Fűben fában orvosság

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Mérgező szobanövények, amiket kerülj el!A szobanövények színesítik a lakást, tisztítják a levegőt, dekoratívak - de olykor mérgezőek is. Jó néhány közülük - bár ártalmatlannak tűnik - a levelében, a gyökereiben vagy a szárában található méreganyagok miatt igazi veszélyforrás. Jobb még azelőtt megismerni és eltávolítani őket, mielőtt a gyermeked vagy a házikedvenc kórházba kerülne miattuk!

Egyes helyeken nyílméreg, nálunk szobadísz
Afrikában nyílméregként használják a hazánkban is ismert könnyezőpálmát vagy a filodendront, így nem kétséges, hogy semmi keresnivalója egy kisgyermekes család lakásában. Pedig rendkívül dekoratív, nagy levelei és hosszú élettartama miatt sokan kedvelik az akár embermagasra is megnövő pálmafélét. Ennek ellenére levele és szára ugyan nem, de különleges gyökerei és virága erős mérget tartalmaznak. Utóbbit életében csak egyszer hozza, de a földből gyakran kiálló, szerteágazó léggyökerei nap mint nap izgalmas játéknak vagy rágcsálnivalónak tűnhetnek. Ha a gyerkőc sikerrel leszakít vagy megrág egy léggyökeret, akkor annak nedve nemcsak a bőrt, de a nyálkahártyát is erősen izgatja. A bőr kivörösödhet, a szájban pedig intenzív égő érzés, illetve duzzanat jelentkezik, időnként oly mértékben, hogy a nyelést vagy a beszédet is megnehezíti. A könnyezőpálmával játszó gyerek bőréről azonnal le kell mosni a növény nedvét bő szappanos vízzel, de ha a szájába is került belőle, akkor azonnal fordulj orvoshoz.
20121101-csalad-mergezo-szobanovenyek-amiket-kerulj.jpg
hirdetés
Fikusz - fulladást is okozhat!
Az egyik leggyakoribb szobanövényünk, aminek szinte minden lakásban megtalálható valamelyik változata, mégis kevesen tudják, hogy mérgező hatású. Az örökzöld növény Kelet-Indiából került hozzánk, és rendkívül hatékonyan tisztítja a levegőt, de száraiban és leveleiben mérgező tejnedv kering. A kumarint, kaucsukot és proteineket tartalmazó nedv lenyelve erős hányást és hasmenést okozhat, nagy mennyiségben pedig akár fulladást is kiválthat. Ha a mérgezés tüneteit látod a gyermeken, haladéktalanul vidd orvoshoz. Az otthoni sós vizes hánytatás vagy az aktív szén is segíthet, de jobb a kezelést az orvosra bízni.
20121101-csalad-mergezo-szobanovenyek-amiket-kerulj1.jpg
A ciklámen gumója is veszélyes
Lila, rózsaszín vagy fehér virágaiért, érdekes mintázatú leveléért igen kedvelt növény a szobaciklámen, mely decemberben kezdődő virágzásával a rideg téli hónapok hangulatát is feldobja. Májusi utolsó virágai után nyártól a növény decemberig nyugalmi állapotba vonul, és csak szív alakú levelei díszítenek. Bármilyen szép látványt nyújt, a ciklámen is mérgező: virágai, levelei és szára ugyan csak enyhén, de gumója már erősen toxikus hatású. Megrágva és lenyelve hányást, gyomorfájást, hasmenést és általános rosszullétet okoz. Ha bármiféle okból kettőnél több gumó landolna a gyerkőc gyomrában, az már komolyabb tünetekkel, görcsökkel, légzési nehézségekkel, idegbénulással járhat - jobb ezt elkerülni. Ha mégis megtörtént a baj, a kórházban gyomormosással vagy aktív szénnel semlegesítik a méreganyagokat.
20121101-csalad-mergezo-szobanovenyek-amiket-kerulj2.jpg
Szívós, szúrós és mérgező: anyósnyelv
hirdetés
Az anyósnyelv vagy más néven szanzavéra nemcsak lándzsa alakú, hegyes, szúrós levelei miatt kerülendő, de a bennük található méreganyag miatt is. A megrágcsált levelek lenyelése allergiás reakciókat, heveny hányást, hasmenést és erős görcsöket is okozhat. Ennek ellenére ez a növény is szinte minden lakásban megtalálható, hiszen mutatós, de egyáltalán nem kényes, és gyakorlatilag bármit túlél. Ha gyermekünk van, jobb mégis egy ártalmatlan cserepessel helyettesíteni.
20121101-csalad-mergezo-szobanovenyek-amiket-kerulj3.jpg
Ajándék helyett bőrirritáció: a mikulásvirággal is jobb vigyázni
A kutyatejfélék családjába tartozó, dekoratív mikulásvirág a télapóra hangolt gyerekeket könnyen magához vonzza, de ezzel sem a növény, sem a gyermek nem jár jól. A mérgező tejnedvek irritálják a bőrt és a nyálkahártyát, lenyelve pedig kis mennyiségben is erős hányást, hasmenést váltanak ki - még a lehullott szárazabb levelekkel is vigyázni kell. Így ha a karácsonyi hangulat érdekében beszereznél egy mikulásvirágot, ügyelj arra, hogy gyermek vagy háziállat semmiképpen se férjen hozzá, a gondozásánál pedig neked is kesztyű viselése ajánlott - vagy utána egy alapos szappanos kézmosás. 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Én aranyérre nagyon ajánlom a körömvirág krémet, állítólag 1-2 hét múltán elmúlik, de legalábbis jelentősen javul. :..:
 

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Ha kizártak szervi bajt,ami migrént okozhat,nők esetében hormonérzékenységet,ami ciklus közelében,alatt okozhat migrént,érdemes még étkezési naplót vezetni,meglepően eredményes lehet,ha kiszűröd,melyik ételekre reagálsz így.
Vannak kifejezetten migrént gyakrabban előidéző ételek ,italok, . Ha kifejezetten így keresed,megtalálod őket,de ajánlom ,az egyéni érzékenységedet keresd meg!
Ezen felül természetesen ismét csak a lélekben kell kutakodni. A feszültség,stressz (ami ugye mindig lesz,de nem mindegy hogyan reagálunk rá...) izomfeszülést ,energiablokkokat okoz,ami relaxáló technikákkal,test kezelésekkel,mozgással (jóga,pilates) szépen ki lehet oldani...gyakran erős migrénes állapotban is hatásos.
Sajnos sokoldalú állapot ez,különböző erősséggel,tünetekkel (nagy fájdalom,hányás,szédülés,szikralátás,zsibbadás,akár rövid ideig tartó látáskiesés) és nem könnyű megtalálni a tuti ,mindig beváló módszert. Ezért nem ajánlok kapásból teákat sem. Jó pár kérdés után,össze lehet állítani egy haditervet egyénre szabottan,ami segíthet. Én is végig éltem,de ma már szépen karbantartom,igaz önfegyelem kell pl.a juhtúrónak ellenállnom!;)
 

mjoli

Új tag
A pásztortáska tinktúra megelőzheti a görcsöt a migrén előtt 20 perccel halántékra kell kenni. Ha nem érzed a bevezető tüneteket, naponta többször kenni a halántékra csökkenti a fájdalmat
 

mjoli

Új tag
A pásztortáska tinktúra megelőzheti a görcsöt a migrén előtt 20 perccel halántékra kell kenni. Ha nem érzed a bevezető tüneteket, naponta többször kenni a halántékra csökkenti a fájdalmat
 

Ailuj

Állandó Tag
Állandó Tag
nem olvastam végig a topicot, úgyhogy bocs, ha ez már volt, de én téli időszakban minden reggel megiszom 2 deci csipkebogyólevet, és ezzel általában elkerülöm a megfázásokat, járványokat. a lényeg, hogy hidegen kell kiáztatni, előző este egy marék szárított csipkebogyóra ráönteni a hideg vizet, lefedni, és reggel szűrés után iható. még finom is!
 

Ariel54

Kitiltott (BANned)
nem olvastam végig a topicot, úgyhogy bocs, ha ez már volt, de én téli időszakban minden reggel megiszom 2 deci csipkebogyólevet, és ezzel általában elkerülöm a megfázásokat, járványokat. a lényeg, hogy hidegen kell kiáztatni, előző este egy marék szárított csipkebogyóra ráönteni a hideg vizet, lefedni, és reggel szűrés után iható. még finom is!


Szabadjon kiegészitenem:

1.a viz az mészmentes/szegény legyen.Ez ugy érhetö el, hogy a vizet felforraljuk, majd hagyjujk lehülni.Igy kiküszöbölhetö, hogy a C-vitamin /L-ascorbinsav/ a vizben levö kalciummal komplexet képezzen.
2.A a viz hömérsékletét 2o és 40 fok között kell tartani (pl. fütötesten).Pl. este elkésziteni a vizet,a lehült vizbe a szubsztrátot bele, reggelig állni hagyni, meginni.

ha a hömérséklet 40 feletti, az L-ascorbinsav elbomlik.Ha 20 alatt van,nem oldodik ki .

Ugyanezek érvényesek a fehér-fagyöngy tea elkészitésére is.
 

k2kk

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden betegség mögött lelki okok vannak. Először azt kell megszüntetni, utána jöhet más.
 

Borostyánkő

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabó György (Gyuri bácsi) mindkét könyve nagyon tetszik nekem, boldog voltam mikor megtaláltam, mert nagyon érdekelnek a gyógynövények. Télire beszereztem néhány fontosabbat és eddig még megfázva sem voltam. :cool: Pedig tél elején mindig lebetegedtem. Csak ajánlani tudom. :)
 

Borostyánkő

Állandó Tag
Állandó Tag
Azzal azért nem értek egyet, hogy minden betegség mögött lelki bajok állnak. Én inkább azt mondanám, hogy a lelkiállapotunk nagyban befolyásolja az immunrendszert és ezáltal érzékenyebbek vagyunk betegségekre.
 

Nicola

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Időskorúak!
Érdekes és hasznos tapasztalatot szereztem, melyet az alábbiakban részletezek.
Valamelyik TV-adón már többször láttam a Kurkuma Plusz (azt hiszem így hívják) reklámját, s mert magam is ízületi gondokkal nyűgölődöm, hát egyszer végignéztem. Olyan 7-8000.-Ft-ért kínálják ezeket a kapszulákat. Hát nekem ennyi pénzem nincs erre, amíg nagyobb bajom nem lesz, gondoltam. Ám eszembe jutott, hogy hiszen van nekem tasakos kurkumám, amit fűszerként használok olykor-olykor! És kipróbáltam. Használt!

Hetenként, vagy amikor ízületi fájdalmam jelentkezik (vállammal, könyökömmel, időnként derekammal van bajom), egy mokkás kanálnyi kurkuma port elkeverek 2-3 kiskanál joghurttal, vagy tejföllel, és bekanalazom. És láss csodát, a fájdalmaim megszűntek!

Nem állítom, hogy mindenféle ízületi bántalomra használ (azt sem tudom, miféle változatai vannak ennek a nyavalyának), de nekem bevált. És nem kell több ezer forintot költenem, mert a tasakos kurkuma minden élelmiszer áruház fűszerpolcán megtalálható, olcsón.
Gondolom, egy próbát megér.
 
Oldal tetejére