George Pataki felveszi a magyar állampolgárságot, szavazni fog

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
PAtaki.jpg

Szervezett keretek között elsőként lát vendégül Magyarország olyan magyar származású fiatal amerikaiakat, akik azért akartak idejönni, mert magyar identitásukat is fel szeretnék építeni az amerikai mellett.Hazai vendéglátójuk a Balassi Intézet, az amerikai szervező a washingtoni Kossuth Alapítvány, az ötlet pedig George Patakié, New York állam korábbi kormányzójáé, aki részben maga is magyar származású, és az állampolgárságot is felveszi. Pataki és lánya, Allison Pataki - aki egyben a program fővédnöke New Yorkban találkozott a Magyarországra indulókkal.


George Pataki, aki olasz és ír is, mindig magyar származását tartotta a legfontosabbnak. Patakit ma is sok szál köti Magyarországhoz és ezt kívánja azoknak az amerikai fiataloknak is, akik azon túl, hogy picit magyarok is, ma még szinte semmit nem tudnak Magyarországról.


„Mind a négy gyerekemet elvittem Magyarországra, hiszen részben ők is magyar származásúak, és ezeknek a látogatásoknak óriási szerepük volt abban, hogy fontossá vált számukra a magyar kultúra és történelem , a csodálatos városok és más magyar települések. Szeretném, ha a következő amerikai-magyar generációk tagjai, - akik már lehet, hogy azt is alig tudják, hogy magyarok, - megismernék Magyarországot, hazatérvén pedig nagykövetei lennének a magyar kultúrának Amerikában”- fogalmazott a volt kormányzó az ATV New York-i tudósítójának, Bombera Krisztinának.
George Pataki 1995. január 1-től tizenkét évig, vagyis három cikluson keresztül volt New York állam republikánus kormányzója. 2000-ben és 2008-ban is felmerült, hogy elindul az amerikai elnökválasztáson, de végül távol maradt a republikánus előválasztásoktól. A 67 éves politikus apai nagyapja, Pataki János 1908-ban vándorolt ki Aranyosapátiból Amerikába. (wikipédia)


Hámos László, a washingtoni Kossuth Alapítvány elnöke elmondta: a 9 amerikai, 1 dél-amerikai és 2 kanadai ösztöndíjas augusztus végéig marad Magyarországon.


„Kifejezetten olyanokat kerestünk, akiknek a tudatában ott van, hogy magyar származású, és nem ismerkedett meg soha az öntudatának a magyar oldalával” - mondta az elnök.


Irány Miskolc


Az egyik lány Chiléből származik, ahova zsidó származású nagyapja egykor a háború elől menekült. Betty miatta kezdett magyarul tanulni a Californiai egyetemen, erre a programra a magyartanára biztatta. Ő leginkább Miskolcot szeretné látni, ahonnan a nagyapja származik. „Hogy egész őszinte legyek, kíváncsi vagyok, tudnék-e esetleg élni is Magyarországon.


Nagyapám csak jót mondott róla, anyám is járt ott, és azt mondta, nagyon hasonlít Chiléhez”- mesélte Betty Roos.


Pataki szavazni is fog


Amerikában 1.4 millió a magyar a 2000- es népszámlálás szerint, 7 százalékuk mondta azt is, hogy beszél magyarul. Pataki volt kormányzó az ATV-nek azt is elmondta: felveszi a közeljövőben a magyar állampolgárságot, és szavazni is fog a 2014-es magyar választáson.


atv
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Nekem is az a velemenyem a kinti magyaroknak nincs joguk eldonteni , hogy a bent elok adojat hova koltseg el, hisz ok nem tesznek egy fillert se be a magyar adorendszerbe.
Mo a vilagon egyedul allo modon tobb a hataron kivul elok szama, mint a hataron belul elok.

Mr Pataki egy vezeto politikus es tudnia kellenne,hogy a szavazas ugy politikai ugy gazdasagi vonatkozasban felhatalmazast kap a szavazoktol az orszag kormanyzasara.

Tobb kerdest is felvett ez a szavazo jog, pl jar a mindenkori minimal nyugdij is, es minden ami egy magyar allampolgarnak, nem hiszem, hogy a kint eloknek foleg az amerikai vagy canadai magyroknak erre szukseguk van,de sokan lesznek ugy ami jar az jar,mint Schmind ur mondotta.

Ugy gondolom ,mindenki ott szavazon ahol el, ahol adot fizet.
 

linyó

Kitiltott (BANned)
Erre mondják máshol, hogy: könnyű más [email protected]ával verni a csalánt.

Nekik (akik nem magyarban élnek) semmi bajuk nem lesz bárki is nyer vagy veszít. Viszont akik magyarban élnek azok attól (is) függenek, hogy a más országban élők hogyan és kire adják le a voksukat.

Hiába na ahogy a mondás tartja: Meghalt Mátyás oda az igazság.
 

alexandru

Új tag
Melitta;3544437 írta:
Nekem is az a velemenyem a kinti magyaroknak nincs joguk eldonteni , hogy a bent elok adojat hova koltseg el, hisz ok nem tesznek egy fillert se be a magyar adorendszerbe.
Mo a vilagon egyedul allo modon tobb a hataron kivul elok szama, mint a hataron belul elok.

Mr Pataki egy vezeto politikus es tudnia kellenne,hogy a szavazas ugy politikai ugy gazdasagi vonatkozasban felhatalmazast kap a szavazoktol az orszag kormanyzasara.

Tobb kerdest is felvett ez a szavazo jog, pl jar a mindenkori minimal nyugdij is, es minden ami egy magyar allampolgarnak, nem hiszem, hogy a kint eloknek foleg az amerikai vagy canadai magyroknak erre szukseguk van,de sokan lesznek ugy ami jar az jar,mint Schmind ur mondotta.

Ugy gondolom ,mindenki ott szavazon ahol el, ahol adot fizet.
Ott szavazunk ahol elunk es adozunk,ezt nem akarja senki vitatni,de amennyiben Magyarorszagra koltozounk, az ANYAORSZAGBA es minden hozzajarulast es adot fizetunk,akkor egy ev utan adassek meg a szavazati jogunk,addig amig az orszag adofizetoi vagyunk! Gondolom, hogy ez ilyen formatumban FER ! Amennyiben telkem, hazam, egyszoval tulajdonom is van az ANYAORSZAGBAN es adofizeto polgar vagyok, akkor engedtessek meg a szavazas is ! Amennyiben magyar vagyok, magyar allampolgarsaggal es befekteto is egyuttal,remelem a szvazati jogot senki-sem vitatja! Csak azert, mert romaniai magyar vagyok es igenyelem az ANYAORSZAGHOZ valo tartozast, az nem azt jelenti, hogy a magyarorszagi magyarok sorsa folott en akarok szavazattal donteni,ok dontsek el a politikai es gazdasagi joletuket, DE AHHOZ, HOGY MAGYARSAGOMAT ELVEGYEK, MEG NEKIK SINCSEN JOGUK,MERT MI A SZORVANYOKBAN EZERT MEGSZENVEDTUNK ES MEGSZENVEDUNK! MINDENHOL EGYFORMA,A MAROKKOI ARAB HIABA BESZEL,TALAN SZEBBEN ES IRODALMILAG, NYELVTANILAG HELYESEBBEN MINT A FARNCIA, A KULOMBSEG TETELE MEGMARAD ! EZT KEREM TISZTELETTEL,ERTSEK UGY, HOGY MINDEN NEMZETRE ERVENYES,DE AMIBOL MI A MAGYAROK KI LOGUNK,AZ, HOGY A SZIMAGYART IS LE ROMANOZZUK ! aLDOTT SZEPNAPOT MINDENKINEK !
 

alexandru

Új tag
Talan meg annyit, hogy magyarkent es oseim emlekenek a tiszteletere, EN IS IGENYELNI FOGOM A MAGYAR ALLAMPOLGARSAGOT !!! GRATULALOK PATAKI GYORGY-nek! Nagy kar, hogy a lanyaval megszakad a PATAKI nev es a magyarsag tudata a kovetkezo nemzedekekben! A nev jelzi az eredetet, az osoket,a felmenoket ! Aldott szepnapot mindenkinek akik olvasni tudjak a kivansagot !
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ket dologrol beszelunk kedves alexandru.
LOgikus aki otthon van es "befektetesei vannak embereket alkalamaz es adofizeto is , jogos a szavazasi igenye.
Amirol en beszeltem az aki soha nem elt otthon vagy evtizedekkel ezelott elhagyta hazajat, az most oda megy ugy szavazni ,hogy nem ismeri sem a politikai paletat, a legtobb meg a jelenlegi kormany tagjait se tudna felsorolni, igy felelotlenseg szavazni ,akkor mikor a szavazas eredmenyet soha nem fogja elvezni.
Itt senkit nem erdekel ki honnan jott es miert, hanem a lenyeg ha szavaz akkor tudja mire es kire, na meg annal nagyobb kotodese legyen mint, hogy magyar vagyok.
Nekem is megvannak a magyar papirjaim allampolgarsagom is , de tartozkodok a szavazastol ,hisz megha jol informaltnak erzem is magam, meg akkor sem szeretnem elonteni ,hogy az otthon elo csaladtagjaimnak , kit szavazak meg, azt aki nyugdijat emel vagy azt aki elveszi, milyen orvosi ellatast kapjpon , vagy milyen szakegyetemre mehesen a rokonom.
 

mass

Állandó Tag
Állandó Tag
"Itt senkit nem érdekel ki honnan jött es miért, hanem a lényeg ha szavaz akkor tudja mire es kire, na meg annal nagyobb kötődése legyen mint, hogy magyar vagyok.... eldönteni ,hogy ....... kit szavazzak meg, azt aki nyugdijat emel vagy azt aki elveszi, milyen orvosi ellatast kapjon , vagy milyen szakegyetemre mehesen ......"
Melittával értenék egyet ezekben a gondolatokban.

Igen, én itt élek Magyarországon. Büszke is vagyok (voltam?) mindig is magyarságomra, a történelmünkre, a nemzetünkre. Nagyon büszke vagyok rájuk és minden elismerésem azoknak, akik annak ellenére, hogy őseiket a történelem viharos szelei elsodorták az anyaországtól, mégis, több nemzedéken át büszkén őrzik magyarságukat, ősi gyökereiket.
DE!
NE DÖNTSÉK EL azok, akik távol élnek tőlünk azt, hogy
- olyan kormány jusson hatalomra, mely elveheti tőlem (és még sokunktól) az egész ÉLETEN KERESZTÜL fizetett nyugdíjjárulékom után járó nyugdíjat egy tollvonással! (36 éve dolgozom diplomás közalkalmazottként, olyannyira megadóztatott a fizetésem (a többséggel együtt persze), hogy egész életemben csak szinte hónapról hónapra élünk. Nálunk az árak nyugatiak, a fizetések pedig a legkeletebb keletiek :sad:. Itt legtöbbünknek KÉPTELENSÉG spórolni idősebb korára, hiszen örül, ha megél). Nálunk is elindították a magánnyugdíj rendszert, az addig az állam bácsi zsebébe fizetett nyugdíjjárulékot lehetett bankba tenni, mindenki örült neki, hogy végre nem minden megy a nagy közös feneketlen kalapba, lesz egy kis biztos pénze öregségére.- aztán nem teljes 2 év után megfenyegették az embereket, hogy aki nem adja be újra a közösbe az addig összegyűjtött pénzét, az az államtól nem kap nyugdíjat egy fillért sem. AZ SEM, AKI 30-35 évig nekik fizetett járulékot! Akkor ez hogy is van? NE AZ DÖNTSÖN, AKI NEM LÁT BELE JOBBAN AZ ÉLETÜNKBE, MINT HOGY ELOLVAS EGY-EGY MAGYARORSZÁGRÓL SZÓLÓ CIKKET, ÉS MÁRIS JOBBAN TUDJA, MI LENNE JÓ NEKÜNK, MINT MI, AKIK ITT ÉLÜNK!
- ne juttathasson hatalomra olyan kormányokat, akik elűzik a gyermekeinket, a médián keresztül többször is elhangzott, hogy tessék, el lehet innen menni. Pl. annak a nem kevés fiatalnak, akik diplomával a zsebükben sem tudnak elhelyezkedni sokszor ÉVEKIG, 30 éves fiatalok garmada még sosem tudott dolgozni, és többségük egyáltalán nem azért, mert büdös a munka, hanem azért mert NINCS !!! A fiam gyönyörű diplomájával 6 éve Londonban él és dolgozik, a lányom most szerzi jövőre a második diplomáját, évfolyamelső és színötös volt most is, de már előre félek, hogy számára sem lesz itthon munka és ha végez, akkor ő is ott köt ki a fiam mellett..... Még ha olyan "szerencsés" is lenne, hogy állást kap, akkor is röhejesen kevés diplomás alap(éh)bérért, melyből megélni sem lehet, ha esetleg más városban

stb., stb., stb. .......még sok mindennel folytathatnám, de sajnos most mennem kell....

Valóban meleg ölelés minden magyarnak és minden elszármazott magyarnak, de kérlek benneteket, ne ez legyen a magyarságtudat fokmérője, hogy szavazhatok-e vagy sem.....

NE AZ DÖNTSÖN, AKI NEM LÁT BELE JOBBAN AZ ÉLETÜNKBE, MINT HOGY ELOLVAS EGY-EGY MAGYARORSZÁGRÓL SZÓLÓ CIKKET, ÉS MÁRIS JOBBAN TUDJA, MI LENNE JÓ NEKÜNK, MINT MI, AKIK ITT ÉLÜNK!
 

kollga

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönjük Melitta! (bocs a többes számért)
Mindenki kapja meg a magyar állampolgárságot, aki magyar. Ezt nem is vitatja senki. Viszont a szavazás az más dolog.
Egy 1700 lakosú faluban lakom. Olyan "mélynyomorban" élnek falvakban emberek, hogy azt még itt országon belül sem tudják sokan elképzelni. Nincs a felnőtt lakosságnak munka. A városban kéne dolgozni, de ott még a városinak sincs munka, nemhogy a falusinak. Nem sorolom fel, sok a baj.
Aki ezt nem tudja, nem látja, az ne akarjon szavazni. Majd mi tudjuk (vagy nem), hogy merre szeretnénk továbblépni.
 
Ö

öreganyám

Vendég
Én sem örülök, hogy részben magyarok, akik talán földrajzilag sem tudják hol élünk, és idejönnek szavazni, mi meg isszuk a levét.
 

a_tom

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem az a lényeg hogy ki hol fizet adót, mert nagyon sokan egyáltalán nem fizetnek (vagy csak "keveset", ÁFÁt pl.). Tanulnak, nyugdíjasok, betegek, munkanélküliek, veszteséges vállalkozók, stb...
Képviselő annak jár, akinek az ügyeit képviselni kell a parlamentben. Mivel a kormányzás nagy részben helyi ügyekkel foglalkozik, erre van szinte teljes szabadkeze, logikus hogy a helyi lakosoknak kéne megválasztani. Felőlem még csak állampolgárnak se kéne lenni, ha itt lakik, akkor joga van beleszólni a közös ügyeinkbe.

Sajnos a más országokban élő magyarok problémáit a kormány nem olyan könnyen tudja megoldani, hiszen más országban nincs hatásköre. A diplomáciai sikereink nem túl jelentősek(egyáltalán van valami?), főleg a környező országokban nem szeretnek minket. Ennyi befolyásért szerintem nem kéne szavazati jogot adni a máshol élőknek.
Vannak civil szervezetek, nemzetközi intézmények amik összefogják a közösséget, megpróbálják a jogaikat érvényesíteni, ezeket támogassuk inkább. Más ország belügyeire hatni nem könnyű, diplomatákra, évtizedes tapasztalatú szakemberekre, kiépített kapcsolatokra van ott szükség, és persze emellett következetes külpolitikára. A magyar pártok, állami intézményrendszer inkább a kutyahűségű kádereiről és annak négyévenkénti cserélgetéséről híres nem az értékes szakemberek megbecsüléséről és megtartásáról. Ahogyan a saját országunk kormányzására, úgy a külpolitikára is alkalmatlan, sőt úgy tűnik inkább káros.
Tehát bár elvileg nem kéne, gyakorlatilag tökmindegy szavaznak e vagy sem, ettől se nekünk, se nekik nem lesz jobb, ha marad ez a 20 éves garnitúra ami eddig... :confused:
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
2o ev keves ido , egy karrier felfutasara.
Az is biztos a kapitalista modszereket meg kellett tanulni, ill meg mindig tanulgatjuk.
Nyugat europaban sem par eve kezdtek el a kapitalista gazdasagot es eletformat. Jo otletnek talalom a kint elok
civil szervezetekbe valo tomoruleset es azoknak a kepviselojuknek legyen szavuk, velemenyezhessenek ill kepviselhessek magukat minden olyan keresben ami a kint eloket erinti.

NAgyon jo otlet, hogy segitenek egeszsegugyi ellatasban, de azt is ugy kell csinalni ,hogy ne okozon feszultseget az orszagban bent elo magyaroknak, hisz nekik meg megszuntetik a korhazi valasztekot es szukul a lehetoseg.

Adozni mindenki adozik otthon meg aki nem dolgozik az is, hisz az AfA az majd minden hol szerepel.
A kint elok meg sehogy nem fizetnek adot legfeljebb ha haza latogatnak nyaralni.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kedves Dragon!
Messzire nem kell menni szavazni,mert postan is lehet , kihelyezett helyeken kovetseg , templom stb, de ninc skizarva az internet se,
Nem ez a problema a kint elok szavazasaval.
 

Ágal

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó lenne ha ez azzal járna, hogy aki szavaz az Magyarországon is fizesse az adókat. hamar kilábalna az ország a válságból.
 

rekaha

Új tag
Minden kinti magyar kapja meg az állampolgárságot, viszont szavazati jogot csak az, aki Magyarországon tartózkodik több éve. Az olyanok, mint Pataki, úgyis arra fog szavazni, aki szép szavakat mond neki. Honnan tudná, hogy mi zajlik itt?
Néha már úgy érzem, hogy már nagyon hatalom centrikusok lettek a politikusok, és nem a közért vannak, hanem saját mandátumukért, és azért a számomra elképzelhetetlen nagyságú pénz összegért.
Én nem vágyok sokra. Csak egy házat szeretnék, amiben a vőlegényemmel családot alapíthatunk, egészséget, és élethosszig tartó munkát, ITTHON.
 

HF63

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha valaki tesz valamit külföldi magyarként Magyarországért az megérdemli a
szavazati jogot, de csak az.
 
Oldal tetejére