Gyorsabban forog a Föld a saját tengelye körül, mint kellene

A kutatók legutóbbi megfigyeléseik során döbbenten tapasztalták, hogy bolygónk forgása jelentősen megváltozott, ezért könnyen elképzelhető, hogy idén egy másodpercet ki kell hagynunk az évből.

A Föld 24 óra, vagyis 86 400 másodperc alatt fordul meg saját tengelye körül. Amíg ez az érték viszonylag állandónak mondható a bolygó belsejében folyamatosan mozgó olvadt kőzet és a klímaváltozás ellenére, az egyre gyorsuló forgás hatására rövidebbé válhatnak a napjaink.

Egyszóval az emberiség történelme során először egy teljes másodpercet el kell majd hagynunk az évből, mivel a Föld egyszerűen túlságosan nagy sebességgel forog a saját tengelye körül – írta a Phys.org tudományos portál.

Az atomórák adatai szerint a világ legrövidebb napja 2020. július 19-e volt, amikor is 1,4602 milliszekundummal rövidült meg az átlagos 24 óra. Az előző rekordot tizenöt évvel korábban, 2005. július 5-én regisztrálták.

A tudósok előrejelzései alapján 2021 lehet minden idők legrövidebb éve, ezért december 31-én egy teljes másodpercet csíphetnek majd le a világórákból. A pontosítások 1972-es bevezetése óta már 27 alkalommal fordult elő, hogy egy másodperccel módosítottak az időn, ekkor azonban a pozitív irányba történt a változás, vagyis hozzáadtak egy szekundumot a pontos időhöz.

A szakemberek egyelőre csak találgatnak, valójában mi állhat az események hátterében. Egyesek úgy gondolják, a globális felmelegedés okolható a gyorsulásért, mivel a gleccserek olvadásának eredményeképpen módosulhat a Földön lévő nagyobb víztömegek, illetve geológiai struktúrák és folyamatok eloszlása.

Bármi is legyen a magyarázat a jelenségre, az egy másodperces rövidítésnek katasztrofális következményei lehetnek a modern technológiában, ezért is javasolják egyre többen, hogy álljanak át inkább a nemzetközi atomidőre, ami a globális atomóra-hálózatok alapján szinkronizálva adja meg a pontos időt.

Kulcsár Péter

fold.jpg
 
Már megint állíthatom át a bioritmusom!
Még nagyobb bioritmus átállításra lesz szükségünk majd ősszel, ha nem állítják vissza a nyári időszámításról az órákat.
Pedig nagy rá az esély hogy tolódunk eggyel (vagy kettővel?) keletre.
 
Utoljára módosítva:
Még soha egyetlen tudományos kísérlet nem bizonyította, hogy a Föld forog. Azt viszont igen, hogy mozdulatlan. Egyetlen kép, amely az "űrből" készült volna, nem áll rendelkezésre. Sem az európai űrügynökség, sem a NASA, sem mások részéről.

A Michelson–Morley-kísérletet 1887-ben végezte el Albert Michelson és Edward Morley a mai Case Western Reserve University-n. A kísérlet célja az volt, hogy megmérjék a Földnek az éterhez, illetve az abszolút térhez viszonyított sebességét.... ....E kísérlet eredménye, mindenki legnagyobb meglepetésére, negatív volt, vagyis a keresett sebesség mindig nullával volt egyenlő. A kísérletet az év folyamán többször is elvégezték, és mindig ugyanarra az eredményre jutottak.



 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,592
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére