Elengedés, Sedona módszer, Release tecnique és társai

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves katuskatus (úgy is, mint nagyra becsült ellendrukkerem)!

>Megnéztem ezt az enterbulál kifejezést, mert eddig nem ismertem.

A szcientológiában ismerik és használják ezt a kifejezést. Ott határozott jelentése van.

>Nem tapasztaltam, hogy téged valaki el szeretne nyomni.
Nem is írtam ilyesmit.

>Oké. Az elengedést ne felszólításnak tartsd, hanem kérésnek, javaslatnak vagy emlékeztetésnek.

Egyik sem. Kérdés. El tudnád-e engedni?
Megvan az oka annak, hogy miért kérdés, miért nem felszólítás, javaslat, stb. Azért nem, mert az emberek hajlamosak arra, hogy ha valamilyen parancsot, utasítást kapnak - még ha szelíd formában is - akkor automatikusan ellenszegüljenek. Ezért vannak kérdés formában feltéve.

>Látod, ezt Te is leírtad az egyik példádban. Az elengedés tanfolyamon sem azt mondja a tanár, hogy most az izé következik, hanem így és így engedj el >valamit.

Nem azt mondja, hanem megkérdezi: el tudod-e engedni?. Vagyis kérdez. Mindig csak kérdez. SOHA nem szólít fel. SOHA. Ez az egyik alaptétel.
És most nyugodtan átbogarászhatsz mindent, amit korábban leírtam. Biztosan találsz majd olyat, ami felszólító módnak hangzik. De megnyugtathatlak: eredetiben nem az. Lehet, hogy azért írtam felszólító módnak, mert úgy éppen gyorsabb volt, vagy mert magyarul hülyén hangzott volna. Nyilván nekem sincs arra időm és energiám, hogy olyan színvonalú fordításokat készítsek, amelyekben minden apró aspektus a helyén van. De attól az alaptétel így van. És igen, a reklámbrosúrában is lehet olyat találni (mert ezt is megkaptam), ami első ránézésre felszólító mód, de az egy reklámbrosúra, figyelemfelhívás és nem tanítás.

>A próbálkozni szavad elég érdekesen hangzik, mert korábban mást mondtál erről.
Pontosan mi az ellentmondás?

>Apropó! Az úszás és az úszásról szóló könyvek is ugyanúgy kiegészíthetik egymást, mint egy nyelvtanulásos kézikönyv az élőszót.
Igen. Csak van egy pont, amikor le kell tenni a könyvet, és meg kell mozdulni. Csinálni kell. Utána vissza lehet menni a könyvhöz. De csak a könyvnél maradni (és belekötni minden második mondatba), nos, az meddő dolog.


>„Larry Crane nagyon is szükségesnek tartja az érzelmekről szóló kifejtést a könyvében”. Ezt is Te írtad. Aztán itt van a blogod, ahol információkat osztasz >meg. Ezek az elméleti fejtegetések segítenek összerakni a fejekben a tudást.
Mindjárt jönnek a hozzájuk tartozó gyakorlatok is.


>A kövér nős példádban is azt mondták neki, engedje el az érzéseit.
Semmi ilyesmit nem mondtak neki. Azt kérdezték, hogy milyen előnyei és milyen hátrányai vannak a kövérségnek. Kérdezték, nem volt felszólítás.

>Szeretnék rávilágítani az ellentmondásaidra. Ezek nem kiforgatások (mert talán Te ezt mondanád most), hanem segítségek. Örülnék, ha nem támadásnak >vennéd.
Nem támadásnak veszem, hanem amolyan ellendrukkerségnek. Nézd, kedves katus, kezdettől fogva látom a nagy mértékű ellenszenvet az egész módszer iránt, és feltehetően irántam is, már amennyiben így virtuálisan lehetséges az ilyesmi. Föltettél már olyan kérdéseket, amelyek célja semmi más nem volt, csak fogást keresni. Bizonyítani, hogy ez nem így van, vagy másként jobb, vagy másképp is lehet, vagy ellentmondás van, akármi... Semmi baj, ilyennek is kell lenni, nincs vele semmi gondom. Szóval nagyon keresed a fogást. Rendben, legjobb tudásom szerint válaszolok mindenre.

>Mondtad korábban azt is, ez nem vizualizáció és semmi köze hozzá. Aztán azt írod, te vizualizálsz színeket is akár a gyakorlat közben.

Igen, valóban. Ez egyébként nem kötelező. Hadd tegyem hozzá, hogy a sok tucat féle gyakorlat közül ez az EGYETLEN, ami vizualizációt tartalmaz, és a Sedona módszer nem is használja, csak a Release Technique. Ha százalékosan akarnám kifejezni, mondjuk a 0.5%-a vizualizáció a módszernek, ami el is hagyható. De rendben van, írjál föl nekem ezért egy nagy ellentmondást.

>Aztán ez is eszembe jutott a soraidat olvasva: a „kövér fitnesszedző problémája.” , ami téged is elért, így gondolom. Képviselsz valamit, aztán nem >tanulságoknak fogod fel az írásokat, hanem bántásoknak és támadsz, harcolsz, ahelyett, hogy alkalmaznád azt, amit tanultál, az elengedést.

Nem támadok és nem harcolok. Elmondom röviden, hogy mi történt: elkezdtem szisztematikusan ismertetni valamit, amiről - úgy gondolom - elég sokat tudok. Olyan anyagokból, amiket csak pénzért lehet megszerezni (többségükért fizettem is egyébként). Erre valaki előreszalad, és közöl egy reklámbrosúrából olyan dolgokat, amik reklámnak vannak ott. Tehet igazak, csak nem úgy, nem abban a kontextusban. Ennyi.

>Így hogyan mondjuk erre a módszerre, hogy tökjó lehetőségek vannak benne, ha a közlője támad, ill. támadásnak, kavarásnak, zaklatásnak, befolyásolásnak >tekinti a hozzászólásokat.

Csúsztatás. Nem a hozzászólásokat tekintem - nem támadásnak, kavarásnak, egyszerűen csak okoskodásnak - azt, ha valaki icipici tudás birtokában azonnal helyre akarja tenni a másikat. És itt szeretnék pontosítani valamit: ha valaki sikerrel alkalmazza az elengedés technikákat, azzal még nem lesz doromboló cica, szelíd nyuszika vagy szeretettől túláradó szent. Nem erről van szó. Nézd meg mondjuk a youtube-on Larry Crane-t vagy Hale Dwoskint, és látni fogod, hogy ők sem ilyenek.

>Említetted a konzervbölcsességet, de aztán Te is idéztél másoktól.
Elnézést, azért vannak különbségek. Ha Lester Levensontól idézek, az nem konzervbölcsesség, mivel ő a módszer megalkotója. Amit ő mond, az kvázi tankönyvi szöveg. Ezen kívül idéztem a Bibliából egyszer vagy kétszer, meg valamilyen buddhista szövegből - kész, ennyi.
Nekem attól van spirituális székrekedésem, hogy sokaknál a mondanivaló hiányát leplezi az idézetcunami. Van itt minden, Einstein (bár a neki tulajdonított szövegek egy jó részt soha nem mondta), Edison, Henry Ford, Gandhi, Teréz anya, meg akit akarsz. 10 perc alatt százas nagyságrendben begyűjthető az interneten. Ja, és persze döntő többségük amerikai, de legalábbis angolból van fordítva.

Ha egy idézet tartalmas, illeszkedik a mondanivalóhoz, egységet képes a gondolatokkal, akkor semmi baj nincs vele.

>Stb.

Nyugodtan fejtsd ki a többit is, ne fogd vissza magad.

>Ha nem lennének ellentmondások, ha nem támadásnak tartanád a véleménycseréket, más tapasztalatát, nem minősítenél mást, pl. azzal, hogy ő biztosan >szcientológus, akkor sokkal több jó lehetőséget lehetne meglátni az
>elengedéses technikákban.

Az ellentmondásokat fentebb kifejtettem. Nem támadásnak tartom a reklámbrosúrák bedobását, csak oda nem illőnek. Azzal, hogy terra incognitát szcientológusnak "minősítettem", nagyon nagy valószínűséggel igazat írtam (nem is cáfolta). Tudod, elég jól ismerem a szcientológusokat, hamar fel lehet őket ismerni a jellegzetes gondolatmenetekről, kifejezésekről (a "tech" és az "elnyomás" tipikusan ilyenek. Aki nem tetszik, az "elnyomó személy" (suppressive person)). Ugyanúgy észre lehet venni, mint mondjuk a jehovistákat vagy a hitgyüliseket.

>Te kijelentetted, hogy „…a "tech" szót nem használjuk az elengedési módszerekben”. Miért ne használhatná valaki? Ha neki így megfelelő, akkor joga van >használni és az ő felfogásában, elengedésről tanultakban ez a szó létezik.

Már említettem, hogy ez a jellegzetesen szcientológus kifejezés.

>Érdeklődnék: ha én azt a szót használom sokat, hogy karosszéria, akkor engem lehet karosszérialakatosnak hívni?
Akkor nem. De megint csúsztatsz, mert egy köznyelvi szót mondasz példának, amit mindenki ismer.
Mondok egy jobb példát. Ha azt mondod, hogy "kisbálvány", akkor rögtön tudni fogom, hogy telefonközpontban dolgozol.
Vagy ha azt mondod, hogy Szent Szellem, akkor nagyon valószínű, hogy hitgyülis vagy. Az emberek szóhasználata árulkodik a hátterükről (nyilván én sem vagyok ez alól kivétel).

>Ha a „tech” szó a szcientológusoktól ered, ha nem, akkor sem javaslom, hogy valódi szcientológusnak hívj valakit, mert ez egy olyan minősítés (nem tanítás), >amivel másokat nagyon megbánthatsz.

Szerintem terra incognita nem cáfolta, nem tiltakozott, holott megtehette volna... Egyébként ha valaki tényleg szcientológus, akkor miért sértődne meg rajta? Ha meg nem az, nyugodtan kérje ki magának.

>Nagyon sokan szokták mondani, hogy „ez egy skizofrén helyzet”. Mondhatjuk azt, ő ezt ne használja, mert ez egy pszichiátriában használatos szó? (Mellesleg >ezt tényleg helytelenül használják az emberek, mert többes személyiségre gondolnak sokan alatta, de a skizofréniát csak nagyon régen tanították többes >személyiségnek, mert a skizofrénia nem többes személyiséget jelent, ez egy külön diagnózis.)

Lásd a fentebb írtakat. A szcientológiának nagyon sajátos (jórészt angol, vagy tükörfordított) nyelvezete van, igen jól felismerhető.
De mondom, ha valaki úgy gondolja, hogy alaptalanul nézik szcientológusnak, és ez rá nézve sérelmes, szóljon nyugodtan.

>Mi lenne, ha ezentúl az érzékenységedet elengednéd kedves Praetorianus? Mi lenne, ha a Te szemszögedből mindig megmagyaráznád a dolgokat és nem >védekeznél, nem támadnál? Nem megmondom a "frankót", hanem ez javaslat.

Én megmagyarázom a dolgokat - ha hagyják. Ha nem, akkor nem.

>Folytassuk ezt a témát a véleményekkel és kérlek Praetorianus ne vedd személyes bántásnak, ha valakinek más véleménye van.
Semmi gond, ha valakinek más véleménye van. A gond ott kezdődik, amikor a leírt, elfogadott tanítást kérdőjelezi meg egy reklámbrosúra alapján.

Végezetül hadd kérdezzem meg: próbáltad már a gyakorlatban is az elengedést. Arra már sok órát fordítottál, hogy cáfoljál, fogást keress, belekapaszkodjál nüanszokba, apróságokon lovagolj - arra fordítottál már 2 percet, hogy a gyakorlatban is kipróbáld? Vagy nem is az a lényeg?
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
>Ilyen sincs konkrétan drága Praetorianus: "Sajnos egy overt product lettem, aki enturbulál."

Hohó, nagyon is van!!! Szcientológusok pontosan tudják, hogy mi az értelme. Rétegnyelv.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Praetorianus!
Érdemes lett volna nyitottabban olvasni az összes soromat, mert akkor megláthattad volna bennük, hogy én soha nem voltam és nem is leszek az ellendrukkered. Félreértelmezted a mondandóimat.
Az elnyomásodról írtál, mert az enterbulál kifejezést használtad, ami ezt is jelenti.
Rendben. El tudnád engedni azokat az érzéseidet, amikben enterbulálást is érzel?
Eddig nem tudtam, hogy overt product és az enturbulál magyar szavak. Hmm.
Igen. Félreérthető, ha felszólító módot használunk, akár az érthetőség kedvéért is, aztán azt mondjuk, ilyen nincs a gyakorlatban.
A nyelvkönyv kiegészítője az élőbeszédnek. Mindkettőben sok jó dolog van és mindkettőt jó alkalmazni.
Félreértelmezed azt is, hogy belekötök a szavaidba. Az ellentmondásokra hívom fel a figyelmet, így tanulok és segítek egyaránt. Nevezheted belekötésnek, amit én abszolút nem így látok.
Engem a megismerési folyamatok érdekelnek, ezért soha nem is volt ellenszenvem a módszer iránt. Helytelenül látod ezt is teljesen. Mi lenne, ha ezt elfogadnád? Amiatt volt csupán, hogy alig volt infó. Többször azt olvastam, hogy majd fogsz erről írni, de aztán még semmi, mert másról írtál, ill. nem válaszoltál pár kérdésünkre és kérésünkre.
Mivel a megismerési folyamatok is érdekelnek és más tapasztalataim is vannak, mint neked és olyan dolgokat is olvastam tőled, ami nem volt egyértelmű, az ellentmondásokról pedig sokszor írtam már, szeretnék rávilágítani a soraimmal arra, hol látok nem egyértelműségeket is. Ha ezekre megkapom az érthető válaszokat, akkor már más típusú kérdéseim is lesznek. Szeretnék közelebb kerülni ehhez a módszerhez is, de amíg nem kapom meg a ház alapjaihoz a téglákat, és olyan téglákat, amik erősek, addig sokat tudok kérdezni és a véleményemet elmondani legalább arról, ami felkeltette az érdeklődésemet.
El tudod engedni azt is, hogy fogást keresek rajtad? Ez sem állja meg a helyét. Lásd előző mondatom.
Nem akarok felírni semmit. Ezt sem jól látod. Érteni szeretnék jobban!
A szisztematikus ismertetés nekem mást jelent, mint neked. Én gyorsabban szeretek haladni és részletesebben, meg a kérdésekre, kérésekre is figyelni szoktam. Oké, Te másmilyen vagy. Elfogadom.
Valószínűleg, aki az icipici tudását leírta, az nem okoskodni szeretett volna, hanem szintén a tudását megosztani.
Azt olvastam tőled, hogy Lesternek 24 órában, heti 7 napon át kitart a nyugalom, a béke, amit megszerzett az elengedés technikájával. Most pontosítottál, hogy ez nem mindig van így. Látod, ez is zavart, nem tudtam hová tenni, hogy ilyen módszer létezik, amiben minden pillanatában ilyen érzéseket, élményeket lehet lére hozni. Most pontosítva azt írod, nem mindig sikerülhet ez így.
„Ha egy idézet tartalmas, illeszkedik a mondanivalóhoz, egységet képes a gondolatokkal, akkor semmi baj nincs vele.” Köszönöm :) . Én is így látom ezt.
Attól, hogy az ember használ latin kifejezéseket, attól még nem biztos az orvosi múltja. Attól, hogy valaki nem cáfolja pl. a szcientológiai hátterét, attól még nem biztos, hogy az. Meg, ha az lenne, mi közünk van hozzá? A skatulyázások nem biztos, hogy szerencsés dolgok, mert nagy a tévedés lehetősége is.
Azt kérdeztem tőled, miért ne használhatná valaki a tech szót? Erre azt írtad, ez szcientológiai kifejezés. Ezért? Na és akkor mi is van? Miért baj ez?
Nem csúsztatok. Egy hasonló példát mondtam az érthetőség kedvéért.
Van másik csoport, akiktől hallottam a Szent Szellem kifejezést és semmi közük nincs a Hitgyülihez. Szóval nem nagy a valószínűsége, hanem előfordulhat, hogy Hitgyülis.
Terra röviden leírta, hogy felcímkézted. Akár szcientes Terra, akár nem, nem kötelessége az orrunkra kötni, hogy milyen az irányultsága.
Megmagyarázod a dolgokat, ha hagyják? Ki nem hagyott eddig? Elvették a laptopodat?
A leírt és valakik által elfogadott tanítást akkor kérdőjelezik meg a többiek, ha nem teljesen érthető, nem egyértelmű az átadás módja.
Nem próbáltam az elengedést. Megtettem és megteszem. Naponta ezt gyakorolom. Sok emberrel van dolgom, akiknek az élethelyzetük kisebb-nagyobb mértékben megvisel, megviselne nagyon, ha hagynám, mert meghalt a gyerekük, a férjük, akárkijük, mert szenvedélybetegek lettek, mert 40 év múlva most találkozott először anya és lánya, mert azt mondták, napjai vannak hátra a rákos megbetegedés miatt, mert utcára kerültek, mert átverik őket, mert elveszik a gyerekeket a hitel nemfizetése miatt, mert az unokája veri és fojtogatja a nagyit……………….és még sok minden. Ha nem végezném az átalakítást, amely egyben nekem az elengedés is sokszor, akkor már régen kiégtem volna valószínűleg. Egyébként, ha figyelmesen olvastál volna, akkor tudhatnád, hogy én is alkalmazom az elengedést, mert erről már írtam.
Szerencsére most is sikerült közelebb kerülnöm ehhez a módszerhez. Látod, ezért is jók az információcserék. Azért én nagyon örülök még azoknak a hozzászólásoknak is, akik csak most kezdik ezt megismerni, meg minden reklámbrosúrának, bármi másnak is.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szekki!
Írtad: "CSak néha az a baj hogy az ember nem ismeri fel, hogy ő most dühös vagy szomorú, vagy más valami problémája van. "
Na erre jók a kölkök!:p Nem tudom szó szerint idézni sajna: Könyörög a delikvens a megvilágosodásért. Mindent meg tesz (meditál, imádkozik...), küd neki a Mindenség egy tanítót, de nem segít. Küld másikat, harmadikat... majd megajándékozza a CSALÁDDAL ÉS EGY GYERMEKKEL.:rolleyes:

Írod"Nekem például ezzel van a legnagyobb problémám, hogy nem veszem észre a bennem folyó dolgokat"
Lehet, hogy nem is benned van a gond!
Én már hülyére elemeztem magam, mire rájöttem, hogy a megoldandó probléma nem BENNEM, henem körülöttem van. Ezt inkább kifejtem, mielőtt belekötnétek. kiss

Ha vesszük a szitut pl. a lányommal. Nem az a gáz mit mond egy négy éves, hanem az a többi (rajtam kívül álló) felnőtt mit gondol, érez, mond.
1- Milyen szókimondó talpraesett kiscsaj! Érthetően, tisztá fejezi ki az érzéseit! - büszkeség, öröm, boldogság
2- A lányotok nem jár óvodába? Ilyet nem illik mondani! - szégyen, megalázottság, düh, harag....

Persze aki már a fejlődés magasabb szintjén van, lehet soha nem is keveredik ilyen szituba. Vagy már nagyok a gyerekei és elfelejtette a kellemetlen helyzeteket. Vagy nincs is gyereke.:D

Agyalni akkor jó, ha építő szórakoztató. Analizálni, szintetizálni én is imádok, de nem mindegy mit és hogyan. Ha rombol elkedvetlenít ENGEDD EL!

Szép napot!
azért még lenne mit elemezni ... lehet h 24 órás tanítóra vágytál .. :)
gondolatok a felelősségről.... egyszerűbb lesz az élet...
...válaszd szét mi az amit irányítani tudsz(életed - példamutatás)
...mi az amit befolyásolni( lányod viselkedése, estleges, hiszen önmagát tanulja)
és amit el kell fogadnod ( pl h saját gondolatai is vannak, más is befolyásolja) e hármas könnyebbé örömtelibbé változtat


mit tanít a lányod neked s te neki elsősorban szeretet és örömet ....amikor nem ez történik
visszatükrözi jelen állapotodat.... mit is?
Richard Bach ... „Kötelességed minden életben egy van csupán: Légy hű magadhoz!”
"Élj úgy, hogy soha ne szégyelld, ha a világ megtudja, mit teszel, mit mondasz. Még akkor is, ha nem igaz, amit a világ megtudott"
" Ha a boldogságod olyasmin múlik, amit más tesz vagy nem tesz,akkor alighanem mégis van problémád"

hogyan válaszoltál volna ha csak arra gondolsz h hű legyél magadhoz?...
a többi választ..lányod nem érti, kikerüli, újragondolja...tehát hiába -akarsz megfelelni- míg ha önmagad vagy...
lányod megérti aztán h azt választja e... befolyásolás kategória ... ( önmaga )
 

Tivrola

Állandó Tag
Állandó Tag
azért még lenne mit elemezni ... lehet h 24 órás tanítóra vágytál .. :)
gondolatok a felelősségről.... egyszerűbb lesz az élet...
...válaszd szét mi az amit irányítani tudsz(életed - példamutatás)
...mi az amit befolyásolni( lányod viselkedése, estleges, hiszen önmagát tanulja)
és amit el kell fogadnod ( pl h saját gondolatai is vannak, más is befolyásolja) e hármas könnyebbé örömtelibbé változtat


mit tanít a lányod neked s te neki elsősorban szeretet és örömet ....amikor nem ez történik
visszatükrözi jelen állapotodat.... mit is?
Richard Bach ... „Kötelességed minden életben egy van csupán: Légy hű magadhoz!”
"Élj úgy, hogy soha ne szégyelld, ha a világ megtudja, mit teszel, mit mondasz. Még akkor is, ha nem igaz, amit a világ megtudott"
" Ha a boldogságod olyasmin múlik, amit más tesz vagy nem tesz,akkor alighanem mégis van problémád"

hogyan válaszoltál volna ha csak arra gondolsz h hű legyél magadhoz?...
a többi választ..lányod nem érti, kikerüli, újragondolja...tehát hiába -akarsz megfelelni- míg ha önmagad vagy...
lányod megérti aztán h azt választja e... befolyásolás kategória ... ( önmaga )

Köszönöm hozzászólásod! Nagyon elgondolkodtató és igaz: "irányítani, befolyásolni, el kell fogadni"
Meditálni fogok rajta...
Köszönöm!

Szép napot!
 

miktel9

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon várom

Kedves Praetorianus!

Kezdettől fogva olvasom a bejegyzéseidet. Csak a Te bejegyzéseidet olvasom, mert érdekel a Sedona módszer, aminek ismertetését ígérted. Sajnos úgy látom, hogy energiádat a hozzászólók bejegyzéseire való reagálásokra pazarlod. Nagyon várom, hogy teljes képet kaphassak a Sedona módszerről. Értem, hogy kevés az időd és a családod is van, ezért sajnálom, hogy a vitákra fordítod a maradék idődet. Képes vagy elengedni az irritáló bejegyzésekre való reagálást, és teljessé tenni a Sedona módszer ismertetését?
 

Tivrola

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Praetorianus!

Kezdettől fogva olvasom a bejegyzéseidet. Csak a Te bejegyzéseidet olvasom, mert érdekel a Sedona módszer, aminek ismertetését ígérted. Sajnos úgy látom, hogy energiádat a hozzászólók bejegyzéseire való reagálásokra pazarlod. Nagyon várom, hogy teljes képet kaphassak a Sedona módszerről. Értem, hogy kevés az időd és a családod is van, ezért sajnálom, hogy a vitákra fordítod a maradék idődet. Képes vagy elengedni az irritáló bejegyzésekre való reagálást, és teljessé tenni a Sedona módszer ismertetését?

Szerintem nem sikerült sok mindent elengednie Praetorianusnak... :)
Mivel már senkinek nincs kedve vele vitázni, nem is ír semmit. A blogját pedig SÜNetelteti. He-he. /http://elengedes.blog.hu/

Találó mondásom van erre: Sokat igér a szarka, de nem bírja a FARKA.
Aminek mennie kell, engedjük el...:!:

Szép napot!
 
Amint tesz fel Praetorianus gyakorlatokat, mindnyájan ki tudjuk próbálni a technikát. És mindenki elengedheti az ítéleteit, a másikkal szemben :)
A blogra meg szinte minden nap kerül fel új anyag, nem SÜNetel az csak nem olyan gyors ahogy elvárnánk.
Türelem, elengedést terem!
 
Jaj bocsánat nem technikát, hanem módszert, vagy mit. Aztán meg majd kapok a fejemre hogy én is valami Scioizé vagyok :)
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Most írok egy-két bejegyzést, azért teszem ezt, hogy indíthassak új topicot a témában.

Tiszteljük praetorianus szándékát:ha a végére ér, és sikerül megérteni, még inkább: csinálni, akkor felbecsülhetetlen értékű információkhoz juthatunk általa.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Az utóbbi napokban angol nyelvű fórumokat böngésztem. Tettem ezt azért, hogy olyan emberek véleményét olvashassam, akik megtapasztalták a "Módszert". A bejegyzések nagyon változatosak: a "nekem-nem-használt"-tól a "megváltoztatta-az-életemet"-ig terjed.

Maga a Módszer, ill. ami abból kifejlődött, számtalan eljárást eredményezett. De az alapja mindnek ugyanaz: a nemkívánatos érzés felszínre hozása/tudatosítása, megengedés, elengedés.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdeklődnék, mi a véleményetek erről: elengedés összevetése az elfojtással, tagadással, kiszorítással, meg nem történtté tevéssel, acting out-tal, stb. ? Ha csak az egyikről jut eszetekbe valami vagy csak egy gondolat, az is érdekelne. Köszönöm.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
mindegy mit használsz az érzelmek sajátként való elfogadása a kulcs a jelenben

az érzelmek feladata érezni ami épp van.... ahhoz képest amit szeretnék....energia mely azt jelzi ...

! vagyok az élet folyamában!...
ha ez a tudat fényébe kerül nincs több dolga...természetesen a következő percben
más a most... más az érzés ...
mivel érezni .... egyszerre csak egyet tudunk... leheleten lenne meg tartani- elengedni az előzőt ....
...így kiderül ha még "ugyanazt" érzed a mulattat őrzöd...
(te sérted meg újra és újra magad.. fenn tartván a haragot- a gondolattal)

mit érzek most ? - nem mit gondolok !
e hibás működés... mellékhatási a túlfejlett igazság érzetünk a cserre szeretetünk és a lustaság kényelme

pl népi mondások : a harag rossz tanácsadó ( a tanács gondolat,a harag érzés)
okos enged a szamár szenved stb (mutatja h csökönyösség a gondolatban.. okos elenged mert tovább lép)
a kutya ugat, a karaván halad ( a kutya kikötött ...tehetetlen maradó... a karaván úton van az időben céljai felé)
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdeklődnék, mi a véleményetek erről: elengedés összevetése az elfojtással, tagadással, kiszorítással, meg nem történtté tevéssel, acting out-tal, stb. ? Ha csak az egyikről jut eszetekbe valami vagy csak egy gondolat, az is érdekelne. Köszönöm.

Az elengedés nézőpontjából egyik sem megfelelő, nem old meg semmit.
L. Levenson szavaival: az elnyomott/elfojtott emóció az, amit az elme tudatalatti részébe nyomtunk, és tudattalanná váltunk vele kapcsolatban. Bármely elnyomott/elfojtott érzés mindaddig megpróbálja magát kifejezni/kiterjeszteni, amíg fennáll. Az elnyomott érzések és gondolatok kényszereket, gátakat, a rossz viselkedésmód/nem megfelelő viselkedésmód szokásait építik ki bennünk. Ezért soha ne nyomj/fojts el érzéseket. Nem kell kielégítened őket, megelégedni velük, de soha ne nyomd el őket. Csak tudatosítsd, hogy vannak, aztán engedd el őket.

A tagadás, meg nem történtté tevés az elfojtás, ellenállás formái.
Kiszorítás? Úgy érted, hogy behelyettesíted valamivel, azzal szorítod ki? Erről még nem hallottam igazából. Honnan tudod, hogy a kiszorítás sikerült? Átmenetileg jobban érzed magad, vagy állandó jelleggel nyugodt tudsz maradni hasonló helyzetben általa?

Acting out azt jelenti, hogy a negatív következményeket figyelmen kívül hagyva impulzívan viselkedik valaki. Ha kiélem az impulzív viselkedésemet, azzal újra és újra megerősítem. Az impulzív viselkedés nem a "jó érzések"-ből táplálkozik. Akkor mit is erősítettem meg magamban? Milyen hatással vagyok a környezetemben lévőkre? Ha ők elég bölcsek, elfogadók, akkor lehet, hogy el tudnak fogadni, nem reagálnak rá, azonban - valljuk be - erre nagyon kevesen vagyunk képesek.
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor belefáradok a sok gondolkodásba, az egészet félreteszem és előveszem az ÉFT-t. Akkor ilyen mondatokat használok: "Bár fogalmam sincs mi a bajom, ezzel együtt is teljes egészében szeretem és elfogadom magam." Bár bizonytalannak érzem magam, ezzel együtt is....."
Csak azt akartam ezzel jelezni, hogy kapcsolatot teremt a jelen állapot és ok között. Olyan mint egy híd a két part között és nem kell gondolkodni, nem kell találgatni. Én sok ilyen szituációt tapasztalok.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Ha még valami eszetekbe jut erről a témáról, akkor azt is szívesen olvasnám. Szép napot.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Ha még valami eszetekbe jut erről a témáról, akkor azt is szívesen olvasnám. Szép napot.

Kedves Katuskatus!

Ne tartsd vissza magad, írd meg, amit gondolsz! Azért vagyunk itt a fórumon, hogy beszélgessünk, hogy szabadon kifejthessünk a véleményünket, tapasztalatunkat.;)
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Az elfogadásnak, érzéseknek, ellenállásoknak, rengeteg mindennek vannak/lehetnek szintjei. Sokszor csak úgy mondunk valamit, hogy megtettük ezt, elengedtük azt, mennyire felszabadultunk, de aztán akkor vagy később bebizonyosodhat, inkább az elhárító mechanizmusaink közé kerültek.
Nem egy esetben találkoztam olyan tanárral, segítővel, íróval, szakemberrel, aki az elengedést tanította így vagy úgy (rengetegféle módon), de a beszélgetés során kiderült, ők maguk sem tudják tisztán elengedni a feszültségeiket, csak azt gondolják, hogy tudják. Jönnek a történetek, amiben pl. egy agresszív ember szórja a szitkokat a segítőre és a segítő arról beszél, ez az ember nem tudja mit cselekszik és nem veszi magára a dolgait, hanem szeretetet áramoltat felé, ő viszont nyugodt tud maradni. Aztán beszélgetünk később és kiderül a verbális – vagy a metakommunikációjából, hogy szó sincs az elengedésről, csak valamilyen elhárító mechanizmusról.
Viszont azok, akik merik érezni, ami éppen van, majd átgondolják az értelmét, a tanításait, meglépik a szükséges lépéseket, a megbocsátást, bocsánatkéréseket, egyebeket, közben az elfogadást egyre jobban kiterjesztik, azok sok esetben el tudják engedni a feszültségeiket és nem kerül az elhárító mechanizmusok közé (persze több év után is kiderülhet, hogy pl. az elfojtások közé került így is valami).
Olvastam egy történetet, amit bemásolok ide:
A doktor sietve érkezett meg a kórházba. Telefonon hívták be egy sürgős műtét miatt. Gyorsan átöltözött, bemosakodott és elindult a műtő felé. A váróteremnél találkozott a műteni kívánt fiú édesapjával.
„Mi tartott ennyi ideig? Miért nem jött be időben dolgozni? Nem tudja, hogy a fiam élet és halál között van? Nincs Önben egy csepp felelősségérzet sem?” –kérdezgette mérgesen az apuka.
A doktor csak elmosolyodott kedvesen és hozzátette:
„Sajnálom uram. Jöttem amilyen hamar csak tudtam. Nem tartózkodtam a kórházban a mai nap. És most csak annyit tudok mondani, hogy nyugodjon meg kérem, hagy tudjam végezni a dolgom.”
„Nyugodjak meg? Mit szólna hozzá, ha a maga gyereke lenne ilyen helyzetben? –kérdezte az apa mérgesen.
A doktor újra csak egy kedves mosolyt engedett el és hozzátette:
„Csak azt tudom önnek mondani, amit Jób mondott : porból lettünk és porrá leszünk, áldott legyen az Úr neve! A doktorok nem tudják meghosszabbítani az emberi életeket. Most menjen és foglaljon helyet a váróban, megteszünk minden tőlünk telhetőt higgye el.”
„Tanácsokat osztogatni akkor, amikor nem vagyunk érintettek az ügyben túlságosan is könnyű!” –morogta az apuka és kiment a terembe.
A műtét eltartott 4 és fél óra hosszat. Végül mosolyogva és boldogan jött ki az orvos a műtőből.
„Köszönöm Istenem! Sikerült megmentenünk a fiát. Minden rendben zajlott le.” –mondta az orvos az apukának, és minden egyéb kontaktus nélkül elviharzott.
„Minden kérdésére válaszolni fog a nővérke. Vigyázzon a fiára!” –szólt vissza az ajtóból.
„Miért volt ilyen arrogáns? Miért nem volt 5 perce, hogy megbeszéljük mi történt odabent? Miért ennyire figyelmetlenek és lelketlenek az emberek? –morogta az apa.
A nővér közben megérkezett és válaszolt az elhangzottakra:
„A doktor úr fia meghalt egy autóbalesetben. Ma van a temetése. Onnan jött el, amikor hívtuk telefonon, hogy a maga fiát sürgősen meg kell műteni. És most, hogy végzett siet vissza, hogy odaérjen amikor eltemetik a fiát.” –válaszolta szomorúan a nővér.
Tanulság:
Sose ítélj el embereket addig, amíg nem tudod mit miért tesznek. Sose ítélj első látásra! Próbáld meg megismerni a történetét annak, akit bántanál, mert lehet, hogy a végén meglepődsz!
Az apát sokféle negatív érzés kerítette hatalmába, a történet végén is. Tételezzük fel, hogy amint megtudta az apa a halálesetet, mondjuk szégyenérzete, sajnálata, stb. jelent meg nála. Megélheti ezeket az érzéseit, tudatosíthatja, aztán azt is mondhatja, elengedem. De meddig? Feltételezzük, ha találkozik újra az orvossal, akkor tovább szégyenkezhet. Aztán elbúcsúznak és az apa újra elengedi a feszkóit. Aztán pár hét/hónap/év múlva újra találkoznak és apának közben mindig eszébe jut a türelmetlensége, az agressziója. Viszont, ha odamenne az orvoshoz az első alkalommal és bocsánatot kérne, elmondaná, az indulatain nem tudott úrrá lenni és hatékonyan kezelni, meghallaná az orvos válaszát, miszerint ő elfogadó, megértő, akkor a felszabadulás, tiszta elengedés akár életre szóló is lehet. Ehhez viszont a tisztázás kellett, a tanulságok levonása, meglépni a szükséges lépéseket. Mit gondoltok erről?
Érezni egyszerre többet is lehet, még ha ez furcsán hangzik is. Használjuk erre pl. az ambivalens kifejezést is. Egyszerre szerethetünk valakit és megbánthatjuk…pl.
Kiszorítás: pl. azt mondja valaki, nekem x dolog nagyon fontos, de nincs rá időm, nem tudok most vele foglalkozni, nem akarom tudomásul venni, nem tudom átgondolni, mert más fontosabb.
Beszélgettem valakivel, nevezzük A-nak. Neki van egy barátja (B úr), aki tanult elengedési technikát. Ott is arról volt szó, hogy tudatosítsa, majd engedje el a negatív érzéseit. Ennyi. B úr nagyon-nagyon megbántotta A-t valamivel, aki szomorú lett. Együtt dolgoznak. B úr mondta A-nak, olyan távolságtartó lett és javasolta A-nak, engedje el a rossz érzéseit, mert bizony ő ezt megtette és már semmilyen negatív érzése nincs. Továbbra is szomorú maradt A és a baráti/munkahelyi kapcsolatuk egyre kedvezőtlenebbül alakult. Aztán egy idő után A nem bírta ezt a nagy feszültségét és odament B úrhoz. Elmondta neki, ő csak egy bocsi kérést várt volna. Elmondta pontosan, mi volt a helytelen B úr viselkedésében, miért bántódott meg. Nem tudja csak úgy elengedni A a rossz érzéseit, hiszen ő nem tanult semmi ilyen technikát. B úr belátta, hogy csak a maga dolgát nézte, belátta a hibáját és nem elég csak úgy elengedni valamit, hanem érdemes tisztázó kérdéseket feltenni, megbeszélni az illetékessel és hatékonyan helyretenni a helyzetet, a kapcsolatot. Megbeszélték. Megtörtént a felszabadítás. Már nem kellett elengedni semmit senkinek, mert már nem volt mit elengedni a beszélgetésük közben. Azóta közelebb kerültek egymáshoz. Erről is mit gondoltok?
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Az elengedés nem a jelen idejű helyzetekkel foglalkozik elsősorban, hanem az évek, évtizedek alatt TUDATTALANNÁ vált korlátozó hiedelmekkel, elfojtott érzésekkel, amelyek olyan "minták"-ban fejeződnek ki az életünkben, aminek az eredetével már nem vagyunk tisztában, mégis befolyásolják az életünket. Ahogy Palacskó András fogalmaz, a "trutyi" felszínre hozásával foglalkozik, azért, hogy helyreállítsa az élet normális áramlását egy-egy témában. Ez elsősorban egyéni belső munka. Az egyénben lévő, belső okokkal foglalkozik.

Az más kérdés, hogy a jelen idejű helyzetekben mennyire nem tudunk kommunikálni, mennyire hiányzik belőlünk az empátia, az elfogadás. Ha már tudunk a helyzetről beszélni, kifejezni érzelmeinket, álláspontunkat, meghallgatni a másik felet, elfogadni az ő érvelését, az már a gyógyulás útja. Nagyszerű könyv a témában Susan Page Ha annyira szeretjük egymást, miért nem vagyunk boldogok?

Az elfogadásról szól Szeresd magad! címmel L. Crane könyve L. Levenson tanításai alapján, gyakorlatokkal együtt. Elfogadás = szeretet, de nem az emberi, egós szeretetről van szó. Ahhoz, hogy valaki igazán el tudjon fogadni egy másik személyt, helyzetet,először fel kellene oldania a saját "nem-elfogadás", "nem-szeretem" érzéseit, így tudja helyreállítani az élet áramlását (az élet minden területén). "A szereteted nem nagyobb, mint a gyűlölséged bármely személy irányában."
 
Oldal tetejére