Európa sosem éri utol Amerikát?

Pufi

Állandó Tag
Állandó Tag
Európa sosem éri utol Amerikát?

GAZDASÁG

Szlankó Bálint (Brüsszel)

Az Európai Unió sokat hangoztatott célja, hogy 2010-re a világ legdinamikusabb gazdaságává váljon - értsd: megelőzze az Egyesült Államokat -, egyre irreálisabbnak tűnik. A tizenöt jelenlegi és a tíz most csatlakozó tagállam vezetői egy héttel ezelőtti brüsszeli találkozójukon ezt - némileg szokatlanul - még a hivatalos kommünikében is elismerték (persze nem ezekkel a szavakkal; azt mondták, hogy "az eredmények vegyesek").

Az eszköz, az úgynevezett lisszaboni program (az EU-ban minden nagyívű stratégiát és kezdeményezést arról a városról neveznek el, ahol útjára indították) egy többé-kevésbé liberális gazdasági program, amelynek a lényege az Unió gazdaságának versenyképesebbé tétele, a foglalkoztatottság növelése, az egyes régiók közti fejlettségbéli különbsége csökkentése, a kutatás-fejlesztés (Amerika hazai pályája) élénkítése.

A lisszaboni programnak kétségtelenül vannak sikerei: hatmillió munkahely létesült 1999 óta és megugrott az internethasználók száma is: az európai iskolák 93 százaléka hozzáfér a hálóhoz. Ezzel szemben a gazdaság évek óta stagnál, a foglalkoztatottság alacsony, a termelékenység pedig fele olyan gyorsan nő, mint az Egyesült Államokban. Az Európai Bizottság szerint ennek az a legfontosabb oka, hogy Európában egyszerűen nem fektetnek eleget az új technológiákba, az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe. Így e kulcsfontosságú szektorok nem tudnak érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. Európának egyszerűen nem megy elég gyorsan az új, dinamikus gazdasági modell alkalmazása.

Mindemögött mély strukturális problémák is állnak: az európai lakosság tempósan öregszik, és alig-alig nő, szemben az amerikaival, amely ahhoz képest, hogy nyugati ország, meglepően fiatal és gyorsan is növekszik (noha főleg a bevándorlás miatt). Az amerikaiak sokkal többet is dolgoznak, mint az európaiak: az ENSZ 2001-es adatai szerint átlagosan évi 1978 órát, durván 500 órával többet, mint a például németek. (Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a legkeményebben melózó nyugati ország; illetve a második, ha Csehországot is a Nyugathoz soroljuk.) Az európai munkaerő-szabályozás végtelenül rugalmatlan és idejétmúlt, nem kedvez a piaci versenynek és így a gazdasági növekedésnek.

Apropó, munkaerő-szabályozás: az egyik "beépített" hátrány Amerikával szemben, hogy az ő tagállamaik közt a közös nyelv és alapvetően hasonló kultúra miatt elég sima a munkaerő áramlása, ami növeli a gazdaság rugalmasságát. Európában a nyelvi-kulturális határok ezt megnehezítik. És mintha ez nem volna elég, a jelenlegi tagállamok még rátesznek egy lapáttal: most például legalább két évre lezárták munkaerőpiacukat az új tagállamok polgárai előtt, jórészt az üvöltőlapok keltette közpánik miatt. És persze "rengeteget lehetne tenni a jelenlegi tagok közti munkaerő-áramlás növelése érdekében is" - teszi hozzá Daniel Gros, a brüsszeli Európai Politikai Tanulmányok Központjának (CEPS) igazgatója, egy uniós dolgokkal foglalkozó hetilapban.

... a korlátok nélküli belső piac, még mindig nincsen teljesen kész...
A problémák közé tartozik az is, hogy az Európai Unió nagy ötlete, leglényege, ami elvileg a növekedés motorja lehetne, az egységes, korlátok nélküli belső piac, még mindig nincsen teljesen kész. Még mindig töredezett, még mindig akadályok, ilyen-olyan határok szabdalják - ez is a gazdasági fejlődés útjában áll. Erről főleg a tagállamok tehetnek: gyakran nem iktatják törvénybe azokat a szabályokat, irányelveket, amelyekről Brüsszelben már megegyeztek. A lisszaboni gazdasági program például körülbelül negyven, már elfogadott uniós irányelvből áll, de ennek alig több mint fele lépett életbe minden államban (bár ezek nem mind a belső piacot érintik).

Mit lehetne tenni? Az uniós döntéshozatal, helyesebben a döntések végrehajtása feletti ellenőrzés megerősítése, központosítása lehetne az egyik válasz. Sokat lehetne előrelépni pusztán azzal, ha a tagállamok tempósabban teljesítenék azokat a dolgokat, amiről már megegyeztek, amiket vállaltak.

"Több hatalmat, határozottabb és világosabb mandátumot kell adni az Európai Bizottságnak [az EU végrehajtó szervének]. Most még az sem teljesen világos, hogy ki miért felelős, mindenki a másikra mutogat" - mondja Lannoo. Brüsszel jelenleg még azt sem tudja pontosan lemérni, hogy az egyes tagállamok hogyan állnak a vállalt feladatok teljesítésével, hát még noszogatni őket, hogy csinálják meg rendesen, amiről megegyeztek. Így sosem valósulhat meg a lisszaboni program, és Európa nem tudja behozni Amerikát.
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak az igazság van leirva,Pufi.

Azzal,hogy behatárolják,hogy az uj tagállamok állampolgárai ne jöhessenek dolgozni,pedig üvöltenek munkaerö után.Egyébként is az a szürke Kelet.europa kinek kell.....csak idejönnek elszedni tölünk a segélyeket.... :wacko:
A lakosság elöregedése egy hatalmas probléma,de az öregasszonyoknak számit,hogy az ápolonö svéd születésüe vagy sem.Mert a bilit akárki ne vegye el aloluk ha kész vannak a pisiléssel.A barátnöm egy öreg otthonban dolgozik,van amikor utána vágják a forro kávéval teli bögrét: rohadt külföldi menj haza.
A hirek szerint május 1-én elözönli Svédországot és EU-t a kelet-europai millios "csürhe". Na,várom nagyon. :rolleyes:
Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni,hogy munka viszont nincs.Nagyon,nagyon nehéz munkát találni és kapni.Amikor tavaly Amsterdambol - odaköltöztettük le a "Customer Service"-t, hazajövet elkezdtem munkát keresni...egy fél évig tartott,mig valaki visszajelzett: köszönjük,hogy jelentkeztél.Aztán 3-4-5-6 tesztet irattak meg velem,az intelligencia teszttöl kezdve az anyámturoig....amikor felvettek,8000 koronával kevesebb fizut voltam kénytelen elfogadni mint ami a régi helyen volt.Mert nincs más.
Az adorendszer meg egyáltalán egy katasztrofa.Nemcsak itt,ahhoz már hozzászoktunk,de egyre több EU-ország veszi át a svéd szokásokat. Ahhoz,hogy egy vállalatnak megmaradjon 100 korona haszon,ahhoz 350-et kell megkeresni.Egyszerüen nincs pénz alkalmazni embereket az ado/munkaadodijak stb. miatt.
Hát ezt még én is ki tudom számolni,aki nem végzett semmi közgazdasági szakot,hogy ez nem megy.
Amit irsz a nyelvi nehézségekröl,csak egy példa: tegyük fel,hogy fogom a családot és megyünk Franciaországba dolgozni.Itt eladunk mindent és ott veszünk egy lakást/házat.A gyerekek elkezdenek suliba járni,beilleszkedni.Megtanulom a nyelvet.3-4 év mulva megszünik a munkahely,de találok munkát mondjuk Olaszországban.Megint adom el a lakást,megint uj nyelvet tanulunk és megint beilleszkedünk....3-4 év mulva hirtelen lesz munka Görögországban,megint nekiállunk pakolni mert Olaszban nincs munkám?
Amerikában az elöny,hogy a nyelv és a kultura majdhogynem ugyanaz,de itt nem ez van.Nagyon eltérö már csak a munkahelyi légkör.Itt Svédben tegezödünk,a fönök papiron fönök,ha valami nem tetszik,oda lehet szolni neki,megvitatni dolgokat. De ha Németországban kihagyod a Herr vagy a Frau szavakat mielött "letérdelsz" a fönök elé...és még megkérdöjelezed a fönököd határozatait...hát két lábbal rugnak ki....

De a brussel-i kisokosoknak biztos lesz valami okos határozata ezt a problémát illetöen,attol nem félek.... :wacko:
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Juliska,
Elképesztö amit irsz.
Barátom,
mikor az Osztrák lágerba voltunk 69-ben, a Svédek vittek mindenkit amilyen gyorsan csak lehetett.
Ha más ország nemfogadott be, abban biztos lehettél hogy a Svédek vittek.
3-4 hét várakozás után, mehettél.
Kanadába vagy a US-be, minimum 4 hoapot várhattál mire vittek, (ha befogadtak)
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
Spanky,

Csak az öszinteség sugárzik belölem.

Azokban az idökben amiröl te irsz,itt állt a Volvo,Scania,Ericsson stb...gyárak,majdhogynem üresen,mert nem volt munkaerö.Persze,hogy kapkodtak mindenki után aki dolgozni akart. Ebböl lett felépitve a gulyás kommunizmus.A szoc-dem-ek hosszu évek alatt voltak és még mindig vannak hatalmon.Persze a pénz itt is egyre jobban fogy,de azért nem hátrálnak meg adoemeléstöl.
Visszatérve a rengeteg munkaeröbevándorlora az akkor idökben: ezek ma sajnos mind betegnyugdijasok,tudod,a futoszalag mellett kinek lesz jo egészsége.Ezeket ma sokan kidobnák,mert ugymond már nincs rájuk szükség,minek vannak itt.Az viszont senkinek nem jut eszébe,hogy pont ez a sok ezer jugoszláv,olasz és spanyol és görög épitette fel az ö (a svédek) joléti társadalmát.Maguk a svédek nem egy szorgos népség.Van persze az a fajta is,de azok mind kisvállalkozok.
De általánosságban nekem lustának tünnek,messze állnak a magyar vagy a német szorgosságtol.
Hétfön nem mennek dolgozni mert nem jozanodtak ki a hétvége után,kedden otthon maradnak mert a gyerke beteg,szerdán még mindig,csütörtökön talán bevánszorognak melozni,pénteken fejfájással otthon megint,mert a hétvége itt csütörtök este kezdödik.
Nem veszek mindenkit egy kalap alá,de ha a munkatársaim nem kapják meg a nap 10 kávészünetet,akkor már felhivják a szakszervezetet.
Mondom nem veszek mindenkit egy kalap alá,de a munkát inkább elkerüljük mint megfogjuk.
Viszont akkor fogják be a szájukat,hogy a külföldiek igy meg ugy.Mi épitjük az ö világhirü joléti társadalmukat,ami szerintem sose volt.Van a bevándorlok között is naplopo és segélyen élö,ezt nem tagadom.De a török a pizzás az éttermet már reggel 6-kor kinyitja és éjfélig ott van.A finn,spanyol,chile-i stb takaritonö reggel 5-kor kel és megy a svédek koszát takaritani és a kávéspoharat berakni a mosogatoba,mert az fáraszto....oh...regényt irhatnék....
De mondom,nem veszek mindenkit egy kalap alá.Van kivétel,néha megtalálom.
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
elinnen,

Ez a kritika sajnos nemcsak a Svédországra jellemzö.Lassan egész Europában ez lesz.
Ami az amerikai földrészen történik ahhoz nem tudok hozzászolni,de van itt elég Kanadában élö,öket kérdezd meg mi a helyzet.

Ami viszont a kritikát illeti: ez is izlések és pofonok kérdése.Ha az ember nem inog hanem mindkét lábával stabilan áll akkor persze elöbbre jut.
A sok idiotaság ellenére itt azért megtaláltam a helyem,illetve ez sem jo kifejezés: inkább azt mondanám,hogy megtanultam honnan fuj a szél ....
Ha az ember eltudja viselni a baromságokat és azok mellett mégis megtalálja a jo dolgokat akkor nem olyan rossz.
Aki nem találja meg a helyét,nem tudja hogy kell egy idegen országban helyt állni az el se induljon.Ez egy nehéz lecke,de meg lehet tanulni.Sok erö és akarat kell hozzá.Azonkivül a kényszer sok mindenre rákényszeriti az embert.

B)
 

pierre

Állandó Tag
Állandó Tag
Originally posted by elinnen@Apr 17 2004, 02:45 AM
Latod ezert nem megyek Svedbe.Nem szeretem a forro kavet.Meg a sok adot.
Aranyat szitalni egy hegyipatakban.Az igen!
Itt Canadaban nem csak a szitadat adoztatnak agyon hanem meg a gondolatodat is szivar
 
C

csocsike

Vendég
Pszt. Ne vedd el a kedvet. Hat miert legyen neki jobb mint nekunk :ph34r:
 

karibcsaj

Állandó Tag
Állandó Tag
Miert nem forditjus meg a kerdest?
Mikor fogja az Egysult Allamok utolerni Europat?
Tortenelmileg, kulturaban, kifinomultsagban, muveszetben , hagyomanyokban stb es meg sorolhatnam.
Mint tudjuk: Europa a kultura bolcsoje.
Nem hiszem h mindent gazdasagban kene merni....
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
:meghajolo

Ebben is van valami.

Azért meggondolnám 100000000000000000000000000 hogy elhagyjam a jo öreg vénasszony Europát.....
 

dialuna

Állandó Tag
Állandó Tag
Én pedig Magyarországot sem fogom elhagyni, kivéve nyaralás céljából, kell a fenének hogy máshol új barátokat keressek, stb...stb..Én nem tudom kitől fél ny. Európa de az biztos hogy az én ismeretségi körömben senki nem akar fejvesztve elmenekülni - mert:tanultak, dolgoztak annyit hogy nagyjából kielégítő, de semmiképpen nem olyan életet élnek/élek hogy azt lehessen gondolni hogy máshol könnyebb. Ez van körülöttem. Aztán az 1 másik kérdés hogy a szakképzetlen, nyelvet nem beszélő emberek között van 1 csomó - nagy valószínűség szerint - aki pontosan azért menne hogy hátha leakaszthat ezt azt szociálisan, vagy ilyesmik...És persze nyilván van 3. és 4. féle verzió is ami különbözik attól amiket írtam.
 

karibcsaj

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez is egy nezopont.
De vki meg azt mondja h jobban megtalalja a szamitasat mashol.......vagy jobban otthon erzi magat mashol.
 
I

incognito

Vendég
Svedorszagban es kanadaban sem eltem meg, es az usa-ban is csak new yorkban, de egy biztos: nincs olyan hely a vilagon, ahol ennyi idiota elne, mint itt. remelem europa ebben a tekintetben sose eri utol amerikat....
 
L

lilli

Vendég
Originally posted by incognito@Apr 17 2004, 03:55 PM
nincs olyan hely a vilagon, ahol ennyi idiota elne, mint itt.
Kepzeld ha kicsit delebbre kerulnel :), azt mondjak a civilizacio megszunt NY alatt :)

Egyebkent NY mas egeszen, NY-ban sok jo van es a kulturalis elet sem semmi ott fent ...
Pl. a sok remek konyvesboltja, az en kedvencem az East Village-ban van a St. Mark's Bookshop 3rd Ave @ 8th -nal.
 
I

incognito

Vendég
Azt mondjak a kollegaim, hogy Florida egesz jo. Nem ilyen dzsuvas es nincs ennyi agyhalott.
 
I

incognito

Vendég
En helybol nem nagyon rajongok amerikaert. Itt volt a leggyorsabban a legmegbizhatobb melo; csak azert jottem. En vagyok az, aki sose lesz amerikai.
 
L

lilli

Vendég
Originally posted by incognito@Apr 17 2004, 05:05 PM
aki sose lesz amerikai.
mar ezzel falat epitesz esetleg magad kore, es nem veszed eszre a pozitiv
embereket / tulajdonsagokat...
szvsz., nem kell amerikaie valni, hanem annak aki vagy (en pl. vilagpolgaranak vallom magam :).. en kozvetlen csaladom 3. generacio amerikai (orosz-lengyel szarmazas), egyaltalan nem ostoba es ertektelen azert mert itt szuletett, sot
quite contrary...


szerintem (szolj ha nincs igazam!) ha a nyelv tudas eleri azt a szintet ahol mar nem kulonboztetnek meg, akkor mar otthon is vagy, es azzal erintkezel akivel az erdeklodesikorod megegyezik...
 

pierre

Állandó Tag
Állandó Tag
Originally posted by karibcsaj@Apr 17 2004, 10:02 AM
Mint tudjuk: Europa a kultura bolcsoje.
Karib,
En aszittem Sumeria a kultura bolcsoje. Egy vilagot romboltal le bennem! :(
Na itt van meg valami, ha nem sertelek meg:
Mikor fogja az Egysult Allamok utolerni Europat?

Marmint a kovetkezo dolgokban?
Romai birodalom, Nemet-Romai birodalom, barbarok, inkvizicio, 30 eves haboru, 100 eves haboru, keresztes hadjaratok, viking hadjaratok, hun es magyar kalandozas, I vilag haboru, II vilaghaboru, 1956, 1968, kommunista uralom, fasiszta uralom, szerbia, stb, stb, stb. (nem teljes a kep es nem kronologiai sorrend)
Remelem soha. :(
 
Oldal tetejére