Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Flora_kisasszony

Állandó Tag
Állandó Tag
Még csak most próbálkozom a főzéssel, épp ezért van egy nagyon egyszerű, nagyon finom, és nagyon tápláló recept, amit általában akkor szoktam fogyasztani, ha 1. nincs kedvem főzni, 2. nincs itthon semmi alapanyag. Szóval az ominózus recept:

Egy hagymát nagyon vékony karikákra vágok, és a karikákat szétmorzsolom úgy, hogy ne egészben legyenek, hanem különváljanak a különböző rétegek. Ezeket a vékony hagymakarikákat megpárolom egy kis margarinon.
Megkenek egy kenyeret vajjal, és ráhelyezem a megpárolt hagymakarikákat, nem baj, ha egy kis hagymás zsiradék is megy rá a serpenyőből.;)

Isteni, és eddig még két szelet kenyérnél többet soha nem is tudtam megenni. Ha reggelire eszem, délután kettőig garantáltan nem vagyok éhes, ha vacsorára, biztos hogy este 10-kor nem lesz kedvem nassolni..:)

Zsíroskenyérrel még nem próbáltam, biztos azzal is finom, de az én gyomrom azt már nem venné be így együtt..:)

Sziasztok!

Régóta szeretnék már házilag KFC-hez hasonló csirkét készíteni. Elég sok receptet próbáltam már az internetről, de sajnos egyik se vitt közel a megfejtéshez. Se a panír állaga, se az íze nem hasonlít az eredetihez. Van esetleg valaki, aki már jutott valami eredményre?

Köszönöm


Hétvégén pont ezt készítettük el! :D

A KFC-ből a kedvencem a csirkemell csíkok, hasábkrumplival és káposztasalival. Ezt a menüt csináltuk meg.

A csirkemell csíkokat bepanírozzuk, csak a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa kombó helyett a lisztet összekeverem Kentucky fűszersóval (készen lehet kapni, viszont ez sós, emiatt a húst nem kell annyira megsózni), ezután jön a tojás, és most jön a lényeg: zsemlemorzsa helyett összezúzott tortilla chipset kell használni. Én sajtosat vettem, hogy ezáltal is legyen egy kis plusz íze, bár nem nagyon lehetett érezni...
Na a kisütés az nehézkes volt nekem, mert ha olajban akarod kisütni, a tortilla darabkák néha lepotyognak, én ezért úgy csináltam, hogy picit megsütöttem serpenyőben, hogy összekapja, utána pedig sütőben folytattam a sütést, amíg el nem készül. Ezzel én nagyon megszenvedtem, lehet, hogy Neked sikerül serpenyőben is kisütni, nem tudom.
Majdnem ugyanolyan finom, de Sanders papa titkos receptje nélkül úgysem lesz soha ugyanolyan..;)

A káposztasalit úgy csináltam, hogy pici felaprított hagymához kevertem tartármártást (kevés majonézzel), és ezt összekevertem a gyalult káposztával. A tartár ne legyen túl sok, olyan kevés legyen a káposztához viszonyítva, hogy alig lehessen érezni. Ez is nagyon hasonlított a KFC-s ízekhez, csak az volt a baj, hogy még így is túl sok hagymát tettem hozzá, és az kicsit elnyomta a káposzta ízét. Majd legközelebb.:)
 

Vati4646

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali!

Most diagnosztizáltak nálam refluxot, ami azt jelenti, hogy túl sok a gyomorsavam. Diétát írtak elő, és mondták, hogy csak olyan ételeket ehetek, amelyek savtalanítanak. Ilyen recepteket keresek, ha valakinek van valami jó ötlete, azt szívesen veszem.
 

neofrix

Állandó Tag
Állandó Tag
Hétvégén pont ezt készítettük el! :D

A KFC-ből a kedvencem a csirkemell csíkok, hasábkrumplival és káposztasalival. Ezt a menüt csináltuk meg....


Szia Flóra Kisasszony!

Köszönöm a recepteket. Igazad van, a fűszerkeverékkel nem érdemes erőlködni, azt úgyse találjuk ki pontosan soha. Mondd már, legfeljebb egy hajszálnyival kevesebb kakukkfű íze lesz...

Legjobban az bosszant, hogy a panír állagát nem sikerül eltalálnom. Írtad, hogy sajtos keveréket használtál. Múltkor parmezánt reszeltem a fűszerkeverékbe, nagyon jól lehetett panírozni (fűszerkeverék → tojás → chips-es zsemlemorzsa), de kemény lett tőle a panír. Pedig az igazinak az egyik nagyon jó tulajdonsága a vékony és puha panír.

A chips-törmelék nekem is lepotyog, de azt gyakran kihagyom belőle. A KFC-ben se minden húson van gabonapehely.

A káposztasaláta könnyebben reprodukálható. Bár legtöbb recept hagymával írja, én azt kihagyom belőle, egy kis répát viszont teszek bele, csak annyit, hogy megcsíkozza.

Jókat!
 

ganoderma

Állandó Tag
Állandó Tag
Haliho-nem vagyok benne biztos ,hogy savtalanít ez a kaja,de kiprobálhatod,diétásnak diétás.Spenotos tészta-1cs tésztát kifözni,közbe hagymát dinsztelsz ráteszed a 250g spenotot ,sot,vegetát fokhagymát majd 250ml 10% os fözötejszint,kicsit összefözöd majd összekevered a tésztával.Tüzállo tepsibe teszed és 2 db Mozarellát kockára vágva hozzáadod-lehet az egyiket a tetejére szeletelni.Elömelegített sütöben 20-25 perc alatt elkészül.Jo étvágyat.
 

humi79

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! van egy jó süti receptem , anyukám csinálta a tesóm szülinapjára .
Babapiskótát rumos tejben megforgatunk, lerakjuk egy jénaiba,
Egy főzés nélküli vaníliás pudingport 3dl tejben kikeverünk és a piskótára öntjük,
A 250g gesztenyemasszát a tetejére reszelünk,
megszórjuk meggybefőttel,
a tetejére megint rumos tejben megforgatott babapiskóta kerül ,
csokimázzal leöntjük, pár órára hűtőbe kell tenni . Nagyon fincsi !
 

erababa2

Állandó Tag
Állandó Tag
humi79, a gesztenyemasszát reszeljük? Nem kell kikeverni kissé masszásabbra? No, így is jól hangzik, kipróbálom
 

nettygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
humi79 !
Ez tuti finom..én is elkészitettem csak egy másik változatát..a gesztenye massza helyett én barack konzervet szeleteltem rá,és a babapiskóta első sorára is tettem ,kicsit meglocsoltam a baracklével,majd ugy a pudingot,és megint a piskótát,puding és barack,a tetejére tejszinhabot tettem melyet előtte keménnyé vertem,és arra pedig kakaóport szórtam dekorációnak..nagyon izlett a családomnak:)
 

nyusziful85

Állandó Tag
Állandó Tag
Rakott brokkoli


hozzávalók 4 főre

  • 1 kg brokkoli
  • 15 dkg reszelnivaló sajt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 60 dkg csirkemell
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg szeletelt bacon
  • 2 ek vaj
elkészítés


  1. A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben feltesszük főni. A vízbe beledobunk 4-5 gerezd fokhagymát és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
  2. A csirkemellet végkony csíkokra vágjuk, megsózzuk és kevés olajon megsütjük.
  3. Ha a brokkoli megfőtt, egy tűzálló tálat kivajazunk. A brokkoli felét az edény aljára tesszük. Erre jön a sült csirkemell. Ezt beborítjuk a csíkokra vágott baconnel, majd a maradék brokkoli kerül rá.
  4. A következő réteg a tejföl és végezetül a reszelt sajt kerül a tetejére.
  5. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarna nem lesz. (kb. 20-25 perc)

Nagyon finom, jó étvágyat! ;)
 

drbercy

Új tag
szódabikar-cola

Hali!

Most diagnosztizáltak nálam refluxot, ami azt jelenti, hogy túl sok a gyomorsavam. Diétát írtak elő, és mondták, hogy csak olyan ételeket ehetek, amelyek savtalanítanak. Ilyen recepteket keresek, ha valakinek van valami jó ötlete, azt szívesen veszem.

A "Szódabikarcolát" javaslom. Nekem használ.
Egy fél literes flakon vízbe egy teáskanál szódabikarbóna.
Amikor kapar a torkom egy fél kortyot kicsit öblögetve lenyelek.
Próbáld ki!
 

Flora_kisasszony

Állandó Tag
Állandó Tag
Pedig az igazinak az egyik nagyon jó tulajdonsága a vékony és puha panír.

Egyébként azt gyanítom, hogy házilag nem is lehet ugyanolyat csinálni, mert valószínűleg vannak benne mindenféle mesterséges anyagok meg szinezékek, állagjavító, stb.
Azért ha valamikor sikerülne a kísérlet, tudósíts! :)

Jó éjt!
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali!

Most diagnosztizáltak nálam refluxot, ami azt jelenti, hogy túl sok a gyomorsavam. Diétát írtak elő, és mondták, hogy csak olyan ételeket ehetek, amelyek savtalanítanak. Ilyen recepteket keresek, ha valakinek van valami jó ötlete, azt szívesen veszem.

Soha ne feküdj le tele gyomorral, mert kínlódni fogsz, egész éjjel.
Olyan ágyikót kell találnod, amelynek fel lehet emelni a fejrészét, tehát nem vízszintes. Igy éjjel nem tud visszafolyni a gyomorsav.
Semmi füstölt husit ne egyél, és még csokit sem. /legalábbis este/
 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Valaki halreceptet keresett ime egy magyaros

Dorozsmai molnár ponty
Hozzávalók:
1 kg ponty (vagy 60 dkg pontyfilé)
10 dkg kolozsvári szalonna
25 dkg csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
3 db tv paprika
3 db paradicsom
2,5 pohár tejföl
50 dkg száraztészta (csusza, fodroskocka)
só, bors, pirospaprika, zsemlemorzsa, olaj
(idényen kívül a paprika és paradicsom helyett lecsókonzevet is használhatunk)
Elkészítés:
A pontyot kifilézzük, gerincét, fejét halászléhez, halalapléhez felhasználhatjuk. A pontyfilét sűrűn beirdaljuk, kb. 5 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk. Ezt követően a halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a gombát vékonyan felszeletejük, és a megpárolt vöröshagymára tesszük. Félpuhára főzzük, ha szükséges - mert általában a szalonna elég sós - sózzuk, meghintjük őrölt borssal, és elkeverjük két pohár tejföllel. A száraztésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, ráöntjük a gombás lecsót, és óvatosan összekeverjük. A gombás-lecsós tésztát egy tepsibe terítjük, rátesszük az elősütött halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
 

ArkhGab

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszi Bice a receptet, de a négy éves és a 17 hónapos fiaim mellett kicsit macerásnak tűnik nekem. Valami egyszerűbb nem akad?

Köszi: ArkhGab
 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt egy egyszerübb halrecept, gyerekek is ehetik, és nem annyira macerás
1./
Tejfölös majonézes tonhal

Hozzávalók:
1 csomag tonhal (80 dkg)
2 tojás
2 dl tejföl
1 kis tubus majonéz

őrölt bors
reszelt gyömbér
1 csokor petrezselyem
csipetnyi majoranna
olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tonhalat félig kiolvasztott állapotban felszeleteljük, és 15 percig langyos tejben áztatjuk. Ezután a tejet leitatjuk, a halat besózzuk, majd lisztben megforgatva bő olajban kisütjük. A kisült halszeleteket tűzálló edénybe sorba rakjuk, és ráöntjük a tejföllel, az apróra vágott kemény tojással meg a fűszerekkel előzetesen összekevert majonézt. A tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Burgonyapürével és céklasalátával tálaljuk.
2./
Ha ez is bonyulult lenne, akkor vegyél tetszőleges tengeri halat vékonyabb szeletenként vagy darabonként tedd alufoliába előtte pici só és tetszőleges füszerek (pld. rozmaring, zsálya, fokhagyma ) tegyél rá pár citromkarikát vagy narancskarikát , pici vajat, csomagold be a fóliát nem túl szorosra és sütőben nem túl sok ideig süsd meg.
Ugyanez serpenyőben is müködik, igy még gyorsabb és egyszerübb , de egy kis olajat kell még hozzátenni valamint a megmaradt naracs levét is.
 

Lilang

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem egy mások által nagyon finomnak tartott Sörkifli receptem van. Eddig aki kóstolta, mindenki dícsérte. :)
Sörkifli
½ kg liszt
3,5 dl tej
½ kocka élesztő
½ evőkanál só
0,8 dl olaj
1 csapott evőkanál cukor

Ezt az egészet egy tálba rakom, összegyúrom, ha kell teszek még hozzá lisztet, hogy nyújtani lehessen. 6 db cipót szaggatok belőle.
A cipókat egyenként kinyújtom, vékonyra, kerekre. 8 felé vágom. Mindegyik közepébe 1/2-1/2 cm-es RAMA kockát + sajtot teszek (tömlős sajt, trappista, sonkakocka). A szélesebb felétől feltekerem. Tojással megkenem. Megszórom sajttal. Nem kelesztem, hanem egyből sütöm, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Nagyon finom, jó étvágyat kívánok hozzá! M

Tegnap sütöttem egy kuglófot, az is nagyon ízlett azoknak, akik kóstolták:
Kuglóf


24 dkg liszt
24 dkg kristálycukor
1 sütőpor
1 van. cukor
12 dkg RAMA
3 tojás
1,25 dl tej
+ 4 kanál kakaó
+ 3 kanál tej


A RAMA-t, a tojássárgáját és a cukrot habosra keverni, beletenni a tejet, sütőport, v. cukrot és a lisztet. A tojásfehérjét habbá verni és a tésztához keverni. Ketté választani és az egyik feléhez a kakaót a másikhoz a 3 kanál tejet hozzá tenni, hogy azonos sűrűségű legyen a két tészta. Kuglóf formába tenni és langyos sütőben sütni.

Jó étvágyat kívánok! M

Van pár egyszerű és finom süti receptem:Kekeszes kakaó golyó


Hozzávalók:
2 dl tej
1 rama
25 dkg cukor
3 kanál kakaó
50 dkg darált keksz
A tejben felolvasztjuk a rámát
A cukrot összekeverjük a kakaóval
Majd a tejes rámát,és a cukros kakaót összekeverjük
Végül hozzá keverjük a darált kekszet
Megvárjuk míg kihűl és golyókat formálunk belőlük.

Karamellás​


Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg dió
- 10 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor

Krémhez:
- 2 csomag karamellás pudingpor
- 4 dl tej
- pici cukor
- 1 Rama kocka
- 20 dkg porcukor

Díszítés:
- csokimáz

Tészta:
A tojás sárgáját és a cukrot 2 evőkanál forró vízzel habosra keverjük.
Aztán beletesszük a darált diót, a lisztet és a sütőport. A felvert tojásfehérjét pedig óvatosan beleforgatjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és (minő meglepő) megsütjük.

Krém:
A porcukrot és a Ramat habosra keverjük. A pudingporhoz adjuk a cukrot és a tejet, aztán sűrűre főzzük. Hagyjuk egy kicsit hűlni, aztán keverjük össze a habos-cukros Ramaval.

A tésztára rákencézzük a krémet, aztán a csokimázat a tetejére folyatjuk, hogy rácsos legyen.

Tipp:
Csokit törjük szeletekre, pici olajat rá, be a mikróba kb. fél percre. Kiveszed, összekutyulod, aztán ha még darabos, akkor vissza a mikróba megint fél percre. Így nem kell gőz fölött babrálni vele.

Marcipán golyók

Hozzávalók:


28 dkg búzadara,
20 evőkanál (3dl) forró tej,
25 dkg darált keksz,
12 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
1 mandula (vagy tejszínes mogyoró) aroma,
10 dkg tortabevonó csokoládé. A darát a forró tejjel leforrázzuk, majd hozzá adjuk a kekszet, a vajat, a cukrot, és az aromát. Jól összegyúrjuk, és kis golyókat formázunk belőle. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, közben felolvasztjuk a tortabevonót, és a golyók egyik felét bele mártjuk.




Piramis süti (vaníliás kúp)

Hozzávalók a tésztához:


  • 50 dkg darált keksz
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg darált sió
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál rum
  • fekete kávé
Ezeket alaposan összegyúrjuk.

Krém:

3 dl tejet 1 vaníliás pudingporral felfőzünk. Ha kihűlt fél margarint 15 dkg porcukorral összekeverünk, majd a kétféle krémet összekeverjük.

A piramis formát az első sütinél vékonyan kiolajozzuk és beszórjuk kókuszreszelékkel. A további sütiknél már csak kókuszreszelékkel szórjuk be.

A formát kb. 3/4ig megtöltjük a kekszes masszával, belenyomjuk a kis kúpot. Óvatosan kivesszük a kúpot, megtöltjük krémmel a keletkezett lyukat. Ha szeretjük tehetünk bele 1-1 szem meggyet is. Kerek kekszet teszünk az aljára. Majd óvatosan kifordítjuk a formából.

Szezámmagos apró süti
Hozzávalók:


  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 2 kocka LIGA margarin
  • tejföl (kb. 1 nagy pohár)
  • 8 dkg mák
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg reszelt sajt
A hozzávalókat összegyúrjuk, kisodorjuk, tojásfehérjével megkenjük és szezámmaggal megszórjuk. Tetszés szerinti formára vágjuk, szaggatjuk. Forró sütőben sütjük.

Nagy adag lesz ebből a mennyiségből
 

Lilang

Állandó Tag
Állandó Tag
Sonkás tekercs

Hozzávalók a tésztához:



1 kg liszt
  • 2 marék rétesliszt
  • 7 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • só, ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és megkelesztjük. 4 részre osztjuk és kisodorjuk.


Töltelék - bármi lehet, amit a család szeret :)

Ahogy én csináltam:


hagymás: Margarint megolvasztottam, de épp csak annyira, hogy könnyen kenhető legyen. Tettem bele sót és összezúzott fokhagymát. Ezzel megkentem a kinyújtott lapot. Megszórtam karikára vágott, és gyűrűire szedett lilahagymával, gépsonkakockával, reszelt sajttal. Feltekertem, mint a kalácsot, trapéz alakúra vágtam. Tepsibe raktam, fél órát pihentettem, megkentem tojással, és megszórtam durva szemű sóval és köménymaggal.


pizzás: A kinyújtott lapot megkentem pizzakrémmel, megszórtam gépsonkakockával, reszelt sajttal. Feltekertem, trapéz alakúra vágtam. A tepsiben kelesztettem még fél órát. Megkentem tojással, és megszórtam reszelt sajttal.

180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.

Fűszeres krumpli

Hozzávalók:
Burgonya

Bors
Olaj
Bazsalikom
Kömény
Vöröshagyma
Fokhagyma
2 Leveskocka

A krumplit meghámozzuk kockára vágjuk, ezután egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk olajjal, aztán sózzuk, borsozzuk, bazsalikomozzuk (ízlés szerint), köményezzük. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és elkeverjük a krumplival. A fokhagymát se hagyjuk le. Én port szoktam használni, mert az jobban kiadja az ízét. 2 húsleveskockát 3 dl meleg vízben feloldunk és meglocsoljuk vele a krumplit. Ha több az adag akkor szoktam még vizet is aláönteni, hogy megpuhuljon rendesen. Mehet a sütőbe lefóliázva. Ha már puha a krumpli, akkor leszedjük a fóliát és ízlés szerint pirítjuk.

Rakott hús

Hozzávalók:
pulykamell (de lehet csirkemell vagy karaj is)
gépsonka
szeletelt bacon
reszelt sajt (trappista, de füstölt sajttal is finom, sőt keverheted is a kétféle sajtot)
liszt
őrölt bors

tojás

A húst szeletekre vágom, kiklopfolom, sózom. A bacont jénaiban, vagy őzgerincformában egymás mellé rakom úgy, hogy kilógjon a tál szélén. A húst lisztbe, sós-borsos tojásba forgatom. Lerakok egy sor húst, megszórom sajttal, majd egy sor gépsonkát és újra sajtot. Addig rétegezem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A végén ráhajtom a kilógó szalonnaszeleteket. Előmelegített sütőben, fólia alatt majdnem készre sütőm. A sütés vége előtt leveszem a fóliát, és visszateszem a sütőbe, míg a szalonna megpirul. Kiveszem, óvatosan kifordítom az edényből egy tepsire és a másik oldalán is megpirítom a szalonnát. Hidegen, melegen egyaránt finom.
 

Reform

Állandó Tag
Állandó Tag
Jaffai csirke

Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 comb, 1 csésze narancslé, 1 csésze fehérbor, 1 fej szeletekre vágott hagyma, 1 szál halványított zeller, 1 reszelt sárgarépa, só, bors, paprika, 3 evőkanál olaj, fél csésze mazsola, ízlés szerint keleti kömény, 1 gerezdekre vágott narancs, kevés reszelt narancshéj.

A narancslevet, a bort, a zöldségeket és a fűszereket a kömény kivételével széles serpenyőbe öntjük, felfőzzük, és bő fél órán át kis lángon pároljuk a húsdarabokat. Ezután kivesszük, letörölgetjük, majd kevés olajjal leöntve, sütőben barnára sütjük. A serpenyőbe öntjük a mazsolát, a narancs gerezdjeit, a reszelt narancshéjat, néhány percig forraljuk, majd a sült húsra öntjük. Még néhány percig sütjük, majd forrón tálaljuk.

:) jól hangzik

Libamáj sütve

Hozzávalók: 1 libamáj, 1 liba testháj (kb. fél kg), 1 fej hagyma, kevés víz, esetleg 1 kávéskanál pirospaprika.

Az előkészített libamájat a testhájjal és egy fej hagymával nagyobb lábosba helyezzük el. A hájra tesszük a májat, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön főzzük. Amikor a víz elfőtt, és a zsír sisteregni kezd, kivesszük a májat és a hagymát, üvegtálba helyezzük, a hájat még néhány percig főzzük.
Rászűrjük a májra a zsírt, esetleg kevés pirospaprikát szórunk rá és amikor kihűlt, a hűtőszekrényben megdermesztjük.
 

Aniko52

Állandó Tag
Állandó Tag
Répatorta (unokák kedvence)

200 gr reszelt répa
150 gr porcukor
150 gr dió vagy mandula
100 gr rizs vagy burgonyaliszt
4 tojás
1 citrom reszelt héja
pici só
 

melimeli

Állandó Tag
Állandó Tag
Töpörtyűs - tepertős pogácsa recept


Hozzávalók:
1 kg liszt,
10 dkg zsir,
15 dkg töpörtyű,
5 dkg só,
5 dkg élesztő,
5 dkg cukor,
6-7 dl tej.
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
sütőtök-krémleves

Tegnap este tököt sütöttem csemegének, aztán - mivel nem volt elég édes - megmaradt a fele.
Úgy gondoltam, ma levest főzök belőle. Nagyon finom lett, ezért leírom nektek, hogy csináltam.

Egy jó kanál margarinon megfonnyasztottam egy szál póréhagymát, amikor puhának találtam, rákanalaztam egy evőkanál akácmézet. Addig kavartam, amig elkezdett karamellizálódni. Ekkor felöntöttem kb másfél liter húslevessel. /Ez is maradék volt, de ha nincs, akkor Vegetával vagy kockával lehet csinálni./ Aztán megpucoltam és beleaprítottam három kisebb burgonyát. Megsóztam és puhára főztem. Amig főtt, a tegnap sütött töknek kanállal kiszedtem a belét, és amikor megfőtt a krumpli, hozzátettem a tököt, és botmixerrel simára mixeltem.
Visszatettem a tűzre, vízzel krémleves sűrűségűre higítottam. Beletettem még kb 1 dl főzőtejszínt /ez nem muszáj!/ Őrölt fehérborssal, kis szerecsendióval. és sóval ízesítettem. Pirított zsemlyekocka, vagy levesgyöngy vagy pirított tökmag illik bele. Én üresen ettem, nekem nagyon ízlett így is.

/tippet kaptam: barátnőm húsleves helyett 100 %-os narancslével készíti. Azért módosítottam a receptet, hátha valaki így akarja megkóstolni/
 
Oldal tetejére