Gyurcsány ráérzett: sokan elvennék a határon túliak jogait

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Január 11.

Melitta - 2018 Január 11, 06:34
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  70 százalék nem ért vele egyet, 40 százalék el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert.

  A teljes népesség mindössze ötöde ért egyet azzal, hogy a határon túl élők is voksolhatnak a parlamenti választáson – derül ki a Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült felméréséből.

  Ugyanakkor azok, akik ellenzik a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok szavazati jogát, megosztottak abban, hogy utólag el lehet-e venni ezt a jogot:

  a megkérdezettek 40 százaléka fosztaná meg őket a szavazás lehetőségétől, 31 százalék viszont ellenérzései dacára sem venné vissza a választójogot.

  A Demokratikus Koalíció október végén indított aláírásgyűjtést azért, hogy a határon túli magyarok ne vehessenek részt a választáson – az akciót a többi ellenzéki párt nem támogatja, több közülük kifejeztten elítélően beszélt róla. Emögött azonban – mint a Republikon adataiból látszik – legfeljebb erkölcsi megfontolás áll, Gyurcsány Ferenc ugyanis jól érezte meg az ügyben rejlő lehetőséget. A baloldali-liberális szavazók mindössze 8 százaléka helyesli az erdélyi vagy éppen a vajdasági magyarok választójogát, 55 százalék pedig elvenné tőlük a szerzett jogot.

  Meglepő, de még a Fidesz-szavazóknak is csak a 37 százaléka ért egyet a szavazati jog 2010 utáni kiterjesztésével, 26 százalékuk a baloldaliak többségéhez hasonlóan visszavonná a döntést, további 32 százalék pedig érvényben hagyná ugyan, de nem ért vele egyet.

  Váratlan lehet az is, hogy a Jobbik szavazói még a baloldali-liberális szimpatizánsoknál is nagyobb mértékben utasítják el a külhoni magyarok választójogát: 58 százalékuk elvenné azt.

  Tény, hogy a 2014-es parlamenti választáson a Fidesz-KDNP tarolt a határon túl: a levélszavazatok 95,5 százalékát megszerezte (ez akkor csaknem 123 ezer voksot jelentett, míg a Jobbik háromezernél kevesebbet kapott). A külhoniak szavazójoga egyébként korlátozott: csak a pártlisták közül választhatnak, egyéni jelöltek közül nem. Jövőre a felpörgetett honosítási programnak köszönhetően százezernél is több határon túli magyar szavazhat, mint 2014-ben – ez nagyjából Kecskemét népességének felel meg.

  Megosztottabb a társadalom a kettős állampolgársággal kapcsolatban. A megkérdezettek negyede elvenné az állampolgárságot az egyszerűsített eljárással magyar útlevelet szerző egymillió embertől. További 34 százalék úgy ítéli meg, hogy az állampolgárság nem vehető el, mégha nem ért is egyet a könnyített honosítással. És mindössze 30 százalék helyesli a 2010-es döntést, amelynek nyomán magyarországi lakcím nélkül szerezhetnek állampolgárságot a határon túli magyarok.

  A pártok szavazótáborát nézve egyedül a Jobbik-szimpatizánsai között vannak relatív többségben azok, akik megfosztanák állampolgárságuktól a környező országokban élő magyarokat: 46 százalék válaszolt így, miközben a baloldali hívek közül „csak” 31 százalék.


  De még a Fidesz-szavazók között is mindössze 45 százalék ért egyet az állampolgárság kiterjesztésével, és a kormánypárt majdnem minden ötödik támogatója – 18 százalék – visszavenné a magyar útlevelet a környező országok magyarjaitól.

  24

  szvazati jog.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Január 11.

  1. osso
   osso
   Gyurcsány ötletét, tulajdonképpen a DK -n kívül még melyik párt vette fel a választási programjába?

   Azt is tisztázni kellene, hogy az a 600.000 állampolgár aki külföldön dolgozik és külföldön fizeti az adót az miért szavazhat és hány kategóriába soroljuk a magyar állampolgárokat.

   Rettenetesen komoly problémák, elvégre kb. 2 (kettő) mandátumról van szó.
   udvarfy, Jaszladany és cdurmol kedveli ezt.
  2. Jaszladany
   Jaszladany
   Ez megint csak arra jó, hogy ellentétet szítson a határon túli és a magyarországi magyarok között. Nem volt elég, amikor leszavaztatta a határon túliak állampolgárságát? Az egész történelmünkben nem volt még akkora szégyen! És akkor most folytatja ezzel...
   Pont az állampolgárság kérdése mutatta meg, hogy a határon túli magyaroknak se mindegy, ki van itt kormányon! Miért ne szavazhatnának?
  3. GabrielXY
   GabrielXY
   Nem értem.
   A forrás hivatkozik a Republikon Intézet felmérésére. Annak a honlapján ilyet én nem találok...Az utolsó publikáció 2017 decemberi. Pedig tudni szerettem volna mennyire reprezantativ az "új" felmérés.

   Amit viszont értek: Horn Gábor (SZADESZ) a kurátorium elnöke. Ez elég is.

   A személyi összetétel alapján más "felmérési eredményt" nem is lehet várni...Azt mégsem irhatja, hogy a regnáló kúrmány 2/3-al nyer megint...
   Jaszladany kedveli ezt.
  4. prominor
   prominor
   Qui non intelligit res, non potest ex verbis sensum elicere... Aki nem érti a dolgokat az a szavak értelmét sem képes kihámozni...Írta Luther Márton, de olybá tűnik itt egyesekre nagyon igaz ez a megállapítás.... Az úgy nevezett "Nagymagyarország" időszakában a magyar nemzetiségűek száma csak 21 % volt az össznépességhez viszonyítva. Az 1923-as adatok szerint pedig a mostani területen 43%, de úgy, hogy a kassai és a lembergi, több mint 900 ezer zsidó, aki Magyarországra költözött a háború után szintén magyarnak vallotta magát.. Ma pedig Nyugat-Európában, Kanadában, Amerika különböző országaiban él a magyar nemzetiségűek több mint harmada, akiknek több mint fele nem magyar állampolgár... Az hogy az anyaország támogatja a más országokban élő, nyilvánvalóan kisebbségben élő azonos nemzetiségűeket, a kultúrájuk, a nyelvük, indentitásuk megőrzésében nem csak üdvös, de el is várható. Ez különösen igaz Erdély és a Partium esetében, hiszen Erdélyben lett legkorábban államnyelv a magyar, s ott őrizte meg leginkább épp a viszonylagos elszigetelődés miatt a történelmi időkben, na és a függetlensége miatt is, a magyar hagyományokat....Ugye a Népszövetség amerikai találmány volt, de az akkori amerikai elnök által kidolgozott béketerv azért nem kapott teret a Párizsi béketárgyalásokon mert időközben változás történt az amerikai elnök személyében, s Amerika már a Népszövetségben sem vett részt.. Aztán ara is emlékezni kellene, hogy Ferenc József Államszövetségi elképzeléseit az akkori magyar-osztrák külügyér Andrássy gróf torpedózta meg, a nehogy már a ruszin és tót jobbágyai mentesüljenek a jobbágyságtól, elég ha a magyart felszabadították.. felkiáltással... Pedig ha létre jön a Konföderáció, Magyarország megőrizhette volna eredeti határait és népességét mint autonom tagja a szövetségnek... Aztán nem szabad elfelejtkezni a Benes dekrétumokról sem, ahol rendesen kisöpörték az országokat.. Ha mindezeket végig gondoljuk, akkor a mai Magyarország egy lassan 100 éve létező formáció, a mai határokkal és állampolgárokkal.... Aztán az elmúlt időszakban
   a Magyarországon politikai szerephez jutott leginkább Erdélyből származottak az aktuál politika szolgálatába állítottak olyan gondolatokat amelyeknek fel sem szabadott volna vetődni.. Hisz az Erdélyben a Felvidéken, a mai Ukrajnában és a Délvidéken élőknek a saját országuk a hazájuk... Az ottani boldogulásukat kell támogatni, s ez kizárólag a kultúra és indentitás megőrzését szolgálhatja minden politikai tartalom nélkül...Éppen a jelenlegi kormányzat jelentette ki a menekültügy kapcsán, hogy az összes szomszédos ország biztonságos, a demokrácia talaján álló állam...
   Ha ilyen sok hozzáértő és állampolgárságot követelő van, akkor valaki érthetően megindokolva magyarázza már el a hozzám hasonló földhözragadt gondolkodásúaknak, miért is szükséges állampolgárságot adni azoknak, akik nem is kívánnak Magyarországon élni, na és miért kell a szavazati jog, s miről is szavaznak ők tulajdonképpen...
   s ne frázisokat tessenek hangoztatni, meg butaságokat , hanem érveket és tényeket, ha vannak ilyenek egyáltalán...
   Utoljára módosítva: 2018 Január 11
  5. Vegetable
   Vegetable
   Nekem ebből az jött le, hogy adunk szavazójogot, majd odamegy a fidesz, abból a pénzből, amiből sok korházat, iskolát, stb rendbe lehetne hozni, választás előtt áttol egy halom pénzt, majd ezek az emberek, akik más farkával verik a csalánt, jól a fideszre szavaznak. Elejétől ettől kapok hülyét. Fogom magam, és verni kezdem az asztalt, hogy innentől, sváb felmenőim okán minden német és osztrák választáson részt akarok venni, meg örményországban, meg még egy halomban. Jól kikutizom a családfát, és ahány nemzetiséget találok, minden országban szavazni akarok!
   Ha valaki magyar, aki itt született, és máshova költözött, az más. De aki soha nem szándékozik itt élni, és külföldi, az miért is szavazzon itt? A fent vázoltokon kivül nem sok értelmét látom.
   A nagymagyarországtól is herótom van, már nincs nagymagyarország. Kicsi van. Nagyon kicsi. (mielőtt valaki: Gyurcsányt pont ugy utálom, mint a többi bohócot)
  6. Riomare
   Riomare
   Eléggé kidobott pénz az 1, maximum 2 mandátumért...
   Jaszladany kedveli ezt.
  7. Katuskámnak
   Katuskámnak
   Én sem akarok beleszólni abba, hogy más országokat kik vezetnek. Elvárnám ugyanezt a külföldön élő kettős állampolgárságú honfitársaimtól is.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Én nem csak a kettős állampolgároktól vonnám meg a szavazati jogot, hanem minden olyan magyar állampolgártól, akinek az életvitelszerű lakóhelye nem Magyarország területén van.
  9. Riomare
   Riomare
   Na de az az állampolgár bármikor dönthet úgy, hogy Magyarországon kíván élni a továbbiakban. Ha állampolgár, nem lehet jogfosztani. Mivel érdemileg nem igazán tud beleszólni semmibe, ez a jogfosztás csak üzenet értékű lenne.
   udvarfy, Jaszladany és CasaLoma kedveli ezt.
  10. CasaLoma
   CasaLoma
   Így van. Amikor visszaköltözik Magyarországra (vagyis évi 183 naptári napnál többet az ottani lakcímén tartózkodik) akkor újra fel lehet venni a szavazójegyzékbe.

   Számomra inkább annak van üzenete, hogy mindig az erdélyi és vajdasági magyar állampolgárokal példálózik, pedig ha lehúzza a rolót akkor az zárva lesz a londoni, a brüsszeli de még a wall streeti magyarok előtt is.
   advocatus_diaboli és osso kedveli ezt.
  11. Katuskámnak
   Katuskámnak
   Nem gondolom, hogy csak az erdélyi és a vajdasági magyar állampolgárokra vonatkozna a szavazati jog megvonása.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Ígérni bármit lehet, de hogy abból mennyi valósul meg, főleg ha az az ígéret egy politikus szájából hangzik el ....
  13. osso
   osso
   Mégis mik ezek a rettentően káros gondolatok? Maradjunk csak például Erdélynél, miért tartod természetes dolognak, hogy Romániához tartozik...mikor is alakult meg Románia, mondjuk a Szulejmán szultán (most megy a TV sorozat) szerinted hallott a románokról, létezett olyan, hogy román nemzet?

   Nem is lenne semmi probléma, ha például egyenlő jogaik lennének a hódítókkal, tehát akik elfoglalták az említett területeket. Egy picikét szét kellene nézni a környéken mennyire idillikusak az állapotok ... a háboru után mestreségesen kreált államokból csak Románia maradt meg.

   ez szépen hangzik, de el sem tudom képzelni a politika nélkül ez hogyan kivitelezhető ... nekem azért úgy tűnik az többi európai példát szemlélve az érintettek a területeket is szeretik szeparálni.

   némi félreértés van ... például és hallottam olyanokról akik visszakapták az állampolgárságukat amiről soha nem is montak le, vagy azoknak a gyermekei akik magyar állampolgárok voltak miért ne kaphatnák meg a magyar állampolgárságot. A magyar államolgárok meg miért ne szavazhatnának.
   burgum, johannsebastian és Jaszladany kedveli ezt.
  14. osso
   osso
   remélhetőleg a zseniális ötleteivel politikai süllyesztőbe kerül
   Jaszladany kedveli ezt.
  15. prominor
   prominor
   Kedves osso!
   Én nem kívánok az aktuál politikába belemenni.. Az volt a kérdésem mi indokolja, hogy Magyarországon lakni nem kívánó emberek állampolgárságot kapjanak? De még ezt is gesztus értékben elfogadom, ha nem arról szólnak a dolgok, hogy a magyar belpolitikát exportálják... A fő kérdés miért is kellene szavazniuk itt? Azt gondolom írásod nagy részét újra kellene gondolnod.. Ugyanis azok a népek akik szerinted megszállták a szerinted magyar területeket, mindig is ott éltek... az az Ő hazájuk is volt, ráadásul ők voltak a többség... S a török hódoltság idején, ha már említetted, Hunyadi János volt aki felvidéki és észak-magyarországi birtokait a délről menekülőkkel elcserélte...S nem furcsa, de a szigetvári hős Zrínyi, horvátul mondta magyar vagyok, mivel nem is beszélt magyarul... S ez ugye nem ugyanaz mint az ukrajnai magyar nyugdíjasok...
   S azt látom, hogy nem én leledzek félreértésben, hanem szimplán másról beszélsz...
   Na meg ami a szomszéd országok történetét illeti én magam tettem fel talán van tíz éve is ide a canadahunra korrekt tényszerű munkákat .. El kellene olvasnod, s akkor számos dolog a helyére kerülne..
  16. Jaszladany
   Jaszladany
   Gyurcsány szerint már csak ez az 1-2 mandátum az oka, hogy a DK nem tudja leváltani a kormányt! :rohog::rohog::rohog::rohog:
   zsani68 és bubu kedveli ezt.
  17. osso
   osso
   A kérdésed szerintem meg lett válaszolva. Az állampolgárságot igényelni kell (tehát tévedésben vagy, nem szimplán kapja valaki), csupán azok igényelhetik akik már voltak magyar állampolgárok, vagy magyar állampolgárok leszármazottai. A másik tévedésed, hogy nem akarnak Magyarországon lakni, ezt nem tudom honnan következtetted ki , de természetes hogy a választási törvény is figyelembe veszi hol van az állampolgárnak a lakhelye.

   Mert magyar állampolgárok és a szavazás állampolgári jog. Pont ilyen alapon szavaznak például a kanadai franciák a franciaországi választásokon.
   Utoljára módosítva: 2018 Január 11
   zsani68, burgum és bubu kedveli ezt.
  18. prominor
   prominor
   Ugye Te főfoglakozású politikus vagy ? Mert azok tudnak így mellébeszélni....
   Legyen szép napod..
   Papirporzsak és varázsdoboz kedveli ezt.
  19. Katuskámnak
   Katuskámnak
   A választókörzet (önkormányzati, ill. országgyűlési választásnál) tulajdonképpen a választójog területhez való kötése. A listás választásnál ezt miért nem lehet területhez kötni? (országhatáron belüli lakcím) Persze nem úgy, mint pl. az ukrán nyugdíjasok esetében.

Megosztás