Gyermekeutanázia?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Február 20.

Melitta - 2014 Február 20, 14:39
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Vasárnap kora délutánig több mint 97 ezren írták alá az interneten azt petíciót, amely arra kéri a belga uralkodót: ne írja alá azt a törvényt, amely a világon elsőként alsó korhatár nélkül mindenki - akár gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermekek számára is - elérhetővé teszi az aktív eutanáziát.

  A jogszabályt a belga szövetségi parlament alsóháza csütörtökön, a szenátus még tavaly decemberben fogadta el. A király jóváhagyását követően pár héten belül érvénybe is léphet.

  A petíció szerzője Gudrun Kugler osztrák teológus és jogász, aki azzal érvel, hogy az új szabályozás nem csak Belgiumra lehet hatással, hanem hosszabb távon Európára is, precedenst teremthet. Ahogy Kugler fogalmaz, Belgium egyelőre egyedi, új törvénye azt az üzenetet hordozhatja más országok számára, hogy ilyen törvény elfogadása megengedhető.

  "Európa aggódó polgáraiként, azért írunk Önnek, hogy arra kérjük, ne írja alá ezt a törvényt. Kérjük, ne mondjon igent a világ legrémisztőbb eutanáziatörvényére" - áll a petícióban, amelyet bárki aláírhat az interneten. A petíciót Surján László, az Európai Parlament magyar, kereszténydemokrata alelnöke is megosztotta a Twitteren.

  A belga alkotmány az uralkodó jogköreit meglehetősen szűkre szabja, a törvényalkotás folyamatában az írja: "a király a törvényeket szentesíti és kihirdeti", a magyar államfőtől eltérően sem alkotmányos, sem politikai vétóval nem élhet, a belga alaptörvény a törvények szignálását illetően mérlegelési jogkörrel nem ruházza fel a királyt.

  A csütörtökön elfogadott jogszabály korhatár helyett a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie felfogni, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen. A belga sajtó a törvény előkészítése idején arról számolt be, hogy végstádiumban lévő, gyógyíthatatlan, szenvedő gyerekeket gondozó szakorvosok azt tapasztalták, hogy a halálos betegséggel küzdő kiskorúak rendkívüli érettségről tesznek tanúbizonyosságot döntéseik meghozatalakor.

  Ha az új szabályozás életbe lép, már nemcsak felnőttek, hanem elviselhetetlen fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják. A felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatja, hogy gyerekek is kérhessék az aktív eutanáziát. Ez utóbbi jelenleg a világon csak Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban engedélyezett.

  gyerekbeteg.jpg
  Ma.hu
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Február 20.

  1. vandorcsillag
  2. Poem of Everyone's Soul
   Poem of Everyone's Soul
   Jogod van az élethez. A halálhoz már nincsen mert az okosok szerint sokkal humánusabb hagyni valakit élve elrohadni például rák által és befogni a száját morfiummal, mintsem megkönnyíteni neki az utolsó napjait vagy heteit.
  3. Zoli_USA
   Zoli_USA
   Döbbenet tényleg, hogy valakik ezen problémáznak. Elég nagy igazságtalanság már az is, hogy nem kérik ki a beleegyezésemet ahhoz, hogy megszülessek — na de azt még megértem, mert elég nehéz volna e beleegyezést megszerezni valakitől, aki még nem is létezik. Annál inkább illik azonban, hogy én magam dönthessek arról, ezen kéretlen ajándékkal, az élettel, meddig óhajtok rendelkezni!

   Pláne, ha nyilvánvaló, hogy az élet nem öröm, mert fájdalmakkal teli.

   És ennek valóban semmi köze az életkorhoz, csak ahhoz, birtokában vagyok-e a döntési képességemnek. Azaz igen, ez egy remek és kifejezetten HUMÁNUS törvény, nagyon remélem, jóváhagyják! A petíció szerzői pedig, akik ezt meg akarják akadályozni, meg akik azt a petíciót aláírták, nem mások mint BARBÁROK, az emberiség szégyenei, mármint ami a morális érzéküket illeti.

   Elhiszem, hogy jót akarnak. De tudjuk, hogy „A Pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve”. És akit csillapíthatatlan fájdalmak gyötörnek, az naná hogy a Pokolban érzi magát! Éppen pontosan egy GYEREKRE ne kényszerítsünk rá ilyesmit, pláne ha maga se akarja!

   Azzal meg ne jöjjön nekem senki, hogy ezzel majd vissza fognak élni. Egészen biztosan lesz olyan is, igen. Visszaélni mindennel lehet. Autókkal is elgázoltak már sokakat direkt, s kenyérvágó késsel is öltek már embert direkt, azaz visszaéltek ezekkel. Sokszor. Mégse tiltják be egyiket se.
  4. szocske42
   szocske42
   A kepen lathato "gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermek" nagyon jol viseli a dolgot, es a fotos is ugyesen szerkesztette ki a kompoziciobol a csoveket, drotokat, gepeket.
  5. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Ha majd látol szemtől szembe az életéért könyörgő gyereket,akkor talán meggondolod,hogy minek nevezd a petíció aláírót.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  6. cdurmol
   cdurmol
   Ha a magam szempontját gondolom végig, akkor azt mondom, igen, legyen joga az embernek (kisgyereknek) eldönteni, hogy az adott körülmények között akar-e élni. De... a haldokló, magatehetetlen ember van legjobban kiszolgáltatva az őt gondozóknak. A gondozóknak minden eszközük megvan ahhoz, hogy segítsék a szenvedőt a döntés meghozatalában. Az ápolásba belefáradt hozzátartozó, az éppen megszorult örökös. Ki dönti el végül, hogy az elhatározás a saját kezdeményezésem, vagy sokat segített benne pl. egy fél napos morfium megvonás?
   Kicsi Fecske és almamag78 kedveli ezt.
  7. rumfic
   rumfic
   Szerintem Te érted félre. Miért kellene az életéért könyörögni a gyereknek?
   "az aktív eutanázia egyik feltételéül, amely azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie felfogni, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen."
   Ez tehát nem a Taigetosz hanem "kegyes, emberhez méltó" halál amit a gyermek kér és a szülők valamint az orvosok egyetértenek. Nem tömeggyilkosság hanem a szenvedés megszüntetése. Hidd el az ilyen gyerekek sajnos nagyon gyorsan felnőnek. A lehető legrosszabb hozzáállás amikor nélkülük, zárt ajtók mögött döntünk a sorsukról. Nem csecsemőkről beszélünk! Könnyen lehet, hogy ennek a peticionak az aláírói már azt is aláírták ahol a büntethetőség, halálbüntetés korhatárának leszállítását kérik. Ha "börtönre érett" akkor miért nem lehet ebben is szava? Javaslom olvass Polcz Alaine könyveket. Sajnos ma Magyarországon csak az utolsó pillanatig a halált foggal-körömmel tagadás létezik. Nem viszik haza a haldoklókat, mert "még meggyógyulhat", nem búcsúzhatnak el, mert "még van remény".
   Nem hiszem, hogy évente 1-2 eset lenne, de az sem kizárt, hogy évekig egy sem, de mennyivel jobb messziről aláírni egy peticiot, mint fogni egy ilyen valóban szenvedő gyermek kezét....
   Édesapám rákban halt, meg. Végigcsináltuk a kezeléseket otthonról. Amikor agyi áttétje miatt már kettőslátása volr és hányt bevittük a kórházba, ahol aznap éjszaka meghalt. Máig bánom, és fáj, hogy nem voltunk ott, nem búcsúztunk el
  8. rumfic
   rumfic
   Szerinted akinek van szive egy szenvedő gyermek morfiumát elzárni nem találja meg a módját, hogy "segítsen"??
  9. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Kedves rumfic!
   Szerencsére mindenki másképp látja,éli,tapasztalja meg a betegséget,a hozzátartozó fájdalmát,eltávozását.
   Nekem 40 kemény ,munkában eltöltött év,tudom miről beszélek,nem a kispadról kiabálok be a pályára.Több hozzátartozóm rákban halt meg,a húgomnak agytumora volt,a keresztanyámnak bőrrákja,a nagymamámnak vastagbélrák,a nagyapámnak gégerák.
   Egy szülő nem akkor szereti a gyerekét,nem akkor tesz neki" jót",ha eutanázia címszó alatt megszabadul tőle mert már belefáradt a gondozásába.Hidd el nagyon sok szülő soha nem mondana,nem tenne ilyet hanem az utolsó leheletig kitart és gondozza,ápolja a gyereket.
   Sok évvel ezelőtt történt itthon,hogy a szülő nem bírta elviselni a gyereke szenvedését és megölte,ez is egyfajta eutanázia.Elitélték és kegyelemért folyamodott a köztársasági elnökhöz,hogy ő csak a fájdalomtól akarta megszabadítani a gyerekét.Van egy olyan,hogy lelkiismeret,amit ma már nagyon kevesen ismernek,legalábbis addig nem, amíg vele is meg nem történik a dolog.
   Kicsi Fecske és Sibirika kedveli ezt.
  10. hg1dmt.
   hg1dmt.
   Néhány éve egy tv csatorna közvetítette egy ilyen, (Azt hiszem Holland) élettől búcsúzó ember utolsó napjait, orvosi véleményeket, az orvos lelkiállapotát. és végül az injekciók beadását. Felnőtt, sok fájdalmat megélt idős ember végső döntése volt.Olyan csont fájdalmai voltak, hogy ordítva írta meg a feleségének a döntését, mert a szemébe mondani nem volt lelki ereje. Mert a fájdalom tud bizony olyan lenni, ami már méltóságos emberi életet nem tesz lehetővé. Amikor már a fájdalom csillapító nem jut el a megfelelő helyre. A rák kezelés végső stádiuma a morfin. De ez sok esetben nem hat.A módszer: erős altató injekció, majd 10 perc múlva egy szív leállást okozó injekció következett. Aki már évekig, tehetetlenül együtt élt ilyen elviselhetetlen fájdalmat átélő családtaggal, másképpen látja, és ítéli meg a helyzetet. Családok esnek szét emiatt, és a vége KÍNHALÁL. Ez sem nagyobb "kegyetlenség" mint engedélyt adni az agyhalott gépének kikapcsolására.
  11. tornando
   tornando
   Nem tudom megmondani egy gyermek mennyire van tisztában, a végleges, nincs visszatérés ügyével
   Úgy képzelem nincs vele tisztában
   Az esetleges döntése a pillanatnyi állapotának szól
   Érzi hogy szenved és ebből kimenekülést kínálnak neki
   Ez nem egy meggondolt érett döntés
   A halál fogalmának átérzéséhez,kell élettapasztalat,
   Ahhoz pedig évek kellenek
   Én nem,az eutanázia ellen szólok, csupán ezt nem hiszem el, hogy tisztában van vele
   például:
   Ez is egy érv, minden előfordulhat a befolyásolásra
   Utoljára módosítva: 2014 Február 20
   vandorcsillag kedveli ezt.
  12. rumfic
   rumfic
   Kedves Vandorcsillag!
   Továbbra is az a véleményem, hogy félreérted a jogszabályt. NEM kötelező eutanázáról, henm LEHETŐSÉGről szól. Azt írod "nagyon sok szülő" válalja az ápolást, "utolsó leheletéig" kitart. Igen, mert NEKI ez a"könnyebb". Hidd el a legnehezebb döntés "elengedni". És megkérdezik a gyereket, hogy ő mit érez, mit gondol? A törvényben benne van, hogy mindkét szülőnek bele kell egyeznie, tehát ha ő harcolni akar megteheti, még a saját gyermeke akarat ellenére is! Továbbra is fenntartom, hogy itt nem csecsemőkről, hanem saját akarattal rendelkező gógyíthatatlan betegről, csillapíthatatlan fájdalomról beszélünk. Ha egy ilyen betegnek csak egy nappal is csökken a szenvedése az ÉN véleményem szerint többet tesz érte, mintha még napokig eszméletlenül, gépekhez kötve "harcol érte"!
  13. rumfic
   rumfic
   Hidd el ezek a gyerekek "felnőnek". Javaslom olvass Polcz Alaine könyveket. Egy ilyen döntés nem egy "pillanat" alatt születik. Sokan meghalnak, mielőtt "meghalhatnának", mert ha jól van szabályozva, mire minden feltétel teljesül, minden lépcsőn végig megy az nem néhány nap.
   hombárfej, Zsafi és Zoli_USA kedveli ezt.
  14. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Kedves rumfic!
   Tornado nagyon szépen megfogalmazta nincs mit hozzátenni.
   http://www.borsonline.hu/20091111_belefojtotta_a_kadba_halalos_beteg_lanyat_gyorgyi

   Nem ismerem az írót akire hivatkozol ,ezért nem tudom volt-e része ilyen dolgokban.
   Addig míg nem vagy részese egy ilyen dolognak ,hogy dönts életről-halálról addig könnyű a beszéd.
   Egy gyerek nem tud olyan gyorsan felnőni mint ahogy gondoljátok,csak utánozza a felnőttet.
   Nincs tisztában azokkal a fogalmakkal mint végleges halál,ha csak el nem hitetik vele,hogyha meghal akkor a menyországba kerül ahol nincs fájdalom ,boldogan,gondtalanul élhet.
   Nem elhanyagolható szempont már mostanában a szervkereskedelem sem.....
   Utoljára módosítva: 2014 Február 20
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  15. Poem of Everyone's Soul
   Poem of Everyone's Soul
   Itt azért elég sok dolog fedi egymást.
   Aki folyamatos morfium adagolásra szorul annak már általában csak napjai, még "legjobb" esetben is hetei vannak hátra, így nem egészen értem miért kellene "rákényszeríteni" a halálra.
   A halállal senki sincsen tisztában, csak a halottak.
   Kétlem hogy ez érv lenne. Amennyiben a halál fogalmával nincs is tisztában, a szenvedésével már valószínűleg igen mivel halálos betegségben szenved.
   Egyébként még mindig nem feltétlen értem hogy miért lenne humánusabb hagyni hogy szenvedjen addig amíg meg nem hal. Az állatok esetében az eutanázia egy nagyon régóta elfogadott dolog, a két dolog között pedig csak és kizárólag az önzőség a különbség.
   A lovat lelövi az ember ha eltörik a lába mert nem vagy nem annyira kötődik hozzá, a gyerekét viszont inkább hagyja szenvedni amíg bele nem hal, mert képtelen elengedni.
  16. jenny1
   jenny1
   Nagymamám nevelt ,nagybátyámmal együtt minket, 3 unokát . mivel anyukánk meghalt . A nagybátyám 50 éves korában kiderült h csontrákja van. ami a bokájából indult és a medencéjére is átterjed! Látni azt h egy 90-n kilós ember 30 kg -ra fogy le(, aki addig élet vidám volt,aki szerette az életet minden gonddal együtt és semmilyen gyógyszer ( morfium ) kenőcs nem használ .Hogy minden mozdulat csak fokozza a fájdalmát! És a csillogás eltűnik a szeméből,és csak annyit látsz h nagyon fáradt ,némán annyit kér h bár vége lenne !

   Egy végső stádiumba levő gyermek/ gyermekek ( én úgy hiszem ) ők is ezt érzik !
   És annyit halunk a gyermekek jogairól , akkor had döntsék el h mit szeretnének.
   Ahogy joga van az élethez ,joga van a méltóság teljes halálhoz!


   Megfelelő szabályozással ,hogy vissza élés ne történjen!!!!!!
  17. m-o-n
   m-o-n
   "Érzi hogy szenved és ebből kimenekülést kínálnak neki"

   Mégis hogy? "Anyu, nagyon fáj a fejem! Segíts!" "OK, kisfiam, itt ez az infúzió, majd ettől meghalsz, és már nem fog fájni."
   Szerinted van szülő, aki nem megy el a végsőkig, hogy gyógyulást, enyhülést találjon a gyerekének, hanem könnyebbnek gondolja, ha meghal? És az orvos, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy van egy gyógyszer vagy egy műtét, inkább ráhagyja: "Rendben van anyuka, váltsa ki a mérget" ???
   Majd az ellenzők fogják megvédeni a gyereket? Mitől? Halálos beteg, végső stádiumban, kínok közt. Vagy van valakinél egy elixír, ami csodát tesz? Adja elő! A szülő lenne a legboldogabb, ha elkerülhetné a gyereke halálát.
  18. rumfic
   rumfic
   Polcz Alaine a magyar Hospice mozgalom létrehozója, a haldoklás, gyász "kutatója" "szakértője"
   3. is leírom itt a JOGSZABÁLYról beszélünk! Olyan gyerekekről akik felfogják a halált, gyógyíthatatlanok, csillapíthatatlan fájdalmaik vannak (hidd el van ilyen!) és MAGUK kérik, a szülők és az orvosok egyetértenek, nem olyan szülőkről, gondozókról akik a gyerek nélkül döntenek a halálukról. Nem megölni akarják a gyerekekt, hanem segíteni nekik! Szerinted emberségesebb ha hagyjuk "megfulladni" (ha nincs légzőfelület a gép sem segít), "elvérezni" (egy daganatból csillapíthatatlan vérzés indulhat meg, amit tiszta tudattal élhet át a beteg!), mint "elaludni"?
   hombárfej, Zoli_USA, Zsafi és 1 másik tag kedveli ezt.
  19. vandorcsillag
   vandorcsillag
   ....és a szülő vállon veregeti magát, az orvosnak hálaimát mond ,hogy végrehajtotta az eutanáziát,nem szenved tovább a gyereke,vagy a tükörbe néz és ..........magát
   Más dolog egy mozgalmat létrehozni,stb mint benne lenni.
   Jogszabály ,ami kibúvó a felelősség ,bűntudat alól .
   Kicsi Fecske és cdurmol kedveli ezt.

Megosztás