Hét óra alatt csinál termőföldet a sivatagból egy norvég startup

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re 10 milliárdra nőhet a Föld teljes lakossága. Ennyi embert a föld jelenlegi termőföldjei nem képesek ellátni – ráadásul az erdőirtások miatt egyre több a sivatag. A Desert Control nevű vállalkozás vadonatúj módszere erre kínál megoldást.


barley-field-1684052_1920.jpg


Fotó: Pixabay

A fák kivágása és az elsivatagosodás következtében folyamatosan zsugorodnak a termőföldek, a Desert Control technológiájának hála azonban ennek gátat szabhatnának, és még a kopár, gyenge minőségű talajokat is tápanyagokban gazdaggá varázsolhatnák.

A cég egy úgynevezett Liquid Nanoclay – magyarul folyékony nanoagyag – (LNC) anyagot hozott létre, ami 1,5 nanométeres burkolattal veszi körbe a homokszemcséket, ezáltal könnyedén hozzátapadhatnak a különféle szerves molekulák. Mindez azt jelenti, hogy a víz és a tápanyagok is képesek a homokhoz kötődni, így ideális körülmények jöhetnek létre a növénytermesztéshez.


Az LNC-t hagyományos öntözési technikák segítségével a talajra juttathatják, ahol egészen a gyökérrétekig szívódhat fel, itt pedig a növények bárminemű gond nélkül elérhetik a számukra nélkülözhetetlen szerves molekulákat. Ami további jó hír, hogy az agyagnak és a víznek köszönhetően semmilyen mesterséges, esetlegesen káros anyagot nem kell ehhez a földbe applikálni.

Talán a legbámulatosabb dolog az, hogy az LNC-s kezelés után csupán hét óra szükséges ahhoz, hogy a korábban sivár talajt termőfölddé változtathassák. A Desert Control weboldalán közzétett tanulmányok alapján az Abu Dhabiban termesztett karfiolok és sárgarépák 108%-kal nagyobbra nőttek a kontrollterülethez képest, továbbá Egyiptomban is hasonló eredményeket értek el búza esetében.

Az LNC technológiának hála például Dubai sivatagos részein tökéletes minőségű görögdinnyét, kölest és cukkinit tudtak előállítani, ami nem kis teljesítmény egy olyan helyen, ahol gyakorlatilag mindennek ki kéne száradnia.


Az agyag földbe való adagolása nem új keletű dolog, azonban a nanorészecskékké való átalakítását igenis a modern eljárásoknak köszönhetjük – enélkül képtelenség volna folyadék formájában a homokos rétegek legaljára eljuttatni őket.

Bármennyire is ígéretes a Desert Control megoldása, a módszer sajnos rettenetesen költséges. Egy terméketlen talaj kezelése 2-5 dollárba kerül négyzetméterenként, ami jóval drágább akármelyik technikánál, mindezen túl kérdéses, mennyire boríthatja fel a meglévő ökoszisztémát a nanoagyagos irrigáció.

A Desert Control jelenleg gőzerővel azon dolgozik, hogy csökkentse az LNC technológiaárát, ezáltal elérhetővé téve azt még a szegényebb sorsú országok számára is.

Liner
 
A víz az öntözéshez nem nagyobb gond mint a termőföld? Abu Dhabiban a napi 40-43 C hőmérsékletnél még ráadásul a víz nagy része el is párolog.
De egyáltalán minek a termőföld, ha jól tudom a például a paradicsom vagy a födieper amit a bevásárlóközpontokban veszek sem sok termőföldet látott.
 
Na igen. Akkor már inkább
"Az antikrisztus tízparancsolata":
10. Ne légy rosszindulatú daganat a föld testén. Engedj teret a természetnek. Engedj teret a természetnek.
 
Szerintem a víz is olyan mint a pénz. Oda megy ahol már van. :)

3-3.jpg

Ki gondolná, hogy a kaktusz 90%-a vizet tartalmaz míg egy ember csak 70%-nyit

Eddig még nem találtam adatokat hozzá de úgy megérzésből, szerintem a homok gyorsabban párologtat mint egy növény.

A homok hö-kapacitása kicsi, ezért ég a lábunk alatt, míg a víztartalmú növénynek több időre van szüksége a felmelegedéshez és lehűléshez.

Azt is gondolom, hogy a sivatagban a "homokviharok" nagyobb kárt tesznek a vegetációban mint a hiányzó viz.
Minden esetre van min töprengjünk. :)
 
Szerintem egy újabb jónak látszó módszer, de hogy hosszú távon mi lesz a következménye, azt senki nem tudja. Hiszen az egész "fejlődésnek" nevezett folyamat abból áll, hogy van egy probléma, amire van egy gyors megoldás. Aztán később kiderült, hogy ennek milyen mellkhatásai vannak. Aztán a mellékhatások lesznek a problémák, és egyre mélyebbre kerülünk, amíg végül elfogy körülöttünk minden levegő, minden tiszta víz és csak egy Föld méretű hulladék marad, és talán pár ember egy szuper bunkerben, akik meg ebbe fognak beleőrülni.
 
Ha sikerülne erdőt varázsolni a sivatag helyére mi lesz pl. a sivatagi rókával: kipusztul vagy vörös
sivatagi_rokacska.jpg
lesz vagy egyszerűen csak a füle kisebb lesz? Egy ilyen projekt elég rendesen megváltoztatná az ottani élővilágot is! ;)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Meanikó wrote on lucica's profile.
Sziasztok! 6.-os Mozaik történelem munkafüzet megoldását keresem. Valaki elküldené?
eddy56 wrote on Búza Mihály's profile.
Ha adsz emai8lcimet mobi-ban el tudom kuldeni a Sebzett nagyvadakat, és az Oxen trilogia befejezo reszet is
Holdviola Anna wrote on ovoneni73's profile.
Szia! Nincs véletlenül öltözködés (télen, nyáron, tavasszal, ősszel) c. foglalkozásterved? Előre is köszönöm :)
Sziasztok! Nincs valakinek véletlenül öltözködés télen, vagy ősszel, tavasszal nyáron foglalkozásterve? Előre is köszönöm :)
KIS DIÁKOKNAK KÉSZÍTETTEM OKTATÁSI SEGÉDLETEKET. EZEKET KÜLDENÉM HA VAN RÁ IGÉNY. I-IV-IG OSZTÁLYOSOK RÉSZÉRE.
KÜLDÖK EGY MINTÁT AZ IDŐRŐL. MIÉRT 24 ÓRA? MIÉRT A2 HÓNAP?

Statisztikák

Témák
36,395
Üzenet
4,387,317
Tagok
590,125
Legújabb tagunk
N. Moncsi
Oldal tetejére