Ezoterika

Karsay István

Kitiltott (BANned)
3.19 ADAM Technológia ("Aphysical Dimensional Access Manager")
Joe Champion (PhD) kutató fejlesztette ki ezt, ami elsõsorban agyi eredetû betegségek ellen sikeres: szédülés, depresszió, krónikus fejfájás, autizmus, autoimmun betegségek, magas vérnyomás, fibromyalgia, stb, kismértékben immunerõsítõ hatású is. A betegek vagy az interneten, vagy telefonon keresztül képzett technikusoktól kapnak pozitív információkat érzelmi, sejti, energikus és bio-energikus jelek, hangok, vagy az internetes kapcsolatnál képek segítségével is. Minden páciens egyedi, saját maga számára szóló segélyt fog kapni az ADAM-gép (egy folyékony plazmás frekvencia-készülék) és a beépített software által komplex algoritmusok segítségével, ami az egyén tudatalatti énjébõl kap gyógyító visszacsatolást az agy neuropeptidjeinek kedvezõ elektromágneses rezonanciás stimulálásával. Ez segíti visszaállítani az egészséget, megnövelni a betegségek szembeni ellenállást. Az agy aktívabbá válik, endorfin termelõdik és segít visszaállítani a sérült neuronkapcsolatokat. 2003 közepéig 1300 ember 18200 kezelést kapott, 90%-uk jelentõs javulást észlelt.


3.20 BioRezonáns Terápia (BRT) és MORA Terápia
A néhai, német származású dr. Franz Morell 1977-ben a következõ koncepcióval állt elõ:
a test betegségkeltõ és jótékony oszcillálásait egy leleményes készülékkel (BICOM) különválasztotta egy szûrõ segítségével. A káros osszcillációkat elektronikusan tükörfordítva visszavezette egy biovisszacsatolásos áramkörbe azzal a céllal, hogy azok tükörképeivel találkozva semlegesítsék, vagy legalábbis erõsen legyengítsék egymást. Elvileg nincs olyan betegség, amire valamilyen jótékony hatást ne produkálna. Gyakorlatilag a legjobb eredményt allergiák, ekcéma, méregtelenítés (pl higany), emésztési zavarok, krónikus izom-, vagy csontfájdalmak ellen produkálja káros mellékhatás nélkül, az immunrendszert is erõsítve.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>

3.21 Klasszikus zene (különösen a barokk)
Az úgynevezett "Sonic Bloom" az USA-ban terjedt el, onnan került Ausztráliába, Új-Zélandra, majd Németországba. Ez egy növénytermeszt&otilde; technika klasszikus zenét sugározva és leveles tápszert felhasználva, de tápszer nélkül is használható (innen ered a neve). A klasszikus zene, de különösen a barokk-zene (pl. J. S. Bach, Vivaldi, Pachelbel) hatására a növények hatalmas min&otilde;ségi és mennyiségi termésnövekedést mutatnak, betegségekkel szemben sokkal ellenállóbbakká válnak és sokszor a permetezés sem szükséges. Száraz éghajlaton is nagy terméseredményeket produkálnak vele. Én személy szerint is láttam kb. 3-szor több és jelent&otilde;sen nagyobb méret&ucirc;, zamataiban messze jobb min&otilde;ség&ucirc; terméseket. A rock-zene viszont elsorvasztotta a növényeket. Állat- és emberkísérletek is meger&otilde;sítik a klasszikus zene nyugtató és elmeserkent&otilde; hatását. Valószín&ucirc;leg az immunrendszerre is kedvez&otilde;leg hat.

<o:p> </o:p>

3.22 Hangterápiák
A hangterápiák közül talán figyelemre méltandó még a BioAcoustics és a Tomatis módszer. Bár ezek különböz&otilde; módszerek, de mindkett&otilde; kiértékeli a testet stressz-frekvenciák után kutatva és személyre szabott hang formulás kezelést nyújtva.


3.23 Bioelektromágneses és génkommunikációs berendezés
A kínai származású, de az oroszországi Kabarovszkban él&otilde; és a hetvenes évekt&otilde;l kutató dr. Csiang Kanzsen (angolban: Dr. Chiang Kanzhen-ként ismert) meglep&otilde; ötlettel állt el&otilde;: mi lenne ha a genetikai információt át lehetne vetíteni egy él&otilde; donorból. Megalkotott egy nagyfrekvenciás bioelektromágneses kisugárzó és szabályozó gépet, amit laboratóriumi körülmények között teszteltek le éveken keresztül. Eleinte növények transzgenetikus kísérleteit végezték, majd kés&otilde;bb állatkísérleteket is, megdöbbent&otilde; eredményekkel. A készülék képes volt egy él&otilde; bio-donor genetikai információját átvetítéssel ráhelyezni a befogadó növény, állat genetikai információjába. A növények, állatok jelent&otilde;s hányada egycsapásra átváltozott, a két (donor-befogadó) génállomány egymásba olvadt, természetesen az er&otilde;sebb genetikai információs közeg volt a dominánsabb. Bár én, személy szerint nem vagyok híve az ilyen nyílt genetikai beavatkozásnak, mégis ez a módszer említésre méltandó. Dr. Kanzsen 1991-ben szabadalmi jogot kapott az erre alapuló "Egy Immun-válasz Szabályozási Módszer"-ére ("A Method of Regulating the Immune Response"), amivel immunológiai, rákgyógyító és megfiatalító genetikai változásokat lehet el&otilde;ídézni. Ezt dr. Kanzsen korábban édesapján, mint önkéntes jelentkez&otilde;n igazolta. "A 80 éves ember 20-30 éven át tartó betegségei eltüntek, többek között viszketés, fülcsengés, valamint egy kezdeti daganat. Hat hónappal kés&otilde;bb haj jelent meg addig kopasz helyeken, az &otilde;sz haj pedig feketébe fordult vissza és egy új foga is kin&otilde;tt egy 20 éve kiesett fog helyén." Kés&otilde;bb az orosz Egészségügyi Minisztérium felügyelete mellett 14 önkéntes betegen is hasonló eredményeket értek el.

<o:p> </o:p>

3.24 Zapper
1990 végefelé az amerikai dr. William Lyman és dr. Steven Kaali azt fedezték fel közösen, hogy ha egy 50 - 100 mikroamperes egyenáramot vezettek be platina elektródákkal egy HIV-1 vírussal fert&otilde;zött vérmintát tartalmazó üvegcs&otilde;be, akkor ez a rendkívül gyenge áram a vírusok ellen hatott, míg az egészséges sejtek egyáltalán nem károsodtak. A HIV vírusok "fehérje bevonata" módosult és többé nem volt képes létrehozni egy olyan enzimet (reverse transcriptase), ami szükséges ahhoz hogy a vírus be tudjon hatolni az emberi T-sejtekbe (CEM-SS). Ennek hiányában a vírus nem tudja megtámadni a hordozó sejtet és sebezhet&otilde;vé válik, az immunrendszer eltávolítja azt. Lyman és Kaali sikereiket egy AIDS-konferencián (First International Symposium on Combination Therapies, Washington DC) tárták nyivánosság elé 1991 március 14.-én. Err&otilde;l cikket közölt a Science News 1991 március 30.-án, majd a Longevity magazin is 1992. decemberében.
2002 nyarán 77 évesen elhunyt Dr. Robert C. ("Bob") Beck az él&otilde; testbeni egyszer&ucirc; alkalmazást tette lehet&otilde;vé az általa kifejlesztett "zapper" nev&ucirc; készülékével, aminek a kapcsolási rajzát közkinccsé tette, hogy bárki számára elérhet&otilde;vé válhasson. ( itt találja meg
->Dr. Robert Beck, ->Complete Paper, ->Page 5.-7.) Számos ennél "jobb tervezés&ucirc;" készüléket is árulnak a világhálón. Mivel az egyenáram az emberi testben elektrolízist produkálna, ezért &otilde; egy rendkívül kis frekvenciás váltóáramot használt. Azt tapasztalta, hogy a legsikeresebb hatású a 3.92 Hz-es, két-fázisos (pozitív és negatív) négyszögletes hullám volt. Mivel nem szinuszos, hanem négyszögletes hullámot használt, azt figyelte meg, hogy azok nagy mennyiség&ucirc; egészszámú frekvencia-többszörös felharmónikust is keltettek egészen a rádió-frekvenciás sávig is, emiatt hatásos. Az AIDS és a legtöbb vírusos fert&otilde;zés ellen volt a leghatásosabb, de rák ellen is javasolta. Beck szerint egy ilyen kezelés alatt tilos gyógyszereket, gyógynövényeket, bizonyos vitaminokat szedni, dohányozni, alkoholt fogyasztani, mert a sejt membránok a kémiai anyagok túlzott felvételére képesek a kezelés alatt. Beck ezenkívül a kolloid ezüst- és ózonosított víz rendszeres fogyasztását is javasolta. Rendkívül fontos hogy dr. Beck több oldalas ismertet&otilde;jét ("Beck protocol") figyelmesen el kell olvasni e terápia használata el&otilde;tt. (Az el&otilde;bbi linkekkel letölthet&otilde;.)
Dr. Hulda Regehr Clark egy ugyancsak négyszög hullámos "zapper"-t fejlesztett ki sikerrel a testben lev&otilde; paraziták (férgek, vírusok, baktériumok, mikróbák) ellen. Info németül is.

<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>

3.25 Elektro-terápia (ECT azaz "electro cancer treatment")
A svéd Björn Nordenström professzor és az osztrák dr. Rudolf Pekar érdeme ez a terápia, amit a stockholmi Karolinska Institute-nál teszteltek kb 86%-os sikerrel els&otilde;sorban a könnyen hozzáférhet&otilde; daganatok és a b&otilde;rrák ellen. Helyi érzéstelenítés után egy pozitív töltés&ucirc; platina/irídium, arany vagy ezüst elektródát szúrnak közvetlenül a daganatba és egy negatív töltés&ucirc;t pedig annak közelébe 6-15 V közötti feszültséggel. Így negatív töltés&ucirc; elektronok jutnak a daganatba. A jobb hatás érdekében néha kis mennyiség&ucirc; kémiai reagenseket is felvisznek a b&otilde;rre, amik az áram által kiváltott "iontophoresis" (egy izzadási hatás) miatt a rákos sejtekbe jutnak. Az elektro-terápia els&otilde;dlegesen megváltoztatja a savas/lúgos pH kémhatást a daganatban és a saját szöveteinek elektrolízisét váltja ki, ugyanis a rákos szövetek sokkal érzékenyebbek az egyenáramra. A kémhatás változása de-polarizálja a rákos sejtmembránokat és ezzel a daganat lassan és enyhén roncsolódik. Másrészt úgy t&ucirc;nik hogy sejt-specifikus immunitást kelt a természetes killer sejteket is aktivizálva azáltal hogy a rákos sejtek körül "h&otilde;-sokk fehérjék" termel&otilde;dnek.

<o:p> </o:p>

3.26 Egyedi
Egy egyedi immunterápiának tekinthet&otilde; módszert kombinált vegetáriánus étrenddel az amerikai Virginia Livingston-Wheeler mikrobiológusn&otilde;. Az oltóanyagot a beteg saját testnedveib&otilde;l állította el&otilde;.
Egy másfajta immunterápia a TVZ-7 lymphocyta-kezelés. Ez nem egy kémiai anyag, hanem "biológiai válasz módosító", immunrendszeri cytokina hormonkivonatok és kifejlett B lymphocyta (fehér sejtek, amik képesek megkülönböztetni idegen anyagokat a testben) aktivizáló kivonatai. Jelent&otilde;s immunválasz-aktivizáló hatású f&otilde;képpen hasnyálmirigyrák, májrák és agyrák esetén. Emellett fokozatosan csökkenti a fájdalmakat. Egy terápia 44-50 kezeléssel 2 hétig tart. Az amerikai Integrated Biologics Ltd. kutatja (130 Commerce Way, Woburn, MA 01801, Tel: 001 508 428 1717).
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///F:%5CDOCUME%7E1%5CKARSAY%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> <o:p> </o:p>

3.27 Többfajta egyedi terápia
Kevés olyan kortárs doktor van mint például Dr. Robert W. Bradford, akinek többféle egyedi terápiát lehet köszönni. Ö egy szuperérzékeny mikroszkóp feltalálója, tíz szabadalmi jog tulajdonosa, három tiszteletbeli doktorátusi címmel és akirõl már írtam 2.13 (Dioxychlor) és 3.4 (permanens mágnesek) gyógymódok alatt. Nevéhez számos más terápia is fûzõdik, amik közül említésre méltandó még az ún. ACN® (accelerated-charge normalization - felgyorsított töltéses normalizáció), ami egy bio-elektromos terápia. Ezt különbözõ gyulladások ellen, fájdalmak mérséklésére, de legfõképpen rák ellen használják. Megváltoztatják a szövetek sejtszintû elektromos potenciálját a rákos sejtek körül, ami immun-segítõ hatást vált ki. Továbbá a genetikai terápia (ez is fõleg rák ellen) - két alapvetõ célkitûzéssel, egyrészt szelektíven a rákos sejtek "programozott" kimúlását idézik elõ (apotozis), egyedi metabolikus gyógynövény-génekkel, teljes testre irányuló sajátos hõkezelés ("Perfuson Hyperthermia") alkalmazásával és más antioxidáns, enzimdús kiegészítõszeres étrendmódosítással. Másrészt pedig megpróbálják a megmenthetõ rákos sejtek DNS molekuláit visszanormalizálni az eredeti sejt-funkciók ellátására, ezzel visszaállítani az eredeti állapotot, kiküszöbölvén a rendellenes sejtek eltávolításának igényét, ahol csak lehet.
Dr. Bradford számos végzetesnek hitt rákos beteget gyógyított meg, többek között saját feleségét is, további információ az orvos honlapján.
<o:p> </o:p>

4. Elme okozta hatások
4.1 Nevetés
Egy indiai orvos dr. Madan Kataria érdekes ötlettel állt elõ: nevetõklubot alapított stresszoldás, gyógyítás érdekében. Elõször 5 taggal indult be a klub, de hamarosan ez a szám 100-ra nõtt, majd újabb klubokat kellett nyitni és ezernél is többen csatlakoztak. Ma már gombamódra szaporodnak India-szerte az ilyen klubok száma és más országok is felfigyeltek. Meglepõen hangzik, de a klubban tilos bármilyen viccet is mesélni, mert az lehet sértõ, vagy obszcén is, ezért csak "szintetikusan" keltik a nevetést és az meglehetõsen ragadósnak tûnik.
Az amerikai dr. William Fry is szimpatizál az ötlettel, hiszen egy harsogó hahota nagy mennyiségû endorfint juttat a vérbe, ami fájdalomcsökkentõ és stresszoldó, a nevetés megmozgatja a hasi izmokat, a szívre is jó hatással van és az egész szervezetre gyógyító hatással bír. Szerinte 1 percnyi nevetés 40 percnyi erõs meditáció nyugtató hatásával is felérhet.
<o:p> </o:p>

4.2 Erõs meditáció
Dr. Ainslie Meares egy érdekes esetet közölt a Medical Journal of Australia-ban egy fiatal állatorvosról, dr. Ian Gawler-rõl, aki leletekkel bizonyíthatóan kikúrálta saját magát rák-betegségébõl több évig tartó intenzív meditáció és szigorúan betartott táplálkozás segítségével. Teljes felépülése elött néhány évvel 2 vagy 3 hétben határozták meg életének hátralevõ részét. A beteg fiatalemberben rendkívül erõs volt az élniakarás. Dr. Meares írása szerint Gawler szigorúan betartva mindennap 1-3 órányi intenzív meditációt végzett és olyan nagy mértékû nyugalmat tudott magában kelteni, amihez hasonlót az orvos még sohasem látott. A cikk írója szerint ez megemelte az immunrendszerének aktivitását azáltal hogy lecsökkentette a cortisone-szintjét. Dr. Gawler saját maga azt állította hogy a rák egy belsõ fizikai diszharmónia, és a lélek így közli hogy valami nincs rendjén a saját lelki egyensúlyában.
<o:p> </o:p>

4.3 Lelki támogatás, stressz leküzdése
Egy nagy érzelmi depresszió (pl. egy közeli rokon elvesztése), stressz a legerõsebb immunrendszer gyengítõ és ezáltal betegségkeltõ tényezõ. Ráadásul ha azt is mondják, hogy az adott betegség "végzetes", netalán hátralevõ idõtartamot is említenek, az már szinte felháborító két okból is. Ez egy halálos önhipnózissá válhat. Másrészt pedig az ember és a szervezet életerejét sohasem szabad sem lebecsülni, sem pedig megkérdõjelezni. Ami egy orvos számára "megmenthetetlen betegség", arra mások már feltehetõen találtak hatásos gyógymódot.
A pszichológia, lelki támogatás igen jelentõs tényezõnek látszik. Lancet, a hírneves gyógyaszati magazin közölt egy tíz éves vizsgálatot "elõrehaladott, középstatikus mellrákos" nõkrõl, miszerint csupáncsak az a tény hogy akik heti egyszer összejöttek egy lelkileg támogató és bizakodást adó csoportba, megduplázta az életbenmaradási esélyüket a kontroll csoporthoz képest. Azzal hogy támogatást, megértést kaptak, önbizalmat gerjesztettek, érzelmileg feloldódtak, fizikailag is aktívabbá váltak, másokon õk maguk is próbáltak segíteni, ami visszaadta az életerejüket.
Eysenk és Grossarth-Maticek egy 1991-es tanulmányukban meghökkentõ adatokat közöltek. Ha a beteg rendszeres egyedüli és személyre szabott pszichológiai támogatást kapott, akkor az igen bíztató sikert produkált. 13 év elteltével 50 ilyen kezdeti rákos egyén mind életben volt, míg az ugyanolyan gyógyászati ellátást, de semmilyen lelki segélyt sem kapó kezdeti rákbetegek kontroll csoportjának harmada halálozott el.
A német dr. Ryke Geerd Hamer szerint a váratlan traumás sokk, ami CT (Computed tomography) agyfelvételekkel feltérképezhetõ, rákhoz vagy más betegségekhez vezethet, ezért a legelsõ és legfontosabb gyógyítási törekvés mindíg a sokk megszüntetése kell hogy legyen. Az érzelmek megnyugtatásán alapuló Hamer-rákterápia sikere 92 %-os feltéve ha a páciens egyáltalán nem kap szokásos gyógykezelést, és emiatt számos országban lejáratási kampány miatt nem alkalmazható. Jelenleg csak néhány országban pl. Szlovákiában, Olaszországban vizsgálják. Info angolul is.
<o:p> </o:p>

4.4 Önmagába vetett erõs hit
A dallasi Dr. James Maxfield számolt be egy vezérõrnagy, John Medaris esetérõl, akinek egyidejûleg 3-féle rákja és nyitott szív-mûtéte volt, mégis teljesen felépült. Medarisnak rendkívüli volt az önmagába vetett hite és akaratereje, olyan személy aki sohase adja fel a reményt. Ezt vallotta: "Ha nem vagy békességben saját magaddal és Istennel, ha össze vagy keverve belül érzelmileg és belsõ konfliktusaid vannak, akkor az a gyógyulásodra is kihat." Dr. Maxfield szerint "ebben az esetben egészen biztosan szerepet játszott a hit tényezõje".
<o:p> </o:p>

4.5 Vizuális képzettársítás
Dr. O. C. Simonton számolt be eseteirõl, aki korábban a Trevis Légierõnél volt a sugárkezelés vezetõorvosa, és aki késõbb pszichológiát használt fel betegei kezelésénél. A legelsõ betege egy 61 éves torokrákos ember volt, akit így kezelt. A beteg már szinte nyelni sem tudott. Dr. Simonton utasítása szerint a beteg napi háromszor nyugodt állapotba kerülve gondolatban maga elé képzelte betegségét. Majd egy képzelettársítással egy seregnyi fehérvérsejtet vetített maga elé, ahogyan azok megtámadják és felfalják a rákos sejteket. A doktor saját maga lepõdött meg a legjobban, amikoris két héten belül a rák észlelhetõen visszahúzódott és a beteg súlya is gyarapodott és késõbb teljes felépülést ért el. Dr. Simonton feleségével (Stephanie) könyvet is írtak tapasztalataikról: "Getting Well Again" (kiadója: Cancer Councelling and Research Center). (Egy kis szerencsével 1 dollár 50 centért is kapható használtan az Amazonnál.)
<o:p> </o:p>

4.6 Spontán gyógyulás
A legtöbb ember ezt eleve kizártnak tartja. Éppen ezért számukra sohasem fog elõfordulni. Az egyetlen érdemben vizsgáló orvos dr. Sam Chachoua viszont korát meghaladó felfedezésekre jutott, de errõl már írtam. Az egyén saját és/vagy külsõ forrásból származó, a gyógyulásba vetett legkisebb kétség nélküli és megrendíthetetlen szilárd hite váltja ki eredetileg. A környezet, emberek közössége fontos szerepet tölthet be e hit megerõsítésében. Ha egy kívülálló személy kelti és ha õ alig, vagy nem sikeres, akkor õt sarlatánnak tekintik és mindenáron büntetni akarják, ha meg nagyon is sikeres, akkor meg szentnek és imába foglalják.
Neale Donald Walsch mutatott arra, hogy a feltételes módban vágyakozók ("de jó lenne, ha ..."), nem érik el céljaikat, mert ez beismerése annak, hogy nincs meg az amire vágynak, sõt nincs meg a saját képességük hogy önmaguktól megkapják azt, amire vágyakoznak. De ez már filozófia, amirõl könyveket lehetne írni...



Végszó
Az itt leírtak csak tájékoztató jellegûek és jogi értelemben vett felelõsséget értük nem vállalok. Ez az írás nem reklámcélú és nem kezelésfelírás, hanem általános katalógus-szerû ismertetõ. Természetesen ha felkeltette valami az érdeklõdését, akkor járjon utána személyesen is, mielõtt azt alkalmazná. Azt viszont tudnia kell, hogy a hivatalos vélemény és a média is támadások özönét zúdítják minden általuk (el) nem ismert módszerre. Ezért lehetõleg elsõkézbõl vegye az információkat, maguktól a kutatóktól, szakemberektõl, gyógyult személyektõl, orvosi leletekbõl. Nagyon sokat engedtünk saját szabadságjogainkból, éppen ezért összefogásra van most szükség. A legtöbbször hangoztatott ellenérv az, hogy "nincs erre tudományos vizsgálati eredmény". De miért nincs? Mire fecsérlik el azt a rengeteg pénzt? Dr. Joel Wallach egy frappáns szólásával élve "az a tény, hogy a szkeptikus orvosok korán halnak, magáért beszél." Ha valamit nem tud beszerezni, vagy elérni, akkor írjon az Egészségügyi Hivatalba, írja le betegségi állapotát és szorgalmazza az ezirányú független magyar kutatást! Még az amerikai FDA is kénytelen volt alulról jövõ nyomásra a 714-X szer vizsgálatba vételére, ami jelenleg is folyik.
Végezetül álljon itt egy hasonlat:
Képzelje el hogy egy felhõkarcolóban tûz üt ki és a riasztóberendezés éktelenül hangosan szirénázni kezd. Majd gyorsan ki is jönnek a tûzoltók és elvágják a riasztóberendezés vezetékeit, és az többé nem kelt zajt. Ezután a tûzoltók a tûzzel mit sem törõdve hazamennek.
Vajon aki fájdalomcsillapítót szed, nem ugyanezt teszi-e? Aki pedig hosszú ideig szed egy gyógyszert, és amikor alighogy felhagy vele, azt tapasztalja hogy állapota sokkal rosszabb lenne nélküle és újra szedni kezdi azt, akkor õ nem ugyanezt csinálja-e?
2002. augusztus 12.
Legújabb kiegészítés: 2004. június 14.


<o:p></o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Halász Nikoletta: Egy másik lehetséges út

"A sport nem tűri meg a hazugságot és a gyávaságot, éppen ezért különösen jó terepe a jellem gyakorlásának"
Gombocz János 1987
<SCRIPT type=text/javascript><!--google_ad_client = "pub-3923758887918028";google_ad_width = 468;google_ad_height = 60;google_ad_format = "468x60_as";google_ad_type = "text";google_ad_channel = "";google_ui_features = "rc:6";//--></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT>window.google_render_ad();</SCRIPT>Gondolom mindenkinek a könyökén, jön már ki a sok okos gondolat arról, hogy a mozgásnak milyen jótékony hatásai vannak. Mindenki tisztában van vele, hogy a testmozgás egészséges, pozitív mind a testi mind a lelki hatása. Akkor vajon mi lehet az oka annak, hogy nap, mint nap millió depressziós beteg várja a gyógyulást a különböző antidepresszáns piruláktól, melyekről egyre több rosszat lehet hallani, és miért nem próbálkoznak ezek a betegek más lehetőségekkel, mint például a mozgásterápia.
A válasz egészen egyszerű; azért, mert valljuk be sokkal könnyebb bevenni egy pirulát, és ha szerencsénk van, akkor még talán valami hatása is van, ha pedig nincs szerencsénk, és nem tapasztalunk változást, akkor pedig okolhatjuk az orvosokat és a gyógyszeripart de a lényeg, hogy magunkat soha ne tudjuk hibáztatni a kudarcért. Meg vagyunk róla győződve arról, hogy mi mindent megtettünk a gyógyulás érdekében.Azonban ha őszintén mélyen magunkba nézünk, ez nem is olyan biztos.
Persze könnyebb mindig másokat hibáztatni és okolni, mint hogy saját magunk is kivennénk részünket a gyógyulásunkhoz vezető folyamatból.
Mindenkivel előfordult már legalább egyszer életében, hogy egy mozgással, sportolással töltött nap után annyira jó volt a közérzete hangulata, hogy megfogadta, most már rendszeresen fog hasonló programokat beiktatni a mindennapjaiba. Az élet azonban - mint tudjuk -, nem ilyen egyszerű. Hiába a kutatók által számtalan kísérletben igazolt pozitív hatás, ha mindennapjainkban gondjaink akadnak a megvalósítással. Hiszen a legtöbben tudják, hogy mit kellene tenni az egészség megőrzése érdekében. Ám, ha arról van szó, hogy gyökeresen változtassunk jól bevált, kényelmes szokásainkon, csak keveseknek sikerül hosszú távon az elmélet gyakorlati alkalmazása. A torontói egyetem kutatói kimutatták, hogy sokan túlságosan nagy elvárásokat támasztanak saját magukkal szemben, és alábecsülik a kitűzött cél eléréséhez szükséges időtartamot. Ezért a szerény eredményeket sem tudják sikerként elkönyvelni. A siker egyik kulcsa a türelem. A legtöbb ember a tervezéstől a megvalósításig tartó küzdelmes útnak gyakran ötször-hatszor is nekivág, mire kézzel fogható eredmény születik. Nincs ebben semmi meglepő. A pszichológusok szerint ugyanis sokáig tart, míg a régi beidegződések feloldódnak, és a megváltozott magatartás által létrehozott új idegi kapcsolatok megszilárdulnak. A sportnak végül olyan magától értetődővé kell válnia életünkben, mint a fogmosás, és azt sem egyik napról a másikra tanultuk meg.
És íme egy meggyőző példa arra, hogy milyen jótékony hatással bír a sport: a már népbetegségnek számító depresszió gyógyításában a testmozgás a gyógyszerekhez hasonlóan jó eredményeket produkált.
James Blumenthal pszichiáter a Duke egyetem munkatársa az észak- karolinai Durhamból ezt már 1999-ben bebizonyította. Betegeit két csoportra osztotta az egyik csoportnak kizárólag aerobic órákat a másik csoportnak, pedig antidepresszánsokat írt fel. Tizenhat hét elteltével depressziós betegek körében ugyanolyan eredményesnek bizonyult az aerobic óra, mint a gyógyszeres kezelés. Egy későbbi tanulmány aztán megállapította: habár a tabletták gyorsabban hatnak a sport hatása tartósabb. Ráadásul a testmozgás nemcsak a depresszió orvoslásában de annak megelőzésében is eredményes. Ami pedig a legfontosabb, hogy a testmozgásnak nincsen semmilyen mellékhatása, és nem kell hetekig arra várni, hogy vajon megfelelő hatást vált-e ki, mint a gyógyszerek és a sporttal kapcsolatban káros függőségről sem beszélhetünk.
Aktuális tanulmányok igazolják hogy a testmozgás gyakran még eredményesebben is hat, mint a drága tabletták és a hipermodern gyógyászati eljárások. Hatására testünkben egészséges új sejtek termelődnek és kóros folyamatok fordulnak meg. Az előírás szerinti edzés sok esetben a jól bevált terápiák kiegészítéseként alkalmazzák

Mental Health Foundation 200 háziorvos bevonásával készített felmérése szerint napjainkban az orvosok 22 százaléka javasolja a testmozgást a hangulat betegségek enyhébb formáiban, míg három évvel ezelőtt még csak 5 százalékuk tett így. Az alapítvány szerint az eredmények azt mutatják, a testmozgás segít a depresszió enyhébb eseteiben, mivel növeli az önértékelést és megszünteti az elszigeteltség érzését. A testmozgás hatására endorfin szabadul fel, mely egyike a jó közérzetért felelős vegyületeknek. Az alapítvány szerint fontos, hogy az orvosok ne csak antidepresszánsokat írjanak fel, hanem javasolják a testmozgást is, mivel a szakemberek szerint a mozgás fizikailag, szociálisan és biológiailag is segítséget nyújt. Egy másik felmérés szerint a brit orvosok 61 százaléka véli úgy, hogy a mozgásterápia hasznos lehet, de sokuknak nincs megfelelő listája a sportlétesítményekről. Kétharmaduk szeretne rendelkezni hasonlóval, mivel egyre több beteg érdeklődik a felől, hogy javítana-e állapotukon a testedzés. Az alapítvány által szervezett edzéseket az Egészségügyi Minisztérium is támogatja, de csak az ország bizonyos területein érhetők el. Hat új létesítményben személyi edzőket osztanak ki a betegek mellé, akik edzésterveket állítanak össze számukra. Az alapítvány szerint a depresszió összetett kórkép, és fontos, hogy az orvosok többféle kezelési lehetőség közül választhassanak. Valós igények jelentkeztek arra, hogy a gyógyszerek és a pszichoterápia mellett a testmozgás lehetőségeire is hívja fel a figyelmet az orvos, mivel egyre inkább bizonyítást nyer annak hatékonysága.
Egy új kísérletben Spielberger-féle tesztet töltött ki 6 beteg egy héten keresztül torna előtt és után .A teszt kettős. Az első önértékelő lap a szorongásra való hajlamot (tehát általában hogy érzi magát), a második pedig a pillanatnyi szorongást (tehát éppen most hogyan érzi magát) mértékét vizsgálta . Az eredmény itt sem meglepő a betegek mind egyikének jobb volt mind a pillanatnyi mind az általában vett közérzete torna után.
A kutatókat már régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy a testi erőkifejtésnek mekkora mértéke az, amely pozitív eredményekkel szolgál. A válasz: a kevés is lehet sok. Már a heti háromszori 20 perces mozgás elég lehet. És mindehhez még csak meg sem kell izzadnunk - a gyaloglás, vagy a szolid kerti munka is hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A hatás tehát egyértelmű. Ma már ismerjük a biokémiai magyarázatot is: mozgás közben a "jókedvcsináló" dopamin- és szerotonin- hormonok felszaporodnak a szervezetben. Emellett működik pszichés hatás is. Mivel a mozgás részben tudatalatti tevékenység, sok olyan érzelmet, élményt felszínre hozhat, amit elrejtettünk magunkban, akár akarjuk, akár nem - önmagunk vagyunk sportolás közben.
Vajon mi a titka a mozgásterápia módszerének? Talán, hogy mindannyian ösztöneinkben őrizzük a mozgás élvezetét? Ez esetben a gyógyulás lehetőségét sokkal egyszerűbb helyen kell keresni, mint a gyógyszertárak polcain. Mindenkinek saját magában kell megtalálni az erőt, amely segítségével rábírja magát, hogy kimozduljon, és olyan mozgástevékenységet űzzön, amely örömet okoz számára.
Talán abban rejlik a mozgásterápia sikeressége, hogy aki elhatározza, hogy változtat az életén és elég erőt gyűjt magában ahhoz, hogy saját maga gyengeségeit legyőzze, az saját magát győzi le, és ezzel együtt a depresszió börtönéből is kiszabadul. Saját maga hősévé válik, szeretni fogja önmagát és ez olyan erőt ad, ami hihetetlen ellenálló képességet ad sok nehézséggel így a depresszióval szemben is.

"Aki másokat ismer, okos. Aki magát ismeri, bölcs. Aki másokat legyőz, erős Aki önmagát legyőzi, hős."
Lao -Ce

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p></PRE>
<o:p> </o:p></PRE>
<o:p> </o:p></PRE>
<o:p> </o:p></PRE><o:p> </o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///F:%5CDOCUME%7E1%5CKARSAY%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><link rel="Edit-Time-Data" href="file:///F:%5CDOCUME%7E1%5CKARSAY%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_editdata.mso"><!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536871559 0 0 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h2 {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:2; font-size:15.0pt; font-family:"Times New Roman"; font-weight:bold;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.5pt; font-family:Verdana; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} pre {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; tab-stops:45.8pt 91.6pt 137.4pt 183.2pt 229.0pt 274.8pt 320.6pt 366.4pt 412.2pt 458.0pt 503.8pt 549.6pt 595.4pt 641.2pt 687.0pt 732.8pt; font-size:10.0pt; font-family:"Courier New"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Helen Fields: A SÓ a természet antidepresszánsa?

Forrás: National Geographic News 2009 márc. 17.
Fordította: Váradi Judit
A közegészségügy megannyi tévedéseinek egyike a sózás szigorú tiltása. Holott, mint egy újabb vizsgálat is rámutat, a só fontos a szervezet számára, hiányában depressziószerű tünetek alakulnak ki.
<script type="text/javascript"> <!-- google_ad_client = "pub-3923758887918028"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_format = "468x60_as"; google_ad_type = "text"; google_ad_channel = ""; google_ui_features = "rc:6"; //--> </script><script src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type="text/javascript"> </script><script> window.google_render_ad(); </script>Lehet- e a só a megoldás egy szomorú, üres életre? Alan Johnson, az Iowa Egyetem fiziológusa szerint lehetséges. Megállapította, hogy a nátriumhiányban szenvedő patkányok kevesebb örömüket lelik napi tevékenységükben - még arra sem képesek, hogy elvonszolják magukat a ketrecük másik felébe, hogy ott arrébb lökjenek egy reteszt, amely egy adag cukros vizet enged ki számukra. De amint a patkányok ismét sóhoz jutnak, boldogok lesznek, állítja Johnson. A nátrium alacsony szintje a patkányokban, az emberekben és más szárazföldi állatokban a depresszióhoz hasonló dolgot vált ki - a nagyobb sófogyasztás boldogabbá tehet minket. Egy krónikus fáradtság szindrómát vizsgáló tanulmányra hívja fel a figyelmet. A vizsgált betegek közül sokan egészségügyi okokból csökkentették nátrium bevitelüket. A nátrium szintjének étrendjükben való ismételt növelésével tüneteik javultak.
Nincs mentség a sófalásra
A szárazföldi állatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy sejtjeik a tenger vizéhez hasonló sós oldatban ússzanak, amilyenben távoli őseink éltek. Vesénk adaptálódott ehhez a feladathoz - a vizelet koncentrációját/sűrűségét ahhoz igazítja, mennyire sós a vér. De a legtöbb mai ember sokkal több sót fogyaszt, mint amennyire szüksége van. Az agy azután is boldogságot érez, amikor már nincs igazán szüksége a sóra, ugyanúgy, ahogy akkor is jutalmaz minket, amikor túl sokat ettünk, vagy veszélyes gyógyszereket vettünk be, állítja Johnson. Ne együnk tehát túlsózott fagyasztott ételeket, hogy megvigasztalódjunk. A sófogyasztás és a kedélyállapot közötti kapcsolatot most kezdik felderíteni, de a tudósok biztosak abban, hogy a sok kapcsolat és a szívbetegség közt kapcsolat van.
A további részletek a Physiology and Behavior-ban találhatók.
Kommentár:
A sófogyasztás kutatása rendkívül megterhelt ideológiákkal. Javasolt olvasmány Szendi G: A sómítosz Ez az eredmény, összevetve a sómítosz írásomban leírtakkal jelzi, hogy nincs a sóval semmi baj. Egyes emberek valóban sóérzékenyek, de ezért nem érdemes a lakosság többségét egészségügyi kockázatoknak kitenni, így pl. depressziónak.

<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre>
<o:p> </o:p></pre> <o:p> </o:p>
 

Ancs

Állandó Tag
Állandó Tag
Deepak Chopra: Rendhagyó szakácsköny

Kedves Mindenki!
Tud valaki nekem abban segíteni, hogy letölthessem Deepak Chopra: Rendhagyó szakácskönyvét
ugyancsak tőle a Tökéletes testsúly is érdekelne.
Előre is köszönöm a segítségeteket
:)
 

Chandler

Állandó Tag
Állandó Tag
3.10 CanCell/Quantrol

Azt tartja, hogy a kora reggeli napfény a szemen keresztül bejutva, melatonin termelõdését váltja ki, ami pusztítja a hidroxil rákkeltõket és lassítja az öregedést.


Aki kontaktlencsét visel, annak is hat a reggeli napfény. Vagy csak akkor, ha kontaktlencse és szemüveg nélkül nézünk a nap felé?
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Szerintem a kontaklencse nem befolyásolja..

és akkor:


Gyalogolja le a kilókat!
Sportolás túlsúllyal
A sportolásnak mindig nehéz nekiállni, hiszen sokkal kényelmesebb a tévé előtt üldögélve a kedvenc nassunkat majszolgatni. Persze, olykor gyötör a lelkiismeretfurdalás, ha csinos színésznőket vagy délceg titánokat látunk a képernyőn, de ilyenkor legfeljebb elkapcsolunk egy másik csatornára, hiszen nem lehet mindenki csontsovány...
A jól megválasztott diéta még nem elegendő ahhoz, hogy a jelentős túlsúlytól képesek legyünk megszabadulni. A mozgásra minden esetben szükség van, hiszen azon túl, hogy a legjobb módja a felesleges kilók leadásának, segít a bőr feszességének megőrzésében, s nem elhanyagolandó a pszichikai hatása sem.

Ezértérdemes erőt venni magunkon és elmenni egyet sétálni reggel, délután, vagy este, kinek mikor van ideje. Gyalogolni mindig lehet, és a megnyugtató környezet rengeteg energiával tölt fel. Ennek eredményeképpen pedig legközelebb már még több kedvünk lesz elindulni, s ez a kedv egyre csak növekszik.

A következőkben segítséget nyújtunk Önnek, hogy kellőképpen felkészüljön a sportolásra, és az új, egészséges életre! Kövesse az egyszerű lépéseke t, melyek segítségével megismerheti a rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatásait.

1. Vizsgáltassa ki magát!

Vizsgáltassa ki magát orvosával bármilyen edzésprogram kezdete előtt. Nagyon fontos, hogy lassan kezdjen neki, és legyen biztos abban, hogy nincs semmilyen orvosi problémája, amivel szükségtelen veszélynek tenné ki magát.

2. Óvatosan eddzen!
Tapintsa ki a pulzusát és számolja ki az ideális szívverés mértékét az edzésekhez. (Az értékek kiszámításához segítséget keretes írásunkban talál.) Ne felejtse el ellenőrizni a pulzusát az edzések előtt, közben és után is, hogy meggyőződhessen róla, hogy kellő terhelést kap a szervezete, s ugyanakkor elkerülje túlterhelést.

Amennyiben a következő tünetek közül bármelyiket észleli, szakítsa félbe az edzését és amint lehet, keresse fel orvosát:
- nyomás vagy fájdalom a mellkas tájékán
- nehézlégzés
- szédülés
- zomrángás
- hányinger vagy hányás.

3. Tervezze meg az edzéseit!

Hosszabb kihagyás után mindig nehéz újrakezdeni a rendszeres mozgást. Ezért fontos, hogy a sétái, amennyire csak lehet, kényelmesek és élvezetesek legyenek, ami hosszú távon növeli az edzések sikerét.
Ruházat és cipő. Mindig könnyű, kényelmes és laza ruházatot viseljen, ami nem akadályozza a légzésben. Kerülje a „nem légző”, műszálas anyagokat. Helyette válasszon pamut vagy speciálisan sportolásra kifejlesztett öltözékeket. A cipő, a ruházat legfontosabb eleme. Túlsúllyal rendelkezők számára ez még inkább fontos, hiszen a térdre-talpra nehezedő terhelés a sokszorosára nőhet. Válasszon kifejezetten futásra vagy gyaloglásra kifejlesztett, jó minőségű cipőt. A rossz cipő miatti sérülés vagy kényelmetlen érzés elveheti a kedvét az egésztől!
Kellemes környezet. A mozgás nem egyenlő a szenvedéssel! Ha elhatározta, hogy sétálni indul, keressen olyan útvonalat, amit élvezni fog. Kellemes, pihentető környezetben nem csak a teste, de lelke is felüdül, és energiát nyer. Madárcsicsergés, patakcsörgedezés, a virágok vagy a levágott fű illata jókedvre derítik, így az edzés kellemes élménnyé válik.
Többen, együtt. Egy baráttal együtt, vagy csoportban gyalogolni sokkal élvezetesebb. Egymást bátorítva könnyebb teljesíteni a kitűzött célokat.
Apró lépésekkel. Ne akarja rögtön a Mont Blanc-t megmászni! Ha eleve túl magas célokat tűz ki maga elé, elmegy a kedve az egésztől, abbahagyja és soha nem éri el, amit akart. Ez a program apró, de teljesíthető lépésekkel halad a siker felé. Ha eszerint edz, meglepődve tapasztalja, hogy mikre képes!

4. Melegítsen be!
Ahhoz, hogy a sérülések rizikóját a minimálisra csökkentse az edzés alatt, mindig tartson 3-5 perc bemelegítést, ami a p ulzusát fokozatosan megemeli, az izmait megnyújtja. Kezdje helyben járással, hogy ellazítsa a csípőjét, és serkentse a keringést az izmokban és az izületeknél. Lélegezzen mélyeket, könnyedén, közben végezzen néhány karlendítést és vállkörzést, hogy ellazítsa a felsőtestét.

5. Indulhat a gyaloglás!
Az itt leírt, tízhetes program a fokozatosság elvét követi, mellyel a program végére képes lesz 40 percet egyhuzamban sportolni.
Lassú járás: kényelmes tempóban.
Gyaloglás: sietős tempójú járás.

<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: windowtext 1pt solid; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: windowtext 1pt solid; WIDTH: 92.1pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=123>Hét
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: windowtext 1pt solid; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 102.3pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=136>Edzésnap 1.
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: windowtext 1pt solid; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 117pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=156>Edzésnap 2.
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: windowtext 1pt solid; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 135pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=180>Edzésnap 3.
</TD></TR><TR><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: windowtext 1pt solid; WIDTH: 92.1pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=123>1. – 3. hét.
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 102.3pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=136>2 perc lassú járás
5 perc gyaloglás
Egymás után 4x ismételve
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 117pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=156>3 perc lassú járás
10 perc gyaloglás
Egymás után 2x ismételve
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 135pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=180>-
</TD></TR><TR><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: windowtext 1pt solid; WIDTH: 92.1pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=123>4. – 6. hét
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 102.3pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=136>15 perc gyaloglás
3 perc pihenő
Egymás után 2x ismételve
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 117pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=156>15 perc gyaloglás
2 perc lassú járás
Egymás után 2x ismételve
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 135pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=180>15 perc gyaloglás
3 perc pihenő
Egymás után 2x ismételve
</TD></TR><TR><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: windowtext 1pt solid; WIDTH: 92.1pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=123>7. – 9. hét
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 102.3pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=136>5 perc lassú járás
30 perc gyaloglás
5 perc lassú járás
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 117pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=156>5 perc lassú járás
30 perc gyaloglás
5 perc lassú járás
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 135pt; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width=180>-
</TD></TR></TBODY></TABLE>

6. Levezetés

A gyaloglás végeztével soha ne felejtsen el lazítani és a bemelegítéskor végzett gyakorlatokat megismételni, majd pedig az izmait megnyújtani. Ezzel elkerülhető az izomláz, és elősegíthető az izmok gyors regenerálódása.

7. Ne hagyja abba!
Ha a tízhetes program végére ért, ne hagyja abba az edzéseket! Az elmúlt 9 hét alatt folyamatosan fejlődött teherbírása, és rátért az egészséges élethez vezető útra. Amit eddig felépített, kiváló alap a továbbfejlődéshez.

A továbbiakban kombinálja a mozgásformákat, ezzel újabb impulzusokat adva a szervezetének. A kerékpározás, az úszás vagy akár az erőnléti edzés is jó választás lehet. De mielőtt bármelyiknek nekikezdene, feltétlenül konzultáljon az orvosával, h ogy az esetleges sérüléseket megelőzze!

Biztonságos mozgás
Keresse meg a pulzusát, a középső és a mutató ujjával finoman nyomja meg a nyakát, közvetlenül az állkapocscsont alatt. Ez némi gyakorlást igényel, és nem biztos, hogy elsőre sikerül. Van egy másik módszer is, amikor a jobb mutató és középső ujjával a bal csuklóját, közvetlenül a hüvelykujj alatt megnyomja. Abban az esetben a többszöri próbálgatás után sem sikerült megtalálnia a pulzusát, kérje meg az orvosát, hogy segítsen ebben.
Számolja ki a szívverését. Ha megtalálta a pulzusát, akkor nézze meg, hogy 10 másodperc alatt mennyit ver, majd ezt az értéket szorozza meg hattal, így megkapja a percenkénti szívverését.
Számolja ki a sportoláshoz ideális pulzus nagyságát. A maximális szívverését egyszerűen kiszámolhatja, ha 220-ból levonja a korát. A sportoláshoz ideális pulzus nagysága a maximális pulzusszám 0,6-0,8 szerese.
Figyelem: amennyiben bármilyen szívverés lassító gyógyszert szed, konzultáljon orvosával, hogy elkerülje az esetleges túlterhelést. Másik módszer, ami kevésbé precíz, ha gyaloglás alatt nagyon kifullad, miközben beszélnie kell, akkor vegyen vissza a tempóból, mert feltételezhetően túl keményen edz.
Ellenőrizze a pulzusát az edzés alatt. Amíg hozzá nem szokik a kellő terhelés mértékéhez, mérje meg minden 5 percben a pulzusát, hogy lássa milyen terhelést kap a teste. Később, ha gyakorlatot szerzett, elegendő lesz csak egy – kétszer ellenőriznie. Ha szíve túl gyorsan ver, lassítson, viszont ha túl alacsony pulzusa, akkor kapcsoljon rá!
Ellenőrizze a pulzusát az edzés végén. Az edzés után a pulzusának 10 percen belül vissza kell állnia a normális mértékre. Ha ennél jóval lassabb an nyugszik csak meg, akkor csökkentse a következő edzés intenzitását.
Figyelje a légzését az edzés után. Ha az edzés befejezte után 10 perccel még mindig nehezen veszi a levegőt, akkor legközelebb kevésbé terhelje a szervezetét és gyalogoljon könnyedebben.
Fontos: A program elkezdése előtt a saját egészsége érdekében, mindenképpen konzultáljon orvosával!

Kovács Réka
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]( További érdekes cikkeket a Szabadföld Online oldalán olvashat.)

http://www.szabadfold.hu/

[/FONT]
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Tudatalattid segít vagy "beint" a fogyókúra hallatára? <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

[ Ta ] <o:p></o:p>
Hiába fogysz le nádszál/2 soványságig, ha a tudatalattid még a túlsúlyos képet őrzi rólad. Rövid idő alatt visszarendezi alakodat a rólad őrzött túlsúlyos képnek megfelelően, ha csak... Gyakori panasz, hogy nem indul meg a fogyás. Ha már te is jártál így, akkor megnyugtatlak. Ez még a jobbik eset. Az ember rövid ideig tűri a kudarcot, aztán feladja. A rosszabbik eset, ha sikeres a fogyókúra. Megszenvedted, megkínlódtad, de győztél. Révbe érés után egy kicsit enyhítesz a szigoron, és azt veszed észre, hogy megállíthatatlanul jönnek vissza a kilók. Pedig közel annyi kalóriát nem fogyasztasz, mint a fogyókúra megkezdése előtt. <o:p></o:p>
Végeredmény: - a fogyókúra kezdetekor mért súlyodhoz képest plusz 1-2 kg. <o:p></o:p>
Megoldás: <o:p></o:p>
a) Veszed a kardod, és beledőlsz. <o:p></o:p>
b) Beállsz cukrásznak. <o:p></o:p>
c) Majd mindjárt írok erről is. <o:p></o:p>
Ez a szerencsétlenség még akkor is megtörténhet veled, ha teljes értékű táplálkozással, az ételek összeférhetőségének elvét betartva, nagyobb részt nyers ételeket fogyasztasz. Mondhatod, hogy ez azért van, mert az anyagcseréd lelassult. Mondhatod, hogy ez azért van, mert a yo-yo-effektus törvényszerűen így működik. Mondhatod, hogy ez azért van, mert... Még nagyon sok mindent mondhatsz. <o:p></o:p>
A kérdés az, hogy mitől és miért?<o:p></o:p>
Amikor szűkebbre húzod az övedet és felkiáltasz: "Hú, legalább 6 centivel vékonyabb lettem", vagy amikor ráállsz a mérlegre, és csettintesz: "Hú, fogytam 6 kilót", akkor erről a tudatalattid és értesül. Amit gondolsz, amit mondasz, azt a tudatalatti is könnyen meghallhatja. És ő erre így reagál: " Te jó Isten, elvesztettem 6 kilót?! Hét tenger ördöge, rohanok, hogy gyorsan visszaszedjem!!" <o:p></o:p>
A tudatalattidnak a régóta meglevő állapot a normális. A standard. Ha ettől valami eltér, megpróbálja ide visszaállítani. Megteheted, hogy miután lefogytál, és elérted a kívánt súlyodat, akkor még nagyon sokáig folytatod a fogyókúrádat. Így vékony maradsz. A tudatalattinak előbb-utóbb ez a vékony alak lesz a standard.
A másik dolog, amit tehetsz, hogy a tudatalattinak megváltoztatod az önmagáról alkotott képét. A régi paraméterek helyett újakat adsz meg neki. A régit rendszeresen átírod az újra, és így előbb-utóbb az új lesz számára a standard, amihez igazodnia kell. Ezt úgy képzeld el, hogy a mezőn van egy kitaposott út, amerre rendszeresen áthaladsz. Ha úgy döntesz, hogy mostantól másfelé mész a mezőn, akkor a régi utat előbb-utóbb benövi a fű. Ahol közlekedsz, ott ki fog kopni, és létrejön egy új út. Az utat mindig neked kell megválasztanod. Jól teszed, ha a mondással ellentétben néha a járt utat elhagyod a járatlanért. Amikor átíródik a tudatalattidban az alakodról alkotott kép, akkor már nem akarja visszaállítani a régi súlyodat. Sőt, mindent megtesz, hogy a súlyodat, alakodat hozzá alakítsa az új paraméterekhez. Ha már nem is fogyókúrázol, ő akkor is fogyasztani fog, ha észreveszi, hogy többletsúly van rajtad, mint ahogy az neki meg van írva. <o:p></o:p>

Nézzük meg, hogyan tudod átírni a tudatalatti tartalmát! <o:p></o:p>
Adós maradtam a megoldások c) pontjával. <o:p></o:p>
c) Tudatalatti tartalmának átírása. Ahhoz, hogy a tudatalattidnak biztosan üzenhess, el kell lazulnod. Amikor a tudat nagyon éber, aktívan működik, akkor nehéz eljuttatni az információt a tudatalattiba. Az éber tudat, mint egy ajtónálló, éberen felügyeli, hogy mi mehet be a tudatalattihoz, és mi nem. Azokat a gondolatokat, melyeket valótlannak tart, vagy az eddigi tapasztalataival nem egyeznek, nem ereszti be, hanem kidobja. Ha valótlan állítást akarsz bejuttatni a tudatalattidba - pl. azt, hogy sovány vagy, miközben tudvalévő, hogy túlsúlyos - akkor ki kell játszani az éberségét. El kell altatnod, el kell lazítanod. Ilyenkor elgyengül, és nem képes folyamatosan csukva tartani az ajtót. Minél inkább elgyengül, ellazul, annál inkább kinyílik a tudatalattid ajtaja. A tudatalattid mindent befogad, mindent elhisz, ami kívülről érkezik. Nem tud különbséget tenni valós történet és valótlan, elképzelt történés között. <o:p></o:p>
Röviden összefoglalva: <o:p></o:p>
A tudatalattival csak ellazult állapotban lehet kommunikálni. Olyankor érdemes üzenni a tudatalattinak, amikor még az éber tudat gyenge. Reggel, felébredés után -még mielőtt fölállunk az ágyról - csukott szemmel végezhetjük a gyakorlatot, a meditációt. Ugyanezt meg lehet tenni, miután lefeküdtünk, ellazultunk, de még nem zuhantunk álomba. Ezekben az időpontokban nagyon befogadó a tudatalatti. <o:p></o:p>
Gyakorlat: <o:p></o:p>
Gondolatban rajzolj egy nagy kék kört ecsettel. Ebbe a körbe képzeld bele magad olyannak, amilyen most vagy. Majd képzeld el, hogy az ecset szőre lánggá válik és gyújtsd meg vele ezt a képet. Hatalmas lángok között égjen el. Ezután az ecset ismét legyen ecset. Most egy piros vagy sárga színű kört fessél. Ebbe a körbe képzeld bele magad olyannak, amilyenné válni szeretnél. Nézegesd magad elölről, hátulról. Gondolatban tudod forgatni a képet. Nézd meg és érezd át, hogy milyen jól érzed magad. Milyen magabiztosnak és milyen egészségesnek. Ha nem látod teljes részletességgel magad, vagy egyáltalán nem tudod elképzelni magad, az sem baj. Csak gondolj rá! Még ha nem is tudod elképzelni, akkor is gondolj erre a képre. Pontosan ugyan olyan hatékonysággal fog működni, mintha látnád a szemeid előtt, vagy a fejedben. A tudatalattid számára teljesen mindegy. Miközben elképzeled ideális alakodat, éld bele magad ebbe a csodálatos érzésbe. Éld át azt az eufórikus érzést, amit megkapsz ezzel az ideális testsúllyal. Az átélés fog energiát adni az elképzelt képnek, hogy megvalósulhasson. Az átélés a benzin, hogy működni tudjon. E nélkül nem megy. Az egész gyakorlatot játékosan végezd. Könnyedén, lazán. Élvezd, mint a kisgyermek, aki készíti a rajzát, vagy játszik a mesefiguráival. Mondd el magadban, vagy akár mondd ki hangosan néhányszor, hogy:
" Csodálatosan karcsú az alakom, ideális a testsúlyom. Én fantasztikusan jól nézek ki!"
A gyakorlat közben mosolyogj, hiszen csodálatosan jól érzed magad! Miután tudatosítottad magaddal, hogy ilyen vagy, egy jólesőt nyújtózhatsz és fölkelhetsz, vagy jólesően belealhatsz. Ez a játékos gyakorlat néhány perc alatt elvégezhető. Próbáld meg egész nap megőrizni ezt a csodálatos állapotot! Úgy gondolj magadra, mintha már olyan lennél, mint amilyet a fejedben megalkottál magadnak. Tulajdonképpen már olyan is vagy, csak még egy kis időre van szükség ahhoz, hogy a fizikai világban is megvalósulhasson. Érdemes naponta többször is visszaidézni a képet, az érzést és ismételgetni a szuggesziós mondatokat. Nap mint nap,
nap mint nap, nap mint nap, nap mint... <o:p></o:p>

Németh Miklós <o:p></o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
A Kansas Egyetem pszichológusának kőkorszaki megoldásai vannak a depresszióra.

Írta: EDWARD M. EVELD Megjelent 2007. február 20-án.
Fordította: Sarlós Éva
Forrás:
KansasCity.com
<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><v:shapetype id=_x0000_t75 stroked="f" filled="f" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" o:preferrelative="t" o:spt="75" coordsize="21600,21600"><v:stroke joinstyle="miter"></v:stroke><v:formulas><v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"></v:f><v:f eqn="sum @0 1 0"></v:f><v:f eqn="sum 0 0 @1"></v:f><v:f eqn="prod @2 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @0 0 1"></v:f><v:f eqn="prod @6 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="sum @8 21600 0"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @10 21600 0"></v:f></v:formulas><v:path o:connecttype="rect" gradientshapeok="t" o:extrusionok="f"></v:path><?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:lock aspectratio="t" v:ext="edit"></o:lock></v:shapetype><v:shape id=_x0000_s1026 style="MARGIN-TOP: -175.8pt; Z-INDEX: 1; MARGIN-LEFT: -70.85pt; WIDTH: 252pt; POSITION: absolute; HEIGHT: 184.5pt; mso-wrap-distance-left: 7.5pt; mso-wrap-distance-top: 7.5pt; mso-wrap-distance-right: 7.5pt; mso-wrap-distance-bottom: 7.5pt; mso-position-vertical-relative: line" o:allowoverlap="f" alt="" type="#_x0000_t75"><v:imagedata o:title="kansas-com" src="file:///F:\DOCUME~1\KARSAY~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.jpg"></v:imagedata><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" /><w:wrap type="square"></w:wrap></v:shape>A Lawrencben élő Becky Foerschler nappali fényt szimuláló lámpát használ, miközben újságot olvas. Részt vesz egy „terápiás életmódváltozások” nevű depressziókezelő kutatásban, amely az őskori emberek vadászó- gyűjtögető életmódján alapul.
Steve Ilardi pszichológus, az országban egyre növekvő depresszió-járvány megfékezése érdekében visszatekint az emberiség történelmébe. Kutatása visszavezette őt az időben, több tízezer évre, hogy tanulmányozhassa a vadászó-gyűjtögető életformát azokban az időkben, amikor az emberek szoros kötöttségű csoportokban éltek. Vissza a kőkorszakba.
Tapasztalatai alapján Ilardi és a Kansas Egyetem kutatócsoportja kidolgozott egy programot hat eltűnőben lévő életstílus-elem helyreállítására. Ezt „terápiás életstílus-változásnak” nevezték el, mely arra hivatott, hogy segítsen a modern embereknek a depresszív betegségek kezelésében.
A csoport azonosította azokat az antidepresszáns faktorokat, amelyek elismertek a jelenkori kultúrában is: testmozgás, omega-3 fogyasztás, fényterápia, alvás, szociális kapcsolatok, töprengésmentes magatartás.
A legújabb és kijózanító statisztikák alapján 4-ből 1 amerikai klinikai depressziós lesz 75 éves koráig, - mondja Ilardi. Az amerikaiaknak ma 10-szer nagyobb az esélyük a depresszióra, mint 60 évvel ezelőtt.
Ilardi a pszichológia professzora, egyetemi docens, nem egy önsegítő guru. Ő tudja, hogy a vadászó-gyűjtögető szöveg egy kissé szokatlannak tűnik. De azt állítja, hogy korai eredményei fenomenális sikerrel kecsegtetnek.
Körülbelül egy éve a Lawrence-i Becky Foerschler, 3 gyermek édesanyja, levertnek érezte magát, szociális elkötelezettségeitől visszavonult, energiája szokatlanul megcsappant. Foerschler helyzete nem volt fatális, de stresszes családi ügyek sorozata előzte meg szenvedést okozó letargiáját, és barátai figyelmeztetései szerint tünetei depresszióra utaltak.
”Azt gondoltam, hogy ez nem az a dolog, ami magától el fog múlni”
Nem szeretett volna antidepresszáns gyógyszereket szedni, így amikor hallott Ilardi kutatásairól, felhívta őt, hogy megbeszéljenek egy találkozót. Találkozott a terapeutával és felvételt nyert a programba.
A depressziókezelés gyakran pszichoterápiára és antidepresszáns gyógyszerekre épül. A gyógyszerek életmentőnek bizonyultak számos ember esetében, de nem úgy működnek, mint a reklámokban- nyilatkozta Ilardi – és a mellékhatások lehetnek rosszak, vagy egyenesen pusztítóak, beleértve az öngyilkossági kísérleteket is. Az elmúlt két évtizedben az antidepresszáns gyógyszerek használata 800 %-kal emelkedett, és további emelkedést mutat a depresszív megbetegedések száma. Manapság az egyik legnagyobb antidepresszáns gyógyszerkutatás a 47%-os gyógyulást tekintette elfogadható értéknek. „Elfogadható” ez teljes gyógyulást, vagy a tünetek jelentős csökkenését jelentette. Azonban több mint a felének nem segítettek- mondta Ilardi.
„Nekünk nyilvánvalóan jobban kell csinálnunk”, jelentette ki Ilardi.
A depressziós megbetegedések gyakrabban fordulnak elő a fejlettebb országokban, mint a fejlődőekben, és gyakoribbak a városi lakosság körében, mint a falusiakéban. Az Amish-ek körében nagyon alacsony a depressziósok aránya.
Egy antropológus, aki a Kaluli embereket tanulmányozta (egy modernkori vadászó-gyűjtögető népcsoport Pápua Új-Guineában), csak egyetlen depressziós esetet talált a 2000 vizsgált ember körében. Mint az ősi vadászó-gyűjtögetőknél, a Kaluliknál sincs modern komfort és gyógyszerek. Gyakran szembesülnek a csecsemőhalandósággal, betegségekkel és erőszakkal. A kulturális kontraszt a modern Amerikával szemben hatalmas. Habár biológiailag nem sokban különbözünk tőlük, még a 100.000 évvel ezelőtt élő vadászó-gyűjtögető törzsektől sem.
„Sokféle szempontból vizsgáltuk a kőkorszaki agyakat és testeket”,- mondja Ilardi.
A gyors kulturális fejlődés viszonylag nem olyan régen zajlott le, a földműveléstől, városépítéstől, a technológiai robbanásig. Ilardi azt kérdezi: megtalálhatók-e ezekbe beleépítve az ősi életformának azok a sajátosságai, amelyek antidepresszánsok és amelyekhez nekünk vissza kellene térnünk.
A vadászó-gyűjtögető emberek mérföldeket gyalogoltak. Sokféle fényhatásnak voltak kitéve. Napnyugtakor lefeküdtek aludni. Változatosan táplálkoztak. Számos elhízottság-problémával foglalkozó szakértő szerint étvágyunk visszavezet azokba az időkbe, mikor az étel még bizonytalan árucikk volt.
Eddig 47 klinikai depresszióst kezeltek a programban. Ilardi elégedett az eredményekkel: 75%-uk teljesen meggyógyult, vagy a tünetei jelentősen mérséklődtek.
Rick Ingram, KU pszichológia professzor, kezdetben szkeptikus volt Ilardi programjával szemben, de látja, hogy ígéretesek az eredmények. Egyesek szerint a kezelési program további vizsgálatokat igényel, amelyeket Ilardiék csoportjától függetlenül végeznének el.
„Ez egy innovatív program a kezdeti stádiumában, ezért bizonyos adatok még hiányoznak belőle.”- mondja.
Ingram szerint a Terápiás Életforma-váltó Programnak nem versenyeznie kéne a hagyományos terápiákkal, hanem velük összefonódva működnie. Szerinte a biológia és pszichológia területei konvergálnak ebben a programban, az innováció ezek egyesítésében rejlik.
A 12 hetes programban a 90 perces, heti összejöveteleket két klinikus tartja 5-8 pácienssel. A hat elemet egy héten egyszer alkalmazzák. A páciensek telefonon tartják a kapcsolatot a terapeutákkal a két összejövetel között.
Foerschler a múlt nyáron fejezte be a programot és tünetmentessé vált.
“A hatodik héten már alapvető változást észleltem, és a 12 összejövetel végére már semmilyen tünetem nem maradt” mondja Foerschler


A változás 6 eleme
A Kansas Egyetem kutatói tanulmányozzák a 6-elemes Terápiás Életmódváltó Program hatásait a depressziós tünetekkel rendelkező betegeknél.
A módszerek az emberek széles körének nyújthatnak segítséget, azokat is beleértve, akiknek a családtörténetében előfordult már depresszió. Az elemek többsége hangulatjavító hatást mutat - mondja Ilardi, a pszichológia professzora, egyetemi tanár.
Itt következik a 6 elem. A Terápiás Életmódváltó Program páciensei terapeuták és orvosok útmutatásait követik. Minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a gyakorlati programot, vagy táplálék-kiegészítőket szedne.


OMEGA-3 ZSÍRSAVAK
Az agynak szüksége van esszenciális zsírsavakra, omega-6-ra és omega-3-ra, az egészséges működéshez. A tipikus amerikai étkezésben az omega-6 és az omega-3 zsírok aránya 16 az 1-hez. Az optimális arány 1 az 1-hez. Az omega-3 fogyasztás az elmúlt 100 évben meredeken zuhant, részben a gabonával táplált húsok és halak miatt, mondja Ilardi. Néhány tanulmány összefüggést lát az omega-3 hiány és a depressziós kockázat növekedése között.

Kezelés: Napi 1000 milligram omega-3 -, más néven EPA (eicosopentaenoic acid) fogyasztása, koncentrált formája a halolajnak, plusz egy multivitamin. Ilardi szerint „ez egy nagy terápiás dózis, de még mindig nincs konszenzus a kutatók között, az optimális omega-3 fogyasztás dózisával kapcsolatban”. A multivitamin szerepe az oxidatív hatások csökkentése.
lásd még Depresszió és omega-3

TESTMOZGÁS
Amíg az emberek a vadászó-gyűjtögető társadalmakban órákat töltöttek naponta fizikai aktivitással, addig az amerikai felnőttek többsége nem végez rendszeres testmozgást. A klinikai kísérletek a testmozgást hatásos depressziós kezelésnek tartják, már heti 90 perc is hatékony.
Kezelés: 30 perc aerobic háromszor egy héten.

lásd még Depresszió és testmozgás

FÉNY-TERÁPIA
A vadászó-gyűjtögetők a szabadban, napfény hatásának voltak kitéve. Egy napsütéses napon a külső fény legalább 10-szer, 20-szor erősebb, mint a házon belüli. A fényhatás hiányáról kiderült, hogy rontja az alvást és befolyásolja a hormonokat, hozzájárulva a fáradtsághoz.
Kezelés: Napi 30 perc napfény. A program is biztosít a klienseknek egy 10,000 lux-os lámpát — a lux a fényerő mértékegysége — amely szimulálja a napfényt.


ALVÁS
Az átlag amerikai 6.8 órát tölt éjszakánként alvással. 100 évvel ezelőtt még 9 órát aludtak. A vadászó-gyűjtögető társaságok mai modernkori tagjai panaszkodnak a túl sok alvás miatt. Az alváshiány egy bizonyított egészségkockázati tényező.
Kezelés: A cél 8 óra. Terapeuták javasolják, hogy javítsunk az alváson úgy, hogy letompítjuk a fényeket, és lejjebb kapcsoljuk a termosztátot egy órával a lefekvés előtt.


SZOCIÁLIS KAPCSOLATOK
A vadászó-halászó társadalmak 50-150 fős csoportokban éltek, elsősorban közeli rokonaikkal és barátaikkal együtt. Az amerikai felnőttek elszigetelten nőnek fel távolabbi családtagjaiktól és barátaiktól. A szociális támogatottság egy biztonsági öv a depressziós kockázatok elkerülésére. “Arra lettünk tervezve, hogy sok ismerős arccal legyünk körülvéve, akik közel állnak hozzánk”.- mondja Ilardi
Kezelés: A terapeuták és pácienseik kidolgozzák a kapcsolatfejlesztés módjait, és a szociális elszigetelődés megakadályozását. A páciensek célokat tűznek kis a szociális tevékenységekhez, beleértve a barátokkal és rokonokkal folytatott párbeszédek tervezését is. Ilardi megjegyzi, hogy amíg a lelki gyakorlatok nincsenek kifejezetten a programban, addig sokan találnak erőt adó szociális kapcsolatokra a templomi közösségekben.


AGGÓDÁS-MENTES VISELKEDÉS
Az aggódás-tépelődés egy tendencia a negatív gondolatokon való elidőzésre. A tépelődés epizódjai akkor jelennek meg leggyakrabban, ha egyedül vagyunk. A közeli és állandó szociális aktivitás miatt, a vadászó-gyűjtögetőknek nem sok lehetőségük volt a tépelődésre. Sok amerikai tölti az idejét egyedül, a forgalmi dugóban ülve vagy a TV-t nézve.
Kezelés: A terapeuták igazolják a töprengés mérgező hatását, és leküzdésére azt tanácsolják, hogy kerüljük el a hosszú magányosan eltöltött szakaszokat úgy, hogy aktivitással töltjük fel ezeket, vagy egy szeretett személlyel lépünk kapcsolatba.

Kommentár:
Mint ez a klinikai kutatás is rámutat, amit ma a pszichiátria depressziónak nevez, az különböző okokból kialakult motiválatlan, fáradt, lehangolt állapot, aminek nem sok köze van a „szerotoninhiányhoz”. A kutatók az „ősember” feltételezhető életformájából indulnak ki, amire az evolúció során adaptálódtunk. Mint felelős helyen dolgozó kutatóktól nem várható el túlságosan radikális álláspont; lássuk be, amit itt képviselnek, már az is könnyen állásukba kerülhet, ha az egyetem, ahol dolgoznak, komolyabb támogatást kap a gyógyszeripartól. A kutatók óvatosan arra céloznak, hogy az antidepresszánsok gyakorlatilag hatástalanok, de ezt hivatalos kritikaként mindig úgy kell mondani, hogy „nem elég hatásosak”. Már ez is bátor dolog. A kutatók vizsgálataiból és kezelési próbálkozásaikból az is kiviláglik miért. Mozgást, napfényt, omega-3 hiányt, a szociális kapcsolatok beszűkülését nem lehet antidepresszánssal kezelni.
Ami új ebben a vizsgálatban, az az, hogy nem csak beszélnek róla, hanem teszik a dolgukat, alternatív módon sikeresen kezelnek klinikai depresszióban szenvedő embereket. Ez a webszájt is erre buzdít mindenkit. Ez a kutatás olyan programot fogalmazott meg, amelyhez nem kell az USA repülni, vagy ott élni. Mozogni, napozni, omega-3-at szedni, aludni, barátokra szert tenni itthon is lehet.
Régóta tudjuk, csak a gyógyszeripar propaganda harsogása elnyomja a tiszta igazságokat, hogy a mozgás, aerobik, futás, stb. hatásos antidepresszáns. Ugyanígy számos vizsgálat igazolta, hogy napi 2 gr EPA súlyos depressziósokat is meggyógyított. A fényhiány az egyik oka a szezonális depressziónak, és nyilvánvaló, hogy ez nem egy elkülönült, speciális betegség: a fényhiány mindenkit lehangol valamilyen mértékben. A kutatók persze sok mindenről nem vesznek tudomást, érdemes egy-két kiegészítést tenni.
A vitaminhiány kóros méreteket ölt a lakosság körében. A B-vitaminok (B1. folsav, B6, B12) hiánya ugyancsak depressziószerű állapotot eredményez, s nagy dózisú B-vitaminnal sikeresen lehet kezelni depressziós betegeket. A D-vitamin hiánya ugyancsak depressziószerű állapotot okoz. A cink, vas, jód- és szelén- és magnéziumhiány mind észrevehetetlen és jellegtelen hiányállapot eredményez, közös jellemzőjük: a „depresszió”. Ezek a hiányállapotok csak egészen szélsőséges esetben kerülnek felismerésre.
Egyszóval „depressziót” nagyon sok, itt fel nem sorolt hiány, melyek ritkán fordulnak elő egyedül, hisz aki általában nem fogyaszt megfelelő étrend kiegészítőket, az többszörös hiányállapotban szenved. Sem a pszichiáterek, sem a pszichológusok nem felkészültek arra, hogy a lehangolt, kedvetlen, fáradt állapotot hiányállapotként ismerjék fel. A pszichiáter rögtön jön az ostoba „szerotoninhiánnyal”, a pszichológus meg rögtön rejtett konfliktusokat keres. Persze sokszor van az is.

Depresszióipar könyvemből származik a következő lista, kik „nem ragálnak” az antidsepresszánsokra:
-a krónikus, gyógyíthatatlan, rossz prognózisú betegeket (O'Reardon és Amsterdam, 2001),

- a borderline személyiségzavarban szenvedők (Black és mtsi., 1991; Thase, 1996; Ezquiaga és mtsi., 1998).
-súlyosan betegek, öregek otthonában vagy elfekvőkben élők (Alexopoulos és mtsi., 2001)
-a rossz szociális és gazdasági körülmények közt élők (Downing és Rickels, 1973; Thase és Kupfer, 1987)
- az alacsony szociális támogatottságban részesülők (Miller és mtsi., 1992; Moos, 1990; Swindle és mtsi., 1989)
- a családi konfliktusoktól, tartós stressztől szenvedők (Joyce és Paykel, 1989; Thase és Rush, 1995)
- a többszörös veszteségeket átélők (Akiskal, 1982)
- az alacsonyszintű iskolai végzettségűek (Keller és mtsi., 1986; Scott, 1994)
-a munkahelyi problémákkal küszködők (Petersen és mtsi., 2001).
-stb.
Ha egy mondatban akarnánk ezt a sok kutatást összefoglalni, azt mondhatnánk: a megalázottak és megszomorítottak azok, akik „nem reagálnak” az antidepresszánsokra. Mert a depresszió nem betegség, hanem egyfelől hiányállapot, másfelől a szegénységre, reménytelenségre, kilátástalanságra adott teljesen jogos és egészséges reakció. Nem népbetegségről, nem az agyban kimutatható elváltozásról van szó, hanem nehezen, vagy alig élhető életekről. A pszichiátria azt szeretné, hogy éljünk vigyorogva ott, ahol normális embernek sírni van kedve? A pozitív pszichológia üzenete: nem az agyaddal van a baj, hanem a világgal.
Ne az agyadat változtasd meg vegyületekkel, hanem a világot tettekkel!
Szendi Gábor

<o:p> </o:p></PRE>
<o:p> </o:p></PRE><o:p> </o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
http://www.szabadfold.hu/zoldfold/biokorkep/ha_nem_futja_biora<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Mérges a zöldségek fele, a többi jó <o:p></o:p>
2009. április 03. | péntek <o:p></o:p>
A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy melyikből érdemes inkább biot vennünk. Részletek a tudatosvasarlo.hu összeállításából. <o:p></o:p>
A magyarok is követik az európai trendet - egyre többen vásárolunk bioélelmiszert. A legtöbben saját egészségük védelmében vásárolják az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, hiszen ezek legfontosabb előnye, hogy nem tartalmaznak növényvédőszer maradványokat, amit a vizsgálatok többé-kevésbé alá is támasztanak. Sokaknál emellett még szerepet játszanak a környezetvédelmi szempontok is.

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><v:shapetype id=_x0000_t75 coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"><v:stroke joinstyle="miter"></v:stroke><v:formulas><v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"></v:f><v:f eqn="sum @0 1 0"></v:f><v:f eqn="sum 0 0 @1"></v:f><v:f eqn="prod @2 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @0 0 1"></v:f><v:f eqn="prod @6 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="sum @8 21600 0"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @10 21600 0"></v:f></v:formulas><v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"></v:path><o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"></o:lock></v:shapetype><v:shape id=_x0000_s1026 style="MARGIN-TOP: -239.9pt; Z-INDEX: 1; MARGIN-LEFT: -70.85pt; WIDTH: 149.25pt; POSITION: absolute; HEIGHT: 145.5pt; mso-wrap-distance-left: 7.5pt; mso-wrap-distance-top: 3.75pt; mso-wrap-distance-right: 7.5pt; mso-wrap-distance-bottom: 3.75pt; mso-position-vertical-relative: line; mso-position-horizontal-relative: text" type="#_x0000_t75" alt="" o:allowoverlap="f"><v:imagedata src="file:///F:\DOCUME~1\KARSAY~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.jpg" o:title="Kicsi_eQip_0749elelmiszer0"></v:imagedata><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" /><w:wrap type="square"></w:wrap></v:shape>A biotermékek növekvő fogyasztását indokolhatja, hogy 2006-ban az Unióban vásárolható élelmiszerekben minden korábbinál nagyobb arányban mutattak ki növényvédő szert. Aggodalomra adhat okot, hogy egyre több termékben egyszerre többféle hatóanyagot is ki lehet mutatni. Olyan terméket is vizsgáltak, amelyben összesen 29 különféle permetszer volt, bár mind a hatályos határérték alatt. A sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki a fogyasztóknál. A vegyszermaradékkal szennyezett minták aránya hazánkban az EU átlag felett van.

A vizsgálatok szerint rendre szennyezettebbek az import termékek a hazaiaknál. Jellemző továbbá, hogy inkább a gyümölcsök szennyezettek, mint a zöldségek. A 2007. évi adatok szerint gyümölcsök közül a kajszibarackban, az almában, a körtében és a meggyben maradt legtöbbször permetszer.

A zöldségek közül a fejes salátában, paprikában, paradicsomban, uborkában szinte mindig találtak szermaradványt. Emellett a retek is nagyon gyakran tartalmaz szennyezést. Különösen kritikus a primőráruk szennyezettsége. Több vizsgálat szerint az eper is fokozott kockázatot jelenthet. Két éve a Marokkóból importált eperben a megengedett szermaradék határértékének 37-szeresét mutatták ki. 2006-ban a vizsgált szamócák közel kétharmadában mutattak ki vegyszer-szennyezést. Az összes import citromb
<v:shape id=_x0000_s1027 style="MARGIN-TOP: -423.85pt; Z-INDEX: 2; MARGIN-LEFT: -70.85pt; WIDTH: 150pt; POSITION: absolute; HEIGHT: 99.75pt; mso-wrap-distance-left: 7.5pt; mso-wrap-distance-top: 3.75pt; mso-wrap-distance-right: 7.5pt; mso-wrap-distance-bottom: 3.75pt; mso-position-vertical-relative: line; mso-position-horizontal-relative: text" type="#_x0000_t75" alt="" o:allowoverlap="f"> <v:imagedata src="file:///F:\DOCUME~1\KARSAY~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image002.jpg" o:title="Kicsi_MdMm_0749elelmiszer1"></v:imagedata><w:wrap type="square"></w:wrap></v:shape>an és grapefruitban kimutattak szermaradékot, ezért nem ajánlott nem biocitrom és narancs héját elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni, főleg, mivel a szerves növényvédő szerek alkoholban jól oldódnak. Egyszerre legtöbb fajta vegyszermaradékot a körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka valamint narancs mintákból mutattak ki. A hazai hatóság mérései, a határérték felett szennyezett termékek folyamatosan frissített listája megtalálható az ONTSZ honlapján.

Általában elmondható, hogy a vastagabb héjú gyümölcsök már kevesebb permetszert tartalmaznak, de míg a banán vagy a mangó meghámozva általában szermentes, addig az agyonpermetezett citrusfélék pucolásakor óhatatlanul is kitesszük magunkat a kockázatnak, ezért ajánlott kezet mosni a narancs- és citromhéj érintése után.

Aki tehát szeretné elkerülni a vegyszer-maradékokat, annak javasolhatjuk, hogy nem bioból inkább hazait vásároljon, kerülje el a primőr árukat, illetve az import nem biogyümölcsöket, leszámítva a ritkán szennyezett kivit, banánt és a mangót. Biot érdemes venni hazai kajszibarackból, almából, körtéből, eperből és meggyből, valamint fejes salátából, paprikából, paradicsomból és uborkából. Ezzel szemben a káposzta, hagyma, karfiol és a brokkoli vásárlása esetén, nagy valószínűséggel közel ugyanolyan jó minőségű a nem biotermék is. <o:p></o:p>

Szabad Föld Online<o:p></o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Szendi Gábor:
Az amerikai Münchausen<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>


Hogy ki fedezte fel az Északi sarkot, pontosabban ki járt először ott, azt máig vitatják. Lehet, hogy Robert E. Peary, lehet hogy más. Egy dolog biztos. Frederick Cook biztosan nem.
<SCRIPT type=text/javascript><!--google_ad_client = "pub-3923758887918028";google_ad_width = 468;google_ad_height = 60;google_ad_format = "468x60_as";google_ad_type = "text";google_ad_channel = "";google_color_border = "006699";google_color_bg = "B47B10";google_color_link = "FFFFCC";google_color_text = "C3D9FF";google_color_url = "008000";google_ui_features = "rc:6";//--></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/expansion_embed.js"></SCRIPT><SCRIPT src="http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/test_domain.js"></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/render_ads.js"></SCRIPT><SCRIPT>window.google_render_ad();</SCRIPT>Frederick Cook 1865-ben szegény német bevándorolt orvos negyedik gyerekeként született Hortonville falucskában, New York közelében. Öt éves korában apja meghalt, s mivel már ekkor hatan voltak testvérek, fiatalon dolgozni kezdett Brooklynban mint zöldségárus, bérbehajtó, stb. Ambiciózus fiatalember volt, aki komolyan vette, hogy Amerika a lehetőségek hazája, bár némiképp sajátosan értelmezte ezt. New Yorkba ment, ahol tejesemberként kereste kenyerét, majd beiratkozott egy két éves orvosi főiskolára. Ezt 1890-ben állítólag el is végezte; mindenesetre ettől kezdve Dr. Cook-ként mutatkozott be mindenhol. Persze páciense nem volt, senki nem bízott a nemrég még tejkihordó professzorban, s felesége is gyermekszülésbe halt bele, ami szintén nem bizonyult jó reklámnak egy állítólagos nagy tudású sebész cégéréhez. De nem is törte magát az orvosi pályáért, inkább amolyan élménykereső típusnak bizonyult. Egy újságban olvasott Peary sarki expedícióiról, és gondolta, íme a siker útja: igazi gátlástalan kalandorként 1891-ben önkéntesnek jelentkezett a sarki expedícióba. Robert E. Peary ekkoriban még csak "edzett", s csak tíz évvel később kezdte ostromolni az Északi sarkot. Összesen négyszer kísérelte meg a sark meghódítását. 1900-ban, 1902-ben, 1906-ban, és 1909-ben. Minden útján egyre jobban megközelítette a sarkot, míg végül 1909-ben el is érte, bár manapság vitatják ezt, perdöntő bizonyíték nincs rá.
Nos az ifjú, becsvágyó Cook, magunk közt csak Fredy, elszegődött hát ehhez a Pearyhez, aki Grönlandban készült a következő expedíciójára. A kis csóró Fredy hamarosan egy életre megirigyelte Peary életét, feleségét, sikereit. Peary egy képzett mérnők és tengerész tiszt volt, alkatra magas és jóvágású, aki jól mozgott magasabb körökben is arisztokrata stílusa és hírneve okán. Már ekkor felfedezéseiről volt híres. Felesége Josephine, szintén rendkívül művelt és szép asszony volt, ráadásul tökéletes társa volt férjének: remek vadász volt, imádta a jég birodalmát, beszélte az eszkimó nyelvet, s vezette az expedíció előkészületeit. Később ő írta meg az északi sark felfedezésének igaz történetét a "Északi-sarki naplóm" címmel. Josephine könyvéből kiderült, hogy Cook nem volt éppen a leghasználhatóbb ember, s elég béna volt a vadászatban is. Egy alkalommal meg, majdnem lelőtte Peary bizalmas emberét, Negro Matt Hensont is, aki a kajüt tetején napozgatott, miközben Fredy a kajütben véletlenül a mennyezetre célozgatott. Ha nem véletlen volt, akkor egészen bizonyosan a sárga irigység húzatta meg vele a ravaszt. Ez a Henson egyébként különös fickó volt, mint a neve is mutatja, néger volt, s Peary jobb kezeként végig vele volt minden expedíciójában, s együtt jutottak el az Északi sarkra is.
Na elég is volt egy grönlandi tél az expedícióval, hogy Fredy úgy döntsön, ő már mindent tud, s neki is jár mindaz, amit Peary megkap az élettől. A baj csak ott volt, hogy azonkívül, hogy Fredy becsvágyó volt és pszichopata, semmi mást nem tudott igazán felmutatni cserébe a sorsnak.

Visszatért New Yorkba és mint az Északi sark hőse, előadásokat kezdett tartani, megszegve ezzel a Peary csapat minden tagját kötelező publikációs tilalmat. Majd néhány eszkimóból egyfajta cirkuszt rántott össze és azzal járta a vidéket. Végül, mint "tapasztalt" sarkutazó, utakat kezdett szervezni Grönlandra, de ezek mind kudarcba fulladtak. Később jelentkezett önkéntes orvosnak egy Északnak tartó belga hajóra, de egy egész télre a jég fogságába kerültek. Erről az útról is úgy tért meg, mint a hajó megmentője. Hazakeveredőben, útközben megismerkedett egy misszionáriussal, akinek életműve egy patagóniai-amerikai szótár volt. Miután a misszionárius meghalt, mit tehetett volna mást Fredy, mint kiadta szépen saját neve alatt. Fredy szeretett írni és még jobban szeretett lódítani. Gyorsan írt egy könyvet is a belga hajón tett utazásáról, melyben az út hősévé vált, állítólag ő fűrészelt csatornát a jégbe, hogy a hajó kiszabaduljon. Később többen felismerték, hogy könyve kísértetiesen emlékeztet Dr. Kane 1850-es években kiadott "Északi-sarki rémálom" című művére, de hát kinek nincsenek elődei?
A MacKinley kaland
Aztán a hős megismerkedett majd összeházasodott egy gazdag özveggyel, s így pénzhez jutott, hogy expedíciót szervezzen a kb. 6700 méter magas alaszkai MacKinley hegy megmászására. Ekkor már sok blöffje és útikönyve híressé tette, felfedező és tudományos klubok vezetője vagy megbecsült tagja volt. A MacKinley volt Észak-Amerika legmagasabb csúcsa, s azelőtt még senki nem mászta meg, tehát éppen jó trófeának ígérkezett a hírnév útján. Vitte ő is feleségét, hogy amolyan "pearysen" csinálja a dolgokat, milyen jól fog majd hatni az útról írott könyvekben. Fredynek persze semmiféle hegymászói tapasztalata nem volt, úgyhogy a hegy feléig sem jutottak. Balszerencséjére a csapatban volt Robert Dunn is, aki szemtanúja volt Fredy bénázásának, és máig nagy sikerű könyvben mutatta be Fredyt, mint céltalan, sikerhajhászó, beteg embert. Fredynek tehát muszáj volt tőle megszabadulni, majd 1906-ban új expedíciót szervezve visszatért a hegyhez. Itt két hegyi vezetőt lefizetve eltűnt a táborból pár napra, majd lelkesülten tértek vissza, hogy épp most jönnek a csúcsról. Már ekkor nem hitte el neki senki a táborból, de Brooklynban vevők voltak a sztorira, s Fredy ismét tündökölt. A pár napos távollétet hamisított képek készítésére használta, egy alacsony kis csúcson kitűzte az amerikai zászlót. Pár évvel később a két megvesztegetett vezető bevallotta, hogy Fredy lefizette őket, és az is kiderült, hogy a "kontinens csúcspontja", ahol Fredy győztesen állt, alig 1500 méter magasan volt, 20 mérföldre a valódi csúcstól. Sajnos megint egyik csapatársa is "elárulta"; az egykori túratárs, Dr. Parker, a Columbia egyetem professzora szolgáltatta a leleplező fotókat, melyek napnál világosabban bebizonyították, hogy az a csúcs nem "az a csúcs". Az 1909. évi karácsonyi számában a Washington Post egy nyilatkozatot jelentetett meg a tekintélyes "Felfedezők Klubja" vezetősége nevében, miszerint Dr. Cook esetét kivizsgálták és a MacKinley megmászását nyilvánvaló hazugságnak minősítették, s ezért Dr. Cook-ot a klubból kizárták.
De Fredy nem várta ezt be, hanem a szerencsejáték barlangokból meggazdagodott milliomos mecénásával és lelkirokonával, John Bradley-vel elhajózott Grönlandra egy kis szórakoztató rozmármészárlásra. De előtte hátrahagyott egy levelet a "Felfedezők Klub"-jának, ami röviden azt tudatta, hogy "ne keressenek, az Északi Sarkra mentem".



folyt.köv..
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Az Északi sarki kaland: a jég mindenütt jég
De mitől is kedvelte meg annyira Bradley a mi Fredynket? Fredy már a MacKinley "megmászásakor" az északi sark "meghódítását" tervezte, ezért aztán Bradleyről elnevezett néhány kis hegycsúcsot, végülis ez neki semmibe sem került, a felkapaszkodott újgazdag Bradley meg elolvadt a gyönyörűségtől, hogy róla hegyek vannak elnevezve. Ezért aztán hajlandó volt ismét pénzeket ölni Fredy újabb "expedíciójába", hátha egy Bradley-kontinenssel is gazdagodik a földrajztudomány. Fredy nem is okozott csalódást mecénásának, később egy addig senki által, és természetesen ő általa sem látott helyre berajzolt a térképre egy Bradley-földnek elnevezett szigetet, amit hát később persze senki nem talált meg. Fredy -ekkor már a börtönben csücsülve- azzal védekezett, hogy ő még látta, arról nem tehet, ha most már nincs ott.
Na de most még csak ott tartunk, hogy elsöpörtek New Yorkból, a hajó megrakva Fredy "expedíciós felszerelésével". S mivel ekkoriban még senki nem tiltotta a rozmár, jegesmedve és sarkiróka mészárlást, tettek egy kis kitérőt, és pár hét alatt hihetetlen pusztítást végeztek a sarki állatok között, akik talán még ma is emlegetik ezt a vérfürdőt. Ez részben élvezet volt, részben üzlet, mert a bundákért, agyarakért sokat adtak odahaza. Mikor a jacht megtelt prémekkel és eszkimóktól csecsebecsékért kicsalt méregdrága cetagyarakkal, Fredy lepakolt az Ellesmere sziget nyugati oldalán egy eszkimó táborban, Bradley meg hazahajókázott a cuccal. Bradleynek Fredy finanszírozása busásan megtérülő vállalkozásnak bizonyult.

Fredy hamarosan felkerekedett két eszkimó vezetővel, hogy elruccanjanak az Északi Sarkra. Pearynek 24 emberre, 19 szánra, és 130 kutyára volt szüksége, de Fredynek elég volt egy szán és két vezető. Persze, mert csak 12 mérföldet távolodtak el a parttól, aztán gyorsan visszakanyarodtak Dél felé, nehogy már az északi Sarkra igyekvő Peary-expedícióba botoljanak. Fredy tudta, hogy Pearyék errefelé fognak elhaladni. Elbujdokolt hát két vezetőjével jó messzire, meghúzódtak egy elhagyott igluban, majd a tél elmúltával visszatértek az eszkimó településre, hogy "huh, most jövünk az Északi sarkról, cudar hideg van ott". Fredy bérelt szánon levágtázott Dél-Grönlandba az első dán településig. Útja sietős volt, mert tudta, hogy meg kell előzze Pearyékat. Fredy Peary-expedíciójánál öt nappal előbb érte el az első távírdát, ahonnan telekürtölte a világot, hogy 1908 áprilisában elérte az északi Sarkot. Aztán felszállt az első tavaszi hajóra, amely Koppenhágába tartott, ahova már hősként érkezett meg. A bálnazsíron és fagyott húson eltöltött tél két erősen szagló eszkimó társaságában, na meg a 600 mérföldes szánkózás hazafelé gondoskodott arról, hogy hitelesen adja elő a holtfáradt sarkutazót. Ezzel az erővel persze akár az Északi Sarkig is eljuthatott volna. De Fredy tudta, hogy ott úgysincs semmi, hát nem mindegy, hogy valaki ott járt, vagy sem. Az embereket úgyis a sztori és a hősök érdeklik, a jég meg mindenütt jég.
Fredy a maga módján zseniális volt, korát megelőzve mutatta be, hogy a siker titka a józan észt és képzeletet felülmúló blöff. És hogy tényleg nem esett a fejére, azt a következő történet is bizonyítja. Tudta, hogy semmi bizonyítéka nincs arra, hogy elérte az Északi sarkot, de ördögi tervet eszelt ki elsősége bizonyítására. Hazafelé szánkázva összecsomagolt egy titokzatos dobozt, amit átadott megőrzésre az első fehér embernek, akivel összefutott az eszkimó faluban, nevezett Whitneynek. Arra kérte őt, hogy amikor Pearyék megérkeznek, kérje meg őket, szállítsák haza a Peary-expedició hajóján, a Roosevelten az elsősége bizonyítékait tartalmazó dobozt New Yorkba. Fredy a következőképen okoskodott. Ha elvállalják, azt mondja majd, kilopták a dobozból a bizonyítékokat. Ha nem viszik el a dobozt, akkor Peary miatt nem tudja bizonyítani elsőségét, aki nyilván féltékenységből tagadta meg a szállítást. Peary természetesen nem vállalta a történelmi küldetést, és a doboz elveszett. Persze mi is lehetett volna benne? Az Északi sarkból egy letört darab? Vagy Fredy feljegyzései, hogy "egyre közelebb vagyunk, még közelebb, már meg is érkeztünk. Nicsak ez az Északi Sark." Fredy természetesen megkezdte vádaskodását, de Peary erre csak annyit mondott, hogy egy igazi sarkutazó a feljegyzéseit saját ruhájában hordja, és ha még el is temeti a jég, a feljegyzések akkor is megmaradnak. Hát erre mit lehet mondani? Fredy naplója sajnos megsemmisült, kénytelen volt fejből legépeltetni.
Persze szegény Fredy alig volt egy kicsit hős és kaszált be gyors beszámolóiért és előadásaiért egy rakás pénzt, máris kezdődött a nyuvasztása.
Mikor ugyanis Peary hamarosan megtért az Északi Sarkról, gyorsan megtudta a valóságot, hiszen ismert minden eszkimót. Asszisztense, Henson kikérdezett mindenkit, s beszélt Fredy két vezetőjével is, E-took'-ah-Shoo-val és Ah'-pel-lah-hal, akik egy percig sem tagadták a csalást. Fredynek mindig pechje volt embereivel, akik mindig ellene vallottak. Úgy tűnik, sosem tudta magát igazán megszerettetni velük, ha két napnál több időt töltöttek együtt. A két eszkimótól tudjuk a pontos menetrendet, mi történt aztán, hogy hárman eltűntek az eszkimó településről. Az eszkimó vezetők szerint, ha Cook járt az északi sarkon, azt az idő alatt tehette, míg ők ketten éppen aludtak. Mindenesetre Fredy novemberig valahogy kihúzta, addig sok pénzt besöpört jogdíjakért, decemberben azonban már címlapon hozták le, hogy a Koppenhágai Egyetem különbizottsága, melyet éppen Fredy kért fel igazsága bizonyítására, csalásnak minősítette Cook állításait. Ha valaki az Északi sarkon állva méri be a csillagok állását, az kiderül az adatokból. De egy tejesember mégsem tudja kiszámolni, mit kellett volna neki ott látnia. Ugye kísért a múlt. Maga Amudsen, a Déli Sark felfedezője, aki kezdetben hitelt adott Fredynek, is kikelt ellene, és ekkorra érett be a MacKinley botrány is. Rasmussen neves sarkkutató, akit szakértőként meghívták a koppenhágai bizottság elé, úgy érkezett, hogy Fredy híve volt. Ám amikor meglátta Fredy benyújtott tákolmányát magából kikelve mondta: "Ezek a dokumentumok a legarcátlanabbak. A leggyerekesebb csalási kísérlet." Egyszerűen senki nem hitte el, amíg nem látta Fredy legépelt "naplóját", hogy ekkorát lehet hazudni.
Szegény Fredyről most már feketén fehéren kiderült, hogy egy hihetetlenül pofátlan, ugyanakkor gyermekesen naiv szélhámos, aki azt hitte, ha meghúzza magát egy kunyhóban, amíg Peary és társai valóban életük kockáztatásával oda-vissza megjárják az Északi sarkot, aztán előrukkol, hogy "én előbb voltam ott", akkor a világ neki fog hinni. Hát ez nem jött be. Fredy elbujdokolt egy időre, de ez persze csak taktikai visszavonulás volt. Fredynek még gyerekkorában elveszett valahol a lelkiismerete. folyt.köv..
 

nistvanrobert

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

meghallgattam Villás Bélának az álmokról szóló bemutatását. A bemutatásban szó van egy bizonyos Echkhan Khan-ról (nem tudom, hogy irják a nevét. Csak a hanganyagon hallottam) aki irt egy könyvet az álmokról. Tudtok valamit a srácról avagy a könyvről?

Minden jót,
istvan
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///F:%5CDOCUME%7E1%5CKARSAY%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Verdana; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:536871559 0 0 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.5pt; font-family:Verdana; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> A shownak folytatódnia kell
Aztán megint előbújt, mert Fredy mindenből pénzt tudott csinálni, még saját hazugságából is. A Hampton magazin hozta le 1911-ben Fredy újabb verzióját, miszerint egész Északi sarki útján élénk hallucinációk gyötörték, és ezért nem tudta sosem, éppen hol van, hova tart, és hogy végül is volt-e az Északi sarkon, vagy sem. Fredyt egyáltalán nem zavarta, mit mondott tegnap, és mit fog mondani holnap.
Még ebben az évben előrukkolt egy hatszáz oldalas könyvvel is, amelyben nyugodtan ismét megírta már többször hazugságnak bizonyult képzeletbeli felfedező útjait, s mellette felvázolta egy ellene irányuló összeesküvés elméletét, melynek lényege, hogy Peary el akarja orozni előle az elsőséget. Fredy egyszerűen levakarhatatlannak bizonyult, mivel a rozmárokra vadászva maga is rozmárbőrt növesztett képére. Nem lehetett annyira megsemmisíteni, hogy ne folytatta volna hazudozásait.
De miután az amúgy eléggé hiszékeny újságok, akiknek sok részük volt Fredy tündöklésében, mert hírre éhesen, gátlástalanul lehoztak tőle mindent, már elnevezték a "Hazugság hercegének", Fredy visszavonult Középnyugatra, és hamis olajkötvényeket kezdett árulni cimboráival postai úton. Mottójuk az volt, hogy "gazdagodjon meg gyorsan!". Ezt persze a kötvényvásárlók magukra értették, de valójában Fredyre vonatkozott egyedül. A tárgyaláson kiderült, hogy emberek százait tette minden aggály nélkül földönfutóvá, hogy pénzükön elegáns szállodákban grasszálhasson, s két kézzel szórhassa a pénzt. Közben azért gondoskodott arról is, hogy Washingtonban külön "Északi sark" lobby dolgozzon neki a Kongresszusban, hogy bebizonyítsák "igazát". A dolgok odáig fajultak, hogy Mr. Fess, a kongresszus tagja 1915-ben hosszú beszédet mondott a Kongresszusban Dr. Cook ellen, melyben azt követelte, hogy állítsák őt le, ne engedjék az amerikai történelmet meghamisítani.
Lehet, hogy Fredy a legarcátlanabb hazudozó volt, de ügyesnek nem volt nevezhető. Jellegzetes pszichopata vonás, hogy a jelenben ügyesen manipulál, de nem tud hosszútávra tervezni. Az olajüzletnek is vége lett egyszer csak. Fredyt elfogták, s 5 évet ült le a leavenworth-i fegyházban. 1930-ben szabadult, s 1940-ben teste mint idült alkoholista távozott el örökre egy agyvérzés okán. De csak a teste, mert szelleme azóta is itt kóvályog közöttünk. Amerikában a mai napig létezik egy Dr. Cook társaság, amely adományokat gyűjt, kiadják Fredy koholmányait, folyamatosan aláássák Peary hírnevét, és bizonygatják Cook hőstetteit. Tudjuk jól, hogy az írott szónak és a történelem hamisításnak aranykorát éljük. Van, akinek Hitler népi hős, és a holocaust nem is létezett. Ezekből az életrajzokból tapintatosan kimaradnak bizonyos részek, börtönről említés sem történik, vagy ha igen, természetesen Fredy ártatlanul ült. Mint orvos géniusz, már a vészes vérszegénység felfedezése előtt, 1901-ben "diagnosztizálta" "korai stádiumban" Peary betegségét, amit csak 1920-ban bekövetkezett halála előtt két évvel lehetett kimutatni. Végülis az egész Cook-ügy nem más, mint a Peary maffia mesterkedése szegény Fredy dicsőségének elorozásáért. A Peary maffia mindenütt ott van, s most már az IPM hasábjaira is betette lábát.
Sajnos meg kell barátkozzunk a gondolattal, hogy ez egy ilyen kor: a hős és az arcátlan csaló könnyen összetévesztődik, s mi olykor elbizonytalanodunk, hihetünk-e egyáltalán valakinek is.
Fredy titka
Minden tejesember elgondolkodhat most azon, mi is hajtotta Fredyt ezekre a bődületes blöffökre, mikor már az is szép teljesítmény lett volna, hogy utazgat, s megírja könyvekben azt a sok érdekes dolgot, amit látott-hallott? Ha minden sarki életről író útikönyvszerző felfedezte volna minimum az Északi vagy a Déli sarkot, elég nagy forgalom volna ott, s valószínűleg a McDonald's is látna fantáziát egy újabb üzlet megnyitására.
Fredy története tulajdonképpen a pszichopátia tankönyvi példája lehetne. A pszichopátia egy sajátos személyiségzavar, ma leginkább antiszociális személyiségnek nevezzük. Első komoly leírását Cleckley adta közre a "Józanság maszkja" című művében, 1941-ben. Az átlagos pszichopata fontos ismérve, hogy nem tud szeretni, nincs lelkiismerete, nem szorong és nem tanul hibáiból, gondolkodása vágyvezérelt, telve van nagyzásos fantáziákkal, jó intellektusra valló tervei kivitelezésében azonban ítélőképessége gyenge. Fredy fantasztikusan kifundált tervei végülis mindig rendre megbuktak, mert nem számolt egy számára ismeretlen és ezért érthetetlen emberi tényezővel, a becsületérzéssel.
Ha nem az egész élettörténetet tekintjük, hanem csak epizódokat, Fredy könnyen tűnhet az avatatlan szemlélő számára bátornak, állítólag még életet is mentett, de közelebbről nézve vakmerőségről, megfontolatlanságról, a kockázatok felmérésnek képtelenségéről van szó.
A többi embert csupán céljai elérésére használta, erre rövid ideig remekül meg tudta nyerni őket, hosszú távon azonban mindenki megérezte, hogy csak eszköz, ezért lázadtak fel ellene még lefizetett emberei is. A közvetlen kapcsolatokban egyik fő fegyvere a charme volt, amit szoktak pszichopata bájnak is nevezni, de hosszú távon kiderült mindig, hogy képtelen emberi módon szeretni és kötődni másokhoz. Társas kapcsolataiban remekül tudott alkalmazkodni: Fredy származása ellenére, mint valami kaméleon, idomult mindig aktuális környezetéhez: ha kellett kíméletlenül öldöklött Bradley oldalán, ha kellett, kifinomult úriemberként tartott előadást fantasztikus kalandjairól az úri közönségnek. A pszichopátia kutatóit mindig meglepi, hogy miközben a pszichopátia egyik jellemzőjének tartják az alacsonyabb verbális intelligenciát, ugyanakkor még a börtönbe élő pszichopata rabok is lefegyverzően tudnak bánni csökkent szókincsükkel is. Fredy is cikkek, könyvek sorozatát ontotta magából, s nyilván nem Seneca idézetekkel kápráztatta el olvasóit, hanem amolyan Münchausen-történetekkel. Meg aztán kérdés, valóban ő vagy felbérelt emberei írták-e ezeket a könyveket.
Fredy jól illusztrálja a pszichopatákra jellemző "vándorkedvet" is, hiszen szó szerint utazgatással töltötte fél életét. A pszichopatának nincs maradása, nem bírja az unalmat, a konvenciókat, állandóan csinálnia kell valamit, állandóan az izgalmat keresi.
A pszichopata semmilyen sajnálatot nem tud érezni áldozatai iránt, mert bármit tesz, jogosnak érzi azt. Az olajkötvényekkel véghezvitt országra szóló szélhámosság Fredy lelketlen és könyörtelen, mi több kegyetlen pszichopata arcát mutatta be. Ebben az ügyben kötvényekkel ismételte meg azt, amit puskával vitt véghez a rozmárok közt, vagy csecsebecsékkel a naiv eszkimók közt, akiktől kicsalta bicskákért a több száz dollárt érő agyarakat, prémeket. A bírósági tárgyaláson a bírót annyira felháborította Fredy csalássorozata és az áldozatok iránti részvéte, hogy szabályosan ócsárolta Fredyt, s azon kesergett, hogy a büntető-törvénykönyvi tételek által maximált börtön és pénzbüntetési tételek sajnálatos módon megkötik kezét az ítélethozatalkor. Goebbels kedvenc mondása volt, hogy a sokszor elmondott hazugság egy idő után már igazsággá válik. Tudta ezt Fredy is, nem zavartatta magát, hogy már százszor lelepleződött, hogy saját maga is visszavonta már állításait, hogy mindenhonnan kizárták, hogy börtönbe csukták: ő csak mondta a magáét, hogy ő fedezte fel az Északi sarkot, és mászta meg a MacKinleyt. És amit elég sokat elmondanak, azt sokan el is fogják hinni. Könyve újabb és újabb kiadásokat ér meg, mert még mindig vannak, akiknek érdekükben áll hazudni tovább.
Fredy titka tehát: soha ne add fel, ha rajtakapnak, hazudj még nagyobbat. Ezt a mai kor embere már még jobban is érti.


<o:p> </o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Orgonaszedés önző módon<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Tavasszal, amikor kivirágoznak az orgonabokrok, olyan csodálatos az illatuk és szemet gyönyörködtetőek a fehér, lila és rózsaszín virágaik, hogy az ember legszívesebben levágná a kertekből az utcára hajoló ágakat, hogy hazavihesse magával a szépséget! Vannak, akik éppen ezért metszőollót is visznek magukkal, de csak sötétedés után merik megnyesni az ágakat, nehogy valaki megszólja Őket ezért!<o:p></o:p>
Mivel az utcára lógó ágak közterületre esnek, ezért senki sem követ el lopást azzal, ha ezeket levágja és hazaviszi. Azonban ami a közé, az miért ne maradhatna a közé? Miért sajátítja ki az ember az orgonavirágokat, azok szépségét és illatát, és viszi haza, hiszen így megfosztja a többi embert attól, hogy ők is csodálhassák a természet eme csodáját?!
Vajon belegondolnak-e abba, hogy azzal, hogy maguknak jót tesznek, másokat egyúttal megfosztanak a jótól?! <o:p></o:p>

Persze, ha megkérdeznénk ezeket az embereket, bizonyára sokuk azt válaszolná, hogy mi közöd hozzá, hogy Ő mit csinál, és ha zavar, akkor vigyél haza Te is pár szállal magadnak! Ez a hozzáállás az empátia hiányáról szól, amikor az önzőségétől fűtött embert nem is érdekli, hogy mit vesz el másoktól, mitől foszt meg másokat, csak az a fontos számára, hogy Ő minél jobban élvezhesse azt, amire vágyik! <o:p></o:p>
Az ilyen önző embereknek jó tanulság lenne, ha összezárnák őket egy kisebb szigetre a hasonlóan önző fajtársaikkal, hogy a sziget véges erőforrásai miatt, a saját bőrükön tapasztalják meg az önzőség kellemetlen oldalát is! <o:p></o:p>
Ha magadra ismersz az orgonaszedés kapcsán, vagy más helyzetekben szoktál önzően viselkedni, akkor éld meg meditációban a fenti helyzetet, képzeld el, hogy úgy élsz évekig egy szigeten, hogy össze vagy zárva több száz önző emberrel, akik mind csak a saját igényeiket, vágyaikat és kényelmüket tartják fontosnak!
Éld át ennek a kellemetlen, negatív hatását és engedd jó mélyen magadba, hogy tanulj végre belőle és alább adj az önzőségedből! <o:p></o:p>

<o:p> </o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
A szenvedélybetegséget bemutató cikksorozatunkban már közöltünk olyan sajátélményt, amely az alkoholizmusról szólt, de akkor egy családtag mesélt, most pedig maga az ital rabja mondja el, milyen is ez a függőség. A 43 éves Zoltán történetét jegyeztük le, aki három éve nem iszik.

"A cigi megmaradt, mert azt mondják, ha leszoksz valamiről, akkor egy ideig ne szokj le másról, és túl nagy változás se jöjjön az életedben. Például ne költözködj, és ha lehet, ne válts munkát. Én már túl vagyok a másfél éven, harmadik éve nem iszom, pontosan 1140 napja, és érik, hogy leszokjak a cigiről is, amivel kapcsolatban ugyanazok a kérdések fogalmazódnak meg, mint anno a piával. Mit fogok csinálni nélküle? Hogy fogom kibírni reggel? Hiába mondják, hogy szokjak le, hagyjam abba, csak akkor fogok, ha ez az én fejemben véglegesen megfogalmazódott.
hirdetés


Megvoltak az előjelei

Nemrégiben leveleztem az egyik egyetemi professzorommal, aki huszonöt évvel ezelőtt tanított. Ő azt írta, hogy ennek az egész piás sztorinak már 1986-ban látta a jelét. Ahogy telnek a nemivással töltött napok, úgy hosszabbodik az az idő, amit bevállalok, hogy bajom volt az itallal. Befutottam azt a normál karriert, amit mindenki más. Gimnáziumi építőtáborok, egyetem, kollégium, folyamatos bulik. Huszonévesen nem vettem észre, nem is törődtem vele, hogy mindig én rúgok be legelőször a csapatból, és mindig én maradok a legtovább a kocsmában. Miközben mindenki más nekifeszült, és letette a vizsgákat, én már azt is hagytam. Kimaradtam az egyetemről, nem diplomáztam le. Valószínűleg már akkor sem ismertem a mértéket a piában. Persze mindig én bírtam a legjobban a bandából, de hát ugye huszonévesen berúghatsz, megrázod magad másnap, és mész tovább.

Aztán bejött az, hogy mindent itallal rendeztem el. Ha baj volt, beültem valahová, és ittam, ha öröm ért, akkor itallal ünnepeltem. Ahogy az Anonim Alkoholisták mondják, eleinte azért ittunk, mert jól éreztük magunkat, a történet végén pedig azért, hogy jól érezzük magunkat. Az egyetem után szellemi szabadfoglalkozásúként kezdtem dolgozni. Ez kötetlenséget jelent. Ha nekem lett volna egy rendes munkahelyem, reggel nyolctól délután ötig, akkor biztos kirúgnak. Szóval eljártam dolgozni, megcsináltam úgy a melókat, hogy abban nem volt hiba. Munka közben nem is ittam, lenyomtam a teljes napot, munka után pedig "na jól van, lazuljunk" felkiáltással elmentem inni.



Akkor már házas voltam. Huszonnyolc évesen házasodtam, harmincévesen már megszületett az első gyermekem, és később még egy. Egy ideig nem tartottam otthon piát. Aztán lett otthon bor. És akkor esténként csak egy pohár bor csúszott le. Aztán több. Aztán lett otthon tömény. Eleinte a feleségem nem szólt semmit. Ha buli volt, még bele is fért, hogy berúgtam. Amikor mindennapossá vált a dolog, szóvá tette. Elkezdtek sokasodni a bajok otthon, és mondtam is, hogy én tisztában vagyok a problémámmal, de nem tudok leszokni. Rendesen manipuláltam ezt a helyzetet, igyekeztem a lehető legnormálisabb módon viselkedni. Például, ha valamiben dönteni kellett, ráhagytam az asszonyra, mert ott volt az a zsarolási potenciál, hogy már megint be vagyok rúgva, milyen alapon van véleményem.

Szintentartó

A gyerekeim nem tudom, hogy látták-e ezt rajtam, nem hinném, de hát kicsik voltak még, nem úgy élték meg. Most már kamaszok. A fiamnak nemrég elmondtam, hogy mi történt velem. Nem akartam, hogy ez olyan egzotikus dolog legyen, hogy apa miért volt fél évig kórházban. Szóval szépen lassan épültem le, az csak az utolsó három évben volt, hogy reggel is ittam. Sokféle ivó van. Van, aki gépszíjas. Az iszik néhány napot, de úgy, mint az állat, és utána hetekig, hónapokig egyáltalán nem, vagy csak alig. Én "szintentartó" voltam. Azaz állandóan innom kellett, így tudtam működni, ez vált természetessé. A vége felé viszont már kevésbé működsz, és mindenki látja rajtad. Mert mindig részeg vagy. Alszol, iszol, dolgozol. (Még hajnalban is fel kell kelni. De nekem nem csak akkor kellett, hanem éjjel is. Este tizenegykor eldőltem, aludtam két-három órát, ennyi idő alatt kiment belőlem a pia. Arra keltem, hogy izzadtam, remegtem, a gyomromban volt egy ilyen furcsa érzés. Ilyenkor megpróbálsz inni. De az első adagot kihányod, jó eséllyel a második is kimegy. A harmadik viszont bennmarad, azzal visszafekszel, és kihúzod hajnalig, a következőig. Reggel pedig megint kezdődik.)

A lányom mindig azt mondta, hogy apu folyton alszik. Voltam közben orvosnál, háromszor is. Azt mondták, hogy azonnal hagyjam abba. Ennyi. Kaptam három-négy receptet, különböző gyógyszereket, majd kijöttem a kórházból, kezemben a receptekkel, és beültem a szemközti kocsmába. Leültem, és megterveztem, hogy holnaptól hogy fogom abbahagyni. Egyszer sikerült három hónapra. És ezután jött az utolsó három év, az éjszakai ivásokkal, ami tényleg durva volt. Közben minden melót bevállaltam, nagyon sokat dolgoztam, az egzisztenciát a családomnak meg tudtam teremteni. Nem vertem magam adósságokba. Ha egy kicsit tovább húzódik, akkor lehet, hogy nem így ér véget. Akkor már nem számított, hogy hol iszom, lepattant pincékbe is jártam. A leállás pedig úgy jött, hogy kórház, összeomlás, fizikailag teljesen végem volt.

Szembesülés

A kórházba úgy mentem be, hogy sárga volt a bőröm, apró véraláfutásokkal voltam tele, a májam pedig olyan gyulladásban volt, hogy már tulajdonképpen inni sem tudtam. De azért még négy buszmegállóval az intézmény előtt letuszkoltam magamba valamit, mert már nem bírtam ki egy órát ital nélkül. Ekkor voltam negyedszer orvosnál, és ez az orvos mondta először, hogy segít, nem csak recepteket ad. Ottmaradtam a kórházban, majd utána egy többhetes terápián vettem részt. Kaptam a nyugtatókat, gyógyszereket, és ez elnyomta a fizikai vágyat bennem, de a mentális vágyat leküzdeni nehéz. Az első igazi lépés a leszokásban az volt, hogy itt az Anonim Alkoholistáknál beismertem, hogy tehetetlen vagyok az alkohollal szemben, és az életem irányíthatatlanná vált. Kimondtam, hogy "Zoli vagyok, alkoholista", és ettől a pillanattól kezdve ezt nekem senki nem róhatja fel.

Elfogadtam, hogy ez egy betegség. Előtte mindenki tudta a környezetemben, hogy bajom van a piával, de csak egy-két ember mondta. Ahogy elkezdtem leszokni, rájöttem, hogy újra meg kell tanulnom élni. Nem tudtam elképzelni azt, hogy beülök valahova, és csak simán iszom egy kávét, mikor régen azt mondtam, hogy aki csak egy kávét iszik, az nem jó vendég. A jó vendég egy deci töménnyel kezd. Olyan dolgokat kellett megtanulnom, amiket sosem csináltam józanul. Például rossz hírt közölni otthon. Amíg anno elterveztem, hogy ezt milyen módon vezetem elő, a tervezés folyamatában berúgtam. Azaz a pia volt az első. A hír a második. Valaha úgy terveztem meg egy napomat, hogy a kötelességeim elvégzése között hol tudok megállni inni, mert kérdéses volt, hogy egy adott feladatot képes vagyok-e pia nélkül megcsinálni. Ilyen már nincs. A leszokás egy önző program, magamért csinálom. Ha ebből persze bárkinek előnye származik a családomban, vagy az ismeretségi körömben, akkor annál jobb. De ha én ezt bárki másért csinálnám, és az engem esetleg cserbenhagyna, akkor lehet, hogy azonnal nyúlnék az italért. Nekem az ivás, mint problémamegoldó eszköz, utoljára egy hete jutott eszembe.



Mostanában már csak úgy jön be, hogy régen erre ittam. Mostanra már ugyanolyan jól tudom érezni magam nélküle. A leállás után folyamatosan temetésekre jártam. Több ismerősöm is meghalt, ráadásul olyanok, akiknek nem kellett volna. Én megtettem mindent azért, hogy megdögöljek, mégsem jött össze. Elgondolkodtató. Értelmet nyert, hogy kegyelmet kaptam. Ezt én tényleg így élem meg, és azért vállaltam ezt a beszélgetést is, mert szeretném, ha tudnák az emberek, hogy le lehet állni. Azért mondom el a történetem, hogy ha ezt valaki olvassa, és majd egyszer úgy gondolja, hogy változtatni akar, akkor tudja, hogy sikerülhet, ha Ő is úgy akarja. Az a baj, hogy biztosan sokkal érdekesebb a gyötrelmeimről olvasni, pedig arról mindenki tudhat, mert ha igazak a számok, akkor ebben az országban mindenki ismer olyat, akinek baja van az ivással.


Anonim Alkoholisták

Telefon: 06/1-251-0051
Postacím: 1536 Budapest Pf. 258
E-mail: [email protected]

Sokkal kevesebb szó esik azokról, akik elszánták magukat és sikerült letenniük a poharat. Talán pont azért mert a többség számára az a normális, hogy mértékletesek. Én nem akarom elfelejteni az ivással töltött évek gyötrelmeit, mert ahogy mondani szoktuk: "fontos, hogy zölden tartsuk az emlékezetünket". Nagyon fontos ahhoz, hogy tudjam: honnan jövök, mi történik velem most, és merre tartok? Az Anonim Alkoholisták olyan közösséget biztosított számomra, ahol az újonnan megtalált őszinteségemmel nyíltan beszélhettem a félelmeimről, a szorongásaimról, a józanodás során engem érő ingerekről, és ami a legfontosabb, azokról a problémáimról, amelyeket csak egy sorstársam érthet meg. Itt nem az asztal túloldalán ülő szakemberrel kell megosztanom a gondolataimat, hanem olyan emberekkel, akik adott esetben már ugyanezeken túl vannak.

Itt semmi sem kötelező, a belátásomra van bízva, hogyan lépegetek előre. Kéretlenül nem adnak tanácsot, mindenki egyes szám első személyben a saját gondolatait mondja el, amikből leszűrhetem magamnak azt, amiről úgy gondolom, hogy nekem jó. A döntés felelőssége pedig csak az enyém. Itt nem számít, hogy milyen környezetből jöttem, hogyan élek, mi a végzettségem, mim és mennyim van. Az anonimitásomat olyan mértékig őrzöm, amennyire jónak látom. Itt az anonimitás más célt is szolgál, mert ez biztosítja, hogy az elvek előbbre valók lehessenek, mint az egyes személyek. Itt egyetlen célja van mindenkinek: józannak maradni. Ebben és ebben az egyben egyenlők vagyunk, minden másra való tekintet nélkül. Az anonimitás mellett fontos a függetlenség is, hogy nem tartozunk semmilyen szervezet, intézmény stb. felügyelete alá, hogy nem nyilvánítunk véleményt semmilyen külső ügyben. Én egyet tanultam meg: nem én irányítok!



Igyekszem arra koncentrálni, ami velem történik, és eközben nem a különbséget keresem a másokkal való kapcsolatomban, hanem az azonosságot. Nem akarok másokat megváltoztatni, hanem igyekszem őket elfogadni. A családi és a magánéletemben gyökeres változás állt be. A családommal ismét megtaláltam a hangot, a sérelmeinket igyekszünk nem hurcolni magunkkal, hanem megbeszélni, még ha sokszor fájdalmas is. Sokszor fáj az igazság, de attól kezdve, hogy kimondok vagy kimondanak valamit, már könnyebb kezelni. Nem lettem jobb ember attól, hogy nem iszom. A család talán a legnehezebben azt szokta meg, hogy nem is vagyok ugyanolyan ember, mint régen. Többet értem el, mint addig, amíg ittam. De már nem is arra koncentrálok, amire régen. Más értékek váltak fontossá számomra. Merem vállalni az érzéseimet, és minden egyes napot merek vállalni az elmúlt 1140-ből. Pedig nem mindegyik volt diadalmenet - de hát kinek az? Az viszont igaz, hogy az alkoholról mostanra végletesen gondolkodom. Már egy rumos csokit sem eszem meg. Vagy egy vörösboros marhapörköltet. Lehet, meg tudnék annyit enni belőle, hogy az már ártson."

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Minden kitűzött célodat elérted tavaly?
És megtartottad a fogadalmaidat is?
Elég bosszantónak érzed azt, hogy a korábban kitűzött céljaidat
eddig még nem érted el? Ha igen, akkor a mostani tréning-lenyomat Neked szól!
Kapsz egy hasznos segédeszközt is, amellyel könnyedén áttekintheted a céljaid közötti összefüggéseket, s gyorsabban haladhatsz majd a megvalósításban.
Nincs olyan témánk, amelyben többet hivatkozhatnék az Online célkitűző tanfolyamra, mint most. Ezért ha további megerősítésre vágysz, akkor ott a helyed! (A hírlevél online változatában megtalálod a titkos hivatkozást.)
A kérdésedet pedig ne habozz feltenni az oldal végén!

Az új évi fogadalmak tragédiája <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>


Vannak új évi fogadalmaid? Ha igen, akkor figyelj, hátha ráismersz az eredetükre!
A szilveszteri koccintás idején (különösen a Himnusz alatti csendes befelé forduláskor) megfogadjuk, hogy mostantól másképp lesz:
Leszokom, rászokom, lefogyok, meggazdagszom, sportolni fogok, tanulni fogok,
...és társaik.

De vajon meddig tartanak ezek a fogadalmak?
A pillanat varázsa
Emlékezz, még csak alig pár napos az élmény. A pillanat annyira emelkedett, hogy azt gondoljuk nincsenek előttünk akadályok. Az ünnepeknek van egy átható energiájuk, amit mindannyian érzünk. Bölcs dolog használni!
Viszont a felszabadult hangulatunkba könnyen belerondíthat egy másik, magával ragadó erő.
A bosszússág-energia
Mielőtt tiltakoznál, kérlek, hogy vizsgálódj! Nem azt szeretném elérni, hogy feltétlenül egyet érts velem, hanem azt, hogy tisztábban lásd a lehetséges okokat. Íme egy erélyes fajta!
Az év elején hajlamosak vagyunk túllelkesedni, hogy "most-már-aztán-megcsinálom".
A fellángolás mögött gyakran egy negatív érzelmi töltöttség uralkodik, amelynek oka az elégedetlenségből átalakult bosszússág érzése. Ennek különböző fokozatait mindannyian jól ismerjük.

Érthető és megérthető, hogy az elmúlt év során felhalmozódott kudarcokból fakadó bosszússág-energia, az ünnepi, emelkedett és nyitott pillanatban testet ölt egy fogadalomban.
A fogadalom halála
Ha ez az egyébként negatív energia folyamatosan fennmaradna, akkor még esély is lenne arra, hogy pozitív eredményre vezessen. Viszont az intenzitása rohamosan csökkenni kezd, ami a fogadalom megszűnéséhez vezet. Miért?
Legyél őszinte Önmagadhoz! Meddig tartottad a múltbéli fogadalmaidat? Egy hónapig, vagy inkább csak pár napig? Egyáltalán emlékszel még az egy évvel ezelőttiekre? Ha nem, akkor jó, hogy most itt vagy.
A fogadalmak azért nem teljesülnek, mert:
1) A múlt kudarcainak bosszúsága idővel enyhül, így a fogadalom energiaforrása elapad.
2) Az elvárt eredmény túl nagy elmozdulás a kiindulási ponthoz, valamint az addigi változásokhoz képest.
(A második pont már a valódi célkitűzésre utal, amelyre mindjárt rátérek.)
Tipp: mindezt vesd össze más típusú (pl.: házastársaknak tett) fogadalmakkal is!
Az igazi fogadalom
Elsősorban érzelmileg nem befolyásolt. Csak, hogy jobban megértsd, ez nem azt jelenti, hogy érzelmek fel sem merülhetnek. Sőt, épp ellenkezőleg!
A sorrend a lényeg
Nem az érzelmi befolyás alatt hozol létre fogadalmat (ilyen lehet a bizonyítási kényszer vagy akár a bosszú is), hanem a fogadalom hatására ébresztesz fel Magadban ösztönző, pozitív érzelmeket.
Ugye világos a különbség?
A kérdés: az érzelmek irányítanak, vagy Te irányítod az érzelmeket?

(Vitamegelőzési javaslat a túl szenvedélyesek részére: Vigyázz, ne mosd össze ezt a gondolatsort valami racionális, érzelmeket elnyomó, korlátozott tudattartással! A hely most nem alkalmas, hogy részletesebb magyarázattal elkanyarodjak a fő témánktól. Továbbra is a vizsgálódásra bíztatlak.)
Új energiaforrás
Belátva a tápláló sorrend lényegét, az általad tudatosan felkeltett pozitív érzelmek lesznek a megvalósításod körülményeit biztosító okok.
Szabadságot pedig csak akkor fogsz érezni, amikor tudod, hogy az irányítás a Te kezedben van érzelmileg is. Kérdezz csak meg egy börtönviselt személyt!
Tehát, az érzelmek jelentik az energiát, a haladásod üzemanyagát. Ha már értél el célokat, akkor pontosan tudod, hogy miről beszélek.
Még valami lényeges, amiről jó ha tudsz. A negatív érzelmekből eredő fogadalom elhalványulása ellenére is lenyomatot hagy a tudatban, amely megtisztítás nélkül hasonló minőségben kifejeződik a jövőben.
Érzékelheted, hogy a fogadalmak témája nagy mélységekbe mutat, ezért erre még más alkalmakkor feltétlenül visszatérek. Most viszont tervezd meg velem az új évet!

Akadályok beazonosítása <o:p></o:p>


A legnagyobb akadály az, ha nem tűzöl ki célokat
Miért is nem? Íme az 5 fő ok, amiért az emberek 97%-a nem tűz ki célt:
- nem ébrednek rá a fontosságára
- nem tudják hogyan kell kitűzni
- félnek a visszautasítástól
- félnek a kudarctól
- félnek a sikertől

Egy életképes cél két fontos jellemzője: konkrét és határideje van.
Az nem cél, hogy "boldog akarok lenni" - hanem egy állapot. Viszont a hozzá veszető út már célként kitűzhető és tervezhető. (Ezekről már részletesen írtam a célkitűző tanfolyamban.)

A múlt elemzése
Ha már gyakorlott célkitűző vagy, akkor csak a tervezési folyamatot kell fenntartanod. A tervezés első lépéseként tekints vissza az elmúlt évre, és nézd meg a felmerült összes akadályt.
Fontos a korábbi akadályok, kudarcok okainak beazonosítása, mert azokból sokat tanulhatsz, és jó döntéseket hozhatsz a következő évben.
A másik oldal, a múlt sikerei. Ezek tudatosítása még fontosabb, hiszen erőt adnak a továbblépéshez.. Tervezzük is meg most rögtön!

Közelre nézz, de messzire láss! <o:p></o:p>


Íme néhány hasznos támpont a gyorsabb haladáshoz.
Tervezd meg az évet!
Pont úgy, mint a szenvedélyes fogadalmakat, az 1 éves céljainkat is hajlamosak vagyunk túl magasra pozícionálni.
Régebben az év elején úgy éreztem, hogy még végtelenül sok időm van elérni a vágyott eredményeket, így gyakran túlzásokba estem a célok meghatározásakor.
Persze csak félúton derült ki, hogy az idő jóval kevesebb a végtelennél, és ez a tény már nem motivált. Igazítani kellett a terven - jócskán. Tudom, hogy ebbe a hibába sokan beleesnek.
Egy azonban biztos: bármilyen cél sokkal jobb, mint a céltalanság.

foly.köv
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Mi a helyes magasság?
Röviden: a célod legyen reális, de nagyon ösztönző!
Mielőtt azt gondolnád erről az összegzésről, hogy a korábbi csalódásaim ma visszafognak, hadd tegyek hozzá valamit.
A "nagyon ösztönzőt" nem kell megmagyarázni, viszont a "reális" már összetettebb.
A realitás mindig a saját életed viszonyítási rendszeréről szól. A kitűzött célok elérésének feltételeit meg kell teremteni, és ez a Te felelősséged. Vajon mekkora árat tudsz megfizetni mindezért? Tehát:
Mekkora mértékben vagy képes a megvalósítás folyamatát előre mozdítani fizikai, energia, anyagi, szellemi és más szinteken?
A kérdésre adott válasz valakinek alig 10%-os bevétel növekedést ígér, másvalakinek pedig egy csodás új életet.
A terved
Legyél következetes! A tervezéskor vedd figyelembe a következőket:
- a múlt tendenciái
- a feltételek megteremtésének hajlandósága
- a motiváltságod szintje
- az aktuális tárgyi és szellemi eszközök

Mindezt összegyúrva:
Indulj ki a valóságból és érkezz meg az álmaidba!
A tervezés legyen folyamatos tevékenységed. Ha kell, rugalmasan igazíts rajta. Minél közelebbi idősávról van szó, annál részletesebb legyen. Meglátod, rá fogsz érezni az ízére, és nagyon fogod élvezni! Ehhez adok most egy ügyes segédeszközt.

Gyorstervező<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>


Az Online célkitűző tanfolyamban bemutattam a haladóknak való összetett módszert, amit remekül kiegészít (vagy ha nagyon rohansz, akkor helyettesít) az alábbi eszköz. Nézd csak!
<TABLE class=MsoNormalTable style="WIDTH: 92%; mso-cellspacing: 0cm; mso-padding-alt: 0cm 0cm 0cm 0cm" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="92%" border=0><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 50%; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent" width="50%"><?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><v:shapetype id=_x0000_t75 o:spt="75" coordsize="21600,21600" stroked="f" filled="f" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" o:preferrelative="t"><v:stroke joinstyle="miter"></v:stroke><v:formulas><v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"></v:f><v:f eqn="sum @0 1 0"></v:f><v:f eqn="sum 0 0 @1"></v:f><v:f eqn="prod @2 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @0 0 1"></v:f><v:f eqn="prod @6 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="sum @8 21600 0"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @10 21600 0"></v:f></v:formulas><v:path o:connecttype="rect" gradientshapeok="t" o:extrusionok="f"></v:path><o:lock aspectratio="t" v:ext="edit"></o:lock></v:shapetype><v:shape id=_x0000_i1025 style="WIDTH: 232.5pt; HEIGHT: 329.25pt" alt="" type="#_x0000_t75"><v:imagedata src="file:///F:\DOCUME~1\KARSAY~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.jpg" o:href="http://manhertz.com/egyensuly/aftertraining/celkituzes_szumma_manhertz.com_kis.jpg"></v:imagedata></v:shape>
Letölthető és nyomtatható formátumok: JPG - XLS - PDF
(jobb egér klikk és mentés)
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #ece9d8; PADDING-RIGHT: 0cm; BORDER-TOP: #ece9d8; PADDING-LEFT: 0cm; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ece9d8; WIDTH: 50%; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BACKGROUND-COLOR: transparent" vAlign=top width="50%">A célok egymást erősítő hatása
Mint látható, három fő csoportba sorolhatóak a célok, amelyek egymásra épülnek, és motivációs láncot alkotnak.
Az információs korban vagyunk, ahol az önfejlesztésre épül minden. Ma az tud érvényesülni, aki saját szakterületén folyamatosan képezi önmagát.
Ha tanulsz, akkor a munkahelyi karriered vagy a vállalkozásod fellendül, amelynek egyik fő eredménye a növekvő jövedelem és bevétel lesz.
Ez a pénzáram fogja biztosítani a személyes céljaid megvalósulását, amelyek a legerőteljesebb motivációt jelentik.
<< Ezen a lapon összesítheted a céljaidat, és azonnal átláthatod a motivációs okozati láncolatot.
Csak egy példa: azért akarsz megtanulni angolul, mert így jobban fizető és érdekesebb munkát találhatsz, s ezáltal anyagi biztonságot teremthetsz a családodnak.
Vagyis: amikor tanulsz, akkor idézd fel a fő motivációdat, a családod anyagi biztonságát, és máris gyorsabban fogsz haladni.
Na, hogy tetszik az ötlet? Szerintem Neked is hasznodra válik.
Az enyém jól látható helyen van.

</TD></TR></TBODY></TABLE>​
Elkötelezettséged növelése

Foglald írásba és írd alá!A célok leírása fokozza az elkötelezettséget, mert az úgy hat, mint egy szerződés. A szerződés tartalmához rendszerint tartjuk magunkat, igaz? Ebben az esetben saját Magaddal kötsz szerződést, így elegendő lesz egy aláírás. Bizony, a fenti lapot kitöltés után kéretik aláírni! Meg fogsz lepődni, micsoda különbség ez.
Beszélj a céljaidról másoknak!
Ezt csak azoknak ajánlom, akiknek a belső erejük elég nagy ahhoz, hogy mások reakciói ne törjék le. A céljaid kimondása egy nagyon effektív energetikai megerősítést ad, ráadásul akik hallják a tanúid lesznek, akik melletted "joggal elvárják" az eredményeket.
Figyelem: ha még félsz a szóbeli pofonoktól (kiröhögnek vagy leszólnak), akkor inkább egyelőre tartsd a céljaidat titokban! (A megerősítésedről én majd gondoskodom.)


A jövőd víziója<o:p></o:p>


Rendben, eddig az egy éves céljaidról volt szó.
De vajon tudod-e, hogy nagyobb távlatokat tekintve merre tartasz?

Szeretnél még nagyobb lendületet az 1 éves céljaidhoz?
Egyértelmű!
Akkor, nosza, alkosd meg legalább nagy vonalakban, hogyan látod a távolabbi jövődet!
Öt vagy tíz év múlva milyennek látod az életedet? Milyen emberré váltál? Milyen a lelki és testi egészséged? Mivel foglalkozol? Hol élsz? Kik vesznek körül Téged? Mekkora a vagyonod? ... és így tovább. (Ezzel még kevesebben törődnek.)

Összefüggések a távoli jövőd és az 1 éves céljaid között
Ugye egyenes ágon közelebb kerülsz az áhított jövődhöz, amennyiben megvalósulnak az 1 éves céljaid? Amennyiben megvan a jövőképed, úgy annak húzóereje mágneses hatással lesz a rövidebb távú céljaidra.
Természetesen a jövőképalkotásnak is igen mély lélektani okai vannak, amelyekre szintén visszatérek, amennyiben ez érdekes lehet számodra.
A feladat már kerek. Rajta, tűzd ki az idei céljaidat! Egy év múlva pedig újra összejövünk, hogy megnézzük hova jutottunk. Benne vagy?

A legfontosabb érzelmi állapot: ELÉGEDETTSÉG <o:p></o:p>

A 88. tréning után felmerült néhány személyben egy kettősség:
Hogyan lehet összeegyeztetni
a céljaink felé való haladást a belső elégedettséggel?
Az ellentmondás feloldása

Nagy probléma, ha csak akkor leszel elégedett, amikor megvalósítasz egy célt. Mivel a célkitűzés arról szól, hogy állandóan haladj egy általad választott jövőbeni állapot felé, ilyen módon soha nem lehetsz tartósan elégedett.
A cél a jövődről szól, viszont érezni kizárólag a jelenben tudsz. Ezért olyan fontos, hogy kifejleszd a megbecsülés érzését az éppen adott körülményed iránt. Ha erre képes leszel, akkor az elégedettség spontán felmerül és a célod felé tartva elkísér.
Gyakorold az elégedettséget kicsiben és akkor nagyban is menni fog!

<v:shape id=_x0000_s1026 style="MARGIN-TOP: -622.55pt; Z-INDEX: 1; MARGIN-LEFT: -70.85pt; WIDTH: 40.5pt; POSITION: absolute; HEIGHT: 52.5pt; mso-wrap-distance-left: 0; mso-wrap-distance-right: 0; mso-position-vertical-relative: line; mso-position-horizontal-relative: text" alt="" type="#_x0000_t75" o:allowoverlap="f"><v:imagedata src="file:///F:\DOCUME~1\KARSAY~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image002.jpg" o:title="08_kerdojel-felho"></v:imagedata><?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" /><w:wrap type="square"></w:wrap></v:shape>Dobj egy kérdést! <o:p></o:p>


Ahhoz, hogy még többet tudjak segíteni a céljaid megvalósításában, kérlek, hogy hallasd a szavad! Az itt leírtakkal kapcsolatban is kérdezhetsz, de vitatkozhatsz is.
Írhatsz a megoldatlan problémáidról és akadályokról, de a szükségeidről is. A visszajelzések alapján tudok még pontosabb támogatást adni a jövőben.
Milyen a jó kérdés? Tömör, világos, és határozott.
("Hogyan legyek boldog?" - nem jó kérdés.)

Előre is köszönöm!

<o:p> </o:p>
 

Karsay István

Kitiltott (BANned)
Sertésinfluenza: hogyan védekezzünk?

Cikkünkben áttekintjük a sertésinfluenza-pánik hátterét. Szólunk az új vírus felbukkanásának hátterében meghúzódó, lehetséges okokról, a betegség tüneteiről és arról, érdemes-e gyógyszert vagy oltást alkalmazni. Ismertetjük a védekezés természetes módszereit is.

Amerikában 1976-ban egyszer már kitört sertésinfluenza-pánik, miután Ft. Dixben egy katona meghalt, és rövid időn belül négy társa is megbetegedett. A hivatalos szervek akkor az 1918-as spanyolnátha-járványhoz hasonlították a helyzetet, és a szenátus 135 millió dollárt szavazott meg a járvány elleni küzdelemre. El is készült a vakcina, csakhogy az oltások beadása után hárman meghaltak, ezért a programot 9 amerikai államban leállították. Egy hónappal később a kezeltek kártérítésként már összesen 2,64 milliárd dollárt követeltek, végül a hatóságok 49 millió dollár értékű védőoltást semmisítettek meg. Ám addigra már minden negyedik lakost beoltottak...
SARS, madárinfluenza, nyugat-nílusi vírus
A hivatalos szervek mostani stratégiája nagyon hasonló ahhoz, ami 1976-ban történt: közegészségügyi szükségállapot kihirdetése, valamint annyi vírusellenes gyógyszer és oltóanyag felhalmozása, amennyire a fertőzés tömegessé válása esetén szükség lehet.
Emlékezzünk csak: nem is olyan régen a SARS vírussal, majd a madárinfluenzával és a nyugat-nílusi vírussal riogattak bennünket – utólag tudjuk, hogy gyakorlatilag alaptalanul. Az utolsó két valódi járvány, amely az Egyesült Államokat sújtotta, az ázsiai influenza (1957-58) és a hongkongi influenza (1968-69) volt. Kérdéses, hogy a mostani sertésinfluenzát mennyire kell komolyan venni...
Dr. David Williams, ismert amerikai orvos-szakíró felidézi a SARS példáját. Mivel a betegséget vírus okozta, nem létezett rá megfelelő orvosi kezelés. A fertőzött személyeket elkülönítették, vírusellenes gyógyszert (ribavarin) és szteroidokat adtak nekik. Bár a fertőzés meglehetősen súlyosnak számított, a halálesetek zöme az érintettek általános rossz egészségi állapota vagy meglévő más betegségük miatt következett be. Világméretekben több mint 2700 megbetegedést és mintegy 100 halálos áldozatot regisztráltak.


A legfontosabb tudnivalók
Lássuk először a sertésinfluenzával kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat, egy népszerű amerikai orvosi tanácsadó honlap, az AskDrSears.com összefoglalásában:
Jelenleg nem létezik az embereket érintő sertésinfluenza elleni oltás, eddig csak a sertések számára fejlesztettek ki oltóanyagot.
Az influenza ellen jelenleg használatos oltás nem véd a sertésinfluenzától.
Vannak vírusellenes gyógyszerek, amelyeket az orvosok igazolt betegség esetén egyévesnél idősebb gyerekeknél és felnőtteknél alkalmazhatnak.
A sertésinfluenza tünetei azonosak az ismert influenzatünetekkel. Egyelőre nem lehet tudni, mi a tényleges oka annak, hogy a Mexikóban észlelt megbetegedések a megszokottnál több halálos áldozattal jártak.
A jelenleg észlelt sertésinfluenza vírustörzs egyaránt tartalmazza a humán influenza, a madárinfluenza és kétféle sertésinfluenza genetikai kódját.
Az amerikai hivatalos tanácsok a következők: ha ön influenzaszerű tüneteket észlel önmagán, maradjon otthon; ha köhög vagy tüsszög, takarja el a száját, gyakran mosson kezet, és értesítse orvosát. Kérje meg, hogy végezzék el önnél is a sertésinfluenza tesztet olyan időpontban, amikor mások nem tartózkodnak a rendelőben, nehogy őket is megfertőzze.


Ez a vizsgálat jelenleg csak olyan személyeknél indokolt, akik sertésinfluenzával fertőzött betegekkel kerültek kapcsolatba, vagy olyan területen tartózkodtak, ahol az influenza járványos méreteket öltött. A szokásos influenzatünetek nem feltétlenül származnak sertésinfluenzától!
A már idézett Williams doktor hangsúlyozza: bármilyen fertőző betegségről legyen is szó, a járvány terjedésének megakadályozására nincs hatékonyabb eszköz, mint az elkülönítés. Vagyis érdemes kerülni a nyilvános helyeket. Felesleges megrohanni az üzleteket és otthon úgy bespájzolni, mint ha a harmadik világháború kitörése fenyegetne, néhány hétre, legfeljebb 3 hónapra elegendő, korlátozott készleteket azonban élelmiszerből, vízből és a legfontosabb gyógyszerekből érdemes tartalékolni. Hozzáteszi: itt is igaz lehet a bölcsesség: várd a legjobbat, de készülj a legrosszabbra.


Egyszerűen mosson kezet!
Egy másik amerikai orvos, dr. Jay N. Gordon sokatmondó címet adott írásának: „Egyszerűen mosson kezet!” Ebből is kiderül, hogy az amerikai orvos nem lát okot nagyobb aggodalomra. Kifejti, hogy az influenzavírusok, különösen azok, amelyek nemrég bukkantak fel, veszélyesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Az amerikai hivatalos szervek és a média 50-50%-os esélyt ad arra, hogy bárki megfertőződjön. Ezzel azt sugallják, hogy sok influenzás beteg végül a kórházban fog kikötni, és meghalhat. Valójában azonban a tényleges veszély kicsi, írja az amerikai orvos, és hozzáteszi: nem nagy az esély arra, hogy ön megkapja ezt a betegséget, és még kisebb az esélye annak, hogy önnél vagy valamelyik családtagjánál ez komoly következményekkel járjon. Ha az újságszerkesztőket nem a szenzációhajhászás vezetné, akkor a sertésinfluenzával kapcsolatos hírek nem a címlapra, legfeljebb a 20. oldalra kerülnének – írja az amerikai orvos.


Dr. Gordon szerint a sertésinfluenza gyakorlatilag nem jelent veszélyt, és kétségtelen az is, hogy több tízezer ártalmatlan, diagnosztizálatlan eset létezik a világon. (A legfrissebb hírek szerint az eddigi áldozatok közül csak 8 embernél igazolták, hogy halálukat az új vírus okozta! – a szerk.) Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a média, a kormányhivatalok és a gyógyszergyártók eltúlozzák a történtek tényleges súlyát. Jelenleg egyetlen gyógyszert, a Tamiflut ajánlják a sertésinfluenza ellen, miközben ebben a konkrét esetben a hatását még nem igazolták. Egy dolog viszont biztos: az emberek megrohanták a gyógyszertárakat, hogy Tamiflut vásároljanak. folyt.köv..
 
Oldal tetejére