Ezért vannak színes gyűrűi a Jupiternek

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Augusztus 10.

Melitta - 2018 Augusztus 10, 14:10
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Megfejtették a Jupiter színes gyűrűinek titkát egy kutatás során, amely a légkör és a mágneses mező kölcsönhatását vizsgálta.

  A Jupitert, a Naprendszer legnagyobb bolygóját gáz alkotja, többnyire hidrogénből és héliumból áll, így ennek a bolygónak nincs a Földéhez hasonló szilárd felszíne. A Föld jetjeihez hasonló, számos erős jet (nagy sebességű gázkilövellés) áramlik nyugatról kelet felé a Jupiter légkörében, ezek ammóniafelhőket szállítanak magukkal.

  Ezek a felhők a fehér, a vörös, a narancs, a barna és a sárga árnyalataiban játszó, színes gyűrűkként láthatóak. A Földön a jetek szerepet játszanak az időjárás és az éghajlati rendszer alakulásában.

  Mostanáig keveset tudtak arról a szakértők, mi történhet a Jupiter felhői alatt. "A kutatók régóta vitáznak arról, milyen mélyre érnek le a jetáramlatok a Jupiter és más gázóriások felszíne alá, és miért nem láthatóak a Nap felszínén" - mondta el Navid Constantinou, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

  A NASA Juno nevű űrszondája által gyűjtött bizonyítékok szerint ezek a jetek 3000 kilométerrel nyúlnak le a Jupiter felhői alá.

  Jeffrey Parker, az amerikai Livermore National Laboratory, a The Astrophysical Journal című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője elmondta, hogy elméletük szerint a jetáramlatokat egy erős mágneses mező fojtja vissza. A Jupiter belsejében lévő gáz mágneses, ezért a tudósok úgy gondolják, hogy elméletük megmagyarázza, miért mennek ilyen mélyre, a gázóriás felszíne alá a jetáramlatok, mélyebbre azonban már nem.

  A Jupiter légköre alatt nincsenek kontinensek és hegyek, amelyek eltorlaszolnák az áramlatok útját.

  MTI
  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Augusztus 10.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Most nem azért, de egyelőre NEM BIZONYÍTOTT hogy a Jupiternek nincs szilárd felszíne! Sőt, minden bizonnyal igenis VAN egy szilárd magja, az más kérdés hogy kicsi a Jupiter látható méretéhez képest. E mag természetesen nem sok igazi kőzetet tartalmazhat, ellenben jó sok fagyott gázt és vízjeget (ami abban a hidegben már egy igen kemény ásvány), s e fagyott állapot fennmaradását nemcsak a nagy hideg, de a hatalmas légnyomás és gravitáció is elősegíti.

   Még ha ez így nem igaz is, legalábbis folyékony és nagyon sűrű magja mindenképp kell legyen. Nehéz másképp megmagyarázni, miért van mágneses tere a bolygónak.

Megosztás