Fűben fában orvosság

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Szénanáthára milyen gyógynövények javasoltak?
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=20 width=601 border=0><TBODY><TR><TD>Gyógynövények szénanáthára
</TD></TR><TR><TD>Megbízható, a betegség kezelésére önmagában is alkalmas fitoterápiás készítményről ez ideig nincs tudomásunk. A növényi kivonatoknak és hatóanyagoknak a nyálkahártyák védelmében és megerősítésében, az immunvédekezés fokozásában, a légzés megkönnyítésében, a köhögés csillapításában, illetve a gyulladások mérséklésében van jelentőségük.

</TD></TR><TR><TD>
46051.jpg
Egyes illóolajok, mint például a borsmenta (Aetheroleum menthae piperitae), az eukaliptusz (Aetheroleum eucalypti), a teafa (Aetheroleum melaleucae), a kamilla (Aetheroleum chamomillae), a cickafark (Aetheroleum millefolii), a levendula (Aetheroleum lavandulae) vagy a citrom (Aetheroleum citri) inhalálásra használhatók vagy légzéskönnyítő mellkasi krémek hatóanyagaként kerülhetnek felhasználásra.
A meleg gőzzel végzett inhalálás a betegek egy részénél ronthat az állapoton, ezért náluk az illóolajok belélegzése papír zsebkendőre vagy vattára csöppentve történhet.
A légzéskönnyítő kenőcsök a mellkasba vagy a háton a lapockák közti tájon bemasszírozva és onnan felszívódva segíthetik a légzést.
Az utóbbi években végzett klinikai vizsgálatok szerint egyes kivonatoknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően lehet szerepük a szénanátha kellemetlen tüneteinek mérséklésében.
Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a közönséges acsalapu (Petasites hybridus) gyökeréből előállított, standardizált kivonat gátolja a gyulladáskeltő leukotriének képződését és emiatt lehet alkalmas a szénanátha kiegészítő kezelésére.
A kasvirágokból (Echinacea spp.) előállított készítmények ismert immunmoduláns hatásuk révén kerülhetnek felhasználásra.
Egyes növények, mint például a kurkuma (Curcumae rhizoma) vagy a gyömbér (Zingiberis rhizoma) antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt lehetnek alkotórészei a szénanátha tüneteit enyhítő készítményeknek.
A szemkörnyéki gyulladások kezelésére és a viszketés mérséklésére a szemvidítófű (Euphrasiae herba) virágos hajtásaiból készült borogatás, az orrkörnyéki bőrvörösség helyi kezelésére pedig lentinánt (poliszacharid) tartalmazó krémek ajánlhatók.
A szénanátha kezelésében használatos növényi hatóanyagok közül az egyik legismertebb az efedrin, melyet érösszehúzó hatása miatt ajánlanak az orrdugulás mérséklésére.
A koffein egyes tudományos vizsgálatok szerint 4 mg-os adagban enyhítheti a szénanátha tüneteit.
Az ananász legfontosabb hatóanyaga, a bromelain gyulladáscsökkentő hatású és a kurkuma hatóanyagával, a kurkuminnal együtt adva növeli ez utóbbi, szintén gyulladáscsökkentő hatású vegyület biológiai értékesíthetőségét. Mindezen vegyületek mellett kísérletek folynak bioflavonoidok és egyes polifenol vegyületek szénanátha kezelésében való alkalmazhatóságának vizsgálatára.


</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk a vérehulló fecskefű a megoldás. A szárát megtörve egy sárgás nedv folyik belőle és ezt kell minél gyakrabbak kenni a szemölcsre. Aztán megvárni amíg megszárad és újra kenni. Az egészséges bőrre ne kenjük, mert irritálja. A futószemölcsre , lábgombára tökéletes. Frissen kell szedni. Képet nem találtam róla, de a Maria Treben: egészség Isten patikájából c. könyvben benne van.
!Most lehet szedni!!

Lehetőleg minden kezelésre frisset használjatok!!
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhany gyógynövényrecept
Krónikus fáradságérzet

Rakjon egy kis üvegbe 2 dkg felaprított ginzeng gyökeret, majd öntsön rá 2 dl vodkát és a lezárt üveget hagyja sötét helyen 10 napig. Néha rázogassa fel az üveg tartalmát. Az így készült tinktúrát három héten keresztül reggeli, vagy ebéd előtt használja, mégpedig 15-20 cseppet csepegtetve egy pohár vízbe.
A ginzeng egy természetes serkentő. Amennyiben valakinek a tinktúra az alkohol tartalma miatt nem javasolt, úgy a herbáriákban már kapszulás és filteres kiszerelésben is kapható.

Teherbírás csökkenése

Ahogy az előző recept, úgy ez is krónikus fáradság eseteiben javasolt. Azoknak ajánlom, akiknek érelmeszesedésből adódó problémáik vannak.
Daráljon le húsdarálón 4 egész citromot (héjastól), 4 gerezd foghagymát, majd öntse fel két liter előzőleg felforralt és lehűtött vízzel és 2 napra tegye hűtőszekrénybe az oldatot. Ezt követően szűrje le és ízlés szerint rakjon bele pár kanál mézet (a világos fajták az erre alkalmasabbak). 2-3 héten át, reggeli előtt fogyasszon el belőle 0.5 dl-t.
A foghagyma illata nem lesz zavaró, mivel a citrom ezt teljes egészében semlegesíti.

Stressz
Nyugtató tea. Vegyen 5 dkg citromfüvet, macskagyökeret, komlót, édesgyökeret és 10 dkg borsmentát. Keverje össze. Egy evőkanálnyi keveréket forrázzon le egy pohár vízzel, hagyja állni 15-20 percig, majd szűrje le. Lefekvés előtt igyon meg az így készült teából egy pohárnyit. A tea mézzel, ízlés szerint ízesíthető.
Amennyiben Ön a reggeli teázást részesíti előnyben, úgy a szokásos teáját gyógyteával helyettesítse.
Elalvási problémák esetén a következő tanácsot kövesse.

Álmatlanság

5 dkg kaprot szórjon bele fél liternyi vörösborba. Hagyja lassú tűzön 15-20 percig, majd negyed pohárnyit (0.5 dl) fogyasszon el belőle lefekvés előtt.
Könnyen álomba merül, ha lefekvés előtt a következő szertartást rendszeresen elvégzi. Ez a szertartás mindenkinél más és más lehet. Valakinek szüksége van elalvás előtt egy kis újságolvasásra, esetleg szobaszellőztetésre, valakinek a lábait kell melegvízben lemosni, valakinek pedig egyszerűen az álmodozás segít. Csak egy dolog tilos. Tilos az álommal „harcolni”. Ha harcba bocsátkozunk vele, akkor ellenség, ha egyezséget kötünk, akkor szövetségesünkké válik.
Még egy jó tanács. Az álom szakaszos és egy szakasz - másfél óra. Ha Ön kb. 1,5-3-4,5-6-7,5-9 óra múlva ébredt fel az elalváshoz képest, akkor vidámnak érzi magát, de ha „elvétette” ezt a szakaszt, akkor letört. Ezért a megoldás abban rejlik, hogy az ébresztőóráját úgy állítja be, nehogy elvétse a jó szakaszban való ébredést.

Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomásra való hajlam esetén reggel és napközben egy-egy csésze ginzeng teát, lefekvés előtt egy pohár gránátalmalét kell elfogyasztani.

Érelmeszesedés
Még egy tanács az idősebb korosztály-nak. Vegyenek egy teáskanálnyi édesgyökeret és csipkebogyót. Kavarja össze, forrázza le és teaként fogyassza két-három héten keresztül.
Ez a keverék segíti az érfalak „tisztán tartását” és megelőzi az újabb lerakódások keletkezését.

Megfázás

A fáma akként szól, hogy ha a megfázást gyógyítják, akkor az 7 nap alatt gyógyul – ha nem kezelik, úgy egy hét alatt szűnik meg. Ebből is látszik, hogy egy megfázás nem igényel alapos gyógyítást. Csak a már amúgy is megszokott dolgokat kell cselekedni, segítve az immunrendszer munkáját a vírusokkal vívott harcban. Mégpedig: naponta többször fogyasszon csipkebogyóból, hársfavirágból készült teát, amit málnadzsemmel is lehet ízesíteni. Ételei elkészítésénél felhasználhatja a hagyma és a foghagyma jótékony hatását. Fogyasszon több gyümölcsöt - narancsot és citromot, mivel az említettek sok C vitamint is tartalmaznak. A vírussal vívott háború végtermékeit (a méreganyagokat) úgy tudja szervezetéből kiüríteni, ha a gyógyteákon kívül még legalább két liter meleg folyadékot fogyaszt és bőrét többször is lemossa meleg vízzel a nap folyamán.
Még valami, elárulom azt a „titkot”, amit egy bolgár származású művésznő, Anzselika Andrijevszka osztott meg velem. E szerint – forraljon fel egy pohár tejet, tegyen bele egy teáskanál mézet, egy tojás sárgáját és 0.5 dl konyakot. Keverje össze és fogyassza el melegen, lefekvés előtt.
Megjegyzésként annyit, hogy ezután egész reggelig hangosan „énekelhet” a szomszédok legnagyobb örömére, főleg bolgár nótákat!

Légcsőhurut
Vegyen 10 dkg martilaput, keskenylevelű útifüvet, 5 dkg édesgyökeret. Ezeket az összetevőket gondosan keverje össze, majd az így kapott keverékből egy evőkanálnyit, termoszban, forrázzon le egy pohár vízzel. Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Napi 2-3 alkalommal fogyasszon belőle. Az így készült gyógytea, ízlés szerint, mézzel ízesíthető.
A fentieket akkor javaslom, ha váladék nélküli, száraz köhögése van. De ha a köhögést köpetürítés kíséri, amitől ne-héz „megszabadulni”, akkor a következő a teendő.
Köptető tea. Vegyen egyenlő rész martilaput és fehér-mályva gyökeret és keverje jól össze. Az így kapott keverékből egy evőkanálnyit forrázzon le egy pohár vízzel (jobb, ha a forrázáshoz termoszt használ). Hagyja állni a forrázatot 10-15 percig, aztán szűrje le. Ez a gyógytea is napi 2-3 alkalommal fogyasztható, ahogy az előbbi. Lehet fél pohárnyit fogyasztani étkezés előtt, melegen, mézel ízesítve.

Fokozott étvágy

A következő recept hatékonyságát több páciensem is igazolni tudja. Mivel étvágycsökkentő hatása van, ezért az ebédnél, vacsoránál elfogyasztott étel mennyiségét másfél-kétszer kevesebbre szabhatja, elérve ezzel a kívánt, pár kilós súlycsökkenést.
Vegyen 1 evőkanálnyi gyermekláncfű- és iglic gyökeret, 5 evőkanálnyi kutyabenge kérget és 2 evőkanálnyi édesköményt és petrezselymet. Ezt alaposan keverje össze. Így összesen 11 kanálnyi teakeveréke lesz. Épp 11 alkalomra elegendő.
Egy evőkanálnyit forrázzon le (jobb, ha a forrázáshoz termoszt használ) egy pohárnyi vízzel, hagyja állni 10-15 percig, majd szűrje le. 2-3 alkalommal fogyasszon belőle egy pohárnyit, langyosan, étkezés előtt. A gyógytea ízesítéshez egy kevés mézet használhat. A kúra időtartama – 3 hét.
Megjegyzendő, hogy az így kapott gyógytea íze kellemes. Az iglic gyökér hiánya esetén a keverék ugyanilyen arányok mellett állítható össze, de hatástanilag kissé gyengébb lesz, mint az eredeti teakeverék.


gastr.gif
Gyomorsav túltengés, gyomorfekély

Egy teáskanálnyi kálmos gyökérre öntsön rá egy pohárnyi szoba hőmérsékletű, de előzőleg felforralt vizet. Hagyja állni 24 órát, majd szűrje le. Három-négy héten át fogyasszon belőle 1 evőkanállal étkezések előtt és után. Nem kell felmelegíteni.
Lehet, hogy a kálmosgyökér kissé keserű, de hát egy kanálnyi nem egy egész pohár. A kivonat gyulladáscsökkentő hatásán kívül az étvágyat is javítja.

Székrekedés
A kúra időtartama három hét.
Az első hét. Keverjen össze 8 teáskanálnyi kutyabenge kérget egy teáskanál édesgyökérrel és koriander maggal. Egy evőkanálnyi keverékre öntsön két pohár vizet. Miután leszűrte, egy pohárnyi folyadékot kapott, ami 2 napra elegendő. Lefekvés előtt fél pohárnyit fogyasszon el belőle.
A második hét. Két teáskanálnyi szétmorzsolt lenmagot fogyasszon el 2 alkalommal naponta, étkezés előtt, leöblítve egy pohár cékla lével, friss káposzta lével, vagy kefirrel. A nap folyamán sok folyadékot fogyasszon, mivel a lenmag dagadó hatása csak így tud érvényesülni, vagyis így tölti ki a bélrend-szert, serkentve a bélmozgásokat. Folyadék hiányában ez a hatás nem érvényesül.
Harmadik hét. Egy evőkanálnyi szenna levélre öntsön két pohár vizet és lassú tűzön főzze 5 percig. Szűrje le és fél pohárnyi mennyiséget fogyasszon belőle éjszakára.
A kúra alatt a hetek sorrendjét felcserélni nem lehet. Egyen sok zöldséget és gyümölcsöt a kúra teljes időtartama alatt, a fehér kenyeret pedig cserélje barnára. Egy nap alatt legalább két liternyi folyadékot igyon. Szoktassa szervezetét ugyanabban az időben történő székletürítésre.

Gyógytea a gyomorban és bélbenvaló pangás megszüntetésére

Az alábbi recept is a székrekedés kiküszöbölését segíti.
Keverjen össze 2 teáskanálnyi fekete ürömfüvet, 3 teás-kanálnyi szurokfüvet és borsmentát, 4 teáskanálnyi köményt. Két evőkanálnyi mennyiséget ebből a keverékből forrázzon le két pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). Hét napon át, étkezések előtt 15 perccel fogyasszon el az így kapott keverékből, melegen fél pohárnyi mennyiséget.

„Likőr” a nyelőcső és a bélrendszer görcsösössze-húzódásainak megszüntetésére

5 dkg friss, vagy szárított borsmentát szórjon bele fél liter vodkába és hagyja az üveget sötét helyen három napig. Néha rázogassa fel az üveg tartalmát. A „likőrből” naponta 15-20 cseppet fogyasszon egy pohár vízbe csepegtetve 2-3 alkalommal, étkezések előtt. A kúra idő-tartama – 3 hét.

Hasnyálmirigy gyulladás

Vegyen 15 dkg borsmentát, 15 dkg kaprot, 10 dkg galagonya ágvéget (virág és levél), ugyanennyi jázmint és 5 dkg kamillát. Jól keverje össze, majd az így kapott keverékből egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzon le egy pohár vízzel. 10-15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal igyon belőle fél pohárnyit, egy órával étkezés után. A gyógytea mézzel ízesíthető, mindenkinek ízlése szerint. A kúra – 3 hétig tartson.

Cukorbetegség

Fél teáskanálnyi kecskeruta füvet, csalánlevelet és gyermekláncfű gyökeret keverjen össze. Az így kapott keveréket forrázza le és melegen, tea formájában fogyassza el 2 alkalommal naponta étkezés előtt egy hónapon át minden nap.
Egy gyógytea sem képes a cukorbetegséget teljesen meggyógyítani, de segítségével a cukorszint emelkedése és a betegség szövődményei kivédhetők. A pácienseim között akadtak olyanok, akik e gyógytea segítségével, minden káros szövődmény nélkül csökkenteni tudták a napi inzulin adagjukat.

Ödémák (duzzanatok)

Vízhajtó teakeverék. Vegyen 15 dkg borókabogyót, 5 dkg édesköményt és édesgyökeret. Az összetevőket keverje össze. 1 evőkanálnyi keveréket forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). Hagyja állni 10-15 percig, majd szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszon el belőle fél pohárnyit, melegen, éhgyomorra, vagy étkezés előtt három héten át. A gyógyteát ízlés szerint, mézzel lehet ízesíteni.

Allergia

Vegyen egy teáskanálnyi nyírfalevelet és zsályát, egy fél teáskanálnyi körömvirágot és kamillát. Keverje össze, majd egy evőkanálnyi keveréket forrázzon le egy pohár vízzel. Hagyja állni néhány percig, aztán szűrje le. A gyógyteát naponta 2-3 alkalommal kell fogyasztani, melegen, éhgyomorra, vagy étkezés előtt. Ízesíteni mézzel lehet. A kúra időtartama – 3 hét.

Méreganyagok felszaporodása
<SUP>
</SUP> A méreganyagok kiürülését a szervezetből a citromfélék héjából készült tea felgyorsítja. A tea elkészítéséhez használjon egyenlő arányban összekevert narancs, mandarin és citrom héjat. Egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzon le és tea formájában fogyassza két-három héten át.

Daganat

A gyógynövények szakértői állítják, hogy az édesgyökér rákmegelőző hatással bír. Használata kivédi a daganat képződést azokban az esetekben, ahol öröklődési hajlam van pl. mióma és polipok képződésre.
1 evőkanálnyi szétmorzsolt édesgyökérre öntsön fél liternyi vizet, lassú tűzön 10 percig főzze, 30 percig lefedve hagyja állni, majd szűrje le. Naponta 2-szer igyon meg belőle egy kupicányit, étkezés előtt, egy héten át. A kúra periodikusan ismételhető.
Abban azonban ne reménykedjenek, hogy az édesgyökér elmulasztja a már meglévő daganatot ! Ilyen esetében a kezelő-orvos tanácsait kövessék.

Nőgyógyászati problémák

Az alábbi teakeverék javítja a petefészkek működését, ezért gyermektelenség esetén is használhat, valamint petefészek gyulladás és klimaxos problémáknál is kitűnően alkalmazható.
Egyenlő arányban keverjen össze körömvirágot, bors-mentát, kamillát, cickafarkfüvet és citromfüvet. Egy evőkanálnyit ebből a keverékből forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). 15 percig hagyja állni, majd szűrje le. Három héten át, naponta 2 alkalommal, melegen, éhgyomorra vagy étkezés előtt fogyassza. Az így kapott gyógytea mézzel ízesíthető.

Vérzések

Ha Ön elvágta a kezét nem gyógyteákra, hanem sebtapaszra van szükség. Gyomor és bélvérzés esetén sürgősen forduljon orvoshoz. Erősebb menstruáció esetében segít a következő recept.
Vegyen 3 evőkanálnyi kutyabenge kérget, 2 evőkanálnyi csalánlevelet és 1 evőkanálnyi cickafarkfüvet. Keverje össze ezeket az összetevőket, majd két evőkanálnyi mennyiséget ebből a keverékből forrázzon le egy pohár vízzel (a forrázást jobb termoszban végezni). A forrázatot hagyja állni 10-15 percig, azt követően pedig szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszon belőle egy pohárnyit vagy fél pohárnyit, éhgyomorra vagy étkezés előtt. A gyógytea mézzel ízesíthető.

Prosztata gyulladás

3 evőkanálnyi kamillát forrázzon le egy pohár forró vízzel és várja meg, amíg 38-40 fokosra lehűl. Aztán szűrje le és az így kapott oldattal csináljon beöntést. Az alábbi eljárást kétnaponta végezze két héten át.
Ez a módszer sem helyettesíti az orvos által felírt gyógyszereket, de együttesen használva gyorsíthatja a javulást.


sex.gif
A szexszualitás fokozását szolgáló ital

Egy kisebb fazékba öntsön 2 pohár vörös bort és szórjon bele egy marék feldarabolt borókagallyat. Melegítse fel a bort 70-80 fokosra (az oldat felszínénél kis gőzölgés észlelhető). Hagyja állni 15 percig, majd szűrje le. Adjon hozzá egy pohár rumot vagy konyakot és két kockacukrot. Jól keverje össze. Melegen fogyassza partnerével együtt.
A borókagally hiánya esetén használhat borókabogyót is, de az ital hatásfoka nem lesz annyira érezhető.
Amennyiben Ön az egészségére odafigyelő ember, úgy a fenti receptek valamelyest segíteni fognak az egészsége megőrzésében. A kérdés az, hogy mennyit segítenek? Éppen azért, hogy az eredménnyel Ön is elégedett legyen, használjon ki minden, otthon elvégezhető terápiát ennek érdekében. Nyisson meg egy-egy „csapóajtót” a szervezetében és akkor az egészség biztosan Önre talál! Ezen ajtók feliratainak egyikén az alábbi elnevezésű tábla is lóghatna – „Fizikoterápia házilagosan”.

___________________________
 

pet.pet

Állandó Tag
Állandó Tag
füben-fában -bodza

Gyógynövény, élvezeti tea, gyermektea.<o>:p</o>:p
Latin botanikai név: Sambucus nigra<o>:p</o>:p
Felhasználható részek:A kocsányról lemorzsolt virágzat<o>:p</o>:p
Latin név:Sambuci flos
Angol név: Elderberry flower<o>:p</o>:p
Egyéb népi megnevezés: Fekete bodza, bokorbodza, fái bodza, gyepübodza, csete.<o>:p</o>:p

A növény hatóanyagai: Glikozida, flavonoidok: rutin, hiperozid, izokvercetin, kevés illóolaj, nyálka, cseranyag, cukor, gyanta, kolin, szambunigrin, kéksavglikozida, emulzinenzim, klorogénsav.<o>:p</o>:p

A tea hatásai: Izzasztó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, hurutoldó, lázcsillapító, vizelethajtó, vértisztító, enyhe hashajtó.<o>:p</o>:p

Felhasználható: Megfázás, nátha, influenza, torokgyulladás, mandulagyulladás, fülfájás, rekedtség, légcsőhurut, gyomorhurut, enyhe székrekedés, vesegyulladás, elhízás esetén. Üdítő teának, bőrápolónak, és fürdőbe frissítőnek is alkalmazható. Élvezeti teának és gyermekteának is használják. <o>:p</o>:p

Használati utasítás:Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tüzröl és tegyen bele 1 púpozott evőkanál bodzavirágot. Fedje le és hagyja állni 15 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A teát csak mézzel édesítse. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 púpozott evőkanál bodzavirággal. Bőrápolóként 6 dl. vízből és 3 púpozott evőkanál bodzavirágból, fürdővízhez 2 liter vízből és 8 dkg. bodzavirágból készítsen forrázatot. Élvezeti teaként és gyermekeknek a minimális adagból készítsen teát. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teát folyamatosan 4 hétig lehet inni. Folytatni csak 1 hét szünet után lehet. A teát 2 éves kortól lehet inni. <o>:p</o>:p


A csete az nem a bodzafa másik neve, az az un. gyalogbodza. Ez nem cserje, de évelő növény. Gyermekkoromban gyógylekvárt készitettek a bogyójából , hashajtó hatása volt. Ételszinezéknek is használták.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
A csete az nem a bodzafa másik neve, az az un. gyalogbodza. Ez nem cserje, de évelő növény. Gyermekkoromban gyógylekvárt készitettek a bogyójából , hashajtó hatása volt. Ételszinezéknek is használták.


Köszönöm hozzászólásodat. Remélem találtál hasznos ötleteket.

Szia:

Lacko
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Mogyoró - az egészség kulcsa



A mogyoró olajos, tehát egészségtelen. Legalábbis korábban ezt gondoltuk. A legújabb kutatások szerint azonban a mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megõrzését és a szívbetegségek megelõzését, sõt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.
<!-- div.teaser -->
<!-- div.zhatter --> <script type="text/javascript" src="http://www.vital.hu/banner_db.php?position=7&count=1&terms=0&max=1&path=files"></script>

Jótékony hatás mogyoróhéjban


mogyi1.jpg
A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Mielõtt azonban e hír hallatán megszabadulnánk mogyorókészleteinktõl jobb, ha tudjuk, hogy telítetlen zsírvasakról van szó, amelyek valójában egészségesek. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegmûködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák megelõzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.
Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk mûködéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása ezért tudósok szerint jelentõsen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának.
Mogyoró elhízás ellen? Igen!


A mogyoróban (csakúgy, mint pl. a gyümölcsökben) nagy mennyiségben találhatóak élelmi rostok. Az alacsony élelmi rost bevitel sajnos elterjedt, ámde helytelen táplálkozási szokás. A rostok pedig nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban, többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomorbélrendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélmûködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Mogyorós csokoládé az egészség forrása


A réz mint nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlõdéshez. A vörös és a fehér vérsejtek fejlõdéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlõdéséhez szükségünk van a rézre. A szervezetünk azonban nem állítja elõ ezt a fontos elemet, így szükség van arra, hogy a táplálékunkkal elegendõ réz mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe. A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között elsõ helyen áll a mogyoró, és a kakaó is az élvonalban van. A mindkét fontos anyagot egyszerre tartalmazó mogyorós csokoládé természetesen mértékletes fogyasztása tehát pozitív szerepet tölthet be testünk és elménk fejlõdésében. Egészségünk megõrzésében éppen ezért segítséget nyújthatnak a mogyorót és a kakaót tartalmazó termékek.
Vitaminbomba


A mogyoróban számos fontos vitamin található. Gazdag B1, B2, C, H és E vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A Bvitaminok létfontosságúak szervezetünk idegmûködése szempontjából. Az E vitamin és a Cvitamin a leghatékonyabb szabadgyökfogók, az E vitaminnak kedvezõ hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szívés érrendszeri betegségek megelõzésében vizsgálatok sora mutatta ki.
Tegyük félre tehát korábbi elõítéleteinket a mogyoróval és a mogyorós csokoládéval szemben hisz fontos részét képezik a mindennapi kiegyensúlyozott, táplálkozásnak. Segítségükkel számos betegséget elõzhetünk meg, kordában tarthatjuk koleszterin szintünket és még az alakunkra is vigyázhatunk.
 

Brigi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves lackovár!!

Gratulálok!
Rendkívül hasznos, ötlettel teli topic!!!!!

Felfedeztem egy magazint, ha megengeded, szeretném Veletek megosztani
www.herbacio.hu

Ez a magazin növénybarát ötlet-, és receptfüzet.
Különleges és a gyakorlatban hasznosítható tippel, recepttel a növény-
világhoz kapcsolható érdekes információval lepik meg az olvasóközönséget.
A növények mindennapokban betöltöt szerepéről kívánnak szólni, hiszen
számos közismert növény van, amely különleges, többségében ismeretlen
módon is felhasználható.
(egyik magazin tartalmából párat: Neera kúra, Csíramálé, kenyérgabonák,
a kenyérsütés alapjai, növényi pástétomok, gyógyteák, ültetési egyszeregy)
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves lackovár!!

Gratulálok!
Rendkívül hasznos, ötlettel teli topic!!!!!

Felfedeztem egy magazint, ha megengeded, szeretném Veletek megosztani
www.herbacio.hu

Ez a magazin növénybarát ötlet-, és receptfüzet.
Különleges és a gyakorlatban hasznosítható tippel, recepttel a növény-
világhoz kapcsolható érdekes információval lepik meg az olvasóközönséget.
A növények mindennapokban betöltöt szerepéről kívánnak szólni, hiszen
számos közismert növény van, amely különleges, többségében ismeretlen
módon is felhasználható.
(egyik magazin tartalmából párat: Neera kúra, Csíramálé, kenyérgabonák,
a kenyérsütés alapjai, növényi pástétomok, gyógyteák, ültetési egyszeregy)


Kedves Brigi!

Megnéztem a lapot, nagyon érdekes!

Köszönöm hogy felhívtad a figyelmet rá.

Szia:
lacko
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyulladt bőr

- <CIM name="1">Mi a gyulladás?</CIM>
- <CIM name="2">Mi okozhatja?</CIM>
- <CIM name="3">A teendők</CIM>
- <CIM name="4">Gyógynövények</CIM>

A bőrgyulladás (dermatitisz) szinte minden bőrbetegségnek velejárója, mégis az azt jelölő latin szót leginkább az ekcémákkal kapcsolatosan használják. Nagyon nehéz a bőrgyulladásról általánosságban beszélni, ezért érdemes megtudni, mit értsünk alatta.


Mi a gyulladás?
transparent.gif

Gyulladás keletkezik minden szöveti sérülés nyomán, a szervezet azonnal elkezdi ugyanis helyreállító tevékenységét. Eltakarítja az elhalt sejteket a regeneráció útjából, a kívülről a test belsejébe igyekvő kórokozókat pedig elpusztítja. Nincs ez másként a bőrnél sem.
A kórokozók jelenléte nem tövényszerű, vannak ún. steril gyulladások is, amelyek természetesen hamarabb gyógyulnak. A bőr bármilyen eredetű sérülése esetén tehát az egyik legfontosabb teendő a terület fertőtlenítése és tisztántartása.

Mi okozhatja?
transparent.gif

1537_1.jpg
Szöveti sérülésről valószínűleg elsőként a kisebb-nagyobb baleset okozta sebek jutnak eszünkbe. Körülöttük a bőr kivörösödik, kicsit melegebb, viszket. Ilyen tünetek észlelhetők külső és belső eredetű gyulladások esetén is, amikor a bőrfelszín kívülről érintetlen. További tünetek a kiütések, apró hólyagok. A bőrgyulladás tüneteit felsorolva máris látszik, hogy szinte a bőrgyógyászat valamennyi területét érintjük, hiszen a bőrbetegségek csaknem mindig kifejezett gyulladással járnak. Különbség a kiütések és kipirosodások formájában, a sérülés sterilitásában, a kórokozó fajtájában van.
Gyulladást okoznak a bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések. Az allergiás bőrtünetek ugyancsak gyulladások. Ilyenkor nem "igazi" kórokozók, hanem csupán az immunrendszer által annak tekintett ágensek, allergén antigének kerülnek érintkezésbe a bőrrel, melyek csalánkitüést, ekcémát okozhatnak.
A rovarcsípések is okozhatnak bőrgyulladásokat, sőt ezek nyomán súlyos allergia is kialakulhat.
Bőrgyulladásos tünet kísérhet sok egyéb betegséget, ami a szervezet más részeit vagy egészét érinti. A bárányhimlő ennek kézenfekvő példája.

A teendők
transparent.gif

Az apróbb horzsolások, sebek kezelése általában nem igényel orvosi beavatkozást, a szélfútta száraz bőrt is elég csak bekenni, de az allergiás, ekcémás bőrgyulladásokat, illetve, ha a bőrrendellenességek nem javulnak vagy tűnnek el 1-2 héten belül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
A bőrgyulladások kezelései a borogatások, gyulladáscsökkentő krémek, szájon át adható gyógyszerek.

Gyógynövények
transparent.gif

Bőrbetegségek kezelésére számos gyógynövény jótékony hat ású. A legismertebbek az apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, diólevél, ezerjóvű, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű, szappanfű, szemvidítófű, szurokfű tarackgyökér, vadárvácska és a veronikafű.
Csalánkiütésre az apróbjtorjánfű, árvacsalán és csalánlevél használatos. Ekcémára a diólevelet, farkasalma-levelet és a közismerten gyulladáscsökkentő kamillát ajánlják. A fagyásra az árnika, árvacsalánfű, cickafarfű, fagyöngy, kamilla, körömvirág, tölgyfakéreg ad gyógyírt. Hajhullásra, korpásodásra bojtorjángyökér, csalánlevél, fűzfalevél és kéreg, kamilla, ökörfakrvirág, római kamilla ajánlható.
Természetesen a gyógynövényes kezelés nem helyettesítheti az orvos helyes diagnózisát és szakellátását.


Szerző: Máriáss Márta - Forrás: HáziPatika.com
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Szépítő természet

A természetes anyagokat felhasználó kozmetikumok egyre közkedveltebbek. Az alábbiakban néhány fontos és gyakran alkalmazott gyógynövényt
mutatok be, így akinek kedve tartja, otthon is kipróbálhatja szépítő hatásukat.



A növényi olajokat és a gyógynövénykivonatokat már az ókorban is használták szépítőszerként. A következő néhány gyógynövényt szépségápoló és jótékony hatása miatt ma is nagyra értékelik, és sokat ismét felfedezett a kozmetikai ipar.

Kamilla - a mindentudó

A kamilla a legismertebb gyógynövény. A vadon tenyésző virágot gyógyító célokra kultúrnövényként is termesztik. Gyógynövényként elsősorban gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatását használják ki.
A virágból desztillálással előállított kivonat hatóanyagként többek között azulént és bizabololt tartalmaz. A kamilla mint adalékanyag megtalálható az érzékeny, vörösödésre hajlamos bőrt ápoló kozmetikumokban. Elsősorban fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása miatt a kamillavirág-kivonatot aknés, miteszeres bőrre való szerekben is alkalmazzák.
• Tipp: Tisztátalan bőr esetén jól bevált módszer a kamillás arcgőzölés. Egy biztosan álló edénybe tegyen egy marék kamillavirágot és forrázza le vízzel, majd takarja le az edényt és a fejét egy nagyméretű kendővel. Tartsa az arcát tíz percig a gőzben. Hasonlóan hatásos a meleg borogatás is (az alkalmazást lásd a körömvirágnál).

A bőr védelmében
A szaponintartalmú növényekben gyakran találhatók flavonoidoknak nevezett anyagok is. Így például a nyírfa leveleiben, az árvácskában, a hársfavirágban, a körömvirágban, az árnikában, az orbáncfűben és a fehéreperfában. A flavonoidok a véredények falát átjárhatatlanná teszik, így a szövetekben a víz felgyülemlése ellen hatnak. A vérellátást javítják és megakadályozzák gyulladások kialakulását. Lekötnek káros anyagokat is, melyeket szabad gyököknek nevezünk. Ily módon útját állják a hámsejtek károsodásának és előmozdítják regenerációjukat.
A kamilla és a cickafark még gyulladásgátló illóolajat is tartalmaz. Mindkét növényt felhasználják az érzékeny bőrűek számára készült termékekben, valamint bőrnyugtató és babaápoló szerekben.


Henna - a hajápoló

A test és a haj színezőanyagaként évezredek óta használnak növényeket. A Földközi-tenger vidékén például hennalevelekkel színezték vörösre a hajat. A henna mint színezőanyag újabban ismét divatos, hiszen ápoló hatást is tulajdonítanak neki.
A búzavirágból készített kivonatokat samponokban és ősz hajra való hajvizekben használják, hogy a haj ne kapjon sárgás színezetet. A római kamilla kivonatai a sötétedő szőkeséget világossá és fénylővé teszik.
A medveszőlőkivonat a bőrt világosítja, ugyanis megakadályozza a melanin nevű bőrszínező anyag képződését. Emiatt alkalmas a pigmentfoltok fehérítésére.
A kozmetikumokban felhasznált sok növény tartalmaz olyan anyagokat, melyeket a szakértők a szaponinok csoportjába sorolnak. A kifejezés a latin szappan (sapo) szóból ered. A szaponinok a víz felületi feszültségét csökkentik. A bőr és a haj ezáltal könnyebben nedvesedik. A szaponinokat akkor alkalmazzák, ha a zsíros bőrt vagy a hajat enyhén szárítani kell. A szaponinok ezenkívül csíraölő hatásúak és az anyagcserét is serkentik. Megtalálhatók a szappanfűben, a panamapálma kérgében, a borostyánlevelekben és a mezei iringóban, melyek korpás és zsíros hajra használatosak.

Tudja-e?
Milyen hatása van a rozmaringnak?
• A Földközi-tenger vidékén mivel színezték vörösre a hajukat a nők?
• A körömvirágból készült borogatások milyen bőrtípusúaknak ajánlhatók?


Orvosi körömvirág- kitűnő sebgyógyító

A körömvirág kedvelt kerti dísznövény Közép-Európában, világító narancsvörös virágának köszönhetően. A Földközi-tenger térségéből származik. Bőrápoló tulajdonságait már az ókorban is sokra tartották. A körömvirág-készítmények gyulladásgátló és sebgyógyító hatásúak. Ezeket a tulajdonságokat nemcsak orvosi kenőcsökben, hanem bőrápoló krémekben is kihasználják. A körömvirág-kivonatot elsősorban az érzékeny, a finom és az érdes bőrökhöz kialakított bőrápoló krémsorozatokban alkalmazzák.
• Tipp: A körömvirággal készített borogatások mind a tisztátalan, mind a száraz és érzékeny bőr esetén hasznosak. Elkészítése: két evőkanál szárított virágot forraljunk fel fél liter vízben, majd 10-15 percig hagyjuk lefedve állni. Ezután szűrjük le a főzetet és a virágokat jó alaposan nyomkodjuk ki. Majd mártsunk egy megfelelő méretű vászon- vagy pamutkendőt a főzetbe, s 10 percre tegyük az előzőleg megtisztított arcunkra.

Hegyi árnika - fokozza a vérellátást

Az aromás illatú, sárga virágú növény a legfontosabb gyógynövények egyike. Közép-Európában az alpesi réteken és fenyvesekben található. Az árnikát, amit a lehetséges mellékhatások miatt a homeopátiás adagokat kivéve csak külsődlegesen szabad alkalmazni, a sebek gyógyításánál használják fel. Gyulladásgátló és csíraölő képessége miatt a kozmetikai ipar is sokra becsüli. Vérellátást fokozó hatása elősegíti az anyagcserét. Árnikaadalékot alkalmaznak a bőr tisztátalanságát csökkentő, vérellátását segítő bőrápoló krémeknél, testápoló olajoknál, masszázskészítményeknél, fürdősóknál és fürdőhaboknál. A korpás és zsíros hajakhoz szolgáló hajápoló szerekbe is kevernek árnikakivonatot. Vigyázat: tartós alkalmazás esetén, elsősorban már sérült bőrfelületnél az árnika túlérzékenységi reakciókat válthat ki!

Rozmaring - frissítő és élénkítő

A rozmaring a Földközi-tenger vidékén honos, éteres olajokban gazdag növény. Gyógycélokra a növény friss vagy szárított lombleveleiből készített kivonatot használják.
A rozmaring baktériumölő és vérellátás fokozó hatású. Frissítő és élénkítő hatása miatt gyakran alkalmazzák adalékanyagként borotválkozó- és hajvizekben, arcszeszekben, különösen tisztátalan bőrökhöz. Rozmaringkivonatot használnak csíraölő képessége miatt tartósítószerként testápoló szerekben, krémekben és olajokban is. A rozmaringkivonattal készített fürdő felpezsdíti a vérellátást, ezért elsősorban reggeli alkalmazása ajánlott.
• Tipp: Fürdőkhöz szolgáló kivonatot készen is lehet kapni, de házilag is készíthető erre a célra szolgáló főzet! Öntsünk le 50 g szárított levelet egy liter forrásban lévő vízzel, félóráig hagyjuk lefedve állni, majd szűrjük le, és közvetlenül fürdés előtt öntsük a kádba.

Aloe vera - egy kis sivatagi nedvesség

Ez a sivatagi növény a liliomfélék rendjébe tartozik és már évszázadok óta használják kozmetikumként. Az Egyesült Államokban és Spanyolországban gyógyászati célokra termesztik. A növény belsejében található kocsonyás anyagot, színtelen gélt használják fel. A bőrre felkent gél a bőr nedvességét pótolja, ezenkívül hűsítő, nyugtató, sőt gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Az aloe vera levét bőrápoló hatása miatt nagyon sokféle kozmetikumnál használják adalékanyagként. Gyakorlatilag mindenféle bőrtípushoz ajánlható bőrápoló szer. A napozáskor leégett bőrt hűsíti, gyógyítja.

Jojobaolaj - E-vitaminban gazdag

Az olajat egy észak-amerikai sivatagi örökzöld növény magjából nyerik. A jojobaolaj, amit már az indiánok is gyógyszerként használtak, gazdag E-vitaminban és ennek révén segíti a bőr regenerálóképességét. A kellemes illatú jojobaolaj nem avasodik, így ha alkalmazzák, általában el lehet hagyni a tartósítószereket. A jojobaolaj a bőrt puhává és simává teszi, ezért adalékanyagként használják a testápoló krémekhez, ajakápoló rudakhoz, bőrápoló olajokhoz és folyadékokhoz, valamint fürdősókhoz és -habokhoz.

Fontos, hogy ne irritáljon!

A gyógynövényekben olyan anyag is található, amely a bőr szarurétegében képes megtartani a nedvességet. A vízmegkötő képességen alapul a növényi nyálkaanyagok alkalmazása. Ezek szénhidrátokat és vizet tartalmaznak, az utóbbi a bőrbe csak lassan szívódik fel. Emiatt nyugtató hatásúak és mérséklik a viszketést. A birsmagvak, a nyárfarügyek, az algák és az aloe nyálkatartalmuknál fogva felhasználhatók érzékeny bőrűeknek szánt készítményekben, érzékeny és károsodott bőrre való testápolókban, fényvédő szerekben, napozás utáni testápoláshoz és az öregedés jelenségeinek megelőzésére.

A cserzőanyagok a bőrfelületet szigetelik, tojásfehérje-tartalmuk által át nem eresztő réteget képeznek. A bőr és a nyálkahártya kevésbé lesz érzékeny és ingerlékeny. Megnehezítik a kisebb részecskék és a csírák behatolását, a hajszálerekben csillapítják a vérzést. A szakemberek ezt összehúzó hatásnak nevezik. A csertartalmú növények, például a varázsmogyoró, a vérontófű, a rebarbara, a tölgy, a zsálya, a rozmaring és a dió nyugtató, izzadságátló és fertőtlenítő hatásúak, továbbá helyi fájdalomcsillapítókként működnek. Ezeket a tulajdonságokat aknázzák ki fényvédő szerekben, napozás utáni készítményekben, after shave-ekben és piszkos bőrfelületek ápolószereiben. A lábápolás terén is használatosak, mert a láb bőrét erősítik és izzadását enyhítik.
Áttekintésünkből nyilván kiderült: a növények a kozmetikumokban jóval többet jelentenek puszta adalékoknál. Nem azért élünk velük, mert divatosak, hanem azért, mert a természet jót tesz nekünk.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyógynövénytermesztés Magyarországon
Ilkó Krisztina 2007.03.04. 13:45
CIMG0076_1.jpg
Itt olvasható a szerző 2007. január 26-án az Alternatív Mezőgazdasági Tanácskozás és Kiállítás keretében a Kaposvári Egyetemen tartott előadása vázlata.



GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS MAGYARORSZÁGON<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<o:p> </o:p>
Magyarország ökológiai adottságai kitűnőek, igazi hungarikum előálltására adnak lehetőséget. Európában 600 gyógy- és fűszernövény őshonos, ebből 330 Magyarországon. is. Jelenleg az engedélyezett gyógyhatású termékek gyártásához 100-110 növényfaj drogját használják fel. Magyarországon kb. 45-50 ezer hektáron termesztenek gyógynövényeket. Ebből 25 ezer hektáron mustárt 10 ezer hektáron koriandert 15-18 ezer hektáron mákot. Az ágazat becsült termelési értéke 12-15milliárd forint, amely feldolgozva ennek a többszöröse. A termesztett és gyűjtött drog 60-70%-át külföldön értékesítjük, Németország a legfőbb vásárlónk Az előállított drogok tömege 35-40 ezer tonna között ingadozik. Évente 80-100 tonna illóolajat állítunk elő. A gyógy- és főszerövény szakágazat több mint 70 ezer embert foglalkoztat, különösen fontos a hátrányos helyzetű régiókban, ahol plusz bevételi forrást jelent a lakosság számára. Fontos szerepet tölt be vidéki munkahelyteremtésben és a lakosság megtartásban. <o:p></o:p>
A gyógynövények felhasználásának fő területei: a fitoterápia, az aromaterápia, az élelmiszeripar, a kozmetikai- és háztartásvegyipar, a gyógyszeripar és az idegenforgalom (wellness- szolgáltatások)<o:p></o:p>
A WHO 1994-es adatai szerint a világ népességének 90%-a gyógynövényt alkalmaz gyógyítás céljára és 81%-a még soha nem jutott szintetikus gyógyszerhez! Az iparilag fejletlen országokban a gyógynövény-drogok komoly gyógyászati jelentőséggel bírnak,. A szintetikus gyógyszereiről ismert Bayer gyógyszergyár is elismeri a gyógynövénykutatás és a természetes eredetú molekulák kutatásának fontosságát 1999-es adatok szerint az új gyógyszerek 40%-a természetes molekulákból áll.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
A gyógynövényeket lehet gyűjteni és termeszteni. <o:p></o:p>
A II. világháború előtt a gyógynövénygyűjtés volt a jellemző. A vadon gyűjtött növények közé tartozik pédául a csalán, a hárs, a csipkebogyó, a kamilla, a bodza. Természtvédelmi okokból a vadon termett fajoknál természevédelmi területen a gyűjtés engedélyköteles. Magyarországon 30 gyógynövény vált veszélyeztetetté, ezért volt szükséges szabályozni a gyűjtés feltételeit. Veszélyeztetett fajok például: tavaszi hérics, kálmos, primulafajok. <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
A II. világháború után a kutatató-fejlesztés következményeként kidolgozták a nagyüzemi termesztés technológiáját. Elsősorban a gyógyszer- és háztartás-vegyipari alapanyagok (mák, gyapjas gyűszűvirág, anyarozs, mentafajok, citromfű), és a szántóföldi kultúrákkal jól társítható gyógy-, és fűszernövények (majoránna, borsikafű, bazsalikom, koiander, édeskömény, kapor, lestyán) termesztése indult meg nagyobb területeken. <o:p></o:p>
Manapság a legfőbb termesztett növények közé tartozik kamilla, korander, mustármag, levendula, kakukkfű, borsfű.<o:p></o:p>
A gyógynövény-nyersáru feldolgozását, feldolgozási fokát befolyásolja a meglévő eszközrendszer, annak kapacitása. Szükséges eszközök közé tartozik a szárítókamra, vágó-, aprító-, szitáló-, daráló-, rostálógépek, szelektálógépek. Fontos tényező a csomagolási, raktározási, árumozgatási, szállítási lehetőségek. Minél nagyobb fokban feldolgozott a gyógynövénytermék, annál nagyob a piacon vele elérhető nyereség.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
A gyógynövénytermesztés jelentőségénél ki kell emelni a következőket:(ELŐNYÖK)<o:p></o:p>
o A gyógynövények egy részénél a gyengébb termőképességű (erodált, köves, vizenyős) területek is hasznosíthatók termesztésükre, például a kamillánál, levendulánál.<o:p></o:p>
o Munkát ad a vidéki lakosságnak, a gyógynövénytermesztés egy részénél egyes technológiai elemek nem gépesíthetőek; kézimunkaigényesek .<o:p></o:p>
o Jelentős devizabevételt jelent a nemzetgazdaság számára<o:p></o:p>
o A gyógynövények termesztése, illetőleg a vadon termett gyógynövény összegyűjtése – kivéve a természetvédelmi területeket - engedély nélkül folytatható (felvásárlásuk azonban szakképesítéshez kötött) <o:p></o:p>
o Az EU-ban a gyógynövényágazatban nincsenek kvóták, azt, hogy mennyi magyar áru helyezhető el a piacon az dönti el, hogy a gyógynövényeket Magyarország milyen minőségben és gazdaságosan tudja előállítani<o:p></o:p>
o Magyarországon a kitűnő ökonómiai adottságok kimagaslóan értékes beltartalmú gyógynövények termesztésére adnak lehetőséget<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
A gyógynövénytermesztés hátrányait is meg kell említeni: (HÁTRÁNYOK)<o:p></o:p>
  • <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; TEXT-ALIGN: justify; tab-stops: list 36.0pt; mso-list: l5 level1 lfo9">A hazai termesztők hátrányban vannak a nyugateurópai versenytársakkal szemben. Nyugateurópában a gyógynövénytermesztés “nem élelmiszercélú” művelésnek; ugaroltatásnak minősül. Magyarországon a gyógynövénytermesztés földalapú támogatás kategóriába esik, ezért a hazai termesztők sokkal kevesebb támogatást kapnak rá. A földalapú támogatás rájuk eős részét kapják, ami 2006-ban a harmada volt az uniós szintnek. (Dr. Bernáth Jenő, Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszékének vezetője<o:p></o:p>
  • “Magyarországon legalább a duplájába kerül egy kilogramm növény előállítása, mint Szerbiában, Lengyelországban vagy akár Németországban is” (Rózsahelyi Gábor, Rózsahegyi Gyógy- és Fűszernövény Forgalmazó Kft.) <o:p></o:p>
o A gyógynövények termesztéseengedély nélkül folytatható, de felvásárlásuk és feldolgozásuk szakképesítéshez kötött. <o:p></o:p>
o A gyógynövényágazatról kevés a megbízható, mindenki által elérhető információ, a mezőgazdaság “mostohagyereke”; a Statisztikai Hivatal adatközlésinél az ún. “egyéb” kategóriába van besorolva, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak nincsenek számszerű adatai róla, egy EU Információs Füzet erejéig tartja számon. Hiányzik egy hatékony helyi és országos információsrendszer, amely naprakészen tájékoztatna a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokról, piaci lehetőségekről, a fejlesztési eredményekről, jogi háttér változásairól.<o:p></o:p>
o A gyógynövénytermesztés, -feldolgozás és –forgalmazás jogszabályi háttere kusza, nem áttekinthető, nemcsak hazánkban, de az Európai Unión belül is ellentmondásos. Sokan nem tartják be a jogszabályokban, rendeletekben előírtakat, ezek a piaci szereplők a legális feldolgozók és kereskedők konkurenciái.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
III. SZAKMAI ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETEK<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>
A gyógynövény ágazatnak hazánkban két szakmai érdekképviseleti szervezete van:<o:p></o:p>
ˇ Gyógynövény Szövetség és Terméktanács és a<o:p></o:p>
ˇ Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Gyógynövény Szövetség és Terméktanács<o:p></o:p>
Azon belül:<o:p></o:p>
ˇ Gyógynövény Tagozat<o:p></o:p>
ˇ Étrend-kiegészítő termékek Tagozat<o:p></o:p>
ˇ Vadon termő Gomba Tagozat<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
1118 Budapest, Ménesi út 40-44.<o:p></o:p>
Tel.: 4826372, 3726200/64<o:p></o:p>
e-mail:[email protected]<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
A Gyógynövény Szövetség 1992-ben alakult, Terméktanácsként 1996 óta működik. 2004-ben jött létre a szervezeten belül az Étrend-kiegészítő Termékek Tagozat és a Gyógynövény-Tagozat.<o:p></o:p>
A Gyógynövény Tagozat tagja például: az Oázis Gyógynövény Kft., az Étrend-kiegészítő termékek Tagozatának „híresebb” tagjai: Béres Gyógyszergyár zRt., Naturpodukt Kft., Herbária zRt. A Herbária zRt. a legnagyobb hazai feldolgozó! 2005-ben árbevételük elérte a 2 milliárd forintot, 2006-ban forgalmukat 10%-al tervezték növelni.<o:p></o:p>
A szervezet főbb céljai:<o:p></o:p>
1. Az ágazat érdekeinek képviselete és védelme<o:p></o:p>
2. Részvétel a jogi szabályozás kialakításában <o:p></o:p>
3. Bel- és külpiaci önszabályozási feladatok ellátása, véleményezése, szükség esetén a belföldi piac védelmére intervenció előkészítése<o:p></o:p>
4. Az ágazat információs rendszerének kialakítása és működtetése<o:p></o:p>
5. Termelési , kereskedelmi, piaci gazdasági ajánlások készítése<o:p></o:p>
6. A gyógynövényeket érintő export-, import szabályok figyelemmel kísérése, javaslattétel azok módosítására<o:p></o:p>
7. Együttműködés más terméktanácsokkal, szakmai szervezetekkel, érdekegyeztetés és tapasztalatcsere céljából<o:p></o:p>
Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>
1034 Budapest, Tímár u. 21.<o:p></o:p>
Tel.:2506312<o:p></o:p>
Fax.:2509122<o:p></o:p>
e-mail: [email protected]<o:p></o:p>
http://www.gyogyhatasu.hu/kapcs.htm<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
2001-ben jött létre a szervezet. Mivel a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács nem rendelkezik saját honlappal, ezért az Egyesület teszi közzé a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács Tagozatainak hírleveit és közleményeit a fenti internetes címen.<o:p></o:p>
Az Egyesület „híresebb” tagjai: Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi zRt., Herbáia zRt., NATURLAND Magyarország zRt., ROSSMANN Drogéria zRt..<o:p></o:p>
Munkacsoportjai:<o:p></o:p>
1. Gyógyszertörvény, Ártörvény, ÁFA, Élelmiszertörvény,és a ’87-es rendelet problémájával foglalkozó csoport<o:p></o:p>
2. Átminősítési rendelettel foglalkozó csoport<o:p></o:p>
3. Pályázatokkal, EU-szabályozással, innovációval foglalkozó csoport<o:p></o:p>
4. Kereskedelmi problémákkal, nagy- és kiskereskedelem szabályozásával foglalkozó csoport<o:p></o:p>
5. Gyógynövény rendelettel foglalkozó csoport<o:p></o:p>
6. Gyógyszerész szakmai problémákkal foglalkozó csoport (gyógynövénylisták, előírások, gyógyszerkönyv, törzskönyvezés) foglalkozó csoport<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Célkitűzéseiket az Egyesület Alapszabályában fogalmazzák meg:
„a gyógyhatású termékek valamint a gyógynövény vertikumhoz tartozó termékek (a továbbiakban együtt: érintett termékek) gyártóinak és forgalmazóinak érdekképviselete, a gyógyhatású termékek társadalmi hasznosságának népszerűsítése, részvétel a kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységben. Célját és abból eredő feladatait az egyesület a jogalkotásra jogosult szervekkel és szervezetekkel, a hatóságokkal, a kormányzati és érdekképviseleti, valamint szakmai szervezetekkel együttműködve valósítja meg.”<o:p></o:p>
Főbb célkitűzéseik:<o:p></o:p>
1. Feltárja a gyógyhatású termékek és a gyógynövény vertikumhoz tartozó termékek piaci szereplőinek érdekeit, ezeket egyezteti és harmonizálja;<o:p></o:p>
2. Részt vesz az érintett termékekre vonatkozó gazdasági (különösen adó-), jogi intézményi- és szabályozórendszer alakításában, különös tekintettel a konkrét jogszabály-előkészítés és módosítás kérdésköreire;
3. Igény szerint a gyógyhatású termékek társadalmi hasznosságának népszerűsítését és terjesztését célzó rendezvényeket szervez, ilyen rendezvényeken részt vesz;
4. Segíti a gyógyhatású termékekhez kapcsolódó kutatási és oktatási tevékenységet;
5. Együttműködik más társadalmi szervezetekkel és egyesületekkel, szakmai kamarákkal, érdekegyeztetés, tapasztalatcsere céljából;
6. Segíti a gyógynövény termékek gyártásában és forgalmazásában a jogszabályoknak megfelelő és a minőségi követelményeket kielégítő vállalkozói magatartást, s fellép az ezzel ellentétes gyakorlattal szemben;
7. Részt vesz a lakosság, a fogyasztók és az illetékes hatóságok tájékoztatásában, a tisztességes és jogszerű piaci magatartástól eltérő gyakorlat és forgalmazói tájékoztatás visszaszorításában.
<o:p> </o:p>
Az Egyesület 2004-ben egy szakmai-etikai bizottságot hozott létre, amely a gyártók és a forgalmazók kérésére bevizsgálja és tanúsítja, hogy a gyógynövénytermékek, a gyógyhatású készítmények előállítása, minősége és csomagolása megfelel az előírásoknak. <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
IV. A NÖVÉNYI DROGOK HATÓSÁGI MINŐSÍTÉSE<o:p></o:p>

A 37/1976 évi MT rendelet szerint:
o Gyógynövény az a termék, amely a Magyar Gyógyszerészkönyvben, a magyar állami szabványokban és a külön jogszabályokban gyógynövényként, illetőleg drogként szerepel,<o:p></o:p>
o Illóolaja növényből (drogból) nyert vagy mesterséges úton előállított kellemes szagú folyékony vagy szilárd anyag, amely szobahőmérsékleten maradék nélkül elillan.
<o:p> </o:p>
A gyógynövény felvásárlásával kapcsolatos tevékenységet képesítés alapján szabad folytatni. Az ezzel kapcsolatos vizsga megszervezésével a Gyógynövény Kutató Intézet (2011 Budakalász, Lupasigati út 4.) foglalkozik. Az Intézet tevékenységéhez tartozik töbek között: gyógynövénygénbank fenntartása, gyógynövény szaporítóanyag előállítása, gyógynövényfajták fenntartása, hatósági gyógynövény minősítése.
„A gyógynövényeket, az illóolajokat és a zsíros olajokat az úgynevezett hatályos gyógyszerkönyv szerint kell vizsgálni. Az áru tulajdonosa köteles kérni ezt a vizsgálatot. A szigorú szabályokhoz kötött hatósági mintavétel alkalmával- az intézet szakembere a bemutatott gyógynövény alapanyagokból mintát vesz, illetve ellenmintát hagy a tulajdonosnál. A mintát legalább az áru 20%-ából kell vételezni, tehát például 100 kartondoboz kamilla esetén minimum 20 dobozból kell mintát venni. A vizsgálat a Gyógynövény Kutató Intézet korszerűen felszerelt laboratóriumaiban történik. Az elmúlt évben a vizsgálatra bejelentett gyógynövények kb. 30%-a valamilyen minőségi hibás volt, ezért nem kapta meg a forgalmazási engedélyt. A továbbiakban az áru tulajdonosának „belátására és tisztességére” van bízva: a birtokában lévő gyógynövényt a forgalmazási engedély elutasítása ellenére forgalomba hozza-e?<o:p></o:p>
Jogszabály írja elő azt is, hogy a gyógynövények csomagolásán milyen információnak kell szerepelnie. A latin és a magyar nyelvű elnevezés mellett a hatósági forgalomba hozatali engedély számát minden esetben fel kell tüntetni. Ez a Gyógynövény Kutató Intézet rövidítéséből és kilenc karakterű számsorból áll (GYNKI-9 karakterű számsor). Fel kell tünteni azt a dátumot ameddig a termék minősége szavatolt év, hó és nap megjelöléssel. (A minőség-megőrzési idő a mintavételtől számított 18 hónap, mely újbóli vizsgálat és megfelelő minőség esetén újabb egy évvel meghosszabbítható). A csomagoláson fel kell tüntetni továbbá a kiszerelt gyógynövény tömegét, az előállító, az importáló, a kiszerelő cég nevét székhelyét és telephelyét, a termék alkalmazási és/vagy elkészítési javaslatát.<o:p></o:p>
Megkülönböztetünk GYNKI-engedélyköteles monoteákat (például kamillavirágzat gyógytea), és ugyanabból a növényből készült gyógynövény-alapú élvezeti teát (pl. kamilla tea). Az előbbinek igazolt a gyógyhatása, az utóbbié bizonytalan. <o:p></o:p>
Az Országos gyógyszerészeti Intézet által engedélyezett teakeverékeket csak gyógyszertárakban, drogériákban és gyógynövény szaküzletekben hozhatók forgalomban, élelmiszerboltokban nem. <o:p></o:p>
A forgalomban lévő gyógynövénytartalmú teák lehetnek élvezeti teák vagy terápiás céllal összeállított gyógyteák. A két tea különbsége az alapanyag-felhasználásban van: például a kamilla gyógytea alapanyaga kizárólag kamillavirágzat, a kamilla élvezeti tea alapanyagai közé kerülhet a növény szára, levele is. A gyógyhatású tea forgalomba helyezését az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) vagy a GYNKI (Gyógynövény Kutató Intézet) engedélyezi, a gyógynövényalapú élvezeti teák engedélyezését az OÉTI (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet) végzi.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
V. PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK<o:p></o:p>
A vidékfejlesztési típusú támogatások egy része az Agrár és Vidékfejlesztéi Operatív Program (AVOP), másik része a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervből (NVT) vehető igénybe.
<o:p> </o:p>
Az Agrár és Vidékfejlesztéi Operatív Program (AVOP) keretében 2007. január 1-től a gyógynövényágazatot is érintően az alábbi jogcímeken lehet támogatásokra pályázni:<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
- A mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra fejlesztése (Kódszám:3.2)
o Földterület fejlesztés, melioráció<o:p></o:p>
- Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése (Kódszám:3.1)<o:p></o:p>
o Agrártevékenységek diverzifikációja<o:p></o:p>
Általános feltétel: a támogatott új tevékenységek jellemzője, hogy kis léptékű, kézimunka igényes, melynek eredménye nem tömegterméknek számító mezőgazdasági termék<o:p></o:p>
Új tevékenységek bevezetése új mezőgazdasági termék (élelmiszer- és nem élelmiszer-alapanyagok) előállítása révén, a termelés gazdaságon belüli diverzifikációja (bővítése) által. <o:p></o:p>
A támogatható termékek közé tartozik:<o:p></o:p>
- Gyógy- fűszer- és aromanövények termesztése (vetése, ültetése), gyűjtése és <o:p></o:p>
áruvá készítése, kivéve fűszerpaprika,(!)<o:p></o:p>
- Egyéb erdei gyümölcsök: áfonya, homoktövis, fekete berkenye, húsos som, <o:p></o:p>
birs, naspolya, rózsa (csipkebogyó) stb. gyűjtése, és áruvá készítése. (!)<o:p></o:p>
A felsorolt növények közül kizárólag azok telepíthetőek, amelyek termőrefordulási időpontja nem haladja meg 2008. szeptember 1-ét.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Feldolgozó kisüzemek kiala&shy;kí&shy;tása, fejlesztése.<o:p></o:p>
Tájjellegű vagy a helyi adottságokhoz jól illeszkedő, kiváló minőségű mezőgazdasági alap&shy;anyagokat élelmiszer és/vagy nem élelmiszer céllal feldolgozó kisüzemek kiala&shy;kí&shy;tása, fejlesztése. A támogatás alapvető követelménye, hogy a feldolgozott termékek alapanyagának minimum 20%-a más elsődleges termelőtől vagy termelőktől kell, hogy származzon. <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
Termékfejlesztés, a mezőgazdasági termékek minőségének, piaci megjelenésének, kiszerelésének javítása (csomagolástechnikai fejlesztések, termékarculat kialakítása, javítása).<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Közösségi oltalmak kezdeményezése illetve megszerzése, az ezeknek megfelelő termék előállítási követelményrendszerének kialakítása, a közösségi megjelölések (OEM, OFJ, HKT és öko logók) megszerzésének támogatása. <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
o Minőségi mezőgazdasági termékek marketingje<o:p></o:p>
Minőségi mezőgazdasági termékek népszerűsítése kiállítások, bemutatók, vásárok rendezése, azokon történő részvétel, egységes kiadványok, kiállítási installációk készítése által, a termékek közvetlen bemutatásával. <o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
„A pályázati felhívás a szűkebb értelemben vett vidéki térségekre koncentrál. Az intézkedés a vállalkozók mezőgazdaságon belüli és kívüli tevékenységi köreinek bővítését célozza, különös tekintettel az egyedi, kiváló minőségű és nem pusztán mezőgazdasági jellegű termékek előállítására, továbbá az élelmiszer és nem élelmiszer típusú mező&shy;gazdasági termelés és feldolgozás kínálta lehetőségek megvalósítására, valamint az előállított termékek értékesítési lehetőségeinek javítására.” (FVM- Agrár-vidékfejlesztési Főosztály)<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
Felhasznált Irodalom:<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
Gyógynövényesek kézikönyve, Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, Budapest 2004<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Mezőgazdasági vállalkozások szervezése és ökonómiája, Dr. Magda Sándor, Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest 1998<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesületének alapszabálya, Budapest 2004<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Dísz- és gyógynövényszakágazat az Európai Unióban, Európai füzetek 41. Szenci Győzőné<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Magyar Tudomány, 2002/12, Nyíredy Szabolcs: A gyógyszerkutatás természetes része<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
http://www.ofe.hu/elemzések/gyogyteak.htm<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
http://www.sg.hu/cikkek/42625/megszunhet_a_hazai_gyogynoveny_termesztes
<o:p> </o:p>
http://www.mek.oszk.hu/02100/02185/html/1095.html
<o:p> </o:p>
http://www.omgk.hu/MGUT13/fej8_10.html
<o:p> </o:p>
http://www.fvm.hu/main.php?folderID=853&articleID=9686&ctag=articlelist&iid=1
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
 

Bertuccio

Állandó Tag
Állandó Tag
Aloe vera (Linné)- Aloe barbadensis (Miller)
Történelme: Az Aloe verának hosszú és színes története van:&otilde;sid&otilde;k óta használják gyógyításra. Az írásos történelemben el&otilde;ször kb.i.e.1500 évvel említik meg: agyagtáblákon fennmaradó szövegekben említenek egy sokoldalú csodanövényt, melyet sikeresen használtak gyógyításra. Az ókori Egyiptom festett vázáin is megtalálható: számukra az örök életet szimbolizálta. A legenda szerint Kleopátra b&otilde;rének és szemének szépségét egy núbiai rabszolga által készített aloe-tartalmú öblöget&otilde; víznek köszönheti. Nephertiti szépsége pedig az aloe húsával kevert szamártejes fürd&otilde;nek volt köszönhet&otilde;. Az ókori Közel-Kelet sok népe vélte úgy, hogy az Aloe növény nedve halhatatlanságot és bölcsességet nyújt. Nagy Sándor (i.e.336-323) is alkalmazta katonái sebeinek gyógyítására. A növény birtoklása érdekében Arisztotelész javaslatára elfoglalta Socotra szigetét is: a legenda szerint sérthetetlenné tette a harcosokat. A föníciai keresked&otilde;k szárított porként szállították a görög-római birodalom piacaira. Az Ószövetségben (Énekek éneke 4:11-14) és az Újszövetségben (János Evangéliuma 19:39) is találunk az Aloe verára utalásokat. Gróf Bercsényi István egy fennmaradt levelében köszönetet mond gyóntatójának, akit&otilde;l kapott egy Aloe növényt, amely kigyógyította lábszárfekélyéb&otilde;l. Napóleon serege is élvezte az Aloe vera csodálatos gyógyító, regeneráló hatását. Mahatma Gandhi a hosszú böjtjei alatt az aloe segítségével &otilde;rizte meg hihetetlen munkabírását és energiáját. Az 1700-as évek óta termesztik nálunk is gyógyító hatású dísznövényként.
Elterjedése: Az Aloe vera nemzetsége több mint 250 fajából emelkedik ki egyedülálló gyógyhatásával. Az Aloe fajok félcserjék, cserjék. Eredeti &otilde;shazája Afrika száraz éghajlatú vidékei, valamint Madagaszkár, Mascarenhas- és a (már említett) Socotra-szigetek és Dél-Arábia. Napjainkban termesztik a Földközi-tenger mellékén, az Egyesült államok több vidékén, a Dél-Amerikai kontinensen ahová a spanyolok vitték be a földrajzi felfedezések idején.
Leírása: Aloe barbadensis néven egy Miller nev&ucirc; botanikus írta le el&otilde;ször. Majd Linné adta neki az Aloe vera nevet, melynek jelentése "igazi Aloe". Egyszik&ucirc; növény, rendszertanilag a Liliaceae (Liliomfélék) családjába tartozik. Levelei széles kard alakúak, tagolatlanok, a levél élén néhol tüskék találhatók, melyek a b&otilde;rszövet képz&otilde;dményei. A teljesen kifejlett növény elérheti a 120 cm-es magasságot. Átlagosan 10-15 levele van, melyek rövid száron körkörösen helyezkednek el. A levelek belseje szivacsként m&ucirc;ködik:a gyökerek és levelek által megsz&ucirc;rt vizet hosszú id&otilde;n keresztül meg&otilde;rzi. A nedvességet áttetsz&otilde; zseléként tárolja, ezt használja fel eredményesen a kozmetikai és a gyógyszeripar. A virágzata a körkörös levélzet közepéb&otilde;l nyúlik ki, a virágzati tengely az 1 méteres hosszt is eléri. Az egyes virágok színe sárga vagy narancssárga, más fajoknál piros vagy piszkosfehér is lehet. A virágokat madarak porozzák be az eredeti term&otilde;helyen. Termése toktermés.Nálunk virágai nem termékenyülnek meg. A növények már fiatal korban jól sarjadnak, a sarjak leválasztásával azonban érdemes várni addig, amíg a szaporulat mérete eléri a 10-15 cm-t. Ekkor borítsuk ki a cserépb&otilde;l a növényt , óvatosan szedjük le a földet a gyökerér&otilde;l és keressük meg a t&otilde;sarj eredési helyét. Éles késsel válasszuk le az anyat&otilde;r&otilde;l, ha van saját gyökere és megfelel&otilde; laza, jó vízáteresz&otilde; képesség&ucirc; ásványi talajba ültessük el a növényeinket.
<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><v:shapetype id=_x0000_t75 stroked="f" filled="f" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" o:preferrelative="t" o:spt="75" coordsize="21600,21600"><v:stroke joinstyle="miter"></v:stroke><v:formulas><v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"></v:f><v:f eqn="sum @0 1 0"></v:f><v:f eqn="sum 0 0 @1"></v:f><v:f eqn="prod @2 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @0 0 1"></v:f><v:f eqn="prod @6 1 2"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"></v:f><v:f eqn="sum @8 21600 0"></v:f><v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"></v:f><v:f eqn="sum @10 21600 0"></v:f></v:formulas><v:path o:connecttype="rect" gradientshapeok="t" o:extrusionok="f"></v:path><?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:lock aspectratio="t" v:ext="edit"></o:lock></v:shapetype><v:shape id=_x0000_i1025 style="WIDTH: 175.5pt; HEIGHT: 262.5pt" alt="" type="#_x0000_t75"><v:imagedata src="file:///C:\DOCUME~1\RECEPC~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.jpg" o:href="http://www.freeweb.hu/cserepesaloevera/aloe%20festmeny.jpg"></v:imagedata></v:shape>​
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
AZ ALOE VERA ÖSSZETÉTELE:
Vitaminok:
<TABLE class=MsoNormalTable style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt outset; BORDER-TOP: #993333 1pt outset; BORDER-LEFT: #993333 1pt outset; WIDTH: 75%; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt outset; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-border-alt: outset #993333 .75pt" cellPadding=0 width="75%" border=1><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">A vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">védi a sejteket a szabad gyökökt&otilde;l, jó hatással van a b&otilde;rre és hajra.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">B1 vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">Szükséges az energiatermeléshez,az izmok és az idegrendszer zavartalan m&ucirc;ködéséhez.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 2"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">B2 vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">Tápanyagmolekulák végoxidációjában van szerepe. Hiánya jellegzetes b&otilde;rtüneteket okoz.(Szeborrheás dermatitisz)
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 3"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">B 3 vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">Anyagcsere szabályozó,az idegrendszer m&ucirc;ködéséhez szükséges.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 4"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">B6 vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">hiánya vérszegénységet és ún. pellagrás tüneteket okoz.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 5"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">B 9 vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">A fehérjeszintézishez nélkülözhetetken.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 6"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">B12 vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">Sejtek növekedéséhez, a folsav sejtekbe jutásához szükséges.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 7"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">C vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">Antioxidáns, sok betegségnél el&otilde;segíti a gyógyulást.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 8; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="15%">E vitamin:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="85%">védi a sejthártyákat,fokozza a sejtregenerálódást.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Ásványi elemek:
<TABLE class=MsoNormalTable style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt outset; BORDER-TOP: #993330 1pt outset; BORDER-LEFT: #993330 1pt outset; WIDTH: 75%; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt outset; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-border-alt: outset #993330 .75pt" cellPadding=0 width="75%" border=1><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Kálium:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Szabályozza a szervezet vízháztartását, normalizálja a szívritmust, vérnyomáscsökkent&otilde;, hiána esetén a sejtek, idegek, izmok nem látják el a feladatukat.
</TD></TR><TR style="HEIGHT: 19.5pt; mso-yfti-irow: 1"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; HEIGHT: 19.5pt; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Vas:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; HEIGHT: 19.5pt; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Szükséges a vörösvértestek és egyes enzimek képzéséhez.
</TD></TR><TR style="HEIGHT: 19.5pt; mso-yfti-irow: 2"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; HEIGHT: 19.5pt; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Nátrium:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; HEIGHT: 19.5pt; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Vízháztartást szabályozza
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 3"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Klór:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Gyomorsavképzéshez szükséges,továbbá antiszeptikus, fert&otilde;tlenít&otilde; hatású
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 4"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Mangán és Magnézium:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Jelenlétük fontos az enzimek m&ucirc;ködéséhez,segítik az izmok és a központi idegrendszer állapotának meg&otilde;rzését.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 5"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Réz:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Fontos a vas beépüléséhez,szerepe van a köt&otilde;szövetek felépítésében.
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 6"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Króm:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">A kálciummal és foszforral együtt az egészséges csontok felépítésében van szerepe.Fontos a vér cukor- és koleszterinszintjénekszabélyozásához.
</TD></TR><TR style="HEIGHT: 22.5pt; mso-yfti-irow: 7; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 15%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; HEIGHT: 22.5pt; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="15%">Cink:
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993330 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993330 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993330 1pt inset; WIDTH: 85%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993330 1pt inset; HEIGHT: 22.5pt; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993330 .75pt" width="85%">Serkenti a fehétjék képz&otilde;dését,irányítja az anyagcserefolyamatokat.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Esszenciális aminosavak:
A nyolc esszenciális aminosavból, melyet szervezetünk nem tud el&otilde;állítani, hetet tartalmaz:
<TABLE class=MsoNormalTable style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt outset; BORDER-TOP: #993333 1pt outset; BORDER-LEFT: #993333 1pt outset; WIDTH: 21%; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt outset; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-border-alt: outset #993333 .75pt" cellPadding=0 width="21%" border=1><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Izoleucin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Leucin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 2"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Lizin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 3"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
metionin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 4"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Fenilalanin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 5"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Treonin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 6"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
valin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 7; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Hisztidin (a gyermekek szervezete nem tudja még el&otilde;állítani)
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Szekunder aminosavak:
A 14 szekunder aminosavból 11 megtalálható benne:
<TABLE class=MsoNormalTable style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt outset; BORDER-TOP: #993333 1pt outset; BORDER-LEFT: #993333 1pt outset; WIDTH: 19%; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt outset; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-border-alt: outset #993333 .75pt" cellPadding=0 width="19%" border=1><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Aszparaginsav
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Glutaminsav
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 2"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Alanin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 3"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Argin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 4"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Cisztin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 5"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Glicin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 6"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Hisztidin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 7"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Hidroxiprolin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 8"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Prolin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 9"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Szerin
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 10; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt">
Tirozin
</TD></TR></TBODY></TABLE>
További összetev&otilde;i:
<TABLE class=MsoNormalTable style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt outset; BORDER-TOP: #993333 1pt outset; BORDER-LEFT: #993333 1pt outset; WIDTH: 53%; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt outset; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-border-alt: outset #993333 .75pt" cellPadding=0 width="53%" border=1><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">ligninek
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">könnyedén behatolnak a b&otilde;rbe
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">szaponinok
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">antiszeptikus hatásúak
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 2"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">antrakinonok
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">hashajtó hatásúak
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 3"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">aloin
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">enyhe hashajtó és hánytató
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 4"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">barbaloin-glüközid
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">antibiotikus és hashajtó
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 5"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">izobarbaloin
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">fájdalomcsillapító és antibiotikum
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 6"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">antranol és antracén
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">stimulálják a vér oxigénmegkötését
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 7"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">aloesav
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">antibiotikum
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 8"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">aloe-amodin
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">baktericid, hashajtó
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 9"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">fahéjsav
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">sebtisztító, csíraöl&otilde;, gombaöl&otilde;
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 10"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">fahéjsav-észter
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">fájdalomcsillapító és érzéstelenít&otilde;
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 11"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">éteres olaj
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">nyugtató
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 12"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">krizofánsav
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">b&otilde;rgombaöl&otilde;
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 13"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">aloe ulcine
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">gátolja a gyomorszekréciót
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 14; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 46%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="46%">mannóz acetilát
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 54%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="54%">antibiotikus hatású
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Enzimek:
Irányítják a sejtekben lejátszódó kémiai folyamatokat, hiányuk el&otilde;bb-utóbb betegséghez vezet.
<TABLE class=MsoNormalTable style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt outset; BORDER-TOP: #993333 1pt outset; BORDER-LEFT: #993333 1pt outset; WIDTH: 58%; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt outset; mso-cellspacing: 1.5pt; mso-border-alt: outset #993333 .75pt" cellPadding=0 width="58%" border=1><TBODY><TR style="mso-yfti-irow: 0"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">amiláz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">katalizálja az amidon hidrolízisét dextrózzá és maltózzá
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 1"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">baradikináz v. baradikinináz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">fájdalomcsillapító,gyulladáscsökkent&otilde;,serkenti az immunrendszert
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 2"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">kataláz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">megakadályozza a savoxidok felszaporodását a szövetekben
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 3"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">cellulóz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">segíti a normális emésztést
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 4"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">kreatin foszfokináz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">izomenzim
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 5"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">lipáz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">segíti a zsírok emésztését
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 6"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">nukleotidáz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">gyorsítja a nukleotidok hidrolízisét nukleozidokká
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 7"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">alkalin foszfatáz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">szabályozza a májm&ucirc;ködést
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 8"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">proteolitáz v. proteáz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">a fehérjéket alkotó elemeikre hidrolizálják
</TD></TR><TR style="mso-yfti-irow: 9; mso-yfti-lastrow: yes"><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 25%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="25%">foszfatáz
</TD><TD style="BORDER-RIGHT: #993333 1pt inset; PADDING-RIGHT: 0.75pt; BORDER-TOP: #993333 1pt inset; PADDING-LEFT: 0.75pt; PADDING-BOTTOM: 0.75pt; BORDER-LEFT: #993333 1pt inset; WIDTH: 75%; PADDING-TOP: 0.75pt; BORDER-BOTTOM: #993333 1pt inset; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-border-alt: inset #993333 .75pt" width="75%">
</TD></TR></TBODY></TABLE>​
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyar szenzáció: őssejtkezelés beültetés nélkül

2007-05-13
Budapest - A világon elsőként egri és pécsi kutatók készítettek olyan, természetes anyagokból álló kivonatot, amely 50 százalékkal növeli a szervezet saját őssejttermelését. A "mindenhatónak” is nevezett sejtek meg tudják gyógyítani a beteg vagy az idő múlásával romló szerveket.
<!-- Adserver zone (js): 10764, CIKK_Blikk.hu_Aktuális_Billboard --><SCRIPT type=text/javascript> // <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write('<sc'+'ript type="text/javascript" src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=10764&ord='+ord+'"><\/scr'+'ipt>'); // ]]></SCRIPT><SCRIPT src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=10764&ord=86051229" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT language=VBScript> on error resume next ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.7")))Sub banner_165399_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call banner_165399_DoFSCommand(command, args)end sub</SCRIPT><OBJECT id=banner_165399 codeBase=http://active.macromedia.com/flash2/cabs/swflash.cab#version=7,0,0,0 height=60 width=468 classid=clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000>























<EMBED SRC="http://imgs.adverticum.net/banners/ringier/E-ujsag468x60.swf?clickTAG=http://ad.adverticum.net/b/cl,1,10764,165399,227749,86051229/click.prm&clickTARGET=_blank&cTRG=_blank&clickTag=http://ad.adverticum.net/b/cl,1,10764,165399,227749,86051229/click.prm" NAME="banner_165399" swLiveConnect=TRUE WIDTH=468 HEIGHT=60 QUALITY=autohigh TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></EMBED></OBJECT><NOSCRIPT> </NOSCRIPT>

Az őssejtek kapcsán eddig olyan szívszorító történetekkel találkoztunk, amikor súlyos beteg gyerekeknek gyűjtöttek, hogy kiutazhassanak Kínába vagy Ukrajnába kezelésre. Pedig ez a mindenhatónak is nevezett sejt gyakorlatilag mindent meg tud gyógyítani a látászavaroktól, az idegrendszeri problémákon keresztül, a mozgásszervi, szív- és érredszeri problémákig.

<TABLE style="FLOAT: left; MARGIN-RIGHT: 5px" cellSpacing=0 cellPadding=0 width=251 align=left border=0><TBODY><TR><TD>
i0000F8C7.jpg

</TD></TR></TBODY></TABLE>Az őssejtek a csontvelőben termelődnek. A kutatók kiderítették: mint bármelyik másik szervet, ezt is lehet túltermelésre serkenteni. Húsz természetes anyagot választottak ki, és vizsgáltak azzal a céllal, hogy serkenti-e a csontvelő őssejtkibocsátását. A magyar kutatók 9 olyan hatóanyagot találtak, amelynek hatására 50 százalékkal több őssejt jut a vérbe.

Ez nagyjából azzal ér fel, mintha méregdrága külföldi őssejtterápiának vetnénk alá magunkat. Ez a "kezelés” viszont otthon, elérhető áron megoldható. A kutatócsoport az ország különböző egyetemein végzett vizsgálatokat. Ember István professzor és dr. Kis István docens, a pécsi egyetem kutatói nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a viszgálati anyag a jövő terápiás lehetősége lehet. A titkos készítmény öt földrész válogatott növényi anyagainak kivonatait tartalmazza. Négy hónap alatt több mint százan próbálták ki a szert.

Volt, aki letette a háromdioptriás szemüvegét, volt, aki szklerozis multiplex miatt alig tudott járni, ma már bevásárol, és volt, aki lassan újból munkába áll, pedig vékony, mindig kiszakadó hasfala miatt leszázalékolták” - sorolt néhány példát Szabó László, a kutatás vezetője.

- Eddig csak egy kanadai tudós talált olyan anyagot, amely növelte az őssejt termelődését. Gondoltam, ha van egy, lehet több is. Nem tévedtem. Ezzel a kivonattal naponta 50 százalékkal tudjuk megemelni az őssejttermelődésünket, ami olyan hatásfokú, mintha egy őssejt terápiára utaznánk el. Szerénytelenség nélkül állíthatom, ez világszenzáció!”

Már csak néhány hét, és bárki hozzájuthat a készítményhez.

Szellemileg is megfiatalít
A születés után 20-25 millió őssejt van a vérben. Ahogy idősödünk, a csontvelő egyre kevesebbet termel, így a szervezet regenerációs képessége is csökken. Eddig úgy hitték, az idegrendszer 35 éves kortól csak pusztul, hiszen sokkal jobb a koncentrációs és emlékezőképesség húsz-, mint hatvanéves korban. Klinikai viszgálatok bizonyítják, az őssejt képes új idegsejtet építeni, a régit erősíteni, így egy hatvanéves ember is lehet szellemileg olyan friss, mint egy tinédzser.

Végre újra mozog a lábam!”
A szentesi Vas Ferencné (51) szklerozis multiplexe miatt csak kézzel tudta felemelni a lábát az ágyra. Január 28-án kezdtem el szedni a készítményt, és már segítség nélkül emelkedik a lábam, akár az asztalig is. Nem fájnak az ízületeim, sima és rugalmas lett a bőröm, letettem a 1,5 dioptriás szemüvegem és végre remekül alszom.”

Forrás: Blikk, 2007 05.13
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellPadding=2 width="100%" bgColor=#339933><TBODY><TR><TD><CENTER>Gyógynövénygyűjtési mutató</CENTER></TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE cellPadding=10 width="100%" align=center bgColor=#ffffff><TBODY><TR><TD>
novgyujt.jpg
A gyűjtéshez legjobb napszak: levelet délelơtt, ha a harmat felszáradt
virágot napsütésben, teljesen kinyílt állapotában
termést és magot egész nap lehet gyűjteni, kivéve a déli hơséget

Amennyiben lehetséges, olyan testrészre, szervre ható növényt gyűjtsünk, amelyik ahhoz az állatövi jegyhez tartozik, amelyikben a Hold aznap jár.
A jegyeknek megfelelơ testrészekrơl:
A Hold napi állásáról tájékozódhatsz a holdnaptár oldalon:

Ha elraktározásra, szárításra gyűjtjük a növényeket, fogyó holdnál gyűjtsük, ilyenkor könyebben száradnak.
A skorpió-napokon gyűjtött növényeknek van a legerơsebb gyógyhatásuk.
csalan.jpg

A rák és halak idején gyűjtött növények szárítás szempontjából nem jók, ezeket rögtön kell felhasználni.
A csalánt fogyó holdnál gyűjtsük, fogyasszuk, így fejti ki legjobban vértisztító, méregtelenítơ hatását.
Virágot növơ holdnál vagy teliholdkor gyűjtsük, alkalmasak még a virág-napok (ikrek, mérleg, vízöntơ).

pontozottcsik.gif
</TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE cellPadding=2 width="90%" align=center bgColor=#ffffff><TBODY><TR><TD vAlign=top><TABLE width="30%"><TBODY><TR><TD bgColor=#339933>Március-Április: </TD></TR><TR><TD>gyermekláncfű levél
kankalin virág
kökény virág
kutyabenge kéreg
martilapu virág
pásztortáska virágzó hajtás
százszoszép virág

</TD></TR><TR><TD bgColor=#339933>Május-Június: </TD></TR><TR><TD>akác virág
bodza virág
fecskefű virágzó hajtás
fehér árvacsalán virágzó hajtás
galagonya virág, levéllel
gyermekláncfű levél
hársfa virág
ibolya levél
kakukkfű virágzó hajtás
kamilla virág
szeder levél
útifű levél
vadgesztenye virág
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD><TD><TABLE width="30%"><TBODY><TR><TD bgColor=#339933>Július-Augusztus: </TD></TR><TR><TD>acsalapu levél
aranyvesszơfű virágzó hajtás
citromfű virágzó hajtás
csalán levél
cserszömörce levél
dió levél
fekete nadálytơ levél
fekete üröm levél
gyöngyvirág levél
gyujtoványfű virágzó hajtás
kơrisfa levél
legyezơfű virágzó hajtás
levendula virágzó hajtás
libapimpó levél
málna levél
martilapu levél
menta virágzó hajtás
mogyoró levél
napraforgó szirom
nyírfa levél
orbáncfű virágzó hajtás
ökörfarkkóró virág, levél
sédkender virágzó hajtás
szamóca levél
szappanfű virágzó hajtás
szarkaláb virág
szemvidítófű virágzó hajtás
szurokfű virágzó hajtás
tüdơfű levél
vasfű virágzó hajtás
zsálya virágzó hajtás
zsurló hajtás
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD><TD vAlign=top><TABLE width="30%"><TBODY><TR><TD bgColor=#339933>Szeptember-Október: </TD></TR><TR><TD>berkenye termés
bodza termés
csipke termés
galagonya termés
komló termés
kökény termés
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kevés földdel, akár néhány nagyobb cserépben is kialakíthatjuk saját teakertünket, amely füveiből bármikor főzhetünk friss gyógynövényteákat.



Teakert
Egy kiskert, tele illatos teafüvekkel. Ültessük bele kedvenc teakészítésre használt gyógynövényeinket!
brennnessel.jpg
Egy igazi teakert tartalmaz persze kakukkfüvet, kamillát és citromfüvet is. Ezek a fontosabb gyógynövényteák fő alapanyai, a legtöbb teakeverékben megtalálhatók. Ezenkívül hasznos növényünk lehet még a rozmaring, ami a citromfűvel együtt, félárnyékos helyen tartható, valamint nagyon kedveli a csapadékot is. A bergamott kellemes ízt ad a fekete- és zöldteának, az Earl Grey-t is ennek a gyógynövénynek a leveleivel ízesítik. A pongyola pitypang gyökere megőrölve kávépótlóként használható, de tisztítóteákban is gyakori. A francia és az angol levendula szintén gyakori gyógynövénykertekben, de a teakertekből sem mardhat ki. A legtöbb teába inkább kellemes aromája, mint gyógyhatása miatt teszik. Több mentafajtát is ültethetünk, a fodor- és a borsmenta a leggyakoribb. Frissítő, vagy gyomorfájás elleni teát is készíthetünk belőlük. A réti legyezőfű nemcsak kiváló teafű, de a pillangókat is kertünkbe vonzza majd.


Tippek: - a legtöbb teafű csak nagy cserepekben fejlődik szépen, ezért ne a cserepeken spóroljunk, nem érdemes hagyni elsatnyulni növényeinket. De ne essünk túlzásokba se, mert akkor csak a növények gyökere fejlődik csak kellőképpen!
teagarden.gif

[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif]- lehetőségeinkhez mérten válasszunk napos helyet, de a rozmaringot és a citromfüvet tartsuk külön, félárnyékban[/FONT]
[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif]- ha bokrokat, vagy kisebb fákat is ültetünk, folyamatosan metszük azokat, hiszen nem kell, hogy túl nagyra nőljenek[/FONT]
[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif]További hasznos teafüvek: mályva, bazsalikom, zsálya, macskagyökér, koriander, körömvirág, orbáncfű, erdei szamóca, kömény[/FONT]

[FONT=Georgia, Times New Roman, Times, Serif]Sok sikert az itt leírtak hasznosításához![/FONT]
 

klbl

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis szöveges adalék az Őssejtes videókhoz :)

Népszava Online2007.5.2206:15
Hamarosan kapható a különleges magyar készítmény – Új utakat nyithat
meg az Olympiq
Az elmúlt néhány év kutatásai alapján bizonyossággal
kijelenthető, hogy az őssejtek szervezetünk
"mindenhatói”. Bizonyítást nyert, hogy az őssejtek – a
vérbe kerülve – képesek a test károsodott vagy beteg
részeire eljutni és ott épp szövetsejtekké alakulni. Az
őssejtterápiákról már számos alkalommal beszámolt a
világ- és a magyar sajtó is; a milliókat felemésztő
külföldi kezelések azonban várhatóan kiválthatóak
lesznek egy szenzációnak számító hazai fejlesztéssel.
Egy magyar kutatócsoport ugyanis kidolgozott egy olyan
kapszulát, amely elősegíti az őssejttermelést a
szervezetben, s ezáltal még nagyobb hatékonysággal
lesznek megelőzhetőek és kiküszöbölhetőek a különböző
betegségek. A kutatás vezetője azonban figyelmeztet:
kétségtelenül nagy lehetőségek rejlenek az Olympiq néven
a közeljövőben forgalomba kerülő készítményben, de a
kapszula nem csodaszer, csupán egy étrend-kiegészítő.
Az őssejteknek figyelemre méltó képességük van
arra, hogy számos különböző típusú sejtté
fejlődjenek a szervezetben. Mintegy
javítórendszerként szolgálnak, elméletileg
végtelen számban tudnak osztódni, hogy
"lecserélhessenek”, tehát pótoljanak beteg
sejteket. Amikor az őssejt osztódik, a keletkező
új sejtekben megvan az a képesség, hogy vagy
őssejtek maradjanak, vagy pedig egy másfajta,
szakosodott szerepű sejtté váljanak, mint például
egy izomsejt, egy vörösvérsejt vagy agysejt. Így
határozza meg az őssejtek fogalmát a Nemzetközi
Egészségügyi Intézet.
Egy gyermek vagy fia&shy;talember szervezete jóval
több őssejtet termel, mint egy felnőtté. (Ennek
tudható be, hogy a különböző őssejtterápiák során
– például Ukrajnában – előfordul, hogy abortált
magzatokból nyerik az őssejteket.) A fiatalkori
őssejttermelésnek köszönhető, hogy ha egy gyermek
sérülést szenved (például elvágja az ujját),
sokkal gyorsabban regenerálódik, sokkal hamarabb
behegednek a sebek, mint idősebb korban. A tudósok
megállapítása szerint harmincöt éves kor felett
azért gyógyulunk egyre lassabban és nehézkesebben,
mert szervezetünkben már nem szabadulnak fel az
őssejtek olyan mértékben, mint fiatalabb korban.
Az őssejtkutatás természetesen még korai fázisban
tart, az orvosok előtt megannyi nyitott kérdés vár
megválaszolásra. Annyi bizonyos, hogy a
csontvelőből, a perifériás (keringő) vérből nyert
őssejtek komoly eredményekkel kecsegtetnek a
gyógyítás terén. Ha nem is nyújtanak mindenre
megoldást, az már most látszik, hogy megfelelő
felhasználásukkal szinte bármilyen betegség
gyógyítható, pontosabban a kór tünetei
csökkenthetők.
Világszerte számos tudományos csoport különféle
kutatásokkal kimutatta, hogy az őssejtek kiválása
a csontvelőből, vándorlásuk a testbe, a test
számos szerveibe, és azon képességeik, hogy más
szervek és szövetek sejtjeivé váljanak, egy
természetes folyamat, amely nap mint nap
megtörténik. Évekkel ezelőtt közzétettek egy
tanulmányt, amelyben a kutatók leírták: egy
felnőtt csontvelőőssejt nemcsak velőt és vért volt
képes regenerálni, de májat, tüdőt, emésztési
területet, bőrt, szívet és izmot is.
További kutatók különféle forrásokból nyert
(csontvelő, keringő vér, középfül,
köldökzsinórvér) őssejtek összehasonlításával
bebizonyították, hogy a csontvelőőssejtek a
"legalakíthatóbbak”, potenciálisan bármely felnőtt
szövetté képesek alakulni.
A magyar kutatócsoport felfedezése tulajdonképpen
egyszerűségében zseniális. Az alapgondolatot egy
kanadai kutatás adta, amely kimutatta, hogy a
kékalga pozitívan hat az őssejttermelésre.
A magyarok ezt követően megvizsgálták – és
vizsgálják azóta is folyamatosan –, hogy melyik
anyag miként hat a szervezet őssejttermelésére.
Kiderült például, hogy a sárgabarackmag
megdöbbentő mértékben csökkenti, míg például a
körömvirág vagy a fokhagyma erősen növeli azt. A
Szabó László irányította kutatócsoport ezen –
meglehetősen érzékeny és rendszeres finomításra
szoruló – kutatási adatok alapján állította össze
azt a "receptet”, amely összességében a
legoptimálisabb módon befolyásolja és növeli az
őssejttermelést. Szabó László a Népszavának
nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy mivel az
őssejtek esetleges negatív hatásai még nincsenek
teljesen feltérképezve, ezért egy őssejtvédőt is
elhelyeztek a magyar kapszulában, ezzel
kiküszöbölve például azt, hogy a megnövekedett
őssejtek esetleg jó- vagy rosszindulatú
daganatokat okozzanak a szervezetben.
– Az egri és pécsi professzorokból álló csoport
olyan, természetes anyagokból álló kivonatot
készített, amely legalább ötven százalékkal növeli
a szervezet saját őssejttermelését. Kilenc olyan
hatóanyagot találtunk, amelyekkel ezt az eredményt
el lehet érni. Ez felér egy külföldön
elvégeztetett, milliókba kerülő őssejtterápia
eredményével. A különbség az, hogy ehhez nem kell
messzire utazni, és nem kell milliókat kifizetni
sem, ugyanakkor otthon és fájdalommentesen
elvégezhető. Kutatócsoportunk az ország különböző
egyetemein végzett és végez vizsgálatokat. Ember
István professzor és Kis István docens, a pécsi
egyetem kutatói szerint a vizsgálati anyag akár a
jövő terápiás lehetősége is lehet. Persze még
hosszú út áll előttünk – nyilatkozta lapunknak
Szabó László, a kutatás vezetője.
A magyar kapszulát az elmúlt hónapokban több mint
száz önként jelentkező próbálta ki saját magán. A
humán megfigyelések eredményei pedig igen
pozitívak. Szabó elmondása szerint a legtöbb
esetben az érintettek letették – nem egy
alkalommal többdioptriás – szemüvegüket, mert az
őssejttermelés megnövelése után megjavult a
látásuk. De volt olyan páciens is, aki szklerozis
multiplexben szenvedett és alig tudott járni.
Természetesen nem csodaszerről van szó, így nem
várható teljes gyógyulás, de az illető hölgy már
segítség nélkül meg tudja emelni a lábát, nem
fájnak az ízületei és hamarosan újra munkába
állhat.
Lapunk kérdésére Szabó László elmondta, hogy a
kutatások folyamatosak, a további fejlesztésekkel
nem állnak le. A kétségtelenül orvostudományi
szenzációnak számító kapszula engedélyeztetési
folyamata már a vége felé közeledik, így a
napokban bárki számára hozzáférhetővé lesz az
Olympiq fantázianévre hallgató készítmény. "Azért
ez lett a neve, mert a különböző hatóanyagokat,
mint egy olimpián, a hatékonyság szempontjából
versenyeztettük. Amelyik kiváló eredményt
produkált, felhasználtuk” – tette hozzá lapunknak
a kutatás vezetője.

Népszava Online


CopyRight Népszava
 
Oldal tetejére