Erdély világa...

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
TURISZTIKAI CSOMAGOK GYÓGYKEZELÉSRE (Bihar megye)

Bãile Felix és Bãile 1 Mai (Félix fürdõk és Május 1)
Még az ókorból ismert termálvizforrások, Nagyvárad közelében, ma is világszerte elismertek. A Nagyváradtól nyolc kilométerre lévõ Május 1 és Félix fürdõkben megtalálható az iszap és a kulönbözõ ásványokat tartalmazó 43-49 Celsius-fokos termálviz. A mérsékelt telek és nyarak kedvezõen befolyásolják a kiterjedt lombhullató erdõk fejlõdését, igy a két fürdõ hangulata minden évszakban a tökéletes pihenést és felüdülést szolgálja. A nyitott termálmedencékben az esõ és a tél sem akadályozzák a fürdõzést. Itt fõleg a reumatikus, gyulladásos, izületi, idegrendszeri, nõgyógyászati és emésztõrendszeri megbetegedéseket kezelik. A természetes kezelési modszerek kõzé soroljuk a termálvizet, az iszapot és a nyugtató és
kiméletes éghajlatot. Ehhez adódnak hozzá a különbözõ gyógykezelések: masszázs, elektroterápia, hidroterápia, reflexterápia, gyógytorna, ivókúrák stb.
Látványosságok:
A Május 1 fürdõi hullámmedence (Rómániaban a legrégibb - kb. 107 éves); az Apolló termálstrand (1900); a Május 1 fürdõi tavirózsa rezervátum (Nymphaea lotus var.thermalis), a "Rosioara lui Racovitã" halfajta (Scardinius
erytrophtalmus racovitzai) és a Melanopsis pareyssi bordás homorcsa; a Betfiai zsomboly, 84 méteres szintkülönbséggel, a Hájó-i XVII. századi kápolna.
Télen, a kezdõ sizõk az almamezõi kiépitett pályát próbálhatják ki, más évszakokban pedig a lombhullató erdõkben lehet kellemes sétákat tenni. A Félix fürdõhöz közeli lovardában megtanulhatunk lovagolni és akár
bérelhetünk is lovakat.
A két fürdõhely közel 5.000 személynek nyújt szállást, 8 kezelõközpontja van, egy rehabilitációs korháza, több panziója, 3 kempingje, klubbok, vendéglõk, sportpályák, termálvizes medencék állnak a látogatók rendelkezésére.

Stâna de Vale (Biharfüred)
Bihar megyének egyetlen hegyi üdülõje amely a Biharhegység ÉNY részén fekszik, a Jád-völgye forrásainál, 1110m magasságban, egy fenyvessel övezett medencében. A mérsékelt szárazföldi éghajlat, hideg és nedves nyarakkal, hideg és csapadékos telekkel, Biharfüredet az ország legnedvesebb vidékévé teszik az évi egy negyzetméterre esõ 1.500 mm csapadékkal. Ennek köszönhetõen, számtalan télisportokat lehet itt ûzni. A hegyi levegõ serkentõ hatása, a levegõ negativ ion tartalma, a nyomelemekkel dúsitott forrásvizek, mind hozzájárulnak az idegkimerültség, belsõ elválasztású mirigyek bántalmak, égzészavarok, alultápláltság kezeléséhez. Ezeket a természetes gyógymódokat egésziti ki a modernül felszerelt "Iadolina"
szálló kezelõközpontja. Itt különbözõ rehabilitációs kezeléseket végeznek: masszázs, elektroterápia, hidroterápia, szauna, reflexterápia és gyógytorna.
Látványosságok: Izvorul Minunilor (Csodaforrás), Jadolina, Iedut, Vãlul Miresei (Lája), Mis, Moara Dracului (Ördögmalom) és Bohodei vizesések, valamint a Cârligate, Lesu (Les-i) és Drãgan duzzasztógát.

Tinca (Tenke)
A tenkei gyógyfürdõ, a Fekete-Körös jobboldali teraszán fekszik. Mérsékelt szárazföldi éghajlatát (10,5 Celsius-fok átlaghõmérséklet) az õt körülvevõ Miersig (Nyárszeg) dombvidék tölgyfa erdõk biztositják. Az ásványi sókat tartalmazó források és a kiméletes éghajlat az itteni természetes gyógymódok. A kúrák, az
mésztõrendszeri, máj és epe, valamint mozgásszervi, idegrendszeri, sziv és vese bántalmakra javasoltak. A fürdõ 180 hellyel rendelkezik, nyáron javasolt elõre bejelentkezni.
A melegfürdõk a reumás és mozgásszervi betegségek gyógyitására, az ásványvizes kúrák pedig a máj és emésztõrendszeri problémák kezelésére alkalmasak.
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Mesterségekhez kötõdõ események, életmód (Bihar megye)

Hidak a térség múltja és jövõje között, a hagyományos életmód és népi kézmûveségek igazi kincset jelentenek magas szintû mûvészi kifejezésükkel és változatoságukkal. Fedezzék fel ezeket a kincseket, és látogassák meg a falumûvészeti mûhelyeket, vagy vegyenek részt az évente megrendezendõ
eseményeken az Eurorégió különbözõ részein.

Hagyományos szõttesek Beius (Belényes) környékérõl és a Sebes-Körös szoros
Fontos hagyomány a törülközõ, abroszok, himzések és népviseleti darabok készitése. A különbözõ mûvészeti rendezvények lehetõvé teszik a népviselet bemutatását.
Hagyományos szötteseket találunk: Budureasa (Bondoraszó), Chiscãu (Kiskoh), Dobresti (Bihardobrosd), Drãgoteni (Drágota), Lazuri de Roºia (Belényesirtás), Pietroasa (Vasakõfalva), Pãcãlesti (Cigányosd), Remetea (Remete), Rosia(Biharrósa), Suncuius (Sonkolyos), Tilecus (Telkesd), Valea lui
Mihai (Érmihályfalva), Vadu Crisului (Rév), Zece Hotare (Révtizfalu) falusi háztartásokban.

Vesszõ- és nádfonás
Vesszõfonásokat találunk Totoreni (Tatárfalván), Valea lui Mihai (Érmihályfalván), Tinca (Tenkén), Suiug; nádfonások: Adoni (Éradony), Sãlacea (Szalacs), Érmihályfalva, Otomani (Ottomány).

A fa mesterei
Bihar megyében, Budureasa (Bondoraszón) van az egyetlen aktiv ládakészitõ központ, ahol staférungos ládákat készitenek, jellegzetes motivumokkal. Itt egy iskola is van ahol a gyermekeket bevezetik ebbe a mesterségbe.
Suncuis de Finis (Belényessonkolyoson), Sãliste de Vascãu (Vaskohszelestén),
Bondoraszón, és Érmihályfalván, kanalakat és edényeket, Stei(Vaskohszikláson) és Hotãrel (Határon) pedig hordókat és csebreket készitenek.

Fazekasság
Két fazekasságal foglalkozó tájegység van: egyik a piros kerámiát - Leheceni (Lehecsény), Cristior (Biharkristyór), Sãliste de Vascãu (Vaskohszeleste) - a másik pedig (Vadu Crisului-Réven) a fehéret használja.
A tojásfestés Belényes völgy legtöbb községében található meg. A leghiresebb központok: Drãgoteni (Drágota), Dobresti (Bihardobrosd), Bondoraszó és Biharrósa.

Oradea (Nagyvárad) - Sãcuieni ( Székelyhid) szõlõtermelõ vidék
Nagyváradtól Szilágy megye határáig terjed. Itt találhatok Erdély legrégibb bor útvonalai, már a XVI. sz. óta ismertek. A legvirágzobb szõlõmûvelés Bihardiószegen található, ahol Zichy báró hires borterlmelõként ismerték.
Egy fontos bihari borvidék Paleu (Hegyközpályitól) Diosig (Bihardioszegig), az Valea Ierului (Érmelléken) felfelé, majd Margitán keresztül Tileagd (Telegd) felé, több települést foglal magába.
A dombok oldalába ásott borospincéknek mûvészies kapuit a fa és vas kombinációja adja, európai szinvonalú személyiséget nyújtva ennek a turisztikai és kulturális útvonalnak.
Érmelléken, több mint 3.000 borospince csalogatja a látogatokat. A legtöbb földbe ásott pince a következõ helységekben található: Albis (Albis), Cherechiu (Kiskereki), Chesereu (Érkeserû), Bihardiószeg, Ianca (Jankafalva),
Marghita (Margitta), Hegyközpályi, Sãcuieni (Székelyhid), Sãlacea (Szalacs- több mint 1.000 pince), Sãlard (Szalárd), Sâniob (Szentjobb), Sânnicolaul de Munte (Hegyközszentmiklós), Sântimreu (Hegyközszentimre), Tarcea
(Értarcsa), Târgusor (Asszonyvására), Vaida (Biharvajda),Valea lui Mihai (Érmihályfalva).

Biharia (Bihar): Nagyváradtól 14 km-re fekvõ község. A helység neve az 1200 körül Anonymus által kiadott "Gesta Hungarorum" cimû mûben jelenik meg. A bihari földvár régebbi, már a IX. században vajda székhelyként mûködött. Itt lakot Menumorut vajda is. A vár 1068-ban és 1091-ben a
besenyõk és a kunok tették tönkre. Az épitmény téglalap alakú, 115×150 m, egy 15-20 m széles árok és egy 5-7 m magas föld töltés veszi körül.

Ciocaia (Csokaly): A helység Székelyhidhoz tartozik és a Nagyvárad-Szatmár országuttól 6 km-re fekszik. Két érdekessége van: a termálfürdõ és egy széndioxid szonda amely Suplacu de Barcãu (Berettyószéplak-i)olajvállalathoz tartozik.

Cadea (Kágya): A helység egy 1404-es évi iratban van megemlitve. A múlt században Pongrácz grófnak egy nagy birtoka volt itt, kastélya ma is megtekinthetõ.

Sãcuieni (Székelyhid): Itt található a Stubenberg kastély, amely a XVIII. században épült. A református templom Mátyás király idejébõl való, azóta már többször újraépitették. Itt van a Zólyom család cimere, a falban pedig Zólyomi Tamás emlékmûve, 1588-ból. Petõfi Sándor is ellátogatott ide 1843-ban, majd 1847-ben. A helység összeköttetésben áll a magyarországi Létavertes borvidékkel.

Tarcea (Értarcsa): Az itteni borpincéknek épitészeti szempontból különleges értékük van.

Sãlacea (Szalacs). A szalacsi borpincéknek felbecsülhetetlen értékük van. Közel ezer pince utcaszerûen tömörítve sorjázik a falu feletti domboldalon. A négylyukú kõhíd (a hortobágyi kilenclyukú híd érmelléki párja) a 18. század végén épûlt.

Bihardiószegi szõlõtermelõ vidék
Nagyváradtól északra, észak-keletre terül el. A szõlõhegy borközpontjai: Bihardiószeg, Székelyhid, Szentjobb nagy múltra tekintenek vissza, 1569-1578 között fejlõdtek ki. Itt tekinthetõ meg a Zichy kastély, amelyet 1701-ben Grünsfeld Franz Johann gróf épitett. 1703-1704 között az épület megrongálódott, 1719-tõl lakhatatlanná vált. Késöbb felújitják és kiterjesztik, és 1920-ig több nemesi család székhely-kastélya. 1965 óta a megyei mezõgazdászok székhelye, 1980-1990 között bérbevette a Contimex és a helyi termelõszövetkezet. Jelenleg B kategóriás emlékmû, egy per alanya a tulajdont illetõen. Itt látható egy római-katolikus kápolna, egy földfeletti
pince (1860-ból), 9 használhatatlan pince (a XIX. sz. elsõ felébõl) és termálviz (2005-tõl).

A borok sajátossága
Feteascã albã (Fehér Leánka-ajánlott fajta): sárgás-zöld szinü ami idõvel szalmasárga, sõt aranysárga lesz. Illata és aromája a szõlõfajtára emlékeztet, nem a készités helyére. Jellegzetes izével, eleganciájával, teljességével és bársonyosságával hivja fel a fogyasztók figyelmét. Egy jó egyensúlyú felépitéssel, megfelelõ technológiával egész biztos megállná a helyét a világpiacon is.
Olasz Rizling (ajánlott fajta): sárgás-zöld szinû, jellegzetes csillogású, hosszú idõn keresztül tartositható. Idõvel a bor szalmasárga, vagy aranysárga lesz. Az elég magas savtartalom miatt, élénk gyümölcs izével hivja fel a figyelmet. Moderált szesztartalma, finomsága és kecsessége miatt, az Olasz Riesling
a márkás borok közé sorolható.
Feteascã regalã (Királyi Leánka-engedélyezett fajta): sárgás-zöldes árnyalatú fehérbor, érés után szalmasárga, idõvel pedig aranysárga lesz. Inycsiklandó illatával, mély zamatával vonzza a fogyasztót.
Muscat Ottonel (engedélyezett fajta): szalmasárga vagy aranysárga szinével, de fõleg illatával és aromájával nyügöz le. Nagymértékben jellegzetes vegyielemeket tartalmaz, elég magas savtartalmú, ezért a Muskotály pozitiv elismerésnekörvend.

Valea lui Mihai (Érmihályfalva-i) szõlõtermelõ vidék
Bortermelõ központok: Érmihályfalva és Sânislau (Szaniszló). Az itteni szõlõsök Carei (Nagykároly) - Érmihályfalva-i jellegzetes homoknak köszönhetõen fejlödnek, Bihar és Szatmár megyére terjednek ki. A XVII. században az Érmihályfalva-i szõlõsök úgynevezett "szõlõkertekre" voltak
felosztva, melyeket termõföldet választották el. Ezen szõlõkertek gondjait egy bizottság intézte, melynek élén egy jól megszabott feledatokkal rendelkezõ vezetõ állt.
A borok sajátossága
Feteascã regalã (Királyi Leánka-ajánlott fajta): amikor már régebbi, sárgás-zöldes szinû, aranyos reflexekkel. Fiatal borként illata és aromája a szõlõfajtára emlékeztett. Idõvel egy aromazamat kombinációval gazdagszik, amely csökkenti a friss gyümölcs illatát. Élvezetes, lágy és magas gyümölcs
tartalmával, a Feteascã regalã idõvel egy jó minöségû bor bársonyosságát kapja meg.
Mustoasã de Maderat (engedélyezett fajta): nehezen meghatározható helyi jellegzetességel rendelkezõ bor. Sárgászöld szinét sokáig megtartja. Általában száraz és megfelelõ alkoholtartalmú, a bor sokáig tárolható, aránylag magas
savtartalma miatt. Frisseségének és zamatának köszönhetõen, könnyen felismerhetõ.
Események•
Az érmihályfalvai Nyiló Akác Napok (május)
• "Kirchweih", Palota (június)
• Curtuiuseni (Körtvélyes-i) "dinnye-fesztivál" (július)
• Diosig (Bihardiószeg-i) "gulyás-fesztivál" (szeptember)
• Cetariu (Csatár-i) szõlõbál (szeptember)
• Sãcuieni (Székelyhid-i) bor-fesztivál és "Érmellék-i õsz"
• Sinteu (Sólyomkõvár-i) burgonya-fesztivál (október)
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Team-building outdoor Bihar megyében

A team-building 2-3 napig tart. Ezt meg lehet hosszabitani egy hétre is, egy ismertetõ és komunikációs kirandulással Hajdú Bihar-i helységekben.
Egy teljes csomag, amely raftin túrákat és barlangászást tartalmaz, 100 euró/nap/személy. Pszihológusok és szociológusok részvétele, 20 %-kal
növeli az árat.
A kockázatos tevékenységekhez: barlangászás, hegymászás, kanyoning, mountainbike, ijjászás, kajakozás, felkészitett emberekre van szükség. Ezeket a személyeket a romániai barlangászati egyesület és a környezetvédelmi központ késziti fel.
Figyelem ! A Erdélyi-szigethegység természetvédelmi területére több helyen csak engedéllyel lehet bemenni.

Team-building outdoor lehetõségek
Félix fürdõ és Május 1 fürdõ
A két fürdõhely közel 5.000 szálláshellyel és nyolc kezelõbázissal, egy rehabilitációs korházzal, több mint 25 szállodával (4,3 és 2 csillagos), 40-nél több panzióval, klubokkal, vendéglökkel, 3 kempinggel, medencékkel és sportpályákkal rendelkezik. Barlangászás, hegymászás és ijjászásra a Betfiai
zsomboly alkalmas, a maga -84 méteres szintkülönbségével. 2 km-re található a fürdöktõl.
A Félix fürdõt körülvevõ erdõ tökéletes a tájfutók számára. A Félix fürdõhöz közeli lovardában megtanulhatunk lovagolni és akár bérelhetünk is lovakat.
Az almamezõi hegyoldal alkalmas a télisportok ûzésére.

Sonkolyos - Rév
Ez a folyosó a Királyerdõ-hegység északi részén fekszik, a Sebes-Körös szeli át. Tölgy, bükk, cser és égerfa erdõk boritják. Itt található a Szelek-barlangja,
ami több mint 50 tárnával rendelkezik - ez Románia leghosszabb barlangja (védett terület, ezért csak engedéllyel látogatható) - a Nagymagyar-barlang
(látogatható), a révi-barlang (látogatható), a Pokolbarlang ésa Biró Lajos-barlang (csak tapasztaltak számára). Zece Hotare (Révtizfalun) található az ország legszebb földfeletti karsztalakzata. Szállás biztositható Sonkolyoson, Réven vagy Élesdhez közeli helységekben. Ez a vidék barlangászásra, hegymászásra, raftingtúrákra, lovaglásra és kirándulásokra nagyszerûen
alkalmas.

Stâna de Vale (Biharfüred)
Biharfüred, erösen ionizált levegõjével, ideális egy kellemes vakáció eltöltésére. A turisták meglátogathatják Izvorul Minunilor (a Csodaforrást), 16 kijelölt útvonalon túrázhatnak, ahol Románia legnagyobb vizesését csodálhatják meg, "Sãritoarea Bohodei" (Phaeton vizesés) amely 96 m magas, kirándulás a Medve-barlanghoz, a Mézged-barlanghoz, a Les-i és a Dregán völgyi duzzasztógátakhoz és a Jádvölgyi vizesésekhez. Itt különbözõ szimpozionokat és diszvacsorákat lehet szervezni.
Télen sielni, szánkózni és snowboardozni lehet.

Pasul Vârtop (Vértop)
A Vârtop (Vértop) térség, a Körös és Bazinul Vãii Ariesului (az Aranyos-völgyi Medence) közelében helyezkedik el, és a téli sportok szerel-meseinek egyik
kedvenc kirándulóhelye. Itt számos panzió és szálloda áll a turisták rendelkezésére. A vidék turisztikai szempontból kielégítõ kínálattal rendelkezik, hiszen gyalog - és kerék-pár-turákra, sárkányrepûlésre és
barlangászásra alkalmas a nyári idõszakban. A téli hónapokban síelésre, sí-turára és lesiklásra, jégmászásra, szánkó-zásra vagy akár kutyaszánnos
kirándulásra ideális úti-cél. Séta-ként ellátogathatunk Groapa Ruginoasã (Rozsda-szakadékhoz) a természet erozióját meg-örökítõ alakzathoz vagy a Cascada Varciorog (Vércsorog vizeséshez), amely 15 méter magas-ságból lezuhanó vízõzönével egy óriási marmitot hozott létre. Itt található Vârful Cucurbãta Mare is (Bihar-csúcs), amely a Bihar-hegység legmagasabb
csúcsa (1849 m). A hegy lábánál ered: Ariesul (Aranyos), Crisul Negru (Fekete-Körös) és Crisul Bãitei (Rézbányai-Körös). Itt több csodálatos barlang van, a legjellegzetesebb Portile Bihorului (Biharkapu).

Remetea (Magyarremete) - Meziad (Mézged) - Cãbesti (Biharkaba) - Rosia (Biharrósa) - Damis (Erdõdámos)
Ez az útvonal, amely a Munþii Pãdurea Craiului (Királyerdõ-hegység) Beius (Belényes) és Alesd (Élesd) között terül el, lehetõséget nyújt a Mézgedbarlang
(4750 m) megtekintésére; Cheile Albioarei -azonos nevû völgy középsõ részén fekszik, 2 km-es hosszúságban, néhol 100 méternél magasabb hegyek
övezik. A Runcuri fennsik barlangjai amatörök és kezdök számára is megfelelõ, ezek közül a legszebb a Ciur-Ponor-i. A Cuþilor-, Lazurilor-, vãii Strâmturii-
Cãbesti, Toplita Sohodol-szorosok tetõzik a szépségét ennek a környezetnek.

Boga - Pádis
A Boga-völgy képezi a bejáratot a Vasakõfalva felöl a Pádis-i fennsikra. Itt néhány fontos karsztikus jellenség van és egy ideális terület a team-building
outdoor-ra: Jgheabului szoros, Oselului vizesések és Piatra Bulzului (Bulz-kõ); Köves-Körös amely tavasszal raftingtúrázásra ideális; Pietrele Boghii
természetvédelmi terület amely 290 ha-on terül el; a Phaeton vizesés (több mint 80 m) - védett terület amely 300 ha-on fekszik.
A Csodavár-barlang 4,5 km-es hosszúságú, a legfigyelemre méltóbb karsztikus kébzödmény Romániában, a felszinre 70 m-es nyilás vezet, amelyett 3 szikla vesz körül. A barlang számos földalatti terembõl és tavakból áll. A Ponor-rét és a Hamlet-barlang vidéke alkalmas a barlangászok és hegymászók számára. A "Lumea Pierdutã" (az Elveszett-Világ fennsik) néhány csodálatos karsztikus jelenséget rejt magába, itt megemlitünk 3 zsombolyt: Avenul Gemãnata (Iker-zsomboly), Avenul Negru (Fekete-zsomboly) és Avenul Acoperit (Fedett zsomboly). Valea Galbenei (a Galbéna-völgy) egy néhany száz méteres függöleges mészkõ fal lábánál kezdõdik.A Galbéna-völgy mélyen belevág a mészkõbe, a legcsodálatosabb szorost alkotva a Kárpátokban. Több száz
méteres szakadékok, természetes boltivek, barlangok, vizesések és néhány földalatti alagút, ennek a vidéknek egy páratlan vadon képet nyújt.
 

hegyipatak

Állandó Tag
Állandó Tag
Kostelek



Kostelek egy gyönyörű fenyvesekkel ölelt völgyben, a Szulca patak völgyében, az egykori magyar-román határ mellett fekvő bájos, a gyimesi csángó falukhoz hasonló, kis csíki falucska. Egykor a madéfalvi vérengzés után a hágókon átmenekült székelyek alapították. Lakosságát moldvai oláh menekültek is gyarapították. Első írásos említése 1771-ből maradt fent. Nevét valószínűleg az állatokat őrző koskarámról kapta. A döntően magyarok lakta 600 fős település szinte el van zárva a világtól. A Szépvízi víztározótól és a Gyimesi hágótól alig 9-10 km-re fekszik, de itt az út járhatatlan. A moldvai Ágas felől vezet egy rossz, alacsony személyautóval nehezen járható út. Autóbusz közlekedés nincs. Kostelek kezdetben önálló, később Szépvízhez tartozott. 1952-ben áldozatul esett az elrománosításnak, a moldvai Bákó megyéhez és Ágas községközponthoz csatolták. Magyar iskoláját megszüntették, azóta csak román iskola van. A mintegy 60, döntően magyar gyermek román óvodába és iskolába kénytelen járni ! Ennek ellenére máig megmaradt magyar falunak. A gyerekek nemzedékeit Salamon Antal katolikus plébános bácsi tanította meg magyarul írni és olvasni. 2005 óta a Moldvai Csángómagyar Szövetségszékely tanárai tanítják a gyerekeket heti 3 órában, valamint iskolán kívül délutánonként, anyanyelvükön, magyarul, írni és olvasni. A településen kezd terjedni a falusi túrizmus, a pihenni vágyóknak ideális hely

Forrás: Erdely-szep.hu
 

klavikord

Állandó Tag
Állandó Tag
Barangoljunk egy kicsit Erdélyben, biztos sokan hallottak már róla,
de látni még nem látták. Nézzük meg együtt.

Gyilkostó (vagy Gyilkosvölgyi telep, románul Lacu Roşu, németül
Mördersee): üdülőtelepülés a mai Romániában Hargita megyében.
Klimatikus üdülőhely közigazgatási központjától Gyergyószentmiklóstól
28 km-re keletre a Békás-patak völgyében a Kis-, a Nagycohárd és a
Gyilkoskő között. Nevezetessége a Gyilkos-tó, melyből még ma is
kiállnak a völgy elöntött fenyőcsonkjai. Neve a felette emelkedő Gyilkos
hegy nevéből való, amely talán egy egykori gyilkosságra utal, de utalhat
a hegyre vezető ösvények veszélyes voltára is. Román neve Lacu Roşu
(= Vörös-tó, Vereskő-tó) onnan ered, hogy a Vereskő-patak vasokkeres
hordaléka sokszor rozsdavörösre színezi a tó vízét. A tó 1837-ben
hegycsuszamlással keletkezett, amikor a sziklaomlás elzárta a Békás- és
a Vereskő-patak útját. A tó 983 m magasan fekszik,legnagyobb mélysége
10 m. A tó a Kárpátok egyik legfestőibb tava, melyet 1000 m feletti
sziklacsúcsok öveznek.
2569-Erdely_Gyilkos-To.jpg

Szép napot Nektek!

Gyönyörű!;)
 

hegyipatak

Állandó Tag
Állandó Tag
Remetei szoros


Tövisről lehet bejutni ebbe az igen vadregényes völgybe. A várostól 18 kilóméterre található a remetei kolostor és onnan még 6 kilóméteren át folytatódik az út a völyszorosban. A remetei túristaszállótól 45 percre elérünk a remetei szoros alsó végéhez. A kék kereszt jelzés jól látható a sziklán, de amúgy sem lehet eltévedni. Kisssebb barlangok és hatalmas lezuhant szikladarabok mellett vezet az út, és elérünk egy nyugodtabb helyre ahol megpillatjuk a Portált, egy valamikori beszakadt barlang megmaradt bejáratát.


Az ősvény kikerüli a Portált és tovább halad a szoros legszűkebb része a katlan (La Cuptor) felé. Innen az előrehaladás jóval nehezebb. Két lehetőség között választhatunk. Vagy előre és akkor elkerülhetetlen a fürdés, vagy át a vizen és felkapaszkodnia Kecskék útján a platóra és onnan tovább a Torozkói havasok jelzett útjain, vagy a szoros bejáratához.


De azok is akik úgy döntenek, hogy visszafordulnak, a völgy egy másik arcát fogják látni.... és ha véletlenül májusban járnak ezen a vidéken, és még van kedvük a barangoláshoz....induljanak el a szoros végénél a patak jobb partjáról induló sárga kereszten, a Nárciszok útján. Csodálatos kilátásban és csodaszép útban lesz részük...és még a nárciszok is ki lesznek nyílva!



forrás: welcometoromania
 

AndiC

Kormányos
Kormányos
Tordai hasadék 1.

A Tordai hasadékról... kicsit másképpen

Csodálatos, mesés, elképesztő, mindennap végigjárnám ha tehetném. Nem akarom idehozni a neten guglizható képeket, adatokat, flórát és faunát, elmondanám mire is lehet egyszerű halandó túristának számítania, attól kezdve, hogy bedöcög Mészkő felől (Cheia), még Torda előtt, a bekötőútra ( Nagylaktól olyan 6 óra út, kisebb-nagyobb szünetekkel, több időt vesz igénybe ha Aranyoslápos-Arieseni felé utazol, rosszabb az út, de szebb, a látvány sokszor megállásra kényszerít. Na és fotózásra.)
Csatolás megtekintése 772447 fullromantic.JPG

A hasadék bejáratánál, a völgyben nagy parkoló-kempingező vár, kicsit feljebb, hegynek neki, a menedékház. Az sajnos nem vár, pedig úgy néz ki, mint egy kiskastély, (lásd wiki), körülötte védettebben lehet kempingezni, nem hallatszik odáig a sokkocsi cdlejátszója. külön wc épület is van, igaz sötétben ha nincs zseblámpád (márpedig igazi kempingesnek az van) akkor annyi, szóval az legyen. A menedékház be van zárva, pedig nincs is olyan lepurcant állapotban. Bekiáltottam, van itt valaki, visszaszólt egy hang, nincs itt senki. Nem kell erőltetni, ha nincs, nincs. Szóval errefelé kempingeznek a komoly emberek, akik nem süketek, így nem bömböltetik török beütésű mulatós népzenéjüket. Mint lent a völgyben, a nagy parkolóban, ahol még a minibár is túl szeretné harsogni a cdlejátszókat. Tehát alvásról nem is kell "álmodni". Inkább egy kis tábortűz és szalonnasütés, átvészelhető az éjszaka, míg a mulatozók ájultra isszák magukat. Akkor csend lesz. (aztán már magadban dúdolod az akaratlanul is agyadba vésődött melódiákat, még vagy két napig).
A minibárról még annyit, hogy kajából nem nagy a választék, viszont sör az van. Kávéjuk pisvásszer.
IMG_0572.JPG kemping.JPG
 

AndiC

Kormányos
Kormányos
Tordai hasadék 2.

A hasadék kb. 2 km hosszú (pontosabb adatok wikin), a Hesdát patak szeli át, völgyében járható ösvény vezet, kétoldalt a Peterdi gerinc és a Kövesbérc emelkedik, sziklaszirtek és függőhidak váltogatják egymást..
IMG183.jpg Csatolás megtekintése 772452Csatolás megtekintése 772453
A bejáratánál 3 nyelvű táblát találsz (magyarul is) röviden értesít flóráról faunáról, és egy bácsit, aki taxálja a látogatást. Magyarul is beszél, de csak akkor állj vele szóba, ha van időd, másképp nehezen szabadulsz.
Testi épséged védelmében túrabakancs legyen a lábadon, nem strandpapucs, házipapucs, csuszi vagy éppen sarkos tipego. Sajnos sok ilyen lábbelit lehetett a kanyonban látni, természetesen hölgyeken. Az urak a strandpapucsot részesítettk előnyben.
És legalább 1 L víz, gyümölcs, gyengébbeknek egy sonkás-sandwich, ennyivel oda-vissza kibírod. Cipeled a hátadon, kisebb hátizsákban. (Hölgyek ne vigyék túlélősszatyrukat).
Csatolás megtekintése 772454 IMG_0432.JPG IMG_0441.JPG

A sziklából kiálló csizmaorrtól nem kell elájulni, (netán örvendezni), az neeeem, nem az előtted haladó anyósodé.

IMG_0543.JPG IMG152.jpg Csatolás megtekintése 772460
Csatolás megtekintése 772461 IMG_0502.JPG IMG_0485.JPG
A hasadék kijáratánál, a Hesdát patakban fürödni is lehet, kellemesen jéghideg a vize, ha útközben addig nem estél bele (ha bakancsban vagy, szinte biztos, hogy nem). Itt is üldögél egy bácsi, kutyája is van, és rengeteg ideje. Az út innen Felsőpeterdre (Petrestii de sus) vezet, itt is van egy jó kis kemping. Bácsi szerint civilizáltabb, mint a Mészkő felőli ( ehhez hamarabb kell letérni a főútról, és közben cellulitismassage-ban is részed lehet). Visszafelé párhuzamosan a kanyonnal a gerincen is lehet menni, ha még bírsz, erőgyereelő kell a feljutáshoz, és csakis ha maradt elegendő vized.
Szerintem a hasadékban csak jobb a visszamenetel.

Csatolás megtekintése 772466Csatolás megtekintése 772467Csatolás megtekintése 772468

És majdelfelejtettem. Hölgyek számára látványosság a gyakorló alpinisták jelenléte a gerincen. Nézhetitek őket gyakorlat közben, ilyenkor a csúszásveszély elkerülése végett tilos az araszolás, sziklábakapaszkodás, mászás, egyéb.
Meg kell állni.
alpinistak.jpg
 

dotti27

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ötleteket szeretnék kérni ! Erdélybe megyünk nászútra --- Mit nézzünk meg feltétlenül? Tud-e valaki jó szállást?
 

kovacsabesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos még nem volt szerencsém ellátogatni Erdélybe,de amint időm engedi mindenképpen szeretnék elmenni egy hosszabb kirándulás erélyéig !
 

Paulikbalivica

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Sajnálom, de csak most találtam rá erre az oldalra. Mi most jöttünk haza Erdélyből a hosszú hétvégén voltunk kint. Már nagyon régen a férjem és a család jár ki minden tavasszal. Rengeteg lehetőség van csak tudni kellene mit szeretnétek csinálni a nászút alatt, ha még nem voltatok.

Lehet hegyet mászni, túrázgatni, várostnézni, rengetek barlang van és még raftingolni is lehet a Körösök völgyében.


Nászútnak kitünő hely Toroczkó, mivel a panoráma csodálatok a falu nagyon szép. Ha akartok pihentek a szobában kilátással a Székelykőre vagy meg is mászhatjátok. Sétálhatok a faluban Kovács Csabi elvisz Titeket lovaskocsikázni, mindig megtalálható a főtéren várja a turistákat. Toroczkószentgyörgyön van egy várrom és egy sajtgyár kinál még látni és kóstolnivalót.

Szivesen segítek, ha még aktuális. ;)
 

Paulikbalivica

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos még nem volt szerencsém ellátogatni Erdélybe,de amint időm engedi mindenképpen szeretnék elmenni egy hosszabb kirándulás erélyéig !


Ne várj túl sokáig, inkább vágj bele, mert Erdélyt ha egyszer megismered akkor örök szerelembe esel.
:!:
Mikor még el se jössz már akkor tervezed a következő utadat és visszavágyol minden pillanatban, mert elvarázsol. Ha szeretsz olvasni akkor olvasd el Wass Albert Tizenhárom almafa című könyvét.
 

Paulikbalivica

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnálom, hogy ilyen nagyszerű témához, ilyen kevesen szólnak hozzá. :(
Pedig jó lenne szálláshelyeket cserélgetni és programokat ajánlani. :p
 

macamama

Állandó Tag
Állandó Tag
Elmúltam már 50 éves, voltam itt-ott az országban és az országunkon kívül kirándulni, de ebben az évben voltam életemben először Erdélyben. Azt az élményt, amit ott átéltem leírni sem lehet. Gyönyörű volt minden, a magyarságtudat az emberben ezerszer jobban érvényesül, mint a saját hazájában. Szentegyházán volt a szállásunk. A második este a vendéglátónk hívott egy zenészt, aki a vacsora előtt eljátszotta a magyar Himnuszt és a Székelyhimnuszt. Szem nem maradt ott akkor szárazon ! Csodálatos volt!
Mindenkinek ajánlom, hogy életében egyszer látogassa meg Székelyföld szépségeit, nem fogja megbánni, az biztos!
Tamási Áron sírjánál a Vadon nőtt gyöngyvirág című könyv elevenedett meg előttem, a Csángóföldön és a Gyimesekben , az Erdélyi hegyek között Wass Albert szavai csengtek vissza a fülembe. Életre szóló élmény volt ez a kirándulás! Mindenkinek ajánlom!
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
szállás

Egy szálláslehetőséget osztanék meg veletek; egy partiumi szórványközségben található, Köröstárkányban. Falusi turizmus, semmi extra, de a szállásadók kedvesek, tiszták és magyarok is...hiszen magyar községről beszélek....Aki figyelmesen végig böngészte ezt a topicot, láthatta, hogy volt már emlitve Belényes és Köröstárkány is (634-es beirás volt)...Nagyvárad és Déva között van, érdemes pár napot rászánni, megállni itt, meglátogatni a kiskóhi megvebarlangot, Biharfüredet...
 

Csatolások

  • korostarkany.pdf
    1.4 MB · Olvasás: 11

balika

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok !

Én a KÖRÖS VENDÉGHÁZAT ajánlom mindenkinek nagy szeretettel ,Körösfőn ,féluton Székelyföld és Budapest között . A vendéglátók 40 évesek ,a vendégház tiszta ,rendes ,csendes környezet . Péntek Károlyt és Erzsikét keressétek.Nagy szeretettel várnak mindenkit és programszervezésben is tudnak segiteni.
[video=youtube;l_zktZ3z9wU]http://www.youtube.com/watch?v=l_zktZ3z9wU[/video]
 

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Hozok pár képet, hátha valakinek kedvet csinálok vele egy Erdélyi túrára.:D
Az Európai Parlament rangsorolása alapján 2014-ben a Szerelem alagútja bekerült Európa rejtett kincsei közé. A fotós szerint nincs olyan szép mint az ukrán alagút, de ez a miénk. :)

979p.jpg


1007p.jpg


1043p.jpg

Erdély a Lonely Planet (a világ legismertebb útikönyve) 2016-os turisztikai toplistájának élére került. Ha valaki nem luxus utazásra vágyik, akkor szép hazám tökéletes hely számára.
 
Oldal tetejére