szóról: „…a késztetést külső erők <glossary data-key="0" entry="enturbulál">enturbulál</glossary>ják (összekavarják, zaklatottá vagy zűrzavarossá teszik) vagy befolyásolják, akkor vagy elnyomják azt, vagy a dolog vegyül más emberek céljaival. Vagyis más emberek ráerőltetik a céljaikat az egyénre. Mindkét esetben maga a dinamika valamilyen csekély mértékben enturbulálttá válik.”
Nem mások kavarnak össze bennünket, nem mások tesznek zaklatottá, zűrzavarossá, mert mindenki maga dönti el így vagy úgy, hogy elindítja ezt a folyamatot önmagában vagy sem, ill. a mások céljainak ráerőltetését gondolom magamra nézve vagy egyszerűen csak elgondolkodom, lehet-e benne igazság vagy nem. Ha nem, akkor a tanulságok levonása után elengedem vagy sem.
Mindenki kisebb-nagyobb mértékben, tudatosan, tudattalanul befolyásolja a másikat a viselkedésével, a véleményével. Az is rajtunk áll, mennyit, hogyan hagyunk ebből befolyásolódni. Rajtunk áll, tanulni szeretnénk ebből is vagy harcolunk, menekülünk.
Nem tapasztaltam, hogy téged valaki el szeretne nyomni. Egyszerűen csak információcserék, vélemények, tapasztalatok, kérdések hangzottak el.
Oké. Az elengedést ne felszólításnak tartsd, hanem kérésnek, javaslatnak vagy emlékeztetésnek. Időnként jó, ha valaki eszünkbe juttat valamit, mert a beszűkült látásmódunk miatt elfelejtjük gyakorolni azt, amit képviselünk, tanultunk.
Ezt írtad: „Nem. Engedd a félelmedet feljönni, ne állj neki ellent. Akkor majd el fog távozni. Ha nem próbálkoztál ilyesmivel, akkor próbáld meg, ez egy gyakorlati dolog, elméletben nem lehet elsajátítani, pont ugyanúgy, ahogy mondjuk az úszásról is el lehet olvasni sok könyvet, de attól még nem tanulsz meg úszni.”
Látod, ezt Te is leírtad az egyik példádban. Az elengedés tanfolyamon sem azt mondja a tanár, hogy most az izé következik, hanem így és így engedj el valamit. A próbálkozni szavad elég érdekesen hangzik, mert korábban mást mondtál erről. Apropó! Az úszás és az úszásról szóló könyvek is ugyanúgy kiegészíthetik egymást, mint egy nyelvtanulásos kézikönyv az élőszót. „Larry Crane nagyon is szükségesnek tartja az érzelmekről szóló kifejtést a könyvében”. Ezt is Te írtad. Aztán itt van a blogod, ahol információkat osztasz meg. Ezek az elméleti fejtegetések segítenek összerakni a fejekben a tudást.
A kövér nős példádban is azt mondták neki, engedje el az érzéseit.
Szeretnék rávilágítani az ellentmondásaidra. Ezek nem kiforgatások (mert talán Te ezt mondanád most), hanem segítségek. Örülnék, ha nem támadásnak vennéd.
Mondtad korábban azt is, ez nem vizualizáció és semmi köze hozzá. Aztán azt írod, te vizualizálsz színeket is akár a gyakorlat közben.
Aztán ez is eszembe jutott a soraidat olvasva: a „kövér fitnesszedző problémája.” , ami téged is elért, így gondolom. Képviselsz valamit, aztán nem tanulságoknak fogod fel az írásokat, hanem bántásoknak és támadsz, harcolsz, ahelyett, hogy alkalmaznád azt, amit tanultál, az elengedést. Így hogyan mondjuk erre a módszerre, hogy tökjó lehetőségek vannak benne, ha a közlője támad, ill. támadásnak, kavarásnak, zaklatásnak, befolyásolásnak tekinti a hozzászólásokat.
Említetted a konzervbölcsességet, de aztán Te is idéztél másoktól. Stb.
Ha nem lennének ellentmondások, ha nem támadásnak tartanád a véleménycseréket, más tapasztalatát, nem minősítenél mást, pl. azzal, hogy ő biztosan szcientológus, akkor sokkal több jó lehetőséget lehetne meglátni az elengedéses technikákban.
Te kijelentetted, hogy „…a "tech" szót nem használjuk az elengedési módszerekben”. Miért ne használhatná valaki? Ha neki így megfelelő, akkor joga van használni és az ő felfogásában, elengedésről tanultakban ez a szó létezik.
Érdeklődnék: ha én azt a szót használom sokat, hogy karosszéria, akkor engem lehet karosszérialakatosnak hívni? Ha a „tech” szó a szcientológusoktól ered, ha nem, akkor sem javaslom, hogy valódi szcientológusnak hívj valakit, mert ez egy olyan minősítés (nem tanítás), amivel másokat nagyon megbánthatsz.
Nagyon sokan szokták mondani, hogy „ez egy skizofrén helyzet”. Mondhatjuk azt, ő ezt ne használja, mert ez egy pszichiátriában használatos szó? (Mellesleg ezt tényleg helytelenül használják az emberek, mert többes személyiségre gondolnak sokan alatta, de a skizofréniát csak nagyon régen tanították többes személyiségnek, mert a skizofrénia nem többes személyiséget jelent, ez egy külön diagnózis.)
Mi lenne, ha ezentúl az érzékenységedet elengednéd kedves Praetorianus? Mi lenne, ha a Te szemszögedből mindig megmagyaráznád a dolgokat és nem védekeznél, nem támadnál? Nem megmondom a "frankót", hanem ez javaslat.
Folytassuk ezt a témát a véleményekkel és kérlek Praetorianus ne vedd személyes bántásnak, ha valakinek más véleménye van. Miért ne írhatná le? Miért ne mondhatná el az ellenvéleményét? Miért ne fűzhetné hozzá a tudását? Olyan sok jót lehet egymástól tanulni.
Bízom benne, mindenki jó érzéssel tudja folytatni a beírásait és meri megosztani a más véleményét is kulturált módon. Szép napot.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Ilyen sincs konkrétan drága Praetorianus: "Sajnos egy overt product lettem, aki enturbulál." De ettől még használtad.
Sok olyan szót használunk a mondanivalónk során, ami nem magyar. Előfordul az ilyen. Ez egy létező, elfogadott dolog.
Teljesen mindegy az eredete. A lényeg, hogy érthető legyen.
 
Oldal tetejére