Emlekezzunk 1956-ra

Egon témája a 'Toronto és környéke' fórumban , 2005 Október 23.

 1. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Ottawai 56-os emlékmű

  Tavaly az ottawai magyarok adományokat gyűjtöttek egy 56-os emlékműre Ottawában. Sokan adakoztak Torontóból is. Csak a leleplezés után derült ki, hogy ez nem a forradalmárok emlékműve lett, hanem a befogadott menekültek köszönete Kanadának, amiért befogadtak bennünket.

  Egy gránit tömbre a következő feliratot van vésve:
  "May this monument be a lasting symbol of the gratitude of Hungarian refugees who, having escaped after the revolution in Hungary, were welcomed and provided a safe haven to rebuild their lives in Canada."

  Szabadon fordítva: "Legyen ez az emlékmű örök jelképe a magyar menekültek hálájának, akik a magyarországi forradalom után menekültek el, és Kanadában kaptak lehetőséget, új életet kezdeni."

  Mivel az emlékmű egy prominens ottawai helyen áll a városi tanács szigorúan előríja, hogy csak kanadai vonatkozású emlékműveket lehet ott felállítani, ami érthető. A menekültek hálájának kifejezése szép és jogos, de az emlékmű nem azt fejezi ki, amit sokan elképzeltünk.
  A torontoi 56-os emlékműn például a felirat magyarul:
  "Szabadság a magyaroknak - szabadság mindenkinek."
  Az emlékmű mellet egy 1996-ban felállított emléktáblán pedig ez olvasható magyarra fordítva:
  "A Magyar Szabadságharc emlékére. 1956. október 23-án férfiak, nők és gyerekek adták életüket a megszálló szovjet hadsereg elleni hősies harcok folyamán. Ez a nap jelzi a kezdetét a kommunizmus összeomlását az egész világon."

  Hasonló feliratokat olvashatunk az amerikai nagyvárosokban felállított 56-os emlékműveken is. Szép lenne, ha egy ilyen szellemű emlékmű kerülne felállításra Ottawába is.

  Most hallottam, hogy az ottawai magyarok újra gyűjtenek egy másik 56-os emlékműre, de akitől hallottam nem tudta pontosan, hogy hova fog kerülni ez az emlékmű, és mit fog jelképezni. Állítólag a Kanadai Magyarságban lehetett róla olvasni, de ezt nem láttam és az Interneten sem találtam róla semmit. Szívesen hozzáárulnék a költségekhez, ha ez valóban a forradalom áldozatainak emlékét fogja megörökíteni.

  Ha jól értettem, akkor most egy temetőben fognak egy gránit kopjafát felállítani, és december 15.-én az első forradolom utáni kivégzés évfordulóján fogják felavatni. Állítólag azért készül gránitból a kopjafa, mert a temető nem enged fa emlékművet. Jó lenne tudni pontosan vajon ebben a temetőben szabad-e idegen forradalmárokra emlékezni, milyen megkötések vannak a feliratra vonatkozólag. Ha az ottawai "Beechwood" temetőbe tervezik a kopjafát, akkor lehet, hogy erre is vannak szabályok, mert ez lesz Kanada "Nemzeti" temetője az amerikai Arlington temető mintájára, ahova csak amerikai veteránokat temetnek.

  Ha valaki tud pontosabb információt, kérem írja meg itt vagy küldjön privát üzenetet.

  Barna
   
 2. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  Valaki megtudna mondani, hogy miert favorizaljak a ,,kopjafat,, Mi koze a Magyar Forradalomhoz?
   
 3. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Boros Géza: Emlékművek 56-nak című könyvében egész fejezetet szentel a kopjafának. Az első mondat a fejezetből:
  "A kopjafa 1956 legsajátosabb és a magyarországi emlékanyagban legelterjedtebb emléktípusa"(p.81)

  L. Juhász Ilona: Az emlékoszlopok, kopjafák mint a nemzeti identitás kifejezői című írásában ezt mondja:
  "A fából faragott, egykor csupán temetőinkben előforduló református, illetve unitárius sírjel az idők folyamán magyar nemzeti szimbólummá vált, és fontos helyet foglalt el mind Magyarországon, mind a környező országokban élő magyar ajkú népesség életében." (http://www.kopjafa.hu/ilona.htm

  Néhány példa, hogy ez mennyire igaz
  Kopjafák a mohácsi csata emlékparkjában Mohácson:
  Csatolás megtekintése 131978

  Kopjafák a Budapesti köztemető 301-es parcellájában
  Csatolás megtekintése 131979

  Kopjafa az Osztrák-Magyar katonai temetőben, Olaszországban
  Csatolás megtekintése 131980

  Barna
   
 4. pumpkin

  pumpkin Állandó Tag

  Olvastam egy könyvben hogy Kádár a magyarok és a forradalmárok helyett a szovjeteket választotta.Ő aki még elözö napegy pesti rádio beszédbenhitet tett atöbpártrendszer és a szocializmus megreformálása mellet,másnap a legnagyobb titokban ,elrepült a szovjetunioba,Moszkvába és november 2-án tárgyalt a legfelsöbb zovjet vezetéssel .Témája:MIT LEHETNE TENNI A FORRADALOM ELLEN????
  És ez tiokban maradt legalább 30 évig.Ők már akkor is "ellenforradalomnak"neveztek!!
  Utazása azt is jelenti hogy Kádár áruló volt már akkor.Elárulta mindazt ,amit nyilvánosan igért az embereknek,amit magatartásával LÁTSZOLAG TÁMOGATOTT.
  Egészen egyszerüen átált az ellenséghez.Persze már 1930 óta ezen ellenség mellet ált.
   
 5. angyalkám

  angyalkám Állandó Tag

  Nem tudom hogy tudjátok-e hogy Hruscsov kiakarta vonni az orosz csapatokat a hatvanas években innek Magyarországról, de Kádár könyörgött neki ha kimennek akkor a szocializmusnak vége lesz!! Mindenki döncse le, hogy mi lett volna a jobb??? Énszerintem kimenni!!!!!
   
 6. pumpkin

  pumpkin Állandó Tag

  Szerintem is kimenni lett volna legjobb dolog!!
   
 7. pumpkin

  pumpkin Állandó Tag

  NE cifrázzuk sokáig.November 4-én vasárnap hajnalban arra ébrett az ország,hogy mindenütt szovjet csapatok vonulnak,egyes városokat napokig löttek,fegyveres ellenállás bontakozott ki,voltak helyek ahol még egy héttel késöbb is harcok zajlottak.Az emberek most már látták hogy mire lehet számítani az álnok kommunistáktól(semmire,legkevésbé az igazságra és a szabadságra),akik nem estek el
  a harcokban,nyugatra menekültek.Az ország lakossága megint megcsappant.A szovjetek az elfogott ellenállok egy részét elhurcolták másik részét kivégezték vagy börtönbe zárták(szerintem több embert végeztek ki mint akiket börtönbe zártak)
  És hol volt eközben Rákosi?
  Lejtön volt,emiből már nem kapaszkodhatott vissza.Küzdött még küzdött október 23 előtt hogy visszakapaszkodjon a hatalom bástyái közé!
   
 8. bubu

  bubu Állandó Tag

  Kedves pampkin!
  Hat igen, szeplett volna! Egy biztos, hogy ha levontak volna a konzekvenciat es kivonultak volna, ma Magyarorszgon biztos lenne
  egyszinten, gazdasagilag es eletszinvonalban az Osztrakokkal.
  Lasd: Egy Osztrak atlag nyugdijas 7X-kap tobb nyugdijat mint
  egy atlagos Magyar nyugdijas! Csak egy pelda amit leirtam.
   
 9. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  Fiuk, lanyok sok itt a talagatas, belealmodas. A valosag ennel sokkal szimplabb es kegyetlenebb. Volt egy ur aki soha nem kerul pl szoba, Mao Ce Tungnak hivtak. Neki sok koze volt a forradalom letoresehez. Tobb mint a Kadarnak.

  Ha ma realisan visszanezunk az akkori vilagpolitikai helyzetre, lehetetlen volt par pesti forradalmarnak ketvallra fektetni a nagy Szovjetuniot. Csak emlekztetni szeretnelek Benneteket, o volt az ellenfel. Az amerikaiak akkor is ugy viselkedtek, ahogy ma. Az Isten ovjon meg mindenkit amerika vedelmetol. Abba bele lehet pusztulni.
   
 10. Pufi

  Pufi Állandó Tag


  EN - szigoruan en, soha nem fogom elfogadni 56-os emlekkent a reformatus kopjafat. Egyebirant az egyhazaknak volt a legkevesebb koze a forradalomhoz. A Kossuth cimer es a lyukas zaszlo igen, de semmi mas...
   
 11. bubu

  bubu Állandó Tag

  Pufikam! Akkor szerinted a Mao Ce Tung adott "Zold lampat" A Szergelyeknek? Hat azt kotve hiszem, mivel eppen, hogy sok volt
  a nezet eleres koztuk abban az idoben.;)
   
 12. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Ottawi 56-os emlékmü


  Egy régen lecsengett témához térek vissza, talan valakit érdel.


  2006-ban olvastam egy rövid hírt valahol, hogy Ottawában felállítottak egy 56-os emlékművet. Többek között itt is kérdeztem ki tud erről bővebb felvilágosítást, de soha nem kaptam kielégítő választ. A múlt héten Ottawában jártam és sikerült megtalálni az emlékművet, a Rideau folyó egyik kis szigetén. (Le Green Island). Az alábbi képen, látható az emlékmű:


  [​IMG]

  A talpazaton angolul és franciául olvasható szöveg az én fordításom szerint a következő:


  1956-ban sok ezer magyar menekült el a szülőföldjéről, hogy elkerülje az elnyomást és a büntetést. Kanada jelentős emberséges segítséggel reagált, és a forradalom utáni hónapokban lehetővé tette a bevándorlást közel 40 ezer menekültnek Ötven év után, Kanadának ebben a válságos helyzetben tanúsított reakciójára emlékeztet ez az emlékmű.


  A magyar „kopjafa” méltóságot, tiszteletet, békét és barátságot jelképez. A kanadai gránit pedig Kanada erejét jelképezi.


  Felállította a kanadai-magyar közösség, a Magyar Köztársaság és a kanadai barátok


  Dedikálta Tomaj Dénes Magyarország kanadai nagykövete és Mr. Marcel Beudry a Nemzeti Főváros Bizottság (NCC) elnöke
  2006 okt. 4.- én.

  Barna
   
 13. bbarna

  bbarna Állandó Tag

  Ötven év távlatából

  [FONT=Arial, sans-serif]Ötven év távlatából - [FONT=Arial, sans-serif]Kanadai és magyar történetek az 1956-os forradalomról [/FONT][/FONT]
  [FONT=Arial, sans-serif][FONT=Arial, sans-serif]című két nyelven írt (angol/magyar) könyvet most kaptam meg. Eddig nem hallottam róla, pedig nem új, 2006-ban jelent meg. Gondoltam felteszek egy rövid ismertetést róla, hátha valakit érdekel és nem tud róla. A szerző egy 56-os kanadainak a fia, 15 család két tagjával készített beszélgetés alapján írta a könyvet. A családok egyik tagja egy 56-os kanadai magyar, a másik egy otthon maradt tagja a családnak. A könyvben szerepló kanadaiak neve: CeciÍlia Szebelledy (Toronto), Verebes Róbert (Montreal), Konrád Kocsis (Abbotsford), Frank Veszely (Kamloops), Ötvös Imre (Victoria), Gadácsi István ( Brantford), Hidas Péter (Mississuaga), Hermann Géza (Montral), Ilona M. Várdy-Huszár (Montral), Miska János (Victoria), Kende Éva (Calgary), Déri Tamás (Ottawa), Bogyay Elemér (Port Hope), Anna Porter (Toronto), Princz József (Montreal). A könyv fedlapjáról készült képet csatoltam.[/FONT]

  B.Ú.É.K.
  Barna
  Csatolás megtekintése 227806
  [/FONT]
   
 14. putyu01

  putyu01 Állandó Tag

  Szabó József: 56

  "Büszke utód,
  Vess egy pillantást a múltra!
  Nem mondhatod, hogy nem látod,
  Hazád mennyit szenvedett!"
   
 15. Zazi76

  Zazi76 Állandó Tag

  Ma is megrendülve olvasom 1956 karácsonyi versének (Mennyből az angyal) szomorú sorait:
  Mondd el, mert ez világ csodája:
  Egy szegény nép karácsonyfája
  A Csendes Éjben égni kezdett
  És sokan vetnek most keresztet.
  Földrészek népe nézi, nézi,
  Egyik érti, másik nem érti.
  Fejük csóválják, sok ez, soknak.
  Imádkoznak vagy iszonyodnak,
  Mert más lóg a fán, nem cukorkák:
  Népek Krisztusa, Magyarország.
   
  vandorcsillag és bubu kedveli ezt.
 16. Zazi76

  Zazi76 Állandó Tag

  De itt van még egy:

  Piros a vér a pesti utcán,
  munkások - ifjak vére folyt,
  - a háromszín-lobogók mellé
  - tegyetek ki gyászlobogót.
  A háromszín-lobogó mellé
  tegyetek három esküvést:
  sírásból egynek tiszta könnyet,
  s a zsarnokság gyűlöletét,

  s fogadalmat: te kicsi ország,
  el ne felejtse, aki él,
  hogy úgy született a szabadság,
  hogy pesti utcán hullt a vér.
   
  vandorcsillag és bubu kedveli ezt.
 17. Zazi76

  Zazi76 Állandó Tag

  Érdekes lenne például elgondolkodni arról is vajon hol tartanánk akkor ha 56-ban győz a forradalom.
   
 18. bubu

  bubu Állandó Tag

  Bar ugy lett volna! Soha nemjovok el Mo-bol. Szerintem
  a nyugati orszagok eletszinvonala lenne manapsag!
   
 19. Tuffy

  Tuffy Kitiltott (BANned)

  Egy masik Ausztria lehettunk volna.
   
 20. seelvuple

  seelvuple Állandó Tag

  !!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nekem van egy gyönyörű könyvem, amit érdemes beszerezni, mert a történelem könyvekben 10 oldal alatt szokott lenni, az egyik legnagyobb forradalmunk története(az mellékes miért) - még 8.-os koromban nyertem meg 2007ben azt hiszem vagy nem 2006 igen.
  NAGYON - NAGYON RÉSZLETES:
  -napra pontosan mondja el, hogy:
  - mi történt aznap és hol (+térkép)
  - mit játszottak a rádióban, színházban,
  - mi zajlott a háttérben
  - még azt is milyen IDŐJÁRÁS volt
  Szerintem nincs ennél részletesebb könyv és egyáltalán nem ferdít semelyik irányba. Mindenkinek jószívvel ajánlhatom:

  http://tortenelem-album.konyvstart.hu/56-kalendariuma/
   

Megosztás