Feljelentik Orbán Viktort az egyéni nyugdíjszámlák miatt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 23.

Melitta - 2019 Április 23, 19:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Dobrev Klára - besokallt

  A Demokratikus Koalíció (DK) csalás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák.

  A DK EP-listavezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy értelmezte a kijelentést, hogy a kormány soha nem fogja létrehozni az egyéni nyugdíjszámlákat. Dobrev Klára arra emlékeztetett, hogy a kormányfő 2010-ben még arról beszélt, hogy akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből visszalépnek az államiba, azoknak továbbra is lesz olyan egyéni számlájuk, ami lehetővé teszi a befizetések nyomon követését.

  Az ellenzéki politikus szerint a hitegetés és zsarolás hatására több millió ember veszítette el a megtakarításait és mára már biztossá vált, hogy ezek a pénzek eltűntek az állami rendszerben. Emiatt azt követelte, hogy a kabinet kártalanítsa azokat az embereket, akiket ilyen módon megrövidített.

  MTI

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 23.

  1. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Sajnos ez csupán egy szimbolikus lépés.
   Ha egyáltalán lép az ügyészség és nem dobja vissza az egészet valamilyen ürüggyel, akkor fel kell(ene) függeszteni a mentelmi jogát a miniszterelnöknek.
   Hamarabb lesz ötösöm a lottón (pedig nincs is szelvényem), mintsem, hogy ezt a jelenlegi parlament megtegye.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Így, így.
   Azt azért hozzá tenném, hogy azt senki sem hihette komolyan, hogy lesznek egyéni számlák, vagy ha papíron lesznek is, lesz rájuk fedezet. Pedig hitték...sokan...
   Elfelejtett ez a nép gondolkodni az elmúlt 20~30 év alatt.
  3. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Nem. Az az önáltatás volt. (Legalább kapok valamit cserébe, ha már az állam elveszi tőlem azt, amit pár évvel előtte kötelezővé tett.)
   CasaLoma és setni kedveli ezt.
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   És az nem ostobaság ?
   CasaLoma kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   :D
  6. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Most írjam azt, amit @CasaLoma ?
   CasaLoma kedveli ezt.
  7. prominor
   prominor
   Ugye milyen kínos.. mert a nyugdíj takarékosság éppen az előrelátásról szól(na)...
   CasaLoma és setni kedveli ezt.
  8. spyjames
   spyjames
   legalább van aki számon kéri azt amit mondott ez a fályin hős keresztes lovag, aki mindenkit megvéd mindentől és mindenkitől.
   bogac és setni kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Sajnos, az átlagos ésszel megáldott/megvert munkavállaló erre teljességgel képtelen.
   A magánnyugdíj pénztár tagjai úgy lépkedtek át egyik pénztárból a másikban, ahogy az eszük vitte, na meg ahogy az üzletkötő rábeszélőkéje hatott rájuk. Kb. ha minden 10.-nek jutott eszébe, hogy átlépés esetén a munkáltatót értesítse, hogy következő hónaptól már nem egyik, hanem másik pénztár tagjai, és oda utalják a levont tagdíjat. Nem egyszer évek!!! múlva a derült ki, hogy okoska a munkába állás óta többször is pénztárt váltott. Az egész nyilvántartás akkora káoszban volt, hogy azon tényleg csak az segített, hogy beömlesztették a feneketlen fekete lyukba. Az alapján bárkinek is nyugdíjat fizetni, elég érdekes lett volna.
   johannsebastian kedveli ezt.
  10. spyjames
   spyjames
   hát ez nem egészen így volt. de azt is mondták hasonlóan jól értesült emberek, hogy eltőzsdézték a pénzt. csak annyit kell megnézni, hogy a megszüntetés óta milyen reál hozammal dolgoztak (egyébként több mint 6%) még valami. a mai napon is joghézagos az a szabály, ami alapján a magánpénztárak dolgoznak. további adalék, hogy az MKB és a Budapest magánpénztár jó helyre került, ez is a haverek kezében van már, mivel a támogató bank a NER szolgákhoz került. egyébként meg jó ha nyugtatod magad. 2030 után az állami nyugdíj nem igazán lesz fenntartható, úgyhogy lépj be egy önkéntes nyugdíjpénztárba, tegyél félre évi 750.000 Ft-ot, hogy ne éhezz és jegyezd meg, hogy a "jó" nyugdíjas a nyugdíjba vonulása másnapján meghal. így teszi fenntarthatóvá a rendszert ,viszont bízom abban, hogy mindenki "rossz" nyugdíjas akar lenni
  11. CasaLoma
   CasaLoma
   Az, hogy a pénztártagok befizetéseivel mi lett, az egy másik történet. De amit a dolgozókkal kapcsolatosan leírtam, az sajnos fedi a szomorú valóságot. :( Pár nagyobb cég, patika, ahol értelmesebb emberkék is előfordultak, de a kisvállalkozók, őstermelők alkalmazottainak többségének lövése nem volt semmiről. Az csak azt értette, ami a zsebbe került.
   Azzal, hogy ez a nyugdíjrendszer nem sokáig fenntartható, azzal tisztában vagyok. Ha lennének is illúzióim, egyből eszembe jut, amivel egykori tanárom a legelső előadását kezdte: Tudomásul kell vennünk, hogy nyugellátás nem volt mindig, és nem is lesz mindig.
   Önkéntes pénztárba Magyarországon belépni? Vicces kedvedben vagy. A magyar állam bármikor rátenyerelhet, ha egyszer megtette, meg fogja tenni máskor is.
   prominor kedveli ezt.
  12. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ettől függetlenül mindenkinek egyénileg nyilván volt tartva a pénze.
   Amúgy ha az illető annyira hülye volt, hogy "A" pénztárból "B" pénztárba átlépett és az éves összesítőnél nem vette észre, annak úgy is kell. A másik, hogy az éves adóbevallásban szerepelnie kellett a tagságnak és ahhoz a munkáltató vagy a személy (ha maga töltötte ki a bevallást) igazolást kellett leadjon. Tehát legkésőbb egy éven belül észre kellett, hogy vegye.
   A másik rész, ha a rábeszélő (üzletkötő) sikeres volt és átlépett, akkor arról nyilatkozott az új pénztár felé a tag, amit az új pénztár a régi felé kellett (volna) jelezzen.

   És hol a garancia, hogy nem megy tönkre a "jó helyre került" magánpénztár, mint a Questor vagy a Matolcsy rokon bankja? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy a 2/3 birtokában mi a biztosíték, hogy az önkéntest nem fogják a magán mintájára lenyúlni...
   udvarfy és CasaLoma kedveli ezt.
  13. johannsebastian
   johannsebastian
   Tkp. igazad van, bár - teszem hozzá - az emberek pénzügy tájékozatlansága és a piaci alapú biztosítási szféra bizonytalansága miatt szerintem összességében jobban tette a kormány, hogy megszüntette kötelező magánnyugdíj-pénztári pillért (én például az AXA-val megjártam). Hogy ez a pénz hogyan, hol került felhasználásra, nem tudom. Feltételeznem, hogy a mostani rendszer szívta fel. Ha abszolút eltűnt volna, akkor az ebben ledolgozott évek után nem járna nyugdíj. Ez viszont ostobaság. Persze az más kérdés, hogy mondjuk 25 év múlva az aktív korúak ki tudják-e termelni a kifizetendő nyugdíjak összegét. Itt sok a bizonytalanság. De bizonytalan az önkéntes magánnyugdíj-biztosítási pillér is (főleg a 2018-as rémálom után).
   udvarfy kedveli ezt.
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Nem kell hozzá 25 évet várni, sokkal korábban be fog következni.
   Lehet, hogy sok a bizonytalanság, az az egy dolog viszont biztos, hogy nem véletlenül került bele a törvénybe, hogy a gyerek köteles gondoskodni a magát eltartani képtelen szülőjéről.
   Sőt, pár éve már nem csak a szülőjéről, hanem az olyan rokonáról is, akinek nincsen tartásra kötelezhető gyereke, vagy házastársa, volt házastársa, élettársa vagy volt élettársa...
  15. udvarfy
   udvarfy
   Tudjátok én csak azt nemértem , hogy több más országban igy mindjárt a szomszédunkba is Ausztriába , hogy a csudába is müködik elég hatásosan a nyugdij ??? Talán azért mert mindenki fizet bele ??? Nemcsak a melos és kisalkalmazot , hanem az összes dolgozó , igy a maszek a rendör a postás ,, de a politikusok is !! Hasonlóan mint Svajcba is müködik és ha valaki többet szeretne majd kapni akkor fizet egy "magán " nyugdijbiztositóba amely nemnyulja le a pénzét különbözö cimek alapján !! De eddig jobbat mint a Bismark álatal vagy 150 éve bevezetett nyugdij eddig még nemtaláltak ki az "okosok"
   setni kedveli ezt.
  16. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Erre a bíróság kb. azt fogja megállapítani, hogy:
   Ez egy politikai ígéret volt és írásban sehol nem vállat a kormány garanciát, mindössze annyi hangzott el, hogy "bízzanak a kormányban".


   Ja és még valami:


   Naugyehogy....

   Majd' elfelejtettem, hogy https://hu.euronews.com/2019/04/24/darak-magyarorszagon-99-szazalekos-a-biroi-fuggetlenseg
   Ehhez, három apró és jelentéktelen megjegyzés:
   1. Van hangyányi különbség a „meggyőződésem” és a „meggyőződtem róla”, között.
   2. Ha valami számadatokon alapul az vagy 99%, vagy 100%. Nekem az az 1% is nagyon sok. Magyarországon évente közel 1250000 bírósági ügy van, ennek az 1%-a 12500. Vagyis ez azt jelenti, hogy 12500 ügyben korrupt a bíró?
   3. A korrumpálásnak, vagy más néven befolyásolásnak ezer és egy változata van és az említett példa ezekből mindössze egy.
   Utoljára módosítva: 2019 Április 25
  17. CasaLoma
   CasaLoma
   Egyrészt azért, mert mindenki fizet bele, és nem csak a hivatalos minimálbér után, hanem a tényleges bér után fizeti meg a járulékot a dolgozó, és a munkáltató is.
   Másrészt, nyugdíjat az kap, aki már nem aktív korú. Ha valaki korábban lesz munkaképtelen, akkor nem nyugdíjat kap, a nyugdíjkasszából, hanem más, az egészségkárosodottak számára megállapított ellátást.
   Harmadrészt, Ausztria és Németország gondolom, nem fizet nyugdíjat a határon belül csak fiktív lakcímmel rendelkező, de valójában határon túl élő, járulékot soha nem fizetett szavazópolgárainak.
   Evelinda és udvarfy kedveli ezt.
  18. udvarfy
   udvarfy
   CasaLoma ,
   tudod ez a nyugdij "dolog" kérlek itt Németországba már vagy 30 éve szajkozva van ! Hogy a demogfráfiai változás etc.pp. tehát nem csak Orbán a patás gondja ez , de sehol nemmernek az "elitre" rányulni mert azt már nem , de a saját nyugdijukat sem merik már 40 éve a német politikusok trocc alkotmánybirói itélet ellenére szabályozni !! Arra nincsen többség , de HarzIV-re , a dolgozok nyugdijának 43%-ra való csökkentésére , a nyugdij dupla megadoztatására arra lehet 24 órán belül törvényt hozzni !;)
   CasaLoma kedveli ezt.
  19. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Az átlagember nem tudja (pedig tudhatná, ha az ügynök szövegéből nem csak a százalékot hallja meg), hogy a magánpénztárak számára törvényi előírás volt, hogy a befektetéseik jelentős részét garantált hozamú papírokba - igy államkötvényekbe fektesse.
   Vagyis az államnak hiteleztek. Amikor ezeket a kötvényeket az állam visszakapta (a pénztártagok állami visszalépésével), gyakorlatilag olybá váltak, hogy az állam önmagának hitelezett a tag pénzéből. Ezt egy egyszerű (na jó, nem is olyan egyszerű) tollvonással átminősítették (érthetőbben ennyivel csökkentették az államadósságot).
   Gyakorlatilag az állam kvázi megszabadult az adósság (kötvény)lejáratkori megfizetésétől, de cserébe a nyugdíjba vonulástól a tagnak garantálnia kellett a (az államkötvény hozam által biztosított) pénzmennyiség kifizetését nyugellátás formájában. Erre szolgált volna többek között az egyéni számla. Ha nem valósul meg, akkor gyakorlatilag a volt pénztártag befizetését (amiből a magánpénztár államkötvényt vett - így a tag közvetve az államnak hitelezett) - szóval ezt a pénzt egyszerűen elvették a tagtól.
   Én 1200-1400 milliárdra saccolom az ilyen módon az állam által egyik zsebből a másikba tett és elpárologtatott hiteltartozás mértékét, de nyilván pontos számot csak a pénzügyminisztérium tudna mondani. Ez a 3000 milliárdnak majd a fele.
   És én, ha mögöttem megfelelő politikai erő állna, költségvetési csalás címén tettem volna feljelentést, mert azt sokkal nehezebb lenne elsikálni, mint egy politikai ígéret be nem tartását.
   johannsebastian és CasaLoma kedveli ezt.

Megosztás