Fogalmak: mi az és mire jó és mi nem

most témája a 'Parapszchiológia' fórumban , 2009 Szeptember 7.

 1. most

  most Állandó Tag

  szeretnék itt néhány fogalmat kielemezni veletek

  Mi a szabad akarat
   
 2. maghozó

  maghozó Állandó Tag

  Az ,hogy irányithatod figyelmedet és dőnthetsz aról mire figyelsz .Egy azon embernek is kiemelheted a számodra tetsző részét meg azt is ami elenszenves . De amelyik oldalára figyelsz annak energiát adsz nőveled. A nővelés csak veled kapcsolatos dolog lesz ,az illetőt olyannak fogod látni amilyenek vele szembe az elvárásaid :D
   
 3. ionon

  ionon Vendég

  nincs szabad akarat! Ha lenne akkor nem volna szabad! Akarat van! Szabad van!
   
 4. oliyboty

  oliyboty Vendég

  Most akkor van vagy nincsen? Teljesen üti egymást az, amit leírtál. :rolleyes:
   
 5. ionon

  ionon Vendég

  Kipikopi kip-kop szabad van, van?
   
 6. maghozó

  maghozó Állandó Tag

  Rájöttem :D ezt azért irod igy mert ha az emberek valamit nem értenek azt 3- szor is elolvasák. Söt azt is megnézik ki irta mig ha egyszerü tényközlés átfutnak rajta. :D
  :4: jó huzás .:D
   
 7. KJA

  KJA Állandó Tag

  Miért mindenki szó szerint értelmezi ezt a kifejezést!?
  Ha szó szerint nézzük - nincs olyan, hogy "szabad akarat"... az "akarat"-nak van iránya, célja - a "szabadságnak" nincs se iránya, se célja... az egyik határokkal rendelkezik, a másik határtalan...
  Szerintem a kérdés felvetés a fogalmi hátterére irányúlt... szabad akarat = bármit tehetsz = a döntés a Te kezedben van!
  És valóban... ettől különbözik az ember minden más lénytől e világban... lehetősége van a felismerésre... döntéseket hozhat, mellyel különbözőféleképpen befolyásolhatja a dolgok kimenetelét... s innentől kezdve csak rajtunk áll, mihez kezdünk "szabad akaratunkkal"...
   
 8. ionon

  ionon Vendég

  Kérhetnék egy picike példát hogyan gondoltad a SZABAD AKARAT és ki elemeznénk (még az is lehet hogy elhiszem hogy van jó példát kérek)?
   
 9. CsillaLaura

  CsillaLaura Állandó Tag

  Szerintem a szabad akarat a valasztas lehetoseget tarja elenk,abban, hogy hogyan is akarunk elni,es ez csak rajtunk all,a sajat akaratunkon,es ez szabad ,mert senki mas nem donthet helyettunk,senki mas nem elheti a mi eletunket.Igazabol mindent ami korulvesz minket csak onmagunknak koszonhetjuk,a masok okolasa csak egos kifogas.
   
  Eikeboom kedveli ezt.
 10. acura00

  acura00 Állandó Tag

  Bocsánat, hogy így ismeretlenül beleszólok, de szerintem kettő között van az igazság. Hiszen véleményem szerint van szabad akarat, de olyan keretek (szabályok)között, amely kereteket mi (Isten) állítottunk fel.
   
 11. most

  most Állandó Tag

  köszönöm KJ a segitséget, azt hittem egyértelmü volt a kérdésem :(

  néhány nagyszeüen gondlokodo ember irogat itt a forumon és mégis nem egyszer elbeszélünk egymás mellett, nekem az a határozott meggyözödésem h a fogalmainkat tisztázva mindannyian profitálnánk belöle, bár nem az a célom h fél szavakbol értsük egymást de az igen hogy valodi együttgondolkodássá váljanak a hozzászolásaik átfogalmazásaink helyett ...


  szabad akarat -bocsánat h ennyire bonyolult fogalommal kezdtem nem csöbe arkartalak huzni benneteket hanem ugylátom ez az egyik legégetöbb.. kérdés több topicban felmerül... és a valoban mind a titok mind a mesterek mind a wodo topicok fontos mumentuma sztem

  szabad akarat mint fogalom ....

  engedjétek meg h kicsit átértelmezzem jol értem e? amit irtok

  maghozo . azt itra h mire irányitod a figyelmed.. (hallotál arol h aki amit gondol azzal ellentétes dolgot észre sem vesz?)

  Kj azt irja h magunk döntünk vállalva a következményeket... ( ironon erre azt mondaná aszem h a következmények vállallása miatt az már nem szabad akarat)

  CsillaLaura szerint szabaságunk döntéseinkben rejlenek a következmények nem vállalása pedig megkérdöjelezi saját szabadságunkat

  acura00 érzésem szerint vmi olyamit mond h a paklibol válsztunk egyet

  magam ugyérezem Kj megfogalmazása áll hozzám legközelebb és mégi ugyérzem ez sem a pontos válasz...

  szabad akarat
  sztem szabdon döntünk h az ami megtörtént! velünk az nekük jó vagy rossz volt.. ami segit vagy késleltet ez az utolagos rá gondolás a mi szabad akaratunk szerintem ezzel épitjük be az életünk be a megtörténtek ilyen cimkéket kapnak ennek megfelelöen igyekszünk megujjitani vagy elkerülni.. már nem szabadon...

  szerintetek ?
   
 12. nis

  nis Állandó Tag

  A szabad akarat teljesen világnézet függő. Az egyik véglet, hogy teljesen szabad az akarat, a másik véglet az eleve elrendeltetés. A látásmódom attól függ, hogyan vagyok szocializálódva, kondicionálódva. Az én szívem az advaita vedantához húz, de akié máshoz, azzal nem fogunk egyetérteni. Vitával ezt nem lehet eldönteni. Majd ha megéltem, többet tudok róla mondani.
   
 13. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag

  Pusza Most!

  Jelentem értelek....de ha magát a fogalom szót megnézed...azt jelenti "fog" vagyis kézzel foghatóvá tenni valamit(tapasztalhatóvá)...az "alom"..meg sokat jelent több is lehet belőle...vagyis ahány emberi elme annyiféle nézőpontból feltöltött tartalom...így ennek okáért kitaláltuk az értelmező szótárt....amiben átfogó értelmezhető képet alkothatunk...ami azt jelenti mindenki feltudja "fog-ni...szabad akarat....hát ez az amiből ez a sok minden megszületett...de nekem mind-Egy...:):)
   
 14. maghozó

  maghozó Állandó Tag

  Most ezt jól kicsavartad . Ami megtörtént az az előző gondolataid eredménye. Tudományosan levezetve- minden gondolatod érzelem vagy élményként tárolodik tudatalatiba - tudatalati szipetikusidegrendszert irányit ez az összes izmodat érzelmeid fügvényébe még a vérkeringésed is befolyásolja. Tehát cselekedeteid is a gondolataid alapján történek meg a tapasztalataid is. A földön mindenek megvan az elentéte igy érvényes az előző gondolatom miszerint egy dologba van szabad akaratunk az pedig a figyelmünk irányitása. Ha figyelmed arra irányitod ami tetszik neked jól érzed magad ,ha arra amit nem szeretnél ami nem teszik folyamatosan akor jelennek meg a fájdalmak figyelmeztetésként.
   
 15. ionon

  ionon Vendég

  Szabadon dönthetsz kivágod a fát a földeden (ha nem kaptál támogatást az ültetésére mert akkor igen egyébként nem, mert engedélyköteles vagy kérni). A fa akarata nem számít hogy ő élni akar ki a fa hogy az ő szava számítana neked hisz szabad akaratban vagy. Bocsánat a madarak akarata sem lényeges kik a fán fészkelnek (CSAK A TE SZABAD AKARATOD A LÉNYEG). A fával szimbiózisban élő gombák élete vagyis élet akarata sem lényeges hisz a te szabad akaratod MINDENEKELŐTT. Ezért mondom nincs szabad akarat csak részleges.egyik részlege akarat a másik részlege szabad de együtt nem életképes mert akkor ANARCHIA VAN vagyis DIKTATÚRA!
   
 16. joco78

  joco78 Állandó Tag

  Én a szabad akarat kifejezést úgy közelítem, hogy azt csinálhatok, amit akarok. Ebből fakad a kérdés: Irányíthatom-e a sorsomat?

  Itt két dolog feszül egymásnak, az eleve elrendeltetés fogalma, valamint a szabad akarat.
  Az eleve elrendeltetés szerint minden előre eldöntetett, bizonyos személyekkel találkoznunk kell, bizonyos élményeket át kell élnünk, ezek az életünk során kikerülhetetlenek.
  A szabad akarat sarkos megközelítése szerint nincs olyan, hogy eleve elrendeltetett, minden változik, minden folyamatos mozgásban van, és én is beleszólhatok, tudok változtatni ezen.

  Akkor most melyik?

  Én úgy személem a világot, hogy mindkét fogalom egyszerre érvényesül, és bármilyen hihetetlen, a kettő nem zárja ki egymást.
  Valóban vannak fix és megváltoztathatatlan dolgok az életünkben. Az, hogy hová születtünk, hogy kik neveltek fel, és milyen szempontok szerint, az hogy milyen nyelveket beszélünk, vagy hogy milyen kötöttségei vannak annak a biológiai testnek, amibe beleszülettünk.
  Ám a kereteken belül megannyi lehetőségünk van az életben. Elmehetünk jobbra vagy balra, meg is állhatunk vagy ha nagyon befordultunk, akár öngyilkosok is lehetünk.

  De ha felismerjük azt, hogy a velünk született adottságok nem gátak, hanem iránymutató lehetőségek, akkor kezünkbe vesszük a sorsunkat és tudatosan haladunk előre.

  Így az eleve elrendeltetés is igaz, hiszen vannak dolgok, amiken semmiképp sem tudunk változtatni, de ezekbe már nem is ölünk energiát. Ehelyett felismerjük lehetőségeinket, és csak azokon akarunk változtatni, amiken tudunk.

  Az, hogy a fenti kettő között különbséget tudunk tenni, na ezt hívom én TUDATOSSÁG-nak.
   
  bverka kedveli ezt.
 17. Sziszusz

  Sziszusz Állandó Tag

  A szabad akarat csak a"legyen meg a te akaratod" szabadságában lehet tökéletes. Egyébként az akarat önzőségbe megy át. A tökéletes ha tökéletesebbé akar válni, akkor még nem tökéletes. Pedig szabad:).
   
 18. Lady Freya

  Lady Freya Vendég

  Tehát azt állítod, nincs szabad akarat: nincs meg az egyén lehetősége arra - életének minden pillanatában -, hogy legalább két, de inkább több lehetőség közül válasszon... Vagyis minden tevékenységünk, gondolatunk eleve meghatározot... Szép...
   
 19. most

  most Állandó Tag

  hát igen joco 78 most sarkitotta a problémát ...

  bár az eleve elrendeltség helyett inkáb az ok és okozat törvényét emliteném...

  az h valaki tudatos sztem még nem menti fel az ok okozat törvényétöl és a szabad akarata is érvényesül ...még ha tudatosan is :)

  (bonanoa tudom te már mindezen tul vagy ... számodra csak az egy a létezö
  sort szeretnék keriteni az egy fogalmára is :) vhogyan mégis beszélgetni kell
  vs meg kell nyilvánulnia az egynek is )
   
 20. ionon

  ionon Vendég

  Nem olvasom a történeted az akaratról szabadon? Tudod mit mesélj az AKARATI-SZABADSÁGRÓL igen ezt eltudom képzelni de hogy szabad-akarat legyen azt nem ilyen nincs.
   

Megosztás