Hírek Emberséggel, megértéssel az élhetőbb mindennapokért

A kanadai navaho indiánok és az új-zélandi maorik is ősidők óta vallották: nem a büntetés a leghatékonyabb eszköz a szabályszegőkkel szemben. Bűncselekmény persze nem maradhat következmények nélkül.

A közösség érdekét azonban inkább az szolgálja, ha megtorlás helyett a korábbi kapcsolatokat igyekeznek helyreállítani. Ha az elkövető szembenéz tettének következményeivel, vállalja a felelősséget és végiggondolja, miképp tehetné azt jóvá. Az áldozat sem csupán passzív szemlélő: figyelembe veszik érzéseit és igényét a jóvátételre. Nem véletlen, hogy a módszer évszázadokon keresztül működött. A közösséget megerősítette az ügy feldolgozásával járó, az érzelmekre erősen ható, katartikus élmény. És a sikeres feldolgozás után az elkövető visszatérhetett a csoportba.

Ez a régóta ismert alternatív vitarendezési módszer az 1970-es években Európában és Észak-Amerikában kezdett mind népszerűbbé válni. Egyre több tudományos bizonyíték utalt ugyanis arra, amit a navahók, maorik már régóta tudtak: az elrettentésen, megfélemlítésen alapuló büntetőpolitika nem hatékony. Mivel a módszer a kapcsolatok helyreállítását célozta, ezért resztoratív, vagy helyreállító igazságszolgáltatásnak nevezték el. Alapvetései az egész világon elterjedtek, és mivel gyakorlása kitűnően fejleszti az empátiát, a szociális és problémamegoldó készségeket, más területeken is használni kezdték.

Egyik kézenfekvő terepe az oktatás, hiszen az iskolának nem csupán a kognitív képességeket, de a diákok érzelmi, szociális fejlődését is szem előtt kell(ene) tartania. Márpedig egy ilyen intenzív élményt jelentő vitarendezésből a vétkes diák többet tanul, mintha kapott volna egy beírást. Az iskolai kortárs bántalmazás, vagyis a bullying kezelésében is hatékonyabb, mintha a büntetőszemlélet érvényesülne. Ha az elkövető az eljárás során felismeri tettének következményeit, ha az áldozattól végig kell hallgatnia, milyen sérelmet okozott, majd közösen döntenek a jóvátételről, annak nem múlik el nyomtalanul a hatása.

Albert Enikő

1682999014903.png
 
A dokumentum filmek meghatározó többségével az a baj, hogy visszaemlékezéseken alapul, ami eléggé szubjektív dolog, ráadásul semmiféle megdönthetetlen bizonyíték nincs sem az alátámasztására, sem a cáfolatára. Marad tehát a "hiszem, ha akarom", ami sok esetben attól függ, hogy a "vevő" milyen érzelmekkel viszonyul a kérdéshez. Nem véletlenül járja az a mondás, hogy "isten majd megbocsát". Az ember legfeljebb visszafogja magát, mert nem felejt.
A dokumentumfilmek (ez a típus) egy szelektált halmazt mutat be. A készítője dönti el, hogy az összes áldozat, vagy hozzátartozó közül kilet jelenített meg. Anno a évezred elején a helyi(megyei) lapnak is dolgoztam, pontosan láttam, hogy az utcza embere című kérdezzük meg a népet tipusú agit.prop cikkek, amik dokumentálták a nép véleményét a témában hogyan is készültek :) Három, a nép valódi véleményét bemutató dokumentumértékű és közhiteles vélemény pontosan az elvárt mintát adta: addig kérdezgette Miki bá a pórnépet, amíg három az elvárt vélemény össze nem jött. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!
remélem jól csinálom!
Burgundii wrote on vandorcsillag's profile.
Ionon vagyok, mindig is az voltam. Hogy vagy

Statisztikák

Témák
37,861
Üzenet
4,729,357
Tagok
610,670
Legújabb tagunk
Aranyvirág71
Oldal tetejére