Eutanázia

P.Brown

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez brutális.Csak betolják az agyunkba hogy bizonyos helyzetekben jogos lehet a gyilkosság.Túl sokan vagyunk...:(
 

cs67

Új tag
Ha majd látsz magad körül, bár ne láss soha ilyen beteg embereket akkor irj ilyen butaságokat! Minden ember más,másként éli meg ezeket az állapotokat! Itt hallottál egy vélenényt,nem tudod akinek ez a véleménye,miket és hogy élte meg,miért igy látja a dolgokat. Segitség lenne a cél, és nem a mindenáron életbentartás!! Persze az is más lapra tartozik,hogy ez micsoda visszaélésre adna esélyt!
 

P.Brown

Állandó Tag
Állandó Tag
Láttam.
Nem egy, közeli rokonom mellett voltam az utolsó percig.Bármennyire "menthetetlenek" voltak a végén mind élni akart ragaszkodtak az élethez.Megmérgeznek minket nap mint nap "gyógyíthatatlanra" eszed-iszod dohányzod magad és a végén nem megmentenek hanem gyorsan likvidálnak.
Gondold el hogy egy idegen ember kezébe adod a lehetőséget hogy eldöntse ki élhet és ki nem!Ez a videó arra jó hogy befertőzze az emberek agyát hogy fogadd el ha az orvos azt mondja menthetetlen vagy, nyugodtan eltehessenek láb alól(már ha megkérdeznek egyáltalán).
A videó alatt orvostan hallgatók írják is hogy egyetértenek vele, kvázi már az egyetemen fertőzik az agyukat.
Nem kérdés hogy ez a jog be fog jönni.
A nem két forintból,profin vágott videóblogok csak elfogadtatják veled ezt a szemétséget.
Egyébként most is létezik aktív eutanázia az egyik már említett rokonom a kemo-tól lyukas gyomrára két naponta kapott vért egy ideig aztán már csak pénzért...
 

GadMar

Állandó Tag
Állandó Tag
szervusztok kedves fórumozók!
Kíváncsi lennék a véleményetekre az aktív eutanáziával kapcsolatosan.

És mi van a passzívval? Azzal sokkal jobban egyetértek.
Egyébként úgy van, ahogy P.Brown írja: nagyon sok ember újraélesztésénél jelen voltam, mind foggal-körömmel ragaszkodott az élethez az utolsó percekben. Előre lehet, hogy aláírnák a papírt, de akkor!
 

charlos04

Állandó Tag
Állandó Tag
de én nem erre gondoltam....mondjuk olyan esetre aki pl: egy lebénult, mert eltört a gerince és nem tud mozogni se csak beszélni...,és könyörög hogy segítsenek neki azzal hogy megölik?
 

P.Brown

Állandó Tag
Állandó Tag
Oké, megöljük és két hét múlva előjön valaki egy profi pneumatikus testtel ami új "lendületet" adott volna az életének vagy valaki gyógyítja a gerinctörést!?
Senkinek sincs joga rendelkezni életről vagy halálról (a szenvedőnek a sajátjáról sem) csak a "Csúcsgórénak" odafent.
Az öngyilkosság is bűn.Ezt elfelejtetik velünk mert az elidegenítés a cél.
Két óra alatt a legegészségesebb ember is meggyőzhető hogy inkább a halált válassza mert mondjuk a kín a másik opció.
Hangsúlyozom, ez a "mozgalom" nem azért került terítékre mert a néhány komolyan szenvedőt meg akarnak kímélni tiszta ember baráti szeretetből,hanem elültetik a gondolatot (mint ahogy benned ez már sikerült) hogy ne tiszteld annyira az életet és bizonyos kialkudott helyzetekben az Isteni törvények felülírhatók!
Csak az a bibi hogy ezek az emberek nem érted vannak hanem ellened!
 

GadMar

Állandó Tag
Állandó Tag
de én nem erre gondoltam....mondjuk olyan esetre aki pl: egy lebénult, mert eltört a gerince és nem tud mozogni se csak beszélni...,és könyörög hogy segítsenek neki azzal hogy megölik?

Tudom, hogy az aktívra gondoltál, csak gondoltam, hogy közben a passzívat is megbeszélhetnénk.
Örülök, hogy ezt a témát elindítottad. Köszönöm! Sok embert láttam már szenvedni és meghalni, különböző módokon.
Akinek eltörött a gerince, attól függően, hogy hol törött, vagy csak az alsó rész béna vagy csak a felső rész. Abban az esetben, ha teljesen mozgásképtelen és kiszolgáltatott másoknak, csak akkor fog könyörögni a halálért, ha fájdalmai vannak és komolyan szenved.
Amíg fekszik egy ágyban, nézelődik, értelménél van, kommunikál, etetik, ápolják, forgatják, addig reménykedik. Lehet, hogy lesznek rossz napjai és mondja, hogy meg akarok halni, de ez nem hosszútávú érzés.
Ha nem törődnek vele, akkor pedig nagyon hamar tüdőgyulladása, felfekvése lesz, és rövid idő alatt meghal.
A rákos betegeknek, pl. csontrákos betegeknek lenne megváltás az aktív eutanázia, ők borzasztóan szenvednek.
Sajnos Magyarországon még csak a passzív eutanázia létezik rákos vagy más betegeknek.

Üdv: Marcsella
 

charlos04

Állandó Tag
Állandó Tag
Belső tenger
FILM

30 év magány
A belső tenger a mozikban


abelsotenger1.jpg

Alejandro Amendábar különleges rendező. Nem hallottam még olyanról, aki, mint ő, hogy nemcsak rendezője, hanem zeneszerzője, zenei szerkesztője is filmjeinek. A belső tenger esetében ez azért fontos, mert a film a valóság és a fikció határán mozog, a főhős képzelete pedig sokszor a zene hatására indul el saját útjára. A téma és a feldolgozás Pedro Almodóvartól ismerős: a Beszélj hozzá! főszereplőnője is arra ítéltetett, hogy mozdulatlanul feküdjön, a képzelet pedig kiegészítette a valóságot. Csakhogy míg Almodóvárnál a főhős eszméletlen, Amendábarnál Ramón Sampedrónak megadatott az az áldás – vagy inkább átok –, hogy eszméleténél legyen.

Ramón közel harminc éve él ágynak szegezve Gallíciában, egy kis falu mellett. Az egykori tengerészt egy szerencsétlenség, a gerinctörés fordítja a filozófia, a bölcselet felé. Miközben egész családja kiszolgálja, ő legszívesebben felállna az ágyból, kirepülne az ablakon, a hegyek felett, át a tengerig… A képzeletbeli utazás vége azonban sokszor ugyanaz a rémkép: Ramón újra és újra átéli azokat a pillanatokat, amikor egy szerencsétlen fejesugrás – talán öngyilkossági kísérlet – után nyakát szegte, s percekig feküdt tehetetlenül, arccal lefelé a víz felszínén.


abelsotenger2.jpg

Ramón tehát vissza-visszacsöppen a valóságba. A legnagyobb baja azonban nem ez, hanem az, hogy közel harminc éve vár arra, hogy a spanyol törvénykezés tegyen valamit annak érdekében, hogy méltósággal meghalhasson. Az eutanáziát azonban a kormány mereven elutasítja, így az állandó pereskedés hiábavaló várakozással párosul. Persze könnyű lenne az a megoldás, ha a Ramón körül élő emberek közül valaki elvállalná az aktív eutanáziát. De ezek az emberek – Ramón bátyja és sógornője – nem fásultak el az ápolásban, évtizedek óta élnek vele szeretetteljes veszekedések közt. Bátyja, a született tengerész ugyan háborog néha azért, mert a konyhakertbe és az állatok mellé száműzetett, de ezek a fellángolások menetrendszerűen, szinte kötelességszerűen következnek be. A család elismeri Ramón jogát az öngyilkossághoz, de nem segítenek neki. Az egyedüli, aki bizonyosan megérti Ramónt, az az édesapja, akinek szeméből hosszú évek gyötrelme olvasható ki.


abelsotenger3.jpg

Amendábar a közel hatvan éves Ramón szerepére a 36 éves Javier Bardemet választotta ki, nem véletlenül. A fiatal színész a felismerhetetlenségig átalakul a film kedvéért: fejét kopaszra borotválták, szeme alatt szarkalábak éktelenkednek. Persze ezek azok a dolgok, amelyek nem belülről fakadnak, de a maszkmesterek csak erősítették azt a változást, amelyet Bardem technikában bevet: hangja mély és rekedtes, szeméből eltűnik minden életerő, üveges és zavaros. Korántsem az a fiatalember, akit a film plakátja sugall: Ramón a film 90 százalékában magatehetetlenül fekszik egy ágyon. Bardemnek nagyon nehéz dolga van: nem gesztikulálhat, csak az arca marad, amellyel meg kell teremtenie a karaktert.

Persze ott van a teher is: annak a terhe, hogy Ramón nem egy kitalált figura, hanem valós személy, aki ráadásul – s ezt a film nagyszerűen érzékelteti is – az orránál fogva vezette környezetét. Valamilyen módon az volt az érdeke, hogy legendákat építsen fel magáról, a vele történtekről – azokról az eseményekről, amelyek a balesete előtt történ(het)tek vele.


abelsotenger4.jpg

A film alapvetően azzal foglalkozik, hogy egy ilyen rejtélyes ember milyen nagy mértékben képes vonzani az embereket, elsősorban a nőket. Ramón joga a méltóságteli halálhoz vitathatatlan, de nem bevett gyakorlat az eutanázia. Így Ramón pereskedik a spanyol állammal, ügyvédjének egy olyan nőt választ, aki ritka betegségben szenved: bármelyik pillanatban újabb és újabb agyvérzések törhetnek rá, hogy aztán fokozatosan leépüljön. A film jól érzékelteti azt a folyamatot, amely során a keménynek és határozottnak tűnő Juliából (Belén Rueda) a férfi hatására ellágyuló, emberi lény lesz. A dolog persze nem ilyen egyszerű: az ügyvédnő nem vállalja, hogy Ramónnak beadja a ciánkálit, így a segítség onnan jön, ahonnan nem is várná: a falusi, két gyermekes anyától, Rosától (Lola Buenas). A fiatal nő megérti, hogy ha igazán szereti a férfit, akkor segít neki abban, hogy döntsön a sorsa felől. Lola Buenas nagyszerűen hozza a józan paraszti ésszel gondolkodó, fiatal nő karakterét. Hogy a néző a végén meglepődik, az elsősorban neki köszönhető. Az epilógusban pedig láthatjuk Julia szellemi leépülését. A küzdelem tehát, hogy Ramón rábírja a segítségre, s ezáltal váltsa meg Julia lelkét, hiábavaló.

 

Kocurkovo

Állandó Tag
Állandó Tag
Az előbbi film az aktív eutanáziáról szól, régebben fent volt a youtubon, de már nincs.:/

Ez gyönyörű film minden szempontból. Én már nem tudom hányszor láttam de soha nem unatkozom rajta.

Az eutanáziáról: szerintem mindenkinek van joga dönteni a saját életéről, akkor is ha a döntés az élete megszüntetéséről szól. Érdekes hogy ezen a világon sokan a többiek életéről döntenek pedig nem engedik hogy bárki azt tegye az életével amit akar.

Üdv
 

istike2

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egyik leginkább vitatott téma manapság amelynél a szabad akarat tiszteletben tartása figyelembe vételével ha valaki meghozza azt a döntést, hogy emberhez méltóan már nem tud és nem akar élni akkor ezt igenis el kell fogadni.
 

jaso

Új tag
Pár éve, nagyim betegsége miatt sajnáltam, hogy nem lehet kérni. Látni ahogy 1 ember, akit szeretek hogy szenved szörnyű. Most sem bánnám, ha akkor megtehettem volna, és leveszik a gépekről, amik "életben" tartották. Vagyis nem, csak a szenvedését növelték meg 1-2héttel...
 

nesratta

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem biztos, hogy évek után is van értelme reménykedni. Én biztos nem szeretném, hogy minden napjukat nálam töltsék a családtagjaim, várva a csodára.
 

zizi1972

Állandó Tag
Állandó Tag
A reményt soha nem szabad feladni, a nehéz szenvedésekkel teli, de reményteljes élet jobb, mint a biztosan elkövetkező halál tudata. Az orvostudomány napról napra feljődik, egy dolgot biztosan nem lehet megváltoztatni a halált, minden más esetleges.
 

kicsicsiga1

Állandó Tag
Állandó Tag
Az eutanáziáról jutott eszembe egy másik vitatott téma, amiről nemrég volt szó az egyetemen... Mi a véleményetek az idős anyaságról, gondolok itt az 50 fölötti nőkre, akik 50 évesen szülik első gyermeküket, vagy annál idősebben...
 
Oldal tetejére