H O P P Á !

Georgina Bojana témája a 'Innen - onnan érdekeségek' fórumban , 2016 Június 14.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Időjárásról vannak tapasztalataink, hallomásaink, videóink, de ilyen félelmetes látványban (szerencsére) ritkán van részünk, s ha hozzá még meghalljuk a félelmetes hangokat is... Hááát nem szívesen lennék ott, ahol ez a felhő borítja el az égboltot...

   
 2. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Nézd meg ezt a videót, mielőtt szavazni mész.
  Kérlek,
  mert ebből megtudhatod, hogyan nyúltak le 2,2 milliárdnyi forint állami támogatást a Seres Máriához, Stekler Ottóhoz és Szepessy Zsolthoz köthető kamupártok. Felelős állampolgárként fontos tudni ezekről a dolgokról, mindenképpen jól és okosan dönts, voksolj.

   
 3. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A nyár kellemetlen oldala:
  Támadnak a legyek, molyok, hangyák...

  Nosza, akkor így "fegyverkezzünk" fel ellenük: az engedélyező hatóság adatai alapján több otthoni használatra árusított rovar irtószerben olyan hatóanyagok is fellelhetők, melynek rákkeltő minősítése az elhíresült DDT-vel azonos. A veszélyes szerek szakszerűtlen használata tovább növeli a kockázatot, mivel vannak, akik egy fél doboz spray-t kifújnak pár szúnyogra. Így a veszélyes szerek szakszerűtlen használata nagy kockázattal jár, mivel ma már bizonyítható, hogy a rovarirtókra vonatkozó következetlen és hiányos hazai szabályozás és engedélyezés miatt egyes cégek Nyugaton már eladhatatlan, káros hatású szereket forgalmaznak hazánkban. Az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket negatív egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Olyan anyagok is előfordultak, amelyeket I-es vagy II-es forgalmi kategóriába soroltak növény védőszerként - azaz ezeket csak szakember használhatja a veszélyei miatt. Találtunk valószínűleg rákkeltő, illetve hormon és immunrendszert károsító anyagokat, és ami nehezen magyarázható, olyan anyagokat is engedélyeztek beltéri használatra, amelyekre a szabadban munka egészségügyi várakozási időt írnak elő (azaz se ember, se állat nem mehet be a kezelt területre adott ideig). Ez a kitétel azért is kiemelendő, mivel lakásokban a hatóanyagok lebomlása egészen máshogy alakul (általában sokkal hosszabb), mint szabad földön. E szabadon vásárolható mérgek címkézése is igen hiányos. "Bio"-nak neveznek el szintetikus mérgeket; nem jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Ráadásul ezeket a mérgező szereket illatosítják és ezáltal még fokozottabb használatra serkentenek. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy létezik számtalan, az emberi egészségre nem, vagy lényegesen kevésbé ártalmas rovarirtó és rovarriasztó szer. Tehát van lehetőség arra, hogy elkerüljük a felesleges használatot, vagy keressünk természetes alternatívákat.

  A kártevők ellen számos dolgot tehetünk otthonunkban, anélkül, hogy mindenféle vegyszert szórnánk szét. Ha csak a legegyszerűbbeket vesszük, étkezés után seperjük össze a morzsákat, öblítsük le a tányérokat, ne hagyjunk eleséget a kártevőknek. Mosogassuk el az újra felhasználható konzervdobozokat is. A maradék ételt tegyük zárható tárolókba, szemétládánkat és a konyhai komposztot naponta ürítsük ki. A rovarok vonzódnak a vízhez, ezért javítsuk meg a csepegő csapokat, és a mosogató alatt szivárgó csöveket. Tehát az alapstratégia a megelőzés. Azonban, ha már befészkelték magukat otthonunkban, nézzünk néhány lehetséges kiűzési vagy ártalmatlanítási alternatívát a különböző nem kívánatos lakótársak ellen:

  CSÓTÁNYOK
  Ha a babérleveleket csak a levesek vagy párolt ételek ízesítésére használjuk, elszalasztjuk a növény természetes gyógyhatásának és egyéb hasznos tulajdonságainak előnyeit. Például, ha a lakásban rohangáló csótányoktól akar megszabadulni, szórjon szét néhány elmorzsolt levelet a konyhában, mivel illóolajában található vegyületnek, a cineolnak csótányriasztó hatása van. Ugyanakkor emellett egészségügyi megőrzésre, illetve javításra is kiválóan alkalmas. Forrázata nyugtató hatású, a fürdővízbe téve segít a relaxációban és az elalvásban, azaz kiváló stresszoldó hatása van. Galenus, római orvos szerint a babér különösen alkalmas az izületi gyulladások kezelésére és a menstruáció előrehozatalára. Fertőzésgátló, olaja, elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat. Kisebb háztartási balesetek esetén (vágások, karcolások) a friss növényt külsőleg használhatjuk.

  ZSIZSIK, LISZTMOLY
  Ha apró bogarak, lepkék szállnak ki a konyhaszekrényből, amikor kinyitjuk az ajtaját, az, minden bizonnyal a zsizsik vagy lisztmoly fertőzés jele. Ilyenkor sajnos ki kell öntenünk a száraz élelmiszereket vagy fagyasztóba kell tenni egy időre a fertőzött termékeket, mert lehet, hogy a molyok petetét raktak le közéjük. A zsizsik nem fertőzi meg a lisztet, rizst, hüvelyeseket, ha egy babérlevelet teszünk közéjük. Így szemes termés és bab közé tett babérlevél hatásos védekezés lehet a zsizsik ellen is. Hatékonyan megszabadulhatunk a kártevőktől, ha neljlon zacskóba zárva az fertőzött élelmiszert 24 órára a mélyhűtőbe rakjuk. Fagyasztás után szoba hőmérsékletre melegedésig ne bontsuk ki a nejlont, mert a páralecsapódás károsíthatja az élelmiszert.

  HANGYÁK
  Aki családi házban lakik, az biztosan észlelte már a hangyák megjelenését a kertben, és a lakásban egyaránt. Egy-egy eltévedt hangya még nem okoz gondot, de amikor már oszlopokban masíroznak a lakásban az igen csak kellemetlen. De mit is tehetünk ellenük? Ma már nagyon jó hangyairtószerek vannak forgalomban, csakhogy senki sem szeretne a lakásában mérgeket szétszórni. Különösen nem, ha kisgyermek van a családban. Szerencsére vannak házi praktikák (bio-módszerek) is, amelyek éppolyan hatékonyak, mint a bolti forgalomban kapható hangyairtószerek. A hangyákat rendszerint az ételmaradékok, morzsák csalogatják a lakásba, ezért a legjobb védekezés ellenük a tisztaság. De ne bántsuk őket, ha nem jönnek be a házba, mert a kertben hasznos szolgálatot tehetnek, míg nem szaporodnak túlzottan el. Ha azonban a fészkük közel van a házhoz, figyeljük meg, hogy a hangyák milyen útvonalon hordják zsákmányukat és zárjuk el a bejáratokat parafin- vagy levendulaolajba mártott vattacsomóval, vagy 1 rész kámfort és 9 rész alkoholt keverjünk össze, s öntsük be a fészek nyílásaiba (ezek gyógyszertárban kaphatók).
  Ezen kívül a hangyák nem szeretik a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban.


  További változatai is vannak a házilag készített hangyacsapdáknak: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Vagy keverjük össze 7,5 g szárított borsmentalevelet, 35 g cayenne-i bors port és 30 g bóraxot és a keveréket hintsük el mindenhol, ahol a hangyák bemászhatnak a házba. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk.

  Egy másik megoldás lehet, ha borsmenta-, fodormenta- és citronella olajat keverünk össze és kis vattapamacsokra csepegtetve, elhelyezzük azokat oda, ahol hangyákat látunk. A vattapamacsokra kétnaponta tegyünk friss olajkeveréket, hogy az illatuk erős maradjon.

  Továbbá a hangyákat és rovarokat távol tarthatjuk, ha a ház bejárati helyeihez egész szegfűszeg darabkákat helyezünk el. Ha citromkarikát teszünk a hangyák vonulási útjába, azzal megállíthatjuk őket. Éppúgy hatásos a fahéj és a sütőpor is. Egyszerű, olcsó és környezetbarát megoldás a hangyák irtására a ház körül, ha valamilyen kis tálba, a lakás különböző pontjain vaníliás cukrot és sütőport teszünk. A hangyák imádják az édes dolgokat, így szépen elhordják a vaníliás cukrot és pechjükre a sütőport is. A sütőpor azonban folyadékkal keveredve gázképződést indít el, így a hangyák felpuffadnak, és ettől elpusztulnak pár órán belül. Ez a megoldás tökéletes helyettesíti a különböző rovarirtó szereket.

  Egy másik hatásos módszer, ha egyenlő arányban teszünk cukrot és bóraxot egy tálba, a hangyák nemcsak, hogy felfalják, hanem beviszik a bolyba, és ezzel táplálják az utódokat, így valamennyien elpusztulnak. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk.

  Távol tartásuk érdekében tehetünk még paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendula olajat. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak.

  A ház köré ültetett levendula, borsmenta és baradicskóró elűzi a hangyákat. Ültessünk ilyen növényeket az ajtó melletti földbe, és apró cserepekben tegyük az ablakpárkányra.

  Ezek a módszer sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes.

  SVÁBBOGARAK
  A 2 evőkanál lisztből, 2 evőkanál kakaóporból ás 4 evőkanál bóraxból készített keverék odavonzza és megöli a svábbogarakat. Az így kapott keveréket helyezzük el egy lapos tálba és tegyük be a konyhaszekrénybe, a mosogató alá vagy bárhova, ahol svábbogarakat sejtünk. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk. Valamint a svábbogarak ki nem állják az eukaliptusz vagy rozmaring illatát. Néhány csepp illóolajat csepegtessünk vattalabdacsra, és tegyük oda, ahol bogarakat láttunk. Kétnaponta itassuk át friss olajjal, hogy az illat erős maradjon.

  Csapdába ejthetjük ezeket a kellemetlen betolakodókat, ha fél túlérett banánt és fél liter sört befőttesüvegbe teszünk, majd az üveg száját belülről petróleumgéllel vastagon bekenjük, és az üveghez támasztunk egy 25 mm széles keménypapírcsíkot. Így a svábbogarak könnyedén bele tudnak mászni az üvegbe, de onnan kikecmeregni már nem.

  LEGYEK
  A legyek még ma is számtalan, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget terjesztenek. Petéiket előszeretettel rakják romlott húsra és más hulladékra, gyorsan szaporodnak, különösen forró nyári napokon. Elsősorban tegyünk meg mindent azért, hogy a legyeknek eszükbe se jusson bejönni a házba, például a szemetesvödröt mindig tartsuk lefedve, az ajtónyílásokba tegyünk fülfüggönyt, hogy a nyitáskor ne repülhessenek be a legyek rajta. Tartsuk az élelmiszereket és a szemetet is zárt tárolókban. A szemetesvödröt rendszeresen és alaposan mossuk ki, különösen nyáron. A komposzt és a trágya vonzza a legyeket, lehetőleg ne lakóházak közelében tároljuk. Ha mégis bejutottak a hagyományos légycsapó hatásos lehet.
  A tálkába tett friss narancs- és citromhéj száraz szegfűszeggel keverve elűzi a legyeket. Ha rutát és baradicskórót ültetünk az ajtó mellé, a legyek nem röppennek be a házba.


  A legyek nem kedvelik a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillatot. Ezek közül valamelyik olajat tegyük aromaterápiás párologtatóba, vagy vattára csepegtetve rakjuk a házba. Vagy néhány csepp olajat öntsünk kis üvegnyi forró vízbe, amelyből az illat szétterjed a szobába.

  Házi légypapírt is készíthetünk. Élénk sárga kartoncsíkra kenjünk melaszt. A csíkot lógassuk le az ajtóról vagy fektessük a konyhaszekrényre, vagy akárhova, ahol problémánk akad a legyekkel.

  Általában jó szolgálatot tesz az enyvvel vagy más csalogatószerrel bekent légyfogó. Szereljünk fel szúnyoghálót az ajtókra és az ablakokra. De a legyek ellen sikeresen védekezhetünk szegfűszeggel megtűzdelt citrommal vagy szárított orgonavirággal is.

  MOLYOK
  Mielőtt az apró, ezüstszínű molylepkék kora ősszel elpusztulnak, lerakják petéiket pamut és gyapjú anyagokba vagy szőrmékbe, ami a kikelő lárváknak élelmül szolgál. A molyok kedvelik a port és a piszkot. Tisztítsuk ki a ruhákat, az ágyneműt és a bútorhuzatokat, mielőtt hosszabb időre félretennénk őket. Rendszeresen húzzuk ki a fiókokat, rámoljuk ki a ruhásszekrényeket, komódokat és vizsgáljuk meg a ruhákat nem találunk-e rajtuk molylepke nyomokat. A gyakran viselt ruhaneműbe ritkábban fészkelik be magukat. A molyok a ruhák mosásával, levegőztetésével, napoztatásával könnyen elpusztíthatóak. A gyapjú, angóra és más állati szőr, valamint étel és izzadságfoltok vonzzák a molyokat. Ruháinkat mindig tisztán tegyük el. A molylárvák a friss levegőn, napfényben elpusztulnak. További védekezés: tegyünk néhány csepp cédrus vagy eukaliptusz illóolajat gyapjúholmi mosáskor az utolsó öblítővízbe, és áztassuk benn körülbelül 30 percig. A fagyasztás a molylárvák és peték ellen is hat, csomagoljuk be nejlonba a gyapjúholmit és tegyük a mélyhűtőbe 24 órára.

  Az eukaliptusz, levendula és borsmenta elriasztja a molyokat. Tegyünk a szekrénybe szárított levendulát, a szőrme mellé mosószappant. A molyok ki nem állhatják az illatát. Tegyünk egy maréknyi száraz növényt pamut zsebkendőbe, és szalaggal kössük át, majd rakjunk több helyre is, szekrénybe, fiókba. Minél erősebb az illat, annál inkább menekülnek a molyok és a szaga is kellemesebb a mérgező naftalinénál. Fiókjainkba pár csepp pacsuli illóolajjal átitatott vattapamacsokat is tehetünk. Cseréljük ki, ha az illat elillan. Továbbá a cédrus is kiváló molyriasztó. Állatkereskedésekben kapható a cédrusforgács, de vehetünk cédrustuskókat is, amelyek természetes molyriasztók. A cédrustuskókat néhány havonta dörzspapírral csiszoljuk át, hogy illata felfrissüljön, vagy cseppentsünk rá pár csepp cédrus illóolajat.

  BOLHÁK
  A bolhák a kedvenceink szőrén ugráló apró, barna rovarok. A kutyák hasát, nyakát és hátát szeretik megszállni, a macskáknak a fejére, fülére, nyakára, hátsójára és farkára telepszenek. A háziállatainkon élősködő bolhák ugyan nem élnek meg emberen, de csípnek és ezt szívesen meg is teszik. Kedvenceinket rendszeresen vizsgáljuk át, hogy bolhásak-e, mert a bolhák bőrgyulladást és férgességet okozhatnak. Állatainkat kezelhetjük természetes anyagokkal is: áztassunk vízben diófaleveleket egy éjszakán keresztül és mossuk át vele az állat bundáját. Hagyjuk megszáradni, majd alaposan keféljük ki.

  Fésüljük ki a bolhákat. A bolhafésűk nagyon finom, sűrű fogazatával naponta kifésülhetjük kedvenceink szőrét. Fontos, hogy azonnal öljük meg a bolhákat, különben visszaugrálnak az állatra. Készítsünk a kezünk ügyébe meleg, szappanos vizet és abba mártogassuk a fésűt, így a kifésült bolhák vízbe fúlnak.

  Továbbá a sörélesztő is hatásos lehet. A sörélesztő tele van B-vitaminnal, amely elősegíti a bolhák elűzését. Kutyáknak 4,5 kg-nyi testsúlyra számítva adjunk naponta fél teáskanál sörélesztőt, macskáknak pedig keverjünk napi élelmükbe fél teáskanál élesztőt.

  A természetes, rovarirtó tulajdonságú eukaliptusz illóolaj kiöli és elriasztja a bolhákat. Lefedett edényben forraljunk 4 evőkanál szárított eukaliptuszlevelet 1,25 liter vízben öt percig. Hűtsük szobahőmérsékletűre, szűrés után öblítővízként használhatjuk állataink fürdetésénél.

  Természetes bolhaport készíthetünk 225 g kovaföldből, 2 evőkanál eukaliptusz illóolajból, 2 evőkanál citromfű illóolajból és 2 evőkanál levendula illóolajból. A kovaföld apró tengeri algák mikroszkopikus csontvázából őrölt pora szétvágja és megöli a bolhákat. Kertészeti szakboltokban megvásárolhatjuk, vigyázzunk, mert az úszómedencékhez kaphatókat finomra őrlik, ez a fajta roncsolhatja állataink tüdejét. Ez az alternatíva kismacskákra nem alkalmazható!

  Bolhaűző permetet ½ teáskanál eukaliptusz illóolajból, ½ teáskanál citromfű illóolajból és 1 teáskanál levendula illóolajból, valamint 250 ml desztillált varázsdióból készíthetünk Naponta egyszer kedvenceinkre szórva távol tarthatjuk a bolhákat, azonban vigyázzunk, hogy nehogy az állat szemébe kerüljön. Ezért nagyon fontos, hogy a szórást mindig a nyaknál kezdve lefelé végezzük, különben minden bolha az állat fejére menekül.

  A bolhairtás azonban csak akkor lesz hatásos, ha a bolhákat az otthonunkból is kiűzzük. A bolhák és petéik elpusztulnak, ha hetente egyszer forró vízben kimossuk kutyánk, macskánk ágyneműjét, és felmossuk a padlót, kiporszívózzuk az összes szőnyegeket, bútorokat és függönyöket. Fontos azonban, hogy a nagytakarítás után a porszívó porzsákját kidobjuk elkerülve ezzel az újrafertőződést. Amennyiben ez sem elég, mert a kitartó bolhák hónapokig is megélnek a kárpitokban és ránk, és állatainkra ugrálhatnak.

  SZÚNYOGOK
  Szúnyogriasztó növények a babér - levendula - menta - fokhagyma - körömvirág - bazsalikom - oregánó - szivarfa és a citromfű is. Ha körbe vesszük magunkat ezekkel az illatos fűszernövényekkel, megbízható bástyát építhetünk magunk köré akár a kertben, akár az ablakokba, vagy az ajtó közelébe helyezve. Valószínűleg akad majd olyan kevésbé jól tájékozott egyed, amelyik nem tudja, hogy ettől neki illenék továbbállni, de abból biztos kevesebb van.

  MUSLICÁK
  nyár végétől nagy számban megjelenő muslicák ellen is védekezhetünk környezetkímélő módszerrel, a muslicacsapdával. Itt is a legfontosabb a megelőzés, tehát ne hagyjunk elöl olyan gyümölcsöt vagy zöldséget, melyet szeretnek a muslicák. Egy üres PET palacknak vágjuk le éles késsel vagy körömollóval a nyakát úgy, hogy a szélessége illeszkedjen a palackba. A vágásnál vigyázzunk, mert az olló és a kés is könnyen megcsúszik a sima felületen, nehogy megvágjuk, megszúrjuk magunkat. Töltsük meg a palack alját 1-2 ujjnyi vízzel hígított almareszelékkel, esetleg kis almaecetet is adhatunk hozzá és öntsünk bele még egy kanál mosogatószert. Rakjuk bele fejjel lefelé a palack levágott kupak nélküli tetejét és ragasszuk körbe ragasztószalaggal, hogy ne tudjanak kiszökni a csapdába csalt rovarok. A muslicák a palackba be tudnak szállni, de ki már nem. A hatékonyságot fokozhatjuk azzal, ha több ilyen csapdát készítünk és helyezünk el a lakás muslicák által belakott részén. Ha elmúlt a muslicainvázió, a palack tartalma komposztálható, maga a flakon pedig kimosva mehet a szelektív hulladékgyűjtőbe.

  Forrás: levego.hu
   
 4. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Táncos hölgyet - apró kisleányból, így neveljünk...
  Többször és örömmel néztem meg ezt a rendkívül kedves videót. A papa mozdulatain látszik, hogy táncos, vagy szeret táncolni. Baba leánykáját, így neveli bele a mozgás, a zene ritmusának szeretetébe... Csodás pár percet köszönhetek ennek a videónak, ezért hoztam be, hogy Neked is örömet okozzak.
  Majd, amikor sok év múlva így táncol, édesapjának köszönhetően...

   
 5. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Hó-hó-hózik....
  Érdemes az út tisztaságát megnézni. Bámulatos :o
  Helyszín: Japán, Honsú-sziget, Csúbu régió, Nagano prefektúra. „Japán Alpok” néven is emlegetik ezt a területet. Itt találkozik a Japán-tenger a magas hegyekkel, emiatt télen sok hó esik. Akár húsz méter is. Egy-egy kiadósabb havazás és vihar, akár több méter magas hóval boríthatja az utakat. Leghíresebb a Tateyama-Kurobe alpesi út, amelyet gyakran csak hó útnak neveznek. A gyakori havazással versenyt futó út takarítók, itt semmire sem mennek a hókotrókkal. Olyan hómaró-hóágyukkal dolgoznak, amelyek képesek akár 20-30 méter magasra kidobni a havat. Az út mellett olyan magas hó falak képződnek, hogy markolóknak kell előkészíteni a terepet. Télen előfordul, hogy akár 20 méter magasságot is elérik a hó falak. Tateyama Kurobe ezen szakaszai a privát járművek előtt le vannak zárva. Az évek során népszerű turisztikai látványosság lett, az ide látogató sokaság számozott jegyet kap amivel meghatározott rendszerben sétálhatnak az óriás hó falak között. Az alpesi út teljes hossza 37 km, ezt a távot 5 féle közlekedési eszközzel járhatjuk be, siklóvasúttal, trolibusszal, busszal, drótkötélpályás felvonóval és gyalog. Félelmetesen csodaszép!
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  Forrás: Érdekes világ.hu
   
  doppio kedveli ezt.
 6. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A bűvös kocka 46 éves!
  Számokban kifejezve is óriási siker-statisztikát döntögetett ez a trükkös játék. Gondolnánk, hogy világszerte akár 400 millió bűvös kockát adtak el, de elképzelhető, hogy ez a szám akár több is lehet. A bűvös kocka a világ egyik legnépszerűbb játéka.
  A kocka első modellje hihetetlen sikertörténetet tudhat magáénak.
  2014-ben bekerült, olyan klasszikusok és „halhatatlanok” közé, mint például Barbie, G.I. Joe vagy a Scrabble, az amerikai Játék Hírességek Csarnokába.
  [​IMG]

  Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, idén tölti be 76. életévét.
  A kocka története az, hogy eleinte a 2 x 2 x 2-es kockát szerette volna megalkotni, de nem tudta, hogyan lehetne úgy összeállítani, hogy mindhárom tengelye körül forgatható legyen. Próbálkozott előbb gumigyűrűkkel, majd mágnesekkel, végül a kocka elemeit olyan alakúra faragta, hogy azok alakjuknál fogva a kockát össze is tartsák, ám mégis el is lehessen őket forgatni.
  A 3 x 3 x 3-as kockának több mint 43 trillió (18 darab nulla van a 43-as szám mögött) különböző állása lehet, megoldása azonban csak egy. Rubik Ernő„csak” egy oktatási segédeszközként használható térbeli logikai játékot akart készíteni, a hivatalok packázása miatt azonban találmányából az egész világot meghódító hungarikum lett.
  Rubik Ernő, a prototípus megalkotása utáni évben, 1975 elején adta be a magyarországi szabadalmi bejelentést, hazai gyártót keresett. Két évvel később már a magyar piacon volt a termék. Kísérletet tettek a játék világpiaci terjesztésére, amely eredményeképp a kockára való igény 1981-82 körül oly nagy volt, hogy a bűvös kocka hiánycikké vált. Gyártását külföldről ki kellett egészíteni. Az amerikai Ideal toy Co. céggel kötött, 1979-es szerződés szerint a kocka egyedárusítója ez a vállalat lett az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban, Németországban, Kanadában, Ausztráliában és Japánban. A cég megígérte, hogy ahol csak tud, védelmet szerez a kockának, ekkor merült fel először a Rubik név védjegykénti használata.
  Rubik Ernő 1980 januárjában írta alá az Ideal toy Co.-val a névhasználatáról szóló szerződést és 1 dolláros, jelképes összegért engedélyezte, hogy az ő nevével árusítsák a kockát. Azonban ekkorra már a fogyasztói társadalom kielégítésére különböző hamisítványok is megjelentek, mivel a kockát, mint találmányt, az 1977-es magyarországi Rubik szabadalom bejelentésének közzététele előtt és után nemzetközileg sehol nem védették le. Ebből kifolyólag külföldön közkinccsé vált, így felhasználására semmilyen korlátozás nem vonatkozott. Ma már Rubik Ernő kockájának nemzetközi jogai és védjegye a brit Seven Towns Ltd. birtokában van. Bármely Rubik szabadalom, szellemi tulajdon használata előtt engedélyt kell kérni a Rubik Studiótól vagy a Seven Towns Ltd-től. A Rubik-féle kocka formájára, színeire, megjelenésére a cég 1999-ben bejegyeztette a védjegyet, amelyet a német Simba Toys megtámadott. Későbbiekben a keresetet az Európai Unió Bírósága első fokon elutasította, tehát a bűvös kocka formája bejegyezhető uniós védjegyként.
  A törvényszék szerint a védjegy nem jelenti azt, hogy más cégek nem gyárthatnak háromdimenziós, forgatható játékokat,amennyiben a fogyasztók egyértelműen meg tudják azokat különböztetni az eredetitől.
  Rubik Ernő nevét nagyon sok olyan termékre is ráaggatták amelyekhez semmilyen köze nincs. Az ilyenek az úgynevezett “twisty puzzle” játékok, amelyekre jellemzőek az egyszerű geometriai formák, a logikát igénylő, forgatható, tekergetős fejtörők. Létrehozták a Rubik névvel fémjelzett brandet, ahol a játékoknak szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük, szellemileg és fizikailag is nyújtaniuk kell valami egyedi, probléma megoldó feladatot. Tehát a játék nem lehet teljesen virtuális.
  Manapság egyre több és több bűvös kocka applikáció jelenik meg, ezekhez a feltalálónak vajmi kevés köze van, csupán ezeknek egy része fizeti a licenc jogdíjait a feltalálónak a névhasználat miatt.
  A nyers tanulság az, hogy nem elég, ha egy találmány jó, gondoskodni kell annak biztonságos levédéséről. Sajnos,
  Rubik Ernő azóta számos díjat és nemzetközi elismerést nyert, találmánya pedig még napjainkban is komoly népszerűségnek örvend világszerte.
  [​IMG]
  *
  A kép jól szemlélteti a hungarikumokat:

  [​IMG]

  Forrás: szabadalom.hu, wikipedia   
  Csillagözön kedveli ezt.
 7. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  HOPPPPPPPÁ!

  Igen, igen, a --hoppá-ról szeretnék írni.
  Arról a hoppáról, amikor kortól, nemtől függetlenül, csak azért, mert bármi okból mozgásunkban sérültekké válunk, ha elesünk, nem tudunk felkelni, két lábunkra felállni. S, ez bizony, sok esetben, beláthatatlan következményekkel jár(hat).
  Elmúlt héten, közeli ismerősöm a fürdőszobájában megszédült, elesett. Hatalmas szerencséje volt, mert azon kívül, hogy megütötte magát, nem tört el egyetlen porcikája sem, sőt! A fürdőszobai zuhany részét elhatároló téglasorba sem ütötte be a fejét. Ha ez megtörtént volna, már a temetésére készülőd(het)nénk.
  Az esése következtében a rabicfal, amelyre a csempéjét ragasztották, felrepedt, sőt be is horpadt. (Fotót alább mutatom). Nem kicsit, hatalmasat zuhant a szerencsétlen, ám mégis le kell írnom, nagyon is szerencsés ember.
  Nem győzöm hangsúlyozni, mekkora szerencséje volt.
  A mobilja és a vezetékes telefonja is a szobában volt, nem magasan, tehát elérhető helyen. Így szó szerint fenéken csúszva, mert felállni képtelen volt de a vége happy, mert elérte! Gerinc betegsége valamint szívelégtelenség, esése következtében azonnal beálló stressz, iszonyatos félelme miatt, ha ismét elzuhan, lehet, hogy akkor már nem lesz szerencséje, nehezen küzdötte át magát a két küszöbön és fenéken csúszva, a fürdőszobájából - a szobájának legmesszebben lévő sarkáig.
  Ott tartunk tehát, hogy elesése, helyzetének átgondolása után, a fürdőszobai centrifugájáról, lerángatta a kimosásra szánt, oda készített nyári takarót. Majd többszöri sikertelen próbálkozás után, rákanalazva magát, sokszoros pihenéssel, erős akarattal -fenéken csúszva- de elérte a szobában lévő íróasztalát.
  Hálát adott jószerencséjének, hogy a telefonját nem az íróasztalához közel lévő könyves polcára, magasabbra tette, v. az íróasztal belső részében hagyta.
  Külön öröme volt, hogy a telefonja elektronikusan és pénzügyileg is fel volt töltve.

  Jó tanács mindenkinek: állítsuk be a gyors hívást, hogy egyetlen billentyű kezelésével tudjuk elérni a családi-, baráti- v. orvosi, mentő, rendőri segítséget.

  A gondolattól nem tudtam szabadulni, milyen sok magányos, úgy értem, egyedül élő embert veszélyezteti az, ha ilyen módon esik el, s képtelen biztonságosan, két lábra állni.
  Az elesést úgy tudjuk megelőzni, ha felszedjük az apró szőnyegeket, mivel azok nagyon könnyen megcsúsznak. Életveszélyesek! Többen ragaszkodnak a nagyobb szőnyegeikhez, ami természetes, mert komfort érzetünknek kellemes, de ebben az esetben is van olyan lehetőség és tetessünk a szőnyegeink visszfelére csúszásgátlót, mely megakadályozza, hogy a sarkok felpöndörödjenek, a szőnyegünk rossz lépésünk következtében alattunk megcsússzon.
  Amennyiben lépcsőt használunk, ne sajnáljuk a pénzt arra, hogy a falra is szereltessünk erős kapaszkodókat. Fokozatosan ügyeljünk minden lépésünkre, pláne, ha csiga lépcsővel oldották meg a forduló ponton a fel-, ill. lejutásunkat. Kapaszkodót falra is, erőset, nem győzöm eléggé hangsúlyozni.

  A papucsaink talpát rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e lekopva? Ha igen, dobjuk ki, s vegyünk újat, mindenképpen recés talpazatút. Ha lehetőségünk van rá, szedessük fel a küszöböket, mert abban is megbotolhatunk.

  Ha csak a fürdőszobába megyünk, akkor is vigyük magunkkal a mobilunkat, de ne tegyük magasra, inkább a polcaink alsó részébe, amíg dolgainkat elvégezzük. A zuhany fülkébe mindenképpen tetessünk fogódzkodókat, többet is, kellő magasságban, erőset, biztonságosat. Vizsgáljuk felül a kövezetet, nem csúszik-e? Ha igen, cseréltessük ki, de van olyan módszer, mellyel rücskössé teszik az amúgy csúszós kövezetet.
  Figyeljünk arra, ha bot segítségére szorulunk, hogy a botunk végén lévő gumi ne legyen elkopva, de elöregedve sem. Valóban ne csússzon, hanem biztonsággal tudjunk rátámaszkodni.

  Vidéken, sajnos még több helyen (magyarországi viszonylatról írok) a vécé az udvaron van. Még elgondolni is borzalmas, ha egyedül élő, idős ember, akár a téli sötétben, hidegben kimegy, megbotlik, elesik. Senki, de senki nem talál rá, hiába kiabál, rövid időn belül, ki is hűlhet.
  Rendszeresen menjünk el csontsűrűség vizsgálatra, figyeljünk egészségünkre, vérnyomásunkra. Ne adjunk esélyt, sem a szédülésnek, de az elesésnek, a combnyak törésnek, de koponya sérülésnek, pláne, az esés következtében beálló halálnak.
  Nagyon fontos, hogy ha magunk nem tudjuk az udvarunkat rendbe tenni, akkor kérjük meg ismerőseinket, gereblyézzék össze a leesett ágakat.

  Igen, igen, a legjobb az lenne, ha a "hoppá" szóra, valóban mindenki korra, nemre és egészségi állapottól függetlenül, egyedül is, fel tudna állni, biztonságosan és két lábra.

  Mit is kívánhatnék? Csak azt, hogy ha a baj megtörténik, s nem veszítettük el eszméletünket, cselekvő képességünket, akkor harcoljunk. Igen, igen, ha szükséges, fenéken csúszva, de érjük el mihamarabb a telefont és hívjunk azonnali segítséget.
  Ezen túl, közeli rokonainkat kérjük meg, naponta jelentkezzenek telefonon, ismerőseinkkel is tartsuk a kapcsolatot, s ha sokáig nem vesszük fel a készüléket, nem válaszolunk, akkor jöjjenek, nézzék meg, mi van velünk.
  Egy testnek nem sok idő kell, hogy kihűljön, végzetes tüdőgyulladás is bekövetkezhet, de egy szerencsétlen elesés következtében bármilyen életveszélyes sérülés is, amikor minden perc számít.
  Tartsunk jó kapcsolatokat szomszédainkkal, ne feledkezzünk meg barátainkról, semmiképpen ne magányosodjunk el.
  Jó egészséget, s balesetmentes, hosszú, szép életet kívánok - mindnyájunknak.
  Nosza, akkor HOPPÁ!
  [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

  Melitta kedveli ezt.
 8. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Koszonjuk a hasznos tanacsokat, bizony ovatosnak kell lenni mert a haztartasi balesetek legtobbje a fudoszoba es a konyha a "veszelyes baleseti zonanak szamit".
   

Megosztás