Fényes István: Koldusnépség

A hajdani téeszcsé szervezések jutnak az ember eszébe, amikor elnézegeti Orbán mozgását Európa ügyeiben.Jóska bácsi először vonakodott belépni a szövetkezetbe, mert be kellett volna adnia a kehes lovát is a közösbe, de aztán - jobb híján - beletörődött a sorsába.

Így aztán megnézte, hogy mibe lép bele és döntött.A nagyobb falvakban általában legalább két szövetkezet volt, az egyikben a módos gazdák csoportosultak, itt a lovak szőre fényesebb volt, a gazda tudta, hogy vetés után nem célszerű szántani, továbbá nem arra szocializálódott, hogy ami megterem, annak árát azonnal fel kell élni.

A másikban az újgazdák csoportosultak, akik a politikai változások során földhöz jutottak, de a gazdaszemlélet nem társult hozzá. Itt maradt a cseléd-mentalitás, a szűklátókörűség, a szakértelem hiánya, a máról-holnapra élés tradíciója, a pazarlás és herdálás.Nem volt kétséges, hogy melyik lesz az eredményesebb, és az évek során melyik lesz az, amelyik kiírhatja a major kapuja fölé, hogy Vörös Nagyhal Termelőszövetkezet, mielőtt megeszi a kishalakat.Valahogy így néz ki most Európa is, a szerencsétlen nacionalista kisállamok éppen külön téeszcsébe akarnak tömörülni, habár a lovát egyik se akarja beadni ebbe a közösbe se, merthogy az az ő lova, és inkább dögöljön éhen, minthogy a közös istállóban ropogtassa a zabot, míg csak el nem adják az olaszoknak virsli-alapanyagként.

A nagy európai államok meg kezdik megelégelni, hogy a sok követelőző koldus csak a markát tarja, de a közös kapálásban nem akar részt venni, állandóan elkésik és a kapálás címen elvágja a gyökereket, lopja a terményt, sunyin ravaszkodik - ezt egyébként Orbán agyas, gyors észjárásnak véli, nem annak, ami.Azt azért még az adott észmennyiséggel is felismeri a Bölcs Vezér, hogy egyedül nem megy, meg azt is, hogy belátható időn belül nem lesz belőle Európa vezére, ezért hát azt hirdeti, hogy a visegrádi négyek jelentik a megoldás kulcsát, melyben akár saját magát is el tudja képzelni vezetőként.Így most egy baráti kört vizionál a lengyelek, csehek, szlovákok és a magyarok részvételével, ami hozzávetőleg olyan, mintha a Hapci cirkáló irányítását a Budai Úrihölgyek Patchwork Egyletére bízná, a saját vezetése alatt.

A lengyelek természetesen csak a saját irányításuk alatt lennének képesek ezt elképzelni, a csehek számára ez semmi előnyt nem nyújt a szlovákok meg tradicionálisan úgy utálnak bennünket, mint Harangláb a kukoricagölödint, márpedig ebben a felállásban ehhez kellene szokni, merthogy libacomb nemigen kerülhet szóba.Azt hogy egyedül nem megy, egyébként helyesen látja Orbán, meg azt is, hogy az Unió másként szemléli a világot mint "mi, akik a nemzetek életét éljük".Ők az Unió érdekeit nézik, szemben az uborkafán függeszkedő alvégi suttyó provinciális gondolkodásával, mert tudják, hogy saját nemzetük érdeke egy erős és versenyképes Európa.Sajnos, úgy néz ki, hogy egyre közelebb az igazság pillanata, hiszen a döntéshozók Schengen felfüggesztésén gondolkodnak, ami elég kellemetlen hatással lesz a periféria államainak gazdaságára.És hamar eljön az a pont is, mikor Hansi megkérdezi majd Seppet a sörözőben, hogy miért is etetjük mi ezt a bandát?Külön akarnak menni, hát menjenek, de próbálják ezt a saját lábukon tenni, mint Rasi.Ha megszűnnek a támogatások, akkor még alibi-beruházásokra se telik majd, mint eddig, lehet a viacolorozás helyett másban gondolkodni, például az ágyaspálinkában látni a nemzet felvirágzásának zálogát.

Orbán éppencsak a Nagy Ugrást nem hirdeti meg, miközben persze mindenről kiderül, hogy mekkora nagy siker.Naponta zeng az ária arról,milyen remekül fejlődött a foglalkoztatás, csak azt felejtik el a nép orra alá tolni, hogy ez a közmunkára fordított pénzek növelésének köszönhető, mely pénzek az általa befizetett adókból származnak.A közmunka ugyanis a legritkább esetben teremt értéket, leginkább csak alibi, arra jó csak, hogy a nincsteleneket kordában tudja tartani a helyi despota, aki ezzel élet-halál ura lett a falujában.Nem átvitt értelemben, hanem szó szerint, ugyanis ahol a közmunka az egyetlen jövedelem, ott egy döntéssel a fűtés lehetőségét is el lehet venni a renitensektől, akiknek nem tetszik, hogy néha-néha a polgármesteri birtokon kell kapálgatni.A közmunka a te adódból folyik, ha támogatásként adnák, olcsóbb lenne, mert így le kell csippenteni belőle erre-arra, a kápók bérére, ilyen-olyan eszközökre, eredmény meg sehol semmi.

Óriási pénzeket lopott már el ez a rendszer, ezeket fel lehetett volna használni ésszerűbben is, de itt a termelőkapacitások nem fejlődtek fikarcnyit sem, leszámítva az autóipari beruházásokat.Ahhoz viszont csak annyi köze van a magyar kormánynak, hogy felszórta aranyporral azt a területet, melyet a multi kinézett magának.Az egészségügy a padlón hever, most éppen azt játsszák, hogy az intézményvezetőket cserélgetik, hadd rettegjenek, komplett orvosi team-ek mennek világgá, lassan megszűnik itthon a gyógyítás.A falvakban sem lesz orvos, hiszen a háziorvosok átlagéletkora ötvenhét év, a praxisok hatvan százaléka tíz éven belül kiürül.Talán, majd ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elkezdődik a sámán és javasasszony képzés, javulhat majd valamit a helyzet, hacsak meg nem adóztatják a gyógyfüvek gyűjtését és a sámándob püfölését is, merthogy ezek nem akarnak majd adni az életszínvonalukból, az tutifix.Ha itt mindenki éhen döglik, Rasinak akkor is meg kell lennie a cipőpénzének, Lázárnak is a fácánpénz, Rogánnak is tovább kell hizlalnia a lakását és persze kell pénz a koronázási domb összehordására is.

Nem fognak minket kihajigálni az Unióból, de nem fogják támogatni a bomlasztást sem, olyanok leszünk, mint a nemkívánatos nagybácsi az istállóban a dikón, megtűrnek majd, de fintorognak.Hiába akarod a kutya fejét az asztalra húzni, ha az alatta akar enni, szokta mondogatni a barátom, de itt etetésről szó sem lesz, és a fülünket is öntevékenyen vakargathatjuk.De, hogy szar világ vár ránk, az biztos.Sajnálatos, de éppen most megy füstbe Magyarország felemelkedésének legutóbbi, de lehet, legutolsó lehetősége.

A nemzetállam emlegetése meg csak arra jó, hogy nehogy más jusson hozzá ahhoz, amit Orbán akar ellopni, ezt a célt szolgálja az is, hogy lassan már minden állami tulajdonban, vagy állami irányítás alatt van. De lehet, hogy ez kell a magyarnak, hiszen versenyhelyzetben nem lehet megvalósítani az ősi magyar álmot: mindig, mindenben, minden körülmények között jól járni, plusz dögöljön meg a szomszéd tehene is, természetesen.Lehet, mikor az Úr elhatározta, hogy ezzel a gigatörpével büntet bennünket, csak az eszünkhöz, a bűneinkhez, a mentalitásunkhoz, az erkölcseinkhez szabta a büntetést.Azért, mégis, lehet, hogy túlzásba esett...

Fényes István

koldus11.jpg
 
Meg a német és egyéb országból behozott nyesedékeket, amelyet feldolgoznak a szegényebb magyarok számára olcsó "szaláminak". Még a macskáim sem hajlandók megenni némelyiket.
Csak nem a magyar boltokban kapható virslivel próbáltad etetni azt a szegény jószágot?! Még jó, hogy nem ette meg! Undorító, amikor megfő, úszik a zsír a víz a tetején. Pfuj, azzal etetném meg az összeset, aki gyártja!
 
Azért arra kíváncsi lennék, hogy pl. a lengyelek által gyártott Nutella, - ami sokkal drágább Magyarországon, mint az Olaszországban vagy Németországban kapható eredeti olasz termék, aminek még mogyoróíze is van, nem csak egy tömény émelygős kenőcs, - milyen "követelményeknek" felel meg?
De hozhatom példának a Győri Kekszet is, ami valaha, amikor Magyarországon gyártották, nagyon finom volt, most, amikor a lengyelek gyártják, ehetetlen. A Benei termékekkel ugyanez a helyzet.

Azt hittem eddig, hogy az én ízlésem csavarodott ki. Még 20-25 évvel ezelőtt úgy kellett magamat erőszakkal visszatartani, hogy ne pakoljam tele a kosaramat magyar csokikkal. Most meg órákig sétálgathatok, hogy találjak valami ehető édességet. Mindenhol, az egész világon ugyanazok az egyen-csokik, cukrok vannak. Még csak meg sem közelítik a régi magyar csokikat, cukrokat. Néha még itt-ott előtűnik a Zi-Zi, a Duna-Kavics, de a kis csokiszeletek szép lassan kikoptak, bánatomra.

Igaz, ennek is van haszna, nem kell fogyókúrázni.
 
Meg a német és egyéb országból behozott nyesedékeket, amelyet feldolgoznak a szegényebb magyarok számára olcsó "szaláminak". Még a macskáim sem hajlandók megenni némelyiket.
Szervusz Röfike ,
tudod azokat a "nyesedékeket" amugy megsemmisétésre hozznák be Magyarországra , de mint magad is tudod van egy két "ügyes" vállalkozó akik ebböl hentesárut készitenek , törvény adta jogukkal .
 
Szerinted a fehér tigris kölyök - amit én is nagyon sajnálok - lett volna a legfontosabb az éppen nem igazán békés állapotok közt...

Szerintem nem. Legnagyobb veszélyben az európai fehér ember van, de az ő elpusztítása már rég elhatároztatott, semmit sem tehetünk ellene. Még 50 év és az unokáink, ha élnek még, el sem hiszik, hogy ez a földrész valaha görög-római kultúrán felnevelkedett zsidó-keresztény vallást követő fehér emberek nemzeteiből állt akik különböző nyelveken beszéltek és békében éltek egymás mellett, mielőtt néhány nagy hatalmú beteg elme kitalálta, hogy a kevertfaj sokkal könnyebben kezelhető a tőke birtokosai számára.

Magyarország 2050.jpg
LiveLeak-dot-com-0c1_1389831106-brit.jpg.resized.jpg
 
Utoljára módosítva:
Azt hittem eddig, hogy az én ízlésem csavarodott ki. Még 20-25 évvel ezelőtt úgy kellett magamat erőszakkal visszatartani, hogy ne pakoljam tele a kosaramat magyar csokikkal. Most meg órákig sétálgathatok, hogy találjak valami ehető édességet. Mindenhol, az egész világon ugyanazok az egyen-csokik, cukrok vannak. Még csak meg sem közelítik a régi magyar csokikat, cukrokat. Néha még itt-ott előtűnik a Zi-Zi, a Duna-Kavics, de a kis csokiszeletek szép lassan kikoptak, bánatomra.

Igaz, ennek is van haszna, nem kell fogyókúrázni.
Csokiból szerencsére csak a feketét szeretem, abból meg nem lehet kispórolni és mással helyettesíteni a kakaót. :)
 
Szervusz Röfike ,
tudod azokat a "nyesedékeket" amugy megsemmisétésre hozznák be Magyarországra , de mint magad is tudod van egy két "ügyes" vállalkozó akik ebböl hentesárut készitenek , törvény adta jogukkal .

Tudom én! A németek nem azért küldik, hogy megmérgezzenek bennünket, ebben nem ők a hibásak. A hibás az, aki úgy akarja eltörölni a nemzeteket, határaikat, nyelveiket, hogy nem ad lehetőséget a felzárkózásra, piacnak és pénzszivattyúnak használja a periféria országait és közben csodálkozik, hogy a nép nem rajong az Unióért. Nem rajong azért, hogy drága pénzen kiképezi az orvosait, akik kénytelenek odébbállni, mert a tönkretett ország, ha belerokkan sem képes annyit fizetni, mint a németek. Az meg nem elvárható tőlük, hogy hazaszeretetből maradjanak. Ez a szó, hogy hazaszeretet és hála a pénz világában nem divat. Persze, nem vádolom őket, meg senkit sem, aki arra kényszerül, hogy a diplomájával Angliába mosogasson, mert tudom milyen nehéz a pénztelenség.
 
Utoljára módosítva:
Szervusz Röfike,
igazad van , de ! De a mi "szakértöink" is pontosan ugy ott ülnek a tárgyalásokon mint a többiek , vagy ?? Mondjuk néha tényleges szakértöket kéne odaküldeni nem a havert vagy a rokont mert jól fizetnek ott! Meg tudod nem az off shor cégekbe kellene a fene tudja honnét származó cégek milliádjait kimenteni , hanem igen is itthon adozni mégha én vagyok a miniszter vagy mit tudom én milyen cég fönöke . Meg estleg az autópályából -autópályát és nem utat késziteni , mondjuk az egészség ügyre nem is akarok kitérni mert egy szégyen ! Aztán ez nem az átkos hibája hiába is arra akarja ma mindenki tolni , de volt közben 25 év , akkor mit csináltak !?
 
Utoljára módosítva:
Tudom én! A németek nem azért küldik, hogy megmérgezzenek bennünket, ebben nem ők a hibásak. A hibás az, aki úgy akarja eltörölni a nemzeteket, határaikat, nyelveiket, hogy nem ad lehetőséget a felzárkózásra, piacnak és pénzszivattyúnak használja a periféria országait és közben csodálkozik, hogy a nép nem rajong az Unióért. Nem rajong azért, hogy drága pénzen kiképezi az orvosait, akik kénytelenek odébbállni, mert a tönkretett ország, ha belerokkan sem képes annyit fizetni, mint a németek. Az meg nem elvárható tőlük, hogy hazaszeretetből maradjanak. Ez a szó, hogy hazaszeretet és hála a pénz világában nem divat. Persze, nem vádolom őket, meg senkit sem, aki arra kényszerül, hogy a diplomájával Angliába mosogasson, mert tudom milyen nehéz a pénztelenség.

Hol elhetsz Mo-on nem hiszem.
Penz szivattyu? Iden vagy 3000milliradot adott az eu felzarkozasket.
Az orvosi egyetem vagy 12 millioFt-be kerul .
http://eduline.hu/felsooktatas/2011/11/19/Mennyibe_kerulnek_az_orvosi_kepzesek_itthon_R7NW07
Kinek is fizeted ki a tanualsi koltseget?

Jo lenne ha leirsz valamit a valosaghoz koze is lenne.
 
Hol elhetsz Mo-on nem hiszem.
Penz szivattyu? Iden vagy 3000milliradot adott az eu felzarkozasket.
Az orvosi egyetem vagy 12 millioFt-be kerul .
http://eduline.hu/felsooktatas/2011/11/19/Mennyibe_kerulnek_az_orvosi_kepzesek_itthon_R7NW07
Kinek is fizeted ki a tanualsi koltseget?

Jo lenne ha leirsz valamit a valosaghoz koze is lenne.

Már feltettem egy videót, ahol szépen felsorolja az előadó, hogy miért hazugság, amit folyton mondogatnak a mi "felzárkóztatásunkról". Nem tehetek róla, ha te nem nézel, nem hallgatsz, nem olvasol ilyesmit.

Ez a te dolgod. Azért annyit elfogadhatnál, hogy attól, hogy valamiről te nem olvasol, attól az még létezhet.

Ez itt egy minapi cikk. Ő, aki írta, Boros Imre, közgazdász és volt kormánytag, hidd el tudja mit beszél.

http://magyarhirlap.hu/cikk/42973/Gorog_es_magyar_bankugyek

Statisztikusok kiszámolták a következőt, pl. Hossó Andrea nemzetközi pénzügyi szakember, bankár a Cityben, Londonban.

Magyarországról minden évbe a nemzeti jövedelem 23 %-a megy ki
és kapunk 5-6 %-ot "felzárkóztatásra" .


A fenti linkhez egy kis kedvcsináló részlet:
"A rendszerváltók ingerküszöbét 1990-ben a magyar állami tulajdonú bankok hiányos tőkehelyzete nem ihlette meg. Egészen 1993-ig abban a hitben voltak, hogy egészséges és privatizálandó bankjaik vannak. Még várat magára a felismerés, hogy ez tudáshiánnyal vagy gazemberséggel magyarázható. Végül 1993–95 között az adófizetők terhére megtörtént a bankoknak a szükséges tőkejuttatás, megindulhatott volna egy egészséges banki fejlődés, ígéretes kitekintéssel a kelet-közép-európai térségre. Máig ismeretlen módon, rejtélyes körülmények és árfekvés következtében az újonnan feltőkésített bankok külföldi tulajdonosokhoz kerültek, a piaci megmérettetés (mint például a részvények tőzsdén keresztül történő kibocsátása) teljes mellőzésével. A privatizált és külföldi tulajdonba került bankokra másfél évtized aranykorszak várt, kiemelkedő profitokkal, aminek a 2008-ban kitört és máig nem lezárt nemzetközi pénzügyi válság vetett véget."
 
Utoljára módosítva:
Szerencsére azért nem csak fizetős van, különben sok gyerek nem is álmodozhatna róla (közöttük az enyém sem).

Most nem találom azt a weboldalt, ahol olvastam, hogy az államnak mennyibe kerül az orvosképzés. Borzasztó sok a szülőknek a 12 millió forint, de úgy tudom, hogy ez "csak" a tandíj, a képzés maga még ennél is drágább.
 
Utoljára módosítva:
Keves Rofike
Hazugasagoknak allitod azokat az adatokat amiket kiadnak ugy az eu ugy a KSH akkor nalad van valami hiba a keszulekbe ,mert valamihez kell viszonyitani.
HOgy vastagon fog a ceruzajuk es egy egy beruhazast tularaznak ugy kalkulaljak mint ha nyugati bereket fizettek volna es kozben sok kozmunkas es minimalberessel oldottak meg a beruhazast errol csak is a vallakozo tehet es a hatalom hogy nem ellenorzi kello szigorral, bezzeg beltukrozesre es minden hulysegre kaphato NAV rohangal par ezer Ft-os lebuktatasert de szemet huny a milliardos ugyeskedesek felett.
Ha neked a komcsi Boros az etalon akkor csak sajnalni tudlak, mert o aztan nem csak a rossz pirvatizacioban vette ki a reszet, hanem csak ugy volt sikeres a vendeglato vallalata is hogy a Kadar kormany a feneke ala nyult es tamogatta a vallalatot, pedig majd minden szombatot komunista muszkaban tulteljesitette a vallalati dolgozokkal es megis veszteseget produkalt.
Engem nem tudsz meggyozni mert szenvedo alanya voltam es hosszu evekig vegig ultem az ertkezleteket ahol csapkodta az asztalt hogy a mitudom en hanyadik part kongreszus hatarozatat mindenkinek kutya kotelessege teljesiteni , semmilyen bomlaszto elemeket nem tur meg aki a komunista part pillereit akara megbontani, mi egyseges bizonyitjuk a partunk es kormanyunk kijelolt utjat ami ingyenes szombatonkenti komunista muszak formajaba valosul meg.
Probalt volna valaki nem bemenni vertadni szombaton vagy viatnami testvereinknek nem adni szovogyarat amiert mi szombatonkent dolgoztunk, s ha fenebe olyan draga volt az a masina hogy legalabb a tobbszaz fos ceg hetenete egy napi munkaja legalabb 15 alkalommal tudta csak kiizadni az arat. Otletekbe nem volt hiany jot Cuba ugyszint a duma a testvereinknek kell segiteni mert a rohadt amerikaiak a foldszinerol akarjak eltorolni oket nekik korhaz kellett.
Hogy egy jobb uzletet megkapjon az ember nala kellett vizitalni es leroni a halat .....kerdez meg otthon egy vendeglatost mennyibe is kerult neki az uzlete hogy dolgozhason. Az elso "privatizacios otlet" a gebin rendszer volt ami ha tovabb uzletvezeto akartal maradni keni keleltt a kereket hogy ez az allapot maradjon, ez se volt sokaig mert az ujabb "privatizacio" lepes a szerzodeses uzlet na itt a duplajat kellett mar tejelni. Inentol en maszek lettem na azt elkezdodott elorol a tanacs ipar osztalyan , hogy ezt nem lehet azt nem lehet mert a partunk kogreszusan elhataroztak hogy nem a maszekszektort kell tamogatni hanem az allamit es hogy kaphassal tokes import arut Marborot vagy Astor cigit es italokat miden evben fizettel ugy asztal alatt.
Es mindez egy uzleten belul tortent es en csak dolgozni akartam egy normalis fizetesert. Meg a Boros egisze alatt uzemelt a csuszopennzel egyutt utana mint maszek ugyanaz az uzlet mar a tanacs egisze alatt de teljelni mindnek s mindenkinek.
A ceg Borossal egyutt bebukott csodbe ment Boros felfele bukott egesz a miniszterelnoki szekig.
Par evig ment a maszek uzlet na nem duborgott hanem normalisan meg tudtam elni belole, akkor jott az ujabb szivatas, az adig elfogadott stemlis konyvelo ado beadasat elfogadtak/ami akkor 8000Ft ba kostalt/ 1985 ben kijott egy papir fizesek 120 ezer Ft adot 30 napon belul mert jonnek foglalni. Bementem reklamalni mi az oka hogy az elozo evi 40ezer Ft haromszorosat kell fizetni /uj eloado jott es a szokasos apanast vagy keveselte vagy kinezte masnak az uzletet/ azt mondta asszonyom itt fizetni kell nem reklamalni. Eladtam gyorsan az uzlett mert ezt kigazdalkodni nem lehetett hisz akkor 6Ft volt egy kave es 8Ft egy rovid ital.+ volt meg havi 40ezer Ft TB befizetesi kotelezettseg is.
Amiert en kijottem ez a kalvaria kb 30% nyomott a latba.a 70% meg jott innen onnan hozza. Kifizettem az osszes fizetni valot es mas megelhetes utan neztem.
Kerdezem mi valtozott ma? Azt olvasom latom es tapasztaltam is nem sok minden , uj emberek jottek a szisztema maradt.
 
De, hogy szar világ vár ránk, az biztos. Sajnálatos, de éppen most megy füstbe Magyarország felemelkedésének legutóbbi, de lehet, legutolsó lehetősége.

Most én nem találom az eredeti cikk forrását, ahonnan ez ide lett idézve vagy ez az eredeti cikk és ez ide lett szánva - igaz ez nem politikai fórum...

Mindegy egy kis összefoglaló...

Amúgy mivel is hitegetnek minket békés választópolgárokat már évek óta, kezdve az átkos rendszerrel egészen a mostani időkig, hogy na most már egyre jobb lesz és jobb élet vár ránk. Erre várunk, mint egyesek egykor a messiásra... Ez a jobb élet reménye vitt minket az Unióba is, de épp úgy késik, mint a hiába várt világvége...

Volt a szocialista egypárt rendszer a régi "átkos világ", a maga bürokráciájával és korrupt üzelmeivel, ahol mindenki lopott aki tudott vagy így-úgy ügyeskedett, hogy jobb legyen neki... Lassan lazultak a rendszer kötelékei majd jött a rendszer váltás. Lett sok párt rendszer, sok szakszervezet - ami mind csak pénzbe került - amiből tulajdonképpen mára épp úgy egyhatalmi rendszer maradt. Közben volt ugye a kárpótlás is, ami politikailag jogos vagy előnyös volt, de gazdaságilag nem. A nemzeti tulajdon (a nép tulajdona azaz a mi tulajdonunk, amit egyesek egykor a saját kezükkel építettek) nagy része meg átment magántulajdonba, volt nagy káosz és átláthatatlanság, jó páran nagyon jól jártak míg a többség... /lásd. Háború a Nemzet ellen /

Naivitás azt képzelni, hogy érdek nélkül vesznek be a brancsba gazdaságilag jóval elmaradottabb országokat.
"Ők az Unió érdekeit nézik..." - írja, pedig dehogy, az erősebb tagállamok is elsősorban a saját érdekeiket nézik. Ahogy nekünk kell az úniós támogatás, úgy nekik kell az olcsó, képzett munkaerő, meg a felvevőpiac, hogy a gazdasági növekedésük biztosítva legyen. A támogatások célzottak, jellemzően olyan dolgokra adják, amelyek sokmindent fejlesztenek, csak épp a gazdaságot nem. Cserébe viszont komoly elvárások vannak, gyakran a tagország érdekeivel pont ellentétesek.
"Hansi megkérdezi majd Seppet a sörözőben, hogy miért is etetjük mi ezt a bandát..." Hansi is majd elmehet olyan munkát végezni, amihez nem fűlik a foga, és esetleg bevándorlók csinálták eddig. Az ő jóléte bizony szorosan összefügg a "gyarmatok" állapotával.

igen a piacnak szüksége volt a terjeszkedésre a felvevö piacra hiszen a 90-es évek elejéig brüsszel milliárdokat költött a vaj és húshegyek raktározására a többi termékröl ne is beszéljünk. A korrupcióra meg pont ugy szüksége van mert enélkül nem tudja a szerzödéseit rákényszeriteni az újtagokra . Hiszen mint vállalkozó Németországban simán leirhatad az adóhivatal felé a "keleti" országokban kiadott kenöpénzt mint "veszteséget".

Görögországot pont ugy nem lett volna szabad felvenni a pénzügyi unióban mint sok kelet-europai országot sem ! Igen sajnos Gravernek igaza van mert nagyon is összefügg a mi jolétünk a "gyamatok" munkatermelésével . Lásd autó ipar vagy legjobb példa a gyógyszeripar ! Nagyon sok gyógyszergyártó cég elköltözött olcsobb termelöi piacra igy Kinába vagy Indiába és ha ott valami miatt nem tudják az adott gyógyszert letermelni akkor sok sok Németkórházban hiány jellentkezik életfontoságú gyógyszerekböl ! Igaz ehhez még a politika és a lobby is nagyon hozzájárul .tehát mi mint kis fogaskerekek kapcsolodunk egymáshoz .
(gyarmatok) általában.
Bizony kellenek, ezért van, hogy a nyugati országok munkaerőpiaca számolatlanul szippantja fel az innen jövő munkaerőt. Ugyanakkor ugyanaz a nyugati multi töredékét fizeti Magyarországon, és más keleti blokkbeli országokban a munkásainak, mint amennyit a hazájában az ottani munkásnak ugynazért a munkáért. Ezért érte meg neki ide települni.
Hát kénytelenek nem hagyni, hogy teljesen legatyásodjanak a gyarmatok, mert akkor annyi a felvevőpiacnak. Arra azért vigyáznak, hogy a sajátjaik versenyképesebbek maradjanak, és a különböző kvótáikkal (pl. cukor) befolyásolhassák a gazdaságunkat. Az első hozzászólásomban nem tagadtam, hogy a korrupció, és társai léteznek, és igazat adok abban is, hogy bizonyos pénzeket nem megfelelően használtak fel, adott esetben ellopták, amit lehetett.
Az EU gazdaságilag erősebb tagállamainak "gyarmata" vagyunk, de legalábbis szeretnének úgy kezelni.
csúszott át szépen a nyugati uniós államok kezébe az összes magyar piac, és a teljes magyar ipar!
Mi az, hogy mi csak a markunkat tartjuk, és nem adtunk be semmit! Mindent beadtak a kedves vezéreink, azért lettünk koldusok! A nyugat lételeme a gyarmatosítás, az Unió pontosan ezt csinálta velünk. Innen ered az ő gazdasági csodája, amihez most persze, mi zárkózzunk fel. Kezünk-lábunk levágva fussunk utánuk!

És a magyar munkaerő jelenleg is töredékéért dolgozik a a multiknak, mint a nyugati melós!!! Nem a két szép szemünkért hozza ide a német az Audi összeszerelő üzemet! A Spár ugyanaz az üzletlánc itt is, mint Nyugat-Eu-ban csak éppen itt ötödét fizeti a magyar dolgozónak, mint a nyugati spáros eladó bére.

Ha az Únió felvett minket, az nem azért volt, mert mi ezzel jól jártunk, hanem mert ő járt jól. Hagyjuk már ezt a lila ködöt a jóságos imperializmusról!
anno valójában nem rendszerváltás volt, csak gengszterváltás, ahogy szokták emlegetni. A népet szerintem érdekelné a milliárdok sorsa, csakhogy sok beleszólása nincs. Elmegy választani, amikor azon van a sor, aztán választhat a belterjes gengszterek közül, vajon melyik fogja kevésbé kifosztani. Nemigen lehet felzárkózni úgy, hogy az ország vagyona elkótyavetyélve, termelés egy nagy nulla. Bérmunka van, meg esetleg szolgáltatás.
Mindenkinek adót kell(ene) fizetni, de oly mértékben, hogy szinte kényszerítve van egy vállalkozás pl. hogy valahol ügyeskedjen. Mert ha nem, rövid időn belül lehúzhatja a rolót.
Persze, nem mindenkinek muszáj csalni, és meg is lehetne fogni a csalókat, csakhogy nem alulfizetett adóellenőrökkel, akiknek a nyakán viszont jól fizetett, túlméretezett főnökség ül. Egy csomó dologról nem is tud a jónép, persze, hogy nem megy az utcára, mert nem érinti közvetlenül (közvetve annál inkább).
Szerintem egyébként máshol se különb a nép, csak éppen kihagyták azt a 40 évet, ami minket visszavetett, ügyeskedésre nevelt, a demokráciának is nagyobb hagyományai vannak, náluk már letisztultak a dolgok, többé kevésbé.
Alapvető probléma, hogy én nem látok ma - nem tudom más hogy van vele - Magyarországon olyan politikai erőt, aki az ország érdekeit tartaná elsősorban a szeme előtt és nem a saját és környezete (ismerősei és barátai) zsebét akarná megtömni... Lehet, hogy van lehet, hogy még meg se született...
Saját szememmel néztem végig, ahogy a "demokratikus" vezetőink a mozifelújításokból hazatalicskázták a pénzt saját kis budai házukat építgetni, majd a felújított mozikat átjátszották külföldi multiknak (saját fülemmel hallottam, mikor az igazgató arra hivatkozott, hogy olyat nem lehet, hogy egyetlen vállalat monopolhelyzetben legyen, és övé legyen az összes mozi, ezt úgyse fogják hagyni, tehát adjunk le belőlük), és miután eladta a felújított mozikat, a külföldi multik ezeket azonnal bezárták, és maradtak a multiplexeket, amik ma egyetlen cég tulajdonai, aki monopolhelyzetben van a fővárosban.
A mozikért kapott pénz egy részéből pedig a cég vezetői felújítottak néhány megmaradt mozit (Corvin, Puskin, Művész, stb.), aztán privatizálták őket. (A pénz többi részéről Demszkynél lehet érdeklődni.) Áldásos tevékenységüknek köszönhetően a cég 88 fővárosi mozijából 4 maradt, miközben a multiplexeknek hála, több vetítőterem van a fővárosban, mint valaha. De az már nem a magyar kasszába termel, töredékszámú dolgozóval dolgoztat, reálértékben jóval kevesebb bérért, mint a régi cég.
Na hát ez folyt az egész országban, az egész magyar gazdaságban.

Én nem EU ellenes vagyok, hanem annak vagyok a híve, hogy képviseljük a gazdasági érdekeinket az EU-ban, és ne nézzük az EU-t jóságos nagybácsinak. Kemény gazdasági érdekek ütköznek, és ha mi alázatosan hajlongunk egy kis alamizsnáért, akkor nem is tekintenek nyugaton minket másnak, csak rabszolgák gyülekezetének, akiket úgy semmiznek ki, ahogy nekik tetszik.

Ja, és autógyárak most sincsenek itt, csak összeszerelő konténerüzemek vannak, amik bármikor egyik-napról a másikra áttelepíthetők máshová, ha lejár az adókedvezmény, vagy ott olcsóbb a munkaerő. A Suzukit kivéve.
Állattartó telepeink voltak, olyan követelésekkel állt elő az unió amiket mire a gazdák megcsináltak nem volt felvevő piacunk, gondolom nem ez volt a céljuk, sertéshúst kapunk a franciáktól, marhahúst az unióból, hazai alig alig, mert a követelménynek nem megfelelő a szaporításuk.

Háztáji gazdaságok termelték a tojást, uniós előírások ezt is sikeresen tönkretették, jön a tojás a hollandoktól.

A szabolcsi almának világhíre volt, nyugati felvevőpiacra kézzel egyesével csomagoltunk minden egyes almát, mert ez volt a követelmény, barackot szintén, szőlőt fürtönként tettük gyönyör csomagoló anyagba, szállítottuk a nyugati országokba.
Keletre, mint pl. szovjetunió jó volt ládákban is.
Beléptünk az unióba, milyen jó lesz az nekünk, tényleg az lett, szabolcsban több hektár almáskertet vágtak ki, mert elöregedett már, szólt az uniós ellenőrzés, almát, gyümölcsöt most kapunk az uniós országokból. Nálunk senkinek eszébe sem jutott volna gyümölcsösöket locsolni, unióban kell, mert nagyobb lesz a lé tartalma.

Bezárták a cukorgyárainkat, talán még egy működik, semmi baj a cukor jön kintről.
Nem az EU-t szapuljuk. Az EU egy gazdasági tömörülés, aki a saját hasznát lesi, mint minden üzleti vállalkozás. Nekem nem ezzel van a problémám.
Még azt se vonom kétségbe, hogy ha hozzáértő és nem korrupt vezetőink lettek volna, akkor akár nekünk is hasznunk lehetett volna ebből a társulásból. De azzal, hogy a magyar vezetők 25 éven át semmi mással nem foglalkoztak, csak, először azzal, hogyan nyúlhatnának le minél többet az ebek harmincadjára jutott állami vagyonból, aztán meg azzal, hogyan tehetnék azt pénzzé úgy, hogy az ő zsebükbe minél több maradjon, akkor is, ha az államhoz abból nem folyik be semmi, azzal nemhogy haszna, hanem csak óriási kára lett ennek az országnak az EU csatlakozásból. Én ezért nem is az EU-t okolom, hanem a mi áruló, korrupt, kapzsi vezetőinket.
Ilyen kis országoknak, mint Magyarország valóban nincs lehetőségük autógyártásra, sem hasonló nagyberuházásokra. Ezzel nem vagyunk egyedül. De az vitathatatlan, hogy az olcsó, képzett, vagy legalábbis jól képezhető munkaerő miatt települtek ide az autógyártók (és a többi). Mert itt nem kell annyit fizetni egy munkásnak, mint odahaza. Ráadásul nincsenek erős szakszervezetek, tehát azt csinálhatnak velük, amit csak akarnak. Nekik csak jó, ha nem fejlődik itt a gazdaság, mert addig vannak meg ezek a feltételek. Pont, mint anno a gyarmatokon.
Azért legyünk már egy kicsit a való világban: Az unióba belépést is az "állampolgárok" választották.
A tagállamok befizetéseit ugyanazoknak a tagállamoknak osszák szét, a fejlett gazdasággal rendelkezők "csak" befizetők a kevésbé fejlettek fizetnek, de sokkal magasabb értéket kapnak vissza.
Ára nem kapott pénzeknek, hanem a tagságnak van. Szerintetek hol járna Mo a támogatások nélkül? Sokkal kevesebb "fontos" sportlétesítmény készült volna el- a kormány erre pazarolja az adóforintokat. Az eu követelései minden tagállamra kötelezőek, nem csak a miénkre, így sosem értem miért panaszkodunk annyit, senki sem lökött bennünket, magunk választottuk.
A multicégek valóban kissé kizsákmányol jelleggel dolgoztatnak, de a nem multik szerintetek másként?
A kis és középvállalkozások alkalmaznak 1-150 főig létszámot, akik örüljenek, hogy van munkájuk, viseljék el az olyan tulajdonos bolondériáit, aki csak azért lehet tulajdonos, mert elég régen kezdte a cége építgetését. Viszont: minden téren alulképzett és kihasználja az embereit, lebecsüli őket, elvárja a 20-30 év közötti életkort 100 évnyi tapasztalattal, minimálbér+20% maximumért. Ugyan már vegyük le a szemellenzőt és nézzünk már kicsit körül.
MEGKÉRDEZTÜK? KIVONULTUNK? TILTAKOZTUNK? -NEM Birkák vagyunk és ilyen fórumokon tépjük a szánkat, mintha ez változtatna bármin is.
Igen mi választottuk az EU-t. De hogy a többség nem volt tudatában, hogy pontosan ez mivel is fog járni az is biztos. Aki szavazott az a nyugati jólétre szavazott - legalább is szerintem az lebegett a szeme előtt - mikor a belépést választotta. Persze kölcsönösségi alapon működik a dolog, elvileg mindenki jól jár. De így van? Azzal, hogy majd milyen Eurós előírásoknak kell majd megfelelni a kis gazdálkodóknak csak nagyon kevesen voltak tisztában az aláírás pillanatában. Persze az előírások mindenkire kötelező érvényűek, csak aki már az Eu-ban volt az már eleve előnnyel rendelkezett, és a bevett szocialista országok sem azonos gazdasági fejlettséggel léptek be, és mi magyarok már akkor és azok közt is a sereghajtók voltunk. És el kellett telni bizonyos időnek, hogy lássuk mennyire is vált előnyünkre ez a belépés, az itt beidézett vélemények alapján is lehet mérlegelni, hogy mit nyertünk és mit veszítettünk...

Birkák vagyunk? Azt kell mondanom - Igen. Alapjában a rendszerváltás után azokat az érdekvédelmi szervezeteket is tönkre tették amik egységes összefogásra és érdekvédelemre lettek volna képesek... Nyugaton erős szakszervezetek vannak, akik ki állnak az érdekeikért, nálunk ezek nincsenek meg, és egyeseknek érdeke is, hogy ne is legyenek. Rég volt a taxisblokád - amikor lehetett látni egy bizonyos összefogást egy bizonyos cél érdekében -, de volt...
És ilyen fórumokon tépjük a szánkat, mintha ez változtatna bármin is. Igen, ez is egy fajta pszichológia, tanulni is lehet belőle és elgondolkodni is lehet a véleményeken... Valahol el kell kezdeni... Valahol Európában...
 
Utoljára módosítva:
Lássuk honnan is datálódik a mi kolduságunk...

Az első világháborút egyelőre hagyjuk figyelmen kívül, de akár azt is ide számolhatjuk. Mint vesztes ország, tegyünk hozzá egy kicsi ország (tettek róla), hogy is képzelhetjük azt, hogy megfelelően tudjuk az érdekeinket érvényesíteni...
Egymagunkban semmikép, főleg egységesen ellenünk összefogók ellen...

Valójában ez az ok amiért a két eltérő érdekszféra közt csapongunk, bár igazából régen nem mi választottuk a megfelelő oldalt hanem a vezéreink, máskor pedig a nagyhatalmak egy tollvonással döntöttek a sorsunkról, de alapjában véve mindig csak (és mi) fizetünk...

De kezdjük a második világháborúval. Adott egy lebombázott, feldúlt ország... Ki dúlta fel? Ki rombolta le?


http://www.rubicon.hu/magyar/nyomtathato_verzio/magyar_jovatetel_a_2_vilaghaboru_utan/

Magyar jóvátétel a II. világháború után

Szerző: Honvári János

A szovjet megszállás a háború utáni első években hatalmas gazdasági veszteségeket okozott Magyarország számára. A lerombolt, kifosztott és éhező országra hárult a milliós nagyságrendű Vörös Hadsereg és a mértéktartónak egyáltalán nem nevezhető Szövetséges Ellenőrző Bizottság ellátása, a gazdaság felére csökkent kapacitását jócskán meghaladó jóvátételi fizetési kötelezettség, nem is beszélve a legtöbb háborúval együtt járó rablásokról, fosztogatásokról, zabrálásokról. Attól a történelmi ténytől azonban nem tekinthetünk el, hogy Magyarország üzent hadat a Szovjetuniónak. Az alábbiakban a legnagyobb mértékű tőkekivonással, a magyar jóvátétellel foglalkozom.

A potsdami egyezmény értelmében szovjet tulajdonba ment át a hazánkban található német vagyon, mégpedig úgy, hogy az oroszok csak az aktívákra tartottak igényt, a vagyonra betáblázott terheket a megszállt országra hagyták. Magyarország nem igényelhette a magyar–német kereskedelemben felhalmozódó aktívumot, miközben a német gazdasági szereplőkkel szemben fennálló magyar tarozásokat ki kellett fizetni – a szovjeteknek. (Ezeknek a tartozásoknak csaknem a 2/3-a a német háborús megrendelések kapcsán a Dunai Repülőgépgyárnak és a Győri Vagongyárnak juttatott, de a bombázások miatt már nem teljesített előlegekből adódott.

A német hitelezőknek a magyarországi adósokkal szemben fennálló tartozása fejében Magyarország 45 millió dollárt fizetett, amelyből 30 milliót az oroszok Magyarországon használtak fel, 15 millió dollár értékben pedig árut szállított.) Az 1945. január 20-án aláírt fegyverszüneti egyezményben Magyarországra terhelték a győztes szövetséges hatalmak hazánkban lévő vállalkozásaikban és ingatlanaikban bekövetkezett háborús veszteségeit. Ezen a címen 1948-ig mintegy 3 Mrd Ft kártérítésre nyújtottak be igényt a nyugati országok, ebből több mint 2 Mrd volt az USA és Nagy-Britannia követelése.

Amikor Magyarország belépett a háborúba, a szövetséges országok zárolták a náluk lévő, 10-12 millió dollárra becsült magyar betéteket és aktívákat. Ellenséges javakként lefoglalták, Jugoszláviában és Csehszlovákiában államosították, Romániában „hideg államosítással” kiüresítették az ott található magyar tulajdont, amelynek az értékét egyedül Romániában 200 millió dollárra taksálják. A háború végén a németek és a nyilasok mintegy 200 millió dollár értékű aranyat, készpénzt, közlekedési eszközt, gépeket, nyersanyagot, élelmiszert és élő állatot hurcoltak ki Németországba, Ausztriába és Csehszlovákiába.

A szovjet jóvátétel

Az Ideiglenes Nemzeti Kormány 1944. december 24-én kért fegyverszünetet a Szovjetuniótól. A három győztes nagyhatalom képviselője Moszkvában mintegy két hétig egyeztetett az egyezmény szövegéről, majd meghallgatta a magyar jóvátételben szintén érintett Csehszlovákia és Jugoszlávia képviselőit. Molotov szovjet külügyminiszter elutasította Harriman amerikai követnek azt a javaslatát, hogy a jóvátétel összegét később, a magyar gazdaság háború utáni teljesítőképességének az ismeretében állapítsák meg, illetve hogy az elszámolás aktuális világpiaci árakon történjen.

Molotov azzal érvelt, hogy a Szovjetunió Churchill és Eden 1944. októberi moszkvai látogatásakor már beleegyezett abba, hogy a Horthy-féle kiugrási kísérlet összeomlása miatt okafogyottá vált előzetes fegyverszüneti egyezményben szereplő 400 millió amerikai dollár összegű magyar jóvátételt 100 millió dollárral csökkentsék, illetve a teljesítés idejét ötről hat évre emeljék. Az oroszok ragaszkodtak az 1938-as világpiaci árakhoz is, azt viszont maguk javasolták, hogy a jóvátétel elszámolásánál emeljék fel az iparcikkek árát 15, az egyéb cikkekét 10%-kal. Így a magyar jóvátétel a finnel és a románnal azonos feltételekkel került be az ideiglenes fegyverszüneti egyezménybe – azzal a különbséggel, hogy Magyarország a 300 millió dolláros kötelezettségéből 200 milliót a Szovjetuniónak, 100 milliót pedig Jugoszláviának és Csehszlovákiának fizet.

Magyarországot, Romániát és Bulgáriát kötelezték a területükön lévő szövetséges államok vagyonában bekövetkezett háborús károk részleges megtérítésére is. (Korom Mihály: A magyar fegyverszünet. Kossuth Könyvkiadó, Bp. 1987. Négy évtized sorozat. 155. old.)

Ausztria mint a náci agresszió első áldozata jóvátételt nem fizetett, ellenben az ott található német vagyon a megszálló hatalmak kezére került. A nyugati hatalmak az 1955-ben függetlenné váló Ausztriának a birtokukba jutott ausztriai német vagyont térítés nélkül átadták, a Szovjetunió az USIA üzemekről 150, a DDSG ausztriai vagyonáról 2 millió dollár áru, a kelet-ausztriai olajmezőkről, finomítókról és elosztó hálózatról pedig 10 millió tonna kőolaj szállítása fejében mondott le az osztrákok javára. (Karl Bachinger-Hildegard Hemetsberger-Koller Herbert Matis: Grundriss der Österreichischen Sozial- und Wirtschaftsgeschichte von 1848 biz zur Gegenwart. ÖBV-Klett-Cotta, Wien 4. Auflage, 1991. S. 114-115.)

A Gyöngyösi János vezette magyar fegyverszüneti delegáció január 18-án kapta kézhez az egyezmény szövegét, amelynek a tanulmányozására, az esetleges észrevételek megfogalmazására egy nap állt rendelkezésükre. Az Ideiglenes Nemzeti Kormány külügyminisztere azt kérte, hogy a jóvátételi szállítások csak 1946-ban kezdődjenek és 6 év helyett 10 évig tartsanak. Kérését az oroszok a leghatározottabban elutasították. A magyar történészek egy része a fegyverszüneti egyezményt még ma is úgy értékeli, hogy az a Magyarországot megszálló, milliós nagyságrendű Vörös Hadsereg ellátására nem vonatkozik, a 11. pontban csak a Szövetséges (Szovjet) Főparancsnokság és a magyarországi Szövetséges Ellenőrző Bizottság tagjainak ellátásáról van szó. Gyöngyösi ezzel kapcsolatos kérdésére Molotov kijelentette, hogy Magyarország kötelessége a Vörös Hadsereg teljes személyi állományának az ellátása és ez a költség nem számít bele a jóvátételbe, azon felül értendő. Az 1945. január 20-án Moszkvában aláírt fegyverszüneti egyezményt az Ideiglenes Nemzeti Kormány 1945. február 9-én hirdette ki, majd a Nemzetgyűlés 1946. szeptember 16-án az V. törvénnyel becikkelyezte.


Fegyverszüneti egyezmény
1945. január 20.

amelyet egyrészről a Szövetséges Szocialista Szovjet Köztársaságok, az Egyesült Brit Királyság és Észak-Írország, az Amerikai Egyesült Államok, másrészről Magyarország kötöttek meg
(Részletek)


11. A Magyar Kormány köteles rendszeresen magyar valutában pénzösszegeket kifizetni és árukat (üzemanyagot, élelmiszert stb.), eszközöket és szolgáltatásokat rendelkezésre bocsátani, melyekre a Szövetséges (Szovjet) Főparancsnokságnak funkciói teljesítésére, valamint a Szövetséges Államok ama misszióinak és képviseleteinek, melyek a Szövetséges Ellenőrző Bizottsággal kapcsolatban állanak, - szükségük lehet.

A Magyar Kormánynak szükség esetén biztosítania kell az ipari és szállítási vállalatok, a posta, távíró, távbeszélő és rádió, az erőművek, a közüzemi vállalatok és berendezések, a fűtőanyag és egyéb anyagraktárak felhasználását és munkájuk szabályozását, azoknak az utasításoknak megfelelően, melyeket a fegyverszünet idején a Szövetséges (Szovjet) Főparancsnokság vagy a Szövetséges Ellenőrző Bizottság ad ki. (Lásd a 11. pontra vonatkozó függeléket.)

12. Azokat a károkat, melyeket Magyarország a Szovjetuniónak, Csehszlovákiának és Jugoszláviának okozott hadműveleteivel és ez országok területének megszállásával, - Magyarország megtéríti a Szovjetuniónak, Csehszlovákiának és Jugoszláviának. Emellett tekintetbe véve, hogy Magyarország nemcsak megszüntette a háborút az Egyesült Nemzetek ellen, hanem hadat is üzent Németországnak, - a felek abban állapodnak meg, hogy Magyarország az okozott károkat nem teljes egészében, hanem csak részben téríti meg. Ez a kártérítés 300 millió amerikai dollárban állapíttatik meg, melyet 6 év folyamán törleszt le áruban (gépekben, folyami hajókban, gabonában, jószágban stb.). A kártérítés összegéből 200 millió amerikai dollár a Szovjetuniót illeti meg, a Csehszlovákiának és Jugoszláviának járó kártérítés összege pedig 100 millió amerikai dollár.

Magyarország megtéríti a károkat és veszteségeket, melyeket a háború más szövetséges államoknak és azok polgárainak okozott. A kártérítés mérete később nyer megállapítást. (Lásd a 12. pontra vonatkozó függeléket.)

D) Függelék a 12. ponthoz
Az egyezmény 12. pontjában megjelölt kártérítés kifizetésének elszámolási alapját az amerikai dollárnak az egyezmény aláírása napján érvényes aranyparitása képezi, vagyis egy uncia arany értéke 35 dollár.


(1945. V. sz. törvény)


Milyen kihatással volt a jóvátételi teher a magyar lakosság életszínvonalára?


A teljes, valutafeláras kurzuson számba vett jóvátételi kötelezettség terhe nem érte volna el az 1938. évi nemzeti jövedelemnek 30%-át. Ehhez képest egyedül a világpiaci áron számított szovjet jóvátétel hazai költsége megközelítette az utolsó békeév nemzeti jövedelmének a felét, az összes jóvátétel pedig annak 2/3-át. Magyarország nemzetközi fizetési kötelezettsége – figyelembe véve a Vörös Hadsereg és a SZEB ellátását is – a háborút követő néhány évben a nemzeti jövedelem harmadát emésztette fel. A bukott háború miatt a lakosság életszínvonala jóvátétel fizetése nélkül is a békeévek szintjének felére csökkent volna. Az újjáépítési és nemzetközi fizetési kötelezettségek miatt az 1938/39. évi egy főre jutó (egyénenként nagy differenciákat mutató) 520-540 pengős fogyasztás 1945-ben 177 pengőre, vagyis az 1938-as 1/3-ára csökkent, ami – figyelembe véve azt, hogy az átlagos életszínvonal a háború előtt sem volt magas – „teljesen elviselhetetlen életszínvonalat” jelentett.

A magyar kormány elvetette azokat az ötleteket, hogy Magyarország szüntesse be jóvátételi kötelezettségének fizetését. Azt azonban többször kérte a SZEB-től, hogy a gazdasági helyzet javulásáig enyhítsék a romokba heverő ország nemzetközi terheit, adjanak néhány évi moratóriumot, csökkentsék a Vörös Hadsereg és a SZEB ellátásához igényelt élelmiszer mennyiségét, járuljanak hozzá a Németországba és Ausztriába kihurcolt magyar javak visszaadásához. Kárász Artúr, az MNB elnöke mindezeken felül az 1924-es népszövetségi kölcsönhöz hasonló külföldi hitel felvételét javasolta. A SZEB és a szovjet kormány azonban a Nagy Ferenc miniszterelnök vezette delegáció 1946. áprilisi moszkvai látogatásáig jóvátételi ügyben jóformán semmilyen engedményre nem volt hajlandó.
A jóvátételt akadályozó tényezőkre a magyar kormány számos esetben felhívta a SZEB figyelmét. Hiány volt alapvető nyersanyagokból, a vasút még 1945 őszén is jórészt a katonákat szállított, a gyárak nagy része pedig a Vörös Hadsereg számára termelt. Az importot mezőgazdasági cikkek hiányában nem lehetett ellentételezni. A háború végén megszakadtak a (főleg német) kooperációs kapcsolatok, hiányoztak a műszaki dokumentációk, sőt sokszor a tervrajzok másolásához szükséges papír is. Elpusztult, fogságba esett, külföldre menekült a legértékesebb fiatal férfi munkaerő jó része, annak pedig, akinek sikerült idehaza maradnia, az elszabaduló infláció miatt nem érte meg dolgozni. A jóvátételen 1945 októberében mintegy 50 ezer fő dolgozott, holott számítások szerint legalább 180-200 ezerre lett volna szükség. Az oroszokat a jóvátétel teljesítése előtt tornyosuló akadályok egyáltalán nem érdekelték, kijelentették, hogy ez a magyar kormány gondja, oldja meg a problémákat, ahogy akarja.


további részletes adatok a teljes cikkben...

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/magyar_jovatetel_a_2_vilaghaboru_utan/


http://www.rubicon.hu/magyar/nyomta...reg_tevekenysege_magyarorszag_felett_adattar/
 
Utoljára módosítva:
Sorolhatsz itt fel oda vissza minden feleket, es nem hiszem hogy van olyan ember aki nem tanult a tortenelmet nem erettsegeziett volna a IIv.h b0l.
A tortenelmet nem lehet atirni meg ha oly rossz donteseket is hoztak az akkori vezetok. Igaz ma mar szobrokat allitanak nekik es avatnak roluk akik haboruba vittek az orszagot es elvesztettek es ebbol kovetkezik hogy fizetni kell kellett. Mi ezzel a problemad?
Miert nem azzal foglalkozol hogy 200ezer magyart kuldtek ki az oroszokhoz az utolso eresztesben amirol tudhatott minden vezeto hogy a nemeteknek vege.
Tehat ha kritikat gyakorolsz ezt a feleslegesen halalba kuldott katonakat kerd szamon azokon akik ma szobrokat allitanak .
Hogy fizetni kellett..................mi a feneert kuldtek oket szovjet foldre? Mo sehogy nem tud utolag se jo oldalra kerulni a II.v.g ba mert ok voltak az utolsok akik kialltak a naci nemetorszag mellett,es akkor meg nem beszeltunk amit a zsidokkal ciganyokkal politikai ellenfeleikkel tettek a deportalasokkal a halalba.
Usanak is hadat uzentunk.
MIndenttol fuggetlenul nem a karteritesekbe fulladt bele az orszag.
Az euba valo belepes tiszta lapot adott az orszagnak. A naci a komcsi idoknek vege, az uj rendszerbe visszafele lepkedtek a tortenelembe ahelyet hogy elore fele menetek. Nem volt egyik rendszer se jo. a 3 millio kuldus orszaga , a I-II vh es a komcsi idok most midenki szerecsen mosdatast csinalna es veletlenul se a vezetoket hibaztatja akik a orszag harmadat a hulye politikajukkal el is vesztettek. Ugy mellesleg minden terulet vesztes okozoja a szelsojobbos politkanak koszonheto.
 
Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, a kormánypárt visszanyerné kétharmados többségét - mondta a köztévében pénteken Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a legfrissebb kutatási eredményeiket ismertetve.

Igen sikeres éve volt a Fidesznek, mert miközben az év elején még "kellemetlen hónapjai voltak a kormánypártnak", év végére 26-ról 34 százalékra emelkedett támogatottsága, míg a biztos pártválasztók körében 48 százalékon áll - közölte Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője szerint ez egy üzenet, miszerint a Fidesz támogatottsága jelenleg ott van, ahol 2014 áprilisában.

Azt is elmondta, hogy az LMP sem a Nézőpont Intézet felmérése, sem a szintén a napokban megjelent Medián-elemzés szerint nem érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, továbbá az MSZP 10 százalék alatt áll, a Jobbik pedig bár a tapolcai választást követően 20 százalékra erősödött, jelenleg 10 százalékra esett vissza.

Arra a kérdésre, hogy kieshet-e az MSZP a parlamentből a következő országgyűlési választáson, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, szerinte ez nem egyszerű kérdés, Magyarországon létezik a "termék nélküli márkahűség", és bár "nem mutatnak életerős jegyeket a baloldali pártok", a baloldali értékrendet választó csoport létezik, és van társadalmi közege a baloldali pártoknak.

(MTI)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,802,130
Tagok
615,740
Legújabb tagunk
fámabalzsam
Oldal tetejére