Fűben fában orvosság

Ilcsi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem cserepes növényem van, szerintem az ér a legtöbbet. Vágásra, égési sérülésre nagyon hatásos a növény zselés nedve. Állatoknál is bevált. Őszintén szólva nálunk a családban nem jöttek be a méregdrága termékek.
 

Kalapom

Állandó Tag
Állandó Tag
Én teljesen szkeptikus voltam a növénnyel kapcsolatban...pár hónapja volt egy kellemetlen sebem. otthon volt cserépben, gondoltam miért ne..levágtam egy kis darabot (anyukám legnagyobb örömére), felnyitottam és a benne levő zselés cuccot magamra kentem......
bevált
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyírfacukor, a természetes cukor


ny%C3%ADres2.jpg


imgres

Édesen egészséges

A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, amely egy természetes cukorféle. Az íze, megjelenése azonos a hagyományos kristálycukoréval, viszont az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása épp az ellenkezője. A nyírfacukrot a múlt század elején nyírfából állították elő Finnországban, elsőként a világon. A nyírfacukor amellett, hogy természetes és élettanilag kedvező hatású, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, sőt még az emberi testben is. Édesítő hatása nagyon hasonló a répacukoréhoz, de csupán kétharmad annyi energiát tartalmaz. A nyírfacukor fogyasztása nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.

Fogyókúrázóknak

A nyírfacukor ajánlható diétás ételek készítésére, fogyókúra esetén az ételek édesítésére. A hagyományos cukrokkal szemben, csak fokozatosan emeli a vércukorszintet, így nem készteti a szervezetet felesleges inzulintermelésre. Ez elősegíti az étvágy csökkenését és késlelteti az éhségérzetet. Mindezek mellett nem nyújt táptalajt számos baktériumtörzsnek és gombának, ezért összességében csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat.

Sportolóknak, testépítőknek

A nyírfacukor fogyasztása javítja a szervezet általános sejtszintű anyagcseréjét. Olyan lassú felszívódású energiaforrásként van jelen az emberi szervezetben, amely jótékonyan hat a hosszú távú sportteljesítményre. A nyírfacukornak csak a 25%-a szívódik fel szénhidrátként, a továbbiakból zsírsavak képződnek, amely a szervezet számára egy inzulin-független energiaforrást jelent. Nagyon lényeges tulajdonsága, hogy elősegíti a testzsír sportolás közbeni hasznosulását, stabilizálja az inzulin és vércukorszintet a szervezetben.

Diabétesz, cukorbetegség

A diabéteszesek is fogyaszthatják: lassabban szívódik fel, mint a hagyományos cukor és emiatt nem okoz hirtelen vércukor emelkedést vagy hiperglikémiát.

Fogszuvasodás

35 év klinikai vizsgálatai igazolják, hogy a nyírfacukor akár 80%–kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét.
Az esti fog és szájápolást követően alkalmazott nyírfacukor ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral, kifejezetten jótékony hatása van, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad. Alkalmazásával sikeresen lehet küzdeni az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában, illetve képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíteni a fogzománcot.

Candida

Kísérletek bizonyítják, hogy az általánosan fogyasztott hagyományos cukrokkal ellentétben a nyírfacukor gátolja a candida fertőzésért felelős gomba
szaporodását.

Család


A nyírfacukor nem csupán biztonságos a állapotos és szoptatós anyák esetében, hanem 80%-al csökkenti annak valószínűségét, hogy az első két évben a fogszuvasodásért felelős baktériumok fertőzzék gyermeküket.

Biztonság

A nyírfacukornak, nemzetközileg igazoltan nincs egészségre ártalmas mellékhatása. Mint minden ilyen jellegű szénhidrátnak, - egyéni érzékenységi szinttől függően - ennek is lehet hashajtó hatása, azonban ez a hatás egyénenként változó. Általánosságban mondható, hogy napi 2-3 teáskanálnyi mennyiségben fogyasztva nem lehet tapasztalni semmi kellemetlen mellékhatást.

A nyírfacukor előnyei/tulajdonságai:


  • Enyhíti az éhségérzetet
  • Csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat
  • Elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést
  • Alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet
  • Nem növeli a test inzulin szükségletét
  • Alacsony kalória és felszívódó szénhidrát tartalma van
  • Lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést
  • Nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben
  • Igazoltan használható a gombás fertőzések (pl. Candida) esetén is
  • Lúgosító, méregtelenítő hatású
  • Elősegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását
 

wasa

Új tag
Azért ne feledjük el , mielőtt a gyógyszereket végleg eltemetjük, hogy azok azért jöttek elsősorban létre, mert a hatékony vegyületeket igyekeztek kivonni pl. a gyógynövényekből a gyorsabb és eredményesebb hatás elérése céljából.
Ua. növények ill. a gombák közt is van mérgező és jótékony hatású faj is , melyekkel visszaélni is lehet.

Égési sérülés esetén pedig mielőtt elkezdenénk vöröshagyma kivonatot készíteni, legfontosabb hogy azonnal, ismétlem azonnal hűtsük az égett területet akár 10-15 percig is folyó hideg vízzel.
 

tiwcsi007

Állandó Tag
Állandó Tag
Ajánlott, hogy minél nagyobb több zöldséget és gyümölcsöt, valamint belőlük készült italokat fogyasszunk, hiszen a betegségmegelőzésben fontos szerepet játszanak. Emellett kevesen tudják, hogy a kávé és a tea fogyasztása is jótékony hatású lehet, de nem mindegy milyet és mennyit veszünk magunkhoz belőlük.

Emésztésre

A kamilla és a citromfű nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású.

Az apró bojtorján serkenti az emésztőrendszer működését. A körömvirág sebet gyógyít, illetve gomba ellen használható.

Nyugtató kamillatea: csészénként három teáskanál friss kamillavirág, szárítottból pedig két teáskanálnyi. A leforrázott virágot 10 percig kell áztatni, majd leszűrni. Célszerű naponta háromszor fogyasztani.

Emésztést serkentő tea: kamilla- és körömvirágot a bojtorján és citromfű föld feletti részével össze kell keverni. Két teáskanál friss (egy teáskanál szárított) keveréket le kell forrázni, 10 perc múlva leszűrni. Ajánlott rendszeresen inni.

Feszültségoldó tea: egy marék citromfüvet és néhány kamillavirágot 6 deci forró vízhez kell adni. 10 perc múlva le kell szűrni. Naponta háromszor lehet inni.

Depresszióra

Az orbáncfű gyógyítja a melankóliát. Az orvosi tisztesfű az idegrendszert regenerálja, csökkenti a feszültséget. A citromfű és a levendula illóolajai elősegítik a feszültség oldását.

Feszültségoldó tea: egy csészényi forró vízhez egy ágacska citromfüvet, majd egy levendulavirágot kell adni, s tíz percig áztatni, leszűrni. Naponta háromszor ajánlatos fogyasztani.

Borongós hangulat, fáradtság ellen: egy csészényi forrásban lévő vízhez három tisztesfűlevelet vagy -virágot adni, 10 percig áztatni, s leszűrni. Reggelente hatásos.

Élénkítő tinktúra: orbáncfüvet egy hónapig vodkában kell áztatni, majd leszűrni. Naponta háromszor egy teáskanállal célszerű bevenni.

Reumára, ízületi fájdalmakra

A népi gyógyászat szívesen használja a fodros petrezselyem és a vadmurok főzetét vértisztító hatása miatt. A majoránna pedig élénkít.

Vízhajtó tea: a vadmurok és a petrezselyem egy-egy ágacskáját csészényi, forrásban lévő vízbe kell tenni, 10 percig állni hagyni, végül leszűrni. Naponta háromszor ajánlott belőle egy csészével.

Hideg majoránnaolaj: egy majoránnával megtöltött befőttesüveget búzacsíraolajjal fel kell tölteni, s lezárni. A napos ablakpárkányon egy hónapig kell pihentetni. A kész olaj a fájó ízületekre dörzsölve javítja a vérkeringést.

Gyógyteák

A gyógynövények rendkívül sokféleképpen alkalmazhatók: külsőleg hideg- vagy meleg borogatásként (például kamilla, zsálya), fürdők elkészítéséhez (levendula, citromfű, rozmaring, cickafarkfű), sebek, bőrbetegségek kezelésében pakolásként kötésekhez (csalán), száj- és toroköblítéshez (cserszömörce), intim zuhanyokhoz és inhaláláshoz. Mindezek mellett a gyógynövények legelterjedtebb és legkedveltebb felhasználási módja még ma is a gyógyteák készítése, melyek több évszázada szolgálják az emberek egészségét.

Egykomponensű gyógyteák és gyógytea keverékek: olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része.

Bio teák: olyan gyógynövény alapú teák, melyek megfelelnek a bio termékekre vontakozó minden előírásnak termőhely, begyűjtés, talajvédés-kártevő-mentesítés, feldolgozás, raktározás tekintetében és mindezt szigorú dokumentációval igazolják.

Élvezeti teák: olyan teakeverékek, amelyek alapanyaga a gyógynövény hatásos része, de élvezeti értékét temészetes vagy természetazonos anyagokkal fokozták.
 

iegon

Állandó Tag
Állandó Tag
Isten még mielőtt az embert megteremtette volna, mindent biztosított részére!
Elválasztotta a sós vizet az édestől, alkotta a szárazföldeket, ültetett, kerteket, állatokat és halakat teremtett.
Isten adott egy óriási nyomravezető segítséget, hogy az ennivalók hogyan segítenek a testrészeinken.
Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, ha nyersen fogyasztjuk:
Isten patikája!
Sárgarépa:
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem.
A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem.
És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.
Paradicsom:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros.
A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)
Szőlő:
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív.
A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.
Dió:
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy.
A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.
Kidney bab:
A vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.
Zeller, Kínai kel, Rebarbara:
A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok.
Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23 % szódát tartalmaznak.
Ezek a zöldségek is 23 % szódát tartalmaznak.
Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek.
Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.
Avocado:
Az avokádó, a padlizsán és a körte segítik anyaméh és a méhnyak egészséges működését. Hasonlítanak is rájuk.
A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozzák a nemkívánatos születési súlyt és megelőzik a méhnyakrákot.
Mennyire megalapozott ez?
Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett gyümölccsé fejlődjön, több mint 14000 különböző élelem-alkotóelem található minden egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141 -et tanulmányozott.
Füge:
A fügék tele vannak magokkal és párosával lógnak, míg fejlődnek.
A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.
Édesburgonya:
Az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít, és ténylegesen egyensúlyban tartják a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
Oliva:
Az olíva bogyó segíti a petefészek egészséges működését.
Narancs:
A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók mellből való eltávozását.
Hagyma, fokhagyma:
A hagyma olyan, mint az emberi sejt.
A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Erősíti és ellenállóvá teszi a sejteket, erősítve az immunrendszert.
Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!

Élelmiszeradalékok...

Természetgyógyász tételsor...

Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok -
A növényvilág gyengéd gyógyító ereje

Angela Maria Mauri - Gyümölcsök zöldségek
 

Csatolások

  • termeszetes-antibiotikumok.pdf
    1.2 MB · Olvasás: 123

ildik79

Állandó Tag
Állandó Tag
A teafaolaj és a grapefruitmag olaj csodákra képes. Egészségmegőrzésünk széles skáláján használjuk. A megfázástól kezdve a bőrproblémákig.
 

bamboleio

Állandó Tag
Állandó Tag
én neked a ginzenget ajálnom, én is használtam vizsgaidőszakban anno...

A teafaolaj és a grapefruitról már én is hallottam sok jót.
A grapefruit például gombaölő és immunrendszer erősítő, a teafaolaj jó a pattanások ellen is.
 

banya6868

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma[/FONT]
[FONT=&quot]Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a[/FONT]
[FONT=&quot]szervezetből[/FONT]

[FONT=&quot]Főképpen, ha az a fokhagyma a saját kertedben termett. Nekem szerencsére igen[/FONT]


Olcsóbb ha van otthon cserépben növényed. Garantált a hatóanyag tartalma. Szerintem amennyit eladnak a termékekből világszerte, annyi növény nem is terem.

Tegnap megégettem magam forró olajjal és a First illetve Zöld krémmel kezeltem, és nagyon jó volt rá! Csak ajánlani tudom!

Megfázás elleni tippek a kamrából
Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,
csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és
még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.


Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.


Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a
váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.


[FONT=&quot]Vöröshagyma[/FONT][FONT=&quot]
[FONT=&quot]Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.[/FONT]
[FONT=&quot]TIPP[/FONT]
[FONT=&quot]Hagymatea:[/FONT]
[FONT=&quot]Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.[/FONT]

[/FONT]

Ha a gerezdet egészben nyeled le, ugyanúgy emésztődik, és szaga sem lesz. Ezt tapasztalatból mondom. Szeretem a fokhagymát, de sajnos ég tőle a gyomrom. Ha egészben nyelem le akkor is.

A fokhagyma használatától sokakat elriaszt a szaga. Ezt ki lehet védeni petrezselyem vagy kávészem elrágcsálásával .

Jó egészséget!
 

nagywiki

Új tag
Fél éve minden nap kombucha gombát iszom. REndbe tette az emésztésemet, és a közérzetem is jó tőle. És elvileg puszítja a rákos sejteket és a szabad gyököket is. Nagyobb megfázásom nem is nagyon volt, még az orromat is alig fújtam a tél folyamán, pedig én elég beteges voltam. De hála a kombuchának az immunrendszerem is megerősödött.
 

kvéva

Állandó Tag
Állandó Tag
fokhagyma

Köszönöm az 5-letett . Igazod van . Természetben minden egészsegügyi problémára van orvosság , a régmúlt időben is így volt , a mostani időben napjainkban is működik a Természet Patikája
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Medvehagyma









04._kosar.jpg



Mint arról beszámoltam, a minap http://gasztronauta.blogter.hu/?post_id=252021szedtem egy kis medvehagymát. Most közkinccsé tenném, az eddig egyetlen általam ismert, és jól működő módszert, hogyan tartósítsuk. Természetesen kíváncsian várom az esetleg ismert többi módszert is, és hálás lennék, ha a kommentekben megjelennének!

05._vagdalek.jpg


A medvehagymát alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük róla a vizet, lerázzuk, és vékonyan felmetéljük.


06._so_olaj.jpg

Egy tálban megsózzuk, meglocsoljuk olíva olajjal, alaposan megkeverjük, és jól záródó – mondanom sem kell tiszta – üvegekbe tömjük. Mindig lenyomkodjuk, kizárva a masszából a levegőt.

07._uvegben.jpg


Ha teletömtük, lezárjuk a fedelével, és a hűtőbe helyezzük. Elvben egy egész évig kitart, nem romlik meg, íze tökéletes marad.


08._vegeredmeny.jpg

A nagy kosárnyi medvehagymából ennyi lett.
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk még most "ébredezik" a medvehagyma, de már nagyon várjuk a begyűjtés idejét. Köszönöm, hogy megosztottad a tartósítási eljárásod. Milyen ételek készülnek belőle?
Én tisztítás után forró vízbe teszem és ha egyet lobban kiveszem, felaprítom és kisebb dobozokba fagyasztóba teszem. Télen a főzelék készítése így nagyon egyszerű.
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Serferi!

Ha mondanál arányokat? Mondjuk mennyi hagymára, mennyi só, és mennyi olaj?

köszi
amyóka


Annyi olajat tegyünk rá, hogy az üvegben ellepje a hagymát. Közben megnyomkodjuk, hogy a levegőbuborékok kiszabaduljanak. Sót tehetünk gazdagabban, hiszen a hagymát általában ételkészítéshez használjuk fel.

Ha viszont gyógynövény pakoláshoz kívánjuk eltenni, akkor a sót hagyjuk el.

Medvehagymaeszencia:
az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával pálinkával felöntjük, és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Kerestem egy fórumot, ami a kertekben ültethető növényekről szól. Ilyet nem találtam, de ebben is helye van talán értékei miatt.

Laskatök vagy isten gyalulta tök

Nálunk csak kismértékben termesztik. Igénytelenebb a többi tökfélénél. Szélsőségesebb időjárási körülmények között is szépen fejlődik. A nagy meleget is jól tűri. Hűvösebb időben is jól bírja 5-10 °C-on még kielégítő a növekedése. A fagypont alatti néhány fokos hideget csak a termések viselik el, levelei azonnal elfagynak.
Erősen fényigényes. Gyenge árnyékban, rossz fényviszonyok mellett, pl. sűrű ültetéssel alig kapunk termést. A virágok kötődés nélkül hullnak le, csupán hatalmas zöldtömege marad meg. Erőteljes növekedése miatt nagy a tenyészterület igénye, mert kis területet igen gyorsan befed, elvonva a terméskötéshez igen fontos fényt.
Hazai viszonyok között öntözni legfeljebb igen aszályos időben szükséges.
Tápanyagigénye ugyanolyan nagy, de elegendő a fészektrágyázás is. A kijelölt tövek helyén 30-40 cm átmérőjű és mélységű gödröt ásunk. A gödörbe egy nagy lapátnyi érett istállótrágyát vagy komposztot szórunk, majd a kiemelt földdel betemetjük. Fészkenként 3-4 szem magot vessünk április közepétől május elejéig, 2 x 2-1,5 m-es távolságra és 3-4 cm mélyre. Április közepe, május eleje között ültetjük. Május első felében mindenféleképpen kerüljön földbe a mag, mert az időben megcsúszott vetés ősszel bizonytalanná teszi a szedést. Betegségekre nem érzékeny és speciális kártevője nincs, ezért növényvédelmi munkát nem igényel. Szedését a tökfélék között talán a legkésőbbre hagyhatjuk. Néhány fokos fagy vagy dér még nem tesz kárt a termésekben. Csak egészséges tökök alkalmasak csak tárolásra, amelyeknek héja körömmel nem nyomható be.
Gyökérzete és föld feletti hajtása is fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Egy-egy növény 10-15 négyzetméter felületet is behálóz, átlagosan nyolc termést hoz, amely darabonként a négy-öt kilós nagyságot is elérheti megfelelő körülmények között. A termés sötétzöldes alapszínű, melyet márványozott fehér csíkok élénkítenek hosszanti irányban. A termés húsa sárgásfehér színű, kemény. Magja barna vagy fekete, kisebb a spárgatök magjánál.
A főzelékfélék közül kiemelkedik a magas, öt-hat százalékos cukortartalmával. Ásványi anyag (foszfor, kalcium, kálium, nátrium, cink, mangán, réz) és B1, B2, C vitamintartalma is magas. Fogyasztása súlycsökkentő diétában is ajánlható, hiszen csak csekély mennyiségű energiát tartalmaz. A népi gyógyászatban a húsát régóta fogyasztják diétázók, csecsemőtápláléknak is alkalmas.
Csak a teljesen kifejlett példányokat érdemes felhasználni, mert éretlenül van egy kis kesernyés íze. Elkészítése során darabokra vagdalva megfőzik, főzés közben szálakra szétfő, mintha előbb meggyalulták volna, kanállal ki kell szedni a belsejét, amely úgy jön ki, mintha már valaki lereszelte volna. (Azért lehet, hogy egy késsel kicsit rá kell segíteni.) Húsából nagyon finom főzelék készíthető. Főve ehető, leginkább kapros, habart tökfőzelékként, paradicsomos tökként fogyasztják. Készíthető belőle a rakott kelkáposztához hasonlóan húsos, rizses, tejfölös rakott egytálétel is.
Tavaszig is eltartható.
 
Oldal tetejére