Ezért hallhatják egyesek a szellemek hangját

Kutatók egy csoportja azonosította azokat a vonásokat, amelyek fogékonnyá teszik az embereket a túlviláginak vélt hangok megtapasztalására – olvasható a Science Alert tudományos portálon. Az eredmények alapján sikerülhet jobban megismerni a skizofréniához hasonló mentális betegségek során fellépő hallási hallucinációkat.

A tisztánlátás és a tisztánhallás tudományos okai már régóta foglalkoztatják az antropológusokat és a hallucinációkat kutató szakembereket. Szintén érdekes megfigyelés, hogy míg egyesek pozitív élményként élik meg a hallucinációkat, addig mások a belső hangok megtapasztalásakor inkább stresszt éreznek. Többek között ennek a hátterét próbálták megfejteni a kutatók.
A spiritualisták olyan szokatlan hallási tapasztalatokról szoktak beszámolni, amelyek pozitívak, életük korai időszakában kezdődnek, és amelyeket az esetek többségében képesek irányítani" – magyarázta Peter Moseley, a brit Northumbriai Egyetem pszichológusa. A szakértő szerint a jelenség alaposabb megismerése azért is fontos, mert így a kontrollálhatatlan, negatív élményként ható tapasztalatok hátterét is megérthetnék.
szellem.jpg

Mi jellemző a „szellemek" hangját halló emberekre?​


Moseley kollégájával, Adam Powellel 65 tisztánhalló médiumot és 143 átlagos embert vizsgált. Azt akarták kideríteni, hogy mik a főbb különbségek a két csoport tagjai között.
Az eredmények alapján a spiritualisták 44,6 százaléka naponta hall szokatlan hangjukat, 79 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a „túlvilági" élmények mindennapi életüket átszövik. A megkérdezett médiumok többsége úgy érzi, a hangok belülről jönnek, a felmérésben szereplő spiritualisták 31,7 százaléka azonban megmagyarázhatatlan külső hangokat is hall.

Az átlagos népességgel összevetve a spiritualisták jobban hisznek a paranormális jelenségek létezésében, és kevésbé foglalkoztatja őket az, hogy mit gondolnak róluk mások.
A médiumok első hallási tapasztalatai átlagosan 21,7 éves korukban kezdődtek és erősen hajlamosak az abszorpcióra.

Az abszorpció lényege, hogy az adott személy képes mélyebben elmerülni a mentális tevékenységekben, vagy a megváltozott tudatállapotokban, és hatékonyan ki tudja zárni a külvilágot.

Ezen kívül a spiritualisták a hallucinációkra is fogékonyabbak.
Az is kiderült róluk, hogy élményeik előtt nem hallottak a spiritualizmusról, csak akkor kezdtek foglalkozni a témával, amikor próbáltak magyarázatokat keresni tapasztalataikra.

Az általános populáció tagjaira is igaz az, hogy az abszorpcióra való hajlam fogékonyabbá tesz a természetfelettiben való hitre, esetükben azonban egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben jelentkeznek hallási hallucinációk.

Összességében a kutatók arra jutottak, hogy a „szellemek hangjának" hallása mögött nem külső nyomás, pozitív társadalmi kontextus vagy a paranormális hit szuggesztivitása áll. Sokkal inkább a korai személyes tapasztalatok, élmények, valamint az abszorpcióra való hajlam a meghatározóak.
 
Összességében a kutatók arra jutottak, hogy a „szellemek hangjának" hallása mögött nem külső nyomás, pozitív társadalmi kontextus vagy a paranormális hit szuggesztivitása áll. Sokkal inkább a korai személyes tapasztalatok, élmények, valamint az abszorpcióra való hajlam a meghatározóak.
Talán.
 
Igazából semmire nem kaptak választ. Hiszen azokat nem is vizsgálták, akik életük delén kezdtek fogékonyak lenni a szellemi hallásra, kommunikációra. Jó sok pénzt felnyaltak érte gondolom. Amiket leírtak, az eddig is nyilvánvaló. Az összegzés pedig.. hagyjuk.
 
Persze nem biztos hogy a képzelődés, mentális betegség.
Hogy én nem először hallok hangot.
Félálomban ébredés folyamán.
Hallottam több alkalommal, hogy becsengettek az ajtón mert a bimm-bamm csengő megszólalt egy rövidet.
Keltem hirtelen és nyitottam, odakint senki.
Nejem azt mondja Ő nem hallotta.
Na most mint spiritualista voltam fogékonyabb vagy képzelődés vagy mentális betegség a hallucináció?
Ezen kívül a spiritualisták a hallucinációkra is fogékonyabbak.
 
"Az eredmények alapján sikerülhet jobban megismerni a skizofréniához hasonló mentális betegségek során fellépő hallási hallucinációkat." - pontosan igy van.

Ennek ellenére előnyös mindig utánajárni, hogy a telefon vagy a fülünk csöngőt.
Én is mindig megkérdezem a feleségem, ezzel gyakran megspórolom az előszobába menést. :oops:
 
Az új televíziók emberbarátok, ök néhány órás bekapcsolás után lekapcsolják magukat.
Ilyenkor felszoktam ébredni a csöndre és megkérdezem a feleségem: "Már vége van? Ki volt a gyilkos?" :)
Lekapcsolnak, ha nem nyúlsz semmilyen funkció gombhoz, mivel az utolsó érintéstől kezdődik meg a visszaszámlálás.
Az én nejem is szokott mérgelődni, ha belemerül egy hosszabb filmbe,
hogy a tv korábban elunja, mint ahogy az ende felirat megjelenne.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,364
Tagok
615,648
Legújabb tagunk
Anyecsk
Oldal tetejére