Ez a 99 jó hír segít elfelejteni, mi minden volt rossz 2019-ben

A külön Jó hírek rovattal rendelkező tech-tudományos oldal, a Future Crunch jó szokásához híven idén is összeszedett 99 jó hírt az évből, amivel a szokásosnál valamivel optimistábban lehet ráfordulni a következőre.

Azt már az elején leszögezik a szerzők, hogy ők sem álomvilágban élnek, és gyorsan fel is sorolják, hogy mik adtak idén okot a pesszimizmusra: a szétesés küszöbén álló országok, az egész világot behálózó korrupció, erőszakkal levert tüntetések, a megfigyelésre alapuló kapitalizmus burjánzása, az egyenlőtlenségek további növekedése, és persze az, hogy minden figyelmeztetés ellenére még mindig emelkedik a kibocsátások szintje, és ezzel szépen menetel a Föld az egyre súlyosabb ökológiai katasztrófák felé.

Ezek ellensúlyozására azonban öt kategóriára bontva mutatták meg, mik történtek a világban, amik bizakodásra adnak okot. A teljes listát ide kattintva lehet elérni, mi ízelítőnek kategóriánként 5-5 jó hírt lövünk el a válogatásból:

Természetvédelem

Jó hírt kaptak az óriáspandák isFotó: Tang Yi/XINHUA
 • A legújabb felmérések szerint a hosszúszárnyú bálnák populációja az Atlanti-óceán déli területén már 24 900 egyedet számlál, és ez a 93 százaléka annak a számnak, amennyien az előtt voltak, hogy a kihalás szélére kerültek a vadászat miatt.
 • Kínában elkezdték építeni az ország történetének legnagyobb nemzeti parkját, 27 134 négyzetkilométeres területen, legalább 1200 vadon élő óriáspandával.
 • Az Ecuadorban élő őshonos waorani nép történelmi pert nyert nagy olajvállalatok ellen, amelynek eredményeképp 180 ezer hektárnyi terület kereskedelmi kiaknázását akadályozta meg.
 • Etiópiában júliusban megdöntötték a faültetés világrekordját, Abiy Ahmed miniszterelnök vezényletével több millió lakos összesen 353 millió fát ültetett 12 óra alatt.
 • Kenyában 85 százalékkal csökkent az orrszarvúk és 78 százalékkal az elefántok illegális vadászata az elmúlt öt évben, Dél-Afrikában csak idén 25 százalékkal csökkent az orvvadászok által elejtett orrszarvúk száma, míg a legnagyobb afrikai természetvédelmi területen, Mozambikban idén egyetlen elefánt sem esett orvvadászok áldozatául.
Globális egészségügy

Az új ebolagyógyszerre várvaFotó: -/AFP
 • Megtalálták és engedélyezték is az ebola ellenszerét, amivel a betegség halálozási rátája 70-ről 6 százalékra csökkent.
 • Bill és Melinda Gates alapítványának egészségügyi kutatóintézete szerint 1990 és 2017 között több mint a felével csökkent a gyerekhalálok száma a világon, 13,77 millióról 6,64 millióra.
 • Úgy tűnik, a madárinfluenzát (H5N1) sikerült teljesen megfékezni, a statisztikák szerint 2017 februárja óta nem jegyeztek fel ilyen esetet.
 • Szenegál lett az első afrikai ország, amely ingyenes kezelést biztosít a mell- vagy méhnyakrákban szenvedő nőknek, míg Maliban bevezették a terhes nők és az 5 éven aluli gyerekek ingyenes egészségbiztosítását.
 • Oroszországban 43 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás mértéke 2003 óta, ezzel együtt a átlagos várható élettartam 2018-ban ért a csúcsra.
Életszínvonal

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto
 • Egy új kutatás szerint a mélyszegénységben élők száma globálisan 36-ról 8,6 százalékra csökkent 1990 és 2018 között, vagyis 1,9 milliárdról 610 millióra zsugorodott a számuk.
 • Sikeresen zárult a nagy indiai közegészségügyi reform, miután 5 év alatt 90 millió új vécé került a lakosokhoz, így már a háztartások 93 százaléka rendelkezik vele, és 5 év alatt 500 millióan tértek át a vécéhasználatra a szabadba ürítésről.
 • Kambodzsában az állami erőfeszítéseknek hála az elmúlt 5 évben 30 ezer gyereket mentettek meg kemény gyerekmunka végzése alól, és további 180 ezer gyereknél sikerült megelőzni, hogy munkába fogják őket.
 • Az UNESCO szerint az elmúlt évtizedben 19 afrikai ország érte el, hogy az általános iskolában közel egyenlő arányban legyenek a fiúk és a lányok.
 • Az Egyesült Államokban 2007 óta idén volt a legalacsonyabb a szegények aránya, egy év alatt 1,4 millióan léptek a középosztályba.
Béke, biztonság és emberi jogok

Az első tajvani meleg házaspárFotó: SAM YEH/AFP
 • Az elmúlt hét évben a valaha volt legalacsonyabb szintre süllyedt a háborúban meghalt emberek száma globálisan.
 • Indonéziában idéntől 16 helyett már csak 19 éves kortól köthetnek házasságot, Mozambikban 12 éves börtönbüntetést vetettek ki a gyerekházasságokra, és Mexikóban is már 32-ből 31 államban tiltják a gyerekházasságot.
 • Tajvan lett az első ázsiai ország, ahol legalizálták a melegházasságot.
 • A brazil legfelsőbb bíróság büntethetővé tette a homo- és transzfóbiát.
 • Egy év alatt 15,2 százalékkal csökkent a terrorcselekmények következtében meghalt emberek száma, ezzel negyedik éve folyamatosan csökken a mutató, 2014 óta a felére esett ez a szám.
Energia és fenntarthatóság

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP
 • Az Európai Unió (EU) fejlesztési projektjeinek pénzügyi támogatására létrehozott intézmény, az Európai Beruházási Bank bejelentette, hogy 2021-ig beszünteti az összes fosszilis (olaj-, gáz- és szénalapú) projekt pénzelését, majd 2025-re a teljes költségvetésének felét a klímaváltozás hatásainak csökkentését és a fenntarthatóságot elősegítő projektek támogatására szánja.
 • Az EU szénalapú energiatermelése 19 százalékkal csökkent az év első felében az előző év ugyanazon időszakához képest, és a szektor hanyatlásának gyorsulásából arra következtetnek, hogy az év végére akár 23 százalékos csökkenést is elkönyvelhet a szént használó energiapiac.
 • A világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch ígéretet tett arra, hogy 2020-bn szénsemlegessé válik, ezzel az első nagy ipari vállalattá vált, amelyik ilyen vállalást tett.
 • Chile a kitűzöttnél hat évvel korábban érte el a tiszta energiára vonatkozó céljait, majd nyolc másik latin-amerikai országgal (Costa Rica, Ecuador, Dominikai Köztársaság, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolumbia, Peru) együtt elkötelezte magát, hogy 2030-ra az energiafelhasználásának 70 százalékát megfmegújuló forrásokból fedezi – ez több mint duplája az EU 32 százalékos vállalásának ugyanerre a céldátumra.
 • És persze a hír, ami már a Qubit olvasóinak tízezreit is jobb kedvre derítette: Az EU márciusban megszavazta, hogy 2021-től tilos lesz egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat, műanyag szívószálakat, fültisztító vagy lufitartó pálcikákat forgalmazni az unióban.
Bodnár Zsolt
 
Általában véve tetszik a cikk, de magyar lévén azért belekötnék kicsinyt.... az eldobható, egyszer használatos műanyag holmik helyett (amik újrahasznosítását miért nem oldja meg az ipar?), mi lesz ? Újra papír tányér, - pohár, stb. az erdők kárára ?
P.S.: Kedves Bodnár Zsolt, nem "szént", hanem szenet ! Könyörgöm, tiszteljük meg szép anyanyelvünket azzal, hogy megtanuljuk !
 
A minap elfelejtettünk szatyrot vinni az Aldiba. Így vettünk egy biológiaiag lebomló műanyag szatyrot!
Ilyen is van már Magyarországon!
Erre érdemes figyelni, bár amit Te tettél, mindenképpen nagyon klassz.
A lebomlónak hirdetett műanyagok ugyanis nem feltétlenül bomlanak le valóban:

Mi a különbség a lebomló, biológiailag lebomló és a komposztálható zacskók között?
Írta: Noemi Mrav • A legfrissebb fejlemények: 01/07/2019

Mint mi is beszámoltunk róla korábban, ma kezdődik a "Műanyagmentes július" nevű kihívás, melynek célja, hogy egy hónapon át próbáljuk nullára csökkenteni, de legalábbis minimalizálni műanyagfogyasztásunkat.

Egy műanyag termék lebomlásának ideje akár több száz év is lehet - miközben a legtöbb esetben alig pár percig használjuk azt. Ez leggyakrabban a műanyag szatyrokkal, csomagolással van így, az átlagember pedig sokszor nem is tudja, hogy amiről azt gondolta, környezetbarát zacskó, az valójában nem is az.


Mi a különbség a lebomló, biológiailag lebomló és a komposztálható zacskók között?
A "lebomló" zacskó egy teljesen hétköznapi műanyag zacskó, amit úgy terveztek, hogy bizonyos idő elteltével apró darabokra bomlik. Ez viszont nem azt jelenti, hogy megsemmisül, a darabok pedig "elpárolognak" vagy más módon szűnnek meg létezni, csupán azt, hogy szabad szemmel nem látható mikroműanyagokra töredeznek - ezek az apró darabok pedig többszáz évig is megmaradnak, szétszóródva a tengerben vagy a földeken.

808x454_cmsv2_5966e215-32ea-5ce0-9b65-acdc6c6d9f5b-3994320.jpg

A biológiailag lebomló műanyag ezzel szemben valóban lebomlik - de csupán speciális körülmények között. A zacskó anyagának lebontásához mikroorganizmusokra és gombákra van szükség, de sokszor UV fényre és meleg hőmérséklet is elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg elinduljon a bomlási folyamat.

808x539_cmsv2_891e71f5-1af4-5a2d-87a8-1f6b337b4582-3994320.jpg

A komposztálható műanyag a fenti típus egyik alfaja. Érdemes tudni, hogy hiába írják rá: "komposztálható", ez nem jelenti azt, hogy elég bedobni a bokor alá, vagy házi komposztunkba. Ezt a típust a legritkábban lehet így, házi körülmények között komposztálni, sokkal jellmezőbb, hogy csupán ipari körülmények között, állandó hőmérsékleten, több nap vagy hét alatt - attól függően, hogy miből van.

808x539_cmsv2_216ef4fe-856b-5dfe-bd59-648353f30523-3994320.jpg

Miért fontos ez?
Ha a biológiailag lebomló műanyag a szeméttelepen vagy az égetőben, esetleg a tengerben végzi, ahol a körülmények nem megfelelőek a bomlási folyamat elindulásához, az soha nem bomlik le, és azt rövid időn belül az ételeinkben látjuk viszont. Az Euronews korábban már írt arról, hogy kutatások szerint mindegyikünk egy bankkártyának megfelelő mennyiségű műanyagot eszik meg hetente úgy, hoyg nem is tud róla.

Ha azt szeretnénk, hogy biztosan ne szennyezzük a környezetünket, inkább ne kérjünk eldobható zacskót, poharat, evőeszközt, tányért. Használjunk helyettük többször használatos dolgokat, hogy 100 százalékig biztosak legyünk benne, nem hagyunk magunk után műanyagot.
 
tavaly szicíliában nyaraltunk,végig azon gondolkodtam,hogy vajon mennyi közepesen környezettudatos ember tud semlegesíteni egy szicíliait.....:(
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szép napot mindenkinek.
eddy56 wrote on Stack's profile.
2021. november 30. az angol nyelvu megjelenés dátuma, ugyhogy gondolom egy ev mig a forditas és a nyomdai munka elkélszul
Leviathan Falls
ez a cime

és itt az angol nyelvu konyv pdf-ben
attila.p wrote on aniko45's profile.
Szervusz Anikó.

olvastam itt az oldalon, hogy Bakóczi Sára könyveit kedveled....nincs meg esetleg (és tudnád elküldeni e-bookban) "A város és a rózsa" c.könyvet

köszönettel attila.p
Pityesz46 wrote on garszt's profile.
Nagyon szépen köszönöm a munkádat! Leírnád milyen programmal csináltad és ha lehet elküldenéd nekem itt privátban?
Pintér Teréz wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon hálás vagyok az eddigiekért, remélhetem, hogy jön folytatása a vérfarkasok világának? Köszi mundent: Teréz

Statisztikák

Témák
37,381
Üzenet
4,602,624
Tagok
602,602
Legújabb tagunk
Dowicca
Oldal tetejére