Fűben fában orvosság

Örökmozgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Ajánlom a Schüssler sókból a Ferrum phosphoricumot! http://www.vital.hu/schussler_sok_so_verszegenyseg
Itt elég alaposan le van írva,milyen esetekben segít!
Természetesen a helyes étkezés és esetleges gyulladásos gócok kizárása mellett(nagy vasrabló!)!
"z elégtelen bevitel éhezés, vagy rossz tápanyagösszetétel, egyoldalú táplálkozás miatt jöhet létre. Nem ritka vegetáriánusok között, bár kiegyensúlyozott, gondosan összeállított étrend mellett az állati eredetű táplálékkal nem élők sem lesznek feltétlenül vashiányosak. Ugyanakkor a vasat bőségesen tartalmazó ételek fogyasztása mellett is kialakulhat a vashiány, ugyanis a bélrendszerből történő vasfelszívódást számos diétás faktor befolyásolja. Rontják például a polifenol szerkezetű vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a teában és a borban. A gabonákban megtalálható fitánsavak szintén rontják a felszívódást, csakúgy mint a szója és az olajos magvak jelenléte. Az ásványi anyagok közül a kalcium és annak oxalátsói gátolják a vas bélrendszerből történő felszívódását. Ugyanakkor a vas könnyebben és nagyobb hatásfokkal szívódik fel a vérkeringésbe cink, réz, B-vitaminok és C-vitamin jelenlétében. Egyes felszívódási zavarok és anyagcsere betegségek amiatt okozhatnak vashiányt, hogy bár a tápcsatornába elegendő mennyiségű vas kerül be, az valami miatt mégsem képes a rendeltetési helyére megfelelően eljutni."
"A hármas vas-szabály
1. szabály: válasszunk minél gyakrabban nagy vastartalmú élelmiszereket!
Nagy vastartalmú élelmiszerek: az összes sötét színű zöldségféle, mint a spenót, a mangold, a brokkoli, a cékla. Jó vasforrások a hüvelyesek is, mint a lencse, a borsófélék, a kidney-bab és a szójabab. A gabonafélék közül a köles és az amarant bír a legmagasabb vastartalommal. Az aszalt gyümölcsök is fontos vasszállítók, mint pl. a sárgabarack, a füge, a datolya, a szilva és a mazsola. Vasban gazdag a pisztácia, a napraforgómag, a tökmag és a szezámmag, a vörös szőlőlé és a vörös bogyós gyümölcslevek. Időnként a gyerekek édességvágyát is felhasználhatjuk vaspótlásra, ha ilyenkor a kezükbe adunk pl. egy marék mazsolát.

2. szabály: C-vitaminnal együtt fogyasszuk a vastartalmú ételeket!
Kutatásokkal bizonyított, hogy a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását hétszeresére lehet emelni a C-vitamin egyidejű fogyasztásával. Ezért javasolt az étkezésekhez higított narancslé, vörös szőlőlé, vagy vörös bogyós gyümölcslé fogyasztása. Szeleteljünk paprikát a salátánkba, vagy barnarizsből készült ételünkbe! Keverjünk homoktövist a salátaöntetbe, vagy a müzlibe! Díszítsük a zabpelyhes müzlit kivi-karikákkal! Kínáljunk desszertnek citrusféléket, fekete ribiszkét, vagy epret!

3.szabály: kerüljük a vasfelszívódást akadályozó anyagokat!
Elsősorban a rebarbarában és a spenótban is előforduló oxálsavat lehet megemlíteni. Emiatt a spenótot valójában csak korlátozott mértékben lehet a vastartalmú élelmiszerek közé sorolni, noha évtizedeken keresztül gyermekek generációit győzködték a fogyasztásáról. A fekete teában található tein és a tejben található kálcium is kedvezőtlenül hatnak a vasfelszívódásra. Ezért ne igyunk teát és tejet az étkezésekhez!
Léteznek azonban olyan vasban gazdag élelmiszerek is, melyek egyidejűleg sok C-vitamint is tartalmaznak: a brokkoli, a cékla és a vörös szőlőlé." forrás: vegetáriánus étkezés
Üdv::p






Sziasztok!

Több ismerősömnek is az a gondja,hogy kevés a szervezetében a vas.
Ajánlottam erdei mézet,diót,vörösbort,sörélesztőt.Még mit lehetne?

Sőt az egyik emberkének akármit adnak vaspótlásra elmegy a testéből a vas.
ha valami jó ötletetek van,akkor légyszi írjátok meg! Köszike!
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag


Répás napolaj / napkrém (kb 5 – 7 faktoros)

Hozzávalók

  • 50 ml kakaóvaj
  • 50 ml sárgarépaolaj (búzacsíraolajban vagy olívaolajban sárgarépa "kiáztatva")
  • 40 ml aloe vera olaj
  • 20 ml kókuszolaj
  • 10 csepp levendula illóolaj

naptej.jpg

Elkészítés

Egy kerámiatálba szoktam összeönteni a hozzávalókat amit gáztűzhelyen melegítek úgy, hogy alárakok egy fém lapot ami elosztja a hőt. Ha összeolvadt az egész, leveszem a tűzről, hagyom kicsit hűlni, majd hozzáadom az illóolajat, ami lehet teafa is illetve bármi ami nem fényérzékeny (pl. citrusfélék). Majd tégelybe vagy üvegbe töltve mehet a hűtőbe. Ha bronzos színt szeretnél már felkenésnél, mehet bele egy fél vagy egész kocka 90-100% jó minőségű csokoládé. Ha pedig szilárd krémet szeretnél akkor egy fél evőkanál méhviaszt is olvassz a kencébe, majd egy kis kanál vízzel és egy habverővel verd kemény habbá. Hűtőben tartsd ezt is. Jó kenegetést!
Forrás:internet
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
[h=1]Aloés napozás utáni spray[/h]


Leégésre sok házi praktikát ismerünk már: tejföl, citromlé, jégkocka, mindenki másra esküszik. Ez a kutyulmány azért hasznos, mert előre elkészíthető és betárazható a hűtőbe, így a hideg folyadék már magában is hűsíteni fog. Az aloe gél csodákra képes, főleg ha az égett bőr megnyugtatásáról van szó, az ecetet is régóta használják napozás után, lehámlás ellen. Az E vitamin olaj csökkenti a pirosságot, a levendula nyugtatja bőrt (és a kedélyeket), a borsmenta pedig hűsít.
Hozzávalók

  • 150 ml aloe vera gél
  • 1 teáskanál almaecet
  • 2 db 400 mg-os E vitamin kapszula
  • 3 csepp levendula olaj
  • 5 csepp borsmenta olaj

pic-332.jpg



Elkészítés

Keverjük össze a hozzávalókat egy üvegtálban, és öntsük egy szórófejes üvegbe. Lehetőleg tartsuk hűtőben, mert akkor még hatékonyabb. Használat előtt jól rázzuk fel, és fújjuk egyenesen az érintett bőrfelületre. Utána egy pár órát ne menjünk a napra.
Forrás:internet
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
[h=1]Hajnövesztő keverék, hajhullás elleni keverék.[/h] [h=2]
levendula2.jpg
Hozzávalók:[/h]
  • 1 teáskanál nyírfalevél
  • 1 teáskanál csalánlevél
  • 1 teáskanál porított bojtorjángyökér
  • 1/2 teáskanál levendulavirág
  • 1 teáskanál fűzfakéreg
  • 1/2 teáskanál kamillavirág
  • 1 tojás
A szárított gyógynövényeket keverd össze, és két dl vízzel forrázd le, majd hagyd állni legalább 20 percet. Miután a főzetet leszűrted keverd el alaposan a tojással. Ezzel masszírozd át a fejbőrt hajmosás után, majd öblítsd le. Egy héten legalább egyszer használd a hajhullás elleni főzetet. Tanácsos kiegészíteni egy Béres/komplex kúrával.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Több ismerősömnek is az a gondja,hogy kevés a szervezetében a vas.
Ajánlottam erdei mézet,diót,vörösbort,sörélesztőt.Még mit lehetne?

Sőt az egyik emberkének akármit adnak vaspótlásra elmegy a testéből a vas.
ha valami jó ötletetek van,akkor légyszi írjátok meg! Köszike!

Olvastam a leveled és válaszokat is. Lehet, hogy felületes voltam, de nem láttam a spenót és a sóska fogyasztásának ajánlását. Ezekben jelentős mennyiségű vas van. A csalántea is segít a vas pótlásában!
Van még egy fontos dolog! Több helyen olvastam, hallottam már, hogy a vasat csak akkor tudja beépíteni a szervezetünk, ha réz is van elegendő benne!
(Egy helyen azt is olvastam, hogy egy réz karkötőből a bőrön felszívódó mennyiség elég.)
A C és D vitamin is segít a beépülésben.
 

Kis Sarkcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
A spenót, sóska nem mindig jó a vashiányos állapotokra önmagában...csak ha kiegészítő vitaminok, ásványi anyagok vannak mellette, ahogy írtad is :)...

"Nem véletlenül esik annyira jól a spenót ta*vasszal: sok ásványi anyagot, vitamint, fe*hérjét, emellett flavonoidokat, klorofillt és egyéb hasznos dolgokat is tartalmaz, ame*lyeket télen jórészt nélkülözni kényszerü*lünk. Folsavtartalma miatt terhes nőknek is ajánlják. Magas vastartalma ugyan köz*ismert, de a hatékony felszívódáshoz C-vi*tamin jelenlétére is szükség van. A vas fel*szívódását a benne lévő oxálsav is gátolja. Kalciummal az oxálsav közömbösíthető - talán elődeink is kitapasztalták ezt, és ezért is készül a magyaros "spenót", azaz a főzelék tejjel, de ilyen szempontból a sajt, a tejföl vagy más tejtermék is jó társa lehet."
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedve Olvasók!

Mint a topic alapítója, örömmel látom, hogy ugyan elfoglaltságaim miatt hanyagolni kényszerültem, de megy ez magától is....
Köszönöm minden kedves postolonak!

Ígérem, hogy most már én is hozzáadom újra ami tőlem telik!

Jó egészséget kívánok mindenkinek!
 

Dezsifelig

Új tag
Sziasztok,

erdekelne,hogy pdf-et hogy lehet letolteni es megnezni,mert nekem nem engedi (azt mondja,hogy modositani szeretnem mas bejegyzeset) Ilyet persze nem szeretnek.

koszi

Udv
Dezsifelig
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Levendulás házi szappan

A levendula bőrnyugtató hatású, a kamilla gyulladáscsökkentő, a körömvirág perdig serkenti a sebgyógyulást, hámosító; együtt pedig verhetetlenek az irritált, gyulladt, kipirosodott bőrre. A zabliszt és a méz csak erősíti ezt a bőrnyugtató hatást, és táplálják a bőrt. A kókuszolaj jó habját az aloe vera-olaj teszi teljesesebbé. Én hideg eljárással készítem a szapanokat, mert az olajok és a növényi kivonatok így garantáltan megőrzik jótékony hatásukat. 0,5 kg olajból dolgozom egyszerre, ez a recept is ennyihez tartalmazza a szükséges mennyiségeket.


Hozzávalók


  • 350gr extraszűz oliva olaj
  • 100gr kókuszolaj
  • 50gr aloe vera-olaj
  • 30g száraz gyógynövények keveréke:
  • (10g körömvirág; 10g kamilla; 10g levendula)
  • 150gr víz
  • 1gr tengeri só
  • 68gr nátronlúg
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 1 evőkanál méz
vera-medicina-2-300x224.jpg


Elkészítés

Az olívaolajat 30 napig érleltem a szárított növények keverékével, majd leszűrtem. Vízzel főzetet készítettem a szárított növényekből, s azt használtam mint folyadékot. A hideg főzetben feloldottam a sót, majd a lúgot, s hagytam lehülni 45°C-ra. Az olajat is felmelegítettem 45 °C-ra, majd a lúgoldatot belekevertem az olajba. A szalag-fázisban (pudingosodás) a masszába kevertem a zablisztet és a mézet, majd 48 óráig hagytam a formában. 48 óra elteltével felvágtam a szappant, s hagytam érni 8 héten át.


Minden szappanhoz kell lúg, lúg nélkül nincs szappan. A lúggal való munka azonban különleges odafigyelést igényel:

1. Mivel ez az anyag roncsolást végezhet az élő szövetekben, a vele való munka során védőfelszerelést kell használni: szemüveg (nehogy a szemedbe fröccsenjen a lúgoldat), hosszú ujjú zárható köpeny (nemcsak a ruha védelmére, hanem a bőröd védelmében is), kesztyű (a kezed megóvása miatt). A lúg ugyanúgy viselkedik rutinos szappankészítő kezében, mint a kezdőében. Elég egy rossz mozdulat, és máris komoly égési sebeket tudsz elszenvedni, ezért mindig viseld ezeket!


2. A lúg oldása heves exoterm folyamat (hőt termel), ezért úgy oldd vízben, hogy a kiszámolt vízzel megtöltött edényt hideg vízbe állítod (a mosogatóban), és lassan adagolod hozzá a lúgot. Ezt előzőleg már szintén kimérted egy másik edényben. Mindig a vízhez add a lúgot, és ügyelj arra, hogy teljesen feloldódjon!


3. A lúgoldathoz használt edény nem lehet alumínium, mert ez a fém lúggal érintkezve hidrogéngázt termel. Használj mikróba is tehető fedeles műanyagot, vagy csavaros tetejű üveget. Én félős vagyok, még az üveget is kerülöm, félek, hogy elejtem, összetöröm.


Forrás: internet
 

catinthehat

Állandó Tag
Állandó Tag
A levendulának a szárában van az illatanyag és nem a virágjában, ahogyan azt sokan gondolják.

Ha levendulát megszárítasz és kis vászonzacskóban a ruhásszekrényedbe teszed, akkor mindenképpen a szárát is tedd a zacskóba. Néhány hét esetleg hónap elteltével érdemes a szárdarabokat a zacskón keresztül megtörni és akkor újból illatozik a levendula.
 

catinthehat

Állandó Tag
Állandó Tag
A minap ittam levendulateát. Nagyon finom és üdítő volt. Persze csak simán, cukor és bármi egyéb édesítő nélkül. Nem én készítettem a teát, tehát sajnos nem tudom pontosan, hogy mennyit és hogy szárítottat használtak-e de talán érdemes kipróbálni.
 

dundulino

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy jó menta szörpöt kellene készíteni, már hallottam valami olyasmit is, amibe citromfű és levendula ág is kell. Jó lenne kipróbálni, végülis ilyenkor van a szörpkészítés ideje. Nem?
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
A levendulának a szárában van az illatanyag és nem a virágjában, ahogyan azt sokan gondolják.

Ha levendulát megszárítasz és kis vászonzacskóban a ruhásszekrényedbe teszed, akkor mindenképpen a szárát is tedd a zacskóba. Néhány hét esetleg hónap elteltével érdemes a szárdarabokat a zacskón keresztül megtörni és akkor újból illatozik a levendula.


A levendula termesztése és gondozása

Levendula fajtái:

  • A francia levendula (Lavandula angustifolia) a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Tihanyban is ez a fajta honosodott meg, én is ezt a levendulafajtát szaporítom. Használták egyéb népi elnevezéssel is, mint orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, valódi levendula. Mediterrán növény, mely elbokrosodik, szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A tihanyi öreglevendulás bokrai már több mint 80 évesek! A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes levendulakék, mely a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása.


  • Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. Erőteljesebb növekedésű, hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciánál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta. Nagyrészt iparban használják.

Levendula szaporítása:
A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor. Tőosztással is szaporítható.
A szabadgyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető, míg a konténeres levendulapalánta fagymentes időben bármikor.
Vigyázat! Tapasztalataim szerint az import és nem szabadban teleltetett, vagyis üvegházi levendulapalánták rendkívül érzékenyek a téli fagyokra, kevésbé ellenállók az időjárás változásaira! Az általam nevelt levendulapalánták a szabad ég alatt nevelkednek télen-nyáron, így büszkén írhatom, hogy csak pozitív visszajelzéseket kaptam eddig, pedig lassan az ország minden csücskébe került egy-egy tő levendula tőlem.
Levendula ültetés:

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendulabokor így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.
Levendula gondozása:
A levendula különösebb gondozást nem igényel, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Évente virágzás után felére-kétharmadára visszametszve folyamatosan megújul a levendulabokor. Virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás közepén vágjuk le, olajlepárlásra a virágzás vége felé arassunk. Ha időben arattunk nyáron, ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk. Semmilyen permetezésre nincs szükség.
A levendula szedése, szárítása:
Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. A levendula őszi másodvirágzásának mennyisége nagyságrendben a nyári virágmennyiség fele.

Levendula társítás:

A levendula – rózsa társítás közismert, hiszen napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek ezüstös-zöld bokrai kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.




Forrás:Internet.
 

mócsing56

Kitiltott (BANned)
A levendula termesztése és gondozása

Levendula fajtái:

  • A francia levendula (Lavandula angustifolia) a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Tihanyban is ez a fajta honosodott meg, én is ezt a levendulafajtát szaporítom. Használták egyéb népi elnevezéssel is, mint orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula, valódi levendula. Mediterrán növény, mely elbokrosodik, szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A tihanyi öreglevendulás bokrai már több mint 80 évesek! A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes levendulakék, mely a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása.


  • Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű. Erőteljesebb növekedésű, hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciánál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta. Nagyrészt iparban használják.

Levendula szaporítása:
A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabadföldbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor. Tőosztással is szaporítható.
A szabadgyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető, míg a konténeres levendulapalánta fagymentes időben bármikor.
Vigyázat! Tapasztalataim szerint az import és nem szabadban teleltetett, vagyis üvegházi levendulapalánták rendkívül érzékenyek a téli fagyokra, kevésbé ellenállók az időjárás változásaira! Az általam nevelt levendulapalánták a szabad ég alatt nevelkednek télen-nyáron, így büszkén írhatom, hogy csak pozitív visszajelzéseket kaptam eddig, pedig lassan az ország minden csücskébe került egy-egy tő levendula tőlem.
Levendula ültetés:

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendulabokor így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.
Levendula gondozása:
A levendula különösebb gondozást nem igényel, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Évente virágzás után felére-kétharmadára visszametszve folyamatosan megújul a levendulabokor. Virágát friss felhasználásra és szárításra a virágzás közepén vágjuk le, olajlepárlásra a virágzás vége felé arassunk. Ha időben arattunk nyáron, ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk. Semmilyen permetezésre nincs szükség.
A levendula szedése, szárítása:
Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. A levendula őszi másodvirágzásának mennyisége nagyságrendben a nyári virágmennyiség fele.

Levendula társítás:

A levendula – rózsa társítás közismert, hiszen napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek ezüstös-zöld bokrai kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró, jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt. Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.




Forrás:Internet.

Köszönet a levendulás anyagért - de én most mást kérdeznék:
 

naturista

Állandó Tag
Állandó Tag
A kertünkben mi is termesztünk levendulát, de azért bevallom, hogy még volt mit tanulni mocsing összeállításából... ;)
 

Napsugar11

Állandó Tag
Állandó Tag
Vashiány

Sziasztok! Több ismerősömnek is az a gondja,hogy kevés a szervezetében a vas.Ajánlottam erdei mézet,diót,vörösbort,sörélesztőt.Még mit lehetne? Sőt az egyik emberkének akármit adnak vaspótlásra elmegy a testéből a vas.ha valami jó ötletetek van,akkor légyszi írjátok meg! Köszike!
Sziasztok! Több ismerősömnek is az a gondja,hogy kevés a szervezetében a vas.Ajánlottam erdei mézet,diót,vörösbort,sörélesztőt.Még mit lehetne? Sőt az egyik emberkének akármit adnak vaspótlásra elmegy a testéből a vas.ha valami jó ötletetek van,akkor légyszi írjátok meg! Köszike!
Ennek a gyakori problémának több oka is lehet, ráadásul a leggyakoribb probléma manapság. A vas szervetlen formában fordul elő, és ennek a felszívása nehezen tud megvalósulni. Régebben azt hitték, hogy a 2 vegyértékű vas képes felszívódni, ma már inkább a 3 vegyértékű látszik igaznak. Évmilliókon keresztül a primitív élőlények is megszenvedtek azzal, hogy hogyan tudjanak ezekhez hozzájutni. A természetben a Ferro II fordul elő, ami oxigén hatására Ferri III-má alakul. Ez viszont nem vízoldékony, csak erősen savas környezetben. Ezek a primitív szervezetek úgy oldották meg ezt a problémát, hogy kelát formába "csomagolták" a vasat. Így már könnyen hozzáférhetővé válik. Ezzel a módszerrel a 3 vegyértékű vas oldott állapotban tud maradni, és ebből a kelát molekulából már hozzá tud jutni a sejt.Van egy olyan készítmény, ami kizárólag tengeri fitoplanktont és 92 féle ionos ásványi anyagot tartalmaz. Többféle összetételben van, a hozzáadott anyagok változatosak a különböző állapotok megelőzésére. Családtagjaimnál nagyon bevált, de kicsit bonyolult a hozzájutás, mert csak a neten lehet megrendelni. Jó, ha valaki tud angolul, mert 3 féle áron is adják, nem mindegy, mit jelöl be az ember. Igaz, hogy kissé drága, mert a havi adag 10 és 20ezer forint körül van, de pl. az immunrendszerre ható készítmény olyat tud, amit semmi más. Megtanítja a szervezetet, hogy felismerje a vírust, baktériumot, daganatos sejtet, és a szervezetünkkel megtermelteti az ellenanyagot. Most, hogy kezdődött a suli, mind a három gyerek elkapott valamit, de szerencsére volt itthon, és azonnal hatott. Azt nem is szoktam állandóan adni, csak ha van valami baj. A legkülönbözőbb problémákkal kapcsolatban találtam az angol oldalakon tapasztalatokat.Itt többet olvashatsz: http://forevergreen.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1175608Megrendelni itt lehet, de aki eltéved, annak segítek, szóljon: http://www.17219309.myforevergreen.org/EU_Tree.html
 

Ariel54

Kitiltott (BANned)
Ennek a gyakori problémának több oka is lehet, ráadásul a leggyakoribb probléma manapság. A vas szervetlen formában fordul elő, és ennek a felszívása nehezen tud megvalósulni. Régebben azt hitték, hogy a 2 vegyértékű vas képes felszívódni, ma már inkább a 3 vegyértékű látszik igaznak. Évmilliókon keresztül a primitív élőlények is megszenvedtek azzal, hogy hogyan tudjanak ezekhez hozzájutni. A természetben a Ferro II fordul elő, ami oxigén hatására Ferri III-má alakul. Ez viszont nem vízoldékony, csak erősen savas környezetben. Ezek a primitív szervezetek úgy oldották meg ezt a problémát, hogy kelát formába "csomagolták" a vasat. Így már könnyen hozzáférhetővé válik. Ezzel a módszerrel a 3 vegyértékű vas oldott állapotban tud maradni, és ebből a kelát molekulából már hozzá tud jutni a sejt.Van egy olyan készítmény, ami kizárólag tengeri fitoplanktont és 92 féle ionos ásványi anyagot tartalmaz. Többféle összetételben van, a hozzáadott anyagok változatosak a különböző állapotok megelőzésére. Családtagjaimnál nagyon bevált, de kicsit bonyolult a hozzájutás, mert csak a neten lehet megrendelni. Jó, ha valaki tud angolul, mert 3 féle áron is adják, nem mindegy, mit jelöl be az ember. Igaz, hogy kissé drága, mert a havi adag 10 és 20ezer forint körül van, de pl. az immunrendszerre ható készítmény olyat tud, amit semmi más. Megtanítja a szervezetet, hogy felismerje a vírust, baktériumot, daganatos sejtet, és a szervezetünkkel megtermelteti az ellenanyagot. Most, hogy kezdődött a suli, mind a három gyerek elkapott valamit, de szerencsére volt itthon, és azonnal hatott. Azt nem is szoktam állandóan adni, csak ha van valami baj. A legkülönbözőbb problémákkal kapcsolatban találtam az angol oldalakon tapasztalatokat.Itt többet olvashatsz: http://forevergreen.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1175608Megrendelni itt lehet, de aki eltéved, annak segítek, szóljon: http://www.17219309.myforevergreen.org/EU_Tree.html

Megoldás: vegyél 1 almát + 1 65-s szöget (jo szocialista minöségüt, nem pedig modernséges nyugati korrozióvédettett!), szög be almába, pár nap mulva hamm.Nem a szöget hamm hanem az almát hamm.Ahogy drága öregeink csinálták.
 

zitkóka

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez ugyan nem fűben és fában van, de nagyon hasznos, mi minden betegségre ezt használjuk és bevált. Olyan, mint egy természetes antibiotikum
propolisz tinktúra
Használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt!
Külsőleg: A propolisz tartalmú krémek, különösen jók az erősen problémás bőrre. A bőrön a száraz és zsíros egyenetlenségeket megszünteti, a ráncok simulnak, a bőr üde és bársonyos lesz. A propolisz az öregedés külső jeleit is csökkenti, regenerál, tisztító hatással van a bőrre. pattanások és egyéb bőrgyulladások esetén azonnali enyhülést, javulást hoz. Használható még nehezen gyógyuló sebek kezelésére, nyálkahártya-és bőrgyulladásokra. Hatékonyan enyhíti a horzsolások, vágások okozta fájdalmat, megakadályozza a gyulladás kialakulását. Jótékony hatású a felfekvésnél is, elősegíti gyors sebgyógyulást. Ilyenkor a felfekvéses, sebes területet először meg kell mosni apróbojtorján főzettel és azután többször be kell kenni propolisz tinktúrával.
Elsőfokú égési sebekre is kiváló, olyan esetekben is, amikor növényeredetű és szintetikus gyógyszerek már nem hatnak.
Párologtatóba cseppentve a propolisz tinktúra fertőtleníti és csírátlanítja a szoba levegőjét, hatékony légtisztító. Érezhetően frissíti a levegőt. A gombás fertőzéseket is jól gyógyítja (köröm, bőrgomba). Pár csepp propolisz tinktúra a gőzölésre használt vízbe és a felső légúti betegségek, tüdőasztma 5-10napon át hatékonyan kezelve, jelentősen javul.
Még jobb a hatás, ha a propolisz tinktúra pár cseppje gyógyteába kerül, ez lehet kamilla, hársvirág, bodzatea vagy martilapu tea.
Belsőleg: A propoliszt leggyakrabban tinktúra formában kapható, amely a propolisz tömény, alkoholos oldata. Légúti betegségeket nagyon hatékonyan gyógyít. Torokfájás, influenza és megfázás esetén propolisz tinktúrát kell csepegtetni egy pohár langyos vízbe és azzal kell gargalizálni naponta többször.
A szájban keletkezett sebeket, gyulladásokat hatékonyan elmulasztja a propolisz tinktúrával való ecsetelés.
A propolisz tinktúrát használhatjuk kúraszerűen, naponta kétszer, reggel és lefekvés előtt 15-20csepp a legideálisabb. Fogyaszthatjuk rendszeresen is, hiszen túladagolása nem lehetséges.
Fokozza a sejtek légzését, daganatellenes hatása is van. semlegesíti a szervezetbe bejutó méreganyagokat is. Alapvetően vérnyomáscsökkentő és élénkítő hatású a fogyasztása, emellett növeli a szervezet ellenálló képességét is. Szinte hihetetlen mértékben képes csillapítani a propolisz egyes fájdalmakat, hatása a fájdalomcsillapítókéhoz hasonló.
A hugyutak különböző fertőzéseire is nagyon jó a propolisz fogyasztása. Prosztatagyulladás és fültőmirigy gyulladás kezelésére is sikeresen alkalmazható.
A hajszálér rendszerben a vérkeringést az egészséges szintre javíthatja a propolisz rendszeres fogyasztása.
Szabályozza a vérnyomást, a baktériumok szaporodását az egész szervezetben gátolja. Rendszeresen fogyasztva alapvetően növeli az ellenálló képességet és segít állandóan, magas szinten tartani. A propolisz mivel serkenti a vérkeringést, a potencia gondokat is képes enyhíteni, ha nem lelki eredetű a probléma.
Fogfájás esetén egy kis vattacsomóra vagy kenyér darabkára csepegtetve és a sajgó fog mellé helyezve propolisz tinktúra enyhíti a fájdalmat. Maga a tiszta propolisz a gyulladt, beteg fogínyre és fájós odvas fogra ráhelyezve, a gyulladást gátolja, csillapítja a fájdalmat és az érzékenységet is.
Az orvostudományban új eredmények bizonyítják a propolisz reményt keltő alapvető hasznossággát a rák gyógyításának területén egyaránt. Folyamatosak a kutatások a propolisz és méz rákbetegség elleni felhasználására vonatkozóan.


[h=2]Mikor, hogyan használható a propolisz tinktúra:[/h]
  1. Emésztőszervi betegségeknél (gyomor, nyombél, vastagbélfekélyek, epepanaszok, gyakori puffadás, hasmenés, gyomorfájdalmak) 3x20 csepp.
  2. Magas vérnyomásnál 3x30 csepp.
  3. Reumatikus fájdalmaknál, izületi betegségeknél 2x30 csepp (javasolt még a propolisz balzsam használata külsőleg a beteg területen).
  4. Torokfájás, mandulagyulladás, meghűlés esetén 2x30 csepp.
  5. Prosztata (dülmirigy) betegségeinél, vesepanaszoknál 3x30 csepp.
  6. A bőr különböző megbetegedéseinél (gombásodás, ekcéma, psoriasis, fekélyek, égések, sebek, pattanások, különböző herpesz). A bőrt megtisztítani, majd a különböző tinktúrával (nyílt, nedvező sebeknél a balzsammal) bekenni. A sebek gyorsabban kisebb heggel gyógyulnak.
  7. Fogfájásnál, fogínygyulladásnál, aftánál a beteg területet naponta többször beecsetelni. A fájdalom gyorsan megszűnik.
  8. Szív és érrendszeri betegségeknél, (érszűkületes panaszoknál) a panaszok enyhítésére 3x30 csepp
  9. Fizikai, szellemi fáradtságnál, idegkimerültségnél, (izomláz alvászavarok, klimax). 2x30 csepp
 
Oldal tetejére