Ennél rosszabb hírt még nem kapott Trump elnök: most kezdődik a bukás?

Nagyon rövid idő alatt nagyon rossz híreket kapott Trump elnök: volt kampánymenedzserét bűnösnek találták csalásban, biztosan börtönbe fog kerülni, már csak az a kérdés, hogy megússza-e 10 évvel. Ami még kellemetlenebb: korábbi ügyvédje vádalkut kötött, és eskü alatt vallotta, hogy Trump utasítására követett el bűncselekményeket. Az oroszokkal való összejátszás ügyében sem áll jól Trump szénája - ha a novemberi félidős választásokon tarolnak a demokraták, ezek már bőven elegendőek lesznek az elnök megbuktatásához.

riporterek_manafort_epa.jpg

Riporterek rohannak tudósítani a bíróságról, miután kihirdették az ítéletet Paul Manafort, Trump egykori kampánymenedzsere ügyében. Fotó: EPA / Shawn Thew

Elítélték a kampánymenedzsert

Nyolc rendbeli csalásban bűnösnek találta az esküdtszék Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét - Paul Manafort börtönbe fog kerülni, már csak az a kérdés, hány évtizedre.

Az esküdtszék 18 vádpontból nyolcban döntést hozott, de tízben nem sikerült megegyezésre jutnia. A volt kampánymenedzsert öt rendbeli adócsalásban, két rendbeli banki csalásban, továbbá külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában mondták ki bűnösnek. Mivel a további tíz - szintén pénzügyi csalást felsoroló - vádpontban az esküdtszék nem tudott dűlőre jutni, ezekben a vádpontokban új bírósági eljárás kezdődhet, új esküdtszékkel. Az ügyészeknek augusztus 29-ig kell ezzel összefüggésben ismertetniük döntésüket. A bíró arra kérte az esküdteket, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak, ahogyan fogalmazott: "kötelességük a per bizalmas jellegének megőrzése".

A bíró egyelőre nem jelölte meg az nyolc vádpontban az ítélethirdetés napját. Sajtókommentárok szerint a nyolc rendbeli csalásért Manafort összességében akár 80 évig terjedő börtönbüntetést is kiróható, de jogi szakértők szerint körülbelül legfeljebb tíz év szabadságvesztésre fogják ítélni.

Manafort egyik ügyvédje, Kevin Downing rövid nyilatkozatot tett közzé, amely szerint védence "csalódott", amiért az esküdtek nem mentették fel őt valamennyi vádpontban.

Eskü alatt vallott az ügyvéd: Trump utasította bűncselekményre

A Manafort-ítéletnél még kellemetlenebb Trump számára egykori ügyvédjének vallomása: Michael Cohen eskü alatt vallotta, hogy Donald Trump utasítására követett el bűncselekményt. Cohen ügyvédje, Lanny Davis úgy fogalmazott: védence a vádalku során eskü alatt vallotta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során Donald Trump utasította őt arra, hogy a választások befolyásolása végett fizessen két olyan nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal.

michael_cohen_epa.jpg

Michael Cohen, az elnök korábbi ügyvédje távozik a bíróságról 2018. augusztus 21-én, miután eskü alatt vallotta, hogy Donald Trump utasítására követett el bűncselekményt. Fotó: EPA / Jason Szenes
"Ha ezekkel a kifizetésekkel Michael Cohen bűncselekményt követett el, akkor ez miért ne lenne bűncselekmény Donald Trump esetében is?" - fogalmazott közleményében Lanny Davis. Cohen a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek 130 ezer dollárt fizetett a hallgatásáért. A másik kifizetés bonyolultabb volt: az ügyvéd megvásárolta egy bulvárlaptól Karen McDougal Playboy-modell történetét Donald Trumppal szintén évekkel korábban folytatott viszonyáról, majd a sztorit elsüllyesztette a fiókban.

Michael Cohen vádalkut kötött, és bíróság előtt beismerte kedden, hogy megsértette a kifizetésekkel a kampányfinanszírozási törvényt; az amerikai média szerint ez kedvezőtlen helyzetbe hozhatja az amerikai elnököt is.

Ennél rosszabb még nem történt Trump elnökkel - ősszel bele is bukhat

Michael Cohen ügyvéd vallomása valószínűleg az eddigi legrosszabb dolog, amivel Donald Trumpnak szembesülnie kell elnökként - jelentette ki Michael Caputo, Trump korábbi tanácsadója a Politico című lapnak nyilatkozva. Caputo úgy ítélte meg, hogy Trump korábbi kampánymenedzserének, Paul Manafortnak a pere korántsem annyira aggasztó, mint Michael Cohen eskü alatt tett vallomása.

A Politico idézett egy neve elhallgatását kérő, a Fehér Házhoz közeli ügyvédet is, aki szerint Cohen még több kárt okozhat Trumpnak, hiszen rálátása volt az ő üzleti és személyes ügyeire, és olyan információkkal rendelkezhet, mint talán senki más. Cohen muníciót adhat a demokrata párti politikusoknak, akik - ha az őszi félidős választásokon megszerzik a többséget a képviselőházban - megindíthatják az alkotmányos vádeljárást az elnök elmozdítására.

Hogy Donald Trump és környezete is valóban számol ezzel az eshetőséggel, arra maga Rudolph Giuliani, az elnök jogászcsapatának jelenlegi vezetője utalt a minap, amikor egy televíziós interjúban arra figyelmeztetett: a félidős választások tétje éppen az, hogy a demokratáknak lehetőségük nyílik-e az elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás megindítására.

Egy szintén neve elhallgatását kérő volt kormányzati tisztségviselő úgy nyilatkozott a Politicónak, hogy az elnök szorongatott helyzetében rossz lépést tehet, tovább rontva az amúgy is rossz helyzetén.

Ez még nem minden

A Paul Manafort perében hozott esküdtszéki döntés és Michael Cohen eskü alatt tett ugyancsak keddi vallomása pár nappal azután történt, hogy a The New York Times című napilap nyilvánosságra hozta, hogy a Fehér Ház jogi főtanácsadója, Donald McGahn kilencedik hónapja önkéntesen együttműködik a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottsággal, amelynek három alkalommal tárt fel információkat, és összességében mintegy 30 órán át tartottak a meghallgatások.

A lap értesülései szerint McGahn az elnöknek a Mueller-féle vizsgálattal kapcsolatos reakcióiról beszélt, továbbá arról, hogy Donald Trump megpróbálta-e akadályozni az FBI oroszokkal kapcsolatos nyomozásait, illetve megkísérelt-e nyomást gyakorolni Jeff Sessions igazságügyi miniszterre a nyomozás leállítása érdekében.

Trump: ez boszorkányüldözés

A Manafort-per és a Cohen-vallomás után a Fehér Ház nem tett közzé kommentárt, Sarah Huckabee Sanders szóvivő az újságírókat Rudolph Giulianihoz irányította. Giuliani közleményben szögezte le: "a Cohen elleni vádakban nincs célzás arra, hogy az elnök bármiféle bűnt követett volna el".

Donald Trump leszögezte, hogy "a Manafort-ügynek semmi köze" hozzá. Trump "jó embernek" nevezte volt kampánymenedzserét, és bírálta Robert Mueller különleges ügyészt, az általa vezetett vizsgálóbizottság munkáját pedig "boszorkányüldözésnek" minősítette. "Paul Manafort jó ember. Dolgozott Ronald Reagannel, dolgozott egy sor más politikussal is az évek során. Nagyon szomorú vagyok miatta" - mondta Trump. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azoknak a vádpontoknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal kampány időszakban történt állítólagos összejátszás ügyéhez.

"Ez boszorkányüldözés. De semmi köze ahhoz, amiért a (Mueller vezette) vizsgálat elindult" - fogalmazott az elnök.

Az orosz összejátszás ügyében sem áll jól Trump ügye

Amit Trump rendszerint boszorkányüldözésnek hív, az a Robert Mueller vezette vizsgálat, ami azt hivatott feltárni, hogy Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők között a 2016-os elnökválasztás idején volt-e összejátszás. Azt már tényként kezelik az Egyesült Államokban, hogy az oroszok beavatkoztak a választásba Trump győzelme érdekében (több körben emiatt szankciókat is vetettek ki Oroszországba, amit természetesen Trump elnöknek kellett aláírásával szentesítenie). Trump szénája itt sem áll jól: a kampánycsapat egyik volt munkatársára a napokban kértek börtönt, nemrég pedig azt is el kellett ismernie az elnöknek, hogy a kampány során fia az ellenséges Oroszország képviselőivel tárgyalt, Hillary Clintonról akart terhelő információkat szerezni.

MTI
 
Szorul a hurok?

Sajnos azonban, hacsak nagyon de nagyon súlyos dolgokra nem derül fény, és teljesen egyértelműen, akkor az egész tényleg azon múlik, a demokraták hogyan szerepelnek a félidős választásokon. Márpedig ez olyan vagy-vagy dolog. Egyelőre nem látom kimagasló jeleit annak, hogy nagyon sokkal megnőtt volna a támogatottságuk a választások idején bírt mértékhez képest. Márpedig ha a republikánusok többségben maradnak (és ismétlem, ha nem derül fény semmi iszonyatosan durva dologra), akkor Trump ellen nem lesz benyújtva impeachment, vagy ha mégis, nem kap többséget.

Az a baj, hogy a demokraták köréből még mindig nem nőtte ki magát valaki igazán karizmatikus személyiség, akire építeni tudnának. Bizonyos értelemben tehát ugyanaz a probléma itt is mint Magyarországon: nincs szavahihető frontember, aki összefogná az „ellenzéket”... Tulajdonképpen talán még Bernie Sanders lenne a legmegfelelőbb, bár ő is kissé ellentmondásos, sokak szerint túl populista... de különben is már nagyon idős.
 
Mas hirek szerint ugy nez ki, hogy az ugyvednel eloastak (IRA) valami 10 evvel ezelotti adocsalast es felajanlottak neki egy uzletet, hogy eltussoljak ha a Trump ellen vall.
A kampany meneddzser nem volt hajlando ellene vallani, ot eliteltek.
Szerintem boszorkany uldozes folyik.
 
Mas hirek szerint ugy nez ki, hogy az ugyvednel eloastak (IRA) valami 10 evvel ezelotti adocsalast es felajanlottak neki egy uzletet, hogy eltussoljak ha a Trump ellen vall.
A kampany meneddzser nem volt hajlando ellene vallani, ot eliteltek.
Szerintem boszorkany uldozes folyik.

Nemcsak tíz évvel ezelőtt csalt az hanem folyamatosan. Továbbá, ez nem „eltusolás”! Ami itt történt, annak a neve VÁDALKU, és egy teljesen törvényes eleme az USA igazságszolgáltatásának: abból indulnak ki ugyanis (szerintem nagyon okosan!), hogy az egész társadalomnak érdeke, ha fény derül egy súlyosabb bűncselekményre azon az áron, ha a kisebb bűnös büntetésén enyhítenek valamit!

Azaz még csak nem is arról van szó, hogy az illetőnek minden büntetését elengedjék. Csak enyhébben ítélik meg a tetteit.

Az meg hogy ez „boszorkányüldözés” lenne... Nézd, a bíróság ítélkezett felettük, tehát bűnösök! Ez a Cohen maga is bűnösnek vallotta magát, és ő csak tudja. Ha bűnösök, akkor ez nem boszorkányüldözés!

Ami meg Trumpot illeti: az ő esete se lehet boszorkányüldözés, mert még nem is mondta senki hogy bűnös. Nem vádolták meg hivatalosan! Nem is tartóztatták le, nem akadályozzák a munkájában! Akkor meg miről beszélünk, hm?!

Majd ha megvádolják, és a bíróság felmenti mégis, akkor lehet talán azt emlegetni hogy boszorkányüldözés VOLT... Ha elítélik, akkor azonban csak fény derült az igazságra!

De hol vagyunk még attól...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Palotai-Nemes Klaudetta wrote on sofi5's profile.
Kedves Sofi5!Láttam,hogy a pdf változatokat feltöltötted a Színes kérdések és válaszok német nyelvből – B1 szint ből. Megvettem a könyvet, de nincs cd lejátszóm,online pedig nem tatlálom a hanganyagot. Neked online formátumban meg van esetleg? Tudnál segíteni? Előre is köszönöm. Klaudetta
katica69 wrote on Punpido25's profile.
Szia!
Szeretném elkérni tőled a könyvet.
Sokat varrok az unokáimnak a családnak. Magamtól és videókból tanúltam meg. De hiányoznak az egyszerű fortélyok.
Köszönöm előre is.
trueheart wrote on Melitta's profile.
megkérhetlek,hogyha nem tudod tolerálni a tagok véleményét,azt ne egyoldalúan cenzúrázd!? nem diplomatikus,és amúgy mi nem vagyunk elkötelezett radikális szélsőbalosok! (sem) munkából élünk (van olyan) Ti mért nem tudtok főzni,könyveket megvenni,filmeket adni?
Lucan0 wrote on Professor Hangoskönyv's profile.
Mit olvasol mostanában?
napraforgó2003 wrote on lerzsi61's profile.
Kedves lerzsi61!

Bocsánat, téves volt a ha-ha-ha smiley. :)
A Támogatásoknál véletlenül kattintottam.
Vissza is vontam.

Statisztikák

Témák
37,715
Üzenet
4,698,530
Tagok
608,821
Legújabb tagunk
szirmaiszimi
Oldal tetejére